Dodaj do ulubionych

Internet - help!!!

31.12.03, 10:08

Pierwsza konfiguracja sieci nie wychodziła mi. Mam internet u dosatwcy zwanego TOYĄ. Posiadam niepubliczne IP, a z internetuu korzystam na spółkę z dwoma sąsiadami. Tzn. jest jede modem i trzy terminale.
Dotychczas sieć uruchamiałem podmieniając zawartość skryptu startowego "internet" w ~init.d.
Ponieważ skrypt sieci nie uruchamiał wpisywałem polecenia:
ifdown eth0;
ifconfig 10.0.237.50 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.0.237.255;
route add -net 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 eth0; // bez otoczenia sieciowego internet nie ruszał
route add default gw 10.0.236.1 eth0;

Zawartość resolv.conf to juz tam małe piwo.
Ale TOYA od 1 stycznia, czyli od jutra wprowadza nowe ustawienia: Automatyczne pobieranie adresu IP. Bez bramy domyślnej, bez DNSów

Przypuszczam, że jeśli utworzę połączenie sieciowe za pomocą kreatora w Centrum sterowania Mandrae, to i tak nie będzie działać, z powodu przymusu istnienia otoczenia sieciowego, którego to skrypt nie tworzy.
Nowe ustawienia już są wprowadzone i można z nich korzystać, ale wymagają restartu modemu. Ponieważ zabawa w konfiguracje może mi nie wychodzić, nie bawię się w to teraz, dopóki nowe ustawienia nie wejdą jako jedyne. Nie będę co cwila latał do sąsiada, by restartował mi modem, mógłby się zirytować.

Poza tym pożyczyłem płytki z linuksem, a odinstalowałem wszystkie pakiety do obsługi Perla ( nie pytajcie po co, po prostu pomyłka ), zatem nie działa mi Centrum Sterowania Mandrake.

Ale i bez kreatora da się to pewnie zrobić. Ma ktoś pomysł jak? Co gdzie wpisać. Najbardziej odpowiadałoby mi kilka poleceń, które trzeba wpisać ( tak jak napisałem na początku: ifconfig..., route add...), no i te wpisy. Co trzeba zrobić, ratujcie :(

Admin Toyi raczej olewa użytkowników, gdy kiedyś napisałem maila, że nie mogę się połaczyć z siecią, poszedł po najprostszej linii oporu :/
Przygotowano instrukcje, jak zmienić konfiurację, ale tylko dla Windows:
www.toya.net.pl/pomoc/index.php
Daję ten adres, jeśli mielibyscie jakieś pytania odnośnie nowych ustawień.
Liczę na pomoc, z góry dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Internet - help!!! 31.12.03, 10:23
      hmm, nie wiem czy do konca rozumiem. twoj dostawca zamiast przypisywac ip na
      stale bedzie je przydzielal dynamicznie przez dhcp (odpada jakakolwiek
      konfiguracja).
      komputer ktory dzieli lacze pobiera automatycznie ustawienia (i modyfikuje
      odpowiednie pliki w /etc/), a dalej to przeciez juz serwer dzieli polaczenie
      (czemu nie isc na latwizne i nie ruszyc dhcp na serwerze i odpada problem
      konfiguracji klientow). dhcp to bardzo wygodna sprawa, konfiguracja sieci pod
      linuksem sprowadza sie do uruchomienia klienta dhcp, wtedy magicznie siec
      konfiguruje sie sama.
      ulatw sobie zycie, zainstaluj gnome-system-tools, tam jest takze konfigurator
      sieciowy, wg mnie duzo latwiejszy w obsludze od tego cudacznego narzedzia w windows
      • kell99 Re: Internet - help!!! 31.12.03, 10:26
        btw.. z tym restartem modemu (madre slowo na wylaczenie z gniazdka na 30
        sekund;) to tylko w przypadku problemow. cos sami musza miec nie tak z siecia
        jezeli jest przymus restartu za kazdym razem. ja sie spotkalem z tym tylko gdy
        modem ma problemy by zwolnic stare ustawienia, ale to sie zdarza niezmiernie
        rzadzko.
      • al-ki Re: Internet - help!!! 31.12.03, 10:39

Gnome System Tools powiadasz...
        Nie mam swoich płytek, to raz.
        Nie wiem skąd ściągnąć to dwa :)
        Nie mam wrzuconego Gnome, nie jestem pewny, czy będzie to działać pod KDE :)))
        ( teraz się naraziłem z tym KDE :))

Jeśli Ci chodzi o netconf, to spróbuję. Ale ostatnio jak tym się bawiem, to mi się wieszał, za każdym razem ( netconf, nie pingwin )
        • al-ki Re: Internet - help!!! 31.12.03, 10:42

Już zawisł :/
          • kell99 Re: Internet - help!!! 31.12.03, 18:55
            nie wiem, ze uzywasz kde, mdk ma swoje wlasne narzedzia, dhcp nie trzeba
            konfigurowac, zagladasz do /etc/, zagladasz do: interfaces a tam masz:
            iface eth0 inet dhcp
            potem restartujesz skrypt sieciowy (u mnie to /etc/init.d/networking)
            deathstar:/etc/init.d# ./networking restart
            Reconfiguring network interfaces...Internet Software Consortium DHCP Client 2.0pl5
            Copyright 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 The Internet Software Consortium.
            All rights reserved.

Please contribute if you find this software useful.
            For info, please visit www.isc.org/dhcp-contrib.html

Listening on LPF/eth0/00:80:c6:f8:xx:xx
            Sending on LPF/eth0/00:80:c6:f8:xx:xx
            Sending on Socket/fallback/fallback-net
            DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
            DHCPACK from 24.42.XXX.1
            bound to 24.42.XXX.XXX
            • al-ki Re: Internet - help!!! 01.01.04, 19:40

Zaglądam do /etc/ a tam ani widu ani słychu interfaces.
              whereis interfaces też nie dało rezultatów.
              :(
              Nie wiem, co robić :(
              • kell99 Re: Internet - help!!! 01.01.04, 20:25
                /etc/network ?
                • kell99 Re: Internet - help!!! 01.01.04, 20:30
                  fakt, tak jest na debianie. masz mdk prawda?
                  zajrzyj do /etc/sysconfig/network-scripts/
                  tam masz. interesujacy ciebie skrypt to zapewne ifcfg-eth0, ale specem od mdk
                  nie jestem
                  • al-ki Re: Internet - help!!! 02.01.04, 15:39

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale ważne, że mam.
                    Uruchomiłem wskazany przez ciebie skrypt i nic się nie zmieniało. Przejrzałem jego zawartość i ujrzałem w nim wpisy do statycznego adresu ip. Tzn. był tam wpisany stary adres ip i parę takich "dupereli". Zawartość pliku pozmieniałem, tzn, kilka wpisów usunąłem, w sekcji bootproto= wpisałem dhcp i wywaliłem dotychczasowy plik z ~init.d o nazwie internet. I teraz działa...
                    • kell99 Re: Internet - help!!! 02.01.04, 17:19
                      bo to sie nazywa magia;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka