optymistka45
21.10.17, 19:50
Moje miasto przedstawia seniorom wiele ofert w celu poprawienia kondycji, utrzymania formy. W ramach „Trener Senioralny” możemy ćwiczyć na siłowni zewnętrznej pod okiem trenera. W programie „Zdrowy Kręgosłup” mamy na sali gimnastykę. Również z trenerem uczymy się prawidłowego chodzenia z kijkami. Wszystkie ćwiczenia finansowane są z budżetu obywatelskiego. Na basenie mamy pływanie i kąpiele solankowe. Jeszcze jest „Terapia Tańcem” i „umba” ale moja grupa nie bierze w nich udziału ponieważ brakuje już czasu. Rada Osiedla organizuje nieodpłatnie dla seniorów jednodniowe wycieczki autokarem. Zwiedzamy zabytki, rozszerzamy naszą wiedzę z geografii, historii. Centrum Inicjatyw Senioralnych funduje nam bilety do teatru. Możemy upajać się muzyką klasyczną na koncertach w Akademii Muzycznej, oczywiście wstęp wolny. Tworzymy zgraną grupę, potworzyły się przyjaźnie. Czas spędzamy aktywnie i na wesoło. Mniej dokuczliwa staje się świadomość o niezauważalnych podwyżkach emerytur. Mam szczęście mieszkać w mieście przyjaznym seniorom.