ballest 08.11.05, 14:08 Rita, schodzimi na Gliwicach na diabelskie kamienie, dlatego zalozylem, watek o takich glazach, tu na poczatek o klusach, juz to ale gdzies czytalem: Czarci głaz w Klusach www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories05.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:14 A Tu diabelski kamien z Niemiec www.pfalz-bild.de/html/teufelsstein.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:21 ballest napisała: > A Tu diabelski kamien z Niemiec > > www.pfalz-bild.de/html/teufelsstein.html Ciekawa rzeźba tego kamienia - a co o nim piszą ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:19 Tej stronki chyba nie widziałam, musze na spokojnie przestudiować. A w waszej glywickiej okolicy sa takie głazy ? Laband juz o takim głazie diabelskim wspomniał. Każdy kamień kryje w sobie tajemnicę. Zastrzeliłeś mnie tym tematem. Ale też są kamienie szlachetne, one tez ponoc mają swoją magię. Odpowiedz Link
ballest Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:28 Rita, nie wiem czy Ciebie zastrzelic idzie! Ale tu masz cos na temat diabelskich kamieni! www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8876 Odpowiedz Link
rita100 Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:33 a jednak coś w tym jest Kazimierz Bzowski, ufolog z Warszawy twierdzi, że diabelskie kamienie są specyficzną mieszanką substancji organicznej i nieorganicznej, którą niegdyś pozostawili na Ziemi kosmici. – Substancja ma zadziwiającą zdolność zapamiętywania informacji o swoim otoczeniu – mówi Bzowski. – Tak jak na twardym dysku, na jej powierzchni zostają zapisane dane o zwierzętach, ludziach i otaczającej przyrodzie. Odpowiedz Link
ballest Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 14:44 Masz racje rita, teraz do mojego kompa wloze taki glaz i zaczne go czytac;) Tak naprawde Rita, to na tym niemieckim sa stare znaki germanskie tkzw.rune. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 20:24 we slonsku - we Karkonoszach juzas znonsc jeszcze idzie dzisiej tajymnicze slady "Walonow" - to tako naszo slonsko ciekawostka o znakach na kamiyniach/skauach :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 20:38 www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories05.htm teraz ta stronka się nie otwiera, zablokowana a studiowałam te głazy :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 20:47 a mie sie niy otwiyro - to na zicher dziobou tam miyszo :) Odpowiedz Link
ballest Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 20:48 Rita, ja ja podstepem otwarlem;) "Czarci głaz w Klusach Za "Słownikiem Geograficznym Królestwa Polskiego": "Klusy, niem. Klaussen al. Claussen wieś kościelna, pow. łecki, dawn. ryński. Szkoła istniała tu w przeszłym wieku. Kościół, po łacinie Clausula Mariana zwany, pięknie leży na wyniosłym wzgórzu, między 3ma jeziorami, zbudowany 1szy raz podobno r. 1354, przetrwał do r. 1754; teraźniejsza nowa budowa dokończona przed kilku laty. Proboszczowie wspominani od połowy XVI w. R. 1640 pastor tutejszy Wiśniewski odbywał w kościele przed zgromadzonym ludem egzorcyzm nad opętaną niewiastą. Czart srodze zaklęty wyszedł i na znak zostawił odbite w kamieniu przed wielkimi drzwiami podobizny stopy swojej, które każdy z podziwianiem oglądał. R. 1660 w czasie wojny, litewsko-tatarskie wojsko plądrowało kościół; chcieli kościół zburzyć i proboszcza zabić, ale gdy im o owym czarcie powiedzieli i znaki po nim pokazali, z przestrachu odeszli i żadnej szkody więcej nie uczynili. Zajście z owym czartem pastorowie zapisali w kościelnych aktach i władzy swojej o tem donosili. Kazania miewają tu polskie. Ob. Töppen, Sagen und Märchen in Masuren. 122. Obecnie kamień z czartowskiemi stopami leży dalej odsunięty na cmentarz. K. leżą o 17 kil. od Ełku, na wąskim przesmyku między jeziorem Lipieńskim i Kroksztyńskiem; 320 mk. ewan. mówiących po polsku. Stacya meteorologiczna i pocztowa." www.castlesofpoland.com/prusy/pictures/elk_hist401.jpg www.castlesofpoland.com/prusy/pictures/elk_hist402.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 21:14 Juz sobie poradziłam, dobrze działa, pewnie diabelskie czary działały. A macie swoje cudowne kamienie , chocby w ogródkach ? Lub jakis pamietny głaz gdzies na wycieczce ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Czarcie Glazy 08.11.05, 21:15 jo mom taki moj mauy osobisty , kery mi jedyn Cejlonczyk podarowou. Ale nojpiyknieszy to je konsek wyngla :))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Czarcie Glazy 09.11.05, 23:38 niywiym czi wiycie ale take sroge kamiynie tak samo jak drzewa idzie sciskac. kozde drzewo je dobre na inksze utropiynie, ale jak to je ze kamiyniami? Odpowiedz Link