Dodaj do ulubionych

Dziękuję Internet Explorerowi

• zwykly_troll Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 03:27
      to jest artykuł sponsorowany, prawda? "dziękuję eksplorerowi", "dziękuję microsoftowi", itd. za co? za to że zarabiają na tobie gruby szmal?
    • ffamousffatman Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 03:44
      Po czym poznać smarkacza w sieci? Chwali się, że zna słowo kompilacja a nie potrafi ustawić polskiej czcionki (nie wiem jak archaicznego XP trzeba aby nie było takiej możliwości).

@leszekm: Dziwne niedzisiejsze dzieci. Dawno nie widziałem dziecka odpalającego IE.

@crazysierzant: Co miały w sobie programy pisane pod Win w latach 90, że jedyne co potrafiły to pipczeć, bzyczeć, mieć ohydny interfejs i wieszać się?

@mam.problem:
      "szostka" pojawila sie w 2001, czyli 9 lat temu!
      To będzie 2 wieczności temu. Wieczność w internecie to 2-3 do 5.
    • smutas Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 04:26
      Mi sie wydaje, ze autorka pomylila skutek z przyczyna. IE nie byl "poczatkiem
      internetu" tylko odpowiedzia MS na coraz wieksze nim zainteresowanie. Pan
      Gates dlugo udawal, ze internet nie istnieje. Dopiero NetSzkapa dala mu do
      myslenia. Ja nawet nie wiedzialem, ze IE jest wbudowany w system, bo go nie
      uzywalem, a przegladarki instalowalo sie wtedy z dyskietek. Dopiero przygoda z
      wirusem (bodaj Kaczor :-)) ), ktora zmusila mnie do wyczyszczenia HDD i w
      konsekwencji doprowadzila do odkrycia IE - dzieki temu moglem sciagnac czysta
      wersje Netscape Navigator (pozniej Communicator) :-)
    • rr0011 Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 06:14
      "możemy teraz (w miarę) bezpiecznie dokonywać transferów pieniędzy, grać w gry flashowe na Facebooku, korzystać z YouTube czy robić zakupy online."

Bardzo ciekawe stwierdzenie. To Microsoft stworzył "Macromedię (Adobe) Flash" i HTTPS?

A początkach internetu jak usenet, irc, ftp, listy dyskusyjne, email Pani nie słyszała? To, że internet się rozwinął to nie zasługa IE, a rozwoju technologii. Ówczesna opłata za internet była tak wysoka i mało dośtepna, że żaden IE nic nie zmienił. A system WWW stworzono w 1990 roku.
    • aqwa5 Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 07:38
      Oooo, dzieci onetu dorosły i teraz piszą do gazet...
      Gopher->NCSA Mosaic->Netscape->a później to różnie
    • alekloco Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 07:49
      Cóż, tekst napisany przez użytkowniczkę, która chyba sobie nigdy zbytnio głowy nie zaprzątała co jak gdzie i kiedy. A zanim pojawił się Gates ze swoją przeglądarką, prym absolutny miał Netscape, wcześniej natomiast był Gopher a wcześniej jeszcze różne narzędzia takie jak ftp (notabene istniejący do dziś), irc i chyba totalnie zapomniany BBS.
    • bam_bam Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 07:54
      IE6 i IE7 to przeglądarki najgorzej obsłgujące HTML i CSS spośród obecnie używanych na rynku. Stworzyć stronę, która poprawnie się w nich wyświetli to "pain in the ass", ze względu na masę bugów w renderowaniu strony. Najwięcej roboty jest zawsze z IE, bo a to jakiś element znika nie wiedzieć czemu, a to ma za duży margines, a to wyświetla się nie tam gdzie trzeba i nijak nie można tego zmienić. Na uczelniach powinien być dwusemestralny przedmiot "Obchodzenie błędów w IE 6 i 7", zakończony egzaminem ;). Dlatego każdy web deweloper przeklina te przeglądarki najgorszymi z klątw ;).

W IE8 jest z tym nieco lepiej.
    • pomaranczowoczarny Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:02
      nie wiem czy jest dobra mnie irytowala ta przegladarka
      mam chrome i najlepiej sie z nia czuje
    • alfalfa Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:10
      Pierwszy IE? Nie, to było straszne badziewie, np. zamykał się bez ostrzeżenia czy wyjasnienia po kilkunastu minutach wyszukiwania czegoś na połączeniu z modemem 9600kbps;)) Netscape to było to! Dobrze, że jest kontynuacja w postaci Firefoxa. Teraz IE i ogólnie przeglądarki to juz inna bajka.
      A.
    • kretynofil Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:31
      @nikodem_73:

"Zaś Tobie życzę napisania aplikacji, w której musisz wykorzystać Javascript tak aby była zgodna z Internet Explorera 6 i działała w sensownym czasie"

Po pierwsze, drogie dziecie, to na studiach sie uczylem a nie balowalem - wiec na szczescie nie musze zarabiac na zycie pisaniem JavaScriptu, a jesli juz go potrzebuje, to uzywam narzedzi takich jak GWT ktore te problemy rozwiazuja bez zaprzatania mojej uwagi.

Po drugie, IE6 jest martwy. Koniec. Nawet MS wyslal wieniec na jego pogrzeb.

@ffamousffatman:

Jak zwykle blysnales ignorancja. Zawsze mnie zastanawia - za kazdym razem kiedy sie spotykamy, probujesz mi dosrac, za kazdym razem wygadujesz niestworzone glupoty i robisz z siebie ostatniego idiote.

To ze pisze bez polskich znakow diakrytycznych to po pierwsze, nie jest zasluga czcionek, tylko ukladu klawiatury (wiesz, to jak z "przegladarka" i "wyszukiwarka", nie? A nie, nie wiesz, tez je ostatnio pomyliles ze soba...).

No dobrze, wiec powoli, bo od sadla mozg Ci wysiada. Poczytaj sobie czym sie roznia od siebie:

pl.wikipedia.org/wiki/Czcionka

pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_klawiatury

I po trzecie: dlaczego ich nie uzywam - to nawyk z bardzo odleglych czasow kiedy polskie znaki prowadzily do klopotow w mailach i dokumentach, zwlaszcza na unixowych terminalach...
    • szakal79 Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:31
      ....a dla mojego starego synonim internetu to mozilla. Wywaliłem mu wszystkie skróty z systemu do IE. I dzięki temu korzysta z FF a nie z ie z milionem jakichś gó...anych pasków dodatkowych.
    • ymartinus Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:34
      a moją pierwszą był netscape, ale ie wbudowany w win był wygodniejszy i szybciej działał
    • szakal79 Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:35
      ....a dla mojego starego synonim internetu to mozilla. Wywaliłem mu wszystkie skróty z systemu do IE. I dzięki temu korzysta z FF a nie z ie z milionem jakichś gó...wnianych pasków dodatkowych.
    • kiryloszomber Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:39
      @aqwa5 - gopher jednak służył do czegoś odrobinę innego... To nie był hypertekst.
      Reszta się zgadza. Moją pierwszą przeglądarką też był Mosaic i potem nastąpiła przesiadka na Netscape. Z IE miałem styczność tylko przez "służbowe komputery" - na tych nie było wyjścia. Windoza, MS Office i oczywiście IE + czasem Outlook (bo w dwóch firmach szczęśliwie używaliśmy Lotusa).
      A chwalenie się, że pierwsza styczność z netem miała miejsce przez IE faktycznie jest żałosne.
    • michal.setlak Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:42
      e? eeeee...
      Moją pierwszą przeglądarką był Netscape Navigator. Explodera używałem tylko wtedy, gdy nie było innego wyjścia. Jako koszmar wspominam czas, gdy w firmie, w której pracowałem, obowiązywał "korporacyjny standard" i nie wolno było używać innego oprogramowania
    • czystaf Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:51
      Moja pierwsza byl z pewnoscia Netscape :P
    • iniesta Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 08:59
      Zdecydowanie Netscape był pierwszy. IE do wersji 7 to szajs.
    • psychonautic Re: Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:20
      ...a moj pierwszą była Agnieszka- mieszkała 2 klatki obok- to ona otworzyła mi oczy na świat :-)
      pozdro pozdro dla geeków co wolą w klawisze klikać niż w sutki
    • roar Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:37
      No jak tam ktoś powyżej napisał, nasza pierwsza przeglądarka Internet Explorer służyła tylko do ściągnięcia Opery, która miała to do siebie, że rynek zdobywała jakością działania i obsługi, a nie badziewnymi "technologiami" dla domorosłych webmasterów, pisanych na kolanie, byle były trudniejsze do skopiowania, byle bardziej efektowne zamiast efektywne, dzięki czemu mieliśmy sieć opanowaną przez migający tekst, pop-upy, flasha i inne tego typu. To się na szczęście już właściwie skończyło, choć wciąż np. brak rzeczy tak podstawowych jak standard odgrywania video. Podziękujcie Microsoftowi.
    • uburama Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:38
      Dziękuję kolejno: lynx, mosaic, netscape, opera, firefox.
      Od czasu do czasu używałem również elinks, safari i chrome.
    • uburama Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:41
      Byłbym zapomniał. Raz jeden, jedyny użyłem internet eplorera do ściągnięcia firefoxa.
    • mam.problem Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:47
      @kretynofil

A myslisz, ze zespol ktory stworzyl GWT nie musial specjalnie napisac tego i owego, aby cala biblioteka
      byla sensowna w IE6.0?

Tutaj dane:
      www.ranking.pl/pl/rankings/web-browsers.html
      z ktorych wynika, ze ktos te 175mln odslon musial zrobic IE6.0 ;)

A juz btw: widziales ile kosztuje licencja komercyjna GWT?
    • aqwa5 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:49
      @kiryloszomber
      > gopher jednak służył do czegoś odrobinę innego... To nie był hypertekst
      Przeczytaj jeszcze raz tę linijkę a potem sprawdź w guglach lub wiki co to jest hypertekst ;)
    • kretynofil Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:51
      @roar:

Pare postow wczesniej ktos sie obruszyl ze przeciez Flash to nie Macrosoft tylko Macromedia.

A Ty, jak to wypada w pewnych "specyficznych" kregach, dalej w MS jak w beben - ze to MS wina ze strony byly zapaskudzone Flashem.

Ogolnie - Wam naprawde sie wydaje ze wacek od tego rosnie ze naplujecie na MS?

Kurna, to jest po prostu smieszne. Oracle pozywa Googla za wykorzystanie w Androidzie Javy, Apple olewa dziurawego jak sito OSX - a Wy nadal plujecie na IE6 ;)

I co do instalacji Opery (na zasadzie: ale ze mnie byl chojrak i mastah, zamienilem IE na Opere :P) - to czemu w ogole uzywaliscie Windows? I czy uzywaliscie go legalnie?

I, oczywiscie, do popularyzacji internetu Windows sie w ogole nie przyczynil? Ktos tu wspomnial o Netscape uruchamianym pod OS/2 - ale poprzez Win 3.x... Tego tez nie pamietacie, co? Ze wtedy jak sie chcialo korzystac z internetu to do wyboru byl windows i windows - dlatego ze wasze wspaniale inne firmy, o tyle lepsze od ms i o tyle bardziej zasluzone - jakos nie dostarczaly Wam systemu na ktorym mogliscie te zaslugi docenic ;)
    • aqwa5 Dziękuję Internet Explorerowi 17.08.10, 09:57
      @ kiryloszomber
      > gopher jednak służył do czegoś odrobinę innego... To nie był hypertekst
      Przeczytaj jeszcze raz linijkę wyżej a później wyguglaj lub sprawdź w wiki co to jest hipertekst :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka