Dodaj do ulubionych

Zostało 36 dni do "końca świata"

15.11.12, 19:15
www.wprost.pl/ar/356630/Co-wydarzy-sie-21-grudnia-2012-roku/?pg=1
Do dnia końca świata pozostał już - podobno - tylko nieco ponad miesiąc. 21 grudnia 2012 roku kończy się kalendarz Majów - co ma oznaczać koniec świata w kształcie, w jakim go znamy. Czyli co?
Nowy początek?

Wielu ludzi końca świata nie oczekuje jednak ani w wyniku przebiegunowania, ani w kolizji z Planetą X, a zwyczajnie z powodu kresu majańskiego kalendarza. Majowie – jako kultura – przywiązywali wielką wagę do mierzenia czasu. W największej skali czas odmierzała tzw. Długa Rachuba. Kalendarz ten kończy się - jak już wspominaliśmy - dokładnie 21 grudnia 2012 roku.
Jednocześnie Majowie wierzyli jednak w cykliczność świata. 21 grudnia 2012 roku ma się zakończyć czwarty cykl, który rozpoczął się 13 sierpnia 3114 r. p.n.e. Po nim ma nastąpić piąty – ostatni. Wynika z tego jednak, że 21 grudnia świat ma się nie tyle skończyć, co po prostu zmienić. Co ciekawe, wielu wierzy, że na lepsze.
Krytycy powołują się na współczesnych Majów, którzy twierdzą, że pogłoski o końcu świata 12 grudnia 2012 roku nie mają najmniejszego sensu, a apokaliptyczne zapowiedzi nie mają potwierdzenia w dostępnych źródłach. Ponadto w 2012 roku odnaleziono na terenie Gwatemali nowy, pełniejszy majański kalendarz, który - jak się okazało - w 2012 roku wcale się nie kończy.
Obserwuj wątek
    • julinka601 Re: Zostało 36 dni do "końca świata" 15.11.12, 19:52
      Przy okazji tych wyliczeń uświadomiłam sobie , ile mi zostało do setki............33 lata! Zleci jak z bicza strzelił.
    • jantoni.jajcorz Re: Zostało 36 dni do "końca świata" 16.11.12, 08:17
      Tak mało czasu zostało, a jeszcze tyle wódki niewypitej, tyle dziewczyn nieruszonych .... sad
      A możeby przesunąć termin tego końca???? Da się?
      • aga-kosa Re: Zostało 36 dni do "końca świata" 16.11.12, 09:48
        A do Sylwestra tylko 45 i potem karnawał, bale i 87 do nielubianych Walentynek. Wolę święto Kupały bo to nasze i latem i w plenerze. Ech... wink aga
        • xy.5 Re: Zostało 36 dni do "końca świata" 16.11.12, 13:38
          Nie wierzę,że akurat w tym terminie będzie koniec świata,co jakiś czas nim straszą.
          • aga-kosa Re: Zostało 36 dni do "końca świata" 16.11.12, 15:10
            Będzie nie będzie. wink Kreację trzeba przygotować. Zawsze się może przydać. Kobieta musi ładnie wyglądać.
            Moja teściowa na 85 urodziny chciała prawdziwy jedwab na bluzkę. Przyjaciółka uszyła jej z falbaneczkami przy szyi i mankietach i potem teściowa jak gdzieś jechała brała z sobą bluzkę na szelki wypadek - żeby ładnie wyglądać. Woziła 12 lat. wink aga
    • julinka601 Re: Aga............... 16.11.12, 16:13
      ............podoba mi sie ta Twoja teściowa, bierzmy z niej przyklad
      • iryska2604 Re: Moja lepsza 16.11.12, 17:55
        Mając 72 lata wyszła powtórnie za mąz! A koniec świata....albo to raz był?
        • waga_1949 Re: Moja lepsza 16.11.12, 19:20
          Kto by się tym przejmował. Jeszcze nie raz ogłoszą ten koniec.
        • pia.ed Re: Moja lepsza 16.11.12, 20:51
          iryska2604 napisała:
          A koniec świata....albo to raz był?

Kiedys musi nastapic ... i najlepiej zamowic u ksiedza kolejke do spowiedzi,
          bo potem bedzie sie ciezko dopchac wink
          • baska123 Re: Moja lepsza 16.11.12, 20:57
            pia.ed.
            Naj, naj, najlepiej to nie grzeszyć i księdzu dać spokój.
            • 52ania Re: koniec świata to ... 16.11.12, 22:00
              Wszelkie nieprawidłowości w przyrodzie,gospodarce,polityce i rodzienie.
              Ktoś nawet z tego forum mieszka na kńcu świata wink.
            • pia.ed Re: Moja lepsza 16.11.12, 22:33
              baska123 napisała:
              > Naj, naj, najlepiej to nie grzeszyć i księdzu dać spokój.

A tak w kwestii formalnej: czy w kościele wspomina się coś na temat
              zapowiadanego w tym roku końcu świata?
              • aga-kosa Re: Moja lepsza 17.11.12, 08:46
                Nie wspomina się. To jest Rok Wiary i odpowiednie książki leżą w dostępnym miejscu. Nikt się nie rwie do czytania. Mam własne w domu i przyznaję sięgam baaaaaaardzo rzadko. A o końcu to w Apokalipsie św Jana i chyba u św Marka jest o zniszczeniu ale bez dat. agha
                • baska123 Re: Moja lepsza 26.11.12, 18:07
                  www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12927872,Koniec_swiata__Dzieci_naprawde_to_przezywaja_.html
                  Pomoże rozmowa i Wigilia

- Koniec świata to temat wszechobecny, także w reklamie, stąd problem - ocenia psychiatra Ewa Kramarz. - Dzieci to biorą na serio, bo dzieci jeszcze nie mają dobrze wykształconego myślenia abstrakcyjnego, boją się, że nagle zakończy się wszystko, szkoła, podwórko, przyjaźnie, zabawki - wymienia psychiatra. - Strach wynika także z niezrozumienia. Tak samo abstrakcyjne dla dzieci jest pojęcie śmierci, o której mało wiedzą, a której się boją - kwituje Ewa Kramarz.

Psychiatra radzi spokojnie porozmawiać z dziećmi na ten temat, wytłumaczyć, czym jest kalendarz Majów, najlepiej, żeby z jednej strony temat poruszony został w szkole, ale przede wszystkim w domu. Najgorsze, co można zrobić, to wykorzystywać koniec świata do straszenia. Można także podrzucić temat zastępczy, o który przecież nie trudno. Lepiej, żeby zamiast 21, dzieci przeżywały 24 grudnia.
                  • baska123 Re: Wróż - Jackowski - przepowiada. 30.11.12, 16:50
                    www.fakt.pl/Wrozba-Jackowskiego-na-2013-rok-Krzysztof-Jackowski-w-Andrzejki,artykuly,190244,1.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka