grenka1 26.08.07, 11:20 na Nowej Gwinei. www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=148&ShowArticleId=57882 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
52ania Re: Obrzędy pogrzebowe 26.08.07, 18:13 Oj Grenka, tak w niedzielę, kiedy ma się czas delektowac jedzeniem ;-((((( Dzisiaj już nic nie zjem, a plotki potrafią przerazic człowieka.Trochę prawdy, trochę legendy niczym bajka o czarnej wołdze. Odpowiedz Link
dama-kanaliowa Re: kremacja i rozsypanie prochow 26.08.07, 18:41 Macie jakis link? Czy jest taki pogrzeb w Polsce mozliwy? Pogrzeb na morzu z rozsypaniem prochow. Bo ja nie chce grobu. Odpowiedz Link
52ania Re: kremacja i rozsypanie prochow 26.08.07, 21:13 A Ty co o umieraniu.Sprawdziłaś zegar?Nie martw się, na powierzchni Cię nie zostawią.Wiem, że w Polsce jest coś takiego niemozliwe.U nas onegdaj był Pan, który koniecznie chciał byc skremowany i pochowany na swojej działce pod dębem.Występował w tej sprawie do roznych instytucji i niestety odmówiono mu z powodów sanitarnych i stwierdzono, że w Polsce od tego są cmentarze.Chciałam Ci jednak powiedziec, że na naszym nowym cmentarzu jest wydzielone takie poletko, gdzie mogą byc rozsypane Twoje prochy.Nie musisz miec tradycyjnego grobu, krematorium też mamy.Brrrrrr, ale temat;-(((( Odpowiedz Link
dama-kanaliowa Re: temat na godzine duchow 27.08.07, 00:19 No a ja mam takie zyczenie. Moj pan rowniez. I jesli nie w Polsce, to poza Polska tez mozna. Pogrzeb na pelnym morzu i prochy do wody. Szkoda, ze w ojczyznie nie mozna. Ale dla duszy, to bez znaczenia, caly swiat jest domem. Mama mojej znajomej kazala sie rozsypac w Holandii i jej woli stalo sie zadosc. Odpowiedz Link
kendo Re: temat na godzine duchow 27.08.07, 16:52 a ja mysle,ze mozna prochy ze statku rozsypac,to chyba sprawa umowna z kapitanem,czasy sie przeciez zmieniaja, zakupuje sie bilecik na prom i pod okiem kapitana czy innej osoby rozsypuje sie PROCHY,oczywisie i tu sie tez chyba placi,prucz biletu oczywiscie. Odpowiedz Link
52ania Re: temat na godzine duchow 27.08.07, 19:47 No, nie wiem, czy rybki sie zgodzą )))) Odpowiedz Link
pia.ed Prochy rozsypane na wodzie 29.08.07, 09:11 Najpierw trzeba sie uzgodnic z WLADZAMI, czy taki pochowek jest mozliwy. Jesli istnieje przepis, ze prochy maja spoczac na cmentarzu i nigdzie indziej, to i pozwolenie kapitana ne pomoze ... W ogrodku, czy gdzies na wzgorku z ladnym widokiem nie pozwala sie chowac ze wzgledow higienicznych, choc przeciez prochy nikogo nie zaraza ... A moze liczy sie na to, ze za kilkaset lat bedzie tam osiedle mieszkaniowe czy szosa, i bedzie to zbeszczeszczeniem prochow? Odpowiedz Link