10.08.11, 15:41
aga-kosa
Czy znasz proporcje wagowo- objętościowe przy robieniu wyciągu z mieszanki ziołowej na spirytusie z przeznaczeniem do dalszego rozcieńczenia jako lekarstwo w postaci kropli na wodę.
Obserwuj wątek
    • dominika.24 Re: aga-kosa 10.08.11, 17:10
      ...na wodę? ja wiem jak się robi 'pic na wodę' ale to chyba nie o to chodzi.
      • amityr Re: aga-kosa 10.08.11, 17:34
        dominika.24 napisała:

> ...na wodę? ja wiem jak się robi 'pic na wodę' ale to chyba nie o to chodzi.

Droga i bezcenna dominiko a różaniec rano odmówiłaś i patronowi pokłon walnęłaś ?
        • iryska2604 Re: aga-kosa 10.08.11, 17:47
          Hi hi - fajnie dyskutujecie!
        • amityr Re: aga-kosa 10.08.11, 17:54
          To z miłości do bliźniego jak św Dominik nakazał
        • dominika.24 Re: aga-kosa 10.08.11, 18:47
          Amityr,dlaczego tak na tłusto piszesz?? Czy mam rozumieć że to są naciski?
    • waga_1949 Re: aga-kosa 10.08.11, 19:50
      A nie szkoda rozcieńczać z wodą?
      • jadwiga_r Re: aga-kosa 10.08.11, 19:58
        rozanski.li/
        Proponuję powyższą stronę, to skarbnica wiedzy Dr. Różańskiego
        • amityr Re: aga-kosa 10.08.11, 21:00
          To ja znam . Proponuję ci nawet
          Kamasutra Chai Tee
          • aga-kosa Re: aga-kosa 11.08.11, 08:57
            pisać . agaAmityr, mam takie przepisy ale teraz z trudem weszłam na internet obiecuje prze
            • aga-kosa Re: aga-kosa 11.08.11, 12:16
              arcydzięgiel lekarski; 30 g zmielonego korzenia zalać 500ml białego wina.Odstawić na dobę, przecedzić.Pić po kieliszku 2x dziennie; w nerwicy, w nadciśnieniu tętniczym

Berberys zwyczajny; 20 g liści berberysu zalać 100g 40 alkoholu.Odstawić na dwa tygodnie,wycisnąć, przecedzić.
              Zażywać 25 kropli w kieliszku wody 3 x dziennie w chorobach wątroby i dróg żółciowych,kamicy żółciowej

Brzozowe pączki; 20g pączków brzozy zalać 100g 70% spirytusu, zostawić w ciemnym na trzy tygodnie, odcedzić, zażywać 20 -30 kropli na łyżkę wody 3 x dziennie
              Środek żółcio i moczopędny, stosowany w obrzękach pochodzenia sercowego, chorobach wątroby,chorobie wrzodowej, zapaleniu górnych dróg oddechowych, zewnętrznie kompresy na zmienione reumatycznie stawy i trudnogojące się rany
              Wszystkie nalewki trzymamy w ciemnych butelkach i chłodzie. Zawsze pytamy lekarza rodzinnego czy można.

Mam jeszcze przepisy na : bylicę piołun, dziurawiec, teraz koniczynę czerwoną, koper, lubczyk (maggi)rzęsa, tatarak,aloes, jarzębina ...
              Nie wiem na co potrzebujesz i o jakich produktów Ci potrzeba.
              Jarzębinę możesz nazbierać już teraz, włożyć przebraną i umyta do zamrażalnika e potem wsypać do butelki 1/3 wysokości i napełnić 70 % spirytusem. Wstawiasz w ciemne i po miesiącu zlewasz. Dosładzasz miodem do smaku i po kieliszku w dobrym towarzystwie, albo potem z tarniny na żołądek idealna a jak smakuje lub z blaszek orzechowych silne lekarstwo pko biegunce. kiss) aga
              • amityr Re: aga-kosa 11.08.11, 13:00
                Szczerze mówiąc to nie dla mnie a mojego serdecznego kolegi z Wrocka. Ja mam kuzyna księdza ,który dał mi skład ziół.Ale moim zdaniem zioła lepszy efekt dają w postaci wyciągu niż naparu. A co ty o tym sądzisz.Kalkuję ten zestaw.

1.Korzeń łopianu
                2.Kłącze pięciornika
                3.Kora wierzbowa
                4.Ziele jemioły
                5.Ziele nawłoci
                6.Ziele srebrnika
                7.Ziele tymianku
                8.Znamię kukurydzy
                Wszystkiego po 20 gram ,zmieszać ze sobą ,parzyć przez 20 min ,pić pół godziny przed posiłkami trzy razy dziennie po jednej szklance naparu z łyżki mieszanki. itd.
              • amityr Re: aga-kosa 11.08.11, 13:04
                Wydaje mi się ,że alkohol powinien być 40' ,ale tylko mi się wydaje.Ilość ,po setce na każdy składnik?
                • aga-kosa Re: aga-kosa 12.08.11, 14:40
                  Amityr, większość tych ziół wskazuje na to, że kolega ma kłopoty z układem moczowym / nerki.
                  W takich przypadkach alkoholowy wyciąg nie jest wskazany.
                  Zioła należy zmieszać wszystkie w proponowanej przez zielarza ilości i z tej mieszanki nasypać do termosu zalecana dzienna dawkę. Nie dość, że się dobrze zaparzą to jeszcze cały dzień ciepłe.
                  Jedyny alkohol na który lekarze się zgadzają przy schorzeniach nerek to piwo.
                  Na przeziębienia to teraz jeżyny, maliny zalać alkoholem i potrzymać w ciepłym przez miesiąc i potem dodawać do zimowej herbaty .;*) aga
                  • amityr Re: aga-kosa 12.08.11, 15:28
                    No nie wiem.Wydaje się ,że masz z jednej strony rację. Ale ile tego alkoholu będzie dziennie.Trzy razy 25 kropel ?On ma coś tam z pęcherzem,zdaje się ,że cienkościenny albo odwrotnie.
                    • dominika.24 Re: aga-kosa 12.08.11, 16:02
                      Zamiast alkoholu,proponuję dać ziele krepko-stoju.
                      • amityr Re: aga-kosa 12.08.11, 20:32
                        Dominika czy ty na pewno widziałaś niedźwiedzia ?
                        • aga-kosa Re: aga-kosa 12.08.11, 21:09
                          Amityr, jestem nadal zdania: żadnego wyciągu alkoholowego. Sprawdzałam teraz w swoich "mądrych" książkach i tam jest napisane,że leczenie z naparami z ziół daje dobre wyniki. Musisz kolegę przekonać. Sama chętniej sięgam po nalewki lecznicze ale w tym przypadku lepiej nie eksperymentować.
                          W sprawie Dominiki, jak jej poprawia samopoczucie wpisywanie żartów w poważne pytania,to możemy się z tym pogodzić ale kiedy my się będziemy Dominisi wpisywać może jej być markotno.;*) aga
                          • dominika.24 Re: aga-kosa 13.08.11, 10:12
                            Aga,mój 'żart' nie odnosił się do Twoich ziołowych mieszanek,traktuję je poważnie ,ponieważ moja mama też robiła podobne,czasem z odrobiną spirytusu.Jednakże odniosłam wrażenie,że Amityr nie traktował tego super poważnie i dlatego pozwoliłam sobie na to na co pozwoliłam,myślę,że nie uraziłam zbytnio a jeżeli jest inaczej,to przepraszam Was obydwoje.
                            • aga-kosa Re: aga-kosa 13.08.11, 11:39
                              Dominiko, OK ja też mam poczucie humoru.;*) aga
                              • amityr Re: aga-kosa 13.08.11, 15:05
                                Dobrze,dobrze. Ja nie jestem obrażalski.Ty się Dominiko nie wymiguj i śpiewaj co z tym niedźwiedziem.
                                • dominika.24 Re: aga-kosa 13.08.11, 20:52
                                  Nie ! niedżwiedzia nie widziałam i od razu odpowiadam,że Tuska też jeszcze nie widziałam.Dziś oglądałam [program,gdzie Premier Tusk był na zniszczonych polach paprykowych i gość,czyli gospodarz tego pola ma pretensje do Tuska,że pierwszy raz Go widzi po 4-ech latach rządzenia,jednak mają ludzie wygórowane żądania.
                                  • amityr Re: aga-kosa 15.08.11, 12:55
                                    Oj Dominika. On teraz z niedźwiedziem na bakier ,to razem nie występują.Gdzie tam jemu porywać się na takie wielkie zwierzęta. Lepiej na kaczki polować.
                                    • dominika.24 Re: aga-kosa 15.08.11, 16:04
                                      Oh kaczki ! jak ja je uwielbiam,patrzeć na nie a jak pięknie idą gęsiego ! jeść to mój rarytas,jeno głosować to mam problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka