Gość: PRECZ Z TELEKOMUNĄ IP: *.chello.pl 12.12.06, 23:11 nadejdzie dzień upadku tp sa!! oby jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasnov Re: Najgorsza jest TP SA 13.12.06, 00:02 Cóż, może trzeba jeszcze więcej pieniążków z niej wypompować do France Telekom, przy pomocy szemranych interesików? __________ Ogród Jane Austen - nieco łagodniejszy świat, dla kobiet. Atari XL/XE news - świat nostalgicznych hobbystów. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Powolne odchudzanie TP SA 13.12.06, 00:16 Zwolnią ludzi, a na ich miejsce przyjmą pracowników, których będzie rekrutowała inna firma i będzie ich wynajmowała. Oczywiście za odpowiednio mniejsze, nędzne pieniądze będą pracować. Zresztą teraz tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartuś Powolne odchudzanie TP SA IP: *.emirates.net.ae 13.12.06, 02:35 Nie szkoda mi TP S.A., ale szkoda mi ludzi, którzy stracą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabelek Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.orange.pl 13.12.06, 05:26 masz rację. Tymbardziej,że pacy nie stracą najgorsi,ale Ci którzy nie maja pl eców,którzy nie są lizusami. Tak jak z firm współpracująch składajacych się z byłych pracowników,którym kazano pozakładać działalności gospodarcze mowy są rozwiązywane z tymi firmami,które nie chcą płacić haraczu pracownikom TP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: 212.160.172.* 13.12.06, 07:14 jestem pracownikiem tpsa moje dziecko nie czeka na jej upadek... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Powolne odchudzanie TP SA 13.12.06, 09:39 Więc życzmy firmie, aby rozkwitała i jak najmniej klientów oszukiwała! -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:19 Gość: gość - mi jest Ciebie żal ale jak masz okazje to od tego francuskiego faszysty uciekaj bo zrobi z Ciebie dziada lub dziadówę za 800 pln. Francuzi to najgorsze biznesmeńskie bydło.Ja tych co sprzedawali im firmy wiedząc o tym co zrobią własnoręcznie udusiłbym.W taki sposób jak u nas niekupiliby żadnej firmy w stanach czy u siebie o niemczech nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 12:44 Nie wiem czy wiesz ale lucent (USA) polaczyl sie z Alcatelem (francja) a wiec przeczy to twojej tezie. a swoja droga tpsa jest beeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Zysk TP "tylko" 2 mld złotych.... 13.12.06, 07:36 toż to jakieś grosze! Jak można za takie psie pieniądze utrzymywać pracowników? JA to bym zwolnił nie połowę ale 120% pracowników! Wtedy to TP by zarobiła!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Powolne odchudzanie TP SA 13.12.06, 08:03 przestań straszyć skąd ja u mnie na wsi wezme net :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: 212.244.126.* 13.12.06, 08:30 "Przedstawiciele TP SA tłumaczą, że redukcje zatrudnienia mają związek z decyzjami szefowej Urzędu Komunikacji Elektronicznej Anny Streżyńskiej, która szybko liberalizuje rynek i naciska na obniżki opłat pobieranych przez TP SA od klientów i innych operatorów. Decyzje Streżyńskiej mogą kosztować TP SA utratę części przychodów." no po prosru brawo. Zamiast obnizac klientom oplaty i na tym zyskac, po prostu zwolnia pracownikow, bo kilku menedzerow jest zbyt zachlannych! Panowie, lepsze sa mniejsze zyski niz brak zyskow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pico TP SA kolejny raz ukrywa wielką awarię ? IP: *.telsat.wroc.pl 13.12.06, 08:34 Od dwóch tygodni "leży" system przetwarzania danych TP.Z tego powodu nie mogę niczego załatwić.O tym fakcie dowiedziałem się od "starych" pracowników TP.Usłyszałem też, że jest to kolejna wielka awaria ogólnopolska, która może potrwać nawet 1,5 miesiąca.Francuska telekomuna olewa klientów ! Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Zysk za wszelką cenę 13.12.06, 08:38 Przykład tego, że w kapitaliźmie wartość człowieka określa jedynie jego zdolność przynoszenia dochodów. Jeśli przynosi straty lub powiększa wydatki, tym samym zmniejszając dochody/zyski, należy go się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
peterrek Re: Zysk za wszelką cenę 13.12.06, 16:19 to jest właśnie straszne. pieprzony babilon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samba Ja również zwolnie tepse z internetu i telefonu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 08:43 Czekam do końca umowy i FRUUUU. Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo 13.12.06, 09:10 Ja podziękowałem TPSA miesiąc temu, choć miałem umowę do kwietnia. Przysłali pismo, że zmienia się regulamin świadczenia usług i że przysługuje mi z tego tytułu prawo wypowiedzenia umowy bez konieczności płacenia karnych opłat. Nie przysłali ci takiego pisma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samba Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:15 Pisma nie przysyłali. Doczytałem na fakturze dopisek z informacją o tym. Nie zrobiłem tak jak Ty ponieważ mam obecnie do dyspozycji nedynie Chello ato praktycznie to samo co tepsa jesli chodzi i jakośc usług. Postanowiłem poczekać kilka miesięcy bo konkurencja jest juz na bilbordach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo IP: *.chello.pl 13.12.06, 09:28 Chello to to samo co TPSA???? Chyba pracujesz w marketingu tpsy:))) Miałem neostrade przez 2 lata a teraz mam chello i róznica jest kosmiczna!!!!! POmijająć to że jest 2x taniej i umowy normalnie roczne a nie na 3 lata jak teraz w tpsie Sic!! to przez rok raz mi tylko w chello net wysiadł a w neo to było raz ale na tydzien!:) Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo 13.12.06, 09:29 Ja też mam chello i jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samba Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:32 Z tym taniej to jakos mnie nie przekonuje zwłaszcza teraz. Mnie raczej Chodzi o limity, o możliwość podłączenia drugiego kompa w domu i o obsługe klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Ja również zwolnie tepse z internetu i telefo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:43 A ja, jako Klient biznesowy, dostałem od TPSA w ciągu ostatniego miesiąca 2 listy. Obydwa jednostronicowe, obydwa na kredowym papierze, obydwa zadrukowane jednostronnie, obydwa w zasadzie nie zawierające treści. Spokojnie jeden z nich można było je dołączyć do rachunku i wydrukować na papierze z recyclingu, a drugiego mogło by w ogóle nie być... W sumie, to ja sobie nie życzę, aby moje pieniądze, które płacę TPSA były wyrzucane w ten sposób. To już lepiej niech TPSA zrobi sobie jakąś imprezę gwiazdkową! Jak imprez już macie dosyć, to może paczki dla dzieci pracowników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Powolne odchudzanie TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:18 racja. TPSA jest znienawidzonym molochem. Ale, istnieje tzw. cynnik ludzki: kto z was trafil na bruk, nie zglupoty, czy za pijanstwo, tylko w ramach odchudzania? Jak szybko znalazl nowa prace? Za co zyl? Czy to w ogole kogokolwiek w tym kaczolandzie interesuje? Nie kazdy myje s..cze w Londynie, nie kazdy podciera pupska w irlandzkich domach starcow. Gdzie ma isc normalny, zredukowanmy inzynier, czy marketingowiec? No, gdzie? Na bruk? A kto da rodzinie jesc, kto zaplaci komorne? kaczki z nowej paczki? Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Powolne odchudzanie TP SA 13.12.06, 09:42 dziękować to nie ma co kaczkom ale tym którzy doprowadzili do sprzedania tepsy francuzom (to jeśli chodzi o pracowników), a od strony klientów - tepsa jest sama sobie winnna ponadprzeciętną zachłannością - operatorom sieci osiedlowych jakoś opłaca się doprowadzać net do ludzi i na tym zarabiać a tepsa nie dość że kasuje za abonament tel. dodatkowo ze neostradę (i to pewnie o połowe więcej niż w kablówkach) to jeszcze wprowadza jakieś chore limity. Nie chce mi sie wierzyc że cena tej usługi ma jakieś logiczne uzasadnienie poza świadomym naciągnieciu klientów. Przecież ludzie walili by do nich drzwiami i oknami jakby koszt łacza 256 bez limitu przesyłu, wyniósł przykładowo 50 zł (z vat) czy choćby 60 zł w sytuacji gdzie większość sieci kablowych w mojej miejscowości oferuje łącze 256 bez limitu za 69zł. Mniej pazerności a klienci się znajdą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:02 Całkowicie cię rozumiem. Byłem zredukowany w 2001. Zarząd spanikował i zredukował 40% firmy. Od tego czasu firmie nie udało się nic sprzedać i po dalszych redukcjach i paru miesiącach została działem technicznym jednego z większych Klientów. Oczywiście redukcja nie dotyczyła ani dupowłazów ani... zarządu ;) - nawet po utracie niezależności zarząd się nie zmienił, tylko dostał inne (inaczej się nazywające) stanowiska. Powiedziano nam wprost, że sytuacja firmy była niezła, a redukcje były wywołane paniką i strachem (tzn. prognozami) przed "zawężeniem się rynku" po ataku na WTC. Od tej pory prowadzę własną firmę i popieram prawicę, a szczególnie PiS (zarząd i dupowłązy miały korzenie sięgające rezerw kadrowych PZPR i aktywistów studenckich z '80). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: 67.159.26.* 13.12.06, 13:28 Nic straconego. Droga na Kubę wolna. Tam czynnik ludzki liczy się znacznie bardziej od kondycji firmy. Może Cię nawet tamtejsza telewizja zaprosi do programu (o ile właśnie nie wyłączą im prądu), bo w końcu nieczęsto trafia się chętny do dobrowolnego zamieszkania w tamtejszym socjalnym raju. Inżynier bez pracy? Nie żartuj. Moi dwaj kumple jeszcze zanim dyplom do ręki dostali to już ją mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:36 Przecież tam już nie ma kto pracować (personel techniczny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:44 witam wszystkich - macie wiele racji w swoich wypowiedziach dorzucę coś od siebie: 1. redukcje zatrudnienia są na polecenia żabojadów, którzy u siebie zatrudniają 122tys.ludków i muszą jakoś im płacić (zyski TP transferują do siebie) 2. TP po 3 kwartale ma większe przychody niż przypuszczano, więc nie ma podstaw ekonomicznych do zwalniania pracowników (na zachodzie takie coś by nie przeszło) 3. analitycy przedstawiają,że Orange generuje 35% zysku przy mniejszej liczbie pracowników, tylko że to nie ta skala problemów - postawili maszty radiowe i tylko żenią komórki poprzez swoją sieć salonów, jak i poprzez partnerów, którzy nie zaliczają się do zatrudnienia. TP ma ok 11mln abonentów podłączonych po kablu a to już jest całkowicie inna obsługa techniczna. 4. w/w analitycy są zatrudnieni przez zagranicznych właścicieli banków i innych instytucji finansowych a tym zależy na dojeniu dywidendy z akcji, które posiadają a więc zysk, zysk i zysk przede wszystkim, dlatego patrz punkt 5 5. W związku z powyższym zlikwidowałbym giełdę, gdyż akcjonariusze poprzez radę nadzorczą obligują zarząd firmy do wypracowania takiego a takiego zysku w danym roku, więc zarząd musi zmniejszyć koszty a więc zwolnić pracowników. Tak to wygląda w modelu polskim. (tak na marginesie poszukajcie sobie w necie co to jest flexicurity (elastyczne formy zatrudnienia a bezpieczeństwo socjalne)- dwa modele flexicurity: duński i holenderski. Zobaczycie jak działa to w powyższych krajach, jakoś można pogodzić rynek i socjal). 6. Odnośnie wypowiedzi, że życzę TP jak najgorzej, to zanim ktoś coś takiego chlapnie to powinien zastanowić się co stanie się z ludźmi, którzy stracą pracę? W to miejsce można wstawić każdą inną firmę, z-d energetyczny, z-d gazowniczy czy inne, którzy co roku nie obniżają a podwyższają opłaty i jakoś nikt nie krzyczy. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
nargilla1 Życzę TP wszystkiego najgorszego. 13.12.06, 09:56 Jako były klient, naciągnięty zawiedziony i gburowato potraktowany konsument, serdecznie życzę TP wszystkiego najgorszego. Doradzam wszystkim: zróbcie tak jak ja i zrezygnujcie z telefonu stacjonarnego i korzystajcie z naprawdę już tańszych komórek. Zarządowi TP SA życzę wielu darmowych wieczorów i weekendów. Wodnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk101 TP SA = normalna firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:16 Każdy monopolista tak robi; bo co ma inwestować, to ryzykowne lepiej windować ceny i uwalać konkurencję... Twierdzenie, że ludzi jest za dużo też jest względne, gdyby ich usługi były tańsze, to by ich sprzedawali więcej, a wtedy pan analityk-propagandzista miałby inne wskaźniki, bo by mu się licznik w proporcji zmienił. Ale to jest wina wszystkich rządów, które doprowadziły do takiej sytuacji: najpierw chroniono monopol, potem go sprzedano zadłużonej po uszy (państwowej) firmie. Skoro firma ma gigantyczne długi, to chyba nie dziwota, że nie ma chęci inwestować gdzieś tam daleko w Polsce. Super strategia. Związki zawodowe w TP też były zachwycone, płace były 2x większe niż u konkurencji + gwarancja zatrudnienia; ale ta ostatnia się skończyła i teraz płaczą... Gdyby zamiast konserwować monopol rynek zderegulowano, 10 razy tyle ludzi miałoby robotę w branży, ale to trzeba myśleć w innych kategoriach. Reasumując: Balcerowicz musi odejść (kto był wtedy wicepremierem?):-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: TP SA = normalna firma IP: 212.160.172.* 13.12.06, 12:37 Gość portalu: analityk101 napisał(a): > płace były 2x większe niż u konkurencji Nie rozśmieszaj mnie, jeśli możesz... Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: Powolne odchudzanie TP SA 13.12.06, 10:33 ciekawe wnioski wyciąga gazeta z maila, w którym było cytuję: "Został także określony maksymalny pułap odejść dobrowolnych w wysokości do 5,7 tys. pracowników w ciągu trzech lat." Ja nie wiem, może ja to źle czytam, ale czy to oznacza, że TP ma zwolnić 5,7 tys. osób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:50 dobrze czytasz TP zwolni 5,7 tys ludzi, tak na marginesie to w samej TP na dzień dzisiejszy pracuje ok. 26 tys z 74 tys. jak zaczęły się zwolnienia, więc bedą zwalniać i zwalniać aż TP upadnie a wtedy właściciele (czytaj żabojady) sprzedadzą markę, która i tak nie będzie już wiele warta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:04 Na początku roku pewnego piątku "padła mi karta" na centrali. Na naprawę musiałem czekać do poniedziałku bo... Wykazujący dużą ilość dobrej woli pracownik firmy zapewniającej TPSA obsługę techniczną nie został wpuszczony przez ochroniarza na teren centrali(!!!). Dlaczego? Bo nie ma dyżurów technicznych, bo serwis dojeżdża tylko do awarii, bo ochroniarze mają zakaz wpuszczania kogokolwiek od piątku po południu do poniedziałku rano. I to miało miejsce w Warszawie(!) Z drugiej strony pamiętam, jak znajomy obsługiwał awarię w TPSA i ochroniarze nie wpuścili go do biurowca TPSA przy ul.Pięknej (gdzie miał usunąć awarię), mimo obecności pracownika TPSA oraz odpowiedniego kierownika TPSA... bo było po godz. 16.00 (nie jestem pewien, czy nie była to 15.30 - coś koło tego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiejstut Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:41 Po tym jak TP SA odmówiła mi przeniesienia telefonu do domu z mieszkania pluję na tą firmę i życzę jej wszystkiego najgorszego. Tylko ludzi żal. Gwoli jasności, 30 metrów od płotu mam słupek TP. Znajomy człowiek z telekomunikacji otworzył go, chcieliśmy sprawdzić czy faktycznie tak jak tłumaczą przeklęte obszczymurki w Francji nie ma technicznych warunków przyłączenia. Okazało się, że warunki techniczne do przyłączenia są jak najbardziej. Chciałem dwie linie stacjonarne plus dwa intertnety. Jak wiadać okazło się to zbyt mało i TPSA się nie chciało korzystam z mobilek i internetu bezprzewodowego. Lepszy rydz niż nic. Teraz nawet jak sk...syny z TPSA bedą mnie błagać bym się przyłączył oleję ich. PS. Nie ma gorszych kroporacji niż francuskie. Olewanie klienta, drenaż zysków, dbanie o centralę. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: monopolista 13.12.06, 11:38 :) masz tu kozetke połóż się powiedz kiedy pierwszy raz tepsa cie wyzyskała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:00 Pracownicy TPsa macie pecha jak ci z Orbisu, Polmosu Poznań żeście wpadli w łapy francuskiego faszysty. Ta francuska hydra nie zrezygnuje z jednego euro swoich zysków transferowanych do francji, wszystko zapłacą polscy pracownicy.Francuzi zachowują się tak jak okupanci. Mam nadzieję że kiedyś im zapłacimy jak i im polskim pomocnikom Odpowiedz Link Zgłoś
jola_bzyku ....... NIE odchudzajcie TP SA...... 13.12.06, 12:35 Podnieście opłaty, proszę, a do ściągania zatrudnijcie dodatkowych przacowników. Najlepiej wprowadźcie coś w rodzaju podymnego . shallom Odpowiedz Link Zgłoś
mal1950 Bankructwo na Własne Życzenie, za Zachłanność !!! 13.12.06, 12:49 Bankructwo na Własne Życzenie, za Zachłanność !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Bankructwo na Własne Życzenie, za Zachłanność 13.12.06, 13:22 mal1950 napisał: > Bankructwo na Własne Życzenie, za Zachłanność !!! chciałbyś nie?, ale nic z tego nie będzie, ta firma działa _racjonalnie_ w warunkach jakie jej stworzono; pretensje nie pod tym adresem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwy Pytanie IP: 212.160.172.* 13.12.06, 13:04 A moze ktoś by przedstawiła anlogicze porównanie cen usług dla tych krajów, skoro porównuje się przychody na pracownika. Bo jeżleli UKE wymusza ceny dużo nizsze niż w innych krajach, to jak można obiektynie porównywać przychody. Sprzęt w tych wszystkich krajach kosztuje podobnie, tylko usługi są dużo tańsze. A to że w Polsce zarobki są niższe niz na zachodzie nie powinno znaczyć, że usługi mają być świadczone kilkakrotnie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Pytanie 13.12.06, 13:29 Gość portalu: Dociekliwy napisał(a): > A moze ktoś by przedstawiła anlogicze porównanie cen usług dla tych krajów, > skoro porównuje się przychody na pracownika. > Bo jeżleli UKE wymusza ceny dużo nizsze niż w innych krajach, UKE nie wymusza cen, cokolwiek przez to rozumiesz, tylko nie pozwala na bandyckie praktyki typu sprzedaż wiązana czy ordynarne udupianie konkurencji. Zakazując tego typu działań UKE, po prostu robi to do czego została powołana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 14:00 > udupianie konkurencji. A tak szczerze: To gdzie ty widzisz konkurencję dla TPSA?? Bo ja nie widzę. Weszło parę firm (? jedna? dwie?), które myślały że inwestując grosze zrobią grubą forsę (myślały zresztą jak znaczna część firm "zachodnich"). Ale im się nie udało i teraz wegetują. Niestety weszło też parę firm, które można uznać za "raka drążącego telekomunikację" - bo poza reklamami w TV to ich poziom inwestycji jest tak mały, ze można go pominąć... Elementy konkurencji występują tylko i wyłączne lokalnie - głównie dzięki operatorom kablowym, ale Ci zakładają linie tylko tam, gdzie im pasuje i koniec. Tu nie ma konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morti France Telecom IP: 193.109.212.* 13.12.06, 13:35 Jakoś nikt w tych porównaniach nie umieścił FT, które gdyby nie dotacje z budżetu to już dawno powinno upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idle Powolne odchudzanie TP SA IP: 212.160.172.* 13.12.06, 13:56 Ale czemu na ten temat wypowiada się aż 2 analityków ? Przecież wystarczy połączyć firmy i jednego wysłać na trawę. Redukcja o 50%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opax Powolne odchudzanie TP SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 14:04 Byłbym za a nawet przeciw TP SA gdybym wiedział ile pieniędzy wyprowadza France Telekom. I to w różnej formie - np opłaty za nazwę "Orange". Mam podejrzenie że Francuzi bardzo przywykli w przeszłości do wyzysku państw kolonialnych i tak też - jako państwo kolonialne traktują Polskę - i nie oni jedyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Powolne odchudzanie TP SA IP: 212.160.172.* 13.12.06, 17:46 Żal mi wszystkich przeciwników tp. Sam nie jestem w 100% zadowolony z ich usług, ale do rzeczy... O awariach - Myślę, że część wypowiedzi np o awariach neo to tylko brak umiejętności klienta, wadliwy sprzęt klienta (może to Twój router się wiesza, a nie łącze pada?) lub nawet czyste kłamstwo klienta (po wypada narzekać na tp). Mi neo działa bez restartu miesiącami... a ewentualne awarie są naprawiane na następny dzień roboczy. Pady łącz - pamiętajmy, że często są to linie napowietrzne gdzie łatwo o jej zerwanie, a jeśli nawet są w ziemi - to zaraz koparka je wyrwie... Mam bardzo wiele do czynienia z wieloma operatorami i poza niektórymi wyjątkami to jakość łącz w tp ZNACZĄCO przewyższa innych operatorów. Co do upadku tp - a skąd Ci inni (tańsi?) operatorzy niby biorą łącza? To przecież głównie tp im je dostarcza i żadnego z tych domorosłych operatorów osiedlowych nie stać by było na prawdziwie własne łącze. Życzenie tp samych złych rzeczy to także utrata pracy dla kolejnych tysięcy pracowników. Nie liczmy na to, że inni operatorzy (którzy ledwo żyją) ich zatrudnią. Outsourcing - można mieć mieszane uczucia, czy to dobre, czy złe, ale na pewno tp ma większe pole manewru do nakładania kar na firmy zewnętrzne w przypadku braku naprawy łącza, niż kiedy to byli leniwi pracownicy tp. A co za tym idzie? Firmy monterskie pracujące dla tp muszą świadczyć lepsze usługi niż to robiła sama tp. Firmy outsourcingowe to także kolejne tysiące miejsc pracy. Czy w tp, czy w innej firmie - co za różnica? Konkurencja - już to ktoś napisał - jest ona zerowa. Na moim osiedlu tp pierwsza dała ogłoszenia o założeniu telefonu (a telefon był w ciągu tygodnia). Netia zjawiła się dopiero po paru miesiącach. Poza tym Netia dopiero teraz cenowo dogania tp przy swojej usłudze Net24. Dla kablówki osiedle o wielkości 300 mieszkań (z rychłą perspektywą rozbudowy osiedla) to za mało. Rozdzielenie neo od tel - dla klienta to oczywiście dobra rzecz. Ale patrząc na podstawy technologii ADSL, która bazowała na tym, że klient już ma łącze telefoniczne to rozdzielenie usług może wyglądać raczej dziwnie. Zarobki - teraz jest moda na zatrudnianie studentów za niskie stawki. 90% firm teraz tak robi i bynajmniej tp nie jest tu pionierem. Raczej to wina studentów, że zgadzają się na takie warunki. Wadą studentów jest też to, że są to pracownicy krótkoterminowi, a więc ich kształcenie jest nieopłacalne, a oni sami nie przykładają się do wykonywanej pracy. Oczywiście szkoda, że tp musi zwalniać pracowników, ale tu nie mi decydować o słuszności takiej decyzji. France telecom - pamiętajmy, że dzięki połączeniu z FT, tp ma bardzo szybkie łącza OpenTransit łączące nas z resztą świata. Moda - to już tradycja żeby dokopać i nie lubić tp. Ale czy ktoś dokopie Netii jak nie płaci podwykonawcom? Czy ktoś dokopał Sferii, Tele 2, czy innym gó..anym pseudo operatorom za nachodzenie (wręcz dręczenie) potencjalnych klientów, za nielegalne praktyki podpisywania umów, itp? Nie. Jedynie patrzy się na ręce tp :/ Dlaczego? Bo tp z założenia nie lubimy. Klienci - poziom wypowiedzi większości wpisów na niniejszym forum już wiele świadczy o inteligencji piszącego, znajomości rynku i branży telekomunikacyjnej, technologii, itp. A więc wypowiadając się warto zapoznać się trochę lepiej z tematem zanim się klepnie bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś