Dodaj do ulubionych

java script - strony www

07.03.05, 13:19
hej, mam pytanie - warto używać java script przy tworzeniu stron www? Już
zaczynam się gubić:( tzn. chodzi mi o to, że użytkownik może mieć wyłaczoną w
przeglądarce funkcję obsługi java scriptu, prawda? A wtedy gucio:( ale czy
zdarza się to często?
i jeszcze jedno - jeśli jednak ma sens stosowanie java scriptu (chociaz to
już chyba mało "modne") to jak sprawa wygląda z linkami (np. historia WSTECZ,
DALEJ)? HTML czy java script? Dzięki za wytłumaczenie i od razu sorry za jak
to sie ładnie mówi "lamerskie pytanie" :D
Obserwuj wątek
    • mam.nowego.nika Re: java script - strony www 07.03.05, 18:21
      up
      znowu jestem upierdliwa :)
    • roar Re: java script - strony www 07.03.05, 23:12
      > hej, mam pytanie - warto używać java script przy tworzeniu stron www?

Warto.

> Już
      > zaczynam się gubić:( tzn. chodzi mi o to, że użytkownik może mieć wyłaczoną w
      > przeglądarce funkcję obsługi java scriptu, prawda? A wtedy gucio:(

Nieprawda. Jeśli porządnie napiszesz stronę i rozsądnie wstawisz javascript, to będzie ona bez problemu działać u każdego. (A tym, że efektów działania skryptu niektórzy nie zobaczą, nie powinnaś się przejmować. Jeśli mają wyłączony, to znaczy, że go widzieć nie chcą.)

> ale czy zdarza się to często?

Trudno powiedzieć. Ale u mnie na przykład jest na stałe wyłączony, a znam dobrych parę osób robiących to samo.
    • Gość: r-mi Re: java script - strony www IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 00:39
      Co do javascriptu to faktem jest ze sa problemy. przegladarki maja na przyklad klopoty z wykonywaniem czegokolwiek chocby w malym stopniu niezgodnego z DOM. poze tym przegladarka microsoftu i jego narzedzia (np. frontpage) ktore wspieraja tworzenie niestandardowego kodu jeszcze utrudniaja sprawe.

w niektorych zastosowaniach js jest niezastapiony i mozna w tym cuda stworzyc, na przyklad widzialem kontrolke listy taka jak w outlooku kotra chodzila pod ff, opera i mozilla (w js ofkoz :) w dodatku z sortowaniem po kolumnie, mozliwoscia zmiany ich rozmiaru przez przeciagniecie, ikonkami, linijkami i innymi bajerami... :)

ogolnie javascriptu nie polecam :) dla wiekszosci zastosowan wystarczy css i skrypty server side, w ostatecznosci pare linijek :) jednak jesli sie upierasz to napisz strone tak zeby chodzila z wylaczonym js i po problemie :) np. zamiast pokazywac menu uzywajac javascriptu - na poczatku kodu strony go schowaj a pozniej dopiero pokazuj. w ten sposob gdy ktos wylaczy js menu bedzie caly czas widoczne ale strona bedzie 'uzywalna'... itp.

a co do js to fak 'latajace szmaty' na stronach przestaly byc modne :) a rozwijane menu i w css sie da zrobic :)
      • mam.nowego.nika Re: java script - strony www 08.03.05, 08:38
        wielkie dzięki za rozjaśnienie tematu:)
      • user0001 Dodam jeszcze, że... 08.03.05, 09:01
        Ludzie wyłączają JavaScript dlatego, że twórcy stron internetowych korzystają z
        niego aby zdenerwować użytkownika (wyskakujące okienka, przenoszenie skupienia,
        zmiana wielkości okna, ukrywanie pasków, blokowanie menu kontekstowego).

Nowoczesne przeglądarki mogą blokować takie nadużycia pozostawiając resztę
        funkcjonalności nienaruszoną. JavaScript potrafi być przydatne w bardzo
        prozaicznych miejscach, spójrz na logowanie się na forum (formularz dostępny z
        linku zaloguj się), tam ciekawie rozwiązano problem przesyłania hasła po
        szyfrowanym połączeniu. Innym miejscem w którym js jest sensowny, jest
        sprawdzanie poprawności wypełnienia formularzy po stronie klienta. Wiadomo że
        jest to tylko uzupełnienie sprawdzania po stronie serwera, ale kilka funkcji js
        może ułatwić użytkownikowi życie.
        • Gość: r-mi Re: Dodam jeszcze, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 13:43
          Sprawdzenie danych po stronie uzytkownika to bardzo dobre zastosowanie dla
          javascriptu bo jesli user cos zle wpisze a js jest wylaczony to po stronie
          serwera i tak bledy sie wychwyci.

a co do tego wylaczania poszczegolnych funkcji js to i tak wiekszosc nie zna
          sie na javascrpcie zeby wiedziec co wylaczac :) do tego uzywa dosyc kiepskiego
          IE ktory nie ma praktycznie zadnych bardziej zaawansowanych funkcji ponad
          wyswietlanie strony i obsluge jakichs dziwnych opatentowanych rozszerzen
          microsoftu ktorych i tak nikt przy zdrowych zmyslach nie uzywa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka