Dodaj do ulubionych

Co wybrać z oferty Tepsy

IP: 195.205.212.* 07.11.01, 17:06
Doradzcie jaka wybrac usługe z oferty tepsy aby miec:
- telefon
- dostep do Internetu
- staly numer IP
Wlasnie ciagna siec kolo mojego bloku i mam dylemacik. Budynek nalezy do
wspolnoty 20 rodzin, czesc interesuje tylko telefon, a ok 5 rodzin chce wraz z
dostepem do Internetu, chcemy stworzyc wewnetrzna siec, z wy na swiat przez
serwer.
Przy okazji informuje ze moj stosunek do Tepsy jest taki jak wiekszosci ale jak
sie nie ma wyjscia to sie lubi co sie ma...
Prosze wiec o rzeczowe rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: android Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 15:33
      Gość portalu: Joghurt napisał(a):

> Doradzcie jaka wybrac usługe z oferty tepsy aby miec:
      > - telefon
      > - dostep do Internetu
      > - staly numer IP
      > Wlasnie ciagna siec kolo mojego bloku i mam dylemacik. Budynek nalezy do
      > wspolnoty 20 rodzin, czesc interesuje tylko telefon, a ok 5 rodzin chce wraz z
      > dostepem do Internetu, chcemy stworzyc wewnetrzna siec, z wy na swiat przez
      > serwer.

Wybierz SDI.Szybkość 115000 Kbps za 140 zł/5 daje miesięczny abonament za dostep
      do Inetu w wysokości około 30 zł.Dla małej sieci do 8 maszyn łącze jest w
      zupełności wystarczające - sam mam taką sieć.Wraz z łączem otrzymujesz stały nr
      IP pozwalający na postawienie serwera ftp, www.Neostrada juz wkrótce będzie
      oferowac jedynie dynamiczny IP a poza tym w jej umowie jest zapis zabraniający
      udostepniania łącza poza lokal - SDI nie blokuje zakładania sieci.Oczywiście
      osoba bioraca na siebie te usługę posiada telefoniczna łączność ze światem a
      rachunek jaki otrzymuje jest rozbity na opłaty za połączenia telefoniczne oraz
      SDI.
      Więcej informacji uzyskasz na forum poswięconym sieciom komputerowym - jest tam
      watek o SDI i w Internecie - zapraszam na swoja strone www.opinet.phg.pl
      będziesz mógł zobaczyc jak wyglada siec pracujaca z SDI ;)

android
      • Gość: Joghurt Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: 195.205.212.* 09.11.01, 17:53
        Dzieki Android, ale powiedz mi jak to jest aktualnie z SDI, bo gdzies mi sie
        obilo o uszy ze i tu Tepsa ma zlikwidowac stale IP, albo zabronic tworzenia
        sieci. Poza tym powiedz czy ograniczenie do 8 kompow w sieci podpietej przez
        SDI wynika z transferu czy sa jakies inne przyczyny. Mam tez pytania natury
        technicznej - co w wypadku gdy pare rodzin w moim budynku nie interesuje
        Internet, ale chca miec telefon. Olac ich i starac sie o SDI dla tych co chca
        Internet? Poza tym niezbyt dobrze sie orientuje w temacie, ale terminal SDI
        obsluguje tylko jedna linie telefoniczna, a co z reszta chetnych? Za rzeczowe
        sugestie z gory dzieki.
        • Gość: android Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 22:20

> jak to jest aktualnie z SDI, bo gdzies mi sie
          > obilo o uszy ze i tu Tepsa ma zlikwidowac stale IP, albo zabronic tworzenia
          > sieci.

To nieprawda.Usługa SDI ma sie dobrze, choć były przymiarki, aby ja ograniczyć na
          rzecz Neostrady, jednak aktualnie po zmianie statusu SDI z usługi pilotażowej na
          stałą oraz zmniejszenia popytu na Neostrade, która okazała się niewypałem, SDI
          ponownie wróci na pierwsze miejsce jako opcja dostępu do internetu dla osób
          prywatnych.

>Poza tym powiedz czy ograniczenie do 8 kompow w sieci podpietej przez
          > SDI wynika z transferu czy sa jakies inne przyczyny.

Ograniczenie powoduja tylko i wyłączącznie przepustowość łącza.Znam jednak sieci
          gdzie do jednego SDI podpietych jest 15 -20 komputerów i nikt nie narzeka, co dla
          mnie jest bardzo dziwna reakcją ;))Cóż jesli planujesz budowe sieci dla więksej
          ilości uzytkowników rozglądnij sie za ofertami lokalnych provaiderów, którzy
          oferuja łącza o różnej szybkości np. oferta jednej z rybnickich firm prezentuje
          sie nastepująco:
          asynchroniczne 33.6 kb/s 450 zł 100 zł 150 zł 150 zł
          asynchroniczne 57,6 kb/s 500 zł 150 zł 200 zł 200 zł
          asynchroniczne 115,2 kb/s 500 zł 200 zł 250 zł 300 zł
          asynchroniczne 230,4 kb/s 600 zł 300 zł 400 zł 450 zł
          asynchroniczne 460,8 kb/s 1000 zł 500 zł 600 zł 700 zł
          asynchroniczne 921,6 kb/s 1000 zł 650 zł 750 zł 850zł

> Mam tez pytania natury
          > technicznej - co w wypadku gdy pare rodzin w moim budynku nie interesuje
          > Internet, ale chca miec telefon. Olac ich i starac sie o SDI dla tych co chca
          > Internet? Poza tym niezbyt dobrze sie orientuje w temacie, ale terminal SDI
          > obsluguje tylko jedna linie telefoniczna, a co z reszta chetnych?

Z Twego poprzedniego listu, wynikało, że Tepsa ciągnie obok waszego osiedla/bloku
          instalację i oferujeswoje usługi.Jeśli tak jest, to każdy we własnym zakresie
          podpisuje umowę z TP i zakłada łącze telefoniczne a tylko jedna osoba - najlepiej
          administrator przyszłej sieci - wykupuje usługe SDI - warunkiem jest posiadanuie
          numeru telefonicznego w TP.
          Uruchomienie sieci w której kazde urządzenie prócz dostepu do Internetu posiada
          wyjście na świat w postaci łączy telefonicznych jest bardzo kosztownym
          przesięwzięciem oraz dość skomplikowanym, gdyz niesie ze sobą potrzebe założenia
          centrali telefonicznej.Nie wiem czy TP oferuje taka usługę, ale z teo co
          zauwazyłem Octopus XL -bodajże - umożliwia założenie wewnetrznej sieci w której
          mozna nadac 30 numerów telefonicznych, jest to jednak zwiazane z potrzeba
          instalacji wspomnianej centrali, jej odpowiednia konfiguracja oraz późniejszym
          administrowaniem.
          Myślę, że najrozsądniejszym i najtańszym a jednoczesnie najmniej kłopotliwym
          sposobem na rozwiązanie Twego problemu, jest wykupienie indywidualnej usługi
          abonamenckiej przez każdego mieszkańca i założenie jednego SDI.W taki kazdy
          rozlicza sie indywidualnie z TP a dzielone jest jedynie połączenie z Internetem.

android
          • Gość: Joghurt Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: 195.205.212.* 10.11.01, 10:54
            No to teraz wiem juz wszystko co chcialem, dzieki androidowi zaczynam miec
            nadzieje ze tu mozna naprawde uzyskac porade nie bedac zmieszanym z blotem. A
            tak gwoli scislosci to mieszkam aktualnie w malym podmiejskim miasteczku, gdyz
            wyprowadzilem sie z duzego miasta (nazwy nie podaje bo i po co) i niestety, ale
            mam wybor taki ze moge wybrac wszystko pod warunkiem ze to bedzie Tepsa, a i to
            wymaga mase zachodu wysylania pism etc. poprostu szara polska rzeczywistosc...
            • android Re: Co wybrać z oferty Tepsy 10.11.01, 12:18

> mam wybor taki ze moge wybrac wszystko pod warunkiem ze to bedzie Tepsa, a i to
              >
              > wymaga mase zachodu wysylania pism etc. poprostu szara polska rzeczywistosc...

Oczywiście - w Polsce załatwienie czegokolwiek wymaga olbrzymiej
              cierpliwości.Wlasnie na osiedlu zakladam kolejna siec (brak mozliwosci spiecia
              blokow - przewieszki odpadaja ze wzgledu na niechec administracji a przekop mam
              tylko jest wzdluz chodnika bo wszedzie poza tym jest asfalt miedzy blokami) i
              ludzie ktorzy wzieli na siebie SDI uslyszeli ponad miesiac temu w biurze
              Telekomunikacji, ze bede czekali dwa tygodnie w porywach do trzech.Niestety
              zaczal sie juz kolejny miesiac oczekiwania a terminala nie otrzymali jeszcze.
              To jest wlasnie sytuacja, kiedy rynkiem telekomunikacyjnym rzadzi monopolista na
              ktorego uslugi jest ise skazanym w niktorych wypadkach.Wiem, ze wiele osob
              zlorzeczy na TP dla zasady lub dlatego ze po prostu jest to w dobrym tonie, ale
              niestety wiekszosc czynie to po gruntownym przeanalizowaniu sytuacji na polskim
              rynku uslug teleinformatycznych.
              Na szczescie juz za piec lat wlasciwie wszystkie polaczenia beda odbywac sie
              poprzez sieci energetyczne, co bedzie tanim i "wszedobylski" sposobem komunikacji.

Pozdrawiam.

android
              • Gość: Joghurt Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: 195.205.212.* 12.11.01, 14:36
                Ja tez czekam na jakiekolwiek rozwiazania bedace konkurencja w stosunku do
                Tepsy. Android pozwolisz ze Cie jeszcze pomecze i spytam jak u Was zostala
                rozwiazana kwestia pieniedzy. A konkretnie to chodzi mi o to jak osoba ktora
                wziela na siebie SDI rozlicza sie z reszta uzytkownikow.
                • Gość: android Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 18:53
                  W naszych trzech sieciach wysokość opłat ustalana jest przez wszystkich
                  użytkowników na forum sieciowym, jednakże przewagę głosu posiada administrator
                  sieci, który także wychodzi z początkową propozycją.Formy płatności regulowane
                  są przez regulamin sieciowy (polecam takowy sklecić), który przewiduje, że
                  każden użytkownik powinien uiścić opłatę abonamentową do 20 każdego miesiąca -
                  termin płatności rachunku opiewa przeważnie na okolice końca miesiąca.W
                  regulaminie jest zapis mówiący, że użytkownicy mają przekazywać pieniądze
                  osobie zbierającej bezpośrednio, ale punkt ten nie jest przestrzegany przeze
                  mnie ;) i najczęściej sam chodzę po mieszkaniach i zbieram kasę- w przypadku
                  małej, kilkuosobowej sieci nie jest to problem.Faktyczna opłata za SDI po
                  podziale na wszystkich userów wynosi około 24 zł ale za obopólną zgodą płacimy
                  35 zł z czego pozostałą część odprowadzamy do kasy sieciowej, aby mieć
                  pieniądze na modernizacje sieci.Dobrym rozwiazaniem o które nie pokusiłem się
                  przy tak małej ilości użytkowników jest odprowadzanie pieniędzy za abonament na
                  konto bankowe administratora lub osoby, która wzięła na siebie SDI.Oczywiście
                  wszelkie próby unikania płatności spotykają się z restrykcjami ustalonymi przez
                  administratora za zgodą użytkowników.
                  Z kolei w drugiej sieci nie ma regulaminu a pieniądze wpłacane są i tak
                  systematycznie.Cóz, inaczej ta sprawa wyglada w małej sieci, w której wszyscy
                  się znają i nikt nikomu nie podłoży świni (wiadomo że czasami ktoś nie ma
                  jeszcze pieniędzy i trzeba zań założyć i poczekać aż pracodawca przypomni sobie
                  o pracownku ;) a inaczej w pajęczynie obejmującej wiele jednostek mieszkalnych
                  i tworzonej przez dużą liczbę osób.

android
                  • Gość: Joghurt Re: Co wybrać z oferty Tepsy IP: 195.205.212.* 13.11.01, 09:54
                    Dzieki za podpowiedzi. Nasza wspolnota jest malenka wiec problemow nie
                    przewiduje, jednakze i tak czas pokaze jak sie sytuacja rozwinie...
                    Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka