dzkrks 25.02.06, 22:22 czy ktos kiedys uzyl tego klawisza do czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymon99 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 25.02.06, 23:15 Ostatni raz - pod koniec lat osiemdziesiątych :) Normalnie w DOSie służył do zatrzymywania przewijania tekstu ukazujacego się na ekranie, np. po poleceniu wypisania zawartości jakiegoś pliku. Mniej więcej od czasów zegara 8 MHz tekst zasuwał już za szybko, by zdążyć go zatrzymać tam, gdzie się chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.herlitz.pl / *.herlitz.pl 03.03.06, 07:14 W tej chwili służy np w excelu do zmianytrybu przewijania. Jak jest włączony to ekran się przewija a kursor zostaje na miejscu. To się przydaje przy dużych arkuszach pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hash Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.ds5.agh.edu.pl 03.03.06, 19:05 w operze gosc mowi ze nie rozumi ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Można świetnie poćwiczyć akcent 03.03.06, 21:34 Twarz boli od perfekcyjnej amerykańskiej wymowy, kiedy próbuje się wcisnąć Operze "Next page" albo "Previous item". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat 56 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.06, 18:54 Tymonie! W DOSie wystarczy wpisać polecenie przewijania z przełącznikiem P ( dir /p) i na ekranie wyświetli się na raz tylko tyle linii, ile się tam zmieści (80). Nie trzeba udawać, że się gra w "najlepszy refleks" ;-)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMCe Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.telpol.net.pl 05.03.06, 10:59 tak, ale przelacznik /p dziala tylko w nowszych wersjach DOSa (6.20+), poza tym nie z wszystkim poleceniami - sprobuj na przyklad pod nt wpisac ipconfig /all - nie zmiesci sie na ekranie za cholere ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.chello.pl 05.03.06, 16:51 W DOS nie było ipconfig. Nie myl DOS'a z trybem komend. Bez względu na wersję mozna było pod DOS'em użyć more, np. DIR *.* | more Odpowiedz Link Zgłoś
lacosta-marina Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 07.03.06, 18:20 Zamiast przełącznika /p zawsze można było użyć '|more' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: 38.116.207.* 28.04.06, 02:44 ja zaczynalem od DOS 4.1(straszne badziewie) i przelacznik /p byl tam obecny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz a Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 19:47 > W DOSie wystarczy wpisać polecenie przewijania z przełącznikiem P ( dir /p) i > na ekranie wyświetli się na raz tylko tyle linii, ile się tam zmieści (80). Nie 80 linii w DOS-ie? BREDZISZ Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 06.03.06, 09:11 Gość portalu: Bat 56 napisał(a): > Tymonie! > W DOSie wystarczy wpisać polecenie przewijania z przełącznikiem P ( dir /p) i > na ekranie wyświetli się na raz tylko tyle linii, ile się tam zmieści (80). Nie > > trzeba udawać, że się gra w "najlepszy refleks" ;-)) Tyle to ja wim.. Ale pytanie było o ScrLock :) Zresztą DOSa dawno nie używałem.. Na moich komputerach jest ls | less a nie dir /p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qa Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.motorola.com 06.03.06, 09:15 Te 80 w nawiasie ma znaczyć, że mieściło Ci sie na ekranie 80 lini ?? Bo mi ni cholere nie wchodziło więcej niż 25 :( i 80 znaków w wierszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.chello.pl 06.03.06, 10:18 Ale dlugiego pliku tekstowego juz nie da sie wyswietlic z /p albo /l .. trzeba zastosowac |more (np type text.txt |more) i wtedy kazdy ekran zatrzyma sie w oczekiwaniu na nacisniecie guzika :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 25.02.06, 23:16 dzkrks napisał: > czy ktos kiedys uzyl tego klawisza do czegokolwiek? Zasadniczo miał przełłączać działanie strzałek z przesuwania kursora na przewijnie tekstu. W polskich programach do księgowości był używany do przełączania z klawiatury "amerykańskiej" na "polską", w DOSie i Windows 98 w trybie tekstowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 26.02.06, 10:52 skoro to taki relikt przeszlosci to po co jest uporczywie montowany w nowych klawiaturach?? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 26.02.06, 13:44 Taki "wolny" klawisz to wspaniała rzecz, podobnie jak "nieużywana litera" @, która znalazła zastosowanie :-) No i zgodność ze specyfikacją klawiatury XT. Poza tym, na Windows świat się nie kończy, a w innych ssytemach może to być ważny klawisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: velmartina Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: 81.210.104.* 27.02.06, 05:50 Cze,własciwie tez nie wiem ale np.w AQQ jest taka opcja ze jak ktos pisze wiadomość to on miga,hehe.Teraz sie przydał,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liverpool99 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:15 Zazdroszczę ludziom, którzy mają czas zastanawiac się nad takimi problemami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz a Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 19:49 > Zazdroszczę ludziom, którzy mają czas zastanawiac się nad takimi problemami A ty to wszystko czytasz, więc czasowo nielepiej na tym wychodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 01.03.06, 10:07 w BSD po wciśnięciu ScrollLocka można przewijać zawartość konsoli za pomocą PgUp, PgDown i kursorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.smgr.pl 02.03.06, 20:37 jak dla mnie to klawiatura mogla by miec polowe z obecnych klawiszy. nie uzywam klawiszy nad strzalkami i klawiatury numerycznej oraz f8 do f12 :D Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 02.03.06, 20:43 pracuję w banku i podczas zapisywania w niektórych bankowych aplikacjach wprowadzonych zmian daje się scroll lock, a następniewybiera się file i enter i zmiany na rach. klienta są zapisane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tswieb Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 20:52 polecam zalaczyc excela, poprzesuwac troche strzalkami , potem zrobic to samo po wcisnieciu scr lk. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhack Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:44 Gość portalu: tswieb napisał(a): > polecam zalaczyc excela, poprzesuwac troche strzalkami , potem zrobic to samo p > o > wcisnieciu scr lk. > pozdr a ten excel, to co to takiego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bndg nie widze roznicy!! w wlaczonym scrollem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:33 w excelu :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffgd Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:15 Profile.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 04.03.06, 17:14 dokładnie profile ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.chello.pl 04.03.06, 11:15 > jak dla mnie to klawiatura mogla by miec polowe z obecnych klawiszy. nie uzywam > klawiszy nad strzalkami i klawiatury numerycznej oraz f8 do f12 :D Tylko pozazdrościć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz a Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 19:52 Gość portalu: ja napisał(a): > jak dla mnie to klawiatura mogla by miec polowe z obecnych klawiszy. nie uzywam > klawiszy nad strzalkami i klawiatury numerycznej oraz f8 do f12 :D Większość ludzi używa na przykład tylko kilku procent możliwości swojego mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Ech, mariany... IP: 80.51.186.* 02.03.06, 21:13 Jak się kompa używa tylko do gier, maila i gg - to pojawiają sie takie pytania ;) ScrollLock jest fundamentalny w Excelu i innych arkuszach, bardzo przydaje się w Wordzie a także w programach graficznych. Uczcie się, ludzie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szafir Re: Ech, mariany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:41 Ja używam ScrollLocka w programie księgowym Krezus. Nie wiem, co on dokładnie robi, bo obsługi Krezusa nauczyłem się na pamięć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:42 a do czego w Wordzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jamtoja Re: Ech, mariany... 02.03.06, 22:12 -fundamentalny - no jak ktoś ma jeszcze myszkę bez skrola to może i sie przydaje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Klawiatura to podstawa 03.03.06, 21:54 Przy użyciu klawiatury w Wordzie wszelkie operacje wykonuję dużo szybciej niż większość ludzi używających tu myszy. Używanie skrótów klawiaturowych znacznie przyspiesza działanie na wszystkich dobrze skonstruowanych pod względem obsługi programach. Dlatego śmieszą mnie ludzie, którzy żeby przełączać pogrubianie tekstu w edytorze, szukają zaciekle na pasku ikonki B, zamiast błyskawicznie włączyć to z poziomu klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszynek Re: Klawiatura to podstawa 04.03.06, 07:05 patman napisał: > Przy użyciu klawiatury w Wordzie wszelkie operacje wykonuję dużo szybciej niż > większość ludzi używających tu myszy. Używanie skrótów klawiaturowych znacznie >przyspiesza działanie na wszystkich dobrze skonstruowanych pod względem > obsługi programach. Dlatego śmieszą mnie ludzie... Heheheh... wlasnie. ja tez mam czasem radosc, jak w robocie ktos mnie poprosi, abym mu wyjasnil, jak sie cos-tam robi w Wordzie czy Excelu. uzywam skrotow, wszystkie zmiany robie bardzo szybko, wiec czesto slysze "wolniej troszke, prosze, ty to tak blyskawicznie robisz!". :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pelen podziwu Re: Klawiatura to podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 12:16 gratulacje, jezeli ktos uznaje znajomosc skrotow klawiszowych w word jako cos czym mozna sie pochwalic, czytaj pokazac jaki to ja jestem szybki :))), to moje gratulacje. A moze cos naprawde godnego uwagi w ramach przechwalania...:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Klawiatura to podstawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.06, 21:47 jaszynek napisał: > Heheheh... wlasnie. ja tez mam czasem radosc, jak w robocie ktos mnie poprosi, > abym mu wyjasnil, jak sie cos-tam robi w Wordzie czy Excelu. uzywam skrotow, > wszystkie zmiany robie bardzo szybko, wiec czesto slysze "wolniej troszke, > prosze, ty to tak blyskawicznie robisz!". :-))) > Jestem programistą od 13 lat i zawsze uważałem, że ludzie twojego pokroju przynoszą hańbę mojemu zawodowi. Jeśli, ktoś Cię prosi o pomoc to nie wymądrzaj się ani nie popisuj tylko albo temu komuś pomóż, albo powiedz że nie mu nie pomożesz (możesz nawet nie podawać przyczyn). Zaoszczędzisz sobie i komuś czasu a na pewno nerwów. Poza tym, pewnie jesteś małym (i nie chodzi mi o wzrost) zakompleksionym człowieczkeim i dlatego musisz każdemu pokazywać (a przede wszystkim sobie) jakim to jesteś geniuszem i się na wszystkim znasz, a pewnie w domu płaczesz z bezsilności jak Ci się spłuczka w kiblu zepsuje bo nie potrafisz sobie z tym poradzić i musisz zawołać kogoś kim ppogardzasz a niestety jesteś od niego zależny. To pewnie dlatego w życiu czujesz się taki niedowartościowany i musisz cobie i innym okazywać podłość zamiast pomocy. Na miejscu twojego pracodawcy wypieprzyłbym Cie z roboty bez wahania (i nie pisz że jesteś jakimś fachowcem z dziedziny o ujemnym bezrobociu i nie można Cie zwolnić, bo każdego można zwolnić), a jeśli sam jesteś pracodawcą to zwolniłbym się z twojej firmy bo nie lubię pracowac w miejscu gdzie cuchnie... tchórzem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viator Re: Ech, mariany... 02.03.06, 22:12 Gość portalu: Bill napisał(a): > Jak się kompa używa tylko do gier, maila i gg - to pojawiają sie takie > pytania ;) > ScrollLock jest fundamentalny w Excelu i innych arkuszach, bardzo przydaje się > w Wordzie a także w programach graficznych. > Uczcie się, ludzie... ;) ty chyba jesteś informatykiem. niby udzieliłeś odpowiedzi na pytanie ale kompletnie nic konkretnego z niej nie wynika. zawodowo używam worda od kilku lat i jakoś ani razu nie był on niezbędny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:16 prosze nie obrażać informatyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrażony inf > prosze nie obrażać informatyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:41 > prosze nie obrażać informatyków Informatyków nie da się obrazić. Oni kwalifikują się w swej drętwości nawet poniżej blondynek. O informatykach nawet dowcipy nie krążą. Odpowiedz Link Zgłoś
maheda Re: > prosze nie obrażać informatyków 06.03.06, 21:20 Tak, jak nie krążą o ekonomistach, energetykach, górnikach i jeszcze wielu innych grupach zawodowych. Tylko co z tego wynika?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ech, mariany... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.03.06, 23:09 W większości programów da się bardzo szyko pracować bez użycia myszy, i wtedy sroll lock jest noeceniony - bardzo wygodne np. na laptopach Toshiba, których wbudowana mysz jest moim zdaniem do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dante Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 08:15 Ja mam All In One w swojej Toshibie i jest znakomita a to ze ktos nie potrafi sobie z nia poradzic to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Ech, mariany... IP: *.citynet.pl 05.03.06, 19:33 Gość portalu: Piotr napisał(a): > W większości programów da się bardzo szyko pracować bez użycia myszy, i wtedy > sroll lock jest noeceniony - bardzo wygodne np. na laptopach Toshiba, których > wbudowana mysz jest moim zdaniem do niczego Uzywam Toshiby od kilku miesiecy i nie zauwazylem klawisza scroll lock. Jakos to Twoje wyjasnienie nie oswiecilo mnie. Moze jest ukryty pod jakims piktogramem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Ech, mariany... IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 03.03.06, 10:50 cooo informatykiem? używającym worda i excela :) Odpowiedz Link Zgłoś
viator Re: Ech, mariany... 04.03.06, 10:19 eeee.... a czego używają informatycy jak chcą napisać np podanie o podwyzkę albo przeznalizować dane i zrobić ładniutkie wykresy? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geek Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:29 Jak to czego? Latex-a! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Ech, mariany... IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 20:45 Znam takich. Tak sie zachwycaja Latexem, ze całą treść szlag trafia, bo znaleźli jakis nowy znacznik do formatowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikla Re: Ech, mariany... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.03.06, 15:24 hehe hehe, LaTeX rules :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Apud Re: Ech, mariany... IP: *.chello.pl 06.03.06, 05:50 LateX jt dla lamerow. Prawdziwy informatyk, tj. elyte, to pisze tylko w VI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:15 Zaraz znajdzie sie jakis "wyznawca" EMACSa i sie zacznie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ech, mariany... 06.03.06, 09:15 viator napisał(a): > eeee.... > a czego używają informatycy jak chcą napisać np podanie o podwyzkę albo > przeznalizować dane i zrobić ładniutkie wykresy? informatycy nie muszą robić ładniutkich wykresów sprawę podwyżki załatwiają ustnie i tak samo robią wszyscy, którzy mają pracę wymagającą kwalifikacji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek491 Re: Ech, mariany... 03.03.06, 08:29 Od 8 lat używam Excela na dosyć zaawansowanym poziomie (budowa modeli finansowych, tworzenie procedur w VB, itd.). Ani razu nie użyłem scrolla. Kombinacje ctrl z strzałkami, pageami i home, end załatwia wszystkie problemy w sprawnym poruszaniu się po rozleglym arkuszu, czy pliku z kilkunastoma używanymi arkuszami. W Wordzie podobnie. BTW bardzo fajny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crichton Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:06 Ja też od bardzo dawna używam Worda i Excela, ale ani razu nie użyłem w nich przycisku ScrollLock. Nie piszcie że to "fundamentalny" przycisk, bo wierzcie lub nie, można się bez niego obejść. :) Przycisku ScrollLock używałem natomiast kilka razy w swoich programach (pracuję jako programista). Obecność tego przycisku to zaszłość, aczkolwiek każdy współczesny program może go używać na swój sposób. Zależy to tylko od inwencji twórczej twórców programów. A i jeszcze kiedyś w trakcie studiów wykorzystałem przycisk ScrollLock do naprawy przycisku Enter, bo nie miałem pod ręką nowej klawiatury. Przelutowałem po prostu styki. Sami widzicie, jaki to użyteczny przycisk. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadynek Re: Ech, mariany... IP: *.icpnet.pl 06.03.06, 12:32 nie miałeś klawiatury, ale miałeś lutownicę? :) ciekawy przypadek prorgamisty :) poza tym to musiala byc stara klawiatura, gdzie coskolwiek bylo lutowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crichton Re: Ech, mariany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:41 Tak jest, była stara. :) Ale dobrej jakości, każdy przycisk był oddzielnie lutowany do płyty. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majo Ech Marianie... IP: *.sggw.waw.pl 03.03.06, 08:50 A mówi ci coś np: tokoliza, dystokia, izoerytroliza? Jesli nie to moze zbyt dużo czasu klikasz w myszkę? Więc daruj tym, którzy kompa uzywaja do tego do czego faktycznie jest im potrzebny, bo jest jeszcze wiele innych cennych zajęc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: Ech Marianie... IP: 80.51.186.* 03.03.06, 09:22 Zaraz mnie krew zaleje ;) (ale ze śmiechu) Jak ci jest scroll niepotrzebny - to go nie wciskaj! Równie dobrze możesz stwierdzić, że np. wiele funkcji telefonów komórkowych tez jest niepotrzebnych. Ale nie martw się - niedługo będą w sprzedaży laptopy dla "ludu", za 800zł, pozbawione większości "niepotrzebnych" rzeczy. Wtedy pewnie i ten topic straci sens... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majo Re: Ech Marianie... IP: *.sggw.waw.pl 03.03.06, 15:01 nie trudno zauważyc, ze moja uwaga dotyczy nie wciskania guziczka ale pewnej łatwości wpadania w samozachwyt z-umowmy się, z dośc mało istotnego powodu. Życzę wielu uniesień podczas klikania w myszkę i klawisze człowiek z ludu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użytkownik_vi Re: Ech, mariany... IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 03.03.06, 10:48 sam się ucz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Ech, mariany... IP: *.cable.satra.pl 04.03.06, 09:41 <ironia>Tak, cholernie jest przydatny w excelu!</ironia> hahahha :-)) Excel to mój najlepszy przyjaciel każdego dnia i jakoś obywam sie bez scroll lock'a, a rzeczy w excelu robie kosmiczne :D Odpowiedz Link Zgłoś
u_2 Re: Ech, mariany... 07.03.06, 21:43 ja sie z checia doucze. w ktorych konkretnie programach graficznych sie go uzywa, bo jakos nie kojarze. moze pomylilo ci sie z print screenem, ktory od kopiuje widok ekranu, co obejrzec mozna rzeczywiscie w programach graficznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupek Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:45 Bardzo fajny wątek, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: poczytalam, no i teraz juz wiem IP: *.pool873.interbusiness.it 03.03.06, 00:16 dzieki wszystkim za oswiecenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look obecnie do niczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 02:30 chyba że jakiś programista użyje go w swoim programie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kool Re: obecnie do niczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 02:31 no i można pomigaćsobie diodką na klawiaturze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafakier Re: obecnie do niczego IP: *.wsa.lublin.pl 03.03.06, 08:07 Służy do przewijania. W systemach uniksowych po naciśnięciu tego klawisza można przewijać konsolę za pomocy strzałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: obecnie do niczego IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 03.03.06, 10:51 buhhhaaahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: obecnie do niczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:37 Poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzura do przełączania komputerów IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:41 Mam 2 kompy, 1 monitor, 1 mysz, 1 klawiaturę i urządzenie, które przełącza mi to pomiędzy komputerami. Urządzenie obsługujące przełączam dwoma kliknięciami scroll lock'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek to jest pytanie!!!! IP: *.ostrog.net / 82.160.48.* 03.03.06, 12:08 Jak użyć klawisza "euro", kiedy znajduja się tam jeszcze 5 i % ?? MOże ktoś mi wytłumaczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt + num jakis Re: to jest pytanie!!!! IP: *.ds5.agh.edu.pl 03.03.06, 19:10 ╚╔╩╦╠═╬ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: 80.48.255.* 03.03.06, 13:02 Do zapalania/gaszenia diody na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.staszewski Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 03.03.06, 18:02 Do zapalania/gaszenia diody na klawiaturze rewelacja Dexter :))))))))))))), podoba mi sie Twoje wyjasnienie :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sexy lady [...] IP: *.cebit.com.pl 03.03.06, 18:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
viator Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 04.03.06, 10:21 Gość portalu: Dexter napisał(a): > Do zapalania/gaszenia diody na klawiaturze. o nie, nie zgadzam się, ja mam takom ładnom bezprzewodowom firmy L....... i nie ma tu żadnych diod ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: 217.153.252.* 04.03.06, 20:44 też nie mam diodek....:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uma Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 14:02 Do wkurzania ludzi -> czasmi gdy nieświadomy niczego użytkownik excela wciśnie "scroll lock" niehccący dostaje ataku paniki, bo "wszystko mu się przesuwa a kursor nie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.era.pl 03.03.06, 15:17 Jeżeli do laptopów DELL podłączysz zewnętrzną klawiaturę, ScrollLock słuzy jako klawisz Function. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_briana Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 03.03.06, 17:29 Wszystko to jest okropnie ciekawe. Rzeczywiscie sie zapala jak sie wciska! Bardzo duzo sie dzisiaj nauczylam, czuje sie spelniona intelektualnie. Dziekuje Wam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathou Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.03.06, 18:00 Wredni leniwi i zboczeni na punkcie dominacji skandynawowie wymyslili sobie, ze podczas uzywania takiej jednej przegladarki internetowej co se ja napisali dla wlasnej przyjemnosci, mozna sobie wcisnac scroll locka i gadac do przegladarki za pomoca majkrofona, a przegladarka bedzie robila to co jej kaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: velm Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.smstv.pl 11.03.06, 06:01 dlaczego tak ironicznie o tej przeglądarce???? one jest swietna;) Odpowiedz Link Zgłoś
aczainski Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 03.03.06, 18:14 Tak bardzo latwo w programie sprawdzic, ze ten klawisz jest wcisniety. Napisalem kiedys program rezydentny ktory po wlaczeniu scrool-locka wysylal do bufora klawiatury znaki ktore inny program przyjmowal. Dzieki temu moglem sterowac kamera CCD do ktorej nie mialem sterownikow tylko plix .exe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YarekQ Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: 151.96.0.* 04.03.06, 00:06 program rezydentny - to taki na zagranicznym paszporcie w Polsce? a jak on wysylal te znaki? e-mailem? Czegos tu nie rozumiem. No i nie mam klawiatury z buforami, ani nawet z jednym buforem...tak bym mogl sobie ta klawiature potrzymac dla przyjemnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 10:40 widze ze zaczela sie jazda specyficzna, na calkiem fajnym do tej pory watku.... Odpowiedz Link Zgłoś
aczainski Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 04.03.06, 16:48 Klawiatura ma bufor calkiem sympatyczny :-) niestety tylko jeden :-) Da sie nawet przy nim pomajstrowac. Sprobuj moze uda Ci sie znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crichton Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:33 Żenujące, gdy laik próbuje krytykować innych za brak wiedzy. Tym bardziej, jeśli to wszystko dzieje się w świecie komputerów, gdzie o dostęp do wiedzy tak łatwo. Wystarczy użyć google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eruve.elen Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 04.03.06, 14:15 scroll lock? w moim konnekcie (klient gg) sygnalizuje mi nadejście wiadomości gdy np. oglądam film :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.net.autocom.pl 05.03.06, 11:06 Robaczki moje drogie! To ze Microsoft(R) nie wiedzial co z tym klawiszem robic, to nie znaczy ze inne rozwiazania go nie wykorzystuja. Rzucilem okiem na wypowiedzi n/t tego klawisza na tym forum i nigdzie nie widzialem odniesienia np do innych systemow operacyjnych. Wezmy ktorys z rodziny linux, w nim ten klawisz sluzy do zatrzymania ekranu - blokuje wypisywanie na standardowe wyjscie. Przydatne gdy sie system operacyjny uruchamia i chcemy na chwile zatrzymac wyswietlane informacje (aby sie przyjzec ew. infromacjom o bledach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.versanet.de 06.03.06, 01:21 A czy ktos moze mi wytlumaczyc, dlaczego jak chce wylaczyc komputer, to musze nacisnac START??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Pawel Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.chello.pl 06.03.06, 05:54 Oj nie musisz. Wcisnij F13, albo od razu guzior Power. I kup sobie klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 06.03.06, 09:20 Gość portalu: Pawel napisał(a): > A czy ktos moze mi wytlumaczyc, dlaczego jak chce wylaczyc komputer, to musze > nacisnac START??? Bo masz do .u.y system operacyjny zainstalowany. Sam go sobie wybrałeś.. Odpowiedz Link Zgłoś
larsen1 Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? 06.03.06, 13:21 Scroll-Lock to jest taki sympatyczny nikomu nie przeszkadzajacy klawiszyk gdzies na peryfieriach klawiatury - i naprawde jest nieszkodliwy. Mnie natomiast do szalu doprowadzaja inne klawisze, ktore chetnie bym wywalil. Pierwszy klawisz do wywalenia to CAPSLOCK - najwiekszy szkodnik i generator bledow, nie wiem ile razy w zyciu zdarzylo mi sie swiadomie z rozmyslem z niego skorzystac - moze ze "trzy - za to co najmniej raz dziennie myli mi sie z "a" lub "tabem". Drugi szkodnik to prawy klawisz Windows - niepotrzebnie jest powtorzony, za to permanentnie myli sie z prawym altem, co w przypadku pisania po polsku stanowi powazny problem. Trzeci lajdak do wywalenia lub co najmniej do przesuniecia (najlepiej pod spod klawiatury)to (nie wiem dokladnie jak sie nazywa) klawisz aktywujacy wyskakujace menu - rowniez sasiad prawego alta a takze kropki i przecinka. Nigdy nie korzystam z niego za to bardzo czesto zdarza mi sie wcisnac go przez pomylke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna P. Scroll lock służy jako seksualny wabik w firmach IP: 83.238.103.* 06.03.06, 09:56 Kiedyś znalazłam taki tekst na ten temat na innym forum, Czy zdarzyło ci się kiedyś mieć nagłą i nieodpartą ochotę na koleżankę z pracy? Wiesz, jak to jest, jedziesz sobie np. windą, ona stoi obok, twój wzrok przesuwa się po jej krągłych niebieskich oczach, czujesz zapach jej perfum, zaczynasz wyobrażać sobie, co chciałbyś z nią teraz robić.... a twoja ręka mimowolnie przesuwa się w kierunku jej krągłego tyłeczka niby niewinnie opiętego firmową spódniczką, a krew zaczyna spływać coraz niżej... Albo: Czy zdarzyło ci się kiedyś mieć nagłą i nieodpartą ochotę na kolegę z pracy? Wiesz, jak to jest, jedziesz sobie np. windą, on stoi obok, twój wzrok przesuwa się po jego pewnej siebie sylwetce, czujesz zapach jego wody po goleniu [np. Jaguar mark II ], zaczynasz wyobrażać sobie, co chciałabyś z nim teraz robić.... nagle czujesz, że jego ręka mimowolnie przesuwa się po twoim krągłym tyłeczku niby niewinnie opiętym firmową spódniczką, a tobie robi się tam gorąco i wilgotno... [a twoja ręka mimowolnie przesuwa się w dół, coraz niżej i niżej i schodzi aż pod...] No tak. :0 Żyjemy jednak w czasach, w których wprowadzenie w życie takiej fantazji może znaleźć swój finał w sądzie i zakończyć się ciężkim wyrokiem za molestowanie seksualne. Z drugiej strony, wyjście z taką inicjatywą w dobrym kierunku i odpowiednim czasie może zakończyć się np. bardzo miłym seksikiem, gdzieś w zakamarkach firmy lub wieczorem u niej, u nas lub gdziekolwiek indziej... Jak zatem ograniczyć ryzyko, wycelować w odpowiednim kierunku i strzelić tak, aby upolować zdobycz, a nie trafić prosto w zapalnik zardzewiałego niewypału? Koleżanka z liceum opowiedziała mi ostatnio, że u niej w banku mają na to pewien sposób. Otóż każda osoba, niezależnie od płci, mająca danego dnia ochotę na 'coś', lub nie mająca nic na przeciwko aby 'coś'..., włącza na swoim kompie przycisk SCROLL LOCK, który [jak wiadomo] służy do tego, aby zapalić na klawiaturze zieloną diodkę. Szukając zdobyczy, wystarczy już tylko rozejrzeć się za zieloną diodką i można 'walić, jak w dym' Zapraszam do dyskusji: Czy w Waszych firmach funkcjonuje już system 'zielonej diody'...? Może jakiś inny? Czy klawisz SCROLL LOCK służy do czegoś jeszcze, oprócz włączania zielonej diody na klawiaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scrl lock Re: Scroll lock służy jako seksualny wabik w firm IP: *.motorola.com 06.03.06, 13:21 Niestety moja klawiatura ma zolte diody :( Musze zglosic porsbe o wymiane klawiatury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Scroll lock służy jako seksualny wabik w firm IP: *.stegny.2a.pl 07.03.06, 21:03 test scroll lock'a... on /off/on... dziala? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
larsen1 Re: Scroll lock służy jako seksualny wabik w firm 06.03.06, 13:35 > Czy zdarzyło ci się kiedyś mieć nagłą i nieodpartą ochotę na koleżankę z pracy? Kolezanke z pracy? Madre dios! Co za desperacja! ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
elapietrusiak klawiatura silikonowa 20.07.06, 13:03 co myslicie na temat klawiatur silikonowych ? warto kupowac? psuja sie? jakei sa w uzyciu? klawisze ciezko chodza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: do czego wlasciwie sluzy 'scroll lock'?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 21:36 to chyba oczywiste do czego służy <a href=http://s7.bitefight.pl/c.php?uid=54343>scroll lock</a> Odpowiedz Link Zgłoś