Dodaj do ulubionych

Urlop a dziecko w wieku szkolnym

14.07.06, 23:44
Pytam z ciekawości: Dziewczyny, których dzieci są juz w wieku szkolnym - jak
sobie radzicie w wakacje? Czy bierzecie urlop w różnym czasie z
mężem/partnerem dla zapewnienia dziecku opieki, czy też w tym samym czasie,
zeby spędzić wspólnie wakacje, a na pozostały czas wakacyjny angażowane są
inne osoby do opieki nad dziećmi?
Obserwuj wątek
    • mika_p SDK rulez !!! 15.07.06, 00:43
      Junior od początku lipca zostal zapisany do SDK na Krzywoustego. SDK prowadzi
      Akcję Lato i w ramach tego codziennie od 8:30 do 15:30 są zajęcia.
      Różne.
      Czasami cały dzień spędzają w budynku, wykonują jakies prace plastyczne, grają
      w gry planszowe, mają dyskotekę, dziś po południu jedni grali w piłkarzyki a
      inni skakali na batucie, wyglądali na zadowolonych.
      Czasami idą na spacer gdzieś, na przykład na przystań żeglarską albo jakiś
      celowy po Płocku.
      W ładne dni chadzają na Sobótkę.
      W mniej przepiękne bawią sie w ogródku jordanowskim.
      Czasami są jakieś zawody sportowe i inne podobne.
      Bywa, że idą na basen (Szklankę) - wtedy trzeba zapłacić za wstęp.
      Bywają wycieczki, do gospodarstw agroturystycznych, w przyszłym tygodniu do
      miasteczka rekreacyjnego w Łomiankach - kosztuje to kilka złotych, a dziecko ma
      frajdę przez cały dzień.

Wszystko poza wycieczkami jest darmowe, tyle, ze trzeba dziecku dać coś do
      picia i jedzenia na te 7 godzin.

Junior w zeszłym roku został zapisany dopiero pod koniec wakacji i tak mu się
      spodobało, że w tym roku tuż po zakonczeniu roku szkolengo poszlismy sprawdzic
      co i jak.

Zapisac sie mozna w kazdej chwili, dziecko moze przyjść o dowolnej porze i
      wyjść kiedy chce, może danego dnia nie przyjśc wcale i nikt sie nie czepia.
      Jest fajnie.

Gdybym chodziła do pracy, to pewnie negocjowałabym z pracodawcą mozliwosc
      późniejszego przychodzenia do pracy, żeby odstawic dziecko do SDK.
    • moooni Re: Urlop a dziecko w wieku szkolnym 15.07.06, 15:17
      gracjana28 napisała:

> Pytam z ciekawości: Dziewczyny, których dzieci są juz w wieku szkolnym - jak
      > sobie radzicie w wakacje? Czy bierzecie urlop w różnym czasie z
      > mężem/partnerem dla zapewnienia dziecku opieki, czy też w tym samym czasie,
      > zeby spędzić wspólnie wakacje, a na pozostały czas wakacyjny angażowane są
      > inne osoby do opieki nad dziećmi?

Przez wiele lat byłam z synem w domu, więc mieliśmy klasyczne wakacje. Gdy
      poszłam do pracy, Olkiem opiekowały się babcie i tatuś. Obie babcie wolne,
      rencistka i emerytka, obie na chodzie i blisko - układ prawie idealny. Tatuś
      pracował na własnym rachunku, więc też zawsze był pod ręką. W ubiegłe wakacje
      tatusia z nami nie było - wyjechał za chlebem do UK, więc w lipcu pracowałam
      podrzucając syna babciom, a w sierpniu wzięłam urlop i pojechałam z synem do
      taty. W te wakacje jest trochę inaczej, do przedwczoraj byłam na zwolnieniu
      lekarskim, od wczoraj jestem BEZROBOTNA ;-)Tralalalala... Jestem w opozycji.
      Ludzie szukają pracy, a ja swoją rzuciłam w cholerę! Mam wakacje, we wtorek
      lecę za kanał, odpocznę od smierdzącego miasta!

M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka