Dodaj do ulubionych

Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola

14.08.09, 15:42
Myslam, ze to jest najlepszy wybor, Andreas to nasz synek a jego
wizerunek na Swiat ksztaltowany jest i bou przez jego poprzednika.
Obserwuj wątek
    • ramon6 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 14.08.09, 20:31
      Ballest, je to Twoj wybor, abo som jakejs konkretne signale ze Romu?
      • cirano Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 11:46
        Do Rzymu podoł ta propozycjo "nojwyższy", a B16 mo jom ino katolom sprzedać.
        Niy nerwujcie mie!
        • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 11:58
          cirano napisał:

> Do Rzymu podoł ta propozycjo "nojwyższy", a B16 mo jom ino katolom sprzedać.
          > Niy nerwujcie mie!

A tyś je żyd,że cie nowy biskup nerwuje,o kierym nota bene,nic nie wiysz.

A możno zazdrości szewc farożowi,że tyn zostoł prałatym.

A za chwila zaś bydziesz wypisowoł dyrdymały o inkszych,że som nietolerancyjni.
          • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 12:54
            braciejakuba,badz dobrym chrzescijaninem...wybacz mu.
            • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 13:52
              alladyn15 napisał:

> braciejakuba,badz dobrym chrzescijaninem...wybacz mu.

Nie jestem chrześcianinem tylko katolikiem.I nie mam co wybaczać
              bo to dotyczy biskupa ale nie lubię jak pierwszy,lepszy C62 aby
              dowalić na oślep komu sie da nazywa mnie katolem.To i nie zrozumiałe
              i nie poprawne politycznie.To tak,jak bym nazwał takiego jaskiniowca,jaskolem.
              Było by nie zrozumiałe no i może nazwa już jest zastrzeżona dla jakiejś moralnej mniejszości.
              • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 14:19
                Moment,moment...Katolicy nie sa Chrzescijanami?No popatrz ile ja lat
                zylem w bledzie.Osobiscie wierze w wiele bogin,jak cos nie wychodzi
                to zmieniam.Juz starozytni Rzymianie tak robili.
                Katolicyzm pozwala na nie wybaczanie,tak?Ciekawe gdzie to w ogolno
                dostepnej Biblii pisze?
                Czym rozni sie chrzescijanin od katolika?
                • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 15:52
                  alladyn15 napisał:

> Moment,moment...Katolicy nie sa Chrzescijanami?No popatrz ile ja lat
                  > zylem w bledzie.Osobiscie wierze w wiele bogin,jak cos nie wychodzi
                  > to zmieniam.Juz starozytni Rzymianie tak robili.
                  > Katolicyzm pozwala na nie wybaczanie,tak?Ciekawe gdzie to w ogolno
                  > dostepnej Biblii pisze?
                  > Czym rozni sie chrzescijanin od katolika?

Czytaj to co napisane a nie dodawaj swojej interpretacji.
                  Nie pisałem o nie wybaczaniu tylko o braku takiej potrzeby.A między
                  chrześcianinem a katolikiem różnica jest zasadnicza.Każdy katolik jest
                  chrześcianinem ale nie odwrotnie.Bycie katolikiem to wyróżnienie.
                  .Gdybym np.o Tobie mówił ssak.Zaprzeczyć nie możesz a jednak coś cię ubodło.
                  Gdy do mnie przychodzą Świadkowie Jehowy to zawsze mówią o sobie,
                  że są chrześcianami bo nic lepszego nie znajdują dla samookreślenia.
                  To też moje precyzyjne określenie ma zapobiec mieszaniu mnie
                  w te inne konfesje.

A zawsze mnie intryguje,dlaczego najmniej zainteresowani religią mają
                  na jej temat najwięcej do powiedzenia.To coś tak jak eunuch,nie praktykuje ale
                  wie wszystko najlepiej i chętnie gawędzi o seksie.

• sloneczko1 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 15.08.09, 17:57
                    co racja to racja

popiyrom brata jakuba
                    • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 15:02
                      Wybaczam Ci braciejakuba,bo widze taka potrzebe.Sam piszesz,ze z
                      katoliczkami przestajesz,bo sie wyrozniaja.To jest typowe uczucie
                      pychy,wiaraj mi.
                      • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 15:22
                        Jakies z osiem lat temu zapukal do moich drzwi Swiadek Jehovy.Bardzo
                        formalnie ubrany,czarny garnitur,krawat.Konwersacja leci,dowiaduje
                        sie,ze jest z Idaho(USA)na misji.Mowie wic wprost,ze jestem
                        szatanem,a facet obkrecil sie o 360 stopni(doslownie) i powiada:alez
                        ty nie mozesz tak mowic!Widzicie,oni nie maja medycyny na
                        szatana,kreca sie tylko w kolko troche.Jak do nich przystapic,kiedy
                        cierpie na zawroty glowy.
                      • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 17:13
                        alladyn15 napisał:

> Wybaczam Ci braciejakuba,bo widze taka potrzebe.Sam piszesz,ze z
                        > katoliczkami przestajesz,bo sie wyrozniaja.To jest typowe uczucie
                        > pychy,wiaraj mi.

A ty z kim przystajesz?Z kundelkami?
                        Między zadowoleniem a pychą jest przepaść.Widzę,że lubisz skrajności.
                  • cirano Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 15:31
                    Niy napisza, że podziwiom katolika za jego twarde trzimanie sie "wiary", Bo niy
                    mieści mi sie to w mojym rozumiyniu świata. Katolicyzm i wogóle całe
                    chrześcijaństwo to Irrglaube egzystujące i panujące tylko dzięki i przy pomocy
                    STRACHU! Od stuleci urządzano jatki "niewiernym" lub heretykom wpajając przy
                    pomocy strachu o własną skórę "miłość do kościoła", naturalnie tego "jedynego, i
                    prawdziwego".
                    Nie jestem Żydem (szkoda), ani Moslemem. Ochrzczony jak tu wszyscy ze mnie
                    chrześcijanin, który przy bliższym przyjrzeniu się realnej prawdzie, ZROZUMIAŁ.
                    Biskup Nossol to gość którego szanuję za jego postępki, charakter, w końcu i
                    posturę, bo drugiego tak "niydożywionego" biskupa czy wogóle kościelnego, w
                    Polsce nie uświadczysz, ale Nossol to nie cały K.k
                    • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 16:58
                      Tentemat już był wałkowany od wczesnych czasów mojej młodości.Przeszedłem cały
                      cykl edukacji począwszy od historii Wkpb..
                      poprzez Ekonomię polityczną socjalizmu i Manifest komunistyczny.
                      Zwieńczeniem były skrypty WUML(Uniwersytet Marksizmu Leninizmu).
                      Pieprzyli to samo co Wy duchowo wyzwoleni.Też sie wszystkiemu dziwili
                      a okazało się,że na niczym sie nie znali i mylili śię we wszystkim a Wy im do
                      dzisiaj wierzycie.
                      I dajmy spokój tym tematom.Jak Was sumienie gryzie to u mnie nie znajdziecie
                      pocieszenia.Jak chcecie pogadać,to też nie ze mną.
                      Już zanaczyłem,że z eunuchami o seksie i ślepym o malarstwie sie nie
                      rozmawia.Szkoda czasu.
                      • ballest Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 16.08.09, 17:14
                        "Ballest, je to Twoj wybor, abo som jakejs konkretne signale ze Romu? "
                        Wpierw, wszystkie "slonskie" DOGMATYKI znaja osobiscie Benedykta i byli
                        kiedys w Romie, nie tylko Czaja, ale takze moj kolega, kery po Nossolu katedra
                        na UO odziedziczou.
                        Ratzinger to byly naczelny DOGMATYK w Kosciele Katolickim.
                        Jak uech bou na Zlotym Weselu uot rodzicow powyzszego kolegi, to zyczenia
                        przeslane jego rodzicom Ratzinger dou przez pewnego Biskupa odczytac.
                        Dodom, ze wszyscy wspaniale wladajom jezykiem niemieckim.
                        • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 17.08.09, 06:42
                          bratjakuba oczywiscie slepcow dyskryminuje.A nie trzeba tak,o nie.
                          Przychodzi slepiec do galerii malarstwa i sie pyta:
                          - chcialbym kupic jakis kolorowy,abstrakcyjny obraz
                          - mamy taki,duzo w nim bieli jest
                          - a jak biel wyglada?
                          - no tak jak labadz
                          - a jak labadz wyglada?
                          - tak jak moja zginajaca sie reka,niech pod dotknie
                          - aaa,to to jest biel
                          • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 17.08.09, 09:37
                            alladyn15 napisał:

> bratjakuba oczywiscie slepcow dyskryminuje.A nie trzeba tak,o nie.
                            > Przychodzi slepiec do galerii malarstwa i sie pyta:
                            > - chcialbym kupic jakis kolorowy,abstrakcyjny obraz
                            > - mamy taki,duzo w nim bieli jest
                            > - a jak biel wyglada?
                            > - no tak jak labadz
                            > - a jak labadz wyglada?
                            > - tak jak moja zginajaca sie reka,niech pod dotknie
                            > - aaa,to to jest biel

Czy wiedziałeś,że w móżdżku masz robaka?
                            Nazywa się vermis cerebelli i widać gryzie Cię od rana.
                            • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 17.08.09, 12:09
                              Oj nie,braciejakuba,mylisz sie ale Ci wybaczam,bo jest taka potrzeba.
                              Tu gdzie jestem skanuja mi mozg co kwartal.Osobiste zarzadzenie
                              odynatora ktory ma tylul Profesora.Nic jeszcze nigdy nie
                              stwierdzili.Doslowna pustke mam w glowie.Tylko wiatr tam hula w
                              przeciagu z powodu czystych uszu.Duza wage przywiazuje do higieny
                              osobistej.Jak kiedys pielegniarka Zuzia zobaczyla moja sztange,to
                              zaofiarowala pomagac mi,choremu.
                              • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 17.08.09, 15:14
                                alladyn15 napisał:

> Oj nie,braciejakuba,mylisz sie ale Ci wybaczam,bo jest taka potrzeba.
                                > Tu gdzie jestem skanuja mi mozg co kwartal.Osobiste zarzadzenie
                                > odynatora ktory ma tylul Profesora.Nic jeszcze nigdy nie
                                > stwierdzili.Doslowna pustke mam w glowie.Tylko wiatr tam hula w
                                > przeciagu z powodu czystych uszu.Duza wage przywiazuje do higieny
                                > osobistej.Jak kiedys pielegniarka Zuzia zobaczyla moja sztange,to
                                > zaofiarowala pomagac mi,choremu.

No widzisz Alladynie,nawet nie wiesz co masz w swojej głowie a chcesz
                                nauczać o istocie wszechrzeczy.Z tego miejsca gdzie jak piszesz jesteś,to nawet nie przystoi.
                                Poczytaj spokojnie o tym robaku a jak się już dowiesz to może spokorniejesz w ocenie rzeczy,o których nie masz pojęcia z powodu niewiedzy.
                      • cirano Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 17.08.09, 14:15
                        Snadz bracie, niywielaś zrozumioł z oczywistych prawd. Niy przerobiołech WUML-ow
                        i inkszych radykalizujoncych nauk, a co wiym nauczyło mie życie i UWAGA! Biblia,
                        choć nauka "świadkow Jechowy" choć tysz mi obco, koże mi tych ludzi szanować.
                        Niy przipominom sie dysput na tymat religi na forum, a fakt zdrady Ślonzokow
                        prze K.K jes oczywisty. Bez katolickij ambony niy znolyzliby my sie w polskich
                        łapach. To ino jejich sprawka
                        • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 09:27
                          braciejakuba,duzo ucze sie z wiejacego wiatru w mojej pustej glowie.
                          A to jest ta Zuzia,ktora tak sie dla mnie poswieca.

www.youtube.com/watch?v=3MMsyD_ShMc&feature=related

Warto posluchac spiewania.Jak mnie wypuszcza,to razem z nia
                          wyjedziemy do Indii.Ja tez chce zostac indianinem.
                          • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 10:28
                            alladyn15 napisał:

> braciejakuba,duzo ucze sie z wiejacego wiatru w mojej pustej glowie.
                            > A to jest ta Zuzia,ktora tak sie dla mnie poswieca.
                            >
                            > www.youtube.com/watch?v=3MMsyD_ShMc&feature=related
                            >
                            > Warto posluchac spiewania.Jak mnie wypuszcza,to razem z nia
                            > wyjedziemy do Indii.Ja tez chce zostac indianinem.

Ask your professor about the cerebellar vermis and you will be illuminated.

Możno lepszy wyjedz do Danii,je bliży a zostaniesz kozakym duńskim.
                            • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 11:22
                              I did,I did!But he does not speak English.He was sent from Vatican
                              and knows only Latin.
                              • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 12:38
                                braciejakuba,mam z Zuzia coraz scislejszy kontakt,wiec polecialem z
                                nia prosto z mostu:
                                - Czy Bog i boskie rzeczy sa calkowicie perfekcyjne?
                                - Bez zaprzeczenia
                                - Czy Bog zmienia sie lub modyfikuje na wlasne zyczenie?
                                - Jezeli sie wogole zmienia,to tak
                                - Czy taka zmiana zwiekszy czy zmniejszy jego boskosc i piekno?
                                - Kazda zmiana musi byc na gorsze,poniewaz jego boskosc i piekno
                                jest perfekcyjne.
                                - Chcialabys zobaczyc ta gorsza strone?
                                - Nie wiem,nie jestem pewna.Boje sie
                                - Idz zapaz kawke i przynies te W-Z-tki
                                - Dobrze Mirku

Tak sie podrywa katoliczki braciejakuba.

• alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 14:16
                                  No i taka Zuzia-pielegniarka,ktora tez jest uczennica,dowiaduje
                                  sie,ze nie moze sie nauczyc nim jest jej ukazane,co jest dobre a co
                                  zle.
                                  • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 17:01
                                    I'll explain it polish.
                                    Ten robak co go masz w móżdzku to jest nawet przysłowiowy.
                                    Mówi się: znowu zalał robaka..
                                    Dla tego zostaw go w spokoju,nie zalewaj,bo po tym Ci sie miesza
                                    profesor z nuncjuszem,Zuzia z biskupem.Ktoś zaraz pomyśli,że jak nie katolik to
                                    zaraz wariat i to w angielskim zakładzie.To przecie nie mozliwe bo oni tam mają
                                    głównie Angelikans w tych zakładach ale
                                    i nie wykluczone bo Polak nie katolik też często głupi.

• dede99 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 18.08.09, 22:11
                                      ekai.pl/wydarzenia/polska/x21867/ks-andrzej-czaja-nowym-biskupem-opolskim/
                                      ciesza sie z tego wyboru:)

lg dede
                                      • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 17:26
                                        braciejakuba,lubie Cie i mam szacunek dla Twojej wiedzy,ale kiedy
                                        zaczynasz to swoje dyskryminowanie z powodu wyznania lub
                                        narodowosci,to lzy ciekna ciorkiem z moich ladnych,zielonych oczu.
                                        Polak nie katolik to zaraz glupi,tak? Tutaj gdzie jestem to wolaja
                                        mnie biznesmen Zablocki,usmiechajac sie przy tym mile.Duzo mnie to
                                        na duchu podnosi.Otworz prosze Biblie na str.134 a tam,na samym dole
                                        pisze:kochaj forumowiczow jak swoje nowe auto.
                                        Pomysl o tym.
                                        • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 17:40
                                          Jak ostatnio zalalem robaka,no to tak wygladal

x.garnek.pl/ga7752/6d14fb0bd2ca3ea3062300a3/zalac_robaka.jpg
                                          Ladny,co?
                                        • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 19:26
                                          alladyn15 napisał:

> braciejakuba,lubie Cie i mam szacunek dla Twojej wiedzy,ale kiedy
                                          > zaczynasz to swoje dyskryminowanie z powodu wyznania lub
                                          > narodowosci,to lzy ciekna ciorkiem z moich ladnych,zielonych oczu.
                                          > Polak nie katolik to zaraz glupi,tak? Tutaj gdzie jestem to wolaja
                                          > mnie biznesmen Zablocki,usmiechajac sie przy tym mile.Duzo mnie to
                                          > na duchu podnosi.Otworz prosze Biblie na str.134 a tam,na samym dole
                                          > pisze:kochaj forumowiczow jak swoje nowe auto.
                                          > Pomysl o tym.

Ty alladynie nawet nie wiesz jak ja Cię lubię i wcale nikogo nie dyskryminuję.Wręcz przeciwnie zrównałem mniejszość polską z większością Angelicans.

Słowo jest czymś więcej niż tym, co mówisz i tym, co piszesz. Słowo jest tym, czym jesteś.

— Phil Bosmans

• alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 21:18
                                            Oto wykres,ktory jest wiecej niz slowo
                                            www.tylkoprogramy.pl/screen_prog/funkcje_matematyczne.gif
                                            widac wyraznie na nim,moje kolaboracje z katoliczkami,protestantkami
                                            (Angliczkami) i niezrzeszonymi.
                                            Zuzia to zrobila.Zaczyna byc zazdrosna.
                                            • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 21:33
                                              O to Agelika na tle zrownania
                                              fc04.deviantart.com/fs42/f/2009/127/6/b/poppies_fild_by_Myruso.jpg
                                              Ona jest po prostu sliczna.
                                              • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 19.08.09, 22:05
                                                alladyn15 napisał:

> O to Agelika na tle zrownania
                                                > fc04.deviantart.com/fs42/f/2009/127/6/b/poppies_fild_by_Myruso.jpg
                                                > Ona jest po prostu sliczna.

Tak sobie wyobrażałem Twoje życie(wykres) i Twoje ideały(deviantart).
                                                • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 20.08.09, 07:37
                                                  Moje zycie jest pelne niebezpieczenstw i full of zasadzkach.
                                                  • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 20.08.09, 08:39
                                                    O nie!Nie biore narkotykow.Zadawalam sie sexem,ktory to odruch w
                                                    swojej mocy ustepuje tylko niecheci oddychania pod woda u nie
                                                    katolikow.
    • szwager_z_laband Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 28.08.09, 14:11
      www.youtube.com/watch?v=D-7fsXS30iE
      • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 28.08.09, 14:42
        Ladnie glowka kreci,jak taki indyczek w ogrodku u slazaka przed
        Swietami Bozego Narodzenia.Nawet obroze ma luzna,aby sobie od tego
        krecenia,szyii nie obtarl.Jest tez mozliwe,ze motorowerem jezdzi po
        pracy i co chwile spostrzega rozne parafianki ktorym udziela poslugi
        spowiedzi.
        • bratjakuba Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 28.08.09, 18:58
          alladyn15 napisał:

> Ladnie glowka kreci,jak taki indyczek w ogrodku u slazaka przed
          > Swietami Bozego Narodzenia.Nawet obroze ma luzna,aby sobie od tego
          > krecenia,szyii nie obtarl.Jest tez mozliwe,ze motorowerem jezdzi po
          > pracy i co chwile spostrzega rozne parafianki ktorym udziela poslugi
          > spowiedzi.

To jest przeca kanclerz kurii,informuje eno takich jak Ty,żle zorientowanch i
          wkurzajoncych sie,że błondzom.
          • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 28.08.09, 19:40
            A taki ladny i mlody.Ciekawe kiedy wycofali go z tych spowiedzi?
            Awansowal na kanclerza i teraz te zbladzone i zle zorintowane
            pieczetuje,acha...
          • szwager_z_laband Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 29.08.09, 09:12
            wiym, ale narazie wiyncyj niy znoduecg nagran
            • szwager_z_laband ps 30.08.09, 10:31
              www.youtube.com/watch?v=fDSLZkcMfy4
    • olandi1 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 01.09.09, 19:55
      Sylwetka biskupa nominata

Ks. Andrzej CZAJA, kapłan diecezji opolskiej, dr hab. teologii dogmatycznej, profesor KUL; ur. 12 grudnia 1963 r. w Oleśnie na Śląsku Opolskim, syn Bernarda i Heleny zd. Respondek; dwadzieścia lat zaangażowany w środowisku Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, w latach 1995-2000 sekretarz Sekcji Dogmatycznej Teologów Polskich, w latach 1999-2003 kurator Koła Naukowego Teologów KUL, od 2005 kapelan Wspólnoty Modlitewnej przy parafii NSPJ w Raciborzu.

W rodzinnej wiosce Wysoka k. Olesna przyjął chrzest (26.12.1963), I-szą Komunię św. (28.05.1972) i sakrament bierzmowania (2.10.1973). Tu uczęszczał do szkoły podstawowej (w latach 1970-1978), a następnie do liceum ogólnokształcącego w Oleśnie (w latach 1978-1982). Studia filozoficzno-teologiczne odbył w latach 1982-1988 w Wyższym Seminarium Duchownym Śląska Opolskiego w Nysie. 25 października 1987 r. z rąk biskupa Gerarda Kusza przyjął w Nysie święcenia diakonatu. Święcenia prezbiteratu przyjął w Kluczborku 11 czerwca 1988 r. z rąk biskupa Jana Bagińskiego.
      Studia seminaryjne zakończył pracą magisterską Pneumatologiczny wymiar chrystologii w polskiej literaturze teologicznej, której promotorem był abp Alfons Nossol. Po święceniach pracował przez rok jako wikary w parafii św. Józefa w Zabrzu, a następnie został wysłany na studia specjalistyczne na KUL (1989), gdzie 11 marca 1994 r. pod kierunkiem o. prof. Stanisława Celestyna Napiórkowskiego OFMConv obronił pracę doktorską pt. Jedna Osoba w wielu osobach. Pneumatologiczna eklezjologia Heriberta Mühlena. Wcześniej, 1 października 1993 r. został zatrudniony jako asystent w I Katedrze Teologii Dogmatycznej KUL. Rok później rozpoczął zajęcia z teologii dogmatycznej także na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Opolskiego (1/2 etatu). W latach 1996-1998 przebywał na stypendium w Niemczech, w Ekumenicznym Instytucie Johanna Adama Möhlera w Paderborn. Tu przygotował późniejszą rozprawę pt. Credo in Spiritum Vivificantem. Pneumatologiczna interpretacja Kościoła jako komunii w posoborowej teologii niemieckiej, na podstawie której w 2003 roku uzyskał stopień doktora habilitowanego nauk teologicznych w zakresie teologii dogmatycznej.
      Obecnie jest kierownikiem Katedry Pneumatologii i Eklezjologii w Instytucie Teologii Dogmatycznej KUL, kuratorem Katedry Teologii Rodziny w Instytucie Nauk o Rodzinie KUL, do niedawna także kierownikiem Katedry Zasad Ekumenizmu w Instytucie Ekumenizmu i Badań nad Integracją Uniwersytetu Opolskiego, członkiem Zarządu Towarzystwa Teologów Dogmatyków, członkiem współpracownikiem Towarzystwa Naukowego KUL i członkiem korespondentem Lubelskiego Towarzystwa Naukowego. Opublikował kilka książek i prawie 100 artykułów naukowych. Jako kurator Koła Naukowego Teologów KUL zorganizował pięć Tygodni Eklezjologicznych. Inicjator i stały organizator dorocznych Wykładów otwartych z pneumatologii (od 2004). Współredaktor Dogmatyki wydanej przez Bibliotekę Więzi i autor zawartego w niej Traktatu o Kościele. Należy do Komitetu Redakcyjnego Roczników Teologicznych (zeszyt 2), współpracuje z Encyklopedią Katolicką KUL i z redakcjami czasopism: Teologia w Polsce, Studia Oecumenica, Więź, Pastores i Diakon (czasopismo poświęcone diakonatowi i promocji diakonatu stałego w Polsce). Promotor czterech doktoratów i ponad 60 magisteriów.
      Na KUL-u znany również z zaangażowania w życie i funkcjonowanie Wydziału Teologii i Duszpasterstwo Akademickie KUL (m.in. koordynator Zjazdu Absolwentów z okazji 75-lecia KUL; sekretarz Rady Wydziału Teologii KUL; współtwórca reformy studiów teologii w KUL); w diecezji ceniony jako wykładowca, rekolekcjonista i kaznodzieja odpustowy; wygłosił ponad 60 rekolekcji (w tym misje ewangelizacyjne z grupą studentów), głównie w diecezji opolskiej (nade wszystko w małych wiejskich parafiach, a także w opolskiej katedrze, w Raciborzu, Oleśnie, Głuchołazach, Zawadzkim, Krapkowicach i Otmęcie), w diecezji gliwickiej (m.in. w Gliwicach, Zabrzu, Bytomiu), ale także w archidiecezji lubelskiej (Lublin) i częstochowskiej (Wieluń) oraz w diecezji toruńskiej i siedleckiej. Rekolekcje głosił również w seminariach duchownych: dwukrotnie w Toruniu i raz w Gnieźnie. W czasie Świąt Bożego Narodzenia, Świąt Wielkanocnych i przy innych okazjach zaangażowany w posługę duszpasterską w rodzinnej parafii.
      • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 01.09.09, 20:21
        Podobaja mi sie jego funkcje,te jeszcze przed chwila:
        jest kierownikiem Katedry Pneumatologii i Eklezjologii w Instytucie
        Teologii Dogmatycznej.
        Przepraszam...co to jest Pneumatologia?Okreslenie podoba mi sie,jak
        rowniez koledze z druzyny hydraulikow.
        • alladyn15 Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 01.09.09, 20:35
          Moment...jeszcze to,jest kuratorem Katedry Teologii Rodziny w
          Instytucie Nauk o Rodzinie.Jest kuratorem,czyli naprawiac ma
          stosunki z moja zona!Od razu mi to podpada.
      • szwager_z_laband Re: Ks.Andreas Czaja nastepcom Bp.Nossola 01.09.09, 21:45
        Danke Olandi!

no i raduja sie zes sam sie juzas znod:)

pozdrowiynia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka