Gość: staly_uzytkownik_o IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.08, 11:31 Przyłączmy się do wspólnej walki! my.opera.com/stalyuzytkownikopery/blog/2008/08/21/musimy-wyjsc-na-ulice Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ax Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: 80.51.3.* 08.10.08, 11:32 I na co mi Chrome czy FireFox ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohun Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.ds.pg.gda.pl 30.10.08, 18:25 Tak na wszelki wypadek, gdyby Opera jak ma to w zwyczaju, się zawiesi, czy źle strony zacznie wyświetlać Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 08.10.08, 12:26 O ile jest to przyspieszenie? Z 0.1 do 0.05s? Jeśli tak to kto to zauważy. Przy takiej skali czasu pisanie ze cos dziala szybciej nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: night Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: 212.14.60.* 08.10.08, 12:39 Mimo wszystko wrażenie szybszego surfowania jest. Ściągnij aby się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 08.10.08, 13:38 Tu chyba chodzi o prędkość JavaScript-u. Teraz powstają już tak duże i rozbudowane aplikacje w JS że prędkość interpretacji w przeglądarce zaczyna mieć znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 08.10.08, 14:26 cloclo80 napisał: > O ile jest to przyspieszenie? Z 0.1 do 0.05s? Jeśli tak to kto to > zauważy. Przy takiej skali czasu pisanie ze cos dziala szybciej nie > ma sensu. Zauważysz przy kilku aplikacjach jednocześnie korzystających ze skryptów, nie martw się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mLZ Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.uz.zgora.pl 08.10.08, 16:35 A jak rekord sportowy pobije się o 1%, to wielkie halo na cay świat. Ważne, że jest lepiej. Widać, że zespół nie śpi. Poza tym nowa pera pod Linuksem zgrabnie śmaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phihp Ściągnąłem i żałuję IP: 77.223.233.* 08.10.08, 12:56 Zainstalowałem, wszedłem na Gazetę.pl i od razu zostałem zaatakowany reklamami - a to rozjeżdżającą się na boki stroną (by zrobić miejsce dla jakiegoś żółtego badziewia, bodajże Liptona), a to jakimiś filmikami, animacjami itp. Wracam do Firefoksa z AdBlock+. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chu-charleroi.be 08.10.08, 13:09 Dokladnie to samo chcialem napisac. Sciagnalem i od razu strone zastapilo mi zotawe badziewie. Caly kran zaslonilo. Nawet nie wiedzialem, ze Gazeta.pl ma takie cos, az do dzisiaj. Wracam do Liska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.08, 13:24 nie ma jak adblock w firefoxie :) miałem i zrobiłem to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilll Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.nott.cable.ntl.com 08.10.08, 14:29 Prawy Myszki -> zablokuj zawartość i po sprawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Ściągnąłem i żałuję 08.10.08, 14:30 ... i tak za każdym razem gdy pojawi się nowa reklama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.tvk.torun.pl 08.10.08, 19:29 Nie. Po paru takich blokadach reklamy przestają się całkiem pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.e-wro.net.pl 08.10.08, 20:12 Po kliknieciu na reklame do zablokowania na gorze pojawia sie jej URL - wystarczy w odpowiednim miejscu wstawic '*' zeby zablokowac wszystkie reklamy z danego serwera. Działa wiśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:12 Widzę, że w pojedynku przeglądarek ciągle te same argumenty.... Co do AdBlocka - pod Opera wystarczy ściągnąć/zainstalować odpowiedni plik z tej strony my.opera.com/Tamil/blog/ad-block i masz to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Ściągnąłem i żałuję 09.10.08, 01:30 Aczkolwiek pare miesiecy temu, nie