Dodaj do ulubionych

Media Player zajmuje 16-76% CPU CZEMU?

IP: *.dslextreme.com 06.04.04, 04:31
Jak w tytule: Windows media player 9.0 w trakcie odtwarzania zwyklego mp3
zajmuje jakies 14-18% mocy CPU. Jednak jezeli utwor skonczy sie to obciazenie
CPU wzrasta az do 76% ! Czasem mniej - 26%, ale nigdy ponizej. (Komputer to
athlon XP2400.)

Dlaczego tak sie dzieje?
Wie ktos?

W zasadzie to nie zauwazylibysmy tego, ale tak jakby troszke wolniej laduja
sie strony, po wejsciu do task manager okazalo sie, ze Win Media Player
zabiera 3/4 mocy CPU. Po wylaczeniu wszystko jest ok.

Co z tym zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: Media Player zajmuje 16-76% CPU CZEMU? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.04, 08:44
      to nie uzywaj. jest cala masa innych programow.

hint: cpu zzera "pokazywaczka" efektow przy odtwarzaniu muzyki. wylacz (zmien
      jakosc na najnizsza)i powinno sporo spasc (w teorii, na normalnych programach
      tak dziala, wmp uzywalem przez kilka minut na razie, po tych kilku minutach
      stwierdzam jaki to badziewny program:)
      • Gość: mysza Re: Media Player zajmuje 16-76% CPU CZEMU? IP: *.dslextreme.com 06.04.04, 20:30
        To nie to. W wersji 8.0 bylo OK. Od czasu zmiany na 9.0 wszystko sie zepsulo.
        To nie wina grafiki. Po prostu okno jest w tle, muzyka ani nic NIE GRA.
        To okno obciaza procesor samo z siebie. Jakie playery proponujesz?
        Tylko nie real. To jest okropny program. Jaki ty uzywasz?
        • Gość: kell Re: Media Player zajmuje 16-76% CPU CZEMU? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.04, 22:07
          winamp
          • Gość: mysza Re: Media Player zajmuje 16-76% CPU CZEMU? IP: *.dslextreme.com 07.04.04, 06:59
            No dobra, wyglada fajnie, dzieki, ale dlaczego ciagle sie pyta o dostep do
            internetu? Czy to nie przesada? Co 10 sekund firewall mowi, ze Winamp chce sie
            laczyc z internetem.
            • Gość: mysza To jest faktycznie duzo lepszy player. IP: *.dslextreme.com 07.04.04, 07:07
              Dziekuje bardzo za rade Kell. Nawet nie przypuszczalam, ze bedzie taka roznica.
              Media Player z Windowsow wysiada. Winamp to wspanialy player.
              A co do internetu to po prostu wylaczylam opcje dostepu i koniec.
              • Gość: kell Re: To jest faktycznie duzo lepszy player. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.04, 08:01
                przy instalacji mozna zaznaczyc opcje pozwalajaca wysylac info co sie slucha, to
                pewnie to. laczy sie tez przy sluchaniu cd audio, laczy sie z serwerm, ktory
                sciagnie informacje o plycie.
                inny ciekawy player to iTunes z apple.com
                • Gość: mysza Jak usunac Windows Media Player? IP: *.dslextreme.com 07.04.04, 21:08
                  Dzieki piekne. Zakochalismy sie w tym WinAmpie. Traktuje komputer jako cos, co
                  ma dzialac i tyle. Probuje wlasnie odinstalowac Windows media player, usunelam
                  nakladke 9.0 ale nie wiem jak usunac reszte. Musza panowie wrocic...

Najbardziej podoba mi sie mozliwosc przeksztalcenia odtwarzacza w pasek i
                  zamontowanie go na stale w Always on top. Najsmiejszniejsze, ze jak gra - to
                  zajmuje moze 3% CPU! Nie to co Windows media player ze swoim zuzyciem rzedu 18%.

Poezja.

ITunes nie znam. Mysle, ze jak juz zainstalowalam WinAmp to pozostane przy nim.
                  • kell99 Re: Jak usunac Windows Media Player? 08.04.04, 04:06
                    wmp nie da sie odinstalowac z windows xp.
                    sa jakies programy ktore to niby robia, ale lepiej nie ryzykowac. wywalic skroty
                    z pulpitu i odtwarzac multimedia w winampie.

ps. jezeli sie podoba winamp, to teraz moze firefox.pl jako przegladarka?
                    • Gość: mysza firefox IP: *.dslextreme.com 08.04.04, 20:48
                      Bardzo chetnie, mamy juz zainstalowana mozille. Ale tam nie ma guzika "GO".
                      Da sie to jakos wlaczyc?
                      A IE czesto sie wiesza. Zwlaszcza przy otwieraniu plikow pdf z sieci.
                      Jednak zadko kiedy uzywam mozilli. Nie moge sie przyzwyczaic.
                      • Gość: kell Re: firefox IP: 24.42.231.* 08.04.04, 21:40
                        da sie. jezeli masz wersje angielska to menu edit->preferences, w okienku
                        zakladka navigator i na samym dole jest 'select the buttons you want to see in
                        the toolbars'. tam zaznaczasz go i powinien byc
                        • Gość: mysza tam nic takiego nie ma. IP: *.dslextreme.com 12.04.04, 22:42
                          Wiesz co, ja mam zwykla mozille Firebird. W wersji angielskiej.
                          A tam nie ma "preferences" w Edit Tab.

Zainstalowalam z ciekawosci firefox wersje 0.8 i tam tez nie ma.
                          Czy wersja polska jest inna????
                          • Gość: kell Re: tam nic takiego nie ma. IP: 24.42.231.* 12.04.04, 23:03
                            ;) mialem wrazenie, ze uzywasz "klasyczna" mozille.
                            w firefoxie musisz kliknac prawym klawiszem na pasku ikonek wybrac opcje
                            customize, pokaze sie okienko z ktorego mozesz poprzeciagac interesujace ciebie
                            ikonki. mozesz takze wywalic te ktore ciebie nie interesuja. ja np dodalem
                            ikonke "go", wywalilem domowa strone, zastepujac ja ikonka do otwierania nowej
                            zakladki (new tab).
                            • Gość: mysza znowu dzieki. IP: *.dslextreme.com 13.04.04, 20:55
                              no popatrz, ale ze mnie niezdara. na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, ze
                              internet na stale mam dopiero dwa miesiace. To znaczy, nie mam doswiadczenia.
                              Och... To nawet lepiej teraz wyglada jak IE. I nawet mozna toolbar dodac.
                              Takie male rzeczy a jak ciesza!
                  • Gość: JP Re: Jak usunac Windows Media Player? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 08.04.04, 07:24
                    Najsmieszniejsze jest to ze to co ci sie podoba najbardziej w Winampie tez
                    mozna zrobic w WMP.

Ja uzywam WMP i WinAmp. WinAmp nie gra wielu formatow ktore gra WMP.
                    • Gość: kell Re: Jak usunac Windows Media Player? IP: 24.42.231.* 08.04.04, 07:55
                      pomijajac nieuzywalnosc i debilny interface;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka