Dodaj do ulubionych

Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a?

18.10.06, 20:37

Czechowicz: - Znanej na całym świecie polskiej spółki wysokich technologii,
porównywalnej ze Skype'em doczekamy się już do końca 2008 r.

Wiatr: - To nieprawdopodobne.

Pomysłów mamy bez liku. Tylko kto o zdrowych zmysłach będzie inwestował w
kraju, w którym firmę hi-tech może skasować jedną decyzją urzędnik skarbówki?

Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.hsd1.va.comcast.net 19.10.06, 02:48
      Dajcie spokoj z technologia w Polsce. Podstawowe rzeczy leza odlogiem, 30%
      ludzi nie ma co jesc a Wam sie California marzy.
      • frant3 Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 08:13
        "California Blue
        Still missing you"

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
        • wd_07 Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 11:14
          Raczej wątpliwe żeby w najbliższym czasie takie coś powstało w Polsce. Czemu?
          Powiedzmy, że ktoś mieszka w USA i wpada na pomysł. Pierwsze co myśli to "To
          jest świetne! Zróbmy to". Całe przedsięwzięcie (firma) może ruszyć w ciągu tygodnia.

Powiedzmy, że ktoś mieszka w Polsce i wpada na jakiś pomysł. Pierwsza myśl to
          "Hmmm no dobra fajny pomysł ale firma wystartuje za kilka miesięcy, wcześniej
          muszę chodzić i użerać się z urzędnikami, a później żebrać o kredyt... może
          lepiej sobie odpuścić"
          • Gość: K Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.06, 16:39
            Urzędnicy, he. To nie ważne, potrzebna jest forsa, a co zrobić jak niby jest, ale banków w Polsce nie ma i nie dają kredytów na nic.
            • Gość: Andrzej A może ONET Wykrywacz Kłamstw? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.06, 16:52
              Unikalnie polska tematyka, merytorycznie jesteśmy w czołówce, aplikacja przyda
              się i pracodawcom i PiS, no to do roboty!
          • Gość: Gnusman Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 01:23
            Dokładnie tak jest - co z tego że masz pomysł - kasa kasa i jeszcze raz kasa
            potrzeba a bez tegow tym kraju nic nie zrobisz - w tym kraju nie warto nawet
            myśleć tu można tylko wegetować !!!
      • business3 Nie wymyślą. 19.10.06, 13:03

Nie wymyślą.
    • kedzier44 rewelacyjny tytul!! 19.10.06, 03:11
      Jak mozna wymyslec cos ,co juz jest dawno wymyslone?/////////
    • kuba12 Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 04:59
      maruda.r
      tak jakbym czytał we własnych myślach.
      głowa pełna pomysłów, fundusze też jakoś by się znalazło, ale boję się, że mój
      trud zniweczy jakiś urzędnik czy politycy...
      wolałbym realizować najlepsze pomysły na zachodzie.
    • nexen Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 05:02
      Pomysłów wcale nie brak. Gorzej z kapitałem. Przykro mi to powiedzieć ale
      przebicie sie z czymkolwiek - najwet genialnym - jest w polsce praktycznie nie
      wykonalne. Samo "zdobywanie" minimalnych srodkow niezbednych do przetrwania
      pochłania stanowczo zbyt wiele czasu i zasobów.
      A jeśli nawet udaje się stworzyć coś sensownego to albo
      1) zniszczy cie skarbowy
      2) amerykanie tez to zrobili ale maja 10000x razy wiecej srodków, możliwości i
      potencjalnych klientow.

Jeśli ktoś z was chce zapoznać się z planami i ewentualnie zainwestować
      zapraszam do kontaktu. Inwestorzy mile widziani.
      • Gość: Gość Bezpieczna aplikacja to podstawa.... IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.10.06, 06:05
        Czemu nie, ale niech bedzie to aplikacja zbudowana z bezpieczenstwem i bardzo
        dobra encryption (przepraszam ale jakos nie znam odpowiednika polskiego na to
        slowo). Wystarczy spojrzec na record Skype'a gdzie byla masa bledow i zlej
        inzynierii wskutek czego kazda sznujaca sie firma bezpieczenstwa komputerowego
        bije na alaram co pare tygodni, a chlopaki ze Skype'a zaraz koduja nowe
        updates. Niemniej jednak jezeli bedzie to aplikacja tak bezpieczna jak djbdns
        to sukces zapewniony. Powodzenia!
      • Gość: wlodek l Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.ists.pl 19.10.06, 12:20
        Czesc

Jak masz naprawde ciekawy pomysl to napisz (oczywiscie tyle ile uznasz za
        stosowne). Prowadze fundusz inwestycyjny angel capital ktory wspiera ciekawe
        przedsiewziecia.

Pozdrawiam

Wlodek L

mail@wlodek.info
    • Gość: jerka Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.spray.net.pl 19.10.06, 07:47
      artykuł czyta duzo osób, ale nikt nie ma nic do powiedzenia w komentarzach
      zatem wnioskuję, że racje ma pan sceptyczny :) kogo interesuje borykanie się z problemami, polacy wybierają spokojna pensję od 9 - 17 a reszta ich nie obchodzi :)
      • Gość: Andrzej Ja bym inwestował w rolnictwo IP: *.space-logistics.com 19.10.06, 08:12
        I proszę nie wymyślajcie coś co jest już wymyślone
        • Gość: kol.de sky pe nie wymyslila firma high tech IP: *.infonet.ee 19.10.06, 08:44
          tak sie sklada ze skype byl wymyslony znacznie wczesniej niz pan redaktor o tym
          uslyszal. i napewno nie byla to firma High tech, czy inna wysoko rozwiniete
          monstrum technologii.

• Gość: mania Najlepiej skopiowac IP: *.adsl.alicedsl.de 19.10.06, 09:00
            Najlepiej COS SKOPIOWAC, ukrasc
            W Polsce nic nowego indywidualnego raczej nie powstaje i nie powstalo

prawie wszystkie pomysly to KOPIE tego co juz jest
            Kopie youtube kopie innych portali i inne

Nic od siebie

To wlasnie jest polski byznes

• Gość: Nacerdine Re: Najlepiej skopiowac IP: *.Red-81-45-228.staticIP.rima-tde.net 19.10.06, 09:05
              Rzuć jakiś przykład.
              • Gość: Mike Re: Najlepiej skopiowac IP: *.teleton.pl 19.10.06, 12:59
                Nie zwracaj uwagi na plujacych jadem volskdojczy.
            • Gość: Andrzej Azjaci kopiują od lat i źle im jest? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.06, 16:58
              Czy coś jest nie tak z kopiowaniem???
              • Gość: Andrzej Np. Google to też była kopia Yahoo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.06, 17:01
                Google to też była kopia Yahoo i co z tego? Dobre pomysły trzeba naśladować
    • voile Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 09:23
      Pomyslow w tym kraju jest bez liku. Problem z dostepem do kapitalu. Sam po
      odejsciu z firmy high-tech, przez dwa lata szukalem kapitalu na rozpoczecie
      dzialalnosci. Technologia jest niestety droga i wymaga pewnych nakladow na
      poczatku. Po dwoch latach rozmow z roznymi tzw. aniolami i kilku vc, musialem
      projekt wrzucic do kosza, bo rynek nie cierpi pustych przestrzeni i w ciagu
      dwoch lat siedem z osmiu z moich projektow zostalo zrealizowanych przez innych
      ludzi, w tym jedengo z moich potencjalnych inwestorow, ktory widzial projekty.
      Wiecej sie za to nie wezme. Teraz postanowilem zajac sie pomoca innym w dostepie
      do kapitalu i to idzie mi jak narazie duzo lepiej.
      • Gość: adam Najlepsze wynalazki powstawały w garażach IP: *.eranet.pl 19.10.06, 09:46
        Najlepsze wynalazki powstawały w garażach.
        Więc nie jestesmy bez szans.
        • Gość: marianek w polsce malo jest garazy IP: *.devs.futuro.pl 19.10.06, 14:43
          w blokowiskach mieszka wiekszosc polakow - garazy jest zatem bardzo malo
    • Gość: gdybacz Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: 212.191.72.* 19.10.06, 09:46
      Aby wymyśleć coś nowego, co przyciągnie uwagę wszystkich i będzie sukcesem
      finansowym jest niezmiernie trudno, choć nie jest to niemożliwe.

Zapatrywanie się w sukces Skype'a nie jest chyba dobrym przykładem.
      Przejęcie Skype'a było dopełnieniem strategii eBay (po przejęcieu PayPal). Taka
      triada pozwoli wspomóc podstawowy biznes eBay'a (aukcje). Ponieważ Skype ze
      swoimi 115 milionami użytkowników jest łakomym kąskiem dla każdego gracza w
      Internecie. W moim przekonaniu przejęcie Skype było także próbą wyprzedzenia
      konkurencji w dostępie do użytkowników i nie było podyktowane świetlanymi
      perspektywami VoIP w przyszłości. Należy zaoważyć, że przy 115 milionach
      użytkowników planowane przychody firmy Skype za 2006 to 200 milionów $ (1.7$ na
      głowę).

Sukces jaki odniósł Skype (właściwie jego twórcy), jest z pewnościa godzien
      pozazdroszczenia, co przyniesie przyszłość nikt nie wie, szczególnie, że nisko
      postawionej poprzeczki (darmowe rozmowy) nie da się tak łatwo podnieść.

Jeśli eBay-Skype ma jakiś pomysł jak monetaryzować sukces Skype'a to chętnie bym
      gdzieś o tym przeczytał.

Na razie proponuję poszukać w necie, iloma zielonymi dolarami Skype został
      dofinansowany, zanim w przyniósł dochody (o zyskach nie wspomnę).

Jeśli w Polsce znajdzie się ktoś, kto wyjmie z kieszeni kilka milionów dolarów
      na firmę działającą w Internecie finansując nawet doskonały pomysł na biznes, to
      należy oddać mu niski pokłon. Na razie nie widzę ani osoby, a tym bardziej
      żadnej instytucji, która byłaby skłonna na takie ryzyko. VC szukają genialnych
      pomysłów i dają na to do maks 1 mln zł. Czy to dużo, czy mało ? Koszty pracy,
      reklama (globalna oczywiście) i inne takie tam drobiazgi skonsumują owy milion w
      przeciągu kwartału (tak sądzę).

Konkludując, jestem sceptyczny co do możliwości powstania i zaistnienia polskiej
      firmy, która odniesie globalny sukces. Może w przysłości, taka mam nadzieję.

Jeśli zauważy się lukę i jest się w stanie zaoferować coś co jest w jakimś
      stopniu użyteczne dla szerokiego kręgu użytkowników
      • Gość: gdybacz Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: 212.191.72.* 19.10.06, 09:59
        Polecam uwadze:

www.earningscast.com/index.php?s=skype
        Bardzo ciekawa analiza.
    • Gość: wyrobnik_m-biznesu Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.centertel.pl 19.10.06, 09:52
      Sam mialem okazje poznac Pana Czechowicza. Jednym slowem - wizjoner. Co prawda
      od strony technicznej to raczej sie nie zna na tym, czym zajmuja sie jego
      spolki, ale od strony finansowej jak najbardziej. W koncu te wszystkie VC to
      takie nowoczesne lichwiarstwo, ktore wkladajac kilka zloty, oczekuje 1000%
      zwrotu. I na tym pomoc VC sie konczy.
      • Gość: gdybacz Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: 212.191.72.* 19.10.06, 09:56
        Chyba na tym polega ich model biznesowy, nieprawdaż?
        Nie są to instytucje charytatywne. Jeśli jednak przy ich udziale możesz trochę
        zarobić to chyba też nie jest źle.

Lepiej mieć 10% z czegoś, niż 100% z niczego.
      • Gość: Tomek Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 19.10.06, 12:21
        > VC to takie nowoczesne lichwiarstwo,
        > ktore wkladajac kilka zloty, oczekuje 1000%
        > zwrotu. I na tym pomoc VC sie konczy.

A Ty ile wkładasz, a ile oczekujesz? Podejrzewam że 0, 0. No i kto jest bardziej
        przydatny dla biznesu, Ty czy "lichwiarze"?
    • Gość: heheheheheh kolejny poland.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:13
      buahahahahhahaha poland.com
    • Gość: Mirek Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:39
      To raczej próba medialnego rozgłosu obu Panów. Fajny PR - zakład komentowany w
      mediach.Potrafią się chłopaki sprzedać...
    • tim_1982 Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 12:25
      Nawet jak wymyślą, to i tak pewnie będzie najrzadziej używany w Polsce.
      U nas szczytem technologii jest Gadu Gadu, na dodatek z komponentami na obcej
      licencji :/

---
      Wroclaw and Lower Silesia
    • zzzyziu Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 12:27
      > Czechowicz: - Znanej na całym świecie polskiej spółki wysokich technologii,
      > porównywalnej ze Skype'em doczekamy się już do końca 2008 r.

Jedna taka firme Pan Czechowicz juz mogl miec w swoim portfolio, ale wybral
      strategie "oszczednosci" polegajacej na podkupieniu pracownikow z kodami
      zrodlowymi oraz "inzynierii finansowej" zamiast organicznego wzrostu.

Ale byc moze od tego czasu czegos sie juz nauczyl.
    • Gość: sceptyczny Po co ładować ciężkie pieniądze w jakieś niepewne IP: *.tpnet.pl 19.10.06, 12:59
      hajteki, skoro można znacznie bezpieczniej i dużo zarobić na rynku nieruchomości
      w wielkich miastach.
    • Gość: Polak Potrafi Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:22
      No dobra, oddaję za darmo mój pomysł:
      Teczki Online - ogólnoświatowa baza teczek agentów, sprzężona z systemem GPS.
      Podajesz swoją lokalizację i otrzymujesz listę agentów mieszkających w promieniu
      300 metrów. We współpracy z sieciami GSM nawet poda nawet agentów którzy
      przejeżdżają w pobliżu.
      Przenośne urządzenie lokalizujące przekażemy w prezencie premierowi aby zawsze
      wiedział gdzie jest jego min. finansów.
      Czekam na uwagi i propozycje ulepszeń.
    • kropka9991 Sercem jestem za Czechowiczem 19.10.06, 13:58
      ale rozum wskazuje mi na Wiatra. I bardzo chciałabym się mylić.
    • Gość: L Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:17
      Czym się tak podniecać? Słaby algorytm kompresji dźwięku, drożyzna w VoIP a
      wszyscy zapatrzenie w skajpiunia aż miło. Siła marketingu. Tyle na rynku
      ciekawszych komunikatorów głosowych/VoIP, że aż żal, że ludziska łykają skype
      jak małpa kit.
      • kropka9991 Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? 19.10.06, 14:29
        To właśnie typowy przedstawiciel grupy malkontentów, których w Polsce mamy
        nadreprezentację. Kwestionuje ewidentny sukces jaki odniósł Skype, choć sądząc z
        marnych prób jego dyskredytacji, sam malkontent nic nie wnosi do tzw. wielkiego
        biznesu bo nie jest w stanie. Jak w tym dowcipie kończącym się słowami "oby mu
        zdechły"
        • Gość: J. Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.pkobp.pl 19.10.06, 16:28
          Akurat to Ty jesteś przykładem stękacza, ktory nie doczyta komentarza do końca,
          nie zrozumie go, ale swoje krytyczne filozofie i tak musi przedstawić.
          Bo kolega powyżej mówi jedynie o tym, że Skype nie jest technicznie dobrym
          programem, że są lepsze... I to prawda... Nie doczytałem się w jego wypowiedzi
          żadnych negacji sukcesu :-?
        • Gość: Andrzej Dla mnie Skype nie zadziałał, ale spróbuję znowu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.06, 23:31
          Rozmowa przez Skype była ok, ale w pewnym momencie zaczynał się pogłos. Nie
          dałem rady tego wyeliminować. Mam klienta który mnie 'dręczył' Skypem, ala dla
          mnie to było do kitu - klient mnie słyszał ok, a ja jego w ogóle albo na odwrót.
          Pomijając już ten pogłos, który był zabójczy, Skype w biznesie - sama idea:
          gadam przez telefon, dzwoni dodatkowo komórka, a tu jeszcze ten Skype brzęczy.
          Na pewno jednak jeszcze za jakiś czas spróbuję
    • Gość: Tomek Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:33
      Opus One około 150 USD - dobre winko. Mondavi sie popisal. A ktory rocznik?
      A co do zakładu, to myślę, że Czechowicz nie ma szans na wygraną.
      W duchu trzymam jednak kciuki.
      • Gość: gosc Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: 84.4.144.* 19.10.06, 15:51
        Nowy Skype jest juz wymyslony.
        We Francji juz kilkanascie procent rynku telefonii
        stacjonarnej chodzi na VoIP. Odbywa sie to oczywiscie
        bez komputera, na modemie ADSL. Rezultat jest taki,
        ze za cene miesieczna 6 paczek papierosow mam ADSL 20mega,
        telefon nielimitowany na Francje i 30 innych krajow
        w tym Polske oraz gratis rozmowy miedzy moja komorka
        a telefonem domowym.
        Nawet France Telecom kopiuje te usluga z tzw. Livebox,
        ktory zreszta proboje sprzedawac takze w Polsce ale
        oczywiscie jest drozszy od innych dostawcow.
        • Gość: Jergor Polacy nie wymyślają! Polacy Kopiują !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:42
          Nic łatwiejszego od skopiowania pomysłu jak SKYPE i nazwania go Polski Skype!
          Nikt w Polsce nie ma oryginalnej idei na program komputerowy lub serwis
          internetowy. NIkt nie wymyślił w Polsce Google, Netscape, eBay, Skype, czy
          jakiegololwiek serwisu MP3. Wszystko to kopie pomysłów z Zachodu. łatwiej
          skopiować niż wymyśleć. To nie jest jedynie problem branży IT. Polacy nie
          wymyślili niczego w muzyce, kulturze, sztuce. Powielają czyjeś pomysły i
          powstają takie: polski hip-hop, polski rap, polski Oscar, polski Pulitzer...itd
          itd itd...
    • remigiusz.walejko Taka firma włąsnie powstaje... 19.10.06, 22:06
      Za niedługi czas firma taka ma szansę zaistnieć, i coś mi mówi, że będzie się
      nazywała DENKO LOGIC.
    • patriota21wieku Nie powstanie bo zawistni ja zatraz zniszcza! 20.10.06, 16:56
      W Polsce nie powstanie nic na skale Skype'a bo zawistni "Polaczkowie" (nie
      mylic z Polakami) zaraz powiedza ze wlasciciele waszystko "ukradli" i sa
      czesia "ukladu", a ich pomysl jest inspirowany przez "UBecje".

A potem im fiskus, inspirowany przez Samoobrone, dowali 80% podatek, skutecznie
      rozwalajac resztki firmy, po czym wlasciciele kupia bilet na Ryanair'a i poleca
      do normalego kraju gdzie praca jest doceniana, a nie ud...piana przez
      zawistnych nierobow ktorzy naleza do jakichs zwiazkow zawodowych.
    • Gość: rychu i zdzichu Olejniczak z sld jest b. mądrym, a Jakubowska .... IP: *.promax.media.pl 20.10.06, 18:57
      załatwi srodki finansowe.........hehe
    • Gość: kturowski Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:50
      Generalnie w Polsce niema jeszcze takiego ducha przedsiebiorczosci jaki mozna
      zaobserwowac za ocenem, a wlasnie od amerykanow powinnismy sie uczyc i brac w
      tym wzgledzie przyklad. Sadze ze w glowach Polakow klebi sie i rodzie wiele
      pomyslow niemniej jednak otaczajacy nas realizm i coraz to napotykane problemy
      (biurokratyczne) przy rozwijaniu i zdobywaniu pieniedzy (male nasycenie business
      angels) na wlasne pomysly niesprzyjaja duchowi inwestycji szczegolnie w branzy
      high tech. Jestem jednak dobrej mysli ze to sie zmieni. Wysokiej klasy
      absolwenci kierunkow scislych w Polsce maja swietne umiejetnosci twarde,
      niemniej jednak umiejetnosci miekkie takie jak asertywnosc czy umiejetnosc
      przekonywania innych do wlasnych racji jest znikoma, co w pewnym stopniu
      przeklada sie rowniez na podjecie ryzyka wlasnego biznesu. Podsumowujac jestem
      pelen nadziei by to wlasnie Pan Czechowicz byl wygranym. Naszym sasiadom jak i
      mlodym Polakom nieduzo brakuje aby osiagnac sukces. Moze nie w skali
      porownywalnej do Skypa, ale znaczacy. Szczegolnie mam tu na mysli branze
      internetowa. I w tym temacie sam moglbym sie z kims zalozyc. Pozatym bardzo
      ciekawy zaklad.
      pozdr
      kturowski
      • Gość: Ludwik Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.server.ntli.net 07.11.06, 11:19
        Najwazniejsza rzecza w tym interesie to obok pomyslu jest dobra nazwa czyli
        domena.
        Rejestrowanie i sprzedawanie domen to obecnie jeden z najlepszych interesow
        ktory kazdy moze sprobowac. Nie jest trudno wymyslic domene ktora mozna
        sprzedac za $100-$200 a rejestracja kosztuje tylko $7-$10
        To jest lepsze niz inwestycje na gieldzie, nieruchomosci czy zloto
    • Gość: Pi Re: Czy Polacy wymyślą nowego Skype'a? IP: *.petrus.com.pl 11.11.06, 14:29
      A może tak wymyślić KOŁO?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka