al-ki
31.12.03, 10:08
Pierwsza konfiguracja sieci nie wychodziła mi. Mam internet u dosatwcy zwanego TOYĄ. Posiadam niepubliczne IP, a z internetuu korzystam na spółkę z dwoma sąsiadami. Tzn. jest jede modem i trzy terminale.
Dotychczas sieć uruchamiałem podmieniając zawartość skryptu startowego "internet" w ~init.d.
Ponieważ skrypt sieci nie uruchamiał wpisywałem polecenia:
ifdown eth0;
ifconfig 10.0.237.50 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.0.237.255;
route add -net 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 eth0; // bez otoczenia sieciowego internet nie ruszał
route add default gw 10.0.236.1 eth0;
Zawartość resolv.conf to juz tam małe piwo.
Ale TOYA od 1 stycznia, czyli od jutra wprowadza nowe ustawienia: Automatyczne pobieranie adresu IP. Bez bramy domyślnej, bez DNSów
Przypuszczam, że jeśli utworzę połączenie sieciowe za pomocą kreatora w Centrum sterowania Mandrae, to i tak nie będzie działać, z powodu przymusu istnienia otoczenia sieciowego, którego to skrypt nie tworzy.
Nowe ustawienia już są wprowadzone i można z nich korzystać, ale wymagają restartu modemu. Ponieważ zabawa w konfiguracje może mi nie wychodzić, nie bawię się w to teraz, dopóki nowe ustawienia nie wejdą jako jedyne. Nie będę co cwila latał do sąsiada, by restartował mi modem, mógłby się zirytować.
Poza tym pożyczyłem płytki z linuksem, a odinstalowałem wszystkie pakiety do obsługi Perla ( nie pytajcie po co, po prostu pomyłka ), zatem nie działa mi Centrum Sterowania Mandrake.
Ale i bez kreatora da się to pewnie zrobić. Ma ktoś pomysł jak? Co gdzie wpisać. Najbardziej odpowiadałoby mi kilka poleceń, które trzeba wpisać ( tak jak napisałem na początku: ifconfig..., route add...), no i te wpisy. Co trzeba zrobić, ratujcie :(
Admin Toyi raczej olewa użytkowników, gdy kiedyś napisałem maila, że nie mogę się połaczyć z siecią, poszedł po najprostszej linii oporu :/
Przygotowano instrukcje, jak zmienić konfiurację, ale tylko dla Windows:
www.toya.net.pl/pomoc/index.php
Daję ten adres, jeśli mielibyscie jakieś pytania odnośnie nowych ustawień.
Liczę na pomoc, z góry dzięki!!!