Dodaj do ulubionych

Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test

• Gość: kierowca Po co przepłacać ? IP: *.aster.pl 21.01.09, 11:53
      Kupiłem na allegro najnowszą mante za 249 zł i karte 2 GB na którą wgrałem
      najnowszą automape i mam zestaw 5 razy tańszy i 7 razy lepszy niż jakiś
      badziewiasty tomtom.
      • zenon77 Re: Po co przepłacać ? 23.01.09, 16:24
        Witam,
        Zauważ tylko proszę, że jesteś złodziejem. Oni mają wszystko
        najtańsze. To pewne.
    • polemika Europa / Australia 21.01.09, 11:54
      Używam modelu 920, a mam porównanie z flagowym modelem Garmina, użytecznym
      również do motocykli. Rzeczywiście TomTom jest najbardziej intuicyjny i prosty
      w użyciu. Również sposób wyświetlania trasy jest jasny i prosty do
      przetworzenia dla prowadzącego pojazd. Korzystałem również z modeli 720 i 910.
      Urządzenie godne polecenia.
      Korzystałem z niego na trasach europejskich - doskonały w Pradze, bardzo dobry
      w Londynie - gdzie jednak radzę szukać ulic wpisując ich kody pocztowe.
      Urządzenie sprawdziło się również na bezdrożach Australii.
    • Gość: taihen Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 82.210.249.* 21.01.09, 13:01
      Mapy TomToma i mapy google maps są takie same. TomTom jest wlascicielem
      TeleAtlas a Google kupuje mapy od nich.
    • witold62 Tom Tom to chłam, Nomad z AutoMapa lepszy 21.01.09, 13:52
      Przez 2 lata używałem TomToma, nie dośc, że kiepska mapa Polski, to na dodatek, gdy się zepsuło wejście do ładowania - kazali mi wysłać to do serwisu w...Holandii! W listopadzie kupiłem Nomada Pentagramu z AutoMapą i wreszcie jest wszystko o.k. Kumpel sobie kupil wersję z mapą Europy, był na nartach w Alpach, przetestował, spoko wszystko.
      Spory wyświetlacz, wyraźny, bardzo dokładna mapa, która nie oszukuje i przez rok aktualizują ja za darmo, serwis na miejscu, w razie czego nawet nie trzeba jechac, bo przysyłja kuriera, ale co najfajniejsze - Windows CE w nim jest odblokowany, można wgrywać swoje programy :P. Najlepsza cena - na Allegro.
      • witold62 Re: Tom Tom to chłam, Nomad z AutoMapa lepszy 21.01.09, 13:54
        I jeszcze - kosztuje z pełna mapą Polski na Allegro niecałe 8 stów! to prawie połowa ceny Tom-Toma, a o niebo lepszy.
        • Gość: zibi Re: Tom Tom to chłam, Nomad z AutoMapa lepszy IP: *.gprs.plus.pl 21.01.09, 15:29
          Jedni wola Porsche inni Mercedesa ,a ja Honde.Tak samo z
          nawigacja,mam Tomtoma od 3 lat,napierw malego 3,5 cala,potem One
          XL,ktorego wymieniam na allegro na egzemplarz z coraz nowsza mapa/co
          2-3 m-ce/.To najlepszy wybor za ta cene ,ostatniego kupilem za
          535,00z zawartoscia map 31 krajow.Bajery z 930 nie sa mi potrzebne i
          sadze ze Wam tez nie.Jezdze duzo po Europie zach. tam TomTom to
          bajka po prostu ideal,ale i wPolsce najnowsze mapy sobie juz radza
          calkie calkiem,gdy porownam te Polske z przed 3 lat ,to jest
          przepasc.Co do Larka np. free bird wgralem w niego Automape i
          jezdzilem rownolegle z TomTomem,Tom okazuje sie wielkim luksusemi
          przedewszystkim ma klase.Te wszystkie badziewia no name sa dobre dla
          gowniarzy ,bo odblokuja system operacyjny i maja mp3 ,jpg,i
          inne ,ale nie nawigacje!
          • Gość: Filip Re: Tom Tom to chłam, Nomad z AutoMapa lepszy IP: *.centertel.pl 22.01.09, 12:33
            Czy dobrze, rozumiem, że nie polecasz Larka? Jeśli tak, to dlaczego?
      • Gość: observator Polecam :NAVSGO IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.01.09, 16:52
        Polecam NAVSGO 7" z mapami IGO8 praktycznie calego swiata
        (www.navsgo.com).Dotychczas korzystalem z TomTom oraz Automapa
        4.1 . Automapa Europy nawet nie zawiera Grecji bardzo czesto
        odwiedzanego kraju.Mam dom na wsi w Polsce i tylko mapy IGO8
        pokazuja polna droge dojazdowa. NAVSGO mozna kupic za $300 z
        dowolnymi mapami 3D/ Na ebay.com mozna kupic ten 7" GPS absolutnie
        wyposazony we wszystko jako podrobki taiwanskie za $150. Bardzo
        ladnie wygladaja mapy 3D. Mozna obracac np Palacem kutury dookola
        aby obejrzec go z kazdej strony.Mapy igo wyposazone w 27 jezykow
        tekstowych i glosowych .
    • Gość: minia Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 134.245.206.* 21.01.09, 13:54
      a my mamy Garmina za 1800 zł,ale jest bez zastrzezen!!!!!!
    • Gość: Jaro tylko jełop tyle zapłaci za tomtoma IP: 193.194.132.* 21.01.09, 14:36
      debil
      • Gość: OBSERVATOR Do Jaro IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.01.09, 17:35
        Gość portalu: Jaro napisał(a):
        tylko jełop tyle zapłaci za tomtoma
        > debil
        =================================================================
        Dobrze ze podpisales sie pod bardzo przemyslana wypowiedzia. Ja ci
        chcialem tylko zwrocic uwage ze my dzielimy sie spostrzezeniami z
        wlasnych doswiadczen uzytkownikow GPS. Kazdy rozumny zdaje sobie
        sprawe z roznych klas cenowych tych urzadzen.Kazdy kupuje na miare
        swojej zasobnosci. Prawdopodobnie dla ciebie wydatek np 200 plz jest
        wiekszym wydatkiem niz dla innego 1000 plz. A to nie powinno byc
        elementem w dyskusji o wybranym perzez kogos urzadzeniu.
    • Gość: dfsh kiedyś byłem przeciwnikiem GPSu a dziś... IP: 194.126.165.* 21.01.09, 15:54
      wydawało mi się że tylko blond bestie takiego urządzenia potrzebują,
      jednak zmieniłem zdanie odkąd zacząłem go urzywać w pracy. Bez tego
      ani rusz. Dużo oszczędności czasu, paliwa i nerwów...Dzisiaj mam
      zamiar kupić GPS również do domowego urzytku, zawsze się przyda
      skracając dojazd do nowych miejsc. Ale co ważne zawsze trzeba
      patrzeć na oznakowanie dróg bo GPS nie zastąpi rozumu człowieka
    • Gość: gps w komórce gps w komórce IP: *.dag.pl 21.01.09, 17:00
      A jaką mapę polecacie do używania w komórce? Chodzi o nokię n82.
      • Gość: zorientowany Re: gps w komórce IP: *.teleatlas.com 21.01.09, 17:06
        Poszukaj czegoś co się nazywa McGuider... Sam używam i jest naprawdę
        niezłe...
        p.s. Nie loguję się specjalnie
      • Gość: observator Re: gps w komórce IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.01.09, 17:58
        Niewiem jaki SO obsluguje twojqa komorke ale wiEm ze IGO8 obsluguje
        WIN CE oraz Symbian. Ja uzywam tych map na IPAQ 6915 i sa najlepsze
        jakie dotychas mialem (TomTom ,Automapa , Navgo)
    • Gość: jacek Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 212.109.132.* 21.01.09, 22:11
      Artykuł ciekawy ale nie do końca zgodny z prawdą. Mam nawigację z AutoMapą
      wersja 5.3.0 i miejscowość Szczyrk jest bardzo dokładnie odwzorowana .
      Powoływanie się autora na to, że nawet AutoMapa nie ma dokładnego odwzorowania
      w/w miejscowości jest niezgodne z prawdą.jac
    • Gość: zenek Co z tego, że urządzenie przyzwoicie wykonane, IP: *.tpnet.pl 21.01.09, 22:52
      oprogramowanie się nie "wiesza", trasa wyznaczana jest sprawnie i szybko łapany
      jest sygnał GPS, kiedy mapa Polski jest TRAGICZNA!!!
      I mówię tu o wersji 8.15, czyli niby najnowszej na chwilę obecną.
      Baza fotoradarów też jest niekompletna, mijam fotoradar na trasie torunskiej, na
      wylotówce na Gdańsk, na Słonimskiego i nie ma żadnego ostrzeżenia. TomTom
      wyraźnie lekceważy klientów z Polski!
    • 220cdi Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test 23.01.09, 16:01
      Ja latam od prawie roku na Go910, kupilem go tylko dlatego ze oferowal mi mapy calej europy, a nie jak wtedy bylo, europy zachodniej, obecnie mieszkam w UK i chcialem miec mapy takze Polski, pojechalem na swieta do Polski z Tomtomem, bardzo sie przydal nie ukrywam, ale idealny to on nie jest.. Czasami pokazuje nie najbardziej korzystne trasy, szczegolnie w warszawie, gdzie drogi ktorymi zazwyczaj jezdzilem nie byly wskazywane przez tom toma jako najszysbze a jednak sa nasjzybsze.. Fajna jest oopcja, ze po wejsciu do auta sam sie odpala i laczy z telefonem wczesniej skonfigurowanym, szkoda ze jakosc polaczenia troche jest srednia, pilota uzywalem 5x w zyciu, ma zajebista opcje traffic alert, ale szkoda ze 3ba kupowac subskrypcje na rok, ok 30£ na rok, nie jezdze po drogach zawodowo ale tylko po to by sie komunikowac, wiec nawet nie myslalem o wlaczaniu tej opcji, podlaczenie ladowarki pdoczas jazdy ie jest latwe, odwtarzacz mp3 wlaczylem kilka razy by zobaczyc czy w ogole dziala, w ogole to jest duzy i dosc ciezki wiec nie powalil mnie na kolana a najbardziej co mnie rozdraznilo, zawiesil mi sie dwa razy po dluzszym nie uzywaniu.. Jesli chodzi o uzytkowe fukncje, podczas gorszej pogody potrafi stracic sygnal i 3ba wykonac jakas akcje by sie aktywowal na nowo, ogolnie bardzo pomocne urzadzenie, ale nie wiem czy znow wszedl bym w navigacje dla moich potrzeb w cenie ok 1300zl.. no ale, niech kazdy bedzie zadowolony z swojej navigacji, a nie jak zauwazylem kazdy sie podnieca ze kupil jakis badziew na allegro i mowi ze innych navi to sa takie i takie, szkoda ze nikt nie mogl podsumowac swojej navigacji ale tak na powaznie i szczerze, same madrale co maja zawsze najlepsze, jak ziomus mageillusionist co pisal ze on ma za 400zl navi i jest najlepsza i kazdy kto ma drogiego tom toma to debil i frajer, bo nie zrobil takiego swietnego interesu, czasami kolego, do ciebie pisze ten post, ludzie na roznych poziomach nie lubia kupowac podstawowego sprzetu, nawet z samej mozliwosci posiadania czegos bardziej zaawansowanego i bardziej pozadanego.. To ze ciebie nie stac drozsza navi nie znaczy ze ci ktorzy sobie moga na nia pozwolic sa idiotami, tak samo jak pewnie w twoim wypadku nie kazdy chce jezdzic panda na gaz ktora tez dowiezie 4 osoby z punktu A do punktu B, ba i jeszcze po kilka zlotych na glowe ;p

pozdrawiam!
    • Gość: buee Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.123-80-70.mc.videotron.ca 24.01.09, 16:14
      Kupilem 930 w zeszle wakacje. przejechalem juz z nim polowe kanady i USA.
      Generalnie to nie jest zle,ale
      - Advanced lane guidance nie dziala, jedyne miasto w ktorym to zaczelo
      dzialac to byl NY.