doczekawszy sie porzadnej obslugi flasza, przesiadlem sie na Ff3 a Opere mam za druga, rezerwowa przegladarke, to zlego slowa nie powiem o blokowaniu reklam w Operze System operowy o wiele sprytniejszy jest. Co prawda wyklikujac "zablokuj zawartosc" recznie przy nowej, golej instalacji mam kilka dni klikalnego klopotu... ale! Ale wiem dokladnie co mam zablokowane a nie, jak w Ff, zastanawiamù sie, czemu stronka nie bangla. Renderuje strony Ff gorzej od Opry ale szybkosc jest mniej wiecej. Sa w sieci przepisy jak na about:config ustawic renderowanie operopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.icpnet.pl 08.10.08, 16:43 och biedactwa :P ja tam mam operę i nigdy nie widziałam żadnych reklam :P no, ale to trzeba troche pomyśleć, zeby dojsć do tego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galaktyczny Edek Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:22 Widocznie użycie prawokliku i zablokowanie reklamy przekracza mozliwości intelektualne użytkownika FF. Żal mi z tego powodu. Dla leniwych tu jest mój urlfilter z gotowymi wpisami: dl.getdropbox.com/u/12040/urlfilter.zip Należy go wypakować i zastąpić oryginalny plik tym i już mamy reklamy z głowy. Komuś chce się pobawić więcej z reklamami? Zapraszam tu: dotnetwizard.net/soft-apps/use-ad-block-with-opera/ A jak pobawić więcej w ogóle to zapraszam tu: portal.opera.com/discover/ Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neolit Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 193.201.139.* 08.10.08, 13:30 Po pierwsze uwazam ze Opera to druga najlepsza przegladarka na swiecie po Firefoxie, a to naprawde dobrze o niej swiadczy. Po trzecie koledzy wczesniej wyrazili jedynie swoja opinie i nie widze powodu dla ktorego nalezaloby ich obrazac wiec drogi fanie Opery - troche kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rondel Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.171.102.106.crowley.pl 08.10.08, 13:36 No tak, ale chlopaki narzekaja ze maja reklamy a nie zrobili nic zeby sie ich pozbyc chyba adblock do firefoxa to jakis plugin, co? Czyli zeby go miec tez trzeba sie zainteresowac? odpalilem golego firefoxa i mialem wlasnie sliczna rozjezdzajaca sie strone gazety z cudownym zoltym tlem. Jak po czyms jechac, to chociaz z rzeczowymi argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chu-charleroi.be 08.10.08, 14:17 Sorry, ale filtry w operze tez chyba trzeba zaladowac i nie sa wbudowane... Ogolnie wizualnie bardziej pasuje mi ff, bo mam go ustawionego pod swoje potrzeby. Z opera nie mam ochoty sie zapoznawac. Wlaczylem z ciekawosci i mnie odrzucilo. Iterfejs, szata graficzna etc. Opera nie jest dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ponury Są wbudowane, nic nie musisz doinstalowywać nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:15 Tak gwoli ścisłości (bo na siłę nie będę nikogo przekonywał): w kwestii interfejsu użytkownika Opera oferuje więcej możliwości konfiguracji niż Firefox. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Ściągnąłem i żałuję 09.10.08, 01:40 sorry ale filtry w Ff tez trzeba "zaladowac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.brutele.be 11.10.08, 10:02 Przeciez to napisalem. Na czym polega wiec roznica? FF laduje filtry dwoma kliknieciami. W Nowoczesnej Operze klikam piec dni, az w koncu reklamy przestana sie pojawiac. LOL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek T. Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 67.159.45.* 08.10.08, 13:42 Ale niestety kolega wyżej miał świętą rację. Krytykowanie produktu za to że komuś się nie chciało kliknąć F1 i zapoznać z instrukcją jest po prostu śmieszne. To tak jakby napisał \"Wyjąłem Canona z pudełka. Nie znalazłem włącznika. Wracam do Nikona!\". I jeszcze po tym miałbyś jeszcze pretensje nie do tego kto tak napisał a do inzynierów Canona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neolit Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 193.201.139.* 08.10.08, 14:14 To czy ktos ma racje merytoryczna nie upowaznia go do obrazania innych. Nie kazdy przeciez jest zaawansowanym uzytkownikiem i nie musi wiedziec jak pozbyc sie reklam z Opery. Inna sprawa ze trzeba sobie zadac choc odrobine trudu zeby stwierdzic czy jakas funkcjonalnosc istnieje czy nie (jak w tym przypadku blokowanie reklam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek T. Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 67.159.45.* 08.10.08, 14:35 Mylisz pojęcia. Postawa \"jestem ignorantem i jeszcze się tym chwalę\" jest ostatnio wręcz wyjątkowo powszechna w polskim necie i własnie tu została zaprezentowana. Wcale nie chodzi tu o zaawansowanie w technologiach komputerowych, choć jeśli ktoś instaluje sobie Adblocka to chyba jest w stanie też kliknąć klawisz myszy, prawda? Tak właśnie sądzę - aby móc coś ocenić trzeba choć zachować pozory bezstronności. A tu w rzeczonym przeze mnie przykładze kolega by wystawiłby Canonowi ocenę niedostateczną, notabene za cechę której \"out of the box\" także Nikon nie ma i co więcej firmowo mieć nie może, tylko trzeba sobie coś tam doinstalować z firmy trzeciej. Na koniec jeszcze umieścił bezpretensjonalny tytuł \"żałuję, że wziąłem do ręki Canona\" wyszczególniając własnie te cechę. Zaś ten kto by śmiał to skrytykować to cham i troll. Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chu-charleroi.be 08.10.08, 14:53 Mylisz funkcjnalnosc z zaklikaniem sie na smierc. Kos, kto sciaga adblocka likwiduje wszystkie reklmy. "Likwidacja" w operze byc moze polega na kliknieciu myszka.. I jeszcze raz, jeszcze, jeszcze, jeszcze, jeszcze... Czlowieku!! Kto ma czas na siedzenie i klikanie wyskakujacych reklam na kolejnych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:24 Jak już wspomniano wielokrotnie: ściągasz jeden plik konfiguracyjny i masz zablokowane wszystkie reklamy... Co do "zaklikania się na śmierć" - po prostu widać, że nie wiesz o czym mówisz i że z Opery nie korzystałeś. Dlatego apeluję: daruj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Ściągnąłem i żałuję 09.10.08, 01:42 a kto ma czas na domyslenie sie dlaczego strona w Ff nie bangla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.brutele.be 11.10.08, 10:04 A kto rozmyala? Czy to sprawa zycia i smierci? Jak mi stronia nie chodzi to mam ja w glebokim powazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neolit Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 193.201.139.* 08.10.08, 14:54 Teraz Ty nie rozumiesz jednej rzeczy - nawet uznając, ze ktos holduje postawie ignoranta nie nalezy go obrazac. Chodzilo mi o forme w jakiej kolega broniacy opery zwrocil sie do przedmowcow. Btw czytajac inne posty zastanawiam sie czy rzeczywiscie Opera nie jest w stanie stworzyc dodatku takiego jak Adblock? Wskazowki odnosnie blokowania reklam operawiki.info/BlokowanieReklam sa naprawde w stanie skutecznie odstraszyc potencjalnych uzytkownikow. Blokowanie zawartosci z pewnoscia nie jest najszczesliwszym rozwiazaniem skoro musze klikac na kazdej stronie (sic!) na ktorej chce cos zablokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepiec reklamy IP: 82.146.248.* 08.10.08, 17:37 oj ludziki.... blokowanie reklam w operze to jednorazowa operacja, ale wymaga edycji jednego pliku, co niektórych przerasta. mozilla też sama nie robi Adblock'a tak jak i opera. Przecież oni po części żyją z reklam. Te dodatki robią użytkownicy, nie zależni programiści. Gdyby w Opera Software miali dodać taką funkcjonalność to moze by przeglądarka podskoczyła w rankingach, ale wcale by na tym nie zarobili więcej. W Chrome tymbardziej nei pojawi się taki dodatek, ale dziwię się ze z flashem mieli problemy :), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Re: reklamy IP: *.elpos.net 08.10.08, 17:58 OK, gadu gadu, spory, kłotnie, ale najistotniejsza sprawa nie zostala wyjasniona. Pytanie jak laik ma z czaic konkretnie i gdzie zaladowac ten filtr w operze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freebsd Re: reklamy IP: *.mikolow.net 08.10.08, 18:42 bardzo prosto wciskajac F12 i wybierajac block all pop-up, dziala na 100% na wszytskie wyskakujace badziewia a nie tylko te umieszczone na liscie.Gdy potrzeba okienek wytarczy F12 i oczko wyzej zaznaczyc.Ewentualnie proxomitron - instalacja 30 sekund a dziala super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:56 ale mu tu mowimy o reklamach a nie o jednym ze szczegolnych przypadkow reklam jakim sa wyskakujace okienka ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik555 Re: lol IP: 89.108.200.* 08.10.08, 23:11 Zanim zaczniesz się ośmieszać, poczytaj o Proxomitronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 17:09 zanim zaczniesz sie osmieszac sprawdz gdzie komentarz wrzucasz bo inaczej nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o0 Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:39 tylko zeby ff mial funkcje opery (bez ktorych uzytkownicy opery obejsc sie juz nie moga) trzeba sciagnac 15 addonow a wczesniej ich poszukac co trwa i trwa zanim sie znajdzie wlasciwy, operze brakuje tylko blokowania reklam (ktore mozna latwo 'wlaczyc') Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaaaa Re: Ściągnąłem i żałuję IP: 151.92.176.* 08.10.08, 13:44 Gość portalu: o0 napisał(a): >... operze brakuje tylko blokowania reklam (ktore mozna > latwo 'wlaczyc') Tyle, że Opera ma blokowanie reklam , łatwe i przyjemne. Klikasz prawym przyciskiem (nie na reklamie)->zablokuj zawartość -> no i sobie zaznaczasz myszką co chcesz blokować. Naciskasz zastosuj i zapominasz , że na tej stronce są jakiekolwiek reklamy. Poza tym, ktoś wcześniej już pisał o innych możliwościach blokowania reklam w operze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0O Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:23 a coz to za blokowanie skoro trzeba 'recznie' za kazdym razem klikac gdy pojawi sie nowa reklama (ew. skorzystac z bazy sporzadzonej przez kogos innego)? przeciez nie wchodze na 3 strony tylko na setki/tysiace rocznie takich ktorych wczesniej nigdy nie widzialem i pozniej juz nigdy nie zobacze trudno blokowanie zawartosci w operze nazywac blokowaniem reklam, to raczej odchodzenie problemu, ani latwe ani przyjemne ani uzyteczne, i o ile mnie pamiec nei myli to nie dzialo to tez do reklam flashowych (nie wiem, od dawien dawno nie widuje reklam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.tvk.torun.pl 08.10.08, 19:32 > a coz to za blokowanie skoro trzeba 'recznie' za kazdym razem klikac gdy pojawi > sie nowa reklama (ew. skorzystac z bazy sporzadzonej przez kogos innego)? BEZEDURA - blokujesz trzy razy i nie oglądasz reklam już nigdy. Trwa to mniej niż instalowanie pluginu w FF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:53 bzdura? to napisz tutaj jak to zrobic skoro to takie proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:30 > sie nowa reklama (ew. skorzystac z bazy sporzadzonej przez kogos innego)? A czymże jest korzystanie z AdBlocka jeśli nie korzystaniem z bazy sporządzonej przez kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:33 Aha, blokowanie reklam flashowych działa bezproblemowo.... No i to całe 'reczne klikanie za kazdym razem gdy pojawi sie nowa reklama' - to jest legenda ludowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.chu-charleroi.be 08.10.08, 14:19 Przesadzasz. Ja mam 4 i sciagam je za pomoca 8 klikniec. O wiele mniej niz klikanie w kazda pojawiajaca sie na stronach reklame w celu jej zlikwidowania. Jezeli to uznajesz za wygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4545 Re: Ściągnąłem i żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:26 no patrz, ja mam wiecej i ciagle za malo, zeby pojawila sie glupia opcja 'wklej i przejdz' juz trzeba osobny dodatek sciagac Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Lama z ciebie 08.10.08, 14:38 Zachowałeś się jak totalna lama. Oczywiście masz do tego prawo, ale to z lekka śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lounge Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: 207.218.42.* 08.10.08, 14:02 wreszcie naprawiono usterke z wersji 9.5 ktora polegala na tym ze w pasku url wprowadzany recznie adres nie byz zapamietywany i pozniej pozycjonowany do gory jesli byl umieszczony w zakladkach lub w historii. Generalnie zmiana z 9.5 na 9.6 hmmm =0.1 zawsze to do przodu. Opera innowacyjnoscia jak zwykle wyznacza trendy do nasladowania -thumbs up Odpowiedz Link Zgłoś
adziura Zmiany w Operze 9.60 po polsku 08.10.08, 14:04 adas.jogger.pl/2008/10/08/opera-9-60/ - to tak jakby ktoś chciał się dowiedzieć paru innych rzeczy, które zmieniono w tej wersji przeglądarki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Jak zwykle: kosmetyczne dodatki 08.10.08, 14:30 plus niezauważalne zwiększenie szybkości. Opera była do bani i pozostaje do bani ze swoim beznadziejnie niewygodnym systemem blokowania reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lounge Re: Jak zwykle: kosmetyczne dodatki IP: 207.218.42.* 08.10.08, 14:43 wyjasnij na czym wg ciebie polega "beznadziejnie niewygodny"? Moze znajdzie sie ktos na forum kto bedzie ci w stanie pomoc rozwiazac twoj pozornie beznadziejny problem Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: Jak zwykle: kosmetyczne dodatki 08.10.08, 17:28 Nie da sie ukryć, to co ma do zapropnowania Opera jeśli chodzi o reklamy, to za mało. Piszę jako wieloletnia fanka Opery, używałam Opery przez dobre 4 lata. Ale od kiedy zaczełam uzywać Ad-Blocka - nie zapowiada się żebym miała wrócić do Opery. Z żalem to piszę, Opera jest najszybszą przeglądarką i najładniejszą (czerwone przeglądarki są najszybsze ;)) Takie są skutki zupełnie innego podejścia do rozwoju, Firefoks postawił na społeczność, Opera nie ma szans nadrobić setek programistów-wolnotariuszy. Web 2.0 w najlepszym tego słowa znaczeniu... Spodziewam się coraz większej róznicy między mozliwościami Firefoksa a innymi przeglądarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Jak zwykle: kosmetyczne dodatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 22:05 loooooooooo a coz to za problem zeby blokowac reklamy innym programem? blokujesz czyms innym (fajerlose to czesto potrafia) i smigasz na operze, reklamy mozna wyciac na wiele sposobow, opera tylko jedna ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jak zwykle: kosmetyczne dodatki IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:36 > Takie są skutki zupełnie innego podejścia do rozwoju, Firefoks postawił na > społeczność, Opera nie ma szans nadrobić setek programistów-wolnotariuszy. Web > 2.0 w najlepszym tego słowa znaczeniu... Demagogia, demagogia, demagogia. Poza tym Chrome też ma być open-source. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jak zwykle: kosmetyczne dodatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 19:26 He, "beznadziejnie niewygodny" dla niektórych znaczy to samo, co "inny, niż w Firefoksie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.lodz.mm.pl 08.10.08, 14:33 Jakby tak jeszcze nie gubiła ustawień i nie kasowała bookmarków z FF podczas importu po czym je także gubiła byłoby nieźle. Wersja dla linuksa qt4. Dla przeciętnego użytkownika to jest całkiem niezły wybór ale dla chcących więcej (np. webdeveloperów) FF jest bezkonkurencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.lodz.mm.pl 08.10.08, 14:56 O, kolejne kwiatki. Pobieranie skórek, nie chcę zaakceptować, zostawia i tak odrzuconą. Po restarcie przywraca domyślną zamiast poprzednio używaną. Albo jeżdżenie po linkach - maksymalne obciążenie procka. Pierwszy z brzegu film z youtube - to samo (w poprzedniej było już dobrze). Coś jak na 5 minut testu za dużo tych niedociągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clockworkz Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: 82.207.140.* 08.10.08, 14:57 Ja tam preferuję Operę właśnie. No ale nie jestem webdeveloperem, tylko zwykłym developerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.08, 17:58 Akurat dla webdeveloperów najlepsza jest Opera, bo wykrywa wszystkie bugi w kodzie :-) Oj, coś nie wyszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.lodz.mm.pl 09.10.08, 07:03 Bugi w kodzie to wykrywa system szablonów oparty o XML (np. jakaś implementacja TALa), firebug i webdeveloper toolbar a nie Opera której autorzy nie mogą się zdecydować czy chcą być poprawni, czy wstecznie niepoprawni. Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Pytanie o Javę 08.10.08, 19:20 Mam takie pytanie. Używam Opery do niektórych serwisów (bo jakoś tak wyszło, ze w przeszłości Opera najszybciej otwierała te, a nie inne. Z resztą, nie ważne...). Ale mam jeden poblem. Żadna wersja Opery nie obsługiwała mi porawnie Javy. Szukałem w necie Javy specjalnie do Opery, ale nie znalazlem (być może słabo szukałem). Może ktoś zaradzi coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepiec Re: Pytanie o Javę IP: 82.146.248.* 08.10.08, 20:15 jedyny problem jaki miałem z javą to jak miałem (nie wiem czemu) nagrane dwie wersje javy, wtedy mi opera faktycznie nie odpalała javy, nie wiem czy inne przeglądarki też bo jakoś nie prubowałem. Javy to ja tylko do Kurnik.pl używam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pytanie o Javę IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:53 Nie ma czegoś takiego jak "Java specjalnie do Opery". Po prostu ściągasz oprogramowanie Java pod Twój system operacyjny ze strony www.java.com, instalujesz... i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.chello.pl 08.10.08, 22:46 Firefox ma Firebuga. I - jeśli chodzi o tzw. webdeveloperów - to jest jego niepodważalny atut. Operowy Dragonfly jest w tak wczesnym stadium, że tego nie ma nawet co porównywać... Niestety pod innymi względami Firefox mocno kuleje. "Dwójka" jest straszliwie powolna w JS, "Trójka" to w ogóle jakaś porażka (niewybaczalne błędy przy renderowaniu strony). Opera też ma swoje przypadłości (np. wejście na Facebooka przy pomocy Opery to zawsze mocny kopniak dla procka) ale ogólnie pod względem wydajności/użyteczności sprawdza się najlepiej. Osobiście kibicuję jeszcze Google Chrome. Bebechy ma super, tylko funkcjonalności mu brakuje. Gdyby tak dało się nałożyć na jego silnik interfejs Opery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik555 Opera dla dzików - nie dla ludzi IP: 89.108.200.* 08.10.08, 23:45 Swoje zachwyty nad Operą wyrażają głównie deweloperzy bądź ludzie z zacięciem technicznym. Zwykły użytkownik pyta: 1/ Jak skorzystać z GMail2 ? 2/ Jak sprawdzić polską pisownię ? 3/ Jak zainstalować Silverlight ? 4/ Jak zmienić User-Agenta (chcę poczytać parę gazet dostępnych gratis wyłącznie na IPhone) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik555 Re: Opera dla dzików - nie dla ludzi IP: 89.108.200.* 08.10.08, 23:47 5/ Jak zainstalować WindowsMediaPlayer plugin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Opera dla dzików - nie dla ludzi IP: *.237.spine.pl 11.11.08, 12:54 6/ jak zrobic, zeby sie co chwilę nie zawieszała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Opera dla dzików - nie dla ludzi IP: *.chello.pl 09.10.08, 00:00 Wątpie czy zwykły użytkownik zapyta o Silverlight, GMail2 1. Jak to jak? U mnie pod Operą ładuje się GMail2. 2. www.opera.com/support/tutorials/opera/spellcheck/ 3. nie da się, chociaż niektórzy twierdzą że jakimś cudem u nich działa 4. na iphone'a się chyba nie da 5. plugin do wmp instaluje się razem z wmp, można też próbować szczęścia z zaszczepieniem plugina do wmp napisanego pod firefoxa (z resztą opera standarodowo wczytuje wszystkie pluginy z katalogu firefoxa - jeśli takowy istnieje), ale działa to ze zmiennym szczęściem... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Opera dla dzików - nie dla ludzi 09.10.08, 01:37 1 - qrffa do - 5/ NORMALNIE! Googiel i instrukcja obslugi nie gryzie (Silverlight chyba dwuklikiem, Gmail w zakladkach gmailu, w razie czego zmienic jezyk gmaila lub wylaczyc sprawdzanie na pasku adresu, WMP plug-in nie ma w systemie? -nie moj problem nie mam, a nie, mam, w wine mam). Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 09.10.08, 19:05 Używam Firefoxa i nie mam zainstalowanych 50 pluginów, jak to złośliwi użytkownicy Opery zwykle myślą. Mam ok 7, ale te poniżej wymienione są dla mnie niezbędne. Bez nich nie surfuję po sieci. To niewybaczalne, ale w Operze nie ma możliwości zainstalowania podstawowych pluginów, t.j.: - McaFee SiteAdvisor lub WOT (Web Of Trust) - żadna z tych firm nie ma wersji pod Operę, a pod FF i IE jest - ad-blocker - brak możliwości zainstalowania Google - przenoszenie bookmarków (z Firefoxa do IE nie było problemów z eksportem) - CustomizeGoogle - bardzo dobry plug in do Firefoxa - Kaspersky Internet Security tak skutecznie blokuje banery, że właściwie nie muszę używać ad-blockera, jednak nie wspiera on Opery. Jak widać firmy olewają przeglądarke, której prawie nikt nie używa. Opera ma wiele zalet: jest szybka, ładnie wyświetla strony, ale brak podstawowych pluginów powoduje, że nigdy się na nią nie przesiądę. Jak dla mnie Firefox jest wciąż no. 1 , potem Internet Explorer 8 z dodatkiem IE7 Pro, a dopiero na trzecim miejscu Opera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 121212 Re: Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 19:46 a kto instaluje te kiepskie dodatki od google? ;D a KIS blokuje wszystko, w operze tez, wycina to zanim dotrze do opery ;D, zainteresuj sie dokladniej swoim pakietem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flock Re: Ściągnij Flock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 01:18 Mało ludzie wie o nich i używa dodatki do Opery.Niestety,też część stron jest mało dostosowanych do Opery.Sama Opera ma pewne problemy z przezroczystością,to się może zmienić w kolejnych wersjach.No nie wiem,ale chyba tylko Firefox 3 i nowy Flock,oparty na firefox seria 3 obsługuję profile koloru ICC wersja 3,które trzeba jednak włączyć przez about:config ,color,gfx*enable zmienić na true.Działa także w XP i Vista(oraz linux).Flock obsługuje prawdopodobnie wszystkie dodatki(addons) do firefoksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flock Re: ICC wersja 4 nie 3 (trójka to firefox) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 01:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Ściągnij przeglądarkę Opera 9.6 IP: *.237.spine.pl 11.11.08, 12:44 używam Opery od kilku lat, ale szzcerze mowiac wlasnie zaczelam szukac czegos innego, bo mi sie co chwile wiesza ten badziew. nawet piszac tego posta zawiasila mi sie juz 2 razy. to jakaś porażka... a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś