Dodaj do ulubionych

Dzień Kobiet

08.03.17, 14:03
Dzisiaj Dzień Kobiet !
I chociaż w dzisiejszej propagandzie to rzecz nie warta uwagi ze względu na "komunistyczne "
pochodzenie (co nie jest prawdą), ja jednak składam najlepsze życzenia wszystkim kobietkom tu piszącym lub tylko zaglądającym. Zdaje się, że tylko "Słoneczko" ostatnio tu widziałem, ale nie szkodzi.

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !

https://us.123rf.com/450wm/alenalihacheva69/alenalihacheva691510/alenalihacheva69151000534/47110074-wiosenne-kwiaty-%C5%BConkile-i-tulipany.jpg?ver=6
Obserwuj wątek
    • sloneczko1 Re: Dzień Kobiet 08.03.17, 22:08
      Dziękuję za pamięć :)
      • ballest Re: Dzień Kobiet 08.03.17, 22:12
        Gajowy sklodomy zyczenia , ale to jest Prowda:

Dzięki staraniom Klary Zetkin 8 marca obchodzony jest jako Międzynarodowy Dzień Kobiet (choć należy zaznaczyć, że po raz pierwszy świętowano go w Danii, Szwajcarii, Niemczech i Austro-Węgrzech 19 marca 1911 roku). Odgrywając jedną z najważniejszych i najbardziej znaczących ról w KPD, była Klara Zetkin w latach 1921–1933 również członkiem Komitetu Wykonawczego III Międzynarodówki, w którym pod koniec swego życia należała do mniejszości krytykującej stalinowską tezę, zgodnie z którą socjaldemokrację uważano za lewicowy odłam faszyzmu.
        Pochowana została na Cmentarzu przy Murze Kremlowskim.

Po rewolucji październikowej, feministka bolszewicka Aleksandra Kołłontaj przekonała Lenina do ustanowienia tego dnia oficjalnym świętem w Rosji. Stało się tak, ale do 1965 roku był to normalny dzień pracy. 8 maja 1965 roku dekretem Prezydium ZSRR Międzynarodowy Dzień Kobiet ustanowiono dniem wolnym od pracy "w celu upamiętnienia zasług kobiet sowieckich w budowie komunizmu, w obronie ojczyzny podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, ich heroizm i bezinteresowność na froncie i na tyłach, a także zaznaczyć duży wkład kobiet w umacnianie przyjaźni między narodami i walkę o pokój".

https://photos.nasza-klasa.pl/1232656/3997/main/3e04b4abf2.jpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka