Dodaj do ulubionych

odczytanie e-maila na odleglosc

IP: *.proxy.aol.com 10.10.02, 04:54
Obserwuj wątek
    • Gość: rybak odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 10.10.02, 04:59
      Sorry, ucieklo mi....
      A chcialbym Was prosic o rade - czy moge odczytac swje e-maile na odleglosc?
      To znaczy kiedy bede np. na wakacjach w Polsce, a mieszkam w USA. Jestem raczej
      slaby w te klocki, wiec jesli wiecie jak to zrobic, to opiszcie mi dokladnie,
      prosze....
      • franzmaurer Re: odczytanie e-maila na odleglosc 10.10.02, 12:06
        Gość portalu: rybak napisał(a):

> A chcialbym Was prosic o rade - czy moge odczytac swje e-maile na odleglosc?
        > To znaczy kiedy bede np. na wakacjach w Polsce, a mieszkam w USA.

Czy taka firma jak AOL nie umozliwia czytania poczty przez www??? Głąby :))
        Załóż sobie konto Gazeta.pl albo Interia.pl - obydwie skrzynki umozliwiają
        ściaganie poczty z zewnetrzynych kont - definiuje sie serwery pop/smtp tak samo
        jak w Oulooku. Wystarczy zerknąć do pomocy a wszystkiego sie dowiesz.
        • makryba Re: odczytanie e-maila na odleglosc 10.10.02, 12:12
          Franz,
          przestan chłopie wszystkich wyzywać od głabów bo to sie nudne po mału robi.
          AOL umozliwia odczyt maili przez www. Oczywiście. Tylko skąd pewność w
          założeniu że skoro pytający łaczy się przez AOL ma również mailbox u nich??

A swoją drogą, to sprecyzuj gdzie masz konto pocztowe. AOL, uczelnia/szkoła,
          praca... możliwości jest od groma i najlepiej spytaj administratora (jeżeli to
          szkoła/praca) lub poczytaj na stronie dostawcy.
          • Gość: rybak Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 14.10.02, 05:49
            Przepraszam jesli Was uraze, lecz nic nie rozumiem z Waszego "fachowego"
            belkotu. Prosilem o rade, lecz zaznaczylem,ze nie jestem jednym z Was tylko
            zwyklym zjadaczem chleba i prosilem o rady dokladne, krok po kroku. Tym, czym
            mnie uraczyliscie moge tylko tapetowac sciany. Tak dla informacji - mam konto
            prywatne e-maila w AOL. Nie mam zadnego www! Teraz jasne? Nie wiem czy ktos
            odpowie, lecz nie moglem zareagowac inaczej mimo, ze dalem sobie wpierw czas na
            ochloniecie. Dziekuje!
            • franzmaurer Re: odczytanie e-maila na odleglosc 14.10.02, 12:52
              Gość portalu: rybak napisał(a):

> Przepraszam jesli Was uraze, lecz nic nie rozumiem z Waszego "fachowego"
              > belkotu. Prosilem o rade, lecz zaznaczylem,ze nie jestem jednym z Was tylko
              > zwyklym zjadaczem chleba i prosilem o rady dokladne, krok po kroku. Tym, czym
              > mnie uraczyliscie moge tylko tapetowac sciany.
              Podstawy Watsonie... podstawy ;)

> Tak dla informacji - mam konto
              > prywatne e-maila w AOL. Nie mam zadnego www! Teraz jasne?
              Chyba nie zrozumiales ze chodzi o dostep do poczty przez interface www...
              czyli webmail.aol.com

Juz Ci napisalem - zalos sobie konto w Gazeta.pl - masz tam opcje 'dodaj/edytuj
              konto' - wpisujesz dane serwera POP takie jakie masz w Outlooku, twoj login i
              haslo w Aol - potem mozesz sciagac poczte z serwera AOL na serwer pocztowy
              Gazeta.pl i czytac przez www.... nie wiem po co chcesz to robic skoro mozesz z
              pewnoscia robic to przez www na AOL'u...
    • Gość: gaduła Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 14.10.02, 13:21
      stary "telent + pine" to najlepszy i jedynie działajacy zestaw programów w
      każdych warunkach !
      sprawdziłem jadąc przez pół globusa i za kazdym razem nie było problemów z
      czytaniem poczty z serwera łącznościa,
      • Gość: Kasztan Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.67.* 14.10.02, 14:33
        gaduło przcież rybak napisał że jest "zwyklym zjadaczem chleba" dla niego hasełka w stylu telnet czy pine są równie niezrozumiałe jak esej na temat transgresji hispostazy archontów. BTW ja tez miałem okres w zyciu kiedy czytałem news'y przez telnet, ale juz z tego wyrosłem. Poza tym co ci da telnet czy pine jeżeli skrzynka byłaby na serwerze firmowym stającym za firewallem ?
        • Gość: gaduła Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 18.10.02, 15:32
          Gość portalu: Kasztan napisał(a):

> gaduło przcież rybak napisał że jest "zwyklym zjadaczem chleba" dla niego
          haseł
          > ka w stylu telnet czy pine są równie niezrozumiałe jak esej na temat
          transgresj
          > i hispostazy archontów. BTW ja tez miałem okres w zyciu kiedy czytałem news'y
          p
          > rzez telnet, ale juz z tego wyrosłem. Poza tym co ci da telnet czy pine
          jeżeli
          > skrzynka byłaby na serwerze firmowym stającym za firewallem ?

jednak chodzi - nie wiem jak ale działa, jadąc przez globus; raz jechalem
          trazytem UK, USA, NZ, CA i zawsze laczylem sie z dwoma roznymi komputerami w
          kraju i zawsze czytalem poczte z dowolnego miejsca od stacji benzynowej gdzieś
          w górach NZ po centrum uniwersyteckie,
          moze to dlatego że to "krakowski cyfronet" - tu kochani chwale was !!!!
          a nauczenie się paru komend jest proste !

• Gość: Kasztan Re: odczytanie e-maila na odleglosc -telent+pine IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.67.* 18.10.02, 16:52
            Ech, niby odpowiadasz na mój post a tak jakbyś odpowiadał na czyjś inny (i niekoniecznie z tego wątku). Więc zadam Ci pytania w punktach :

1. Czy wydaje Ci się realne korzystanie z telnetu czy pine'a przez małodoświadczonego użytkownika ?

2. Co z odczytem poczty z serwera stojącego za firewallem ?
    • xyz18 Re: odczytanie e-maila na odleglosc 15.10.02, 16:02
      Oj nakrzyczeli na Ciebie i mieli troche racji, bo to nie wazne czy jestes w
      Polsce, USA, Rosji czy gdziekolwiek indziej, poczty nie przechowuje sie na
      danym komputerze tylko na serwerze i Ty po prostu musisz sie z nim polaczyc
      uzywajac np ogolnie dostepnego AOL. Na AOL, Hotmailu, Yahoo mozesz sprawdzic
      poczte z kazdego podlaczonego do sieci komputera na swiecie dokladnie w ten sam
      sposob jak sprawdzasz w USA-czyli po prostu wchodzisz na AOL, klikasz na poczte-
      wpisujesz swoj login i haslo i juz!
      Powodzenia :-)
      • Gość: rybak Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.proxy.aol.com 16.10.02, 07:22
        Wiec jednak dalo sie po ludzku podejsc do rzeczy. Dziekuje bardzo xyz18, to
        faktycznie wyglada bardzo prosto. Ale co robic, bedac w scislym tego znaczeniu
        samoukiem, nie mialem szans wiecej sie dowiedziec. I tak niedawno jeszcze
        omijalem te "aparaty" z daleka.
        Franz - potrzebne mi to jest, jak w moim poscie pisalem do czytania moich
        e-mailow (na AOL) kiedy bede na wakacjach, po prostu z kawiarenki internetowej,
        gdzies w Polsce.
        Pozdrawiam....
        • Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.bridge.com 17.10.02, 12:40
          No właśnie. Dało się prosto ... Ostatnio mnie naszło i zacząłem
          łopatologicznie "nauczać", to dodam i tu kilka słów, może to komuś jeszcze
          pomoże. Każdy, kto zakłada pocztę wie, że trzeba otworzyć stronę dostawcy
          poczty np. www.aol.com, wejść w działkę zakładania poczty, wpisać swoje dane,
          wybrać login i hasło i dostać potwierdzenie założenia skrzynki. login i hasełko
          skrzętnie notujemy, żeby nie zapomnieć. Potem, na tej samej stronie szukamy
          ikonki "poczta", "mail" itp., klikamy na to, wpisujemy login (w AOL nazywa się
          to chyba "screen name"), hasło i wchodzimy do poczty. Większość dostawców ma
          ten sposób w ofercie. Jest to tzw. Webmail - po prostu dostęp se strony. Działa
          to wszędzie, gdzie można wywołać daną stronę - za granicą, w kawiarence
          internetowej itp.. Działa to fajnie, ale trudno jest zarządzać korespondencją,
          gdy tego jest dużo. Wtedy możemy używać programów pocztowych - Outlook Express,
          The Bat itp. Zaleta: całą pocztę można ściągnąć do siebie, obrobić,
          archiwizować itp. Nie wyklucza to używania Webmaila "na wyjeździe". Drobna
          uwaga: jeśli już ściągnęliśmy pocztę Outlookiem, logiczne, że nie ma jej już na
          serwerze i tego Webmailem nie przeczytamy. Ale coś nowego tak.
          • Gość: Niech Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: 217.197.165.* 18.10.02, 17:01
            No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche
            sytuacji?
            • Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.10.02, 23:08
              Gość portalu: Niech napisał(a):

> No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche
              > sytuacji?
              Eee tam! Rybak może nie wiedzieć, co ma, ale sam napisał: "Tak dla
              informacji - mam konto prywatne e-maila w AOL", a AOL ma Webmail. To co, nie
              ma żadnej przeglądarki? Dziwne by to było. Jakiego systemu by nie miał, jakaś
              przeglądarka jest. Chyba, że teraz pracuje na czymś takim bez przeglądarki a
              tylko z jakimś programem pocztowym. To nie może być coś skomplikowanego, skoro
              on, jako "amator" jak sam pisze, jest to w stanie obsłużyć. Na pewno nie
              Telnet. No to można sprawdzić - wizyta u kolegi z dostępem do www, wejście na
              stronę AOL, wpisanie swojego loginu w okienku poczty i powinien zobaczyć swoje
              maile w Webmailu. Jak zobaczy u kolegi (albo w kawiarence internetowej),
              zobaczy i w Polsce. Powodzenia!
              • Gość: jap Re: odczytanie e-maila na odleglosc IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.10.02, 10:11
                Gość portalu: jap napisał(a):

> Gość portalu: Niech napisał(a):
                >
                > > No ale Rybak napisal, ze nie ma zadnego www. Czy to nie komplikuje troche
                > > sytuacji?
                > Eee tam! Rybak może nie wiedzieć, co ma, ale sam napisał: "Tak dla
                > informacji - mam konto prywatne e-maila w AOL", a AOL ma Webmail. To co, nie
                > ma żadnej przeglądarki? Dziwne by to było. Jakiego systemu by nie miał,
                jakaś
                > przeglądarka jest. Chyba, że teraz pracuje na czymś takim bez przeglądarki a
                > tylko z jakimś programem pocztowym. To nie może być coś skomplikowanego,
                skoro
                > on, jako "amator" jak sam pisze, jest to w stanie obsłużyć. Na pewno nie
                > Telnet. No to można sprawdzić - wizyta u kolegi z dostępem do www, wejście
                na
                > stronę AOL, wpisanie swojego loginu w okienku poczty i powinien zobaczyć
                swoje
                > maile w Webmailu. Jak zobaczy u kolegi (albo w kawiarence internetowej),
                > zobaczy i w Polsce. Powodzenia!
                Sam sobie odpowiadam, bo piszę od rzeczy (koniec tygodnia - sorry). Jak Rybak
                może nie mieć przeglądarki, skoro zabiera tu głos? Jak by nas mógł czytać???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka