Dodaj do ulubionych

Affirmative Action

29.06.23, 20:01
Affirmative action, jest prawem, ktore, daje pierwszenstwo w przyjeciu na studia osobom o innym kolorze skory. Bylo to celem wyrownania szans. Funkcjonowalo kilkadziesiat lat i budzilo zawsze duze kontrowersje. Dzisiaj Sad Najwyzszy US zadecydowal, ze przyjecia na studia beda odbywaly sie na innych zasadach. Kolor skory nie bedzie dawal pierwszenstwa, moze miec wplyw na ostatezna decyzje, ale aplikacje beda rozpatrywane indywidualnie (tak, jak by dotychczas nie byly).
Ja uwazam, ze prawo to bylo wieka dyskryminacja czesci mlodziezy, ktora mimo, ze miala bardzo wysokie oceny, odpadala w konkurencji, zwlaszcza, ze byly limity, warunki (ilosciowe) przyjec, ktore musialy byc spelnione, zeby universytety mogly dostac rzdowe dofinansowania. Czasem osoba bedaca na szczycie piramidy ocen przegrywala z kims, kto plasowl sie jej w srodku.
Krzywdzilo to nie tylko mlodziez, rowniez obnizalo poziom nauczania.
Obserwuj wątek
    • krakkrakusek1au Re: Affirmative Action 29.06.23, 22:10
      W Australii mamy coś podobnego. Osoby aborygeńskiego pochodzenia majá specjalny łatwiejszy sposób dostania się na studia. Osoby z biedniejszych okręgów pochodzenia dostajá dodatkowe punkty przy rekrutacji. Istnieje specjalny system według, którego osoby z biedniejszego okręgu mogá zdawać egzaminy (łatwiejsze?) wstępne i jeżeli zdadzá je do 20 punktów procentowych lepiej od oficjalnej punktacji to rezultaty tych egzaminów sá akceptowane jako decydujáca punktacja. Jakie sá rezultaty takiego systemu? -Dobre bo wyrównujá szanse. Wiele bogatych studentów/uczniów chodzi do prywatnych szkól gdzie czesne jest wyższe niż średni zarobek w Australii. Szkoły te posiadajá lepsze wyposażenie i bardziej zmotywowanych nauczycieli otaczajácych uczniów indywidualná opieká. Na takie luksusy szkół państwowych nie stać.

Pozytywne przykłady tego systemu:
      Pan Paul Keating zdobył wymagania maturalne, dostał się na studia i ukończył je według tego systemu, został premierem Australi i profesorem UNSW.
      Córka mojego kolegi dostała się na studia według dobrodziejstw tego systemu, ukończyła studia, zdobyła kolejne stopnie i tytuł profesora oraz napisała wiele ksiáżek i publikacji.
      Moja córka dostała się na wymarzone studia według tego systemu, zdobyła kilka stopni z rożnych dziedzin i obecnie wykłada na uniwersytecie.
      • uoia Re: Affirmative Action 29.06.23, 23:15
        krakkrakusek1au napisał:

> ...
        > Pozytywne przykłady tego systemu:
        > Pan Paul Keating zdobył wymagania maturalne, dostał się na studia i ukończył je...

Jestem przekonana ze wszystkie osoby, ktore wymieniles, dostalyby sie i ukonczyly studia bez tych ulatwien. Moje dziecko nie mialo zadnych przywilejow, na poczatku, jako pierwsze pokolenie na emigracji, slaba znajomosc jezyka. Musielismy ciezko pracowac, zeby moc zyc na jako takim poziomie, zreszta pewnie wiesz jak to jest, przyjezdza sie z niczym. Mimo to koncowe egzaminy ze szkoly sredniej uplasowaly go w top 0.1% najlepszych wynikow w nauce w Stanach. Bez problemu i jakichkolwiek forow dostal sie do Ivy League universtytetu, dalej kontynuowal studia w rownie prestizowym, bardzu oblozonym chetnymi miejscu.
        Ja jestem w grupie, ktora uwaza, ze wylacznie wiedza i profesjonalizm sie liczy. Nigdy nic i od nikogo nie chcialam. Nam sie udalo, ale uwazam, ze ten system zlamal wiele karier i byl dyskryminujacy dla wielu ciezko pracujacych.
    • engine8t Re: Affirmative Action 30.06.23, 21:53
      Huraaa!!!!
      Nje tylko affirmative action ale
      - i ci co brali pozyczki na studia beda musieli je splacac
      - ci co nie chca oferowac swoich biznesow dla afiszujacych sie LGBT - wcale nie musza tergo robic. Rzad ni emoze narzucac ram gdzie wolnosc jest a gdzie jej nie ma.

To sa niezle prezenty dla Narodu Amerykanskiego na 4-th of July.
      • uoia Re: Affirmative Action 30.06.23, 23:20
        engine8t napisał:

> Huraaa!!!!
        ...

Ja tez kwicze z radosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka