Dodaj do ulubionych

Polna P-ń

30.07.09, 17:25
Dziewczyny, mam zamiar rodzić w szpitalu na Polnej, położną mam już
umówioną - 600zł powiedziała, nie wiem czy to dużo czy normalna
stawka jeśli chodzi o Poznań? Oprócz tego wiem, ze trzeba zapłacić
200zł za udział ojca przy porodzie. A jeśli chodzi o znieczulenie w
kręgosłup to też jest dodatkowa opłata?
Obserwuj wątek
    • red-truskawa Re: Polna P-ń 30.07.09, 20:15
      raczej mam dla Ciebie niepomyślne wiesci bo znieczuleniem nadoponowym to jest
      tam cięzko, nawet jak chcesz płacic to nie chca dawac, bo po prostu im się nie
      chce. Moja Gin (z Polnej ) powiedziala, ze tam jest cięzko zmusic anestezjologa
      do tego, chyba ze sama sobie z nim obgadasz przed porodem ze Cie znieczuli.
      • flicek Re: Polna P-ń 31.07.09, 08:05
        Jak rodziłam w 2007 to kosztowało chyba 500zł. Byliśmy przygotowani aby
        zapłacic, ale dostalam ze wskazań za darmo :) I nie byłam jedyną, która dostała.
        • anna262 Re: Polna P-ń 31.07.09, 11:54
          rodziłam 4 tyg.temu na Polnej, poczatkowo miałm mówioną połozna ale
          ale niestety mnie wykiwała i powiedział ,że nie przyjedzie bo ma
          dzień wolny - zadzwoniłam do swojego lekarza,który załatwił mi zeby
          chociasz była przyjeta do tego szpitala-bo juz nie przyjmowali.
          załatwił.Stwierdziłam ,że najwyżej jakiejsc połoz. dam kase jak
          bedzie taka potrzeba,naszczęście nie było -połozna która miała mnie
          pod opieką była bardzo fajna-troszkę wyzywała ale teraz to jej za to
          moge podziekować. wiec opieka rewelacyjna przy porodzie i bez kasy
          za to po niezabardzo. ale ja dawałam sobie radę wiec ich nie
          potrzebowałam. połozne sa umówione na 500zł. wiec niewiem dlaczego
          600. a znieczulenie to niewiem bo mi niezdazyli dac.
    • kejtlinn Re: Polna P-ń 13.08.09, 15:40
      Poród rodzinny kosztuje 150zł, na zzo nie licz ponieważ praktycznie go nie
      wykonują w zamian podają dożylnie Dolargan.
      • mamaski Re: Polna P-ń 26.09.09, 17:48
        poród rodziny to 150zł a znieczulenie na Polnej jest ZA DARMO
        ja dostałam darmowe rodziłam 2 lata temu i dostałam na swoją prośbę teraz będę
        rodzić drugie dziecko a położna była ich i bardzo fajna i miła babka po
        znieczuleniu dostałam oksy i dziecko było po 3 godzinach na świecie a wcześniej
        zero postępu przy porodzie mimo 3 masaży szyjek :/
        • red-truskawa Re: Polna P-ń 27.09.09, 16:30
          Raczej nie licz na znieczulenie, chyba że trafi Ci się "normalny" anestezjolog,
          któremu będzie sie chciało. Pytałam swojego lekarza z Polnej i kilka położnych-
          cud jezeli podadza znieczulenie nawet jak chcesz płacic. Mój znajomy
          anestezjolog który tam pracuje na moje pytanie dlaczego nie chca dawac do porodu
          odpowiedział- ze nie dają do pierdół i 99% anestezjlogów tam ma takie podejscie.

Któras dziewczyna napisała, że "zamiast znieczulenia podają dolargan dożylnie".
          Niestety, nie jest to ZAMIAST bo dolargan nie jest anestetykiem i nie znosi
          czucia bólu. Jego działanie tylko nieznacznie jest przeciwbólowe, a gł działa na
          zasadzie sedujacej czyli uspokajajacej, zarówno na matke i na dziecko bo
          przenika przez bariere krew/łożysko.
          Co do kosztów położnych- wiem ze od 500 do 700 za poród
          • mikamikamika Re: Polna P-ń 27.09.09, 19:28
            co do dolarganu. www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=734
            • greene3 Re: Polna P-ń 28.09.09, 12:02
              Moja bratowa miała podany Dolargan przy porodzie (nie w Poznaniu) i były problemy z małym. Niby dostał potem 10, ale najpierw wzięli go do inkubatora, bo był niedotleniony mimo że wcale poród jakoś długo nie trwał i żadnego owinięcia pępowiną nie było. Jakaś położna powiedziała mojemu wystraszonemu bratu, że po dolarganie tak się może dziać
            • red-truskawa Re: Polna P-ń 29.09.09, 01:56
              Nie musisz mi tego pokazywac, bo w mojej ksiazce do farmakologii jest troche
              wiecej....i powtarzam- to nie zastepuje znieczulenia zewnatrzoponowego.
              • toffix Re: Polna P-ń 29.09.09, 10:13
                Miałam podany dolargan, ale nie "przeciwbólowo", tylko rozkurczowo - brak
                rozwarcia. Dziecko dostało 7 punktów - zaburzenia pierwszego oddechu - urodziła
                się po prostu odurzona. Nie potrafię sobie wyobrazić jednak porodu, takiego
                aktywnego porodu, pod wpływem dolarganu - ja po prostu 2 razy zwymiotowałam i
                miałam kompletny odlot. Nie byłoby mowy o świadomym oddychaniu itd. Ja podczas
                porodu dostałam wszystko - oksytocynę (brak skurczy, a wody odeszły), dolargan
                (brak rozwarcia) i zzo (to na ból oczywiście). I tak naprawdę rozwarcie się
                zrobiło dopiero po zzo. Ponoć i tak bywa - jak nie boli to łatwiej się odprężyć.
                I gdyby mi przyszło jeszcze raz rodzić to tylko z zzo - skurcze się czuje, choć
                nie bolą, a jest się w pełni świadomą. Polecam. Natomiast dolarganu nie polecam.
                • red-truskawa Re: Polna P-ń 30.09.09, 12:28
                  Czasem nie ma innego wyjscia i trzeba zastosowac ten nieszczesny lek, ale tez
                  dosc czasto sie zadarza własnie osłabienie odruchu oddechowego lub jego
                  wyłaczenie u noworodka i nawet trzeba intubowac. Ja miałam spotkanie z położna z
                  Polnej 2 tyg temu i powiedzaiła mi ze standardowo stosuja ten lek u rodzacych-
                  dla mnie jest to powód z krórego zrezygnowałam z Polnej, nie chce być takim
                  "standardem".
                  • prawiemama3 Re: Polna P-ń 30.10.09, 10:06
                    Też miałam mieszane uczucia co do dolarganu ale w ostatnim czasie rodziło kilka
                    moich znajomych i wszystkie chwalą sobie ten lek. Po pierwsze wyciszyły się, w
                    przerwie między skurczami odpoczywały, poczuły ulgę. Każda z nich dostała
                    dolargan tylko raz i żadnej z nich dziecko nie miało problemów z oddychaniem.W
                    Szkole Rodzenia dowiedziałam się, że jeżeli ten lak jest podany zbyt późno lub
                    jest go dużo podawanego to mogą się zdarzyć problemy z pierwszym oddechem
                    dzidziusia. Zacznę rodzić, będzie mnie bolało to podejmę decyzję czy wziąć
                    dolargan czy nie. Jedna z koleżanek odmówiła przyjęcia leku i nie miała żadnych
                    nieprzyjemności z tego powodu a wręcz była chwalona przez położne i lekarzy
                    (rodziła na Polnej).
    • bolutiebolutie Re: Polna P-ń 04.10.09, 10:59
      pojechaliśmy wczoraj z mężem na Polną, żeby oswoić się z otoczeniem,
      wiedzieć gdzie co i jak, jak przyjedziemy do porodu. Podeszłam do
      pań na izbie przyjęć i zadałam kilka podstawowych pytań - na które
      panie nie potrafiły mi odpowiedzieć. Może więc któras z dziewczyn,
      które tam rodziły będa mogły mi pomóc...

1. czy szpital zapewnia na czas pobytu w szpitalu ciuszki dla
      Maluszka - kaftaniki, rożek, śpioszki, czapeczka, niedrapki itp.?

2. czy szpital zapewnia środki higieny dla szkraba - mydełko do
      mycia, krem do pupki, pieluszki, gaziki i spirytus do dezynfekowania
      pępuszka?

3. czy położne kąpią i dezynfekuja pępek, czy robi to mama?

z góry dziękuję za wszelkie informacje :-)
      • mikamikamika Re: Polna P-ń 04.10.09, 13:35
        1. podczas calego pobytu mozesz liczyc na pieluszki, rozki,beciki, kaftaniki, czapki i skarpety. niedrapek nie ma.
        2. srodki do higieny szpital zapewnia wszystkie.chusteczek jednak zawsze brak.
        3.pepkiem zajmuje sie polozna, kapiela tez. pepek dezynfekuje sie nei spirytusem a octeniseptem.
        • bolutiebolutie Re: Polna P-ń 04.10.09, 13:49
          super, bardzo Ci dziękuję za pomoc :-)
        • bolutiebolutie Re: Polna P-ń 06.10.09, 11:04
          a tak jeszcze na koniec - czy dzidziś jest zabierany na noc, czy
          jest z Tobą cały czas w nocy i go karmisz, przewijasz, myjesz pupke,
          itp.?
          • moondrive Re: Polna P-ń 06.10.09, 21:38
            dzieci są przez cały czas z mamami, poza momentem, gdy są zabierane do kąpieli.w każdym razie tak było jak rodziłam w maju.
            powodzenia:)
    • phocarra Re: Polna P-ń 12.10.09, 14:41
      Dziewczyny, a ilu osobowe sale są na Polnej? Są np. pokoje 1-
      osobowe? A jesli tak - to ile kosztuje taki luksus? Dzieki
      • orka.poznan Re: Polna P-ń 12.10.09, 15:01
        nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka