Gość: mario IP: *.supermedia.pl / 212.180.161.* 30.01.03, 23:15 Jak mam zrobić swoją stronę www itd.Szukam pomocy.Jeżeli się znasz na tym napisz do :manchester13@WP.PL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tmmalinka Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 00:29 To zależy od rodzaju strony, tego co ma na niej być itp. Do strony napisanej w HTML-u wystarczy zwyczajne konto www, na php już jest potrzebne konto z jego obsługą (polecam friko.pl). PHP jest językiem dość prostym w obsłudze, tak więc nie powinien Ci sprawić wiele problemów przy nauce... Co jeszcze chcesz wiedzieć? Napisz, co chciałbyś umieścić na stronie, będzie łatwiej zasugerować. Odpowiedz Link Zgłoś
taipan Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 13:40 > PHP jest językiem dość prostym w obsłudze, tak więc > nie powinien Ci sprawić wiele problemów przy nauce... Troszke to bez sensu, co napisale(a)s. Kazdy jezyk moze byc latwy w obsludze. Wszystko zalezy przeciez od programisty. Poza tym watpie, ze jezeli ktos nigdy w zadnym jezyku nie programowal, to PHP wyda mu sie od razu dosyc proste. Najpierw trzeba poznac zasady przedstawiania algorytmow w jezyku programowania, tak samo jak np. trzeba poznac zasady gramatyki przy nauce jezyka angielskiego, a dopiero pozniej nalezy zaczac programowac. Odpowiedz Link Zgłoś
tmmalinka Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 17:27 Wybacz, ale sądzę, że PHP jest chyba najprostszym językiem, jak się pojawił od czasu BASIC-a. I wcale nie trzeba mieć wspaniale "obcykanych algorytmów". Jest prostszy nawet od JavaScript. Odpowiedz Link Zgłoś
taipan Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 19:43 Według mnie PHP też jest najprostszym językiem z jakim się spotkałem. Chodziło mi o to, że napisałeś słowo "obsługę". Obsługa nie kojarzy mi się z progamowaniem, ale z użytkowaniem gotowych już programów. W języku się przecież nie obsługuje tylko programuje. To tak gwoli wyjaśnienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Prostszy NAWET od JavaSrcript???? 03.02.03, 02:07 Podaj mi link do strony na której wykorzystałaś JS. Chciałbym zobaczyć co masz na myśli. Według mojego rozeznania JS tylko na niewielu polskich stronach wykorzystywany jest profesjonalnie. A czasami wręcz jest to obrzydliwe jak pojawiają się te same oznaczenia zmiennych na stronach zupełnie innych autorów. Więc ciekawy jestem Twojej znajomości i osiągnięć w JS. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
taipan Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 13:22 Jeżeli nie znasz się na programowaniu, to zrób stronę w samym htmlu, korzystając na przykład z microsoft'owego FrontPage (możesz go znaleźć na płycie z MS Office'em). Jest to nakładka na HTML'a. Coś jak MS Word, tyle że przystosowany do robienia stron www. Nie musisz znać html'a, aby w nim pisać. Jeżeli chodzi o sam wygląd strony, to to już zależy wyłącznie od Ciebie. Początkujący w programach graficznych mogą się pogubić i nie wiedzieć jak robić grafikę na www, ale trzeba przecież od czegos zacząć ;) Są tez gotowe szablony, które można wykorzystać. Znajdziesz je np. na: - www.szablon.pl - www.szablony.pl - www.freelayouts.com (dział templates) tai-pan taios.com Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: HTML LUB PHP??? 01.02.03, 22:27 taipan napisał: > Jeżeli nie znasz się na programowaniu, to zrób stronę w samym htmlu, > korzystając na przykład z microsoft'owego FrontPage (możesz go znaleźć > na płycie z MS Office'em). TYLKO NIE TO!!! Zamiast sięgac po najgorsze (IMHO) rozwiązanie, sięgnij po najlepsze. webmaster.helion.pl + notepad to to co pozwoli Ci miec pełna kontolę nad powstającym kodem html. Zamiast notepada oczywiście dobrze jest użyć jakiegoś edytora kolorującego kod. Polecam gvim (www.vim.org/ ) + cream for vim (cream.sourceforge.net/ ), zarówno pod Windows jak i Linuksa. A PHP rzeczywiście jest bardzo prostym językiem i po niedługim czasie nauki, można się pokusić o samodzielnie "wyklepane" sondy, księgi gości, newslettery czy forum. Wystarczy ściągnąć manual (php.net ), pogooglać za jakimś kursem na początek i posiedzieć. Trochę "dupogodzin" i juz są efekty. Oczywiście równiez w gvimie :) Powodzenia PS. Jeśli nie chce Ci się siedzieć samodzielnie - polecam swoje usługi :P Odpowiedz Link Zgłoś
taipan Re: HTML LUB PHP??? 03.02.03, 17:53 > > Jeżeli nie znasz się na programowaniu, to zrób stronę w samym htmlu, > > korzystając na przykład z microsoft'owego FrontPage (możesz go znaleźć > > na płycie z MS Office'em). > TYLKO NIE TO!!! Zamiast sięgac po najgorsze (IMHO) rozwiązanie, sięgnij po > najlepsze. webmaster.helion.pl + notepad to to co pozwoli Ci miec pełna > kontolę nad powstającym kodem html. Zamiast notepada oczywiście dobrze jest > użyć jakiegoś edytora kolorującego kod. I tak podtrzymuje swoja opinie, ze najlepiej jest zaczac od FrontPage, a nie od jakiegos tam syfnego notatnika. Osobiscie, nigdy nie robilem stron w zadnych nakladkach na htmla, ale uwazam, ze od tego jest najlepiej zaczac swoja nauke. Do robienia stron uzywam polskiego, darmowego EDHTMLa (bs.binboy.org). Na razie to najlepszy edytor kodu z jakim sie zetknalem i go polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: HTML LUB PHP??? 31.01.03, 13:45 1. zeby zrobic cos w php, trzeba znac html 2. o czym ma byc ta strona ? bardzo czesto wystarcza html + javascript no a php kiedy chcesz miec np. swoje forum, logowanie dla uzytkownikow itp. Odpowiedz Link Zgłoś