Dodaj do ulubionych

Haracz na rynku łączy internetowych

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.06, 01:23
Telekomunikacja ujee! Cyba z sympatii dla słabszego założę sobie konto na o2.
Trzymajcie się!
Obserwuj wątek
    • Gość: asa Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 01:46
      niezłe, niezłe tpsa chce przejąć władzę w Polsce. A co na to kaczory?
      • Gość: Oliveira Grupa trzymająca łącza :) IP: *.atman.pl / *.atman.pl 20.01.06, 11:10
        TP SA to firma ciesząca się chyba największą sympatią użytkowników w całym
        kraju :>
        • 80662270a w tym tygodniu rezygnuje z telefonu TP SA !!!!!!!! 20.01.06, 15:33
          polecam to samo wsyzstkim
          • Gość: jacio Re: w tym tygodniu rezygnuje z telefonu TP SA !!! IP: *.chello.pl 20.01.06, 17:57
            a ja to już uczyniłem i ogromnie rad jestem
            • Gość: thorn Przyjdzie kryska na matyska IP: *.tvk.torun.pl 20.01.06, 18:16
              Zajebista ta TP SA, w najlepszym przypadku przebicie 500 proc. (400/80 PLN).
              W 2007 roku rynek usług zostanie otwarty całkowicie i parasol ochronny państwa
              na tego monopolistę zniknie bezpowrotnie. Mam nadzieję, że zachodni operatorzy
              przypuszczą szturm na nasz kraj.
              • Gość: Herman Re: Przyjdzie kryska na matyska IP: *.crowley.pl 20.01.06, 19:34
                Szkoda tylko że pracę straci duzo ludzi przez głupotę zarządu TP SA?.
                • Gość: plop Re: Przyjdzie kryska na matyska IP: *.cable.ubr07.newm.blueyonder.co.uk 20.01.06, 20:47
                  dlaczego straci? Przejda do konkurencji
          • Gość: MS Re: w tym tygodniu rezygnuje z telefonu TP SA !!! IP: *.chello.pl 22.01.06, 14:47
            Ja już złożyłem wypowiedzenie w grudniu. Przechodzę na VoIP z bramką i zwykłym
            telefonem, testuję od kilku tygodni i jest OK, dostałem też numer stacjonarny.
            Polecam. Na rynku VoIP jest prawdziwa konkurencja z korzyścią dla klientów
            oczywiście.
    • rtd5rtd TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione firmy 20.01.06, 02:06
      Zerwałem umowę na telefon TP. A oni dalej przysyłają mi rachunki a za
      niezapłacony ostatni ( ok 28 zł ) chcą mi sprawę w sądzie zrobić. Super firma,
      Wszystkim gorąco polecam ich wątpliwe usługii.
      • Gość: m Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: *.crowley.pl 20.01.06, 02:27
        Współpracownik poprosił o dwa nowe MSNy.
        Uruchomili, wycinając poprzednie bez słowa. Po tygodniu zorientowaliśmy się, że
        nie sposób do nas faksu wysłać.
      • paczula64 Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione 20.01.06, 08:06
        Moim zdaniem, TP SA to już konwulsje trupa. Krótkotermonowa startegia spalonych
        mostów. Pozdrawiam Prezesa tej firmy jego i szefa francuza.

Nie ma wątpliwości, że bezprzewodowy internet sie upowszechni. Jest to tylko
        kwestia czasu, chyba nie zbyt długiego.

Obecne działania TPSA, nakierowane na którkoterminowe ratowanie zysku, daje
        przy okazji efekt spustoszenia w wizerunku firmy i znacznego spadku poziomu
        zaufania do niej. Taki wskaźnik jak churn (współczynniki rezygnacji z usług)
        chyba już spędza sen z powiek Pana Prezesa, który ratuje dupę przed francuzem.
        W sumie każdy miesiąc wazeliniartwa to kolejny przelew na konto wartości
        ćwierci kosztów zakupu średniego mieszkania w Warszawie. Działania takie to
        strategia emeryta przed śmiercią.

Już notowane są chyba masowe rezygnacje z telefonu stacjonarnego na rzecz
        komórek o małym abonamencie rzędu 25/30 zł. (ja zrezygnowałem ze stacjonarnego).

Jak liczba ludzi z dostępem bezprzewodowym przekroczy pewną masę krytyczną to
        zacznie się exodus. Powoli fakt posiadania infrastruktury kablowej traci na
        wartości. Poza tym jest nie mało infrastruktury szkieletowej niezależnej, która
        uzupełniona radiową "ostanią milą" staje się poważnym zagrożeniem dla monopolu
        TP_SA.

Upowszechnienie niezaleznego internetu, niezaleznej telefonii (konkurencyjna
        stacjonarna i komórkowa jako substytut) w tym VoIP to tylko kwestia czasu.
        Obawiam się, że maks. pięc lat i TPSA dostanie kopa w dupe. Wtedy będziemy po
        nich powoli i ze wstrętem sprzątać. Wtedy żadna kampania rekamowa i wizerunkowa
        nie naprawi tego robi obecny Prezes: zaufanie dla marki tragedia nie do
        naprawienia.

Jeszcze raz ukłony dla marionetkowego wazeliniarza Prezesa TP_SA. Szkoda tylko,
        że napsują jeszcze trochę krwi. Zresztą w sumie to przecierz on tu nie ma nic
        do gadania więc może warto go przeprosić.... ale e tam nikt mu nie każe tego
        robić. Skoro mu to pasuje to jednak... wazelina.
        • Gość: ogon Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: 212.160.172.* 20.01.06, 09:12
          bredzisz misiu
        • Gość: ma-ryja Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.06, 10:58
          Kto nigdy nie pracowal we francuskiej firmie w Polsce lub gdziekolwiek indziej
          za granica, ten nie doswiadczyl, jak jej pracownicy, klienci i dostawcy sa
          traktowani. Liczy sie "grand nation", a Polacy sa potrzebni, zeby abonament
          placic i tyle. Efektem tego jest wielkie niezadowolenie pracownikow tej firmy -
          struktury zarzadzania i poziom ich ich zepsucia i bylejakosci sa niebotyczne -
          oraz ciagle zmiany personalne. dodatkowo, ludzie pracujacy w tych strukturach sa
          tak zahukani i zepsuci, ze sie nie nadaja do pracy w firmie innego inwestora w
          Polsce jak tylko francuskiego. Wiec laduja z Tepsy do geantow i innych Danonow.
          A szkoda.
        • looney1 Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione 20.01.06, 12:37
          --> paczula64

Masz wiele racji co do zachowania firmy. Ludzie zapamiętają jak ta firma się
          teraz zachowuje i pokażą swoje zdanie jak będzie ku temu sposobność. Ale nie
          doceniasz budżetu jaki stoi za TPSA, mogą z nim naprawde wiele zrobić i wielka
          krzywda ich nie spotka.

--
          fotografujesz?
        • Gość: gutrix Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: 213.77.119.* 20.01.06, 14:52
          Ja zrezygnowałem 15 stycznia br. CHWDTP
      • audir Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione 20.01.06, 08:29
        Mam uwmowę ze spółką Enion ... zgłosiłam wadliwie dzialający licznik, pobór mocy
        wzrósł mi 5-cio krotnie i panowie każą mi podpisać dokument, wg którego muszę
        zlecić przeprowadzenie badania licznika < nie mogą bowiem wyjaśnić dlaczego
        nagle licznik zacząl szaleć, nie mają fachowców mogących to sprawdzić, mniej
        więcej po upływie roku mam zawsze takie szaleństwo, a ponieważ chodzi o licznik
        przedpłatowy mam dokładną kontrolę zużycia > efekt chcesz nie płacić za fiksacje
        licznika musisz żądać ekspertyz i za nie zapłacić... czy to nie monopolistyczne
        wymuszanie na kliencie usług, które powinni świadczyć.
        Dodam jeszcze jedno, po moim veto na takie dictum właśnie wczoraj przyszło pismo
        z Enion z wytraźną sugestią ,mam prawo zażądać kolejnej specjalistycznej
        ekspertyzy ... pytam za co mam płacić, za ukryte wady, czy fakt, że Panowie nie
        mają pojęcia dlaczego tak się działo i dlaczego po założeniu nowego licznika
        wszystko dziala tak,jak powinno ...
        • Gość: 123 Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: *.chello.pl 20.01.06, 10:09
          Masz pełną rację, branża energetyczna to kolejna część rynku która musi zostać
          mocno zliberalizowana. Ja do tej pory nie rozumiem dlaczego w Enion płacę
          rachunek na zgóry określoną kwotę a nie za dokładne zużycie prądu. I tak muszę
          płacić 120 zł w sezonie zimowym za pra, kiedy z moich wyliczeń jasno wynika iż
          zużywam go za niecałe 90zł (uwzględione wszystkie opłaty za zużycie i przesyłowe
          wg aktualnego cennika). I tak oto na wiosnę będzie spora nadłpata, tylko że ja
          te 30zł miesięcznie to potrzebuję teraz, nie jestem instytucją do finansowania
          Enion. Wystarczy przemnożyć tą kwotę razy ilość klientów i już Enion ma darmowy
          kredyt na 0%. To są złodzieje i nikt temu nie zaprzeczy! To jest zgroza i kpina
          z klienta, ale i ta firma doczeka się już niebawem konkurentów i wtedy zobaczy
          gdzie mają ją klienci!
          • rtd5rtd Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione 20.01.06, 16:59
            Dokladnie. Czy zgodne jest z prawem wystawianie rachunkow za dobra ktore nie
            wiadomo czy klient kupi. Tak jest z przedplatami na prad. Powinny byc prepaidy
            kupowane w kioskach na iles Mega Wato godzin przez abonentow. Wtety klient by
            kupowal cos konkretnego. A estymaty firmy to jakas kpina? A jaki jest wzor tych
            estymat? A co jesli wyestymuja za duzo. Czy enion to jakis bank gdzie skladam
            swoje oszczednosci?
        • Gość: atx Re: TP S.A , Enion, PKP, Poczta to moje ulubione IP: *.itq.pl 20.01.06, 11:37
          pewnie mysla, ze potraktowalas licznik magnesem neodymowym, bo objawy podobne
    • Gość: polakMALY Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 02:15
      Troche przesadzili z tymi cenami. Za 1 mb conajmniej 400zl?? Ja place troche ponad 400 za 4 mb. Poprawka - ludzie placa, ja "adminuje" :)
      • Gość: m Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.crowley.pl 20.01.06, 02:26
        O, płacisz tyle za symetryczne z BGP?
        • Gość: NaMedal Kulczyka nie ma w TPSA, haracze zostaly... IP: 202.59.23.* 20.01.06, 03:21
          ...TPSA dziadostwo mafijne ograbiajace biednych ludzi...
          Zniesc monopol!!!!
        • Gość: polakMALY Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 11:38
          Nie wiem co to "symetryczne z BGP" LAcze dsl 4MB download 0,5 MB upload. 4 adresy IP
          • Gość: m Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.crowley.pl 20.01.06, 13:34
            No właśnie, czyli płacisz 400zł za 512kb _wysyłania_,
            a właśnie wysyłanie, a nie ściąganie jest potrzebne dostawcom treści.
            Dalej uważasz że przesadzili z cenami? Naprawdę, tyle to kosztuje.
            • Gość: m Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.crowley.pl 20.01.06, 13:35
              Miało być 512kBps oczywiście, litrówka.
              • Gość: m Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.crowley.pl 20.01.06, 13:46
                Urg, kbps. Wyspać się muszę.
            • Gość: Janusz Do tego bez CIR ... IP: *.europe.hp.net 20.01.06, 16:03

400zl za 0.5MB bez CIR ... Kiedys robilem porownanie DSL TPSA i DSL MNI.

I wyszlo ze TPSA oszukuje o jakies 20%. Tam gdzie sredni transfer
              wynosil 1.6 - za bardzo podobne polaczenia w MNI wynosil 1.9.
              • Gość: -x Re: Do tego bez CIR ... IP: *.torun.mm.pl 20.01.06, 17:16
                Sa inni dostawcy. Np:
                www.man.torun.pl/cennik.html
                10 Mbps, symetryczne za 2.300 netto. Tylko do TPsa routing przez telia.net, bo
                nie ma bramki PIONIER<>TPs. I w dodatku TPsa nie przepada za polskimi sieciami MAN.
            • Gość: -x Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.torun.mm.pl 20.01.06, 17:17
              Gość portalu: m napisał(a):

> No właśnie, czyli płacisz 400zł za 512kb _wysyłania_,
              > a właśnie wysyłanie, a nie ściąganie jest potrzebne dostawcom treści.
              > Dalej uważasz że przesadzili z cenami? Naprawdę, tyle to kosztuje.

U innych dostawcow - 10 Mbps, symetryczne za 2.300 netto
              (www.man.torun.pl/cennik.html).

• audir Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 08:19
        eeeeeee tam, masz jakieś zle informacje, 6 kosztuje coś koło tego:)
      • Gość: ernie Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 11:44
        > Troche przesadzili z tymi cenami. Za 1 mb conajmniej 400zl?? Ja place troche po
        > nad 400 za 4 mb. Poprawka - ludzie placa, ja "adminuje" :)

Rozumiem że o2.pl ma wykupić stado DSL-i za 400 zł z 0,5 Mbit uploadem każdy (4
        Mbit download jest bezużyteczny dla hostingu) ? Zaiste fantastyczny pomysł :)
    • Gość: H5N1 Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.pronet.lublin.pl 20.01.06, 05:16
      TP s.a. czy o tej firmie nie usłyszę nic dobrego ?
    • Gość: usak Czy to prawda czy to bajka? IP: *.asm.bellsouth.net 20.01.06, 05:20
      Slyszalem, ze kazdy abonent uslug telefonicznych TPSA, ktory nie chce korzystac
      z linii 1-700 placi comiesieczna kare umowna w wysokosci 3 PLN.
      Potwierdzcie lub zaprzeczcie.
      • Gość: LMB to bzdura IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.06, 08:18
        > Slyszalem, ze kazdy abonent uslug telefonicznych TPSA, ktory nie chce korzystac
        > z linii 1-700 placi comiesieczna kare umowna w wysokosci 3 PLN.
        > Potwierdzcie lub zaprzeczcie.

Zaprzeczam. Opłata 3,66 to koszt blokady połączeń premium. Jeśli nie chcesz
        korzystać z połączeń premium rate, to musisz nie wybierać numerów 0700, 0300 i
        0400. To nic nie kosztuje.
        • Gość: Holek Re: to bzdura IP: *.pl / 83.16.16.* 20.01.06, 08:40
          zadna bzdura, te 3 zł to faktycznie haracz - mam kilka linii w firmie i na
          wypadek głupoty pracownikow musialem na trzech z nich zablokowac 0700. Do tego
          kable do budynku biegna w taki sposob, ze kazdy sredniozdolny moze sie wpiac i
          dzwonic. I tak to z racji faktu, iż TP S.A. nie potrafi kabli schowac place 12
          zł/miesiac, za to, że NIE KORZYSTAM z usługi...
          • Gość: ogon Re: to bzdura IP: 212.160.172.* 20.01.06, 09:14
            głupku popaprany, tepsa ma w cudzym (twoim) budynku kable chować??? zastanów się
            co piszesz. to, że w japonii 4m śniegu nasypało to też wina tepsy?
            • Gość: ktos Re: to bzdura IP: *.ciolkosza.net / *.devs.futuro.pl 20.01.06, 09:18
              Taaa, na pewno budynek jest wlasnoscia tego pana... Tepsa ma obowiazek tak
              poprowadzic kable, zeby nikt nieupowazniony nie mial dostepu, a zapewne sa
              puszczone jakims korytarzem ogolnostepnym...
              • Gość: ogon Re: to bzdura IP: 212.160.172.* 20.01.06, 09:23
                a o ktorej czesci kabla mowisz chlopcze?
          • Gość: Akostia Re: to bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 16:40
            Już od lutego 05 roku blokada 0700 jest bezpłatna.
            Tylko nie wszyscy o tym jeszcze wiedzą i płacą.
            Doam że na rachunkach taka opłata jest odnotowana.
            Jak ja zadzwoniłem na info z reklamacją to próbowali wmówić mi że życzyłem sobie blokadę na międzymiastowee i za to płacę.Bzdura.Mam abo darmowe wieczory i weekendy i międzymiastowe dzwonię codziennie.
            Oddali kasę 8 miesięcy wstecz.
            No to REKLAMUJEMY !!!!!
          • Gość: Herman Re: to bzdura IP: *.crowley.pl 20.01.06, 19:42
            To taki sam haracz jak i inny 0700 itp powinne być zablokowane bez zadnych opłat
            a odblokowane na żadanie? Moze coś Kaczory coś z tym zrobią ale czy Oni wiedzą
            co się w tej firmie się wyprawia?.
        • Gość: usak Re: to bzdura IP: *.asm.bellsouth.net 20.01.06, 08:48
          A czy ta "blokada polaczen premium" to nie jest nic innego jak kara za nie
          korzystanie z uslugi 1-700?
          Wytlumacz mi jakie jest prawne, ekonomiczne, czy chociazby logiczne
          uzasadnienie tej oplaty?
          • lmblmb Re: to bzdura 21.01.06, 13:52
            Gość portalu: usak napisał(a):

> A czy ta "blokada polaczen premium" to nie jest nic innego jak kara za nie
            > korzystanie z uslugi 1-700?
            > Wytlumacz mi jakie jest prawne, ekonomiczne, czy chociazby logiczne
            > uzasadnienie tej oplaty?

Piszesz z USA i ja mam ci tłumaczyć ekonomiczne uzasadnienie wprowadzenia
            opłaty? Przecież to oczywiste. Operator dostaje część opłat za premium rate.
      • Gość: kenzo Re: Czy to prawda czy to bajka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 14:02
        ja mam blokade na wszystkie 0 70,300,400 i nic za nią nie płace, przy abo
        niedrogim. pozdrawiam.
    • Gość: Sensei Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 05:23
      Mam wrazenie, ze autor tego artykulu ma metne lub zadne pojecie o internecie..
      Ktos nieznajacy sie i czytajacy to moglby odniesc wrazenie, ze autor mowi ze
      przeslanie 1 Mb w ciagu sekundy kosztuje 1 tys zl (czyli 3600*24*30*1 tys zl=
      miesieczny abonament), a to te 1 tys to jest calkowity koszt miesieczny!

Portal jak kazda inna osoba fizyczna lub podmiot musi miec dostep do szybkiego
      internetu aby uzytkownicy mogli wchodzic na ich strone.. Nie ma znaczenia czy to
      jest www.gazeta.pl czy www.xyz.com.pl, zasady sa te same! Roznica jest w
      zapotrzebowaniu na pasmo, glownie transfer wychodzacy.. Jak ktos ma setki
      tysiecy lub miliony odwiedzajacych dziennie to musi zapewnic odpowiedni transfer
      by wszystkich obsluzyc.. Mozna wykupic jedno lacze o duzej przepustowosci, ale
      mozna takze kupic wiele lacz o niskiej przepustowosci i zrobic miniaturowy
      system peer-2-peer, tak jak m.in. robia to serwery mp3 np. www.bestmp3.pl.. To
      drugie jest trudniejsze do zaprogramowania, ale zmniejsza koszty..

Ja mam w tej chwili lacze wchodzace 4 Mbps (512 KB/s), wychodzace 512 Kbps (64
      KB/s), i na razie spelnia swoja role, ale w niedalekiej przyszlosci, kwestia
      miesiac-dwa chcialbym otworzyc nowy serwis, ktory docelowo bedzie musial miec
      transfer wychodzacy 2 Mbps Frame Relay.. Jest to koszt miesieczny ok. 3 tys zl..
      Czyli innymi slowy dziennie musi serwis przynosic co najmniej 100 zl by to
      wyszlo na 0.. Mysle ze to jest do spelnienia praktycznie dla kazdego!

Portal ma duzo klientow, duzo reklamodawcow i duze zapotrzebowanie na lacza..
      wiec plakanie ze tyle a tyle gazeta.pl musi wydac na TP SA, jest zalosne, majac
      na uwadze ilosc pieniedzy ile gazeta.pl zarabia! Inaczej by do Was Rywin nie
      przychodzil! ;)

Na potepienie za to zasluguje, i wizyte prokuratora, z premedytacja blokowanie
      adresow IP, w celu wymuszenia wykupienia lacza u danego operatora! Proturator
      powinien sie tym dosc szybciutko zainteresowac gdyz jest to terroryzm
      telekomunikacyjny, i zwykly szantaz, niczym nie rozniacy sie od kradziezy
      samochodu i zaproponowania jego wykupienia!!
      • kallies Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 07:40
        on jest napewno z tp i tak mu kazali napisac,ja mam juz dosyc tej firmy,za
        internet 128 płacę 70pare złotych,do tej pory bylismy w tele 2 ale kilka dni
        temu przyszedł jakis koles z tepsy(mnie niebyło w domu)i przekabacił rodziców na
        preselekcję tp,mama zapytała o cennik ,jakies porownanie to on powiedzial że
        niema ale jest taniej,niemiał żadnego identyfikatora,dzwonił z naszego telefonu
        i w ogóle żenada.DLA CZEGO W TYM CHORYM KRAJU NIEMOGĘ SOBIE WYBRAC OPERATORA
        TELEKOMUNIKACYJNEGO,KTÓRY BĘDZIE OFEROWAŁ MI WSZYSTKIE USŁUGI?BEZ ŻADNYCH
        KRĘTACTW I OSZÓSTW?Z TĄD CHYBA TRZEBA SIĘ CHYBA TYLKO WYPROWADZIC ŻEBY BYŁO
        DOBRZE!!!
        • larsen1 Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 08:45
          Nie musi byc zaraz z TPSA - przeciez dobrze mowi. Oplata za transfer to jedno i
          stosuje sie to na calym swiecie (zreszta imho w przypadku na przyklad portalu
          Wyborczej gdzie 90% szerokosci pasma zajmuja te flashowe i javascriptowe
          reklamy, ktorych nachalnosc jest chyba polska specjalnoscia). Inna sprawa jest
          wysokosc oplat - i od tego sa te wszystkie Urzedy zeby ocenic (na wniosek
          klientow podejrzewam) i wyegzekwowac obnizenie, wlepic kary za nadgorliwosc.
          Choc wysokie ceny to jeszcze pol biedy - klienci powinni zaglosowac nogami i
          przenosic sie do konkurencji. Prawdziwa patologia jest blokowanie lub
          utrudnianie dostepu konkurencji w celu wymuszenia korzystania z wlasnych uslug -
          bo to jest zlamanie prawa, czyli dzialalnosc kryminalna - i jesli zostanie
          udowodnione umyslne dzialanie operatora to powinno sie to skonczyc na
          odpowiedzialnosci karnej tego pana ktory wydal taka dyspozycje jak rowniez panow
          ktorzy tak serwery skonfigurowali.
        • Gość: ogon Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: 212.160.172.* 20.01.06, 09:17
          ta, jasne. twoi starzy mają nie pokolei w głowie, dali się naciągnąć oszustowi i
          to wina tepsy... widać jacy rodzice taki potomek... IQ jak rozmiar buta.
        • Gość: - Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.01.06, 09:29
          Jesli dzwonil z waszego telefonu to na pewno wlaczyl wam poczte glosowa. widzialem jakis czas temu program chyba w TVN z elementami ukrytej kamery jak przewalaja akwizytorzy firemek realizujacych akwizycje dla TP SA. Za wlaczenie PG wpada akwizytorowi kilka zloty, a metoda w tym wypadku stosowana to wlasnie prosba o udostepnienie telefonu na chwile. Poza tym dopisywanie do umowy pozycji juz po wyjsciu - sprawdz wiec uwaznie, czy nie pojawilo sie wiecej pozycji na rachunku niz faktycnie rodzice uzgodnili z akwizytorem.
        • kuratorr Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 13:39
          ja bym na twoim miejscu zaczal sie bac. niedalej jak pare dni temu czytalem
          artykul o naciagaczach ktorzy dzwoniac z telefonow klientow lacza sie z
          przedziwnymi numerami na swiecie calym. efektem sa rachunki na kilka -
          kilkadziesiat tys. zlotych.
          pozdrawiam.
          • kuratorr Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 13:42
            aha. tu jest link
            serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3108988.html
        • Gość: Sensei Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 15:16
          > on jest napewno z tp i tak mu kazali napisac,ja mam juz dosyc tej firmy,za
          > internet 128 płacę 70pare złotych,

Nie jestem z TP SA.. Zreszta nie napisalem nic pochlebnego tej firmie, wiec nie
          wiem czemu tak mowisz..

Mam Internet DSL 4 Mbps za ktory place 364 zl/miesiecznie.. W tym miesiacu
          przyslali mi rachunek na 1400 zl, bo cos sie im pomylilo i zamiast rozlozyc
          wszystko na pare miesiecy to mam teraz zaplacic 2.5 miesiaca uzytkowania
          InternetDSL'a, jego instalacje, plus Neostrade za 1.5 miesiaca juz zostala
          zaplacona w listopadzie i grudniu.. Neo 2 Mbps, ktorej nota bene juz nie bylo w
          tym czasie! Bo byl juz Internet DSL zainstalowany.. Oczywiscie trzeba bylo
          zlozyc reklamacje, przyjeli ja bez problemu, ale to zmniejszylo rachunek tylko o
          240 zl.. Jak to dobrze, ze nie mam problemow finansowych.. ;)

>do tej pory bylismy w tele 2 ale kilka dni
          > temu przyszedł jakis koles z tepsy(mnie niebyło w domu)i przekabacił rodziców n
          > a
          > preselekcję tp,mama zapytała o cennik ,jakies porownanie to on powiedzial że
          > niema ale jest taniej,niemiał żadnego identyfikatora,dzwonił z naszego telefonu
          > i w ogóle żenada.DLA CZEGO W TYM CHORYM KRAJU NIEMOGĘ SOBIE WYBRAC OPERATORA
          > TELEKOMUNIKACYJNEGO,KTÓRY BĘDZIE OFEROWAŁ MI WSZYSTKIE USŁUGI?BEZ ŻADNYCH
          > KRĘTACTW I OSZÓSTW?Z TĄD CHYBA TRZEBA SIĘ CHYBA TYLKO WYPROWADZIC ŻEBY BYŁO
          > DOBRZE!!!

Jesli Twoi rodzice sa nieodpowiedzialni to juz nie nasz problem.. Rownie dobrze
          moglby byc to przestepca, a Twoi rodzice go naiwnie wpuszczaja do domu..
      • Gość: Andrzej Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.01.06, 10:05
        Za 3 tysiące to znajdziesz pełno ofert wraz z serwerem i 100Mbps i to w Europie,
        jakieś 100x więcej albo w drugą stronę 100x taniej. W stanach to i więcej można
        dostać, jedynie technicznie serwer Ci tyle nie poleci.
        • Gość: Sensei Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 15:26
          > Za 3 tysiące to znajdziesz pełno ofert wraz z serwerem i 100Mbps i to w Europie
          > ,
          > jakieś 100x więcej albo w drugą stronę 100x taniej. W stanach to i więcej można
          > dostać, jedynie technicznie serwer Ci tyle nie poleci.

Ja musze, i chce, miec wlasny serwer do obslugi tej uslugi.. W tej chwili mam
          serwer podlaczony do Internet DSL, wlaczony od pazdziernika 2003 roku non-stop
          (na poprzednich laczach), najdluzsza przerwa ok. 1-2 godziny, calkowity czas
          wylaczenia go w ciagu tych 2.5 roku nie wynioslby 6 godzin.. Na tym serwerze
          bedzie zainstalowane oprogramowanie napisane przez moja firme.. Usluga ma
          dzialac jedynie na terenie polski, wiec umieszczanie serwera za granica mija sie
          z celem i wrecz moglaby zaszkodzic uzytkownikow (dluzsze laczenie do niego)..

Wlasny serwer to wieksza kontrola nad problemami.. Jesli padnie to ja wiem
          dlaczego i mniej sie denerwuje, anizeli jakbym mial to gdzies za granica, i nie
          wiedzial co ludzie przy nim kombinuja np. skopiuja sobie autorskie oprogramowanie..
      • Gość: kohai Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.zeork.com.pl 20.01.06, 11:03
        Teoretycznie maz rację, jeżeli chodzi o koszty, ktoś zarabia dzięki tepsie,-to
        niech też tepas dzięki niemu zarabia. OK, ale dlaczego ceny tepsy są tak wysokie
        w porównaniu z cenami w reszcie państw Unii? Nasze pobory są wielokrotnie niższe
        niż tam, a ceny wyższe, dlaczego? Tepsa zdziera z nas strasznie. Zrezygnowałem z
        neostrady, bo za 1/2 ceny mam taką samą prędkość w kablówce i na stałym łąćzu.
        Kablówce się opłaca. Z domoowego też rezygnuję, w Plusie za niewiele więcej niż
        abonament TP mam 300 darmowych minut do stacjnarnych w miesiącu. I co opłaca się
        Plusowi? Wszystkim się opłaca, tylko ten cholerny moloch musi zdzierać>
      • Gość: pawelk Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.06, 12:51
        > Mam wrazenie, ze autor tego artykulu ma metne lub zadne pojecie o internecie..
        > Ktos nieznajacy sie i czytajacy to moglby odniesc wrazenie, ze autor mowi ze
        > przeslanie 1 Mb w ciagu sekundy kosztuje 1 tys zl (czyli 3600*24*30*1 tys zl=
        > miesieczny abonament), a to te 1 tys to jest calkowity koszt miesieczny!

Tu się zgadzam - nie zostało to chyba dość jasno przedstawione.

> Portal jak kazda inna osoba fizyczna lub podmiot musi miec dostep do szybkiego
        > internetu aby uzytkownicy mogli wchodzic na ich strone.. Nie ma znaczenia czy
        > to jest www.gazeta.pl czy www.xyz.com.pl, zasady sa te same!

Właśnie w TPSA zasady nie są te same i o tym mówi artykuł.
        o2.pl nie chciało dzierżawić łącz od TPSA bo znalazło tańszy sposób, a za to
        TPSA zaczęła blokować *swoim abonentom* dostęp do serwerów o2.pl wciskając
        abonentom bajkę o tym, że problem z dostępem do serwisu leży po stronie o2.

Tu nie chodzi o blokowanie łącz wychodzących portali, lecz połączeń użytkowników
        neostrady z serwerami, które nie chcą korzystać z "jedynie słusznej" infrastruktury.

Zakładając, że statystyki mówiące o tym, że 40% odwiedzin na portalach to
        połączenia z neostrady mają oparcie w prawdzie (w to raczej nie wątpię), można
        sobie wyobrazić jak wielkim ciosem dla każdego portalu jest takie "przykręcenie
        kurka". Większość użytkowników nie mogąc swobodnie korzystać z jednego portalu
        ucieknie na inny, który żyje w zgodzie z TPSA.
        • Gość: Herman Re: Ciekawe IP: *.crowley.pl 20.01.06, 19:47
          czy to jest karalne,blokowanie połączeń przez NEO?.Moze tak do sadu internauci?.
      • Gość: Jardo Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.01.06, 20:22
        > ...dwa chcialbym otworzyc nowy serwis, ktory docelowo bedzie musial miec
        transfer wychodzacy 2 Mbps Frame Relay.. Jest to koszt miesieczny ok. 3 tys zl..

Frame Realy nie kosztuje aż tyle - raptem jakieś 1,6 kzł

Pozdro
        • Gość: Sensei Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 02:56
          > > ...dwa chcialbym otworzyc nowy serwis, ktory docelowo bedzie musial miec
          > transfer wychodzacy 2 Mbps Frame Relay.. Jest to koszt miesieczny ok. 3 tys zl.
          > .
          >
          > Frame Realy nie kosztuje aż tyle - raptem jakieś 1,6 kzł

Oto cennik.. Najszybsza opcja 2 Mbps in/out za 2800 z vat..
          www.tp.pl/prt/pl/dla_biznesu/rozw_internetowe/framerelay_atm/
    • Gość: razor dobry ten naukowiec... IP: 193.108.206.* 20.01.06, 07:28
      ...najpopularniejsze portale nawet 100mpbs heheh, to pewnie największi kupują
      tak dla checy te Gigabity

R.

• sowa_46 Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 07:40
      A pieprzyć TP SA, ta żydokomuna TelekomPromitacja Skundlonych Agentów to
      dziadostwo na poziomie Millera, banda darmozjadów, to oni powinni zabiegać o to
      by ich użytkownicy mogli korzystać ze wszystkich informacji w Internecie.
      Neostrada to nic nadzwyczajnego i wcale nie taka tania. Ludziska powinni
      wreszcie zmądrzeć i totalnie olać Telekompromitację ale nasze społeczeństwo
      jest niestety za głupie więc wszyscy robią je w konia na każdym kroku.
      O2 to porządny portal, chociaż bardzo często atakowany przez rodzime męty to
      jednak i tak jest najlepszy.
    • Gość: LMB To nie pierwszy raz! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.06, 08:15
      Byla już taka sytuacja z PCSS (man.poznan.pl) i TP, w wyniku tej sytuacji
      allegro zmieniło serwer, bo podobno klienci neostraty nie mogli się połączyć.
      • chomskybornagain1 Re: To nie pierwszy raz! 20.01.06, 08:36
        a ja myslalem ze to tylko w chinskim internecie jest cenzura? a tak notabene to
        czy tej blokady nie da obejsc przez proxy? W chinach dziala :)
    • Gość: K Aż brakuje słów... IP: 62.233.249.* 20.01.06, 08:33
      Aż brakuje mi słów ...

Na szczeście nie mam niewiele wspólnego z tpsa: nie mam neostrady i nie mam
      telefonu stacjonarnego.
    • Gość: Kolejna firma Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.Torun.PL 20.01.06, 08:38
      No to ja doloze 5 groszy. Od 5 lat prowadzimy firme tworzaca systemy internetowe
      dla firm. Wiekszosc systemow pracuje na naszych serwerach. Wczesniej
      wspolpracowalismy z siecia POL34 i naprawde wszystko ukladalo sie znakomicie. Do
      czasu, az TPSA zaczela ograniczac ruch do POL34. Nasi klienci mieli problem z
      praca w naszych systemach. Ciezko bylo tlumaczyc, ze u nas jest wszystko OK i ze
      to TPSA tak dziala. Niestety, nie kazdy klient chcial w to wierzyc, myslac, ze
      skoro WP i Onet szybko chodza to skoro to nie dziala ich aplikacja to pewnie
      firma ma slabe lacza albo serwery..... TPSA bardzo sprytnie zreszta ograniczala
      dostep do POL34 - pakiety ICMP (pingi) pokazywaly ze wszystko jest OK, bardzo
      szybkie odpowiedzi. Osoba o lekko informatycznym zacieciu dochodzila do wniosku
      ze jedna to nie TPSA a nasza firma. Byly i zaskoczenia - klienci majacy swoja
      centrale w Anglii pracowali kilka razy szybciej niz oddzial w Polsce (routing
      przez Telie)!!! Innemu klintowi polecilismy testowo polaczyc sie na MODEMIE
      przez nr dostepowy Netii. Oniemial z wrazenia, bo na modemie systemy pracowaly
      szybciej niz na DSL 512 TPSA. Niestety, majac do wyboru tracic klientow (byla
      taka mozliwosc) a zmienic operatora, wybralismy to drugie. Operator placi wysoki
      haracz TPSA, klienci przestali miec problem a nam zostal niesmak i swiadomosc
      chorej sytuacji w Polsce. TPSA w ten sposob zmusza takie firmy jak nasza
      rowniez, by nalezec do jej strefy wplywow. Niech O2 rozglosi dobrze ta sytuacje.
      Jestem pewien, ze takich firm jak O2, nasza firma jest w Polsce setki. Moze
      wtedy dojdzie do znormalizowania sytuacji jak na Zachodzie - wymiana danych
      pomiedzy operatorami opierajaca sie na zasadzie kompensacji ruchu i wzajemnym
      poszanowaniu. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
    • Gość: damian Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 08:54
      to się powinno nazywać terroryzm internetowy , TP organizacja przestępcza.
      • Gość: ziobro Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 09:36
        Gość portalu: damian napisał(a):

> to się powinno nazywać terroryzm internetowy , TP organizacja przestępcza.

jestem zdegustowany TP;)
    • dzakarta Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 09:27
      TP SA to największy szkodnik polskiej gospodarki!
    • Gość: wrezz Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.cdprojekt.pl 20.01.06, 09:35
      Czy jako użytkownik neostrady mam teraz prawo złożyć reklamację w związku z
      dostarczaniem mi wybrakowanej usługi?
    • praptak Nasz klient, nasz zakładnik 20.01.06, 09:36

Niestety, internet z sieci łączącej wszystkich ze wszystkimi może się
      przekształcić w zbiór ogrodzonych pastwisk na których pasą się barany - klienci.
      Barany nie mają nawet specjalnie źle. Mogą się paść do woli - ale tylko w
      granicach pastwiska. Operator - właściciel pastwiska czerpie zyski z wpuszczania
      na nie fryzjerów, którzy za słoną opłatą mają prawo do strzyżenia baranów.

Brawo dla TPSA za wkład w realizację tej pięknei idei. Beee, beee! :-(

Nieco więcej poniżej:

www.oreillynet.com/pub/wlg/8785
    • Gość: kupa śmiechu O ten kraj jest pełen haraczy - nie dziwi nic . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 09:38
      A to za to ,że słuchasz legalnie kupionej płytki na prywatce ,stare
      dziady ,żołnierze ZAISK nachodzą cię i wyciągają swoje brudne łapska ,a to za
      to ,że masz telewizor mimo tego,że płacisz juz abonament za TV cyfrową ,a to za
      to ,że jeździsz po gówn.... drogach itd. itp. Kraj mafii i obłudy .
    • prozzac Telekomuna 20.01.06, 09:46
      Dalej...
    • Gość: Matrix Jej wysokość TP S.A. IP: *.elpos.net 20.01.06, 09:52
      Specjalizacja pracowników Tepsy polega na tym, że przychodzi taki niebieski
      ufoludek, przyglada się i twierdzi że to nie ich wina że trzeba sprzęt
      przeresetować - jak się nie znasz - to Ci kitu nawciska, a tak naprawdę sami nie
      umieją obsługiwać tego sprzetu, nie wiedzą jak działa, poinstaluja jakieś nowe
      oprogramowanie, które blokuje serwer a potem jak mi łącze nie działa to mi pani
      na 9393 mówi, żebym routera przerestetował, a że przez 10 godzin nic nie działa,
      to ich to ch... obchodzi, na pewno mi się coś przywiesiło.
      Dlatego postanowiłem przejść do konkurencji, która jest niezależna od Tpsy, bo
      jeszcze się ludziom ciągle wydaje, że jak nie maja w domu neostrady to już moga
      się chwalić że z TPsa nie mają nic wspolnego, to niech zapytają swojego
      providera skąd ma łącze, to może sie w końcu obudzą.

Pozdrawiam
    • Gość: Zmiana Głosujcie: zwrot pieniędzy USEROM jako kara dla TP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 10:03
      Mam prosty pomysł - kto jest za głosujcie - nowe UKE potrzebuje stymulacji!

1. UKE przeprowadza kontrolę w TP dotyczącą wszystkich takich sytuacji jak z o2,
      Allegro, POl-34 itd.
      2. Ponieważ nie są to niedociągnięcia lub przypadki losowe (typu zepsuł się
      router) kontrolerzy UKE sporządzają ewidencję wszystkich dni, w których klienci
      TP mieli ograniczony dostęp do zasobów Internetu. Ponieważ w umowie z klientami
      TP nie zastrzega żadnych ograniczeń w ruchu to znaczy, że TP nie wykonuje umowy.
      3. Zamiast kar jak to było dotąd (wobec monopolu można je było później
      przerzucić na klientów) nakazać zwrot TP opłat pobranych od Wszystkich klientów
      korzystających z Internetu za każdy dzień, w którym w ostatnich 3 latach (dalej
      się chyba przedawniają roszczenia) stwierdzono, że TP celowo blokuje połączenia.
      4. UKE uznaje, że wszystkie obowiązujące w tym okresie umowy terminowe zostały
      przez TP naruszone. Skutkuje to dodatkowo możliwością żądania odszkodowań (to
      niewielkie zagrożenie z racji rozdrobienia userów - ale zawsze) i tym, że
      terminy przestały obowiązywać (userzy mogą na nowo skorzystać z promocji lub
      pomyśleć o zmianie operatora jeśli mają taką możliwość...)

Kto jest za - głosujcie!

--
      Dbaj o przyjaciół
      by oni mogli zadbać o ciebie!
      zmiananumeru.pl
      • sebastiannos Jestem Za:) Zgnoić ich!!!!!!!!!!!!!! 20.01.06, 12:20
        Jestem za:)
    • Gość: marek Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.adsl.alicedsl.de 20.01.06, 10:18
      czy ta pani rzecznik ma dobrze glowie? jakie konsultacje? co ona chce
      konsultowac? przeciez wszystko jest jasen. TPSA oszukuje, wykorzystuje swoja
      sytuacje monopolisty. internet jest cholernie drogi i to drozszy w wartosciach
      absolutnych niz w zahodniej europie wiec nie wspomne ile drozszy jest realnie!!!
      zycze jak najszybszy upadek telekomunikacji polskiej i modle sie o to codziennie!!!
    • Gość: marek Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.adsl.alicedsl.de 20.01.06, 10:22
      z pewnych zrodel wiem ze TPSA przygotowuje sie do zablokowania uslug glosowych
      poprzez skype, msn messnger, tlen, gad-gadu itp. wiec nie wiadomo jak dlugo w
      naszym nienormalnym kraju bedziemy mieli okazje korzystac z tego z czego
      korzysta caly swiat (no moze za wyjatkiem chin, korei pn i kuby).
      jezeli to zrobia to mozemy zapomniez o skypie itp! to prawda ze odkad uzywam
      skypa nie zadzwonilem z normalnego telefonu chyba ani razu juz od dwoch lat.
      telekomunikacji to przeszakadza!!! badzmy czujni na kolejne wybryki i nie dajmy
      sobie nakazywac czegos co jest korzystne (nadkorzystne) wylacznie dla TPSA!
      • Gość: titta Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.botany.gu.se 20.01.06, 12:11
        Ja tak tylko chcialam wtrancic ze z Chin mozna kozystac ze skype...przynajmniej
        narazie
    • Gość: Mariusz Wycinanie... IP: *.eranet.pl 20.01.06, 10:31
      TP chętnie wycina konkurencję wszelakiego rodzaju i podwyższa ceny. Ostatnio np. pojawił się nowy mały
      dostawca, Air Bites, ich też wycinają. Walczą z kim się da i nie ma nich bata - a dlaczego? Bo naszym
      politykom nie w głowie naprawdę zliberalizować rynek telekomunikacyjny w Polsce.
    • Gość: hydraulik viva la france IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.06, 10:59
      Francuski szkodnik! I za co wy kochacie Francuzów? Bo oni was wcale:) większych
      bufonów na świecie nie spotkałem(na razie)A Polaków traktują jak dojną krowę!
    • Gość: atx Pani Barbara Gorska IP: *.itq.pl 20.01.06, 11:34
      Pani Barabaro, jak Pani nie wstyd? Ciagle maskuje Pani wybryki TP SA, przekonujac, ze wszystko jest w porzadku. Troche taki nasz maly Goebbelsik (z zachowaniem proporcji oczywiscie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka