t-800 23.11.06, 15:27 Dziura wykryta w nowej wersji Firefoxa umożliwia wykradanie haseł zapamiętanych przez przeglądarkę - co gorsza, dziura ta jest aktywnie wykorzystywana przez złodziei. Całość: security.computerworld.pl/news/102782.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: toja Re: Firefox sprzedaje hasła IP: *.biol.uni.wroc.pl 23.11.06, 19:11 dobrze, ze nigdy wlaczam zapamietywania hasel i loginow ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Firefox sprzedaje hasła 23.11.06, 19:22 A ja czasem. Adblock jest bezkonkurencyjny. ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: Firefox sprzedaje hasła 23.11.06, 20:57 Dziura, o której mowa ma bardzo ograniczone możliwości wykorzystania. Aby złodziejowi udało się wykraść login i hasło musi on mieć możliwość umieszczenia spreparowanego formularza na tej samej domenie, której ten login i hasło dotyczy, tylko wtedy przeglądarka automatycznie te pola wypełni i umożliwi wysłanie ich na wybrany przez złodzieja adres np jako parametry GET. Oczywiśie wynika stąd od razu, że tylko ta jedna para login/hasło zostanie wysłana. W praktyce niewiele jest stron, z których warto byłoby zdobyć cudzy login, a które jednocześnie umożliwiają użytkownikom wklejanie własnego kodu html, nie zmieniając przy tym adresu (domeny). Dodatkowo ofiara musi zapamietywać hasła w przeglądarce. Z pewnością do stron narażonych na taki atak nie należą serwisy banków, czy jakiekolwiek inne serwisy wykorzystujące https. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Firefox sprzedaje hasła 23.11.06, 22:03 Nie używam FF bo mam SeaMonkey :-) Newsreader w zestawie, dlatego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Firefox sprzedaje hasła IP: *.tpnet.pl 23.11.06, 22:38 A ja używam FeedReadera. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Firefox sprzedaje hasła 23.11.06, 23:24 Do czytania postów z usenetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Firefox sprzedaje hasła IP: *.tpnet.pl 23.11.06, 23:41 He, he! Ofkorsnot. ;-] Idę spać. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Firefox sprzedaje hasła 23.11.06, 23:50 Zajrzyj jeszcze do zwyrolandii, pomoc potrzebna :-) Odpowiedz Link Zgłoś