Dodaj do ulubionych

Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechcianym ...

IP: *.fornet.waw.pl 10.10.04, 20:57
www.agnitum.com - outpost firewall free 1.0 polecam
prevx nie jest firewallem
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.04, 21:10
      Cieszę, że ktoś mówi ludziom o kwestiach bezpieczeństwa komputerowego. Tyle że
      przedstawione w tym artykule rozwiązanie nie będzie zbyt przydatne dla kogoś,
      kto nie ma przynajmniej podstawowej wiedzy na temat sieci komputerowych -
      protokołów, adresów, portów itd. Prawidłowa konfiguracja firewalla
      prawdopodobnie przerasta możliwości większości użytkowników komputerów.
      Sądzę, że instalacja firewalla bez pomocy kogoś fachowego może być nawet
      groźniejsza niź brak firewalla. Przyczyna jest prosta - osoba instalująca
      firewalla będzie sie czuła bezpieczna("no bo przecież ma zapore") i przez to
      może zaniedbać inne elementy bezpieczeństwa - antywirusa, odpowiedzialne
      korzystanie z www i instalacja poprawek do systemu operacyjnego oraz programów.
      • Gość: ktos taki p2p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:02
        od kiedy p2p, gg i strony internetowe kozystaja z innego protokolu?? z tego co mi wiadomo to jest to jeden, zawsze ten sam, http
        • Gość: doinformowany Re: p2p IP: *.proxyplus.cz / *.bas1.prp.dublin.eircom.net 12.10.04, 19:09
          jaka szkoda, ze tak malo wiesz
          • Gość: next_doinformowany Re: p2p IP: *.icpnet.pl 12.10.04, 22:06
            tak, naprawde szkoda. zgadzam sie
        • Gość: XXX Re: p2p IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 23:49
          Zeby wyjasnic.. WWW korzysta z http (albo szyfrowanego https), gg korzysta z
          protokolu gg (zamknietego ale rozpracowanego przez niektorych), a w przypadku
          p2p kazdy korzysta z wlasnego (jedne sa dobrze opisane, inne mniej). Ale wiele
          wspolnego z HTTP to nie maja.
        • Gość: Witold Re: p2p IP: *.icpnet.pl 15.10.04, 04:07
          To Ci chlopie niewiele wiadomo. Ale naucz sie najpierw samooceniac, czy aby
          wszystko wiesz, albo w ogole cos wiesz, a potem dopiero krzyczec, zwlaszcza
          publicznie.
        • Gość: Jacek Re: p2p IP: *.acn.waw.pl 18.10.04, 00:25
          Gość portalu: ktos taki napisał(a):

> od kiedy p2p, gg i strony internetowe kozystaja z innego protokolu??

eee... od zawsze?

> z tego co mi wiadomo to jest to jeden, zawsze ten sam, http

Poprzednicy już odpowiedzeli na temat twojej wiedzy. Ja jeszcze dopowiem, że
          chodziło mi o protokoły warstwy 4 i niższych. żaden ze znanych mi
          firewali(windowsowych, tzw. osobistych), nie filtruje protokołów warstwy
          aplikacyjnej.
          W skrócie: mówiąc o protokołach miałem na myśli: TCP, UDP, ICMP, IGMP, ARP i
          pewnie jeszcze z kilkadziesiąt innych jak choćby protokoły wymiany danych routingu
    • Gość: XXX Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.04, 21:26
      Dobrze, ze poruszana jest tematyka bezpieczenstwa, ale w artykule znajduja sie
      dosc powazne bledy i przemilczenia.

Pierwsza sprawa:
      >gorzej, gdy w plikach na dysku trzymamy jakieś istotne informacje, takie choćby
      >jak numery kont, PIN-y do kart bankowych

PODSTAWOWA zasada bezpieczenstwa jest nietrzymanie PINow, hasel itd na dysku.
      Jesli juz to w formie zaszyfrowanej gdzie klucza na dysku nie ma! Wymienianie
      takich sytuacji moze spowodowac wrazenie ze sa to zachowania poprawne. Powazna
      gazeta nie powinna takich rzeczy pisac.

Druga sprawa:
      Wytlumaczenie dzialania portow nie jest zbyt szczesliwe. Nalezy wziac pod uwage,
      ze porty nie istnieja same z siebie, a sa otwierane przez aplikacje. Dlatego
      wazniejszym od firewalla zabezpieczeniem jest wylaczenie wszystkich programow
      otwierajacych jakiekolwiek porty do nasluchu (glownie chodzi o porty ponizej
      1024). W przypadku komputera zwyklego uzytkownika zaden taki port nie powinien
      byc otwarty! Firewall sluzy wtedy do zupelnie innych celow.

Co jeszcze Autor powinien wziac pod uwage...Samo zainstalowanie firewalla nie
      jest gwarancja bezpieczenstwa. Trzeba go dobrze skonfigurowac. Poza tym, jesli
      uzytkownik bedzie otrzymywac raporty np. o skanowaniach musi umiec rozpoznawac
      wazne i niewazne. Ilosc takich komunikatow jest ogromna i trzeba umiec je
      analizowac.

Acha...nalezaloby jeszcze wspomniec, ze firewalla powinny miec takze osoby w
      tzw. sieciach lokalnych (nawet reklamowanych jako zapezpieczone przez
      firewalla). Dotyczy to rowniez takich 'zabezpieczonych' uslug jak Neostrada.
      Sieci lokalne bywaja jeszcze bardziej niebezpieczne niz sam Internet...
      • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:15
        Buehehe, Wyborcza poważna ???
        Poziom artykułów technicznych tutaj jest na takim poziomie, że koń by się
        uśmiał. Ale co się dziwić? Dziennikarzyna musi coś szybko napisać, bo termin
        goni i nie ma czasu lub chęci spytać kogoś kompetentnego.
        • Gość: * Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: 193.128.202.* 11.10.04, 12:52
          spadaj na drzewo matole
          jak widzisz rzucic w kogos kamieniem nie jest trudno

• Gość: XXX Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 14:47
          Mozna napisac zle i z bledami, wazne zeby poprawic. Niestety autor atrykulu
          zadnych poprawek nie uwzglednil. I to jest problem.
    • Gość: PLD user Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.bezlicznika.pl 10.10.04, 22:08
      Ja natomiast polecam iptables
      • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:35
        Ja polecam pf. ;)
        www.openbsd.org/faq/pf/example1.html
        • Gość: Stefan Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: 83.238.1.* 11.10.04, 08:31
          > Ja polecam pf. ;)
          > www.openbsd.org/faq/pf/example1.html

Super! No to ja w takim razie polecam PIXa (www.cisco.com)
          • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:38
            A można PIXa zainstalować na starym Pentium, które wala mi się po piwnicy? ;)
    • Gość: ob potwierdzam, jest dobry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:17
    • Gość: internauta Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.crowley.pl 10.10.04, 22:25
      Polecam Sygate 5.5. Prosty w obsludze, sprawdzil sie.
    • Gość: rr Personal Firewall to ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:04
      ...złudne poczucie bezpieczeństwa. Może bardziej szkodzić niż pomagać.
    • gina.gina Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 11.10.04, 00:09
      To wszystko pięknie ale trzeba pamiętać, że tylko w miarę kompletna ochrona
      daje rezultaty, przykłady:

- od trzech dni od strony SKYPE NL (Holandia) wali po całej sieci
      BACKDOOR Trojan active Whackjob <==(in) from: 212.72.49.130
      Attack: successful-user (chętni mogą sprawdzić w każdej chwili)
      aż mi firewall dzwoni - na szczęście go wyłapuje - bo na zgłoszenia nikt
      kompletnie nie reaguje - no przecież jest weekend a bezbronni
      użytkownicy komunikatora SKYPE są po kolei załatwiani - ilość przejętych
      adresów (na całym swiecie) budzi grozę - przychodzą wyrażne echa !

- bieżące ataki wirusów/trojanów są zdecydowanie - niesamowicie nasilone
      we wszyskich kierunkach - nie ma zdecydowanie żadnych stron bezpiecznych,
      to już kompletna naiwność, wiara że kogoś to nie dotknie bo on tylko ....

W dalszej części odstąpię od swoich zasad - nie znoszę uprawiać kryptoreklamy
      jaką to widać nawet w artykule - do którego sie odnosimy - radzę zawsze

pamiętać powiedzenie - bezpłatny jest tylko ser w pułapce dla myszy !
      --------------------------------------------
      • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:27
        Imponująca lista. Ale nie rozumiem co trzeba robić z własnym PeeCee, żeby
        potrzebować tego oprogramowania. Chyba taplać się w gów**e, a wtedy rzeczywiście
        można się pobrudzić.
        • Gość: ktoś Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:31
          Podziwiam twoją naiwność. Twoim gównem może być najzwyklejsze konto pocztowe,
          które ma prawie każdy.
          A sposób wyłapywania exe-ków przez Komand ciekawy.
      • Gość: z. ales sie rozpisal... IP: *.azory.net.pl 11.10.04, 00:31
        a najprosciej zaczac uzywac linuxa plus iptables
        i wszystkie te badziewia sa niepotrzebne
        • Gość: rr Re: ales sie rozpisal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:37
          Te badziewia to nawet na MS Windows nie są potrzebne, gdy ktoś wie co robi.
          • gina.gina Re: ales sie rozpisal... 11.10.04, 01:03
            Gość portalu: rr napisał(a):

> Te badziewia to nawet na MS Windows nie są potrzebne, gdy ktoś wie co robi.

To twoje już ostatnie - złudzenie - nie przejdziesz suchą nogą przez rwącą
            rzekę - widzę że jesteś wierzący "one" są tak szybkie że szkoda gadać !

Nadmiar zaufania jest głupotą, nadmiar nieufności nieszczęściem.
            ----------------------------------------------------------------
            Nie zniżajmy się do format c: ;)
            ----------------------------------
            GINA - pies mordę lizał niedowiarkom - a czyste ręce ma tylko ten co nic nie
            robi !

• Gość: zdumiony Re: ales sie rozpisal... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.04, 08:53
            fiu fiu, tylko podziwiać odwagę a właściwie brawurę. Dokładnie wiem co robię,
            nie mam jednak czasu i zdrowia by ręcznie "tłuc" robale - a ręczę ci, że bez
            sensownego firewalla, antispy i antywirusa, o poprawkach nie wspominając, masz
            takiego ustrojstwa - mój ty "miszczu" co wie co robi.

A co do linuksa i tego co napisał nieco wcześniej inny znawca - pewnie cię
            zaskoczę, ale jest równie silnie zagrożony i dziurawy jak ten tak wyklinany
            przez ciebie Windows, przyjmij do wiadomości że generalnie nie ma systemów
            bezpiecznych - istotniejsze jest to, na ile szybko wykryte dziury zostaną załatane.
            Gdy znajdę wolną chwilę w pracy, podepnę tu odpowiednie linki - jedyne co w
            pewien sposób ratuje sytuacje to to, że jest mniej popularny wiec propagacja
            świństw jest nieco mniejsza.
            • Gość: rr Re: ales sie rozpisal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:23
              Używałem maszyny Windows z jądrem NT przez długie miesiące bezpośrednio
              podłączonej do Internetu - bez firewalla. Nie zauważyłem żadnego wirusa,
              spyware ani worma. Może wytłumaczysz mi, jak można sobie coś takiego
              zainstalować posiadając elementarną wiedzę na temat działania systemu i
              utrzymując system na bieżąco ze wszystkimi uaktulnieniami.
              • Gość: zdumiony Re: ales sie rozpisal... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.04, 12:38
                Prosty przyklad - tak modne ostatnimi czasy robale wykorzystujące dziury w
                procedurach RPC nie wymagają żadnej ingerencji ze strony użytkownika -
                wystarczy, że komputer jest włączony, obecność użytkownika nie jest wymagana. To
                oczywiście przykład - nieustannie wykrywane są kolejne słabości, które
                nieustannie są łatane. Oczywiście jeśli na bieżąco aktualizujesz system -
                ryzyko znacznie spada, jednak prawie zawsze jest "martwe okienko" między
                momentem pojawienia się robala (bądź opisania mechanizmu umożliwiającego
                infekcję) a momentem wypuszczenia poprawki - jeśli masz pecha, możesz załapać
                infekcję. Powtórzę jeszcze raz - nie zawsze wymagane jest by użytkownik
                samodzielnie zrobił coś głupiego, oczywiście nie rozgrzeszam tu ludzi bezmyślnie
                klikających w każde "tak" które się napatoczy, ale niestety samo zachowanie
                ostrożności najczęsciej już nie wystarcza.
                A co do Windowsa bez firewalla pracującego ciągle w Necie - kilkanaście miesięcy
                temu pozwalałem sobie czasem uruchamiać takie komputery, sądząc że wystarczy
                moja ostrożność i wiedza - teraz już nie zdecydowałbym się na to, szkoda mi
                mojego czasu na naprawę tego co w takich sytuacjach od czasu do czasu się dzieje.
                • Gość: rr Re: ales sie rozpisal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:35
                  Podaj mi przykład exploita, który pojawił się "na wolności" zanim tutaj:

www.microsoft.com/technet/security/CurrentDL.aspx
                  pojawił się patch.

• gray Re: ales sie rozpisal... 11.10.04, 16:13

pierwszy worm na RPC. poza tym seria ataków wykorzystujących dziury w IIS i
                    przetwarzanie JPEG przez IE.
                    • Gość: rr Re: ales sie rozpisal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:39
                      Który pierwszy worm?
                      Jak rozumiem zwykły użytkownik nie potrzebuje uruchomionego IIS na swojej maszynie.
                      Gdzie widziałeś exploita do GDI+ przed 14 września ?
                      • gray Re: ales sie rozpisal... 11.10.04, 17:17

> Który pierwszy worm?

blaster.

> Jak rozumiem zwykły użytkownik nie potrzebuje uruchomionego IIS na swojej
                        > maszynie.

dziura IIS była możliwość umieszczenia na nim pliku przez niepowołane do tego
                        osoby (np. odpowiednio spreparoqanego JPEG) a dziurą IE była możliwość wykonania
                        kodu umieszczonego w JPEG - dopiero SP2 załatał te dziury.

> Gdzie widziałeś exploita do GDI+ przed 14 września ?

GDI+ to nowa sprawa i całkiem inna.
                        • Gość: rr Re: ales sie rozpisal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:15
                          > blaster.

Blaster pojawił się 11 sierpnia 2003. Patch likwidujący lukę od Microsoftu 16
                          LIPCA 2003.

> a dziurą IE była możliwość wykonani
                          > a
                          > kodu umieszczonego w JPEG - dopiero SP2 załatał te dziury.
                          > GDI+ to nowa sprawa i całkiem inna.

Nie, to jest ta sama sprawa. Że zacytuję:

Buffer Overrun in JPEG Processing (GDI+) Could Allow Code Execution

Czyli błąd w GDI+ mógł umożliwić wykonanie kodu zawartego w obrazie typu JPEG.
                          Microsoft przygotował łatę 14 września 2004. Nie widziałem nigdzie exploita
                          przed tą datą. Przykład pierwszego exploita zobaczyłem 29 września.
                          • gray Re: ales sie rozpisal... 12.10.04, 09:13

> Blaster pojawił się 11 sierpnia 2003. Patch likwidujący lukę od Microsoftu 16
                            > LIPCA 2003.

faktycznie tak było - zwracam honor.

> Nie, to jest ta sama sprawa. Że zacytuję:
                            >
                            > Buffer Overrun in JPEG Processing (GDI+) Could Allow Code Execution
                            >
                            > Czyli błąd w GDI+ mógł umożliwić wykonanie kodu zawartego w obrazie typu JPEG.
                            > Microsoft przygotował łatę 14 września 2004. Nie widziałem nigdzie exploita
                            > przed tą datą. Przykład pierwszego exploita zobaczyłem 29 września.

hacking.pl/news.php?id=3982
              • Gość: Ktoś Rr - imbecyl jesteś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:25
                Ja widziałam komputer który dwa tyg był podłączony do netu bez firewalla.
                Uśmialiśmy sie bo filmy 'chodziły' do góry nogami, a po zapuszczeniu Adaware-
                program wykrył ponad 400 (!) pilków programów szpiegujących. Antywira już nie
                włączaliśmy -było to smutne. Założyło sie tylko Sygate i do widzenia.
      • Gość: Darmowy radca Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.cinci.rr.com 11.10.04, 05:45
        Wiekszosc Twoich problemow rozwiaze firewall sprzetowy za 20$. Do tego Norton
        AV i spisz spokojnie. Oczywiscie pamietaj o aktualizacji systemu.
        • Gość: linu4ever Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 09:32
          Moje rozwiazanie to:
          1) zrobic backup na CD
          2) Sciagnac jakiegos linuxa. Dla poczatkujacych najlepsza Fedora Core 2
          3) Format C:
          4) Zainstalowac Linuxa. W kreatorze instalacji wlaczyc firewalla
          5) Po zainstalowaniu zaktualizowac pakiety za pomoca up2date
          6) Mozna isc spac spokojnie bez obawy, ze jakis domorosly szczyl wlamie sie do
          kompa za pomoca exploita
          Acha moza tez wyrzucic tabletki uspokajajace ;-)
          • Gość: rr Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:26
            Taa, to dlaczego maszyny debian.org parę miesięcy temu musieli odtwarzać po
            ataku "domorosłego szczyla" ? A słyszałeś, że Windows >= 2000 ma mechanizm
            Windows Update ?
            • Gość: linux4ever Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 14:08
              Skad wiesz, ze to akurat byl "domorosly szczyl"? W tym przypadku to byla akurat
              robota hakera(ów) ktory odnalazl luke w zabezpieczeniach serwisu www
              obslugujacego projekt Debiana.

P.S. W swojej pracy zawodowej mam do czynienia z roznymi systemami operacyjnymi
              i doskonale wiem co to jest WindowsUpdate. BTW: WU laty publikowane sa w
              miesiecznym cyklu. Czasem M$ zdarzy sie opublikowac poza wyznaczonym cyklem late
              ktora uzna za bardzo, bardzo krytyczna.
              W przypadku linuxa jest o niebo lepiej. Laty pojawiaja sie w ten sam dzien kiedy
              pojawi sie informacja o znalezieniu luki. Poza tym taki up2date, yum czy apt
              aktualizuje nie tylko jadro i skladniki systemu operacyjnego ale rowniez
              aplikacje ktore sa rozprowadzane razem z podstawowa dystybucja systemu.
              • Gość: rr Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:37
                > Skad wiesz, ze to akurat byl "domorosly szczyl"? W tym przypadku to byla akurat
                > robota hakera(ów) ktory odnalazl luke w zabezpieczeniach serwisu www
                > obslugujacego projekt Debiana.

To nie ja użyłem zwrotu "domorosły szczyl".

BTW: WU laty publikowane sa w
                > miesiecznym cyklu. Czasem M$ zdarzy sie opublikowac poza wyznaczonym cyklem lat
                > e
                > ktora uzna za bardzo, bardzo krytyczna.
                > W przypadku linuxa jest o niebo lepiej. Laty pojawiaja sie w ten sam dzien kied
                > y
                > pojawi sie informacja o znalezieniu luki.

Powtórzę się, ale czy możesz podać przykład exploita, który pojawił się "na
                wolności" zanim tutaj:
                www.microsoft.com/technet/security/CurrentDL.aspx
                pojawił się patch?

> pojawi sie informacja o znalezieniu luki. Poza tym taki up2date, yum czy apt
                > aktualizuje nie tylko jadro i skladniki systemu operacyjnego ale rowniez
                > aplikacje ktore sa rozprowadzane razem z podstawowa dystybucja systemu.

Czy up2date, yum czy apt zaktualizuje mi np.
                www.oracle.com/technology/software/products/database/oracle10g/index.html

Aplikacje dla Windows również mają mechanizmy automatycznej aktualizacji lub
                informowania administratora o możliwości upgrade'u.
        • Gość: rr Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:41
          > Wiekszosc Twoich problemow rozwiaze firewall sprzetowy za 20$. Do tego Norton
          > AV i spisz spokojnie. Oczywiscie pamietaj o aktualizacji systemu.

Możesz mi coś kupić na newegg.com i przysłać tu do Polski? ;)
          • Gość: Doradca Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.cinci.rr.com 11.10.04, 13:14
            Kolego trafiles! Newegg to moj ulubiony sklep!
            do Polski jade niedlugo, ale niestety bede obladowany :-) Pozdrawiam!
            • Gość: rr Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:38
              Szkoda tylko, że newegg nie chce autoryzować kart wydanych poza USA. Dlatego
              trzeba się nagimnastykować z przekazywaniem pieniędzy. Ale dla chcącego nic
              trudnego. :)
              • Gość: Doradca Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie IP: 205.142.197.* 11.10.04, 15:20
                A ja mam problemy z placeniem wlasnie w Polsce. Niestety, dla Amerykanow swiat
                konczy sie na wybrzezach...

Pozdrowienia.
                • broch Re: Ale sie chlopie spalasz. oto moje rozwiazanie 18.10.04, 00:40
                  " A ja mam problemy z placeniem wlasnie w Polsce. Niestety, dla Amerykanow swiat
                  > konczy sie na wybrzezach..."

A czego Ty uzywasz do placenia?
                  Przez internet nigdy nie mialem klopotow z placeniem w Polsce (Visa, MasterCard,
                  Amex). W samej Polsce (bylem w tym roku na wakacjach), tez nie bylo problemow.
                  Nie wiem czego uzywasz....

• Gość: m Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.heimbau.uni-linz.ac.at 11.10.04, 21:43
        a mozna tak prosto...linux :)
      • Gość: moze by tak linux? Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.proxyplus.cz / *.bas1.prp.dublin.eircom.net 12.10.04, 19:15
        Ale zes kolezanko zaszalala
        zainstaluj sobie jakiegos linux-a
        bo widac, ze lubisz grzebac,
        a tak to sie moze jeszcze czegos nauczysz w czasie, gdy nie musisz
        tych wszystkich antyvirosow i antytrojanow odpalac
        pozdrawiam
    • gina.gina Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 11.10.04, 00:20
      PS
      Warto jeszcze od czasu do czasu podrzucić do systemu pseudo virusa
      testowego jak np. EICAR - zobaczcie jak wasze towarzystwo sobie
      z nim radzi - żadnych złudzeń !

Wszyskie użyte nazwy są nazwami producentów i odnalezienie ich przez
      np. Google - to żaden problem.
      • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 00:29
        Nie mam pojęcia, jak się podrzuca wirusy do systemu. W życiu żadnego u siebie
        nie widziałem.
        • gina.gina Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 11.10.04, 00:54

> Nie mam pojęcia, jak się podrzuca wirusy do systemu. W życiu żadnego u siebie
          > nie widziałem.

Jest to proste - dla znajacych angielski strona jak poniżej
          i tamże całe wjaśnienie:
          www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm

dla szybkich Billi - poprostu wstawić tekst jak poniżej

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

do pliku o nazwie np EICAR.COM , EICAR.TXT lub dowolnej innej - 68 znaków,

z tymm .... że dobry monitor antywirusowy poznacie po tym że nie pozwoli

nawet go Wam zapisać na dysku, kiepski znajdzie dopiero podczas przeszukiwania

dysku - a ten który nie znajdzie - wymienić bo to atrapa.

Uwaga ! Taka praktyka jw służy też sprawdzaniu czy antwirus nie został
          zablokowny przez jakieś gó.... i jeszcze działa !

Tyle w skrócie - dzieki wam uważni czytelnicy forum !
          GINA
          • Gość: Janusz96 Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 01:31
            Dzięki GINA
    • kazimierz7 Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 11.10.04, 07:21
      Wspaniały pomysł Gazety Wyborczej. Taka płyta z firewallem przyda się każdemu
      kto posiada komputer w domu ! Tylko tak dalej. Gratuluję tym redaktorom którzy
      myślą o naszych problemach dnia dzisiejszego i nam pomagają. Pzdrowienia dla
      redakcji !
    • Gość: jest_najlepszy www.kerio.com --> Kerio Personal Firewall IP: *.wne.uw.edu.pl 11.10.04, 07:59
      Czemu to szanowni dziennikarze zapomnieliscie o najlepszym i tez darmowym dla
      osob prywatnych firewall'u?
      • Gość: Maćkos Re: www.kerio.com --> Kerio Personal Firewall IP: *.gdynia.mm.pl 12.10.04, 16:27
        Popieram...sam uzywam i śmieci niet...i do tego na dokładkę AVG za free i jakiś
        ad-aware lub spybot i komp śmiga w sieci za free:)))
        • Gość: Maćkos a adresik to: http://www.kerio.tk/ IP: *.gdynia.mm.pl 12.10.04, 16:28
    • Gość: obw.linux LINUX - oto najtansze rozwiazanie IP: 213.192.80.* 11.10.04, 08:22
      przy okazji: kody jednorazowe czy tokeny to na razie domena zaledwie kilku
      banków obecnych na polskim rynku (multibank,lukas,pkobp...) Niestety wiekszosc
      jest slabo zabezpieczona (np:citibank). Moze w koncu banki zaczna przykladac
      wieksza wage do zabezpieczen internetowych?
    • Gość: kk Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.chem.uw.edu.pl 11.10.04, 09:12
      Ja używam od 7 miesięcy zestawu: Kerio Personal Firewall + Avast + AdAware na
      Windows XP Personal (oczywiście aktualizowanym na bieżąco). Wynik: zero włamań,
      zero wirusów, spyware jest szybko usuwany. Polecam. Testowałem też Outposta -
      jest OK.
      • Gość: jac Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:53
        mam podobne rozwiazanie: zone + avast + adaware + spyboot(znakomicie uzupelnia
        adwara)+ zapuszczam od czasu do czasu mks on line i nie jest zle.
      • Gość: majkel Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: 193.0.236.* 12.10.04, 16:37
        fajny zestaw :)
        oprócz tego, że nie ma Windowsów XP w wersji Personal ;)
    • Gość: Marek Poznajcie więc mój numer konta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 10:12
      "znając numer konta internetowego banku, teoretycznie może na nie wejść i
      spróbować przelać sobie pieniądze". proszę bardzo, oto mój numer konta: 33 1140
      2004 0000 3302 1909 3522. zapraszam do przelewania... :)
      Nawet bzdury trzeba pisać z głową, panie i panowie dziennikarze.
      • neptunek Re: Poznajcie więc mój numer konta! 11.10.04, 10:37
        Od samego gadania/pisania nic sie nigdy nie stalo - pismaki maja tylko jeden cel
        - zawsze ten sa - napisac BYLE CO po jak najmniejszej linii oporu - tzn napiasc
        cos co ktos inny przygotuje - zapewlnic miejsce w gazecie i wziasc za to kase.
        Czesto ich wiedza na temat o ktorym pisza jest tak mizerna, ze az szkoda slow.

Pare lat temu bylo bardzo glosno i virusach ... i co z tego?? czy dzisiaj nie ma
        virusow, jest ich mniej a moze systemy sa bezpieczniejsze?? Chyba nie ma
        potrzeby udzielac odpowiedzi - kazdy widzi co sie dzieje.

Jak juz ktos napisal, firewall jest tak skuteczny jak wiedza o protokole TCP/IP
        .. a zamkniecie wszystkich portow ponizej 1024 jes SWIETNA RADA!!! tylko ciekawe
        jak ten doradajacy wszedl na to forum ... ech ... pisac mozna wszystko.
        • Gość: rr Re: Poznajcie więc mój numer konta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:35
          > .. a zamkniecie wszystkich portow ponizej 1024 jes SWIETNA RADA!!!

Taaa zwłaszcza wtedy, gdy proces nasłuchujący na porcie > 1024 posiada EUID=0
          lub uprawnienia "administratora".
        • Gość: XXX Re: Poznajcie więc mój numer konta! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 14:57
          > a zamkniecie wszystkich portow ponizej 1024 jes SWIETNA RADA!!! tylko ciekaw
          > e
          > jak ten doradajacy wszedl na to forum ... ech ... pisac mozna wszystko.
          To pewnie bylo do mnie... Zastanawiam sie czy przedpisca zle przeczytal czy ma
          braki w wiedzy o TCP/IP. Zakladam, ze rozmawiamy o komputerach desktopowych. Na
          takich maszynach nie jest potrzebne nic ponizej portu 1024 (zakladam ze
          standardowy uzytkownik nie trzyma serwera WWW na swoim komputerze). A
          przegladarka korzysta z wysokich portow (port zrodlowy pakietow wysylanych z
          komputera 'klienta'), o czym mozna sie przekonac przegladajac spis polaczen lub
          uzywajac dowolnego sniffera.
          • user0001 Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebny! 11.10.04, 15:27
            Przesadzasz z zamknięciem wszystkich niskich portów na komputerze desktop.
            Pomyśl o ident, jak bez tego dostaniesz się na irc'a?
            • Gość: rr Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:03
              Bez problemu.
              warszawa.irc.pl:6661-6666
              • Gość: XXX Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 16:06
                Mylisz porty docelowe i zrodlowe.
                • Gość: rr Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:23
                  Nie mylę. Daję Ci tylko przykład serwera, który nie wymaga IDENT. Nigdy nie
                  spotkałem się z serwerem, który by tego wymagał. Może za mało tracę czasu na
                  IRC-u, żebym znalazł taki serwer. :)
                  • Gość: XXX Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 16:48
                    Acha...Poza tym nie mi dajesz :)
                    A wiekszosc ircow faktycznie probuje uzyskac cos z identa. Jego nieobecnosc
                    jednak nie przeszkadza. Podanego przez Ciebie nie sprawdz, bo mam straszny
                    smietnik w logach i nie chce mi sie szukac (znowu jakies windziane wormy na 135
                    i 1080..).
                    • Gość: rr Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:00
                      Wybacz, ale rzeczywiście nie daję Tobie. :)
            • Gość: XXX Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 16:05
              Ciekawe. 113 ma u mnie DROP. I jakos na irca dostac sie mozna. Nie wnikajac juz
              w zasadnosc i sensownosc uzywania identa.
              • broch Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn 18.10.04, 00:49
                Jak zwykle legendy. Serwer musi miec otwarte porty (cokolwiek tam udowtepnia
                ponizej 1027). Workstation powinna miec wszystkie zamkniete. Oczywiscie problem
                w tym ze wiekszosc uzytkownikow nie ma pojecia jak sie to robi.

• Gość: XXX Re: Niskie porty, co najmniej jeden jest potrzebn IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 10:28
                  Rozmawiamy o komputerach zwyklych uzytkownikow, wiec z definicji o workstation. :)
      • Gość: Mariusz Re: Poznajcie więc mój numer konta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:59
        To może lepiej wyrzucić komputer?
        idiotyczna histeria z tymi numerami... Bez PINU nie zrobi się przelewu, a jeśli
        nawet, to wiadomo, kto jest odbiorcą...
        Banki mogłyby (może to już robią) rejestrować nietypowe przelewy, tak, jak to
        robią w przypadku transakcji z użyciem kart kredytowych
        • broch Re: Poznajcie więc mój numer konta! 18.10.04, 00:54
          Nie wiem ile tych transakcji przez internet dokonywales, ale PIN nie zawsze jest
          wymagany.
          Idealem jest bank ktory pozwala na tworzenie wirtualnych kont na ograniczona
          kwote, w ograniczonym czasie. Numer konta i PIN zawsze sie zmienia. Do zakupow
          przez internet korzystam tylko z takich "wirtualnych kart kredytowych". W Polsce
          chyba jeszcze niedostepne.
    • Gość: lukasz___ Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 11.10.04, 15:05
      A co sądzicie na temat firewalla wbudowanego w Windows XP Prof.? Czy to tylko atrapa?
      • Gość: Zacho Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:45
        Firewall w XP jest jedynym sensownym rozwiązaniem dla ogółu (czyt.lamerów).
        Trzeba go tylko włączyć lub ściągnąć SP2. I wcale nie jest to atrapa, działa
        tylko że (ten bez SP2), wypuszcza wszystko na zewnątrz.
        A co do gościa rr: przecież ludzie (lamerzy) nie korzystają z Windows Update,
        już szybciej ustawią prawidłowo reguły firewalla (a jak nie to zablokują sobie
        to i owo na amen).
        • Gość: rr Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:15
          Nie rozumiem jak ustawianie firewalla może być prostsze niż włączenie
          automatycznego Windows Update.

A co wtedy, gdy sam "personal firewall" jest obiektem ataku. Czy wtedy też
          można mu zaufać?
          securityresponse.symantec.com/avcenter/security/Content/2004.05.12.html
          Nie ma alternatywy dla prawdziwego NAT/firewalla i uaktualniania systemu.
        • Gość: Fireball Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 21:22
          Firewall wraz z poprawkami zabezpieczył mnie przed mnóstwem wirusów skanów i
          włamań i milionami intruzów.Ale firewall nie zabezpieczy przy wątpliwej renomy
          programach szczególnie anti-spy które instalują wejścia.Trzeba kontrolować
          dostęp i ustawienie zapory.Ja w ramach testów nowego programu zgodziłem się na
          dostęp i zresetowało komputer,po czym internet explorer "zmienił
          się".Naprawiłem sox,lsp odinstalowałem i zainstalowałem ponownie
          przeglądarki.Może ktoś ma jakieś uwagi czego mogła dotyczyć zmiana?
    • Gość: Miva Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.nycmny83.covad.net 11.10.04, 15:59
      Zgadzam sie z opiniom kilku komentatorów ze powyższy artykuł nie jest
      precyzyjny, lecz zdrugiej strony biorąc pod uwagę czytelników GW myśle że był
      skierowany poprawnie. Biorąc pod uwagę ze zawansowani sieciowcy nie bedo szukac
      pomocy w GW lecz w technicznych pismach takich jak Chip czy PCWord.
      Moim zdaniem artykuł jest skierowany do grona ludzi których wiedza konczy się
      na napisaniu sprawozdania z zebrania albo przygotowania spreasheet w excelu dla
      bosa w sprawozdaniu działalności firmy.
      Na swiecie takie artykuły zalicza sie do grupy Porady dla niedouczonych "Help
      for Dummies" i są one brdzo potrzebne ze względu na forme w jakiej tłumaczą one
      zjawiska i niebezpieczeństwa zachodzące w świecie komputeryzacji. Forma Help
      for Dummies wcale nie ubliza uzytkownikowi tej formy gdyż jak wynika z badań
      przeprowadzonych w Stanach zjednoczonych 27% czytelników którzy sięgają po tego
      typu artykóły lub książki to dyplomowani Fachowcy w danej dziedzinie.
      jedyna żecz z którą mogę sie niezgodzić to preferoanie programów Firewall na
      żecz Hardware Firewall (Sprzetowe). jedna żecz która odróżnia programowe
      firewall od programowego to jest programowe zabezpiecza PC na poziomie
      lokalnego komputera które często zdaża sie dzilaniem spuznionym lub zwodnym. W
      dobie nowych virusów które w pierwszym miescu próbują wyłaczyć działające
      firewall lub nawet przejąć jego kontrole. Dlatego do prawidłowego działania
      takiego Firewall trzeba conajmniej sredniego zawansowania w dziedzinie
      komputerów biorąc pod uwage czesto darmowe programy przynoszą raczej złudne
      efekty. biorąc pod uwage ze odpłatne programy nie są wcale tanie bo mowa tu
      kwocie żędu od 36 do 200 Dolarów. Alternatywny rozwiązanie do programowych
      firewall jest stosowanie tanich urządzeń rodzaju Gateway z zabespieczeniem NAT
      i filtrowaniem SPI i DOs kontrol. Cena takich użądzeń zaczyna sie od 48$ i tak
      naprzyklad Linksys befsx41 Oferuje funkcje NAT + Firewall + VPN oraz 4porty
      umożliwiaące podłoczenia czterech komputerów a także co jest ważne możliwość
      mapowania MAC adressu. troche wyższej klasy użądzenia to Netgeary kture można
      otrzymać w wersji posiadającej 8 ports ,Wireles połączenie. Zasięg niektórych
      modeli z anteną zewnetrzną dochodzi nawet do 120 Km. Według mojego
      doświadczenia najlepsze zestawienie dla osób z mniejszym doświadczeniem to:
      1. linksys lub neatger urządzeniowe firewall/gateway
      2. Spybot search destroy (do usówania spyware)
      3. Google Wyszukiwarka Toolbar z wyłączono możliwoscią podawania informacji do
      Google

Powodzenia Miva
    • Gość: Konrad akcja czy reklama? IP: 81.15.254.* 11.10.04, 21:36
      Czy ktos dlaczego prezydent objal patronatem akcje reklamowa Microsoftu i
      Symanteca? Bo z akcja uswiadamiajaca to nie ma nic wspolnego (np nigdy slowem
      nie wspomniano ze dziurawy system operacyjny lub przegladarke mozna zmienic na
      bezpieczne odpowiedniki)
    • elsik Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 11.10.04, 22:17
      a czytał ktoś artykuł: "Skanery na straży biur" ??, nie chcę się czepiać
      mertyoryczności artykułu, bo wy to lepiej zrobicie, ale:
      1. Czy w filmie "Raport mniejszości" występował Tom Cruise?
      2. Czy były tam czytniki linii papilarnych, tęczówki oka, geomatrii dłoni,
      barwy glosu??

bo chyba redaktorkowi o pseudo ZBIG się filmy pomyliły, chyba chodziło o
      Mission Immposible ;-)
      • mcmacpl Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 12.10.04, 09:03
        > 1. Czy w filmie "Raport mniejszości" występował Tom Cruise?

Występował. A o co chodzi?
      • gray Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 12.10.04, 09:17
        elsik napisał:

> a czytał ktoś artykuł: "Skanery na straży biur" ??, nie chcę się czepiać
        > mertyoryczności artykułu, bo wy to lepiej zrobicie, ale:
        > 1. Czy w filmie "Raport mniejszości" występował Tom Cruise?

oj występował, występował...

> 2. Czy były tam czytniki linii papilarnych, tęczówki oka, geomatrii dłoni,
        > barwy glosu??

oj były, były...

> bo chyba redaktorkowi o pseudo ZBIG się filmy pomyliły, chyba chodziło o
        > Mission Immposible ;-)

oj chyba nie redaktorkowi :-)
        • elsik Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 12.10.04, 13:35
          a to przepraszam, chyba mi sie filmy polmylily
    • Gość: szmon ochrona komputera IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:17
      firewall jest dosc wazny, ale rownie wazny jest dobry antywirus
      polecam Sygnate Personal Firewall poniewaz nie zżera duzo zasobow pamieciowych
      i nie wymaga silnego procka, jako antywirus chcialbym zwrocic uwage na 2
      programy: avast! Antiwirus i AntiVirtal Toolkit Pro - to dobre programy i warto
      miec ktorys z nich..... nie mozna jeszcze zapominac o aplikacjach
      szpiegowskich, do ich usuwania polecam Ad-aware 6
    • Gość: edek Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 12:11
      A kto wam płaci za te artykuły? Może sprzedwacy jajek z Woli?
      Po co ludzi straszycie?
      • Gość: ktoś KTO NIE SPRAWDZA KOMPA TEN NIE WIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:03
        Edek czy wam rozumu brakuje? Wiekszość ludzi myśli że jak zainstaluje sobie w
        koput Norton-Security to jego sprzet jest nietykalny. A to jeden z najbardziej
        rozpracowanych firewalii przez hackerów. Dlatego trzeba używać mniej znanych -
        nie oklepanych programów. Mi podana lista programów sie podoba, zaraz
        poszperam. Jak ktoś raz miał wirusa który niszczy ważne pilki, albo kradnie
        dane (prywatną poczte zdjecia) i zupełnie blokuje dysk - póżniej zwraca sie na
        to uwage. LUDZIE ŚPICIE
    • umfana Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 12.10.04, 13:57

Kerio Personal Firewall tez ma wersje darmową.To jeden z lepszych firewallow i nie ma go tutaj wymienionego.Dlatego ze jego wersja jest ogramiczona(niepelna) czy tez chodzi o kryptoreklame powyzszych?
      • dlugi_22 Re: Firewalle i inne antyspy'e 12.10.04, 15:31
        Koledzy mnie zachecili i zainstalowalem sobie Ad-Aware SE Personal i co ? i
        zaraz mi znalazl na kompie 219 krytycznych obiektow (jestem nieco zielony,
        jesli chodzi o PC), objalem to kwarantanna.

Druga rzecz: Zapuscilem sobie Service Pack 2 Update i g...no. Wyskakuje mi
        komunikat, ze klucz do produktu WinXP Pro jest nie taki jak trzeba i powinienem
        sie skontaktowac z detalista. No i co ? Przeciez nie mam pirata, tylko kupny
        WinXP ? Moze ktos mi w tym grzebal ? Serv Pack 1 tez mi sie nie chce zaladowac
        (powod ten sam).

Niezle jaja.

Pozdrawiam kolezanki i kolegow specow od IT.
        • dlugi_22 Re: Firewalle i inne antyspy'e 12.10.04, 15:32
          Aha, mam Symantec Norton Antyvirus i tenze Firewall.
        • Gość: MaDeR Re: Firewalle i inne antyspy'e IP: 80.51.240.* 18.10.04, 12:34
          Jeśli rzeczywiście nie masz pirata, to leć z tym do pomocy technicznej
          Microsoftu. Zapłaciłeś im za system operacyjny, to żądaj.
    • Gość: wojtek Agnitum Outpost... o najlepszym nie pisza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:13
      LOL
    • wojtzuch Wstęp do bezpieczeństwa domowego XP 13.10.04, 00:24
      wstep do bezpieczenstwa domowego XP w Internecie

Dlugiiiiiii, duzo wiecej niz gdzie indziej. Lada dzien 2xAV - skutecznosc a wydajnosc
      • Gość: xxp Re: Wstęp do bezpieczeństwa domowego XP IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.10.04, 03:10
        Warto by zwrócić uwagę które firewalle i programy antywirusowe mogą za sobą
        współżyć w jednym komputerze nie wspominając o tym czy to poprawne.Agnitum
        outpost firewall i zonealarm z zasady nie można instalować razem,ale nie
        dotyczy to innych firewalli.Zone alarm ma ukryte składniki,które w obecności
        programów antywirusowych mogą doprowadzić do całkowitej blokady procesu update.
        • Gość: wojtek 2 firewalle na raz? Bez sensu. 2 AV, to tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 01:11
          Jeden dobry i drugi zrobi dokladnie to samo, a pewnie i tak sie pogryzie. Co innego 2xAV, tu mamy do czynienia z analizą kodu i definicjami, rozne aplikacje roznie reaguja na rozne zagrozenia. Taki Norton wygrywa w wirusach i jest ostatni z calej stawki w trojanach...
    • Gość: jasiu Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.retsat1.com.pl 14.10.04, 10:45
      Kupilem dzisiaj gazete i co niespodzianka nia ma plytki
      Ktos oszukuje tutaj
    • kell99 Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 18.10.04, 05:52
      kurcze, to ja nawet nie mam firewalla i zyje;) widac tylko "super bezpiecznie
      systemy" potrzebuja.
      (The 1653 ports scanned but not shown below are in state: closed)
      PORT STATE SERVICE
      9/tcp open discard
      13/tcp open daytime
      22/tcp open ssh
      80/tcp open http
      111/tcp open rpcbind
      113/tcp open auth
      631/tcp open ipp
      ee, chyba az tak zle to nie jest u mnie;)
      • Gość: XXX Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 10:32
        Wiekszosc z tego to sie jednak powinno zamknac :) Jesli nie masz wszystkich
        uaktualnien to ja widze rozliczne mozliwosci...
      • broch Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 18.10.04, 14:23
        Albo to jest serwer, albo kiepskie umiejetnosci. Z portow ktore wylistowales:
        tcp111 powinien byc zamkniety
        tcp80 jesli masz web serwer (Apache zakladam bo najpopularniejszy na linuksa/UNIX)
        tcp113 powinien byc zamkniety
        tcp631 powinien byc na localhost (chyba ze chcesz aby kazdy korzystal z Twojej
        drukarki). CUPS maja regularne problemy z security. Osobiscie wole apsfileter.

Po co tcp13 i tcp9 (wole /dev/null)? Ulatwienie fingerprinting (razem z tcp111)?
        • kell99 Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 18.10.04, 18:35
          9 i 13 to zaden problem, 22 i 80 tez sa ok (80 to dhttp, apache jest za duzy do
          moich potrzeb), 113 to ident przydaje sie;), dzieki 631 moge miec kontrole nad
          drukarka z innej maszyny, tez sie przydaje, a 111 to takie wielkie zagrozenie?
          ee bez przesady. system jest uaktualniony, sadzisz, ze komus by sie chcialo
          wlamywac na pojedyncza maszyne, na ktorej nie ma nic ciekawego?
          to taka mala prowokacja, jakies "firewallowe" pseudo-bezpieczenstwo, a moze
          kompleks "dziurawego" systemu. najczesciej probujesz bronic sie przed jakimis
          dzieciakami, ktore probuja sie wlamac na dziurawe windows, albo jakis
          powazniejszy serwer. firewall nie zalata dziurawego systemu to 1, a 2, nie mam
          pojecia kto by chcial tracic by "wlamac sie" na tak nieciekawa maszyne jak moja;)
          • Gość: XXX Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 18:55
            > nie mam
            > pojecia kto by chcial tracic by "wlamac sie" na tak nieciekawa maszyne jak moja
            > ;)

Zdziwilby sie... Jets to serwer, wiec lacze pewnie jakeis w miare, a nawet jesli
            nie to jako zombie do jakiegod (D)DoSa nadaje sie swietnie. Albo do innych celow
            zwiazanych z koniecznosci posiadania innego IP niz wlasne...
            • kell99 Re: Firewall, czyli nie otwieraj drzwi niechciany 18.10.04, 19:08
              Akurat sie nie zdziwie, bo nagly spadek przepustowosci bym zauwazyl (to nie jest
              serwer;) Po prostu dziwi mnie takie zainteresowanie nie tym czym powinni sie
              ludzie zajac, czyli instalowaniem uaktualnien, prosta konfiguracja systemu, a
              podejsciem od tylu, "firewall" to nie jest zaden zloty srodek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka