Dodaj do ulubionych

ping na serwer dns tepsy

IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 15:31
Przy okazji dzisiejszej awarii:
"Od godziny 12:00 dnia 04.06.2004 moga pojawic sie problemy z poprawna
praca serwerow DNS TP (194.204.159.1; 194.204.152.34).
"
nurtuje mnie problem.
Wydaje mi się, choć nie dam głowy, że kiedyś te adresy odpowiadały mi na ping.
Dziś w czasie awarii, i nawet teraz, kiedy się któryś podniósł, ping nie działa.
Czy ktoś może, wie na pewno, czy pingi normalnie chodzą na tych IP?
Jest to istotne dla diagnostyki , choćby tak jak dziś.
Obserwuj wątek
    • gray Re: ping na serwer dns tepsy 04.06.04, 15:38

od jakiegoś czasu serwery DNS telekomunikacji nie odpowiadają na pakiety PING.
      z jakiego powodu? można się domyślać, że może chodzić o bezpieczeństwo ale
      jakie to ma znaczenie? najprostszym sposobem na sprawdzenie czy serwer DNS
      funkcjonuje poprawnie jest skorzystanie z jego usług czyli wpisanie adresu
      serwera w ustawienia protokołu TCP/IP i próba otworzenia jakiegoś adresu
      internetowego. szczęśliwi posiadacze systemów NT mogą użyć polecenia 'nslookup'
      w trybie konsolowym a szczęśliwsi posiadacze systemów unix/linux itp. mogą
      skorzystać zarówno z polecenia 'nslookup' jak i z 'host'.
      • Gość: w++ Re: ping na serwer dns tepsy IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 15:57
        gray napisał:
        > najprostszym sposobem na sprawdzenie czy serwer DNS
        > funkcjonuje poprawnie jest skorzystanie z jego usług czyli wpisanie adresu
        > serwera w ustawienia protokołu TCP/IP i próba otworzenia jakiegoś adresu

To akurat sprawdziłem (choć nie z własnej inicjatywy).
        Po prostu mam te ip wpisane u mnie w ustawieniach, i dziś koło 13:00, przestał
        mi chodzić internet. Chcąc określić co się stało i gdzie (czy to u mnie, bo mam
        sieć lokalną), pingowałem w różne miejsca używając tylko IP (choć trudno było
        jakieś znaleźć na poczekaniu, bez łączności z jakąkolwiek stroną), i
        rzeczywiście doszedłem że coś nie tak z dns, co potwierdził później komunikat.
        Ale wydaje mi się że kiedyś pingowałem na te dns, przy jakieś diagnostyce, i
        chodziło (a to akurat najbardziej dostępne w windowsach numeryczne ip).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka