Dodaj do ulubionych

Najstarszy komputer:-)

IP: 82.139.9.* 25.04.07, 11:22
Kto z Was używa na codzień najstarszego kompa?

Mój: Compaq Presario rocznik 2001,128 RAM , 8,1 GB Pamięć , Karta Gr.SIS .
Procesor 475 MHZ.

Mam łącze 512 kb/s ale do niedawna było 128 kb/s - błyskawica - nie ? ;-)

Jak sie w UK pytają to musze dodawać bo nie wierzą że są jeszcze takie łącza!

Kompa używam do netu , prostych gierek , pisania w Wordzie i słuchania radia
internetowego.

Dopiero niedawno stwierdziłem że działa niestety za wolno....o wiele za wolno!

Zrobie z niego serwer.

Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.ericsson.net 25.04.07, 11:24
      Serwer? I co bedzie serwowal?
      Pliki? Muzyke streamowal?
    • Gość: Me Re: Najstarszy komputer:-) IP: 82.139.9.* 25.04.07, 11:45
      moją stronę internetową będzie serwował. - I hope....
      • Gość: Who Stolen Kishka Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:35
        Gość portalu: Me napisał(a):

> moją stronę internetową będzie serwował. - I hope....

Tiaaa...to na tym łączu

> Mam łącze 512 kb/s

To prawie nikt nie obejży tej twojej strony - za długo będzie szło jej
        ładowanie się. :)

• kell99 Re: Najstarszy komputer:-) 25.04.07, 16:46
          Who Stolen Kishka napisał(a):

>> Mam łącze 512 kb/s
          >
          > To prawie nikt nie obejży tej twojej strony - za długo będzie szło jej
          > ładowanie się. :)

Serio? 512kbps to ~45kBps (zakladajac, ze ma 512kbps uploadu).
          Nie wiem czemu ma byc to za malo skoro wiekszosc domowych DSL ma upload
          w granicy ~900kbps - czyli niewiele mniejszy.
          Do strony domowej wystarczy.

W 'dawnych' czasach bylo sporo domowych serwerow www na sdi (a to bylo o ile
          pamietam ~112kbps) i jakos to dzialalo.

Chyba, ze zle zrozumialem zalozyciela watku.
          • Gość: ja Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 07:51
            512 kbps = 64kBps ;)

obecnie nie ma sensu raczej stawiać w domu serwera
            dlaczego?
            ano koszty, własny serwer(PC typu PII, słaby PIII) chodzący bez przerwy pobiera
            ok.45-50W energii
            to rocznie ok. 400kWh czyli jakieś 150zł
            za te pieniądze można wykupić całkiem przyzwoity hosting, na pewno znacznie
            lepszy niż to co oferuje łącze 512kbps
            jeśli wziąć pod uwagę niezawodność i awaryjne zasilanie serwerów w obu
            rozwiązaniach(domowym i wykupionym), czas poświęcony na konfigurowanie i
            administrację własnego serwera to zupełnie się to nie opłaca
            • Gość: fanfar Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.chello.pl 27.04.07, 22:59
              wiele polskich portali które mają 100-200 tys. odwiedzin / dzień działa na
              łączach 256-512 kbps
              • Gość: ?? Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:54
                Gość portalu: fanfar napisał(a):

> wiele polskich portali które mają 100-200 tys. odwiedzin / dzień działa na
                > łączach 256-512 kbps

100-200 tys. odwiedzin dziennie to ok. 4-8 tys. na godzinę (średnio)
                w godzinach szczytu będzie to nawet 10-15 tys. w ciągu godziny,
                czyli 3-4 na sekundę
                łącze 256-512kbps to 32-64kBps
                czyli przeciętna stronka musiała by mieć poniżej 20kB...

ale wierzę ci bo wielu ludzi korzysta z serwerów proxy(większość o tym nawet nie
                wie) więc jest to dość prawdopodobne

z tym że o ile dla popularnego portalu 512kbps starczy to na własną stronę,
                zwłaszcza z dużą ilością zdjęć to naprawdę niewiele
        • Gość: :O) serwer hahahaha... dobre!!! IP: 81.144.219.* 27.04.07, 17:24
          Oddaj to do jakiegos domu dziecka i przestan fisiowac czlowieku.
        • Gość: Oyzdta Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 12:02
          Pentium II 450 128 MB ram dysk 6 GB.... i chodzi na nim Debian 4
    • Gość: ZX User Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.acn.waw.pl 25.04.07, 12:47
      > Kto z Was używa na codzień najstarszego kompa?

Eee - to nie taki stary. Jakbyś powiedział, ze używasz ZX81 to co innego :)
      • Gość: ENIAC Co tam ZX 81 ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:35
        j.w. ENIAC to jest dopiero leciwa maszynka!
    • pvs Re: Najstarszy komputer:-) 26.04.07, 22:43
      a ja mam to co ponizej i nie narzekam :)
      • Gość: Były user Amisi Re: Najstarszy komputer:-) IP: 217.153.4.* 27.04.07, 16:48
        Szacun...
        • pvs Re: Najstarszy komputer:-) 28.04.07, 12:19
          Gość portalu: Były user Amisi napisał(a):

> Szacun...

dzieki i pozdrawiam..
      • Gość: ami-maniak Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.04.07, 13:33
        Amiga 1200 + 8 MB Ram + dysk twardy w kieszonce 1 GB i "śmiga" jak ta lala :)
    • barone Re: Najstarszy komputer:-) 27.04.07, 11:20
      Macintosh Performa 5200 z MacOS 8.6, 80 MB RAM, dysk 4 GB
      :)
      • Gość: gromik Re: Najstarszy komputer:-) IP: 213.199.253.* 27.04.07, 14:47
        Pentium 166Mhz 64Mb RAM dysk 6.4Gb karta grafiki S3trio 2Mb Win 98 :P Ale wypasik :P i smiga :)
        • Gość: shaman Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.crowley.pl 27.04.07, 17:31
          Podmień powłokę na LiteStep to zobaczysz znaczne przyspieszenie i poprawę stabilności (oczywiście win98SE jak mniemam). Miałem taką samą konfigurację bardzo długo. Optymalne ze wzgledu na niezmulanie programy to Opera, kerio PSF, antyvir www.free-av.com -darmowy dla pojedynczych userów, TheBat.
        • Gość: aaaa Re: Najstarszy komputer:-) IP: 80.240.191.* 29.04.07, 09:10
          Mam w pracy coś podobnego, tzn. Pentium 166, ale dysk tylko 1GB!
          Mómimy na to maszyna do pisania...
          Ale działa!
      • Gość: mk a ja ... IP: *.devs.futuro.pl 28.04.07, 02:44
        uzywam kalkulatora i jest dobrze!
      • Gość: Macx Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:25
        Sporadycznie, bo sporadycznie, pokazowo jak ktos znajomy nie wierzy, ale jednak:

Macintosh Color Classic. 68030@16 MHz, 10 MB RAM, 80 MB HDD.
        Karta Ethernet 10Base-T w slocie PDS. Cyberdog.
        :-)
        • Gość: Macx Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:28
          Oczywiscie, do "pracy" z Siecia. Bo tak do odpalenia to Mac Plus i Spectrum 48k.
    • Gość: acototak Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.chello.pl 27.04.07, 15:03
      w piwnicy lezy w pelni sprawny 486 44 MHz, dysk 85 MB i 512 kB RAM
      chodzil pod win 3.11 i nigdy sie nie wieszal
      • Gość: syn to nawet nie mozna bylo pograc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:20
        w wings of fury

ale do CIV jak znalazl
        • helgi Re: to nawet nie mozna bylo pograc 27.04.07, 21:38
          Muszę zaprotestować. Ja swego czasu grałem w Wings of Fury na 286, a mój znajomek odpalał omawianą grę na XT z grafiką CGA !!!
          • Gość: syn no wlasnie: IP: *.acn.waw.pl 30.04.07, 13:41
            WoF smigaly pod at. pod 486 nie dawalo sie juz grac, bo procesor byl za
            szybki...
      • Gość: zz Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.serv-net.pl 27.04.07, 15:21
        386SX 25 Mhz 80 MB dysku 640kB ramu, dos 5.0 rocznik jakos 91-93 jak dobrze
        pamiętam. juz nie uzywam ale jeszcze niedawno smigał :D
        • Gość: dooh Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:37
          386.. łezka sie w oku kręci mi za tym guzikiem TURBO z pomaranczowa diodka :)
          oddany do miejscowego urzedu chyba jeszcze tam sluzy jako maszyna do pisania..
      • Gość: xxx Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:30
        512 kB RAM i Windows... Etam... Na takiej ilosci pamieci to ledwo DOS startowal...
    • Gość: Zet. Re: Najstarszy komputer:-) IP: 82.177.97.* 27.04.07, 15:38
      Jeśli działa za wolno, to ja polecam jakąś dystrybucję linuksa z lekkimi okienkami.
      Sam mam Arch Linux z enlightenment17, na moim 650hHz.
      XP na nim chodził słabo, a Arch świetnie sobie radzi.
      • Gość: linux wlasnie- nie ma starych kompow tylko slabe systemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 11:44
        wiekszosc kompow tu opisywanych to ( o ile sa sprawne ) masznki zupelnie do
        ogladania neta i prac biurowych wystarczajace zabawki - z linuksem jakim
        oczywiscie na pokladzie - ale do instalowania na nich pazernych na pamiec i moc
        procesora win$hitow to sie slabo nadaja... ja na zlomie nie jade az takim
        strasznym - ale mam awaryjnego kompa - z jakims starym pentium 1G i 128
        pamieci - a po zainstalowaniu fedory - nawet nie uzywa swapa - przy czym chodzi
        gnome i glx.
        i po co komu co lepszego? - chyba tylko do gierek dla malolatow...
    • Gość: Arturek Pentium 1/ 200MHz/ 64 RAM / 6GB HDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:39
      Ja używam Pentium 1 / 200MHZ/ Ram 64MB / HDD 6GB/ grafika Trident 2MB ale drugi
      MB zepsuty + mysz kulkowa
      pozdrawiam
      • Gość: kulkowa co to mysz kulkowa? IP: *.telprojekt.pl 27.04.07, 15:42
        jak w temacie
        ?
        • Gość: hjklykljuklj Re: co to mysz kulkowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:23
          mysz kulkowa to mysz z kulką. Taka zwykła najlepsza mysz
          • Gość: skojarzenie Re: co to mysz kulkowa? IP: *.telprojekt.pl 29.04.07, 09:38
            mi sie skojarzylo ze mysz kolkowa zostala skonstruowana przez kulkowa

pies pawłowa
            mysz kulkowa
          • Gość: skojarzenie Re: co to mysz kulkowa? IP: *.telprojekt.pl 29.04.07, 09:38
            mi sie skojarzylo ze mysz kolkowa zostala skonstruowana przez kulkowa

pies pawłowa
            mysz kulkowa
            • tut_ets1 Re: co to mysz kulkowa? 29.04.07, 12:01
              hahahaha
              • pdzieg Re: co to mysz kulkowa? 29.04.07, 14:52
                a moze chodzi o "kota"? takie urzadzenie mial kiedys moj kumpes, z grubsza
                wygladalo jak duza mysz polozona na plecach. calosc stala obok klawiatury a do
                przesuwania kursora ruszalo sie kulka. fajna sprawa jak jest b. malo miejsca na
                biurku.
                a co do kompa-jeszcze calkiem niedawno pracowalem na p166mmx, 32ram, 2.5hdd i
                pewnie gdyby plyta nie zdziczala dalej bym uzywal. do przegladania netu, poczty
                i prostych aplikacji biurowych jak znalazl.
          • Gość: jan Re: co to mysz kulkowa? IP: *.as.kn.pl 05.05.07, 10:41
            Kłóciłbym się. Myszy kulkowe szybko padają. Wiem, bo miałem ich kilkanaście. Do
            dupy są. Trzeba czyścic co chwilę te wałki a i tak w końcu padnie padło ;)
            Nie ma to jak optyczna.
    • meff Re: Najstarszy komputer:-) 27.04.07, 15:55
      Power Macintosh 6100/60 32MB RAM 1GB HDD SCSI proceosr PowerPC 601
      Do tego podłaczony monitorek LCD całość spięta z internetem po karcie sieciowej
      (transceiver z AAUI na RJ45) zainstalowana przeglądarka internetowa i klient
      poczty. Całośc chodzi przyzwoicie bez zgrzytów - używany jest tylko do
      internetu zerow wirusków żadnych problemów z zawieszaniem się itd. Macintosh to
      Macintosh a nie jakiś blaszak PC :D
    • Gość: bunki Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 16:01
      Ja mam najstarszy komputer a oto jego zdjęcie:

img254.imageshack.us/img254/5452/hardwaredi9.jpg
      • Gość: fgfg Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.tce.put.poznan.pl 27.04.07, 16:06
        Atari 65XE
      • Gość: james Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.mimuw.edu.pl 27.04.07, 16:09
        > Ja mam najstarszy komputer a oto jego zdjęcie:
        >
        > img254.imageshack.us/img254/5452/hardwaredi9.jpg

to chyba tylko pamiec ram,
        gdzie jest reszta ??

dolaczam jeszcze kilka modeli
        en.wikipedia.org/wiki/Abacus#Japanese_abacus
        pozdraiwam
        • meff Re: Najstarszy komputer:-) 27.04.07, 16:11
          mam jeszcze commodore 64 ale nie wykorzystuje go do niczego innego jak do
          programowania eepromów...
        • Gość: bunki Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 16:27
          a ten model jest chyba najbardziej "konfigurowalny" ;)
          img230.imageshack.us/img230/6758/patyczkitn6.jpg
          pozdro
          • Gość: lama a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:57
            słuchajcie czy wiecie jaki komputer spośród tych starych sprzętów sprosta oglądaniu obecnych filmów divx/xvid?

pytam ponieważ planuję rozbudować trochę stary komputer - mój pierwszy PC jaki został - jeszcze z obudową AT i Pentium 166 MMX - jest już 128 MB Ram, dodatkowa karta do podłączenia dysków twardych w trybie UDMA 5 już jest, jest dobra karta dźwiękowa SoundBlastera 4.1 oraz karta grafiki AGP 2x Radeona
            - pozostaje mi tylko dokupić procesor i mam w związku z tm pytanie czy np. procek AMD 500 (na socket 7, żeby pasował do tej płyty), najlepiej ten z serii z plusem (z pamięcią podręczną drugiego poziomu, dzięki czemu nieźle wypadał w swoich czasach w testach) - czy taki procek wystarczy - i czy warto instalować na nim Win XP (podobno na w miarę dobrych starszych komputerach XP działa szybciej niż 2000, tylko można wyłączyć efekty graficzne) ???
            • Gość: ja Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:05
              500MHz?
              zapomnij o filmach
              potrafiły mi się czasem ciąć na PIII 866MHz, z dyskiem ATA100(120GB/8MB), grafiką R7500/64MB i 512MB RAMu(4 lata temu)
              wszystko zależy od kodeka
              dziś już mało kto ma komputery poniżej 1GHz więc mało zwraca się uwagę by używać kodeków mało obciążających system
              • Gość: patro Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 17:23
                no to co powiesz na to że mój kolega ma p2 266mhz , 64mb ram i ogląda normalne
                filmy w divx?
                • Gość: lama Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:44
                  właśnie to jest bardzo ciekawe, gdyż widziałem już wiele rozbieżnych opini na temat minimalnych wymagań komputera do odtwarzania filmów; wiadomo że najlepiej jest mieć procka który poradzi sobie swobodnie z zadniami bez obciążania 100%, ale z drugiej strony jeśli się da to można by wykorzystać stary, choć wcale nie taki kiepski sprzęt :-)
                  ale pewnie ten komputer z 266 na pokładzie jest naprawdę nieźle przygotowany i zadbany pod względem ustawień systemu i kodeków, jeśli jest w stanie płynnie odtwarzac filmy
                  na moim aktualnym w starym komputerze 166 MMx podkręconym na 200 filmy niestety nie chcą działać, choć wiele filmów odtwarza się całkiem dobrze, ale tylko w okienku i bez dźwięku - gdy razem z filmem odtwarzany jest jeszcze dźwięk to niestety całość wysiada i prawie nic nie widać ani nie słychać - nie pomogła (lub nie w sposób wyraźny) wymiana spowalniającej karty dźwiękowej ISA na SoundBlastera pod PCI
                  • Gość: zuz Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 08:58
                    Swego czasu miałem podobny sprzęt 200mmx. wyszperałem odtwarzacz filmów pod dos:) radził sobie dobrze z divx (napisy również można było wyświetlać) niestety nie pamiętam jak się nazywał.
                    • Gość: mdx Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 22:17
                      nazywał się QuickViewPro.

a poza tym, to obok mnie stoi sobie P1 200MHz z MMX, do tego S3VirgeDX, SB AWE 64 na ISA, 64MB RAM (SIMM). Filmy chodzą bez zająknięcia na dobrze
                      skonfigurowanym mplayerze (Linux).
                      Ale generalnie do starego kompa i filmów to najlepiej grafika z Matroxa, plus Linux z mplayerem.
                • Gość: Kokeeno Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: 80.54.202.* 02.05.07, 17:07
                  Swego czasu miałem Celerona A 333MHz i dało się oglądać filmy, nie przeczę, tyle, że część scen (tych najbardziej dynamicznych) powodowała u kompa "zadyszkę" (tak się cięło, że oglądać się już nie dało)...
              • Gość: gumis Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.as.kn.pl 27.04.07, 20:50
                Musiałeś miec do bani skonfigurowany komputer. Ja bez problemu odtwarzałem na
                PII 300 z kartą 16MB i 128 RAM-u. Fakt że już nic innego w tle lepiej było nie
                odpalać.
                • Gość: teraz mnie stac Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.brnt.adsl.virgin.net 27.04.07, 22:53
                  j.w. - wiec i szybkiego bardzo kompa mam. ale kiedys filmy mi spoooko szly na
                  p3 450 mhz, do tego 32 (!!!) mb ramu i dysk tak w okolicach 6 giga. tylko
                  grafike mialem do tego wypasna, VOODOO3 2000, heh, pamieta jeszcze ktos? no i
                  stare divxy smigaly zupelnie jak na core2duo.
              • Gość: bzzz Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 22:27
                Gość portalu: ja napisał(a):

> 500MHz?
                > zapomnij o filmach

że co?

Nie pisz pierdół.
                Na amd k6-II+ albo k6-III 550 MHz (to max. co wyciśniesz z socket 7 - na
                allegro za psie pieniądze), który po podkręceniu pójdzie na 6x100 MHz można
                spokojnie oglądać filmy.

Kwestią jest tylko dobór kodeków i lekkiego odtwarzacza np. bestplayer. Swojego
                czasu dobrze sobie radził pakiet fddshow + bestplayer i korzystałem z niego na
                k6-2 3x100 MHz do oglądania filmów na divksie 4,12. Ale zdarzały sie filmy, na
                których się ciął.

Podejrzewam, że z prockiem ~600 MHz z odpowiednimi kodekami i odtwarzaczem
                oglądniesz prawie wszystkie divksy.
                • Gość: lama Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:21
                  dziekuję za odpowiedź, właśnie do takiego procesora się przymierzam - AMD K6-2+ lub K6-III , choć na allegro ponieważ nie pojawiają się często, dlatego potrafią osiągnąć naprawdę wysokie ceny i właśnie dlatego zastanawiałem się czy nie lepiej byłoby jednak postawić na inne rozwiązanie jak Pentium 3, tylko że wtedy znowu konieczna byłaby wymiana płyty głównej i chyba również obudowy z AT na ATX
              • Gość: aguyngueran Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 10:16
                Wszystko zależy od sprzętu. W czasach akademickich miałem Celerona 500 MHz na płycie ECS P6BAT-A+ z 256 MB RAM i miałem problemy z filmami. Po prostu słaba płyta główna - więcej tego typu błędu nie popełniłem i nie oszczędzałem na tym podzespole. Co dziwniejsze kumpel z pokoju miał Celerona 400 MHz na tym samym modelu płyty tylko wcześniejsze revision i 128 MB RAM i u niego śmigało. Pamiętam jak puściliśmy jakiś teledysk i u mnie slide show, a u niego normalnie. To samo u kumpla z takim samym prockiem jak ja, ale na porządnej płycie śmigało.

Wtedy filmy mogły śmigać na 500-tkach, ale nie wiem czy pociągną dzisiejsze kodeki, które chyba wymagają większej mocy.

A opisana sytuacja z PIII wydaje mi się dziwna, bo albo system poważnie zamulony, albo jeszcze gorszy wynalazek niż mój ECS. Przecież PIII to były solidne procki. Celerony ze swoją szyną 66MHz nie dorastały im do pięt.
              • Gość: bart Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.bartpl.com 30.04.07, 09:32
                hehe, to wina windows, na 500-tce bedzie działać :P w linux
            • Gość: dud Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:02
              2000 ma chyba to samo jajco (jadro, jak kto woli) co xp. roznia sie tylko tym ze
              do xp masz dodanych sporo bajerow. jesli wszystko powylaczasz bedzie chodzilo
              ok, ale na takim sprzecie najlpiej instalnac 98se.

moj komp - 386 dx 40Mhz 2MB RAM, 81 MB HDD, karta grafiki Hercules:D, monitor
              12,1". przycisk turbo rzadzi;) oczywiscie juz go nie uzywam ale jest w pelni
              sprawny i szkoda mi go wyrzucic:)
            • Gość: Byly user Amisi Re: a jaki komputer do oglądania filmów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 11:12
              Jeśli chodzi wyłącznie o filmy/mp3, to polecam Movix. Odtwarzacz bazujący na
              linux. Działa to w ten sposob, że tworzy się płytę z tym programem, następnie z
              tej plyty bootuje kompa. Po wystartowaniu komp zamienia się w coś na kształt
              odtwarzacza - wystarczy wlozyc plyte z filmem/wskazać plik na dysku i oglądać.
              Sprawdzone na zabytku Celeron 300A kręcony na 450 MHz + 96 MB RAM. Coś na ten
              temat jest tu (nie sprawdzałem tego linka):
              www.divx.pl/download.php?id=011003
    • Gość: x Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:12
      > Kto z Was używa na codzień najstarszego kompa?

Na codzień używam starego, 3-letniego komputera:
      AMD2200+(1800MHz), 1GB RAM, 120GB HDD, Radeon9600

Raz w tygodniu(czasem rzadziej) używam 8-letniego komputera:
      Celeron 500MHz, 192MB, 40GB HDD, Radeon7500

Raz na pół roku używam 12-letniego:
      Pentium 120MHz, 128Mb RAM, 4GB HDD, S3/4MB

Raz w roku odpalam Commodore64, a raz na 2 lata ZX81 ;)
    • timtomek Re: Najstarszy komputer:-) 27.04.07, 18:06
      ja jako projekt z mikroinformatyki zrobilem prototym prehistorycznego kompa opartego na procku zilog z80, do tego pamic ROM (32kB) i DRAM(1MB), do tego programowalne układy równoległego wejścia-wyjścia Z-80 PIO oraz ich zastosowanie do sterowania klawiaturą i wyświetlaczem (8 wysweitlaczy starych NOKI) i to wszystko w 2 magistrale polaczone ;-)
      • alexpark Re: Najstarszy komputer:-) 05.05.07, 06:36
        jesssu :)
        mistrzu wielki szacun
    • Gość: K2 Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 20:19
      Mój duron tysiączka mi doskonale służy już pięć lat (w międzyczasie przymierzałem się pare razy do kupna nowego, ale nic z tego nie wyszło zawsze wypadały jakieś poważniejsze wydatki;))

Duron 1000MHz
      ECS k7s5a
      256MB ramu sd-ram pc 133;)
      geforce 2ti 64MB
      baracuda 120GB a wcześniej samsung 40GB ale padł:)
      Do internetu i pisania pracy dyplomowej w sam raz;)
    • Gość: toro iMac rocznik 1998 IP: *.devs.futuro.pl 27.04.07, 20:41
      iMac rocznik 1998. G3 233mhz. dysk 4GB. Do internetu i jako maszyna do pisania miodzio - nic wiecej
      nie trzeba.
      • xulu Re: iMac rocznik 1998 27.04.07, 20:51
        dlaczego nikt tu nie wspomniał ze kiedyś sie używało commodore 64, następcą jak
        dobrze pamiętam było poczciwe ATARI :-P
        • Gość: Mac Re: iMac rocznik 1998 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 21:11
          Atari? Następcą C64?? Jak to możliwe???? ;-)
        • Gość: vis Re: iMac rocznik 1998 IP: 84.38.160.* 05.05.07, 17:37
          a odre ma kto ?
    • Gość: hastur Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:19
      Ja mam u siebie 4 komputery:
      - 2xC64
      - PC1: PIII500, 128MB Ram, GF2MX400, Lite-On 52x, 40GB, IBM 15"
      - PC2: Dureń 1.2, 256ddr, GF2MX400, Nec ND-3540 (3450??), Aztech 8x, 80GB, 17"
      - siakiś 486 albo PI

i od groma niepełnosprawnego sprzętu komputerowego
      • Gość: e hastur ... IP: *.devs.futuro.pl 28.04.07, 02:47
      • Gość: rork Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.icpnet.pl 29.04.07, 09:49
        > i od groma niepełnosprawnego sprzętu komputerowego

...mówi sie "upośledzony obliczeniowo" albo "upośledzony wydajnościowo" w
        przypadku sprawnych starszych maszyn ;)
    • Gość: ToTo Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:58
      Moj superszybki sprzet:

AMD Duron 699 Mhz
      1gb ram-u (haha a co :)
      Asus TNT2 v3800 (32mb)
      SB live! -(kart.muz)

I jeszcze Maczek :D

Power Macintosh 7200
      Procesor Power PC 601 90 MHz
      RAM 96 MB
      HDD0 2 GB SCSI
      HDD1 520 MB SCSI
      Dzwiek
      Monitor z wbudowanymi glosnikami
      System MAC OS 8.5 Drukarka Apple Style Writer II
      Pzdr.
      -
      profradio.w.interia.pl/strona.html
      profradio.xad.pl/
      zapraszam!

• Gość: kris Re: Najstarszy komputer:-) IP: 87.204.38.* 27.04.07, 22:20
      W pracy moim komputerem jest własnoręcznie złożony Pentium-III 550Mhz, 256 RAM, HDD 80 GB, Win98SE+SP2.1b+Revolution Pack 7, a generalnie w pracy mam styczność ze sprzętami od 386 do Pentium IV i systemami DOS/Win95/NT4.0/2000/XP/Linux.
      W domu - używam stacjnarnego Semprona 2600+, 1 GB RAM i..tak tak.. Win98 SE 2.1b+Revolution Pack. Win98 mam oryginalne i w zasadzie nie widzę powodu bym miał przechodzić na XP a tym bardziej na Vistę. Zresztą, na drugim dysku jest Ubuntu...
      Jeszcze mam starego laptopa z Pentium 120Mhz, 24 MB RAM i dyskiem 1 GB z Win95. Używany jest do klasycznych gier, ostatnio moja dziewczyna ostro gra w Starcrafta, Warcrafta itp :)
    • Gość: tp Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:32
      Ja sobie sprawiłem niesamowitego Thinkpada X20. Dołożyłem ramu do maksimum -
      320MB i Arch z xfce śmiga jak szalony. Ciekawe jak będzie chodził z twardzielem
      5200rpm, bo niestety obecny 4000rpm potrafi się zagotować jak do ff, mułka,
      xmms, kilku katalogów i terminalu dorzucam jeszcze openoffice :)
      Do sieci nic więcej nie potrzeba, a wymiary i wygląd lapka dostaje się ekstra :)
      • Gość: tp Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:33
        Zapomniałem wylinkować do specyfikacji: www.thinkwiki.org/wiki/Category:X20
        To stary dobry P3 :)
    • hawli Re: Najstarszy komputer:-) 27.04.07, 22:52
      Ja mam commodore'a, gram na nim prawie codzień:) a jest starszy ode mnie...:P
    • Gość: den Re: Najstarszy komputer:-) IP: 213.77.56.* 28.04.07, 00:32
      Duzo tutaj sentymentalnych MAC-userow, pozdrawiam :) Niestety (wedlug topicu) pisze ten post na mojej
      ukochanej G5, ale z maczkami jestem juz ponad 16 lat :)
      • new_jerry Re: Najstarszy komputer:-) 28.04.07, 03:30
        Postawiłem serwer HTTP na Macintoshu Plus z 1986 roku. Maszyna bez twardego
        dysku z 4MB RAM. Serwer MacHTTP wraz z kilkoma stronami pracuje bardzo sprawnie
        na dodatkowej floppy 1.44. System 7.x na floppy 800. Z ciekawości poszukałem
        teraz i pod aurejac.dyndns.org/ znalazłem działające identyczne rozwiązanie.

Do drugiego Plus'a podłączyłem zewnętrzny dysk SCSI 160MB i na nim
        zainstalowałem OS z unixową nakładkę MachTen 2.1. Wymagało to skomplikowanych
        "sztuk" bowiem maszyna nie współpracowała z innymi dyskami niż specjalny dysk
        20MB formatowany z "przeplotem". Instalacja trwała kilkadziesiąt godzin.

Obie maszyny są podłączane do sieci przy pomocy specjalnej przystawki SCSI.
        Niestety z powodu braku miejsca spoczywają w kartonach, w piwnicy i czekają na
        hobbystę który je przejmie wraz ze sporą kolekcją innych starych komputerów.
    • Gość: Zdzihoo Compaq Armada 4100 IP: *.icpnet.pl 28.04.07, 06:07
      133 mhz 48 ramu, dysk 1,5 giga.
      Maszyna do pisania + nieskomplikowane gierki dla dzieciaka, które lubi tak
      samo, jak najnowsze na innym kompie. Fajnie jest - jak byłem dzieciakim w
      szkole, marzyłem o ZX81, a potem o Spectrum, których nigdy nie mialem.
    • Gość: nelson Amiga rocznik 1992 ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:40
      rozszerzona o procesor PowerPC 210MHz, 64MB ramu, karta graficzna na Permedia2.
    • Gość: ktoś Re: Najstarszy komputer:-) IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.04.07, 12:14
      tak sobie myślę, że mam zwycięstwo w kieszeni (choć musze przyznać, że odpalam
      stare komputerki baaardzo rzadko (tak rzadko, że właściwie w ogóle))

oprócz Amigi i ZX spectrum + jestem dumnym posiadaczem oryginalnego IBM XT
      (niestety przerobiłem go na AT i już nie jest taki oryginalny),

parametry zachwycające:
      - procesor 2 MHZ (pamiętam te trudną decyzję czy wydać te kupę szmalu na
      procesor 2 MHZ zamiast 1 MHZ)
      - dysk twardy 20 mega
      - dyski miękkie (te naprawdę miękkie (coś 5 cali) o pojemności pareset kilo
      (256? albo 128?)
      - zielony monitor (jakieś 8-10 cali)
      • Gość: mamCEPA Re: Najstarszy komputer:-) IP: 84.38.160.* 05.05.07, 17:40
        a ja mam cepa po pradziatku ,wymlucil juz w zyciu z 1000 ton !
    • naprawdetrzezwy Mój jest wyprodukowany w 1993 roku. 28.04.07, 17:22
      Ale jest lepszy. Bo to Macintosh.
      Tyle, że nadal dobrze robi to, czego od niego oczekuję.
      (tak, internet też można nim przeglądać)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka