Dodaj do ulubionych

Aktywni seniorzy

21.10.17, 19:50
Moje miasto przedstawia seniorom wiele ofert w celu poprawienia kondycji, utrzymania formy. W ramach „Trener Senioralny” możemy ćwiczyć na siłowni zewnętrznej pod okiem trenera. W programie „Zdrowy Kręgosłup” mamy na sali gimnastykę. Również z trenerem uczymy się prawidłowego chodzenia z kijkami. Wszystkie ćwiczenia finansowane są z budżetu obywatelskiego. Na basenie mamy pływanie i kąpiele solankowe. Jeszcze jest „Terapia Tańcem” i „umba” ale moja grupa nie bierze w nich udziału ponieważ brakuje już czasu. Rada Osiedla organizuje nieodpłatnie dla seniorów jednodniowe wycieczki autokarem. Zwiedzamy zabytki, rozszerzamy naszą wiedzę z geografii, historii. Centrum Inicjatyw Senioralnych funduje nam bilety do teatru. Możemy upajać się muzyką klasyczną na koncertach w Akademii Muzycznej, oczywiście wstęp wolny. Tworzymy zgraną grupę, potworzyły się przyjaźnie. Czas spędzamy aktywnie i na wesoło. Mniej dokuczliwa staje się świadomość o niezauważalnych podwyżkach emerytur. Mam szczęście mieszkać w mieście przyjaznym seniorom.
Obserwuj wątek
    • eri22 Re: Aktywni seniorzy 21.10.17, 20:31
      A co za miasto, jesli można? na razie mam jeszcze troche pracy przed sobą (rocznik '62) ale faktycznie do pozazdroszczenia.. Choc podobno i u nas sie coś zmienia, sama w tej chwili współuczestniczę w tworzeniu tzw MALa - Miejsca Aktywności Lokalnej, skierowanego do wszystkich, od dzici do seniorów.
      • optymistka45 Re: Aktywni seniorzy 22.10.17, 14:00
        Gratuluję pomysłu na działalność. Na pewno będzie dużo satysfakcji.
        Mieszkam w Poznaniu. Chcę dodać, że AWF organizuje dla nas raz w roku spartakiadę. Są różne dyscypliny z jakimi nigdy nie miałam okazji się zetknąć jak strzelanie z łuku, z pistoletu, mini golf i inne. Udziału w spartakiadzie nie traktujemy jako rywalizację lecz dobrą zabawę. We wrześniu byliśmy na tygodniowym obozie kondycyjnym. Mieliśmy tam tenis, kajakarstwo, kolarstwo, gimnastyka, zabawy z piłką. Instruktorzy postarali się aby pobyt był atrakcyjny. Muszę przyznać, że moje zdrowie znacznie się poprawiło a już dawno przekroczyłam siedemdziesiątkę.
        • optymistka45 Re: Aktywni seniorzy 22.10.17, 14:11
          Ćwiczenia które wykonujemy można zobaczyć pod adresem
          www.facebook.com/TrenerSenioralny/
    • optymistka45 Re: Aktywni seniorzy 22.10.17, 14:26
      Przepraszam za błąd w tekście. Dodatkowe zajęcia to "Zumba". Widocznie komputer "zjadł" literę Z lub za słabo nacisnęłam klawisz.
      • eri22 Re: Aktywni seniorzy 22.10.17, 20:59
        ale super smile
    • ewprasa Re: Aktywni seniorzy 03.12.17, 10:37
      W Łodzi też istnieje karta seniora i wiele ciekawych propozycji i ulg jest z tym związanych
    • engine8 Re: Aktywni seniorzy 04.04.18, 18:04
      Nie, i wogole nas to nie interesuje.. Mozesz spokojnie przestac reklamowac..
      • super.222 Re: Aktywni seniorzy 08.04.18, 08:35
        Wróci dyskusja o przejmowaniu majątku osób starszych,
        głównie mieszkań. Sytuacje, w których samorząd opiekuje
        się seniorem, ale on sam mieszkanie przepisuje komuś z rodziny,
        się skończą. Urzędnicy będą podsuwali umowy: opieka za mieszkanie.

To fragment długiego wywiadu jakiegoś socjologa, na który zwróciłam
        uwagę i zapisałam. Leży toto na moim biurku od wczoraj i sama nie
        wiem czy przywiązywać wagę do tak zaprogramowanej *opieki* państwa.

Zapisałam i prawie nauczyłam się na pamięć.

Kilka lat temu miałam wypadek, a w jego wyniku rękę w gipsie.
        Nieszczęścia chodzą parami, a więc i operacja kręgosłupa.
        Zdolna - jeszcze - do samodzielnego myślenia, zadzwoniłam do MOP-s
        po pomoc, której - jak przewidywałam - miałam potrzebować na kilka
        tygodni, bezpośrednio po operacji i do czasu usunięcia gipsu.
        Zgłosiła się opiekunka, zasłała stół papierami i zaczęła robić wywiad,
        pytać o rodzinę, miejsca pracy, zarobki (opieka miała być płatna
        16,- zł./godzinę), co skłoniło mnie do zrezygnowania z takiej pomocy
        państwa. Zrezygnowałam bo wydało mi się nielojalne wobec rodziny
        odsłanianie informacji, które dotyczą tylko ich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka