Dodaj do ulubionych

Nabór do przedszkoli 2013

IP: *.plock.mm.pl 22.02.13, 20:25
Drogie Mamy,
chciałam zapytać, czy może wiecie już coś na temat naboru do publicznych przedszkoli? Kiedy się zacznie, może któraś z Was wie jak wyglądało to w ubiegłym roku, jakie trzeba było spełnić warunki, żeby mieć jak największe szanse na miejsce w przedszkolu?
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 09:38
      nie ma chyba jednoznacznych kryteriów aby dziecko sie dostało..niedługo o tym beda pisać w gazecie jakieś płockiej wiec musi pani obserwować a zapisy beda elektroniczne...pozniej podam na jakiej stronie...
    • Gość: gość największe szanse mają konkubiny IP: *.biznes-host.pl 24.02.13, 13:40
      czyli tzw. samotnie wychowujące, jak siedzisz na kocią łapę to masz pewne miejsce
    • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 25.02.13, 08:37
      Nie wiem jakie warunki trzeba spełniać, żeby dziecko dostało się do 1 z 5 wybranych przedszkoli skoro obydwoje rodzice pracują. Po odwołaniu dziecko też się nie dostało do przedszkola. W zgłoszeniu które wypełnia się przez internet nie wpisuje się czy rodzice pracują czy nie. Masz znajomości to dziecko się dostaje do przedszkola.
      W rezultacie moje dziecko chodzi do kolorowych kredek na graniczną, ogólnie jestem zadowolona, mam nadzieję że w tym roku zrobią plac zabaw którego do tej pory nie ma. Najważniejsze że moje dziecko jest zadowolone, robi postępy i bardzo chętnie chodzi do przedszkola.
      • Gość: ola Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.30.113.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.13, 13:20
        tak jak napisały poprzedniczki nabór elektroniczny ostatnio był od 19 marca w karcie dokładne pytania typu czy dziecko ma rodzeństwo i czy chodzi do przedszkola czy rodzice pracują to wszystko tylko teoria a w praktyce wiadomo teoretycznie pierwszeństwo maja dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności i opinia np.o wczesnym wspomaganiu rozwoju dziecka +opinia o potrzebie ksztalłcenia specjalnego, pózniej samotne matki na końcu rodzice pracujący!powodzenia
    • Gość: Gość Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 13:01
      Tak naprawdę pierwszeństwo w przyjęciu dziecin dla rodzin pełnych (z mamą i tatą) mają te dzieci które pozostają w przedszkolu najdłużej, tzn takie które mają najwięcej godzin płatnych, przedszkola też muszą się z czegoś utrzymać i stąd jest to dodatkowe kryterium.
      Moje dziecko w przedszkolu jest 9-10 godzin i nie miałam problemu z dostaniem się do wybranego przedszkola, które mam pod pracą.
      • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 26.02.13, 13:15
        to nie prawda co napisała poprzedniczka, ja deklarowałam że moje dziecko było by codziennie 9 godzin a nie dostało się do żadnego. Nie wiem jakie trzeba spełniać kryteria!?
        • Gość: obeznana czytajcie ze zrozumieniem IP: *.artnet.pl 26.02.13, 19:23
          samotna matka w kryterium = konkubina
          żyjesz bez formalnego związku to jesteś SAMOTNĄ MATKĄ i miejsce masz pewne!
          • Gość: Mama Re: czytajcie ze zrozumieniem IP: *.plock.mm.pl 26.02.13, 21:22
            No tak, bo to dzisiaj bardzo opłacalne jest , w zależności od okoliczności, być samotną matką. Pierwszeństwo w przyjęciu do żłobka, do przedszkola, dodatek mieszkaniowy, świadczenia socjalne, ulga w PIT z tytułu rozliczania się wspólnego z dzieckiem /556,02 zł rocznie/. A w tym samym gospodarstwie domowym żyje tatuś dziecka. I mają trzy ulgi? Mają! Zalegalizowane rodziny mają tylko dwie. Szkoda, że tu Urząd Skarbowy nie zainteresuje się czasem, jak wygląda to samotne rodzicielstwo.
            Ja nie mam nic do samotnych matek, które sa wdowami, gdzie ojcowie sa pozbawieni praw rodzicielskich do dzieci lub mają je ograniczone. TO JEST SAMOTNE RODZICIELSTWO! I podziwiam je, że udaje im się jakoś to wszystko pchać do przodu.
            Urząd Miasta powinien w regulaminie naboru do żłobków czy przedszkoli uwzględnić takie rzeczy i żądać udowodnienia samotnego wychowywania dzieci. To, że ludzie żyją ze sobą w konkubinacie lub każde na swoją stronę nie powinno uprawniać ich do posługiwania się tytułem samotnego rodzica.
            • Gość: cocubine Re: czytajcie ze zrozumieniem IP: *.artnet.pl 26.02.13, 21:35
              haha, widać że zazdrościsz innym życiowej zaradności
              pozdrawiam wszystkich zaradnych :)
              • Gość: e Re: czytajcie ze zrozumieniem IP: *.zabrze.vectranet.pl 28.02.13, 08:42
                No tak dla większości Polaków zaradność to jest oszukiwanie innych ludzi na każdym kroku a dla mnie to jest żałosne
                • Gość: lil Re: czytajcie ze zrozumieniem IP: *.008.c79.petrotel.pl 13.05.13, 21:22
                  Kazdy orze jak moze skoro nie moze orac jak chce, to nie ludzie, a gowniany system
            • Gość: gość sensowny wpis! IP: *.biznes-host.pl 04.03.13, 12:35
              Gość portalu: Mama napisał(a):

> Ja nie mam nic do samotnych matek, które sa wdowami, gdzie ojcowie sa pozbawien
              > i praw rodzicielskich do dzieci lub mają je ograniczone. TO JEST SAMOTNE RODZIC
              > IELSTWO! I podziwiam je, że udaje im się jakoś to wszystko pchać do przodu.
              > Urząd Miasta powinien w regulaminie naboru do żłobków czy przedszkoli uwzględni
              > ć takie rzeczy i żądać udowodnienia samotnego wychowywania dzieci.

Dokładnie tak. Ale po wpisach poniżej widać, że próby cwaniactwa są usprawiedliwiane. smutny obraz degrengolady.
    • Gość: dyr przedszkola Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.play-internet.pl 02.03.13, 11:22
      7 marca rusza elektroniczny nabór do Miejskich Przedszkoli.Zapraszam
      • Gość: mama z 8 Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.049.c91.petrotel.pl 26.03.13, 21:40
        Wracając do mp8, to faktycznie plac dla dzieci jest za mały, ale to TBS z miastem wybrało takie fatalne usytuowanie placówki.Kształt budunku to wogóle wytwór niezłej fantazji.
        Na szczęscie jest sala gimnastyczna i tam nasze dzieciaki mogą się wybiegac.
        Miejmy nadzieję że jej nie zaadoptują na kolejną salę!!!!
        Miasto chce tanim kosztem upchnąć dzieciaków, ale co robić???
        A jeśli chodzi o świetlicę, to nie rozumiem o jąką salę chodzi.
        Ta zaadaptowana jest na IIp i ni3e schodzą się tam dzieci z grup. :(( ktoś kłamie po prostu.
      • wekr Re: Nabór do przedszkoli 2013 29.04.13, 09:07
        Zapraszam wesole-krasnoludki.pl/ niskie czesne, wykwalifikowana kadra.
    • Gość: 3ememem Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.078.c81.petrotel.pl 03.03.13, 22:11
      A ja nie rozumiem całej tej nagonki na samotnych rodziców. Jaki kraj takie kombinacje!
      Jeden wciska dziecko do żłobka/przedszkola, bo jest "samotnym rodzicem", drugi ma o to pretensje, podczas gdy sam np. po znajomości dostaje szybciej wizytę u lekarza, albo w urzędzie przyspiesza sprawy, nie widząc że robi to niezgodnie z prawem.
      Dopóki wiele rzeczy się nie zmieni, logiczne że każdy kombinuje jak się da!
      Więc zanim szanowny niesamotny wyskoczysz z atakiem na tych "samotnych" zastanów się z jakich przywilejów ty korzystasz bezprawnie! To tyle.
      • Gość: gość Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.biznes-host.pl 04.03.13, 12:30
        Gość portalu: 3ememem napisał(a):

> A ja nie rozumiem całej tej nagonki na samotnych rodziców.

Jaka nagonka. Po prostu przypadki OSZUSTWA należy tępić. Jeżeli dziecko ma matkę i ojca i ta "mamusia" zgrywa "samotnie wychowującą" to jest to kłamstwo.
    • Gość: 3ememem Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.078.c81.petrotel.pl 03.03.13, 22:15
      A jeszcze dodam, że... niejednokrotnie ten niesamotny rodzic wciska swoje dziecko do przedszkola na darmowe godziny (potem babusia odbiera wnusia przed leżakowaniem), blokując miejsca innym dzieciom, często właśnie "samotnych" rodziców, którzy pracują do późnych godzin i zostawiają swoje dziecko na cały dzień !!!
      • Gość: lilka Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.13, 23:53
        Głupie gadanie, kombinujemy bo niestety musimy- jestem bezrobotna więc z automatu skreślają mnie z listy, a niestety siedząc z dzieckiem w domu nie mam szans na pracę i błędne koło się kręci! Tak więc jedyną sznasą jest właśnie to, że jestem 'samotnie wychowującą matką'- przynajmniej wiem, że moje dziecko pójdzie do przedszkola a ja w końcu do pracy!
        • Gość: mimami Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.204.75.245.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.03.13, 00:25
          Zgadzam się z poprzedniczką. Do przedszkola dziecka nie przyjmą, bo nie pracujesz. A do pracy nie pójdziesz, bo nie masz z kim zostawić dziecka. To jest chore!!!
        • Gość: gość Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.biznes-host.pl 04.03.13, 12:32
          Gość portalu: lilka napisał(a):

> Głupie gadanie, kombinujemy bo niestety musimy

Kombinujesz bo chcesz i masz taką moralność. Nie wciskaj ciemnoty, że ktoś cię zmusza. Innych nikt nie zmusza i potrafią żyć normalnie.
          • Gość: Bezrobotna_z_przym Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.13, 12:10
            Brak ci wyobraźni albo sama coś kombinujesz i trzymasz się zębami pozorów. Mam 2 dzieci. Bez prawa do zasiłku. Pożyj z jednej pensyjki "normalnie " to uznam twoje prawo do moralizowania. Dlaczego bezrobotny ma być skazany na klepanie biedy ? Rok temu my też sie nie dostaliśmy . Na 31 osobową grupę było 10 alergików ! Heloł ! Pracujący dali w łapę lekarzowi i nie było problemów z moralnością ,tak ? Wiem ,że alergie dotykają wiele dzieci. Ale 4 dzieci z tej listy znam i bynajmniej nie mają nic wspólnego z alergią jakąkolwiek. Każde moje wyjście na zakupy to dylemat czy dziś kupić dziecku mleko czy owoce. Nie wspomnę o tym że ty jako pracująca masz odprowadzone składki na emeryturę. Nie każdy tak ma. Tu jest wiele kwestii do rozwiązania. Kwestii które rząd ma w 3 planie - dlatego ludzie muszą sobie radzić choć nie zawsze jest to moralne. Poza tym - KAŻDE DZIECKO POWINNO MIEĆ TAKĄ SAMĄ MOŻLIWOŚĆ ROZWOJU BEZ WZGLĘDU NA STATUS RODZICÓW,RODZICA !!! Takie obszczekiwanie krzywdzi tylko te dzieci które nie dostały szansy bycia wśród rówieśników, pedagogów itp.
            • Gość: prosto z mostu Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.iq.pl 20.03.13, 13:05
              Gość portalu: Bezrobotna_z_przym napisał(a):

> Pracujący dali w łapę lekarzowi i nie było problemów z moralnością ,
              > tak ?

Masz dowody to zgłoś do prokuratury. Takie typowe ględzenie: dali w łapę, załatwili pewnie itd...

> Ale 4 dzieci z tej listy znam i bynajmniej nie mają nic wspólnego z alergią jakąkolwiek.

No proszę, specjalistka-alergolog... Z miejsca stawia diagnozę.
              żałosne
            • Gość: butcher Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.135.c88.petrotel.pl 20.03.13, 15:19
              Gość portalu: Bezrobotna_z_przym napisał(a):

> Takie obszczekiwanie

Za dużo czasu chyba spędzasz pośród psów...
              Poza tym dzieci to twój wybór i się nimi nie zasłaniaj bo WSTYD.
    • mamidzidzi Re: Nabór do przedszkoli 2013 19.03.13, 15:42
      Witam Wszystkich.
      W nawiązaniu do tematu czyli nabór do przedszkoli 2013 mam pytanie. Czy ktoś się orientuje co dzieje się w przedszkolu numer 8 (ul. Św Wojciecha) ? Już przy składaniu Karty Zgłoszenia powiedziano mi iż w tym roku prawdopodobnie nie będzie żadnych przyjęć. "Popytałam" i od wielu osób wiem że w ogóle nie będzie naboru. I się zastanawiam jak to możliwe? W zeszłym roku z wielką pompą otwierana tą placówkę - Zapraszano do zapisów, Chwalono się nią, podawano koszty jakie pochłonęła ta inwestycja (nasze pieniądze) Miała "odciążyć" inne przedszkola z Podolszyn ..... i pomimo tego że moje dzieci maja oboje pracujących rodziców nie mają szans na miejsce w w/w miejskim przedszkolu.
      Dla złośliwych dodam że nie stać mnie na prywatną placówkę.
      Pozdrawiam.
      • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.c149.petrotel.pl 20.03.13, 10:58
        Sprawa jest prosta. Przedszkole przewidziane było na 70 dzieci, ale upchano w nim dodatkową 30 tak, żeby jak najwięcej dzieci się dostało. W tym celu jak to ładnie napisano "zaadaptowano dodatkową salę". Ta dodatkowa sala to miejsce, w którym miała się znajdować świetlica - miejsce, gdzie rano dzieci się zbierają przed pójściem do swoich sal a po zajęciach czekają razem na rodziców.

I tak to właśnie moje dziecko znalazło się w grupie, którą do tej "zaadaptowanej" sali przydzielono. Jak dla mnie pomysł poroniony, bo przez pomieszczenie, które powinno przynależeć tylko do określonej grupy przewijają się wszystkie - no może prawie wszystkie przedszkolne dzieci, razem ze swoimi przeziębieniami, wszawicą i innymi tego rodzaju atrakcjami.

Wychodzi na to, że w tym roku, ktoś "przejrzał na oczy" i zrozumiał, że tak być nie powinno, dlatego przyjęć nie będzie. Oczywiście współczuję tym rodzicom, którzy liczyli na miejsce konkretnie w ósemce, ale jak widać pięknie miało wszystko wyglądać tylko na otwarcie a teraz sprawy wróciły do normy.

• Gość: monia Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.080.c87.petrotel.pl 20.03.13, 22:10
          z tego co pytałam to jest wolnych tylko 7-8 miejsc w grupie najstarszej 5-6 latków, ponieważ dzieci sześcioletnie z tej grupy a właściwie teraz już 7-letnie pójdą od września do szkoły. Tylko dla tego kilka osób znajdzie miejsce. Co do trzylatków, to niestety w tamtym roku były dwie grupy 3-latków i jedna 3-4-latków i jedna 5-6-latków, więc w tym roku nie ma miejsc.
          Zastanawiające jest tylko, iż dzieci rano są przez aż godzinę na jednej sali i komuś się to strasznie nie podoba. Proszę przyjśc rano do przedszkola tak ok. 7.00 no i po 15.00 i zerkną ile jest dzieci - 4 no może 5, nie więcej z 4 grup.
          • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.c149.petrotel.pl 21.03.13, 07:47
            Jak to się mawia... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, więc Pani stanowisko jest dla mnie zrozumiałe. Tak czy inaczej się z nim nie zgadzam. Przedszkole zostało przewidziane na określoną liczbę dzieci i tego się trzymajmy. Myślę, że dzieci z tego przedszkola tak jak i z innych mają prawo do normalnej świetlicy. Wie Pani, że z braku takiej sali dzieci mają zajęcia dodatkowe na sali gimnastycznej albo w tym samej sali z innymi dziećmi, których rodzice za te zajęcia nie płacą? Z kolei na plac zabaw Panie muszą się umawiać między sobą, bo przy tej ilości dzieci, nie ma szans, żeby wszystkim dzieciakom udało się z niego skorzystać w ciągu jednego dnia. Według Pani tak to powinno wyglądać? Ja rozumiem, że większość rodziców przymknęłaby na to wszystko oko, żeby tylko dziecko do przedszkola się dostało, ale ja, jak każda matka w pierwszej kolejności pozwolę sobie mieć na uwadze dobro mojego dziecka. Dlatego według mnie decyzja Dyrekcji jest jak najbardziej słuszna.

Jeśli chodzi o ilość dzieci, o której Pani pisze, to oczywiście ta liczba odpowiada rzeczywistości... o ile akurat panuje grypa albo jakaś inna choroba zakaźna i ogólnie frekwencja w każdej z grup spada do ok. 50%, może mniej. W normalnych warunkach dzieci jest więcej.
            • Gość: monia Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.080.c87.petrotel.pl 21.03.13, 22:20
              chyba Pani jednak nie wie o czym pisze. Jaka grypa, jaka choroba zakaźna ... no chyba że trwa od września 2012 do dnia dzisiejszego. Dzieci na wspólnej sali są w godzinach 6.00 - 7.00 i po 15.00, natomiast rano o godz.7.00 jest tam max.10 dzieci nie więcej i to samo jest ok.15.30, więc proszę nie pisac czegoś o czym nie ma się pojęcia lub przyjśc do przedszkola w tych godzinach i sprawdzi ile jest dzieci na "świetlicy".
              Co tzn. normalna świetlica, w większości przedszkoli nie ma takiego miejsca. Po prostu zajęcia w grupach zaczynają się od tej godziny, o której przychodzą panie. Akurat w tym przedszkolu jest to godzina 7.00, dzieci idą do swoich grup i po 15.00 gdy dzieci zbierają się w jednej wspólnej sali, i tak jest w państwowych przedszkolach nie ma co się płakac.
              Jeśli chodzi o ilośc dzieci i grup od września to nic się nie zmieni tak naprawdę, bo nadal będą 4 grupy, więc przypisanie grup do sal będzie pewnie podobne. Nadal nie będzie "świetlicy", bo niby po co. Puste pomieszczenie w godz. 7.00-15.00.
              Nie rozumiem także Pani wpisu odnośnie zajęc dodatkowych na sali gimnastycznej, a dlaczego mają się tam nie odbywac - zajęcia korekcyjne, rytmika, ceramika.
              Co do placu zabaw to chyba nie chodzi tu o ilośc dzieci, ale o wielkośc placu zabaw, po prostu jest on za mały. Nawet jeśli dzieci byłoby o 30 mniej to i tak 90 by się na nim nie zmieściło. Zastanawiam się czy nawet dla 30 osób nie jest za mały, ale cóż nie ma co narzekac ... trzeba się cieszy z tego co jest. Taka nasza narodowa cecha - narzekanie.
              Pozdrawiam :)
              • Gość: antymonia precz z wścibskimi IP: *.biznes-host.pl 22.03.13, 08:03
                uderzające, że jakaś monia przyłazi do przedszkola i przelicza dzieci... jak to możliwe żeby wpuszczać jakąś podejrzaną kobietę,
                więcej czujności bo nie wiadomo do czego to zdolne!
              • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.c149.petrotel.pl 22.03.13, 08:06
                O właśnie tak, cieszmy się z tego co jest, nie miejmy żadnych wymagań i gódźmy się z szerokim uśmiechem na wszystko co nam nie odpowiada.

Myli Pani narzekanie ze zwykłą dbałością o dobro dziecka.

Skoro liczy się tylko liczba przyjętych dzieci, to żeby upchnąć więcej zaadaptujmy jeszcze salę gimnastyczną, szatnię, ba - może nawet kuchnię. Przecież Panie w kuchni też nie pracuję bez przerwy a po co kuchnia ma stać pusta? Niech się na coś przyda.
          • Gość: mama ani Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.096.c67.petrotel.pl 21.03.13, 21:25
            Ale to nie zadna tragedia z tymi dziecmi z roznych grup w jednej sali, tym bardziej ze ma to miejsce zapewnie bardzo rano i po poludniu. W przedszkolu mojej corki jest to praktykowane i uwazam za zupelnie normalne. Przynajmniej dzieci sie ze sobą poznaja. A zarazki?Ten sam kontakt jest w grupie równolatków. Trochę mniej przewrażliwienia życzę.
            • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.c149.petrotel.pl 22.03.13, 08:10
              Może ma Pani dziecko, które w ogóle nie choruje albo bardzo rzadko. Może ma Pani czworo dziadków, którzy w awaryjnych sytuacjach z szerokimi uśmiechem i otwartymi ramionami zaopiekują się dzieckiem, kiedy po raz kolejny się rozchoruje. Może Pani po prostu nie potrafi postawić się w sytuacji rodzica, który pozbawiony takiego komfortu kolejny raz prosi w pracy o urlop zastanawiając się, czy i jak to się na nim odbije w przyszłości. Trochę empatii.
    • Gość: aśka Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.101.c70.petrotel.pl 22.03.13, 13:42
      do przedszkola państwowego powinno się brać pod uwagę dochody rodziców ci o najniższych powinny mieć pierwszeństwo a to jest na odwrót dzieci rodziców na wysokich stanowiskach dyrektorów,kierowników a nawet prezydenta płocka uczęszczają do państwowych placówek co stać ich na prywatne a ty co żyjesz 1 jednej skromnej pensyjki siedź z dzieckiem w domu a czy ono jest gorsze?,,,,
      • Gość: ubawiony Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.022.c72.petrotel.pl 22.03.13, 14:57
        Gość portalu: aśka napisał(a):

> do przedszkola państwowego powinno się brać pod uwagę dochody rodziców

większej bzdury dawno nie czytałem
        po twoim wpisie uważam, że o przyjęciu powinno decydować IQ rodziców...
        • Gość: Też mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 03.04.13, 12:01
          O co ta cała afera? Drogie Panie, miejsca są z tego co się zorientowałam w publicznych przedszkolach, nawet tych w centrum miasta. To kwestia niżu demograficznego. Także do boju,zapisujcie swoje pociechy w rekrutacji dodatkowej!
    • Gość: Mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 08.04.13, 13:48
      No i jak tam Drogie Mamy?
      Zadowolone z wyników rekrutacji?
      moje dziecko nie dostało się do żadnego z przedszkoli na Podolszycach.
      Cóż, wszak jesteśmy tylko pracującymi rodzicami. Widocznie w tym kraju trzeba żyć w tak modnych ostatnio związakch partnerskich, żeby korzystać z przywilejów tzw. samotnych rodziców i w związku z tym ciężkim ich losem móc umieścić dziecko w publicznej placówce!
      • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 15:27
        A które dziecko dostało się do przedszkola nr 4 na Czwartaków, bo moje ma oboje rodziców pracujących i nawet mieszka w tym bloku i niestety nie zostało przyjęte, a widząc rodziców przywożących dzieci z okolic Płocka tj, gulczewo, słupno,cekanowo to chyba przedszkole dla powiatu!!! Może trzeba zmienić nazwę z miejskiego na wiejskie przedszkole nr 4!!!
        • mamidzidzi Re: Nabór do przedszkoli 2013 08.04.13, 23:07
          Witam.
          Potwierdzam :-( U mnie podobna sytuacja. Oboje pracujących rodziców, córka nie została przyjęta do żadnego z przedszkoli na Podolszycach. Wydaje mi się, że nie ma co liczyć
          na rekrutację uzupełniającą - ale życzę powodzenia - Wam i sobie :-)
          • Gość: mamik.bloa.pl Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.13, 23:06
            Mój syn tez nie dostał się do żadnego z 5 przedszkoli i na rekrutację uzupełniającą również nie liczę. O tym i o innych rzeczach z życia mamy piszę na moim blogu:
            Tekst linka
            • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.094.c71.petrotel.pl 10.04.13, 18:24
              mój syn też nie dostał się do przedszkola na podolszycach choć do niego mam 100 metrów. Boli mnie to że ktoś kto siedzi w domu dostał miejsce w przedszkolu albo samotne matki tak naprawdę dobrze zaopiekowane przez samotnych tatusiów, albo ktos z borowiczek i bóg wie skąd. A ja pracuje mój mąż też i dziecko nie dostało się do żadnego przedszkola !!!! I nikt mi nie powie że znajomości nie odgrywają tutaj pierwszych skrzypiec. Taka nasza rzeczywistość, że uczciwością to garba się dorobisz a nie miejsca w przedszkolu . A pan prezydent to był mądry jak chciał dostać się na stołek, a teraz ma nas w nosie .
      • Gość: kora Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 10.04.13, 21:16
        na podolach to tylko znajomosci
    • Gość: Kama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.13, 08:42
      witam
      Mam pytanko czy jakbym była samotną matką złożyła podanie do 5przedszkoli to do wszystkich powinni mnie przyjąć - bo nie wiem jak to jest z tym systemem - czy przyjmują tylko do tego z pierwszej pozycji??
      • Gość: Mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 09.04.13, 12:36
        Ja rozumiem, że samotne matki mają same przywileje, zwłaszcza jeśli chodzi o rekrutację do przdszkola, czy rozliczanie podatków, z których zresztą skrupulatnie korzystają. Ale to już szczyt nie wiem czego, żeby oczekiwać, że ich dziecko dostanie się do pięciu przedszkoli na raz. Poćwiartuje Pani dziecko, czy może w każdy dzień tygodnia będzie chodziło do innego przedszkola?
        Co mają powiedzieć rodzice, którzy sami wychowują często swoje dzieci, podczas gdy drugi z rodziców pracuje w innym mieście lub za granicą?!
        Nie dostali miejsca dla swoich dzieci w przedszkolach!!!
        • Gość: inks Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.004.c68.petrotel.pl 09.04.13, 13:37
          teraz ślubu to się nie opłaca brać bo po co ?,dużo młodych żyje na" kocią łapę" a masz chociaż zapewnione miejsce w przedszkolu czy żłobku; tak nie powinno być,,,,,,,wspólczuje wszystkim mamą których dziecko nie dostało sie do przedszkola ,mnie to czeka za rok
          • Gość: NINA Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 10.04.13, 10:02
            Hej.
            Drogie mamy jaka to sprawiedliwość tyle dzieci sie nie dostało, których oboje rodziców pracuje. Porażka. Podostawały się dzieci po znajomości ewentualnie zdarzają się przypadki gdzie rodzice zakreślają że oboje pracują, co nie zawsze jest prawdą. Przecież zatrudnienia nikt nie sprawdza a SZKODA!!! Przedszkole powinno być dla tych którzy rzeczywiście pracują i nie mają opieki nad dziećmi. Mamusia siedzi w domku wielce zmęczona dzieckiem ma znajomości w przedszkolu to dawaj oddam. Siedzą takie dzieci do 12:00 bo potem po co płacić? Dzieci tych którzy naprawdę potrzebują bo pracują np do 15:00 nie ma dla nich miejsc. Powinien się ktoś za to wziąć i dokładnie sprawdzać listy przyjętych dzieci.
            • Gość: do nina Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.125.c75.petrotel.pl 10.04.13, 18:11
              przedszkle powinno być dla wszystkich dzieci nie zgodzę się z panią
        • Gość: Kama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.13, 09:32
          Ja tylko teoretyzuje bo próbuje zrozumiec system naboru - chodzi mi o to czy jest taka mozliwość ze przy pierwszym naborze dziecko moze byc przyjete do kilku przedszkoli, albo do przedszkola 3wyboru. Dodam tylko ze nie jestem samotną matką - z mężem oboje pracujemy i naszego malucha przyjeli
    • Gość: mamik.bloa.pl Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.13, 12:41
      Uważam, że w naborze do przedszkoli powinno być równouprawnienie i że każde dziecko powinno mieć zagwarantowane miejsce. Już teraz nie te czasy, że w każdym domu było kilkoro dzieci a w sąsiedztwie kilkanaścioro.Teraz większość dzieci to jedynacy, którzy nie mają prawie kontaktu z rówieśnikami więc właśnie poprzez uczęszczanie do przedszkola powinny mieć zapewniony rozwój społeczny. Poza tym tyle się mówi o likwidacji różnych placówek oświatowych, braku etatów dla nauczycieli więc może budynki po szkołach powinny zostać zaadaptowane na przedszkola.
      Tekst linka
      • Gość: NINA Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 10.04.13, 20:56
        Ja również uważam że dla wszystkich, ale w momencie gdy już mamy taką sytuację i są jakieś kryteria przyjęć to się ich trzymajmy. Rodzice oboje pracujący naprawdę potrzebują tych miejsc
        w przedszkolu i nie do godziny 12:00 ale conajmniej do 15:00 tak jak przebiega ich pracy.
        • Gość: Lidka Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 10.04.13, 20:58
          Są tu ludzie,do którzy dostali się do przedszkola nr 4 lub nr 8??? Jak tam się dostać? Chyba dopiero na 6 latka jak będzie już obowiązek.
          • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 11.04.13, 00:29
            Do przedszkola nr 4 jak nie jestes samotna matka lub dobrze znasz pania dyrektor to zapomnij ze twoje dziecko sie dostanie to przedszkole dla elit miasta, wystarczy zobaczyc jakie samochody tam podjezdzaja!!!
            • Gość: Lila Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 11.04.13, 09:12
              Czy można gdzieś zgłosić że dostają się osoby nie spełniające kryterium???
            • Gość: mama Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 11.04.13, 09:31
              Droga redakcjo GW, może czas zainteresować się głębiej tematem płockich przedszkoli. Dlaczego rekrutacja wygląda tak, a nie inaczej?
              Czy ktoś weryfikuje dane podane przez rodziców we wnioskach o przyjęcie do przedszkola?
              A może zrobić tak jak w stolicy, gdzie trzeba przynieść PIT, że podatki płaci się w miejscu swojego zamieszkania, a nie buduje się pałace poza miastem, dzieci melduje u dziadków w Płocku i wszystko jest zgodne z prawem. To już powszechny widok samochodów podjeżdżających pod płockie żłobki i przedszkola na rejestracjach podmiejskich WPL.
              W Płocku danych podanych we wniosku nikt nie weryfikuje, czy pracujesz, czy faktycznie jesteś samotnym rodzicem?
              Ciekawe, jakie dodatkowe kryteria oprócz pracujących rodziców spełnił Pan Prezydent Miasta, że jego dziecko miało to wielkie szczęście zakwalifikować się do jednego z przedszkoli na Podolszycach Płn.?
              • Gość: Lidka Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 11.04.13, 09:51
                W pełni popieram. Bravo mama:) Warto naprawdę droga redakcjo podjąć temat! Niech zaczną weryfikować zatrudnienie rodziców. Niech rzeczywiście kryteria będą zaostrzone! Od razu w przedszkolach będzie więcej miejsc wolnych a zwłaszcza na podolszycach:)
      • andzia817 Re: Nabór do przedszkoli 2013 11.04.13, 10:08
        Moje dziecko też się nie dostało chociaż do przedszkola chodzi rodzeństwo?Okazało się ze w 16 na ten rok nie będą przyjmowane żadne trzylatki?Tylko szkoda że nikt nie zamieścił tej informacji wcześniej?
        • Gość: Lidka Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 11.04.13, 10:24
          Widzicie same drogie mamy porządku zero z rekrutacjami. I co nikt sie tym nie zajmie??
          • Gość: oli Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.class144.petrotel.pl 19.04.13, 14:57
            Dzisiaj podano przedszkola w których jest ok 100 wolnych miejsc
            • Gość: a Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.146.12.228.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.04.13, 11:47
              Napiszcie proszę co wiecie na temat przedszkola nr 9 na Krótkiej. Jakie są opinie na jego temat, bo mi opowiadają, że niezbyt dobre.
              • Gość: fdeee Re: Nabór do przedszkoli 2013 IP: *.plock.mm.pl 20.04.13, 18:31

Słyszałam same dobre opinie. Chodzą córki moich koleżanek z pracy i obie wypowiadaja się w samych syuperlatywach. Równiez o kuchni w tej placówce, a z tym jak widomo róznie bywa.
    • emamik Re: Nabór do przedszkoli 2013 24.04.13, 15:54
      Dostalismy się w postępowaniu odwoławczym relacja na emamik.pl/2013/04/23/nasze-przedszkole/
      • emamik Re: Nabór do przedszkoli 2013 24.04.13, 15:55
        Dostaliśmy się w postępowaniu odwoławczym relacja na www.emamik.pl Tekst linka
    • Gość: amam przechowalnia chorych dzieci IP: *.040.c94.petrotel.pl 11.05.13, 23:03
      przede wszytkim to dzieciak musi być zdrowy, odporny na durnych rodziców którzy z przedszkola uczynili sobie przechowalnie CHORYCH KASZLĄCYCH DZIECI
      • Gość: lil Re: przechowalnia chorych dzieci IP: *.008.c79.petrotel.pl 13.05.13, 21:29
        Gdyby za 2 tygodnie zwolnienia nie bylo mozliwosci wylecenia z pracy, to pewnie rodzice siedIeli by z chorym dzieckiem w domu. Niestety na pelne wyleczenie trzeba czasu- ktorego pracodawca nie daje. Pracodawcy dbaja- o starszych pracownikow- zatrudnionych na stale- ci maja lepsze pensje, wieksze mozliwosci. Mlodzi rodzice to w wiekszosci mlodzi pracownicy. Zatrudnieni na okres czasowy lub umowe zlecenie, oni nie moga miec zwolnien. gowniana jest polityka. I tyle.
        • Gość: matka Re: przechowalnia chorych dzieci IP: *.040.c94.petrotel.pl 13.05.13, 22:35
          To nie gowniany system a ludzie. Jak widze jak ojciec z matką przywożą kaszląco prychającego dzieciaka do przedszkola wypasioną furą, to nie powiecie mi, że pracują za marne grosze i nie stać ich na zostawienie w domu. Zwyczajnie kasy im szkoda, bo wydatków na opiekunkę dla dziecka "nie widać' tak jak np zagranicznych wycieczek. OT TYLE...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka