Dodaj do ulubionych

petycja on-line w/s Chrcynna

11.12.12, 21:16
każdego komu chociaż odrobinę leży na sercu los zwierząt, które trafiają do tej rzeźni,
BŁAGAM aby podpisał petycję skierowaną do premiera RP, którą znajdziecie pod tym adresem:

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9131
sprawa jest mega ważna, psy giną tam polewane lodowatą wodą (zimą rzecz jasna), od postrzałów z broni, bądź też w worku, którym ktoś napiernicza w ścianę z całej siły (taka metoda pozbycia się szczeniaków).
Obserwuj wątek
    • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 11.12.12, 21:42
      up
      • mieszkankaserocka Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 14:40
        wysłałam i ja
    • zulka01 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 11.12.12, 22:05
      Mellaverde,oczywiście podpisałam ale nie wiem,czy to wystarczy. Napiszę do Ciebie maila - tylko nie wiem,czy na gazetowego? Jeśli masz jakiś inny napisz na mojego gazetowego.
      Pozdrawiam.
      • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 11.12.12, 22:15
        pisz śmiało na gazetę, regularnie sprawdzamsmile
        za podpis - ogromniaste podzięki
        • zulka01 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 11.12.12, 22:51
          a nie masz "zapchanej' skrzynki,bo nie chce mim wysłać smile
          • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 11.12.12, 23:47
            .ups..... niewykluczone.
            ja napiszę do Ciebie z innego mailasmile
            • per-ra Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 09:07
              Petycja podpisana. Mam nadzieję, że coś się ruszy w tej sprawie.
              • wanda731 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 11:06
                i ja podpisałam, aby to coś zmieniło na lepsze dla psiaczków! trzeba próbować!
                • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 12:05
                  bardzo, bardzo WAm dziękuję
                  • ajaksiowa Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 13:45
                    Jakie są dowody na takie działanie?Jeżeli to prawda, to przecież sprawa dla prokuratora.
                    • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 14:44
                      zapraszam do lektury:
                      www.boz.org.pl/mz/chrcynno/index.htm
              • mag461 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 17:52
                Podpisałam i poprosiłam znajomych o podpisanie.
                • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 22:59
                  tak bardzo się cieszęsmile jest nas coraz więcej, a tym samym nasze szanse na wyrwanie psiaków zza TM Chrcynno rośniesmile
    • vaniliice Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 15:42
      Poparte oczywiście i porozsyłane gdzie tylko można. Wspaniała inicjatywa. GRATULUJĘ
      • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 15:53
        odzyskałam wiarę, że się nam wreszcie udasmile
        bardzo Wam dziękuję, że jesteście.

czekam na więcejsmile
        • marynianka Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 17:26
          Podpisałam popieram, up!
    • minerwamcg Re: petycja on-line w/s Chrcynna 12.12.12, 22:08
      Ano, pewnie, że trzeba podpisać. Zrobione.
    • 4live Re: petycja on-line w/s Chrcynna 13.12.12, 11:17
      Mella gratuluje, Jesteś WIELKA i Masz WIELKIE serce. Szkoda że niewielu ludzi potrafi z takim uporem walczyć o prawa naszych mniejszych braci. Petycja podpisana. Gdybyś potrzebowała jeszcze jakiejś pomocy to jestem chętna.
      • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 13.12.12, 11:40
        ogromniaste podzięki za podpis, każdy, absolutnie każdy jest na wagę złota w tej chwili.
        chęć pomocy - bezcenna i zostanie wykorzystanasmile
        • k1234561 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 13.12.12, 19:11
          Podpisałam.Wysłałam.Mam nadzieję,że coś to da.A może media tym zainteresować?Jakąś Uwagę,albo coś innego?
          • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 13.12.12, 20:11
            jesteśmy w kontakcie z jednym z dzienikarzy TVN24. zainteresowanie sprawą jest, ale media potrzebują zdjęcia/filmu na którym ktoś morduje psiaka.... no niestety takiego materiału nie mamy. ostatnio pojawiłą się kolejna szansa - dwa zastrzelone psy.

za podpis - DZIĘKUJĘ.
            • 24darma24 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 16.12.12, 13:41
              W trakcie pisania artykulu o obronie praw zwierzat i m.in. o sprawie Chrcynna jest dziennikarka z radomskiej gazety. Poinformowane zostane rowniez media w UK, ktore szczerze nienawidza Polakow i dla nich bedzie to nie lada kasek.
              • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 16.12.12, 13:46
                z rozkoszą przetłumaczę na polski ten artykuł i oosbiście dostarczę WSZĘDZIE!
                • 24darma24 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 16.12.12, 13:53
                  Nastepny tydzien poswiecam na wysylanie informacji o mordowni do zagranicznych mediow. Ja to sie tylko ludziom dziwie, ze pozwalaja, zeby ich podatki szly na takie cele. Ja bym sie ostro wkurzala!!!
    • zegrzynianin Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 09:26
      Człowieku! - panie mój, przyjacielu. Przyjacielu z sercem jak głaz. Przykre, że takich jak Ty Jest tylu wśród was.
      Twa fascynacja mną prysnęła jak czar Wywiozłeś mnie daleko gdzieś Bo przeszkadzała Ci moja sierść. Na pożegnanie dostałem pięścią w nos.
      Skazałeś mnie na okrutny los
      Na głód i chłód
      Na bezlitosne pcheł kąsanie
      Nie na szybką śmierć
      Lecz na powolne w mękach konanie.
      Biegałem w amoku - łapy zdarłem do krwi. Nie odnalazłem powrotu - który mi się śni.
      Mój przyjacielu - czym dla Ciebie jest pies? Odpowiedź jest prosta
      Pies to nie istota - to zbędna, niepotrzebna rzecz. Pies - to tylko pies - bez serca, uczuć i łez.
      Czy źle Ci służyłem? - wiedz, że wszystko znosiłem
      - Pragnienie i głód.
      - Ataki Twej złości.
      - Przenikliwy ból.
      - Rozpaczliwą samotność długich dni.
      Nie byłem wcale głaskany
      Teraz to wiem - byłem po prostu niechciany.
      Człowieku! - obojętnie kim jesteś i jaki masz w życiu cel
      Wiedz - los mści się, czy tego chcesz, czy nie.
      l Ci których kochasz, poświęciłeś im tyle lat,
      Wierni zasadom coś wpajał im od lat
      Nie znając szacunku, pójdą w Twój ślad
      Zabiorą Ci godność, wywiozą gdzieś w świat.
      Wywiozą Cię do przytuliska dla ludzi, Ludzi niechcianych
      Nie wiem czy będziesz tam dobrze traktowany Szacunek w świecie ludzi jest mało znany
      Lecz wiem co czuł będziesz
      To co ja teraz czuję - tęsknotę i niezapomniany zapach
      Zapach, którym pachnie utracony dom.
      l płakał będziesz, aż braknie Ci łez.
      Uwierz! - mówi Ci to Twój pies.
      Sam sobie kiedyś zadasz pytanie
      Za co? - tak podłe traktowanie
      Za miłość, wierność i oddanie
      W zamian jest właśnie takie traktowanie.
      Nagle - jak we mgle widzę, coś o twarzy człowieka Rozchyla trawę - patrzy, niedowierza - czy to jest pies? Mówi - piesku kto ci to zrobił serce ma z kamienia. Nie - to nie złudzenie z wycieńczenia, To przyszła śmierć z twarzą człowieka - stoi i czeka.
      Wśród szumu drzew i wysokich traw, Wydaję moje ostatnie tchnienie. Człowieku! - przyjacielu ślę Ci przebaczenie
      Twój pies.
      l tak z braku szacunku i z ludzkiej głupoty W ponurym lesie, wśród wysokich traw To nie jedyne - ostatnie tchnienie Psów wyrzucanych od lat.
      • 24darma24 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 11:21
        Boshe jakie to smutne sad
      • wanda731 do zegrzynianina 17.12.12, 11:44
        piękne, wzruszające, wyciskające łzy z oczu, ale niestety prawdziwe! aby jak najmniej psiaczków miało takie rozmyślania i doznania!!!
        • mellaverde Re: do zegrzynianina 17.12.12, 22:17
          dlatego, błagam, podpisujmy!!!!

petycje.pl - Chrcynno!!!!!
      • vaniliice Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 12:22
        ŁZY SAME CISNĄ SIĘ DO OCZU......PIĘKNE...
      • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 17.12.12, 22:18
        czapki z głów!

tym bardziej mi miło, bo i ja z Zegrza jestem.
        • zegrzynianin Re: petycja on-line w/s Chrcynna 18.12.12, 09:32
          Pozdrawiam Zegrzesmile. Petycja oczywiście podpisana smile
          • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 18.12.12, 20:55
            git! i tak trzymaćsmile))))

fajnie, że jest nas więcejsmile
            • 4live Re: petycja on-line w/s Chrcynna 19.12.12, 11:16
              www.miasto.serock.pl/1001,odpowiedzi-na-pytania-do-burmistrza-miasta-i-gminy-serock.html
              Ręce opadają. Normalnie nic nie widzę nic nie słyszę. To jak tam do cholery ma się cokolwiek zmienić?
              • zegrzynianin Re: petycja on-line w/s Chrcynna 19.12.12, 13:40
                Hahaha. Działając w oparciu o cytowane przez burmistrza (lub kogoś kto pisał w jego imieniu) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt, kontrolę takiego schroniska można przeprowadzić w 15 minut z wynikiem pozytywnym. Co za bzdet żeby wykonywać kontrolę tylko i wyłącznie w oparciu o te skąpe w treści rozporządzenie.
                • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 19.12.12, 17:44
                  LITOŚCI!! cykliczne kontrole? jaki jest cykl? od złożenia skargi przez jakieś obywatela do nastepnej skargi? kontrole? a jak one wyglądają..... właściciel/ka schronu wskazują palcem wybranych losowo kilka psów (liczba sie musi zgadzać jedynie), że TE to właśnie TE z gminy Serock.. śmiech na sali i puste krzesła.. równiez dobrze można wskazać inne psy. psy nie mają numerów na obroży co jest NORMĄ w każdym innych miejscu!
                  • 24darma24 Re: petycja on-line w/s Chrcynna 30.12.12, 08:51
                    Smierdzi ta sprawa na kilometr. Ciekawe ile osob nalezy oplacic, zeby mogla funkcjonowac taka mordownia???
                    • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 30.12.12, 09:48
                      wiesz, też się nad tym zastanawiałam.. i wbrew pozorom doszłam do wniosku, że wystarczy posmarować wyłącznie lokalnie. jak to wygląda w praktyce? otóż, wystarczy, że lekarz od kontroli (mój ulubiony lekarz powiatowy, który nie widział problemu w Krzyczkach, gdzie później odnaleziono masowe psie groby, teraz radośnie kklepie te swoje pieczątki pod schronem w Chrcynnie), lokalni samorządowcy, którzy są specjalistami od wystawiania pozwoleń na wszystko. w sytuacji gdy sprawa trafia wyżej, to niestety, ponieważ sprawa dotyczy "tylko kundli", urzędnicy wyższego szczebla przekazują ją do sprawdzenia swoim odpowiednikom niższego szczebla.... a więc sprawa wraca do sprawdzenia do osób, przeciwko których postępowaniu występujemy. błędne koło. dlatego właśnie próbuje przemówić do rozsądku, do empati gmin, które przez zawieranie kolejnych umów z tym miejscem, i co sie okazuje? że łatwiej jest zamieść sprawę pod dywan, próbować zamydlić oczy, a w tym samym dniu napisać pean pochwalny o tym pseduoschronie, i nikt, dosłownie nikt, nie potraf mi odpowiedzieć na pytanie, skoro tam jest tak dobrze, to dlaczego ok. 50% przyjętych psów zdycha na "niewiadomoco".... bo jak można poważnie podejść do wniosków lekarzy, którym płaci właściciel schronu, którzy bez sekcji (w programie jaworowicz sam właściciel powiedział, że nie ma warunków i sprzętu do robienia sekcji) potrafią, na podstawie oględzi zewnętrznych, stwierdzić np. skręt żołądka??? no jak? rentgen w oczach?

wkurzza mnie to, że co roku, od wieeeeeelu lat, nasi wlodarze, wolą iść na łatwiznę i zapłacić 50 000 rocznie za to, że połowa odesłanych psów z terenu naszej gminy ZDECHNIE NIECHYBNIE, a druga połowa zostanie wyadoptowana do nikąd. w każdym schronie jest możliwość sprawdzenia kart adopcyjnych - łącznie z danymi osoby adoptującej - w Chrcynnie -NIE!

a nasze władze głuche, ślepe..... zawiodłam się na nich okropnie i chociaż jeszcze w piątek telefonicznie dziękowałam Pani Kamoli za zmiany w umowie.... - to nas, zwykłych uczciwych ludzi różni od urzędników, potrafię zadzwonić, przyznać się do pochopnej, wcześniejszej oceny, podziękować - cóż, referat d/s ochrony środowiska w tym samym czasie smarował już pusty, kłamliwy artykuł, bo przecież jakoś trzeba przygotować społeczny gruncik na wygraną Chrcynna, na usprawiedliwienie swojego nieróbstwa, nieumiejętności i brak kompetencji.

i jeszcze jedno.... przewodniczący rady apelował i prosił i dobrą współpracę z referatem, o to aby dać im szansę... JAK??? NIE DA SIĘ WSPÓŁPRACOWAĆ Z KIMS KTO MÓWI JEDNO, MYŚLI DRUGIE A ROBI TRZECIE!
                      • obi_oba_ma Re: petycja on-line w/s Chrcynna 30.12.12, 23:05
                        Decyduje cena, ile gmina płaci za jednego psiaka odstawionego do schroniska za cały okres jego tam przebywania? Z tego co pamiętam to za byle jaką karmę na średniej wielkości czworonoga trzeba ok 100 150 PLN na miesiąc wydać, a wizyta weterynarza to kolejne wielokrotności 100PLN, zastrzyki albo inne tam lekarstwa, a przecież pieski z ulicy raczej zadbane nie są. A Pan ze schroniska musi przecież na tym zarabiać, bo przecież do interesu dokładać nie będzie. Z drugiej strony jest gmina która musi mieć umowe z jakimś hyclem i z kolei chce płacić jak najmniej. Może "wolontariusze" oprócz kontroli jakieś prace społeczne w schronisku zadeklarują?
                        • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 31.12.12, 07:48
                          idea wolontariatu w KAŻDYM SCHRONISKU, POZA CHRCYNNEM (tam nie ma wolontariatu, bo właściciel się nie zgadza), polega na:
                          - socjalizacji psa z czlowiekiem
                          -przygotowaniu go do adopcji
                          -promowaniu psów
                          -opiece w tym: sprzątanie boksów, pomoc w karmieniu, oberwowanie w kierunku ewentualnych zachorowań
                          - spacery.

i każdy wolontariusz ma tego pełną świadomość. mam listę osób chętnych, dorosłych, z doświadczeniem, które CHCĄ to robić w Chrcynnem.

co do karmy.... w Chrcynnem psy nie są karmione karmą o jakiej piszesz.... nie tam dostarczane są WYTOPIONE ODPADY, TZW. SKWARKI, których wartość odżywcza, zgodnie z protokołem wojewódzkiego inspektorwa weterynarii, jest znikoma, bliska zeru.

piszesz o pieniądzach na utrzymanie psa w trakcie całego pobytu tam. pytanie brzmi: :JAKI TO JEST CZAS? weź pod uwagę, że niespełna 50% psów tam zdycha na "niewiadomoco", no i są jeszcze cudowne adopcje "donikąd".

na grupie na fejsie zamieściałam zdjęcie psów, które zostały stamtąd wyciągnięte... ebra można liczyć z odległości kilku metrów, są dostępne obdukcje, no i są protokoły posekcyjne w/s psów zastrzelonych. niech mi ktoś wreszcie wytłumaczy jak to możliwe, że pies który jest w bokcie od jakiegoś już czasu, nagle okauje się, że wymaga eutanazji, gdyż, jak wykazała sekcja, został zastrzelony!????? BŁAGAM.... PROSZĘ O LOGICZNE WYTŁUMACZENIE.
                          • 4live Re: petycja on-line w/s Chrcynna 31.12.12, 10:48
                            Mella już raz to pisałam ale napisze jeszcze raz JESTEŚ WIELKA i trzymam bardzo mocno kciuki żeby wystarczyło Ci siły do tej nierównej walki. A ludziom którzy mają Ci cokolwiek do zarzucenia po prostu współczuje.
                            Jak byś potrzebowała pomocy to nadal jestem chętna. Mam trochę wolnego czasu i auto tylko nieraz nie mam dostępu do internetu więc jak coś mogę podać ci nr tel.
                            A co do petycji poprosiłam wszystkich w pracy, łącznie doszło 7 podpisów (mała firma wink ale teraz namawiam ludzi u nas w biurowcu więc pewnie będzie więcej.

• mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 31.12.12, 12:59
                              dziękuję. każda taka wypowiedź nie dość, że bardzo cieszy, to również, a może przede wszystkim, dodaje mi siłsmile

dzisiaj znowu opadły mi ręce... Pani z referatu stwierdziła, że "cykliczne kontrole" na które powołują się w swoim oficjalnym stanowisku to, UWAGA!, kontrole nieregularne.
                              ostatnia, zgdonie z tym co usłyszałam od tej Pani, odbyła sie w listopadzie (po mojej interwencji), o wcześniejszych ta Pani nie słyszała....

wracamy do wcześniejszego pomysłu z plakatami, które będą zawierały WSZYSTKIE FAKTY, a nie jedynie te, które są wygodne dla UMiG Serock. żenując. dostarczyłam im osobiście dokumenty, podpisane przez licne instytucje państwowe, z których jasno wynika, że sytuacja jest ZŁA, że są przypadki zastrzelonych psów, że psy masowo padają, że adopcje są, ale nie ma możliwości ich sprawdzenia. ja tylko przypomnę, że sytuacja w Krzyczkach była identyczna, te same osoby walczyły o los tych psiaków, te same osoby podpisywały się pod dokumentami (lekarz powiatowy), dopiero znalezienie masowych grobów tuż za bramą schroniska doprowadziło do skazania właściciela i zamknięcia tego psiego Auschwitz.
                              w Krzyczkach również było dużo adopcji.... jak zaczęto sprawdzać, to okazało się, że ktoś dane osób adoptujących przepisał z książki telefonicznej!, a osoby rzekomo adoptujące pojęcia nie miały, że adoptowały jakiegoś psa. Mało tego znakomita większośc z nich ppojęcia nie miała gdzie leżą Krzyczki i czy w ogóle taka miejscość jest na mapie Polski!

nie rozumiem, dlaczego urzędnicy mając taką wiedzę, mając stosowne dokumenty, nadal nic nie widzą, nic nie rozumieją. a może rozumieją?? tylko wygodniej jest zamieść problem pod dywan...

Pani z referatu, Pani Beata D., oburzona powiedziała, że jej obowiązkiem nie jest informowanie okolicznych schronisk o przetargu, a ona przecież to zrobiła!! WOW... no medal się należy... przepraszam za ironię, ale jak iinaczej na to patrzeć, jak inaczej to komentować?

Dalej, zastępca burmistrza zaproponował mi aby otworzyła schronisko.... Panie Zastępco, a może otworzyć schronisko gminne???? dlaczego zrzucacie SWOJE obowiązki na mnie?
                              poza tym, zanim jeszcze sprawa się rozkręciła już docierały do mnie głosy, że jestem wysłanniczą konkurencji! ja się pytam: jakiej, k...a, konukrencji? NIGDY NIE LOBBOWAŁAM NA RZECZ DANEGO SCHRONISKA, prosiłam, proszę i WALCZYĆ będę aby nnie wysyłano tych psów na pewną śmierć, za którą płacimy 50 000 zł rocznie!

za ile psów w roku 2012 zapłacono 1/5 stawki??? za jednego! za któego? za tego, którego ja osobiście wyrwałam stamtąd! i jestem przekonana, że gdyby nie fakt, że poinformowałam o tym UMiG to nawet by nie wiedzieli, że psies trafił do adopcji. UMiG się tym nie interesuje, a Chrcynno nie ma inetersu w tym aby informować daną gminę o takim fakcie.

czy tylko ja widze problem???
                              • mellaverde Re: petycja on-line w/s Chrcynna 31.12.12, 13:02
                                a z oferty pomocy NA PEWNO skorzystamsmile
                                • 4live Re: petycja on-line w/s Chrcynna 31.12.12, 13:53
                                  Ja myślę ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ....
                                  A tak w ogóle to przeraża mnie znieczulica ludzka ,co nas osobiście nie dotyka to po prostu nie istnieje. A zwłaszcza jeżeli dotyczy to zwierząt lepiej zamieść pod dywan tak jak napisałaś i się nie zastanawiać jak żyje się jakimś tam brudnym psom.Sama ostatnio miałam przykład jak ratowałam swojego psa a raczej najlepszego kumpla smile prawie każdy się dziwił że wolę wydać parę tysięcy złotych na operację jak można go po prostu uśpić (ciekawe czy jak ich dzieci zachorują też będą mieli taką teorię a może mniej kontrowersyjnie jak zachoruje najlepszy przyjaciel bądź przyjaciółka) zwłaszcza że ma 13 lat a to jak na owczarka niemieckiego dużo. Wszyscy mówili i tak długo nie pożyje a ja wiedziałam że puki ma chęć do życia i to życie nie sprawia mu bólu to zrobię wszystko żeby dać mu szanse na jeszcze trochę "wesołego życia staruszka" choć bym miała żebrać pod kościołem. Tylko przykro było tego słuchać od ludzi którzy dobrze wiedzieli ile on dla mnie znaczy i tego chyba nigdy im nie wybaczę. Operacja była w czerwcu a my nadal mamy najlepszego kumpla w domu i cieszymy się każdym dniem. Przepraszam że trochę odbiegłam od tematu ale tak mi się przypomniało, a wracając do tematu smile jest kolejny podpis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka