Dodaj do ulubionych

Iron - alternatywa Google Chrome

23.10.09, 20:00
Testowałem ostatnio różne przeglądarki: Flocka, Seamonkey, Mozillę, Operę, Firefoksa i Goolge Chrome. Ta ostatnia najbardziej przypadła mi do gustu ze względu na prostotę, szybkość działania i niskie wykorzystanie zasobów mojego leciwego komputera.

W zasadzie to najlepszy wydawał mi się Firefox - z jego dodatkami i możliwością konfiguracji jest pod tym względem nie do przebicia. Ma jednak jedną wadę. Najnowsze wersje nie sprawdzają się za bardzo na starszych komputerach. Jednym słowem mulą. Google Chrome wydawał mi się też najszybszy, ale moje wątpliwości wzbudziły kontrowersje wokół prywatności, a w zasadzie możliwości jej naruszenia przez Google. Przeglądarka fajna, szybka i nie obciąża systemu, ale ... No właśnie - prywatność.

Znalazłem jednak przeglądarkę opartą o Google Chrome a pozbawioną jej wad. Link poniżej.

Strona domowa Iron

Używam jej już parę tygodni i jestem bardzo zadowolony. Polecam wszystkim, którzy nie chcą używać IE7/8, a inne przeglądarki, na słabszym sprzęcie, po kilkudziesięciu minutach zaczynają się zacinać (zawieszać itp.). Do Firefoksa mu daleko, ale nie obciąża systemu. Ma ktoś podobne spostrzeżenia?
Obserwuj wątek
    • hrabia-monter-christo Re: Iron - alternatywa Google Chrome 24.10.09, 05:36
      peturu napisał:

Google Chrome wydawał mi się też najszybszy, ale moje wątpliwości wzb
      > udziły kontrowersje wokół prywatności, a w zasadzie możliwości jej naruszenia p
      > rzez Google. Przeglądarka fajna, szybka i nie obciąża systemu, ale ... No właśn
      > ie - prywatność.

a co z ta "prywatnoscia" jest nie tak ?
      jestes oblatany w wyszukiwarkach to mozesz to wyjasnic ?
      • peturu Re: Iron - alternatywa Google Chrome 24.10.09, 10:59
        hrabia-monter-christo napisała:

> peturu napisał:
        >
        > Google Chrome wydawał mi się też najszybszy, ale moje wątpliwości wzb
        > > udziły kontrowersje wokół prywatności, a w zasadzie możliwości jej narusz
        > enia p
        > > rzez Google. Przeglądarka fajna, szybka i nie obciąża systemu, ale ... No
        > właśn
        > > ie - prywatność.
        >
        > a co z ta "prywatnoscia" jest nie tak ?
        > jestes oblatany w wyszukiwarkach to mozesz to wyjasnic ?

Wydaje mi się, że miałeś na myśli raczej przeglądarkę niż wyszukiwarkę. A do Chrome i "prywatności" to chodzi o to, że każda przeglądarka Chrome dostaje unikalny numer (ID), który może posłużyć do identyfikacji użytkownika. Poza tym, w zależności od konfiguracji wysyła informacje na serwery Google, np. o błędnie wpisanym adresie, czy błędach w przeglądarce. Część z tych funkcji to ochrona antyphishingowa, ale jest to domyślnie włączone i służy pośrednio zbieraniu informacji (podobnie jak w FF). Aby wykryć próbę phishingu, poprawność adresu musi najpierw zostać zweryfikowana.

Wracając do prywatności w Chromie, to nie każdy chce aby jakiś serwis zbierał dane o jego aktywności w oparciu o unikalne ID. Wiadomo, że jest to dla celów statystycznych, ale użytkownik ma prawo wiedzieć. Informacja na ten temat jest, ale powiedzmy sobie szczerze, kto wczytuje się w regulaminy i licencje?

Stąd moja propozycja alternatywy Google Chrome.
        • kluchucha Re: Iron - alternatywa Google Chrome 29.10.09, 02:46
          Ale Google Chrome przecież pyta przy instalacji, czy chcesz wysyłać do
          nich jakieś statystyki... Nie sądzę, by bez zaznaczenia tej opcji
          możliwym było, że coś sobie od nas pobierają.
          Ja Chrome'a lubię, bo jest przejrzysty, nie ma setek zbędnych pasków, i
          szybko zasuwa. Iron'a z ciekawości obadam o poranku, teraz już nie pora
          ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka