Dodaj do ulubionych

WYBORY 2006

03.11.06, 08:59
Drodzy sąsiedzi, forumowiecze,

z racji mojego wykształcenia (wspominałem o nim kiedyś) intersuje mnie
polityka jako ogólne zaganienie, a odkąd jestem mieszkańcem naszej uroczej
gminy, szcsególne zainteresowanie wzbudziły u mnie wybory nowego Wójta w
nadchodzących wyborach samorządowych.
Zdążyłem się już zorientować, iż mamy 5 kandydatów na to zacne stanowisko, 3-
ch z Chotomowa, 2-ch z Jabłonny, przy czym jednym z nich jest obecnie nam
panujący (dla przypomnienia wszystkim:
wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoGmina.html?id=140802&type=0).
I ..... no właśnie i co? Co dalej?
W dniu wczorajszym w moim wspaniałym sklepiku na Leśnej wpadła mi w ręce (a w
zasadzie nie wpadła, tylko sam musiałem po nią siegnąć) ulotka reklamowa
jedynej Pani wśród kandydatów.
A pozostali???????
Jak na wstępie zaznaczyłem, interesując się naszym przyszłym losem szukam i
czytam.
Bardzo dużo opinii i szeroka dyskusja n/t wyborów jest na stronie naszych
sąsiadów - chotomow.nazwa.pl.
I wlasnie tak czytam, czytam i czytam i mam nieodparte wrazenie, ze:
1) dalej nie znam programów WSZYSTKICH kandydatów aby móc sobie porównwać i
wybarć ten, który mnie przekona;
2) jeżeli już coś sobie poczytam (bo SAM znajde) to nachodzi kolejna myśl, że
wszyscy w swoich programach (wszyscy CI, których program mniej lub bardziej
poznałem SAM) liczą na głosy chyba tylko naszych sasiadów, bo w tych
programach jest mowa głównie o Chotomowie.
Ja wiem, wiem, że do chwili obecnej wies naszych sąsiadów jakby była
zapomniana przez obecnych włodarzy, ale do jasnej Anielki gmina Jabłonna to
nie tylko Jabłonna i CHotomów ale i pozostałe wsie (nie muszę ich wymieniać).
Dziwią mnie te programy wyborcze i sprawiają, iż moje zaintersowanie losem
naszej gminy powodują tendencje spadkową sad

Tak tylko chciałem się troche podzielić z Wami moimi refleksjami.
Przepraszam, że z adługo, a jak moderator uważa, to może ten atek skasować ;P

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 03.11.06, 09:37
      Jestem kandydatem, ale przy okazji mam tez prawo wybierania i nachodzily mnie
      podobne refleksje. Dotychczasowa kampania to raczej jej brak. Az boje sie, ze
      ktos mi z moimi plakatami w wielu sklepach, www, ulotkami, wizytowkami,
      spotkaniami etc, zarzuci ze mam bardziej intensywna kampanie niz niektorzy
      kandydaci na wojtow i radnych gminnych.
      A w koncu ja kandyduje "tylko" do powiatusmile
      Tak mnie jeszcze zastanawia - jak szanowni Forumowicze podchodza do ulotek w
      swoich skrzynkach? Czy traktujecie to jako powazne zrodlo informacji, punkt
      zaczepienia dla mysli o glosowania na tego wlasnie kandydata, czy po prostu
      kolejny smiec stawiany nizej niz reklamowka z Media Markt?
      Wydaje mi sie, ze wiekszosc kandydatow uznala z gory, ze ulotki beda dla
      wyborcow klopotem i stad taka "nedza" kampanijna.
      • ygloo Re: WYBORY 2006 03.11.06, 10:06
        drogi Pawle,

o Twojej kampanii wyborczej dowiedziałem się ze strony sąsiadów (gdzie
        znalazlem Twoja strone www) i nic poza tym.
        I o ile WKURZAJA mnie maxymalnie ulotki reklamowe w krzynkach na listy, to o
        tyle wobec calkowitego braku informacji n/t tegorocznych wyborow w naszej
        gminie ucieszylbym sie jak dziecko z chociaz jednej ulotki wyborczej w krzynce
        nr 79!!
        • chotomow72 Re: WYBORY 2006 03.11.06, 11:46
          witam,

nie będę marudził, nie będę marudził, nie będę marudził, nie będę marudził, nie
          będę marudził, nie będę marudził, nie będę marudził.

A teraz poważnie:

a) kandydaci nie mowią do mieszkanców nic, w odróżnieniu od Tarchomina, gdzie
          ostatnio oglądałem ulotki, u nas nie ma nawet tych słabych ulotek,

b) Olga Muniak, kimkolwiek jest, jest jedynym kandydatem, który powiesił banery,
          zauważyłem dwa w okolicy. Po wpisaniu do Googla jedyne, co znalazłem to
          oswiadczenie majatkowe (przy okazji: chciałbym poznać tego kretyna z Legionowa,
          który generuje taką objętość w pdf: 12 MB objętosci dla 4 stron A4). Ale
          oświadczenie niewiele mówi o poglądach/pomysłach Pani Olgi,

c) kampanii Pawła nie widzę wcale, ale może ulica, na której mieszka raptem 40
          wyborców nie ma znaczenia.

no to teraz pojadę po całości: Kochani, bryndze mamy. Wybory samorzadowe, z
          nieznanego mi jeszcze powodu, nie są traktowane przez kandydatów poważnie, co w
          oczywisty sposob przełozy sie na frekwencje, wiec do wyborow pojdzie
          zdysycyplinowany elektorat kościelny, ergo obecny, slaby i niekompetentny wójt
          wygra. I sami na to zasługujemy - odsetek nas, ktorzy chca cos zrobic dla
          lokalnej spolecznosci jest po prostu za maly, generaleni, au mass, mamy w dupie
          to co dzieje sie lokalnie, wiec poniesiemy tego konsekwencje.

to jest tak, jak na mojej ulicy: poinformowalem Wojta, ze albo utwardzi ulice
          Kisielewskiego, do czego obliguje go prawo, albo zloze sprawe do Prokuratury w
          Legionowie za niegospodarnosc. Wczoraj droga została utwardzona jakims
          kruszywem, zmielonym tak grubo, ze dzis mam nowa opone do kupienia. No i o czym
          tu wiecej gadac? zgadzamy sie na władzę kretynow, nie korzystamy z wyborów a na
          tej mizerii wlasnie ci pierwsi korzystają, wiec sami poniesiemy tego
          konsekwencje. Moje proby zwrocenia uwagi to wołanie na puszczy.

pozdrawiam,

Marcin
        • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 03.11.06, 13:09
          no oczywiscie przesadzilem - ale jednak ja mam do obskoczenia dwie gminysmile i w
          koncu ja startuje tylko do powiatu smile ale postaram sie i tak do was dotrzec smile
          prosze tylko o choc orientacyjne namiary albo nazwy ulic - wczoraj odwiedzilem
          Jablonne i osiedle Pogodne. Poczcie jednak nie wierze - a i limity wyborcze na
          radnego sa nizsze.
          Ale Ygloo zapraszam do Wieliszewa, gdzie jest jeszcze wieksza pustka - nigdzie
          nie widze rozwiewanych ulotek, malo plakatow tylko twarz Husajna i troche
          autora niniejszego postu.
          A tak czlowiek pokolekcjonowalby troche tych ulotek - zastanowilby sie na
          przyszlosc co sciagnac od innych smile))
          • ygloo Re: WYBORY 2006 03.11.06, 13:17
            Paweł,

zapraszam na Lesna.
            Byles na Pogodnej i na Lesna i Sloneczna Polane nie zajszles??? suspicious
            Na lesnej jest taki mily sklepik - tam Pani O. - no moze nie sama, ale pewnie
            jej komitet, zostawil ulotki.
            Proponuje to samo!
    • risperidon Re: WYBORY 2006 03.11.06, 19:29
      A może prawda jest taka, że ludzie startujący w wyborach oprócz możliwości
      dorobienia ok 1000 zł w miesiącu, nie wiedzą sami po co tak naprawdę startują,
      jaką odpowiedzialność na siebie biorą i czy w ogóle zainteresowani są
      działaniem w samorządzie, co wiąże się jednak z posiadaniem jakiegoś czasu i
      jakiś pomysłów. Co tacy maja wpisać na ulotkę - ojciec trójki dzieci potrzebuje
      dorobić tysiaka do pensji? To jest bardzo nie poważne podejście, może lepiej,
      żeby jednak te osoby się nie ujawniały - skoro ktoś jest na tyle mało
      gospodarny żeby sobie zorganizować jakaś przyzwoitą kampanię informacyjną, co
      więcej nie ma nic do powiedzenia oprócz podania nr listy i imienia i nazwiska
      to co po takiej osobie można się spodziewać w radzie? Pamiętam lokalne wybory
      na prowincji, jeszcze kilka lat temu, gdzie moi koledzy ze studiów angażowali
      się w organizację różnych lokalnych kampanii na wsiach. Dla nich była to
      możliwość dorobienia i zdobycia doświadczenia dla kandydatów możliwości
      dotarcia do wszystkich zainteresowanych i nauczenia się niezbędnych rzeczy, o
      których wypada wiedzieć. Teraz te osoby nadal współpracują tyle, ze z
      profesjonalnymi firmami, bo działają już na strzeblach wojewódzkich i
      krajowych. Niestety angażując się w tego typu działalność trzeba mieć jakąś
      wizje i obraz siebie w przyszłości, a nie tylko jakąś posadkę na kilka lat,
      gdzie można co najwyżej dorobić. Niestety praca nie jest lekka i wymaga,
      dlatego może należało by jeszcze raz zweryfikować samego siebie czego tak
      naprawdę chcę na kim mi zależy. Ja zadałem sobie trochę trudu i powynajdywałem
      trochę informacji na temat pewnych kandydatów. Ale to wszystko takie
      bezpłciowe, bez jakiegoś programu, konkretów- rosyjska ruletka. To, że poziom
      usług w jednostkach komercyjnych nam od kilku miesięcy spadł to już jest
      pewnik, ale to, że tym, którzy chcą decydować w ważnych kwestiach w imieniu
      społeczności lokalnej, działać dla dobra gminy w ogóle nie zależy na tym by
      przynajmniej pokazać kim się jest co się ma zamiar zrobić i dlaczego to zaczyna
      być fenomen. To jest naprawdę bardzo niepokojące zjawisko. A potem mamy taką
      bezpłciową działalność. Umówmy się, jeśli komuś na czymś zależy, to inwestuje w
      to, angażuje się, dociera do ludzi wszelkimi kanałami, kupuje w lokalnych
      gazetach powierzchnie, bilbord czy cokolwiek, wynajmuje profesjonalistów,
      którzy się tym zajmą i będą wiedzieć jak dotrzeć do innych. Być może chodzi tu
      o to, że programy są tak słabe, lub ich w ogóle nie ma, ludzie tak mierni, że
      boją się zainwestować w siebie by nie stracić. Niech kwintesencja będzie
      wypowiedź jednego starszego Pana, i oby się mylił, który twierdził, że i tak
      wszystko jest już obstawione i podzielili się kasą dlatego jest taka mizeria.
      Proszę teraz zobaczyć, jak takiego rodzaju kompletna dezaktywacja wpływa na
      ocenę tego wszystkiego co się dzieje i jakie sieje zagrożenie. Jestem porażony
      poziomem samoświadomości takich kandydatów i takich wyborów i co najważniejsze
      późniejszych konsekwencji. Ktoś kto nie inetersuje się problemami gminy i nie
      widzi, że to są tez problemy ludzi, którzy tworzą tę gminę, co więcej nie chce
      rozmawiać z tymi ludźmi, nie widzi ich , lub też takiej potrzeby – nie jest w
      mojej ocenie godnym kandydatem do tego typu funkcji. Jeszcze jest trochę czasu,
      może ktoś mnie przekona, ze się jednak mylę.
      • lejla44 Re: WYBORY 2006 03.11.06, 20:02
        Dokładnie zgadzam się z przedmówcą.
        Ale jeśli pośród kandydującyh nie znajduje się nikt kto choćby w części pasował
        do opisu powyżej ?
        Wiem na pewno, że aktualny Wójt to kompetentna osoba. Wiem na pewno, że nie
        znam nikogo innego z listy startująch. Chociaż jedno miejsce mam obsadzone.
        Prawdopodobnie większość głosujących, oprócz rodzin kandydatów, niewiele wie o
        osobach na radnych.
        Czy w takiej sytuacji należy głosować ?
      • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 03.11.06, 23:52
        Pora na troche wynurzen kandydatawink
        Zanim zgodzilem sie kandydowac zapytal mojej ladniejszej polowki (patrz
        www.pawelkownacki.pl/galeria.htm) - nie zebym chcial bez jej zgody
        wydawac srodki na kampanie, ale zeby wiedziala z czym zwiazane jest moj
        ewentualny sukces.
        Jednego jestem pewien, ze nie bede radnym (nie ma to jak pewnosc siebie wink) od
        mechanicznego podnoszenia za lub przeciw - po prostu nie bylbym soba. I Iza
        zgadzajac sie na moj udzial w wyborach i ewentualny udzial w pracach Rady
        Powiatu zgodzila sie na to, ze bede jeszcze wiecej czasu poswiecal na dzialanie
        - jednak z uszczerbkiem dla niej i mojego przyszlego potomka (jeszcze niecale 4
        mies) smile.
        Wiem, ze nie tacy jak ja obiecywali Eldorado, ale mysle ze jednak nie bedzie
        przesada jak jednak poprosze o zaufanie na przekor wszystkiemu "co dobrego" do
        tej pory zrobili, obiecywali itp politycy.
    • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 07.11.06, 14:48
      Czy ktos z Forumowiczow byl na wczorajszym zebraniu wyborczym w Jablonnie?
      Na co jak na co, ale na frekwencje nie macie powodu narzekac. Ale chyba bez
      drugiej tury sie nie obedzie.
      • ygloo Re: WYBORY 2006 07.11.06, 14:54
        a bylo zebranie???????????????????/
        przepraszam, gdzie ogłoszone???????????????????????????/
        • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 07.11.06, 15:02
          ja dowiedzialem sie z portalu Chotomow.pl - frekwencja byla naprawde imponujaca.
          Wciaz ciezko wyrokowac, kto zdobedzie najwazniejsze stanowisko w gminie - ale
          widac, ze bedzie ostro.
          Ale powiem szczerze, ze dyskusja byla moze i ostra ale nawet merytoryczna.
          • ygloo Re: WYBORY 2006 07.11.06, 15:30
            milo, ze niestety MY Jablonianie nie zostalismy powiadomieniuncertain
            Przyznam szczerze: codziennie zagladam na forum GW, strone www Gminy i forum
            Chotomowa i NIGDZIE nie znalazlem informacji o zebraniu wyborczym - to pokazuje
            jak jesteśmy traktowani przez Kandydatow!
            Podjalem decyzje - poniewaz nie znam programow nikogo, a wybory to moj
            obywatelski obowiazek - glosuje na jedyna osobe ktora znam - obecnego wojta! i
            juz!
            • chotomow72 Re: WYBORY 2006 07.11.06, 16:24
              Yglooo,

ja mam nadzieje, ze zartujesz, w przeciwnym razie DRAMATYCZNIE zmienie zdanie o
              Twoich postach tongue_out

pozdrawiam,

Szeryf
              • ygloo Re: WYBORY 2006 07.11.06, 16:40
                Marcin,

żartuje nie żartuje.
                Na kogo mam głosować skoro nikogo nie znam?
                Czy w takim wypadku wybrac mniejsze zlo i nie spelniac obywatelskiego obowiązku?
                • chotomow72 Re: WYBORY 2006 07.11.06, 22:02
                  i to pisze politolog....

Glosowac, ale pomyslec, czy nowa krew nie dalalby wiecej, niz stare zaniedbania.

pozdrawiam,

Marcin
                  • ygloo Re: WYBORY 2006 08.11.06, 07:48
                    to bylo pytanie retoryczne ...............
              • ygloo Re: WYBORY 2006 07.11.06, 16:52
                no dopra, ŻARTOWAŁEM big_grin
                ale kandydata, czyu tego sam chce czy nie i tak juz mam ;P
    • jablonna_70 Re: WYBORY 2006 08.11.06, 11:31
      Też mam problem. Ja sobie z nim poradziłam w ten sposób:
      - nazwiska trzech osób odpadają (już mieli swoją szansę)
      - z dwóch pozostałych odpada osoba partii, której nie lubię.
      Mimo, że mieszkam w Jabłonnie będę głosować na kandydata z Chotomowa.
      • laoche1 Re: WYBORY 2006 08.11.06, 11:42
        A do mnie w końcu trafiła jakaś ulotka kandydata - gość wygląda niczego
        sobie smile jako, ze do mnie dotarł zagłosuje na niego - dobrze mu zoczu patrzy
        heheh. Tak sie złożyło, że bynajmniej jest z tej partii do której mi najbliżej
        tj. PO. Jakkolwiek radzę wszystkim - dbajcie sami o siebie, bo z doświadczania
        wiem, że większosc szybko zapmina o swoich wyborczych obietnicach i wyborcach.
        Smutne ale od kilkunastu lat na moim ziemskim padole to norma.
    • yanyan Re: WYBORY 2006 08.11.06, 12:57
      Witam,ja natomiast byłem teraz na wszystkich zebraniach wyborczych i wojna jaka
      tam panuje jest niesamowita. Mieszkam od 2 lat w Jablonnie i mam dosć tego co
      robi,tzn nic nierobi obecna władza. Wysłuchałem, popatrzyłem, wybiore
      p. Marka Buniewicza.Zawsze przygotowany,kulturalny i wygląda na
      uczciwego.Facet mi odpowiada.Jest jeszcze kilka zebran,ide i nadal bede
      obserwował.
      • laoche1 Re: WYBORY 2006 08.11.06, 13:23
        Z całym szacunkiem, ale niestety na nikogo kogo firmuje PiS czy też kto
        przynalezy do tej partii nie zmarnuje swojego głosu. Mimo wszystko wybieram
        wolną, liberalną i przede wszystkim demokratycznę samorządnosć w Polsce.
        • keechaczu Re: WYBORY 2006 08.11.06, 13:29
          tak oglądam stronę partii rządzącej i z ich filmików reklamowych Polska to tak w
          koncu cudnie rozwijajacy sie kraj... tylko Tusk i Rokita to jakies zlo
          przebrzydle, ktore stanowi najwieksze zagrozenie dla odradzajacego się kraju
          Dziwne, ze w ogole sprawa tasm, umarzania weksli, powrotu do koalicji z Samo
          kompletnie nie istnieją w kampanii wyborczej. A to rzeczy,ktore w normalnym
          kraju skreslaja polityka po miesiacu w Polsce sa juz nieistotna historia.
          Przyznam, ze Pan Buniewicz wypada lepiej na prezentacjach od kandydata PO, ale
          jednak nie moze sobie zaskrabic glosow podkreslaniem zweryfikowaniem siebie
          przez IPN.
          pozdrawiam
          • yanyan Re: WYBORY 2006 08.11.06, 13:38
            Wypada lepiej wg Ciebie,a wg mnie najlepiej.Buniewicz interesuje sie tym
            wszystkim i widac ze ma duze pojecie o cyfrach.Małe zebrania przed nami ale
            nadal ja i moi sąsiedzi bedziemy ich obserwować.jeszcze boza
            wola,janówek,suchocin,trzciany.
    • ygloo WYBORY 2006 - JUZ PO, czy dogrywka? 13.11.06, 09:59
      już po ................
      wstępne wyniki na stronie: www.chotomow.nazwa.pl/index.php?
      option=com_content&task=view&id=171&Itemid=1&PHPSESSID=d4e62d73143429908b6ba70e2
      69186ba
      zapowiada się interesująco smile
      • pawelkownacki Re: WYBORY 2006 - JUZ PO, czy dogrywka? 13.11.06, 10:38
        zdecydowanie dogrywka... ale najwieksza niespodzianka to naprawde niezly wynika
        Pana Półturzyckiego i tylko 7,5% Kwiatkowskiego Rafala.
        Ciekawe jak z jego wynikiem do powiatu??
    • laoche1 Re: WYBORY 2006 15.11.06, 10:22
      No to mamy dogrywkę p. Grzegorza i p. Olgi. Programu p. Grzegorza nigdzie nie
      widzę - dlaczego??? Widzę za to plakaty smile Pani Olgi niestety nie widzę, ale
      program znalazłem w Internecie. Tyle, że jak to już ktoś od nas zauważył -
      większość programu jest skupiona na Chotomowie sad Tragiczny wybór, normalnie
      hamletowski dylemat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka