aqar 22.02.05, 14:56 Witam, Szukam darmowego, do zastosowania domowego, antywira z monitorem oraz firewall'a. Co polecacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinowski11 Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 15:14 Zainstaluj program antywirusowy do domowego użytku AVAST4 Home. Jest to bezpłatny program antywirusowy po polsku. Wersję polską możesz ściągnąć stąd : www.avast.com/eng/down_home.html Przed instalacją zarejestruj się tu : www.avast.com/i_kat_207.php?lang=POL Dzięki rejestracji otrzymasz mailem klucz rejestracyjny, który umożliwi przez rok bezpłatną aktualizacje bazy wirusów. Linki do bardzo dobrego firewalla , polecam ! Kerio Personal Firewall , wersja 2.1.5 www.aclantis.co.uk/article1705.html www.kerio.4.pl/ W ostatnim linku zaglądamy do "download" Uwaga . Łatwo i bezpiecznie nauczysz kerio wszystkiego sam . Kliknij na administrację i ustaw suwak na zapytaj mnie . Teraz gdy uruchomisz np. IE , to pokaże się ramka "czy dopuścić połączenie wychodzące" możesz dopuścić jednorazowo lub ustawić regułę stałą . I tak z każdym programem łączącym się z siecią . Gdy skończysz ustawiasz suwak na blokuj nieznane i zapominasz o Kerio :) Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
aqar Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 15:42 O "avascie" dopiero niedawno poczytalem opinie, w wiekszosci pozytywne, natomiast o Kerio Personal Firewall... znalazlem wieksza ilosc negatywnych ocen. Zreszta... Na tym forum znalazlem glownie te dwa programy, moze ktos pokusi sie o cos wiecej ? Niemniej dziekuje za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 15:45 Kerio ... zły ? Od grudnia 2003 na moim kompie . Bez problemów . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
aqar Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 15:48 Hmm... zobaczymy ;) Sam bede musial ocenic, w kazdym badz razie natknalem sie na zle slowa. Tak w ogole to podales mi wersje 2.1.5, a ja widze ze jest 4.1.2, pomijam wersje beta. Pachac sie na nowsza ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 15:54 Moim zdaniem starsza wystarczy , ale ja się do niej bardzo przywiązałem :) Tutaj masz jescze jeden adresik : www.komputerswiat.pl/download/001-programy_internetowe_security.html Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
aqar Re: LEGALNY SOFT 22.02.05, 16:00 www.underpl.org a oto moja kopalnia wszelakich programow. Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0700 Re: LEGALNY SOFT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 16:49 zamiast Kerio - Sygate Personal Firewall Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqar Re: LEGALNY SOFT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:04 Sciagnalem i zainstalowalem na goly system Kerio Personal, ale tutaj niespodzianka ;) Licencja : ID Licencji : Zaden Tryb pracy programu : 30to dniowa wersja probna Okres probny : wygasa za 29 dni ??? potrzebna jest jakas rejestracja ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqar Re: LEGALNY SOFT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:27 Kerio Personal Firewall 4.1.2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqar Re: LEGALNY SOFT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:42 OK. Znalazlem juz informacje na temat owego terminu : "Kerio Personal Firewall 4.x jest darmowe dla użytku domowego, przez 30 dni program działa w wersji pełnej, po upłynięciu 30 dni program przełšcza się w wersje darmowš okrojonš, przestaje działać zakładka WWW oraz opcja współdzielenia łšcza internetowego, reszta działa poprawnie." Hmm... dodalem wtyczke polonizujaca... pierwsze wrazenia jak dla oka - mile, czytelny interfejs i prosta obsluga. W nocy przetestuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: LEGALNY SOFT 07.03.05, 16:43 On tak ma , ale podobno potem znikają mniej istotne funkcje :) A radziłem 2.1.5 ... Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox-user Re: LEGALNY SOFT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:04 F-Secure we współpracy z Microsoftem oferuje półroczny darmowy pełnowartościowy trial Antywirusa - najskuteczniejszy antywirus z zestawienia PCWorld Komputer z przed miesiąca (ma on w sobie również moduł antyszpiagowski Ad-Aware w wersji Profesional). Do tego wystarcza chyba Zapora z WinXP-SP2, albo jak ktoś woli ZoneAlarm. Można jeszcz dodać bezpłatny Spybot-Search&Destroy. Ja z tym zastawieniem nic nie łapię jak na razie. I oczywiście Firefox+Thunderbird na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqar Re: LEGALNY SOFT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 20:04 Firefox - okey, jakos zaczynam sie przyzwyczajac, aczkolwiek nie widac roznicy. IE ma ta przewage iz swego czasu byl jedyna przegladarka. Nadal mozna natrafic na problemy, w ktorych uzycie IE jest jedynym sposobem aby sobie poradzic. Thunderbird - pare (ladnych pare lat temu) uzywalem wylacznie Outlook Express, pozniej jednak przerzucilem sie do sprawdzania oraz redagowania i wysylania wiadomosci bezposrednio na serwerze, rowniez tej sluzbowej dzieki SquirrelMail. Od niespelna miesiaca pracuje w domu na potezniejszej maszynie, stawiajac od nowa system postanowilem dac szanse i Firefox i Thunderbird. Zobaczymy jak sie sprawi. Co do Zapory w WinXP z SP2 to nie jestem przekonany o jej skutecznosci. Wrecz jest pierwsza z uslug jakie ywlaczam po instalacji systemu, nawet w pracy, gdzie dostep do komputera ma wiele osob. W domu oczywiscie uzywam firewalla, obecnie jest to Kerio Personal chociaz do tej pory byl to produkt Symanteca Sygate Firewall. Ad-Aware podstawowo, ewentualnie HiJackThis i uwazam, ze to juz w zupelnosci mi wystarcza. Nie pomijam oczywiscie oprogramoania antywirusowego i jest to Avast. Generalnie jednak jestem zdania ze ludzie nazekajacy na IE, Outlooka powielaja bezpodstawnie opinie innych, czesto niesprawdzone. Niektorzy majacy przykre niespodzianki potrafia obwiniac Microsoft, sami jednak nie stosuja sie do zalecen i nie uaktualniaja oprogramowania w celu zalatania wielu luk. Dochodzi czesto do stwierdzen iz ja ktory uzywam IE nie znam sie na komputerach, Internecie... paranoja. Bezpieczny komputer to tylko w mniemaniu niektorych taki gdzie nie uzywa sie IE, Outlooka, ma sie firewalla, obowiazkowo SP2 i juz... Jak na moje jest to zbyt malo aby mowic o bezpieczenstwie. Liczy sie tez kto siedzi przy klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś