szwager_z_laband 25.04.07, 10:15 Rita, co to je za legynda? schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=201&pos=1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: wycieczki 25.04.07, 12:35 a to Hamburg wczora: schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=432 dalyj bydzie za pora godzin:) Odpowiedz Link
ballest Re: wycieczki 25.04.07, 14:28 Laband musi byc tu kajs na Forum, Rita juz pisala na temat tej lowczyni;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: wycieczki 25.04.07, 18:37 to jednak mi sie niy zdowauo - tak jak przez mgua cos mi sie kojarzouo Odpowiedz Link
rita100 Re: Justynka 25.04.07, 19:48 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=201&pos=1 Aleś trafił, własnie wczoraj porządkowałam trochę w albumach. To jest Justynka, córka leśniczego, która wyratowała prawdopodobnie króla Władysława Jagiełłę kiedy w puszczy niepołomskiej napadł go duży, taki ogromniasty niedźwiedź. Niestety legendy nie udało mi się znaleźć. Tyle co mi mówili na zamku w Niepołomicach. Bardzo przyjemnym zamku. A wiecie od czego pochodzi nazwa Niepołomice i ten zamek? - Został on wzniesiony na skraju puszczy w XIV wieku jako zamek myśliwsko-obronny, ale że puszcza była tak ogromna i tak gęsta, to stąd wzieła się nazwa puszcza nie do połamania czyli Niepołomice albo przecząc słowom Jana Długosza - zamek nie do zdobycia, czyli nie do złamania. Różne są teraz wersje. W każdym razie wielcy królowie i panowie zjeźdzali do niego na polowania i na zabawy. Tu też zmarła krolowa Barbara Radziwiłlówna, druga żona Zygmunta Augusta. Ale Władysław Jagiełło szczególnie upodobał sobie puszcze niepołomicką. I całe szczęście, ze Justynka uratowała króla Jagiełłę, bo kto by wygrał bitwę pod Grunwaldem ? Justynka jest w takim razie bardzo ważną legendarną postacią nie tylko Niepołomic. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Justynka 25.04.07, 19:52 ale to je jakes niypolske imie chyba, abo? Odpowiedz Link
rita100 Re: Justynka 25.04.07, 19:58 Justynka , to jak Jagienka typowo słowiańskie imię Odpowiedz Link
rita100 Re: Justynka 25.04.07, 20:04 ładne imie Justynka i Jagienka, szkoda , że coraz mniej imion takich. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hamburg 25.04.07, 19:57 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=432 Wspaniała rejza, ale to chyba miasto gdzie jest najwięcej Polaków. Co chwile się słyszy, jadę do Hamburga. Czy faktycznie jest tak tak dużo Polaków ? schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=432&pos=18 Zwierciadełko powiedz mi przecie, czy jest ładniejszy piesek na świecie ;)))) Fajne zdjęcie. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg 25.04.07, 20:03 Rita czynsc z tych obrozkow je robono przez okno statku - bezto take obrazy w obrazach jak sie przijzec, a na tym obrozku wiysz co je? schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=432&pos=0 obejzouech se to od srodka - niystety atmosfera tam boua okropno, jakes naprane kryminalisty prziszli i najprzod zondali a potym zebrali o bilet nazod do Polski. Pieroniyli tysz na cztym swiat stoi na Niymcy, i przeklinali niyfajnie, tak ze ich jedyn co tam robi musiou pozondnie nastraszyc. Naprawdy straszne typa tam uazom - abo to jo ino na taki "seans" natrefiou ... Odpowiedz Link
rita100 Re: Hamburg 25.04.07, 20:06 Nie powiesz, że to jest ambasada ? - choc budowla ładna, taka nowoczesna. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg 25.04.07, 20:07 prztibliz se te zdjyncie, na puocie je tabliczka:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 20:08 jeszcze dzisiej dom ratusz - naprowdy piykny budynek! Odpowiedz Link
rita100 Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 20:13 Dobrze, a na ulicach, widać tak wielu Polaków czy nie, może słychać mowę ? Teraz musze zmykać Szczęśliwej drogi już czas mapę życia w sercu masz ..... No to do potam Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 20:18 jo niynatrefiou zodnego, ale pouno bouo suychac godek z coukego swiata - Odpowiedz Link
ballest Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 20:21 Rita, Justyna to przeca nie slowianskie imie, jak ues na to wlazua, przeca znosz cysarza Justyniana chyba bizantyjskiego, tyn nie mou nic z slowianami wspolnego, to tak samo jak Adrian, Adriana czy cesarz Hadrian, tysz nie maja z Slowianmi nic wspolnego! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 20:22 a mie jeszcze tyn byk ciekawi co go depto(?) Odpowiedz Link
rita100 Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 22:34 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=201&pos=1 Powiedzcie , że Justyna wam się podoba i chcielibyście być na miejscu tego byczka. Nie znam tej legendy dokładnie, a imię mogła mieć tez inne, tyle wieków ta legenda przetrwała, że mogła mieć inne. Ale na pewno słowiańskie, bo wszystkie Słowianki był bardzo dobre w łowiectwie. Odpowiedz Link
ballest Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 22:38 Poslam, ale jutro jak nie zapomnam, bo go mom w robocie! A w lowiectwie som Polski najlepsze, tu mou Rita recht! ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 23:01 sam jedyn z poru obrozkow: schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=432&pos=68 Odpowiedz Link
ballest Re: Hamburg/ratusz 25.04.07, 23:03 bou uech na urlopie w Hamburgu, ale to bouo w latach 1980/1? Podobou mi se! Odpowiedz Link
rita100 Re: Hamburg 25.04.07, 20:11 Polski Konsulat Generalny. Mówisz, że ludzie w nim są nieprzyjemni ? Szkoda, bardzo mi przykro, za nich. :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg 25.04.07, 20:19 jo ino godom co jo tam za odwiedzajoncych widziou, a jak tam je przewaznie to niywia Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 25.04.07, 20:21 ale polecom Hamburg na zaplanowano wycieczka - naprowdy sie opuaci! ps Ballest by sie tyswz mog po Frankfurcie posmykac i mauo wycieczka nom "zrobic":) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 25.04.07, 20:24 gynau o to mi szuo - mozno werciouo by sie tyj Justynie gynau przijzec:) Odpowiedz Link
ballest Re: ps 25.04.07, 20:24 Nie ma problemu, zrobiam a tu Justyna www.czluchow.com.pl/~julka/imie.htm Odpowiedz Link
ballest Palmengarten 25.04.07, 20:26 Tu juz mocie Frankfurcki Palmengarten schlesien.nwgw.de/board/viewtopic.php?t=36&postdays=0&postorder=asc&start=15 Te dziouchy som se Wroclawia, co kedys w naszy Firmie pracowaly! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 25.04.07, 20:28 no to czekomy na tyn Frankfurt:) mozno udo mi sie moja przekonac na wycieczka;) Odpowiedz Link
ballest Re: ps 25.04.07, 20:29 laband, tela na razie, ale mom wiecej, zresztom dostanam tera gosci to juzas cos zrobuiam, ale poczekejcie do maja schlesien.nwgw.de/board/viewtopic.php?t=13 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 25.04.07, 20:30 ja jo tysz dostana bezuch ze Glywic za pora dni:) Odpowiedz Link
ballest Re: ps 25.04.07, 20:32 Jou nie tylko z Glywic, mama mou 80 to se zjadom z roznych stron, juz sie cieszam! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 25.04.07, 20:36 No to Wszyskego Dobrego powinszuj mamie i odymie! :) Odpowiedz Link
ballest Re: ps 25.04.07, 21:51 W maju majom duzo moich znajomych geburtstag, - u mnie we familii pora, a nawet na forum jak sie nie mylam jedna dzioucha co kedys z nami duzo pisala! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 25.04.07, 21:54 przi okazji - Ballest niy gniywej sie ze Cie juzas myncza, ale straciou mi sie kajs juzas adres od Ramona. Chca mu te dwie ksionzki dalyj posuac. Mogesz mi na kszinka ta adresa krotko juzas podciepnonc? Dziynkuja i przepraszom za fatyga:) Odpowiedz Link
rita100 Re: majowe swieta 25.04.07, 22:40 będa u nas długie to i pewnie będą wycieczki. Będzie co pokazać. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=36 A to mozna zrobić na grilla ? Najpierw kartofle ugotować, potem owinąc szpekiem i na grill ? Odpowiedz Link
ballest Re: majowe swieta 25.04.07, 22:43 Laband, tyn Pieronik musi byc dobry kuchorz! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: majowe swieta 25.04.07, 22:43 na grylu niyprobowouech, ale czymu niy. kartofle najprzod ino pou uwarzyc(ugotowac) a potym owinonc bekonym abo ciynko pokronym szpekym i wykauaczkom zepionc - jo to potym piecza we tygliku/na patelni idzie robic roztomaite wariacje - ze szafranym, ze kminkym, itd, usw ... :) Odpowiedz Link
rita100 Re: majowe swieta 25.04.07, 23:05 Bardzo apetycznie to wygląda, mysle , że i na grill też będzie , tylko w sreberko owinę.... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: majowe swieta 25.04.07, 23:07 proponowou bych lepiyj na tykyj fpliowyj formie piyc pozondnie, bo we foli to sie wiyncyj uwarzy i moge rozleciec ps jak bydziesz piyc na patelni to dej trocha oleju! :) ps2 dej znac jak ci to na grylu sie udauo! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Hamburg 26.04.07, 07:14 słyszałach kiedyś audycja po niymiecku ale godali tam cały czas Gamburg,i śpiywali Gamburg,i jo sie myśla,o jakim to mieście godajom?,a to były wspominki potomkow arystokratow ruskich i ich służby co przed rewolucjom uciykli do Hamburga :),i ponoć bardzo dużo ich tam je,a teraz dołonczyli do nich jeszcze inni z rusyji:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hamburg 26.04.07, 08:35 w uzdrowiskach na poudniu niymiec je tych potomkow uciekinierow ze pred stu lot duzo no i na riwierze wuoskyj i francuskyj i jeszcze trocha we Szwajcarii. W tych miejscach znondziesz i cerkwie. We Hamburgu tysz tak jak i we np Berlinie je dos Rusow. Sam mauy przikuad to je Bad Ems kere Ci sie na zicher zaro skojarzy ze suawnymi solno miyntowych pastylek/tabletek:) de.wikipedia.org/wiki/Bild:BadEmsRussischeKirche2.jpg nawet mom kajs w doma mauo ikona z tamtond prziwieziono na pamiontka ps a to som te suawne pastylki: www.emser.de/seiten/produkte/emser_produkte_index1.html sam couk paleta: www.emser.de/seiten/produkte/emser_produkte_index.html Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 26.04.07, 08:51 co do wymiany "k" na "g" we niymiec kim to sie to do dzisiej trefio np we takich suowach jak Kutsche = Gutsche niywiym niy je zech od tego szpec i moge to byc zwionzane ze dialektym ze Hamburga abo faktycznie ze ruskom wymowom niymieckego, kero je faktycznie charakterystyczno:) Odpowiedz Link