Dodaj do ulubionych

Domeny, serwery

29.06.06, 20:02
Mam takie pytanie, czy jesli zarejestruje np domene w serwisie NAZWA.PL to
czy jestem potem zobowiazany (tdziez lepiej tak bedzie) wykupic ewentualny
serwer rowniez u nich?
JEdnym slowem czy konieczne jest posiadanie domeny i serwera u jednego
dostawcy
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: cymbal Re: Domeny, serwery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 20:31
      Oczywiscie ze nie!. Osobiscie domeny rejestruje w www.home.pl - maja dobre ceny,
      dobry panel i dobra obsluge. A serwer jezeli takze potrzebujesz rejestruj w
      www.nazwa.pl bo maja tanio i dobrze.
      • Gość: swallow Re: Domeny, serwery IP: *.catv.net.pl 29.06.06, 21:52
        To po co sa transfery domen?
        I na jakiej zasadzie to dziala? NASK mi przydziele domene zalozmy xyz.pl i
        skad "internet" wie ze po wywolaniu www.xyz.pl ma ladowac z takiego a nie
        innego serwera? logiczne by bylo wlasnie posiadanie u jednego dostawcy :/
        • Gość: mtq Re: Domeny, serwery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 00:00
          NASK nie przydziela domen :-) Rejestrując domenę w NASKu podajesz adresy DNS Twojego serwera i stąd
          domena wie do jakiego serwera jest przypisana. U innych operatorów niż NASK zazwyczaj otrzymujesz
          panel klienta, gdzie możesz dowolnie zmieniać adresy DNS dla Twojej domeny, w NASKu za każdym
          razem jest to papierkowa robota...
          Czyli najpierw musisz mieć serwer, na serwerze musi być skonfigurowana domena (serwer musi wiedzieć,
          żeby się spodziewać domeny xyz.pl - taką konfigurację robi administrator serwera, albo robi się ją
          samodzielnie, jeśli w panelu zarządzania serwerem jest taka możliwość), a dopiero potem rejestrujesz
          domenę i przekierowujesz na adresy DNS Twojego serwera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka