Dodaj do ulubionych

Jaka konsola pasuje do ciebie

IP: *.chello.pl 02.11.07, 17:22
Autor zapomniał dodać, że gry na konsole są horrendalnie drogie, same konsole są w cenie przeciętnego peceta i dostępny jest dość wąski zakres gier. Nic, do czego potrzeba bardziej zaawansowanego sterowania (np. myszki). Można zapomnieć o solidnych cRPG czy rozbudowanych strategiach.

Ja się jednak zapytam: po co mi konsola, skoro mam peceta, którego mogę dowolnie rozbudowywać i modernizować i który i tak jest w domu niezbędny?
Obserwuj wątek
    • Gość: screw_driver@o2.pl Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 17:35
      jako posiadacz x360 uwazam ze ten artykuł jest lipny,x0 coprawda hałasuje ale
      nei dyskfalifikuje to odtwarzania filmów czy muzyki,bzdura jakas
      totalna,problemem jest awaryjnosc dziecka m$ o ktorym autor tekstu nawet nie
      wspomniał należycie,nalezałoby jeszcze wspomniec o piratowaniu gier,które to
      cieszy sie w polsce dosc duza popularnoscią.Co do cen gier to mozna ale nie
      trzeba meic zastrzezen,ceny do 250 pln za nówki,klasyka po 120 i taniej,rynek
      uzywek tez ładnie rozkwitł(od 30 pln w góre)
      do rzeczy wartych wspomienia nalezy dodac bezprzewodowy pad(przewodowy w wersji
      core-wycofywana z rynku na rzecz arcade z bezprzewodowym) z mozliwoscią
      podłączenia headsetu i rozmów miedzy graczami w trakcie gier online
      co do live! to jest w planach polaska wersja,pojawiają sie juz gry całkowicie
      spolszczone,w planach rowniez ipTv przez xboxa
      ps3 rowniez mocarna maszynka,lecz dopiero w powijakach,mało tytułów dostepnych
      co dyskredytuje ja jak narazie,w okncu konsola ma słuzyc do gier,wiec jak ma
      słuzyc jak nie ma ich zbyt wiele
      N.Wii to natomiast staroc,nie taka grafika jak na sprzecie konkurencji wiec
      nawet powstrzymam sie z nazwaniem jej konsolą nowej generacji.
      co do kontrolerów:
      xbox360: przewodowy,bezprzewodowy,gitara bezprzewodowa(guitar hero 3) mozliwosc
      zamontowania czujnika ruchu(przechylanie pada metodą kierowania
      postacia/pojazdem w grze)
      ps3:bezprzewodowy czujnik ruchu ,spore problemy z wibracja
      wii: przewodowy,czujnik ruchu
      porownujac cene/moc/dostepnosc akcesoriów oraz gier dla mnie jednoznaczym
      zwyciesca jest xbox360
      ps3 planuje kupic w przyszłym roku jakrozwinie juz skrzydła i bedzie wszystko
      pieknie ładnie
      • Gość: momo a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 19:58
        Artykuł jest słaby. Zgadzam się.
        Na początek kilka sprostowań. Najmłodszą konsolą jest Wii a nie PS3
        (2 dni różnicy, ale jednak). Autor sugeruje, że konsola Nintendo DS
        jest dla dzieci, co jest oczywistą bzdurą. Pisanie, że
        kontroler "Sixaxis" z PS3 jest odpowiednikiem kontrolera Wii u
        znawcy tematu może wywołać co najwyżej uśmiech politowania. Krótko
        mówiąc Sixaxis nie umywa się do Wiilota.

Brakuje tutaj przede wszystkim informacji o sprzedaży konsol na
        rynku:
        Wii - 13,3M
        XBOX - 12,7M
        PS3 - 5,4M
        Przy czym Xbox pojawił się na rynku w 2005 roku, a Wii i PS3
        dokładnie rok później.

Nintendo DS - 54M
        PSP - 26M
        Pojawiły się na rynku minej więcej w tym samym momencie.

Miałem do czynienia z wszystkimi konsolami i moim zdaniem prawdziwym
        nextgenem (i to najtańszym) jest Wii, co zresztą doskonale widać po
        sprzedaży. Podczas gdy Xbox i PS3 oferują "tylko" lepszą grafikę od
        swoich poprzedniczek, Nintendo pokazało coś zupełnie nowego, czyli
        sterowanie. Genialne sterowanie. Chociaż uczciwie trzeba przyznać,
        że grafika na Wii jest tylko trochę lepsza od poprzedniej generacji.

Sprawa komputer a konsola. Jeśli chodzi o Xboxa i PS3 to komputer
        jest w stanie w jakiś spsosób zastąpić te konsole i to jest fakt,
        natomiast Wii w żaden sposób. Po pierwsze sterowanie niemożliwe dla
        PC, po drugie większość (jeśli nie wszystkie) gry ze stajni Nintendo
        nigdy nie wyjdą na PC.
        Pozdrawiam.
        • Gość: kilo Re: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 21:17
          Stary, grafika w grach to dla mnie podstawa a Wii to raczej jest bardziej niż
          biedna pod tym względem. Jeżeli ja mam nazwać którąś konsolę nextgenem to będzie
          to zdecydowanie PS3 (HDD BlueRay Net i najlepsza grafa). W zasadzie jedynym
          bajerem Wii jest ten kontroler, grałem i jest to ZDECYDOWANIE za mało jak dla
          mnie aby zdecydować się na zakup. Pozdrawiam.
          • Gość: Maciek Wii to zabawka a nie konsola . IP: *.range86-136.btcentralplus.com 03.11.07, 13:21
            Mialem ja i po tygodniu sprzedalem . Owszem , boks byl ok ale nie ma na ta
            konsole takich tytulow w ktore mozna sie wczuc i nie spac do poki sie ich nie
            skonczy ( ressistance , gears of war , halflife orange box i wiele , wiele
            innych ) . Na jakis czas mialem ps3 ( sprzedalem xboxa ) i jako zdeklarowany
            przeciwnik mikrosoftu bardzo szybko powrocilem do xboxa 360 . W tej chwili na
            360 jest naprawde duzy wybor dobrych gier .
            • Gość: momo Re: Wii to zabawka a nie konsola . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:39
              Bzdura. Wszystkie konsole to zabawki. Co do gier na wii to oczywiscie kwestia gustu, ale sa gry, w ktore mozna sie "wczuc" i dlugo pograc np. zelda, metroid czy oczekiwany mario galaxy. Mowie tu tylko o hitach bo jest tez sporo innych tytulow. X360 ma najwiekszy wybor gier bo jest 2 razy dluzaj na rynku. Kwestia czasu kiedy sie to zmieni tym bardziej, ze w sprzadazy konsol wii go juz wyprzedzila.
              • krasnov NIezbyt kompetentny artykuł 27.11.07, 09:06
                Autor praktycznie olał kwestię podstawową: liczbę dostępnych (i planowanych) tytułów. I tu "Rolls Royce" PS3 poległ, bo oferuje ich najmniej ze wszystkich. Co gorsza - nie bardzo będzie się to zmieniać na lepsze, bo kolejne firmy ogłaszają rezygnacje z wydania konkretnych tytułów na PS3 i cięcia budżetów przeznaczonych na tworzenie gier na PS3. Czemu? Bo PS3 ma skopany system tworzenia gier. Łatwiej jest na XBOXa 360, który ma większą sprzedaż (co oznacza więcej klientów i większy zysk). Bo wyprodukowanie gry na PS3 jest kilka razy droższe niż na Wii, a Wii sprzedaje się kilka razy lepiej. Oznacza to większy zysk przy mniejszych kosztach. Więc pieniążki z kupki "za to produkujemy gry na PS3" są przenoszone na kupkę "za to produkujemy gry na XBOXa/Wii".
                XBOX i PX3 są konsolami dla graczy uwielbiających wypasioną grafikę i efekty. Tu wprawdzie PS3 jest mocniejsze, ale przgrywa ceną i dostępnością tytułów (oraz konpatybilnością).
                Innowacyjne Wii jest dla osób lubiących "fun" przy graniu, dla całkiem innej kategorii ludzi, której MS i Sony nie doceniło/nie dostrzegło. I dlatego okazało się strzałem w dziesiątkę. Wii sięga tam, gdzie XBOX i PS3 nie potrafią sięgnąć i ze swojego terenu przeprowadza ataki na teren rywali.
      • Gość: leman Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 09:43
        screw_driver@o2.pl napisał(a):
        > wii: przewodowy,czujnik ruchu

A miales kiedys w rece ten "przewodowy" kontroler do Wii???
        Bo ja osobiscie mam komplet 2 wiimotow i 2 nunczakow i jakos zadnego
        kabla nie zauwazylem.
        A do autora artykulu mala uwaga: Porownywanie systemu sterowania z
        Wii do peesowskiego "sixaxis" jest jak porownanie F-16 do
        Kukuruznika :P
    • Gość: screw_driver@o2.pl Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 17:40
      ceny gier krótko opisałem w innym poscie
      konsola słuzy do tego zebys grał przez conajmniej kilka lat w gry w wysokiej
      rozdzielczosci bez przycinek ,szarpania i wyskakiwania błedów systemu instalacji
      i innych przebojów z XP czy Vista
      koszt konsoli 1500 koszt kompa ktory by temu podołał 4000 i jak sam stwierdziłes
      musiałbys go modernizowac
      po co mi komp do gier jak mam konsole i nie musze wkładac pieniedzy w sprzecior
      a do maili wystarczy nawet niskiej klasy komp
      i prosze mi niewyjezdzac ze na kompie to mozna sobie edytowac obrazki/muzyke i
      tego typu pierdoły,konsola słuzy do grania,do rozrywki,filmów,muzyki a nie jhest
      narzedziem.
      • Gość: Kix Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.acn.waw.pl 03.11.07, 22:56
        > po co mi komp do gier jak mam konsole i nie musze wkładac pieniedzy
        > w sprzecior a do maili wystarczy nawet niskiej klasy komp

Rownie dobrze mozna zapytac - po co mi konsola skoro mam dobrego peceta? Poza
        tym w peceta moge sobie dowolnie rozbudowac w miare uplywu czasu. Konsole mozna
        rozbudowac tylko w jeden sposob - kupujac nowy model. No i ewentualnie liczyc,
        ze gry na ktore wydalo sie fortune beda dzialaly.

> i prosze mi niewyjezdzac ze na kompie to mozna sobie edytowac
        > obrazki/muzyke i tego typu pierdoły,konsola słuzy do grania,do
        > rozrywki,filmów,muzyki a nie jhest narzedziem.

Dokladnie - komputer to narzedzie, ktore pozwala na wszystko to co konsola + o
        wiele wiecej.
    • Gość: kiki Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.11.07, 18:50
      Dlamnie tylko komp.
    • Gość: Nordmann Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.adsl.no 02.11.07, 19:14
      A chocby dlatego, ze raz kupiona konsola wystarcza na 6-10 lat. Nie trzeba nic
      wymieniac. Komputer za 3000zl (drozszy od kazdej z konsol) bedzie slaby juz za
      dwa-trzy lata. Najnowsze gry pociagnie, ale w niezbyt wysokiej rozdzielczosci i
      nienajwyzszych detalach. Na komputerach bywaja rozne problemy z grami. Problemy
      ze sterownikami, pamieciami, problemy systemowe itd. Po trzech latach juz trzeba
      dokupic pamieci i wymienic karte graficzna, czasem rowniez procesor. Na konsoli
      po prostu wkladasz gre do napedu i grasz. W najwyzszych detalach i rozdzialce
      (na current genach) HD. Gry na konsole sa takie drogie, bo producenci konsol
      produkuja je ponizej kosztow a odbijaja to sobie na cenach gier.

Waski zakres gier?? Widac ktos tu nie ma pojecia o rynku elektronicznej rozrywki
      :) Rynek konsolowy to ok. 70% calego rynku gier. Mamy tu TPS'y, bijatyki, FPS'y
      (choc osobiscie wole w nie grac na piecu), przygodowki, gry sportowe (we
      wszelkie fify i Coliny wygodniej sie gra na padzie niz klawiaturze imo) itd.
      Jedynie brak RTS'ow i konkretnych RPG'ow na konsole. Ale co do tych pierwszych
      to niedlugo moze sie to zmienic. Osobiscie nie wyobrazam sobie grania w
      strategie na padzie...

PS. Co rozumiesz pod pojeciem przecietnego peceta? Za 1600 zl nie dostaniesz
      nawet przecietnego peceta. Raczej kiepskiego, a mowie o samej jednostce
      centralnej, a nie calym zestawie... Konsole sa o wiele tansze od piecow, ale za
      to gry sa duzo drozsze.
      • Gość: Jakub Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.chello.pl 02.11.07, 20:23
        > A chocby dlatego, ze raz kupiona konsola wystarcza na 6-10 lat.
        > Nie trzeba nic wymieniac.

Że co przepraszam? To po co ten wyścig technologiczny? ;> Obecne NG za parę lat będą równie przestarzałe, jak dzisiejsze nowoczesne komputery.

> Waski zakres gier?? [...]
        > Jedynie brak RTS'ow i konkretnych RPG'ow na konsole.

No właśnie :) Są tylko gry dużo wymagające od sprzętu, a mało od gracza :)

> PS. Co rozumiesz pod pojeciem przecietnego peceta? Za 1600 zl nie
        > dostaniesz nawet przecietnego peceta.

Za 1600 zł dostaniesz dobrego peceta. Ja sobie składam właśnie takiego nieco mocniejszego z Core 2 Duo. Zamknę się w 2200. Naprawdę mocny komp to około 3000 (jak się nie dasz złapać na reklamy). A nie zapominajmy, że sama konsola przecież w domu nie wystarczy. I tak trzeba mieć komputer.

> a mowie o samej jednostce
        > centralnej, a nie calym zestawie

Co masz na myśli, mówiąc 'cały zestaw'? Za wspomniane przeze mnie kwoty dostajesz skrzynkę, klawiaturę i mysz. W przypadku konsoli: skrzynkę i pada. I do jednego i do drugiego trzeba dokupić głośniki, i wyświetlacz przecież ;>
        • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:28
          > Że co przepraszam? To po co ten wyścig technologiczny? ;> Obecne NG za parę
          > lat będą równie przestarzałe, jak dzisiejsze nowoczesne komputery.
          ten wyscig jest po to aby robic lepsze gierki na lepszym sprzecie,lepsze kawałki
          układac w programach muzycznych,bardziej wydajnie pracowac na bazach
          danych,efektywniej pracowac nad grafiką,za pare lat...na konsoli pograsz
          spokojnie 5 lat
          a znasz prawo ktore mowi ze co 18 miesiecy podwaja sie moc obliczeniowa
          kompa?wiec wychodzi na to ze kupujac dzisiaj nowego kompa za 18 miesiecy bedzie
          on juz przestarzały,konsola po 18 czy 36 miesiacach dalej bedzie spełniac swoje
          zadanie

> > Waski zakres gier?? [...]

c&c3 jest,RPG są ,o co chodzi?

za 1600 kupisz sobie pececika,popykasz roczek i tak bez rozdzieczosci HD i nie
          na max detalach i papa z piekna grafiką,konsole znowu wygrywaja
          co do zestawu,owszem owszem tu dostajesz skrzynke i tu,z ta roznica ze jak nie
          masz monitora to musisz dokupic do kompa,a TV raczej jest w kazdym domu;)
          • Gość: Jakub Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:27
            > a znasz prawo ktore mowi ze co 18 miesiecy podwaja sie moc
            > obliczeniowa kompa?wiec wychodzi na to ze kupujac dzisiaj nowego
            > kompa za 18 miesiecy bedzie on juz przestarzały,konsola po 18 czy
            > 36 miesiacach dalej bedzie spełniac swoje zadanie

Bzdura. Prawo Moore'a dotyczy układów scalonych. W przypadku konsol mamy do czynienia z takimi samymi układami scalonymi, jak w przypadku konsol. I starzeją się w konsolach tak samo, jak w komputerach.

> c&c3 jest,RPG są ,o co chodzi?

A jakie tytuły są na konsole?

> co do zestawu,owszem owszem tu dostajesz skrzynke i tu,z ta
            > roznica ze jak nie masz monitora to musisz dokupic do kompa,a TV
            > raczej jest w kazdym domu;)

Dobra, u mnie akurat są dwa monitory i żadnego TV. Ale wiem - to rzadkość. Jednakże praktycznie każda grafa ma obecnie wyjście TV - więc skoro na telewizorach jest o tyle lepszy podobno obraz ;>, to komputer spokojnie też można podłączyć do telepudła.
            • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 13:45
              > Bzdura. Prawo Moore'a dotyczy układów scalonych. W przypadku konsol mamy do czy
              > nienia z takimi samymi układami scalonymi, jak w przypadku konsol. I starzeją s
              > ię w konsolach tak samo, jak w komputerach.
              ale co 18 miesiecy nie pojawiaja sie nowe konsole a u kompów niestety wystepuje
              szybciej efekt starzenia sie sprzetu,przykład? prosze:kupujemy najmocniejszy
              procesor dla kompa,za 18 miesiecy nie bedzie juz najmocniejszy i trzeba
              upgradeowac,konsola za 18 miesiecy dalej bedzie sobie staął i nie trzeba
              wymieniac procka zeby nowe gierki chodziły fullmax i płynniutko

c&c3,battlestations midway,oblivion jest tych tytułów troche jednak jako fan
              odmozdzajacych strzelanek i scigałek nie przytocze wszystkiego ,poprostu nei
              moja działka;)
              choc osobiscie chciałbym zagrac w wiedzmina na moim pudle

podłaczasz kompa po tv np crt? i jak to wtedy wyglada?hmmm moim zdaniem to lekka
              abstrakcja kupowac kompa za 1600 i podpinac po tv,choc taka mozliwosc
              rzeczywiscie istnieje to jest to chyba najgorsze rozwiazanie,i temat bym
              zostawił bo mysle ze zarowno przy konsolach jak i kompach najlepiej miec tv lcd
              hd ,mozna podpiac i kompa i konsole i hdtv i jest spokoj;)

• Gość: Jakub Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.chello.pl 03.11.07, 18:26
                > ale co 18 miesiecy nie pojawiaja sie nowe konsole a u kompów
                > niestety wystepuje
                > szybciej efekt starzenia sie sprzetu,przykład? prosze:kupujemy
                > najmocniejszy
                > procesor dla kompa,za 18 miesiecy nie bedzie juz najmocniejszy i
                > trzeba
                > upgradeowac,konsola za 18 miesiecy dalej bedzie sobie staął i nie
                > trzeba
                > wymieniac procka zeby nowe gierki chodziły fullmax i płynniutko

Możesz mi wyjaśnić, jakim cudem w przypadku konsoli technologia blisko 2-letnia dalej ma ciągnąć coraz to nowsze gry z coraz to większymi wymaganiami sprzętowymi? Skoro gry komputerowe wymagają coraz więcej od sprzętu, to gry na konsole chyba też? A konsole mają technologie dzisiejsze - za dwa lata będą tak samo stare jak obecnie dobry procesor czy grafa do peceta...

> c&c3,battlestations midway,oblivion jest tych tytułów troche
                > jednak jako fan
                > odmozdzajacych strzelanek i scigałek nie przytocze wszystkiego
                > ,poprostu nei
                > moja działka;)

A toś mnie zaskoczył. Chociaż ciekawy jestem sterowania w C&C bez myszki i masy skrótów klawiaturowych :) Może kiedyś sobie kupię konsolę, jak będą na nie wychodziły te same gry, co na kompa ;)

> podłaczasz kompa po tv np crt? i jak to wtedy wyglada?

Eee, nie, ja raczej robię na odwrót - w kompie siedzi tuner TV ;) Ale dobry TV LCD IMHO się lepiej nadaje do grania i surfowania po sieci, niż wielki monitor LCD - głównie dlatego, że jest dużo tańszy :D

> zarowno przy konsolach jak i kompach najlepiej miec tv lcd
                > hd ,mozna podpiac i kompa i konsole i hdtv i jest spokoj;)

No i w czymś się zgadzamy ;) Zastanawiam się jeszcze nad rzutnikiem - taki wielki telewizor by tylko przeszkadzał na co dzień (rzadko oglądam TV).
                • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 20:07
                  a to powiem ci ze jestem szczesliwym posiadaczem projektora,podłaczone mam pod
                  niego i kino domowe i xboxa360 i kompa po kablu vga,efekt-rewela:] tylko chce
                  zmienic na full hd conajmniej 42 cale
        • Gość: Nordmann Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.adsl.no 03.11.07, 13:21
          Za 1600 zl dostaniesz peca, ktory nie sprosta pierwszej lepszej grze ktora
          wyjdzie za miesiac. Ofkoz odpalisz ja, ale w srednich albo niskich detalach i
          niskiej rozdzielczosci.

Dobre sprzety zaczynaja sie od 3000zl. Ponizej to sa juz przecietniaki. Ja za
          swoj sprzet w marcu dalem 4,5 tys zl (i niedawno monitor za 2tys) i do dzisiaj
          ciagnie najnowsze gierki w high detalach i duzej rozdzialce. Nawet takie demo
          Crysisa smiga az milo :) Oczywiscie dzisiaj za taki sam sprzet dalbym niewiele
          ponad 3 kola, ale liczy sie fakt ze po pol roku wciaz sprzet jest dobry. Ale nie
          zmienia to faktu ze w nastepnym roku bede musial podkrecic procesor, albo
          dokupic pamieci albo wymienic grafe bo juz nowych gier w takiej dobrej jakosci
          nie pociagnie.

Mowiac "caly zestaw" mam na mysli jednostke centralna, klawe, mysze i monitor.
          Ew. glosniki (osobiscie wolalbym kupic jakis zestawik kina domowego i podlaczyc
          go do kompa, jak juz miec wypas to na calego ;)).

• Gość: Doc Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.chello.pl 02.11.07, 20:08
      Pomijam totalne błędy co do konsol w tekście. Natomiast rynek gier na konsole w
      Polsce rzeczywiście jest mały. Ale na zachodzie, USA, czy Japonii jest o wiele
      większy niż gier komputerowych. Osobiście zależy od tego w jakie gry grasz.
      FPS np. to nawet najlepsi zawodowi gracze wolą układ klawisze + mysz niż
      kontroler konsoli. Podobnie rozbudowane cRPG, czy Strategie. Ale wyścigi,
      "bijatyki", Diablo like games, przygodówki, i wiele, wiele innych doskonale
      wygląda na konsolach.
      Natomiast co do trwałości. jest ona mniej więcej taka sama 2-3, max do 5 lat.
      potem ani na jednym ani na drugim nie zagrasz w najnowsze gry. A upgrade
      komputera jest porównywalny z nową konsolą.
      Nie dajcie się więc reklamie i naciskom. Sami wiecie w co gracie i do czego
      potrzebujecie takich urządzeń. Kupujcie pod siebie, a nie pod gusta społeczne.
      • Gość: mauzoleum Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 02:45
        >Natomiast co do trwałości. jest ona mniej więcej taka sama 2-3, max do >5 lat.
        potem ani na jednym ani na drugim nie zagrasz w najnowsze gry. >A upgrade
        komputera jest porównywalny z nową konsolą.

Nie masz racji.
        W 2000 roku kupiłem komputer, wypasiony jak na tamte czasy P3 700Mhz i mam go do
        dzisiaj. W tym samym roku wyszła konsola PS2.
        Teraz mamy końcówkę roku 2007. Na moim kompie w zasadzie nie mogę w nic zagrać,
        nawet na najniższych detalach.
        Natomiast PS2 kupiłem za 400zł i gram we wszystkie nowości (również dostępnych
        na PC takie jak PES 2008,FIFA 08 czy Sims 2). PS2 ma procek 250 Mhz a gry
        wyglądają na niej lepiej niż moj PC (taki GoW 2 nie ruszyłby pewnie na moim złomie).
        Na moim PC juz od 2,3 lat nie mogłem grac w nowosci na najwyzszych detalach, a
        PS2 podejzewam ze na rynku bedzie jeszcze minimum rok jak nie dwa. Czyli wyjdzie
        ze utrzyma sie na rynku 10 lat, podczas gdy moj PC w wariancie optymistycznym po
        5 latach jest całkowicie do wymiany.
    • Gość: zbir Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.219.unknown.vectranet.pl 02.11.07, 20:32
      "W większości domów ekran telewizora jest większy i wyświetla obraz lepszej
      jakości niż ekran komputera." Ze jest wiekszy to sie mozna zgodzic, ale ze
      wyswietla obraz lepszej jakosci? Wydaje mi sie ze tv z HD nie sa jeszcze tak
      popularne... autor wypisuje bzdury!
      • Gość: Mario Wii RuLeZ!!! IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 02.11.07, 21:02
        Nic dodac, nic ujac. Kto gral w RE 4, MoH, czy Metroid Prime 3 wie,
        co daje nowatorski joypad i nunchuk :)))
        Odnosnie grafy powiem tyle, nie wymiata co prawda , ale jest co
        najmniej przyzwoita (vide MP 3 cud, miod, palce lizac). W kazdym
        badz razie lepsza jak na GameCube, a ten rownal sie z X Boxem i
        kladl Plejaka2.
        Co do "dlugiego czasu wczytywania" (jak to raczyl zasugerowac
        autor), zastanawiam sie, czy aby napewno testowal opisywane
        konsolki, czy tez opieral sie na przewidywaniach meteorologow...
    • Gość: lq nie rozumiem jak mozna grac padem w FPS ? IP: *.devs.futuro.pl 02.11.07, 23:43
      jakies nieporozumienie z tymi konsolami, jak dla mnie nadaja sie tylko do wyscigow samochodowych, granie w FPS jest katorga dla kogos kto choc raz gral mysza na PC
      • Gość: screw_driver Re: nie rozumiem jak mozna grac padem w FPS ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:30
        Gość portalu: lq napisał(a):

> jakies nieporozumienie z tymi konsolami, jak dla mnie nadaja sie tylko do wysci
        > gow samochodowych, granie w FPS jest katorga dla kogos kto choc raz gral mysza
        > na PC

kwestia przyzwyczajenia,moge powiedziec tak,jak mozna grac na klawiaturze w
        sgigałki,granie w scigałki na klaw.jest katorgą dla kogos kto grał na kierownicy
        • Gość: Jakub Re: nie rozumiem jak mozna grac padem w FPS ? IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:31
          Przecież przedpiśca zaznaczył właśnie, że konsole nadają się do wyścigów samochodowych. Osprzęt do konsol zakładam w tym przypadku jest podobny? Kierownice, skrzynie biegów, pedały itp.?
          • Gość: screw_driver Re: nie rozumiem jak mozna grac padem w FPS ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 14:00
            dalej nierozumiem kwestii pad a klaw+mysz,to tylko kwestia przyzwyczajenia
            dla przykładu powiem ze odpalam sobie moh:airborne projektor wyswietla,kino
            domowe daje czadu a ja sobie leze rozwalony na kanapie z padzikiem i
            młucka,klawiatura + mysz bezprzewodowa niezdałaby egzaminu,testowałem jakis rok
            temu taki zestawik,to opoznienia były na tyle długie ze nei dało rady grac
            z fps grywam :moh:a,farcry:pi,rainbow6:vegas a od poniedziałku dojdzie gears of
            war i jest dobrze
            • Gość: momo Re: nie rozumiem jak mozna grac padem w FPS ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:55
              Sprobuj zagrac na wii w fpsa. Nie bedziesz mogl zrozumiec jak mozna grac myszka i klawiatura... siedzisz wygodnie na kanapie 3m od tv, w jednej rece joy, w drugiej wiilot do celowania i jest zabawa. Do tego wibracje, glosniczek w wiilocie plus detekcja ruchu. polecam
    • Gość: Temeraire Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 23:45
      Zamierzam kupić konsolę i nie wiem na co się zdecydować po przeczytaniu waszych
      komentarzy. Na początku chciałem zakupić xbox-a 360 ze względu na popularnego
      FPS-a HALO. Nie wykluczam innych gier, ale ta najbardziej mi się upodobała.
      Wątpię żeby ta gra chodziła na PS3, ani na Nitendo Wii, przez co zakup konsoli
      stałby się dla mnie mniej atrakcyjny. Niestety x-box według waszych komentarzy
      nie jest najlepszy, przez co jestem dość rozczarowany po dobrych informacjach na
      jego temat od znajomych. Poradźcie mi co w takiej sytuacji zrobić.
      • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:37
        tutaj nie ma"najlepszy" ,kazda konsola ma swoje mocne i słabsze
        strony,najbardziej rozwiniety jest rynek xbox360,kup wersje ELITE lub PREMIUM z
        HDMI i nie ebdziesz miał problemów ,Wii jakos ciezko sie przyjmuje w naszym
        kraju ,a PS3 dopiero raczkuje choc zaczyna powoli gaworzyć;)
        proponuje przejzec sobie ewe. forum www.konsola.pl
      • Gość: Nordmann Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.adsl.no 03.11.07, 13:27
        Ja bym bral X-pudlo. Moze i jest awaryjne (33% wszystkich konsol miewa awarie)
        ale wyszlo sporo fajnych gier na ta platforme. Gears of War, Halo3, Viva Pinata
        (no co, fajna gierka:)) i wiele wiele innych. Na PS za duzo japonskich produkcji
        wychodzi, gdzie wiecej swiatel i wodotryskow podczas walki mamy niz na
        dyskotece. Bleh. Moglbym ja kupic dla Tekkena 6 i Killzone 2, a poza tym nie
        jest dla mnie atrakcyjna.
        • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 14:01
          awaryjne były premium i core,wersje premium pro(wyjscie hdmi) elite i arcade
          maja poprawione chłodzenie i cos tam jeszczxe usprawnili,wiec juz nei sa tak
          awaryjne ze co konsola to 3rod i papa,nowe konsole mozna spokojnie kupowac
    • Gość: ja Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.toya.net.pl 03.11.07, 07:09
      Do autora tego tekstu. Nie doczytałem do końca, ale już na samym początku jest
      ogromny byk. PS3 NIE jest kompatybilna wstecz. A więc gry z PS2 i PSXa na PS3
      NIE pójdą! Jest to ogromna wada peestrójki i jeśli ktoś potraktuje ten artykuł
      serio, to się zawiedzie na nowym dziecku Sony.
      • Gość: screw_driver Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 11:44
        nie jest byk,starsze modele 60 gb maja wsteczna kompatybilnosc z niektorymi
        tytułami,sony zapowiedziało jedynie ze nowa wersja 40gb niebedzie w zadnym
        stopniu kompatybilna z wczesniejszymi psx i ps2
    • Gość: reeevo Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 10:03
      Nie przesadzajmy tak z tą drożyzną - ostatni model PS3 kosztuje 1599 zl - na
      którym zawsze można "postawić"" linuxa i już mamy komputer w salonie. Firmy
      obniżają ceny aby zawalczyć o klienta i niestety argument "konsole są drogie"
      odchodzi powoli do lamusa. A pieniądze na - często kosztowną - rozbudowę PC-ta
      też nie spadają z nieba. W przypadku konsoli kupujemy ją raz - i potem przez 5
      lat cieszymy sie, co prawda, droższymi (max 250zl) ale też ładniejszymi grami
      (od początku śmigają na pełnych detalach). A propo's tytułów - ludze którzy
      mówią że na konsole nie ma np. gier RPG czy RTS - nie znają się na rzeczy - na
      X360 pojawił się świetny C&C3 a halo wars jest już w drodze. Mamy też jeden z
      najlepszych RPG - Oblivion 4 zarówno na X360 jak i PS3. Producenci starają się
      już nie zamykać na platformy konsolowe - jako że dla nich to zysk - a my możemy
      się cieszyć bo każdy znajdzie coś dla siebie.

Pozdrawiam!
      reeevo z red. Gramy na Maksa!
    • Gość: kris Play station 2 IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.07, 11:08
      To jest najlepsza konsola.
    • Gość: manhu Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 13:52
      Gość portalu: Jakub napisał(a):
      > Autor zapomniał dodać, że gry na konsole są horrendalnie drogie, same konsole s
      > ą w cenie przeciętnego peceta i dostępny jest dość wąski zakres gier. Nic, do c
      > zego potrzeba bardziej zaawansowanego sterowania (np. myszki). Można zapomnieć
      > o solidnych cRPG czy rozbudowanych strategiach.
      >
      > Ja się jednak zapytam: po co mi konsola, skoro mam peceta, którego mogę dowolni
      > e rozbudowywać i modernizować i który i tak jest w domu niezbędny?
      Typowe brednie pecetowca, który konsol na oczy nie widział.
      1.Gry na konsole się wymienia i wtedy już są tańsze niż na PC, no chyba że kto lubi starocie sprzed kilku lat albo piraty to wtedy PC wygrywa.
      2."wąski zakres gier"-LOL. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i z punktu PC widać brak bijatyk, wyścigów i platformówek, a z punktu konsol widać brak strategii i braki części RPG. Ale ... rpg to dno i grają w to tylko małe dzieci, infantylne przygody i przeżycia, zaś brak strategii to wielka szkoda, no ale mało komu się chce tracić kupę godzin na tutorialu (mnie C&C na X360 odrzuciło jak i CGT).
      3.Co do sterowania to granie na klawiaturze to bezsens totalny
      4.A co do pytania: komp jest niezbędny, ale nie taki makabrycznie drogi, więc taniej przez 5 lat wyjdzie złomiasty komp + TV LCD + PS3 + X360 + gry niż wypasiony komp ciągle rozbudowywany do wypasionego poziomu.
      (Krótko: graj w co chcesz i na czym chcesz byle nie w dzieciniadę rpg:)
      • Gość: SebaOnePL Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: 212.160.172.* 03.11.07, 15:44
        No nie wiem czy tak z tą wymianą gier to jest super. Ja gram w
        Battlefielda 2 już 1,5 roku i z nikim nie musze sie wymieniać, żeby
        zagrać np w Bioshocka. A nowe gry na PC też kosztują znacznie mniej
        niż nawet stare na konsole (World in Conflict kupiłem na allegro
        nówka w folii za 50 PLN, a Hitman 2 na kosloe (chyba ps2) w klasyce
        reklamuje się za ok 70 PLN (może na allegro da rade taniej ale nie
        sprawdzałem, za to ten Hitman 2 już dawno był dostarczany z pismami
        o grach na PC).

I rozbawił mnie tekst o RPG, faktycznie np. historia z Wiedźmina
        jest bardziej infantylna niż platformówka z krokodylkiem czy jakąś
        wesołą małpką.

A co do sterowania to sam do PC mam pada i w PES czy Colina gram na
        nim ale w Battlefielda czy Unreala 3 tylko myszka+klawiatura.
        No chyba, że ktoś woli autocelowanie, gdzie wystarczy, że mniej
        więcej wycelujesz w przeciwnika i masz trafienie. Ja jednak wole
        headshoty w biegnącego przeciwnika, gdzie wiem, że to ja trafiłem a
        nie konsola za mnie.

PS. Mam też konsolę w domu ale poza bijatykami i jednymi wyścigami
        na niczym innym na niej nie gram.

Pozdrawiam
    • sigurd.blaubaer Właśnie kupiłem Sony Playstation Portable 06.11.07, 14:47
      Ta konsolka wymiata! Zwłaszcza gdy uaktualni się do fw 3.71 m33-2 i
      ma dostęp do internetu :) Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi!
    • Gość: Konsultant313 PC > konsola dla poważnego gracza. Always. IP: 195.42.249.* 06.11.07, 16:31
    • Gość: mattness Re: Jaka konsola pasuje do ciebie IP: *.chello.pl 07.11.07, 09:57
      wo, nic o en.wikipedia.org/wiki/Red_ring_of_death ?
    • Gość: laik555 Alternatywa dla konsol IP: *.gprs.plus.pl 17.11.07, 17:02
      Stacja dokująca dla notebooka wyposażonego w złącze ExpressCard:
      vr-zone.com/?i=4426 (jęz.ang.)
      Procesor karty graficznej można wykorzystać nie tylko do grania:
      en.wikipedia.org/wiki/Gpgpu (jęz.ang.)
      en.wikipedia.org/wiki/CUDA (jęz.ang.)
      en.wikipedia.org/wiki/Close_to_Metal (jęz.ang.)
      Można zrobić coś podobnego z konsolą ?
    • dankton Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 25.04.18, 14:00
      do mnie każda :D teraz wymieniam 4 na 4pro w promocji w media expert
      • danielekrafalski Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 25.04.18, 18:31
        haha ja tak samo XD jaką wersję oddajesz??? bo ja slim 1TB która pasuje do mnie idealnie, ale myślę że dopiero pro będzie dla mnie jak na miarę XD szczególnie że przy wymianie mogę sobie dobrać gry za bon czyli w praktyce ZA DARMO
        • magicznadlon Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 27.04.18, 17:30
          @danielekrafalski ja tak samo, dobrałem fifę i simsy dla siostry XD DZIĘKI MEDIA EXPERT ZA TAKA PROMKĘ
          • ad4mus Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 29.04.18, 12:46
            pro ma przede wszystkim lepszą grafikę, tyle że jeśli chcesz skorzystać z tej akcji to już ostatni dzwonek
    • ad4mus Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 29.04.18, 12:47
      tyle że konsole można np. wymienić na nowszą teraz w ME, a z kompem jak?
    • sexytenss Re: Jaka konsola pasuje do ciebie 28.06.18, 04:34
      home

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka