Dodaj do ulubionych

AUTOBUS W WEEKEND

28.07.09, 09:42
Kochani Sąsiedzi

jako, że UG Jabłonna znów nie dotrzymał obietnic i nie bedzie
autobusu w weekendy. W zamian pewnie dostaniemy od poniedziałku do
piatku jakis Busik raz na 90 minut który będzie jechał do Chotomowa,
uważam że znów potrzebne bedzie jakies pospolite ruszenie.
Po pierwsze Chotomów powinien się zebrac i zażądac normalnej linii
od poniedziałku do niedzieli a mieszkańcy "okołoobwodnicowi" powinni
dzielnie i masowo tą inicjatywe wesprzec.

Zarówno na spotkaniu z mieszkańcami , jak i na stronach UG Pani i
Pan Wójt obiecali nam codzienny autobus który miał nas połączyć z
Warszawą.
I oczywiście nie dotrzymali słowa.

Podobno autobus w weekend ma byc jeśli bedzie cieszył sie
powodzeniem. Jak UG bedzie to sprawdzał jest dla mnie wielka
tajemnicą. Z tego co widze, dla UG również!

Póki co narazie wpisujcie się w tym watku jeśli macie pomysł co
robimy.
Bo chyba tego tak nie zostawimy?!
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 12:03
      Pisma indywidualne i od wspólnot mieszkaniowych.
      Wszystkie za potwierdzeniem odbioru.
      Podaj nr. tel. i dane - z kim rozmawiałaś - podzwonimy.
      • to.ja.kas Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 12:23
        Rozmawiałam z Panem Smolińskim (UG), Pan Wójt Rokicki w odpowiedzi
        na moje pytanie pisał o autobusie siedem dni w tygodniu. Wysłałam
        maila do Pani z lokalnej gazety "Dookoła Nas".
        Tyle póki co.
        • 17aga Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 13:37
          Wysłałam na stronie Gminy pytanie z dokładnym opisem tego, co zostało obiecane na zebraniu wiejskim, tzn. że mają się pojawić dwa autobusy - jeden z Chotomowa na Żerań, który miał być przyspieszony i kursować cały tydzień zajeżdżając "za obwodnicę", oraz drugi który miał mieć swój początek gdzieś przy drodze serwisowej przy obwodnicy (dokładnie nie pamiętam) i miał kursować na Tarchomin.
          O tym była mowa na zebraniu, co wyszło - już wiemy.
          Mam nadzieję, że urzędnicy okażą się na tyle odważni, że wyświetlą pytanie na stronie i w odpowiedzi zamieszczą wyjaśnienia.
          • naretta Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 14:55
            Aga, i co Ci po tym, że pan X czy pani Y odważnie zamieści na
            stronie Twoje pytanie i swoje pokrętne wyjaśnienia?

Takich pytań i wyjaśnień, z których NIC nie wynika, jest tam
            co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście.
            Są i peany ku czci, jak to gmina wspaniale komunikuje wieś! Bo
            ludzie to powinni się cieszyć, że w ogóle jakiś bus im skapnie,
            wszak jeszcze parę lat temu tylko locha z małymi tędy dreptała,
            gdzie Ty dziś drepczesz, i wiatr jej w ryj zawiewał od strony
            Legionowa.

Tu trza radykalniejszych metod, ot co!

cdn.

• 17aga Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 15:45
              Zgadzam się, że potrzeba też radykalnych metod.

Ale sądzę, że zamieszczenie niespełnionej obietnicy władz na ich urzędowej stronie przyniesie taki efekt, że więcej osób dowie się o sprawie. Z mojego osiedla na zebraniu były dwie osoby, z Waszych chyba też nie za wiele. Nie usłyszeli o komunikacyjnych wizjach, ucieszą się więc, że Gmina "dała ze swej łaski" nowy autobus i zagłosują na nich w kolejnych wyborach...
        • sibeliuss Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 17:23
          Zainteresować tym trzeba Życie Warszawy, oni są żarci na takie
          tematy, masz tam jakiś kontakt? Wyborcza też powinna. (Robię za pięć
          osoób w firmie i mam ograniczone moce.)
          • ygloo Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 19:53

a moze TVN Warszawa??
            • to.ja.kas Re: AUTOBUS W WEEKEND 28.07.09, 21:26
              Jutro próbuję Życie Warszawy...od czasu kiedy tam pracowałam od
              cholery czasu minęło, ale może na jakiegoś znajomego trafię.

Dla mnie to szczyt bezczelności co zrobił UG i Pani Wójt.
              • ygloo TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 07:16
                zatem zdecydowałem napisać do TVN Warszawa i zainteresować ich
                naszym problemem. Ale. Własnie, jest owo ale, poczebuje na gwałt
                Waszej pomocy w zredagowaniu maila. Chodzi mi przede wszystkim o
                liczby: ile nas wieśniaków (mniej wiecej liczbowo) mieszka w
                odcietej od świata częsci Jabłonny, jaki to procent wszystkich
                mieszkańców, czy jest to wschodnia czy też może srodkowo zachodania
                częśc naszejj wsi itp. Sorki, ale ja naprawde takich rzeczy nie
                wiem, a pisząc do nich chcę zaprezentować problem maxymalnie jak się
                da.
                Pomożecie???? smile
                • to.ja.kas Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 08:38
                  Chętnie pomogę, ale nie wiem jak. Myslisz, ze takie dane może mieć
                  UG?
                  Napewno powinni wiedziec czy to zachodnia czy wschodnia czy jaka
                  czesc Jabłonny. Czekaj dzwonie do urzędu...smile
                • sibeliuss Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 08:40
                  Mapa Jabłonny przede mną - osiedla to część zdecydowanie południowo-
                  wschodnia. Ludzi mieszka ok. 1100 (liczone z Bukowcem).
                  • ygloo Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:03
                    sibi, jestes nieoceniony - skad Ty bierzesz takie informacje ....?
                    • sibeliuss Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:26
                      ygloo napisał:

> sibi, jestes nieoceniony - skad Ty bierzesz takie informacje ....?

Z pracowej bazy danych.
                  • to.ja.kas Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:06
                    Nie wiem czy to nie zanizona liczba. Rozmawiałam z Panem Smolińskim
                    (oj biedny facet) i ma postarać się o dane ile osób mieszka po tej
                    częsci. Mój blok to ok 50 mieszkań. W każdym licząc 2 osoby to daje
                    100 osób (mało gdzie mieszkaja tylko dwie osoby). Daje to ok 100
                    osób w takim małym budynku jak nasz. Ale liczmy 60 mieszkańców x 7
                    budynków to ok 400 osób na samej Leśnej na osiedlu niesłusznie ale
                    popularnie zwanych niewiedziec dlaczego TBSami. Są jeszcze mniejsze
                    osiedla + Przylesie + Bukowiec + domki jednorodzinne.

Pan Smoliński oczywiście nie umie odpowiedzieć na żadno z pytań
                    jakie zadaję. Ani co sie stalo, ze sie nie udało , ani co UG
                    zamierza z tym pasztetem zrobić.

Podaję nr do UG Jabłonna oraz stronę www na której można zamieścic
                    pytanie do Pani Wójt.
                    www.jablonna.pl
                    Urząd Gminy Jabłonna
                    ul. Modlińska 152, 05-110 Jabłonna
                    tel.: (0-22) 767-73-00, fax: 767-73-24
                    e-mail: urzad@jablonna.pl

