peturu
23.10.09, 20:00
Testowałem ostatnio różne przeglądarki: Flocka, Seamonkey, Mozillę, Operę, Firefoksa i Goolge Chrome. Ta ostatnia najbardziej przypadła mi do gustu ze względu na prostotę, szybkość działania i niskie wykorzystanie zasobów mojego leciwego komputera.
W zasadzie to najlepszy wydawał mi się Firefox - z jego dodatkami i możliwością konfiguracji jest pod tym względem nie do przebicia. Ma jednak jedną wadę. Najnowsze wersje nie sprawdzają się za bardzo na starszych komputerach. Jednym słowem mulą. Google Chrome wydawał mi się też najszybszy, ale moje wątpliwości wzbudziły kontrowersje wokół prywatności, a w zasadzie możliwości jej naruszenia przez Google. Przeglądarka fajna, szybka i nie obciąża systemu, ale ... No właśnie - prywatność.
Znalazłem jednak przeglądarkę opartą o Google Chrome a pozbawioną jej wad. Link poniżej.
Strona domowa Iron
Używam jej już parę tygodni i jestem bardzo zadowolony. Polecam wszystkim, którzy nie chcą używać IE7/8, a inne przeglądarki, na słabszym sprzęcie, po kilkudziesięciu minutach zaczynają się zacinać (zawieszać itp.). Do Firefoksa mu daleko, ale nie obciąża systemu. Ma ktoś podobne spostrzeżenia?