      - od jakiegos czasu computer voice (text to speech) zaczal sie ksztusic i mimo
      zmiany oprogramowania problem nie ustepuje. czasami komendy glosowe sa
      niezrozumiale.
      - poprawki do mapshare sa trudne do wprowadzia, nieintuicyjnie
      - bateria ( w rocznym! tomtomie) trzyma najwyzej godzine, mimo ze powinna 4.
      - trasmiter FM to totalna porazka, lepiej dziala transmiter z allegro za 15 zl.
      - pilota jeszcze nigdy nie uzylem
      - czasami glosnik charczy

poza tym to ok.
    • Gość: Kris Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.web.vodafone.de 25.01.09, 12:51
      Od 3 lat uzywam navi TomTom (mam sluzbowa-firma uwaza, ze jest najlepsza) wczesniej Go 710 teraz Go 910,bo robie ok. 120 tys. km rocznie glownie po drogach niemieckich ale nie tylko. Moje doswiadczenia z tym "najlepszym" produktem sa takie, ze nigdy ( powtarzam: nigdy)nie kupilbym tego prywatnie. Pare razy doprowadzala mnie do takiego stanu, ze chcialem ja rzucic na ziemie i podeptac.(nie moglem-bo sluzbowa)W Polsce poza glownymi drogami i planami kilku duzych miast(tez niedokladnymi)nie ma ulic w miastach gdzies ponizej 100 tys.(a ile jest miast powyzej 100 tys.?)W Niemczech mapy sa duzo lepsze ale wprowadzala mnie w takie drogi, ze zeby przejechac to trzeba skladac lusterka (mimo tego, ze jest ustawiona na najszybsza trase), kazala zawracac na autostradzie, itd. Najgorsze jednak jest to, ze roznica pomiedzy tym co pokazuje ta navi a tym co pokazuja znaki np. na autostradzie wynosi ok. 300 m i trzeba bardzo sie pilnowac zeby np. zjechac we wlasciwym miejscu (lepiej wtedy jechec na znki tyko po co wtedy navi?)A jazda po centrach miasteczek gdzie uliczki sa co 20-30 m to juz porazka. Ta navi podaje np. komende "zjedz" ale na ekranie odleglosc 2 km a na tej odleglosci jest kilka zjazdow itd. Pomimo tego,ze oprogramowanie jest co miesiac aktualizowane to nawigacja nie pokazuje obwodnic miast(a sa)i prowadzi przez miejsca ktore sa programowo zakorkowane. Po co mi mp3,mapy USA i inne badziewie chyba tylko po to zeby podniesc czterokrotnie cene. Moi koledzy uzywaja Garmina lub Naviteq-a i sa z nich duzo bardziej zadowoleni.
      • Gość: limes Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 138.233.35.* 23.02.09, 15:10
        Sorki, ale twoj opis tylko potwierdza teze ze urzadzeni do nawigacji
        nie zwalnia od myslenia. Brakuje tylko zebys napisal "jak kiedys
        ustawilem adres to wjechalem samochodem do jeziora, bo tak mi
        pokazal GPS" ;) Sorki... Ale po kolei:

1. To co piszesz o mapie Polski, swiadczy po porstu, ze nie masz w
        urzadzeniu szczegolowej mapy Polski, tylko glowne drogi przejazdow
        (czyli mapa Zachodnia Europa). Mapa polski w TomTomie ma pokrycie
        niemal calkowite, w kazdym razie nawet w miasteczkach rzedu 4-6 tys
        mieszkancow (gdzie mieszkaja moi rodzice) sa ulice z numeracja -
        wiec nie pisz bzdur ze powyzej 100 tys...
        2. Urzadzeni podaje komunikaty bardzo precyzyjnie. Jesli mowi zjedz,
        to mowi za ile metrow - w miescie bardzo sie to rzydaje, bo zdazysz
        wtedy zmienic pas.
        3. Po trzecie - interfejs - i wyglad mapy w TomTomie - chodzi mi o
        prostote i czytelnosc - pozwala jednym rzutem oka zorientowac sie
        gdzie nalezy skrecic - interfejs nie jest zasmiecony niepotrzebnymi
        informacjami jak - nie przymierzajac - a Automapie...

Ja uzywam TomToma rowniez od 3 lat - i nie narzekam - wlasnie ze
        wzgledu na szybkosc dzialania, czytelny interfejs.

Twoje niezadowolenie nie jest spowodowane przez TomToma - gwarantuje
        ci, ze z takim podejsciem bedziesz niezadowolony z kazdego
        produktu...
        Nie twierdze ze Navigon, czy Garmin sa do kitu, ale nie ma
        programu/urzadzenia bez wad - kwestia czego oczekujesz.
        A jesli jezdzisz 120 tys km rocznie, 10 tys km miesiecznie - to
        kurcze - Navigon kosztuje 600-700 zl - jesli nie odpowiada ci
        firmowy TomTom...
    • Gość: marcin Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.chello.pl 01.03.09, 11:05
      Mapy garmina mają mapę Szczyrku z numeracją :) Polecam nowego city navigator europe
    • Gość: Heniek Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.toya.net.pl 15.04.09, 01:32
      korzystam od zawsze z nawigacji firmy Tomtom i nie mam żadnych problemów.
      Podstawa to zawsze aktualna mapa! Jeżdżę dużo po europie i po Polsce i polecam
      tę nawigację!
    • Gość: adam Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.aster.pl 30.07.09, 19:16
      Jesli chodzi o ta mape i nawigacje to dziekuje.Miałem ,zawiodłem sie
      i powróciłem do moim zdaniem najlepszej - MIO.
    • Gość: Adam Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.acn.waw.pl 16.08.09, 22:29
      Ja bym w ogóle nie kupował TomToma, sam miałem i mam raczej kiepski
      doświadczenia. Polecam Mio Spirit, ma mnóstwo nowych funkcji a na pewno
      jest solidniejsze niż TomTom Go. I cenę również ma bardziej przystępną,
      nie ma co przepłacać
    • Gość: danny Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 10:48
      jak dla mnie kupowanie nawigacji w takiej cenie mija się z celem, zwyczajnie
      tańsze nawigacje potrafią dokładnie to samo i szkoda kasy wydawać. Mam zwykłego
      larka, żadna rewelacja myślałem na początku bo tepsa mi go dała za darmo przy
      umowie na neostradę. Zawsze jak coś dawali mi w prezencie nie sprawdzało się,
      okazuje się że ten zwykły gps za 250pln (średnia cena ze sklepów) doskonale
      sobie daje radę. A cytując pewna reklamę, skoro nie widać różnicy to po co
      przepłacać..
      • Gość: krety Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.delta.furrynet.org 07.09.09, 23:41
        Tu się nie zgodzę wolę używać coś producenta który produkuję tylko nawigacje i
        na tym oparł swoje działania, a nie firmy która robi od mydła po powidła. Miałem
        larka mp3 a może mediona nie wiem wyglądało tak samo może dlatego, że wyjechało
        z tej samej taniej fabryki za miskę ryżu a zostało nazwane ładnie w Polsce?
        Dlatego też wolę Sony i VW a nie Daewoo.
    • Gość: Bardford Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.static.espol.com.pl 07.09.09, 23:52
      Chyba sam musisz sobie odpowiedziec czy te wszystkie bajery jak np nadajnik
      FM, czy Bluetooth sa Ci potrzebne. Dla mnie nie sa az tak istotne - dlatego
      kupilem Go 630.. Jakkolwiek odradzalbym wynlazki typu LARK - niby dziala, ale
      bez spiratowanych map to marnie to widze, a ja piratowac nie zamierzam..
    • Gość: czaki Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.09.09, 20:28
      Różnice w modelach są znaczące ale jak ktoś mało korzysta (jeździ) to niższe
      modele w zupełności wystarczą. Chociaż osobiście wybrałbym 730 z uwagi na
      bogatsze mapy . Swoją drogą ostatnio w promenadzie widziałem plakat w Vobisie
      z akcją zwrotu pieniędzy za zakup tych urządzeń na stronie mają więcej opisane
      tomtomrace.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka