Gość: rybak IP: *.proxy.aol.com 10.10.02, 04:54 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rybak odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 10.10.02, 04:59 Sorry, ucieklo mi.... A chcialbym Was prosic o rade - czy moge odczytac swje e-maile na odleglosc? To znaczy kiedy bede np. na wakacjach w Polsce, a mieszkam w USA. Jestem raczej slaby w te klocki, wiec jesli wiecie jak to zrobic, to opiszcie mi dokladnie, prosze.... Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: odczytanie e-maila na odleglosc 10.10.02, 12:06 Gość portalu: rybak napisał(a): > A chcialbym Was prosic o rade - czy moge odczytac swje e-maile na odleglosc? > To znaczy kiedy bede np. na wakacjach w Polsce, a mieszkam w USA. Czy taka firma jak AOL nie umozliwia czytania poczty przez www??? Głąby :)) Załóż sobie konto Gazeta.pl albo Interia.pl - obydwie skrzynki umozliwiają ściaganie poczty z zewnetrzynych kont - definiuje sie serwery pop/smtp tak samo jak w Oulooku. Wystarczy zerknąć do pomocy a wszystkiego sie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
makryba Re: odczytanie e-maila na odleglosc 10.10.02, 12:12 Franz, przestan chłopie wszystkich wyzywać od głabów bo to sie nudne po mału robi. AOL umozliwia odczyt maili przez www. Oczywiście. Tylko skąd pewność w założeniu że skoro pytający łaczy się przez AOL ma również mailbox u nich?? A swoją drogą, to sprecyzuj gdzie masz konto pocztowe. AOL, uczelnia/szkoła, praca... możliwości jest od groma i najlepiej spytaj administratora (jeżeli to szkoła/praca) lub poczytaj na stronie dostawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 14.10.02, 05:49 Przepraszam jesli Was uraze, lecz nic nie rozumiem z Waszego "fachowego" belkotu. Prosilem o rade, lecz zaznaczylem,ze nie jestem jednym z Was tylko zwyklym zjadaczem chleba i prosilem o rady dokladne, krok po kroku. Tym, czym mnie uraczyliscie moge tylko tapetowac sciany. Tak dla informacji - mam konto prywatne e-maila w AOL. Nie mam zadnego www! Teraz jasne? Nie wiem czy ktos odpowie, lecz nie moglem zareagowac inaczej mimo, ze dalem sobie wpierw czas na ochloniecie. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: odczytanie e-maila na odleglosc 14.10.02, 12:52 Gość portalu: rybak napisał(a): > Przepraszam jesli Was uraze, lecz nic nie rozumiem z Waszego "fachowego" > belkotu. Prosilem o rade, lecz zaznaczylem,ze nie jestem jednym z Was tylko > zwyklym zjadaczem chleba i prosilem o rady dokladne, krok po kroku. Tym, czym > mnie uraczyliscie moge tylko tapetowac sciany. Podstawy Watsonie... podstawy ;) > Tak dla informacji - mam konto > prywatne e-maila w AOL. Nie mam zadnego www! Teraz jasne? Chyba nie zrozumiales ze chodzi o dostep do poczty przez interface www... czyli webmail.aol.com Juz Ci napisalem - zalos sobie konto w Gazeta.pl - masz tam opcje 'dodaj/edytuj konto' - wpisujesz dane serwera POP takie jakie masz w Outlooku, twoj login i haslo w Aol - potem mozesz sciagac poczte z serwera AOL na serwer pocztowy Gazeta.pl i czytac przez www.... nie wiem po co chcesz to robic skoro mozesz z pewnoscia robic to przez www na AOL'u... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 14.10.02, 13:21 stary "telent + pine" to najlepszy i jedynie działajacy zestaw programów w każdych warunkach ! sprawdziłem jadąc przez pół globusa i za kazdym razem nie było problemów z czytaniem poczty z serwera łącznościa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.67.* 14.10.02, 14:33 gaduło przcież rybak napisał że jest "zwyklym zjadaczem chleba" dla niego hasełka w stylu telnet czy pine są równie niezrozumiałe jak esej na temat transgresji hispostazy archontów. BTW ja tez miałem okres w zyciu kiedy czytałem news'y przez telnet, ale juz z tego wyrosłem. Poza tym co ci da telnet czy pine jeżeli skrzynka byłaby na serwerze firmowym stającym za firewallem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 18.10.02, 15:32 Gość portalu: Kasztan napisał(a): > gaduło przcież rybak napisał że jest "zwyklym zjadaczem chleba" dla niego haseł > ka w stylu telnet czy pine są równie niezrozumiałe jak esej na temat transgresj > i hispostazy archontów. BTW ja tez miałem okres w zyciu kiedy czytałem news'y p > rzez telnet, ale juz z tego wyrosłem. Poza tym co ci da telnet czy pine jeżeli > skrzynka byłaby na serwerze firmowym stającym za firewallem ? jednak chodzi - nie wiem jak ale działa, jadąc przez globus; raz jechalem trazytem UK, USA, NZ, CA i zawsze laczylem sie z dwoma roznymi komputerami w kraju i zawsze czytalem poczte z dowolnego miejsca od stacji benzynowej gdzieś w górach NZ po centrum uniwersyteckie, moze to dlatego że to "krakowski cyfronet" - tu kochani chwale was !!!! a nauczenie się paru komend jest proste ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.67.* 18.10.02, 16:52 Ech, niby odpowiadasz na mój post a tak jakbyś odpowiadał na czyjś inny (i niekoniecznie z tego wątku). Więc zadam Ci pytania w punktach : 1. Czy wydaje Ci się realne korzystanie z telnetu czy pine'a przez małodoświadczonego użytkownika ? 2. Co z odczytem poczty z serwera stojącego za firewallem ? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz18 Re: odczytanie e-maila na odleglosc 15.10.02, 16:02 Oj nakrzyczeli na Ciebie i mieli troche racji, bo to nie wazne czy jestes w Polsce, USA, Rosji czy gdziekolwiek indziej, poczty nie przechowuje sie na danym komputerze tylko na serwerze i Ty po prostu musisz sie z nim polaczyc uzywajac np ogolnie dostepnego AOL. Na AOL, Hotmailu, Yahoo mozesz sprawdzic poczte z kazdego podlaczonego do sieci komputera na swiecie dokladnie w ten sam sposob jak sprawdzasz w USA-czyli po prostu wchodzisz na AOL, klikasz na poczte- wpisujesz swoj login i haslo i juz! Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 16.10.02, 07:22 Wiec jednak dalo sie po ludzku podejsc do rzeczy. Dziekuje bardzo xyz18, to faktycznie wyglada bardzo prosto. Ale co robic, bedac w scislym tego znaczeniu samoukiem, nie mialem szans wiecej sie dowiedziec. I tak niedawno jeszcze omijalem te "aparaty" z daleka. Franz - potrzebne mi to jest, jak w moim poscie pisalem do czytania moich e-mailow (na AOL) kiedy bede na wakacjach, po prostu z kawiarenki internetowej, gdzies w Polsce. Pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.bridge.com 17.10.02, 12:40 No właśnie. Dało się prosto ... Ostatnio mnie naszło i zacząłem łopatologicznie "nauczać", to dodam i tu kilka słów, może to komuś jeszcze pomoże. Każdy, kto zakłada pocztę wie, że trzeba otworzyć stronę dostawcy poczty np. www.aol.com, wejść w działkę zakładania poczty, wpisać swoje dane, wybrać login i hasło i dostać potwierdzenie założenia skrzynki. login i hasełko skrzętnie notujemy, żeby nie zapomnieć. Potem, na tej samej stronie szukamy ikonki "poczta", "mail" itp., klikamy na to, wpisujemy login (w AOL nazywa się to chyba "screen name"), hasło i wchodzimy do poczty. Większość dostawców ma ten sposób w ofercie. Jest to tzw. Webmail - po prostu dostęp se strony. Działa to wszędzie, gdzie można wywołać daną stronę - za granicą, w kawiarence internetowej itp.. Działa to fajnie, ale trudno jest zarządzać korespondencją, gdy tego jest dużo. Wtedy możemy używać programów pocztowych - Outlook Express, The Bat itp. Zaleta: całą pocztę można ściągnąć do siebie, obrobić, archiwizować itp. Nie wyklucza to używania Webmaila "na wyjeździe". Drobna uwaga: jeśli już ściągnęliśmy pocztę Outlookiem, logiczne, że nie ma jej już na serwerze i tego Webmailem nie przeczytamy. Ale coś nowego tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: 217.197.165.* 18.10.02, 17:01 No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.10.02, 23:08 Gość portalu: Niech napisał(a): > No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche > sytuacji? Eee tam! Rybak może nie wiedzieć, co ma, ale sam napisał: "Tak dla informacji - mam konto prywatne e-maila w AOL", a AOL ma Webmail. To co, nie ma żadnej przeglądarki? Dziwne by to było. Jakiego systemu by nie miał, jakaś przeglądarka jest. Chyba, że teraz pracuje na czymś takim bez przeglądarki a tylko z jakimś programem pocztowym. To nie może być coś skomplikowanego, skoro on, jako "amator" jak sam pisze, jest to w stanie obsłużyć. Na pewno nie Telnet. No to można sprawdzić - wizyta u kolegi z dostępem do www, wejście na stronę AOL, wpisanie swojego loginu w okienku poczty i powinien zobaczyć swoje maile w Webmailu. Jak zobaczy u kolegi (albo w kawiarence internetowej), zobaczy i w Polsce. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.10.02, 10:11 Gość portalu: jap napisał(a): > Gość portalu: Niech napisał(a): > > > No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche > > sytuacji? > Eee tam! Rybak może nie wiedzieć, co ma, ale sam napisał: "Tak dla > informacji - mam konto prywatne e-maila w AOL", a AOL ma Webmail. To co, nie > ma żadnej przeglądarki? Dziwne by to było. Jakiego systemu by nie miał, jakaś > przeglądarka jest. Chyba, że teraz pracuje na czymś takim bez przeglądarki a > tylko z jakimś programem pocztowym. To nie może być coś skomplikowanego, skoro > on, jako "amator" jak sam pisze, jest to w stanie obsłużyć. Na pewno nie > Telnet. No to można sprawdzić - wizyta u kolegi z dostępem do www, wejście na > stronę AOL, wpisanie swojego loginu w okienku poczty i powinien zobaczyć swoje > maile w Webmailu. Jak zobaczy u kolegi (albo w kawiarence internetowej), > zobaczy i w Polsce. Powodzenia! Sam sobie odpowiadam, bo piszę od rzeczy (koniec tygodnia - sorry). Jak Rybak może nie mieć przeglądarki, skoro zabiera tu głos? Jak by nas mógł czytać??? Odpowiedz Link Zgłoś