Pozdrawiam
                    • to.ja.kas Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:14
                      To jest wschodnia jabłonna. Zameldowanych jest podobno 1200
                      mieszkańców. Nie wiem jak liczone tego mi Pan Smoliński nie
                      powiedział.
                      • sibeliuss Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:19
                        Ja mam dane ze Starostwa Powiatowego, na koniec I kw.
                    • sibeliuss Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:18
                      Kas, to jedyna pewna liczba, czyli ilość meldunków i isób
                      rozliczających podatek - inni nie mają głosu (i dobrze).
                      • 1.joa Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 09:51
                        Macie moje poparcie. Jeśli będę mogła w czymś pomóc to możecie na
                        mnie liczyć. Urząd Gminy Jabłonna zapomniał chyba jakie są jego
                        zadania.
                        • sibeliuss Re: TyVyNy Warszawa - prośba o pomoc 29.07.09, 10:15
                          Urząd Gminy to zapomniał, że na wschód od obwodnicy to też jest
                          Jabłonna.
                      • to.ja.kas @ Sibi 29.07.09, 10:15
                        padło mi gg a potrzebuję jakiegos kontaktu do Ciebie. I do Ygloo.
                        Ruszyłam Gazetę Powiatową. Możesz jakiś kontakt podać na priv?
                        • sibeliuss Re: @ Sibi 29.07.09, 10:19
                          O tej porze only tel. (pocztę mogę sprawdzić po 17-stej)
                          • to.ja.kas Re: @ Sibi 29.07.09, 10:19
                            nie mam tel do Ciebie.
                            sad
                            • to.ja.kas Re: @ Sibi 29.07.09, 10:40
                              Dzwoniłam i wysłałam maila do Gazety Powiatowej. Ma się ze mną
                              kontaktowac dziennikarz.
                              • sibeliuss Re: @ Sibi 29.07.09, 11:44
                                Puść mi mail na gazetową skrzynkę. Dziękuję.
                                • to.ja.kas Radni 29.07.09, 12:00
                                  spisałam sobie nazwiska radnych naszej ukochanej , pieknej i
                                  malowniczej miejscowosci w której nasza lokalna władza święci takie
                                  tryumfy.
                                  Niestety nie ma żadnego maila do Rady. Zastanawiam się jak (poza
                                  osobistym pofatygowaniem się na spotkanie, bo to niestety nie
                                  codzień sa dyzury) zmobilizować naszych radnych do wsparcia nas w
                                  tej sprawie.

Sib maila wysłałam.
                                  • to.ja.kas Życie Warszawy i Gazeta Powiatowa 29.07.09, 12:35
                                    Dzień dobry,

dzwoniłam na Państwa telefon interwencyjny i poproszono mnie o
                                    wysłanie maila.
                                    Sprawa tyczy sie autobusu jaki miałby obsługiwać miejscowości
                                    Jabłonna i Chotomów od września 2009r.
                                    Na zebraniu z mieszkańcami gminy Jabłonna Pani Wójt obiecała
                                    osobiście iz nowy autobus czyli linia do Chotomowa będzie linia
                                    codzienną, w przeciwieństwie do linni 801 która od roku, po wielkich
                                    bojach z Urzędem Gminy kursuje od poniedziałku do piątku.
                                    22 maja zadałam pytanie o nową linię i Pan V-ce Wójt odpowiedział mi
                                    iż przewidziane sa kursy nowej linii od poniedziałku do niedzieli:
                                    Pytanie: (kategoria: Komunikacja)
                                    Pani Wójt,

nie jest dla mnie jasna sytuacja dotycząca nowego autobusu
                                    kursującego do Chotomowa.
                                    Już wiem, że będzie kursował koło osiedla Przylesie. Nasuwają się
                                    jednak dwa pytania:
                                    1) czy ten autobus będzie kursował w weekendy
                                    2) czy linia 801 zostanie tak jak dotychczas?

Za chwilę wprowadzą się nowi mieszkańcy rozbudowanego os. Przylesie,
                                    do tego buduje się kolejny budynek na Leśnej, wokół wyrastają
                                    kolejne domy jednorodzinne. Rano już z wielkim trudem można wejść do
                                    autobusu. Gdy kolejny tysiąc mieszkańców wprowadzi się na Przylesie
                                    zrobi się tu komunikacyjny horror. A z tego co widzę mieszkania już
                                    zostają zasiedlane. Mam nadzieję, że wzięliście to Państwo pod uwagę?
                                    Pozdrawiam
                                    (XXXXXXXXX, 22.05.2009 r.)
                                    Odpowiedź:
                                    Szanowna Pani Katarzyno,
                                    Odpowiadając na Pani pytania, po uruchomieniu nowej linii z
                                    Chotomowa, autobus będzie kursował siedem dni w tygodniu. Trasa
                                    linii 801 nie ulegnie zmianie.

Tadeusz Rokicki, Zastępca Wójta
                                    www.jablonna.pl/index.php

Kilka dni temu okazało się, że linia 806 (jak sam nr wskazuje będzie
                                    kolejna linią od poniedziałku do piatku

www.ztm.waw.pl/806_do_chotomowa.php

Podobno jeśli będzie zainteresowanie linią autobusową w weekend
                                    linia pojedzie też w soboty i niedziele. Na pytanie telefoniczne
                                    skierowane do Pana Smolińskiego JAK Urząd Gminy ma zamiar sprawdzić
                                    zapotrzebowanie na taki kurs nie otrzymałam odpowiedzi . Nie wiem co
                                    to miałoby być i jak UG chce to sprawdzić? (referendum, listy
                                    mieszkańców, ktoś będzie dzwonił, chodził do nas, nie wiem?) Może
                                    mamy stać z transparentami "Chcemy linii w weekendy" na trasie
                                    autobusu 801 i 806? Nie mamy pomysłu. To znaczy mamy, ale chyba
                                    mało uzyteczne i w końcu to UG ma sprawdzaic potrzebę linii
                                    weekendowej a nie my.
                                    O tym, że dostaniemy z czasem linie sobotnio - niedzielną obiecano
                                    nam juz na zebraniu gdy powstawała linia 801.

Póki co 1200 osób zameldowanych we wschodniej Jabłonnie nie ma linii
                                    weekendowej po obwodnicy. Mało tego Urząd Gminy NIGDZIE nie wyjaśnił
                                    co się stało, że obietnicy nam składanej nie dotrzymał. Pan
                                    Smoliński nie umie odpowiedzieć na to pytanie. Zwyczajnie nas
                                    zlekceważono.

Przesyłam linka do forum gdzie pisze garstka mieszkańców Jabłonny:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,35542,98351493,98396800,Re_Sibi.html
                                    oraz do forum mieszkańców Chotomowa:
                                    forum.chotomow.pl/viewtopic.php?t=1891

Poprzez maile i to forum mozna się z nami kontaktować.

Bardzo prosimy o pomoc w ważnej dla nas sprawie.
                                    Nasze dzieci dojeżdżające w weekend do Warszawy czy Legionowa w
                                    zimę, w czasie deszczu i mrozów mają do przystanku na Modlińskiej
                                    ponad 2 km (z ulicy Leśnej).
                                    Kontakt do kolegi: XXXXXXXXXXX

Pozdrawiam

XXXXXXXX

Dane w mailach smile
                                  • ygloo a Sołtys 29.07.09, 12:47
                                    siedząc spokojnie na wakacjach nad naszym pieknym goracym morze,
                                    opalając swe lica, zakopał się w piasek usłyszawszy ode mnie 10 min
                                    temu oficjalne stanowisko Gminy w zakresie nowej linii.
                                    Zatem nie tylko My mieszkańcy, ale także nasz przedsatwiciel nie
                                    raczył byc powiadomiony przez włodarzy o zmianie planów ...
                                    Agata potwierdziła to, co padło na zebraniu w czerwu tj. obietnicę
                                    Pani Wójt o linii całotygodniowej i stwierdział, że jeżeli plany się
                                    zminiły to napewno w związku z kasą.
                                    OK, ja rozumiem, kryzys, oproblemy z z PANem itp. ale do cholory,
                                    jakieś wyjasnienie się nam należy.
                                    Chyba każdy się zgodzi, że jeżeli zostałoby to racjonalnie
                                    przedsatwione, w liczbach itp. to każdy by zrozumiał.
                                    Ale lepiej z nas głupków robić, bo my to przecież nie Jabłonna ....
                                    Agata będzie dzwonić w dniu jutrzejszym do Pani Wójt i może dowie
                                    się czegoś więcej.
                                    • to.ja.kas Re: a Sołtys 29.07.09, 12:56
                                      Spokojnie...w koncu jak składano obietnice linii całotygodniowej to
                                      chyba nasza kochana władza miała juz jakas wiedze o kwotach,
                                      budzecie i problemach i 22 maja gdy pisał do mnie Pan V-ce Wójt nie
                                      wziął informacji z sufitu w naszym cudnym UG tylko odpowiadał na
                                      podstawie jakiś rzetelnie zebranych przez władze danych?

Ja zaczynam podejrzewać, że Państwo wójtostwo robi za dobrego glinę,
                                      co to chce nam nieba przychylic a tylko okoliczności przeciwko ich
                                      słusznym i światłym planom stają w poprzek. I radni (ciekawe kiedy
                                      ustalono zmiane planów i z kim?) A tak naprawdę to liczono iz na
                                      spotkaniu obiecaja, na stronie zapowiedzą a my sie tak BARDZO
                                      ucieszymy z czegokolwiek, ze zapomnimy co nam mówiono i jakie
                                      obietnice składano.

No zwykłe wsioki jesteśmy, na czymże my mamy się znać. Cieszmy sie z
                                      kolejnego sukcesu Pani Wójt i władz lokalnych.
                                      A 806 zostanie obtrabiona sukcesem Pani Wójt jak pojawienie sie
                                      linii 801...a że była konieczna bitwa na petycje to o tym zapmniano
                                      kiedy dumnie wypina się piers po ordery bo przeciez "rok temu nie
                                      było żadnego autobusu, a tu prosze jacy my dobrzy"
                                      Żałosne

Co do Pani Sołtys. Bardzo ją cenię, ale przy poprzedniej akcji z 801
                                      to tez była najmniej poinformowana osoba w Gminie smile
    • ygloo wyjaśnienia UG 05.08.09, 07:12
      ....Odpowiadając na liczne pytania, wyjaśniamy również, że ze
      względów finansowych, linia 806 pomimo wcześniejszych planów, będzie
      funkcjonować 5 dni w tygodniu. Na mocy wyroku Sądu Arbitrażowego
      gmina w ostatnich dniach była zmuszona natychmiast zapłacić 4,8 mln.
      zł. Ta kwota to efekt niezrealizowanej ugody przez Jabłonnę w 1998
      r. z Polską Akademią Nauk....
      całość możecie znaleźć tutaj: tiny.pl/hhjff

powiem krótko: ŻENADA
      a wiecie co jest najgorsze? Że Kas poruszyła niebo i ziemie,
      odzywają się do mnie lokalne gazety (To i OWO), wieści legionowskie
      itp i jak proszą, żeby im kogoś polecić (poza mna i Kas) do
      potwierdzenia naszych słów TO NIE MAM NIKOGO. Bo chyba faktycznie
      tylko mnie i KAS (i Sibi jeszcze) zaangazowali się w ta sprawę.
      Wobec tego ogłaszam wszem i wobec - to była ostatnia akcja w jaką
      się włączyłem.
      Zamykam się na dobro sąsiedzkie, mam to generalnie gdzieś i sami
      niech sobie teraz wszyscy walczą o swoje.

Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych sąsiadów.
      Obyście Wy kiedyś mieli więcej zaparcuia niż ja.
      rav
    • a_ty_mnie Re: AUTOBUS W WEEKEND 07.08.09, 21:20
      Czyli z autobusu w weekend nici sad
      A już się cieszyłam, że będę mogła jak cywilizowany człowiek pojechać w sobotę
      do W-wy... Kurde, a jak nie mają kasy na 7dni w tygodniu to nie mogą puścić
      jakiegoś autobusu tylko w weekend?
      Zresztą, to gadanie o braku kasy to pewnie ściema...Mają nas w d...i tyle.
    • lud_ek Re: AUTOBUS W WEEKEND 24.08.09, 14:19
      witam, szkoda ze tak późno zainteresowałam się tematem, dopiero dziś zwróciłam
      uwagę jak będzie funkcjonował ten autobus. Jestem mieszkanką Chotomowa i również
      mam obawy co do funkcjonowania autobusu linii 806 w takim wymiarze w jakim mi
      dzis to przestawiono. A obietnice są już od przeszło roku. Dziś nawet nie myślę
      o korzystaniu z tego transportu dlaczego? ponieważ uważam, że jest to
      nieprzemyślane i idotyczne wrecz posuniecie. Nie tylko, że autobus będzie
      funkcjonował tylko przez 5 dni w tygodniu ale również dlatego, że będzie kończył
      swoją trasę przy Mehoffera. Co nam da mieszkańcom gminy dojazd do Mehoffera,
      teoretycznie komunkację z aglomeracja praktycznie nic. Na przystanku zatrzymują
      sie dwa autobusy na dodatek na żądanie (jednym z nich jest linia 126 jadąca
      gdzieś na Bródno). Dużo lepszym rozwiązaniem pozostaje nadal Translud, którym
      można dojechać chociażby do Żerania niestety tracąc czas tłukąc się nim po
      Legionowie, które i tak już ma kilka autobusów ZTM. Moim zdaniem negocjacje z
      ZTM nie były w ogóle przemyślane, pieniądze bez sensu wydane a my mieszkańcy
      gminy usłyszymy tuż przed wyborami a może i już pod koniec tego roku jak bardzo
      urzędnicy dbają o wygodę mieszkańców
      • sibeliuss Re: AUTOBUS W WEEKEND 25.08.09, 07:02
        Ta linia w tej postaci długo nie pojeździ, bo przebieg trasy jest dość przypadkowy.
        • d.zlamal Re: AUTOBUS W WEEKEND 25.08.09, 08:28
          sibeliuss napisał:
          > Ta linia w tej postaci długo nie pojeździ, bo przebieg trasy jest dość
          przypadkowy.
          To jest socjal
          od. 1.01 najprawdopodobniej pojedzie przez przylesie 731 zamiast 801
          • naretta Re: AUTOBUS W WEEKEND 25.08.09, 11:04
            Tia,
            ciekawe,czy o takich przymiarkach wie nasza władza... No bo gdyby
            wiedziała, to podzieliłaby się z nami swą rozległą wiedzą, czyż nie?
            Nie zauważyłam, żeby gdziekolwiek w pytaniach do wójta urzędnicy
            pisali o likwidacji 801 i zastąpieniu tej linii siódemką.

To wszystko o kant de potłuc.

PS
            Szanowny panie Danielu, a może podzieli się pan z nami swą wiedzą
            nt. prawdziwych ustaleń Gminy Jabłonna z ZTM-em?
            ---
            Psy szczekają, karawana jedzie dalej.

• d.zlamal Re: AUTOBUS W WEEKEND 25.08.09, 14:32
              Rzuciłem temat pod rozwagę w kontekście zakończenia remontu linii kolejowej E65.
              Zaistniały nowe okoliczności - dlatego pojechało 801 a nie 731 bo w stronę
              Warszawy wydłużyło by to czas dojazdu Legionowian do Warszawy. W przypadku
              zwiększenia atrakcyjności połączenia kolejowego naturalną rzeczą powinno być
              eliminowanie konkurencji między autobusem a pociągiem - w końcu nie po to wydano
              gigantyczną kasę na ten remont.Powiem więcej, 731 jako linia zza torów, a więc
              konkurująca z pociągiem powinna nawet bardziej po Legionowie pokluczyć, by
              "nakłonić" mieszkańców Piasków do podróży tym środkiem transportu. Dlatego chcę
              podkreślić, że w nowym rokiem i budżetowym i nowym rozkładem jazdy pociągów (od
              połowy grudnia wchodzi kolejowy RJ 2009/2010) linia 731 powinna pojechać przez
              Os. Przylesie zamiast linii 801 A o dlaczego:
              - ta sama podaż w dni robocze
              - odpowiednia podaż do obsługi osiedla w dni świąteczne
              - zbliżone koszty ponoszone przez Gminę.
              Proponuje by Państwo wystąpili ze stosownym wnioskiem do UG Jabłonna
              i z nowym rokiem budżetowym byłaby spora szansa na realizację takiej inicjatywy.
              Mamy sierpień, zanim spraw się przemiele przez biurokrację będzie jak znalazł od
              1.01.2010.
              pozdrawiam

• sibeliuss Re: AUTOBUS W WEEKEND 25.08.09, 18:05
                Z tego co się dowiedziałem linia 806 dojedzie do Nowodworów w Warszawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka