Dodaj do ulubionych

Po psach trzeba sprzątać

31.03.09, 15:33
Po psach trzeba sprzatać. http://tiny.pl/bbdd
Obserwuj wątek
    • wacka1 Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 15:36
      Okropnie wyglądaja miejsca odwiedzane przez psy.Rzadko kto sprząta po swoim psie.
      • 1skowronek Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 15:53
        Oczywiście - trzeba! Obrzydliwe są chodniki zabrudzone przez psy. Właściciele
        najczęściej nie uważają za stosowne sprzątać po swoich pupilkach. U mnie, na
        klatce schodowej, są położone specjalne torebki.
        • super222 Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 16:10
          1skowronek napisała:
          <U mnie na klatce schodowej, są położone
          specjalne torebki<
          ------------------
          Ty nie mieszkasz w Polsce.
          albo...ty mieszkasz w apartamencie
          chronionym,
          albo jakieś inne okoliczności.
          Mam pytanie, kto takie torebki
          wykłada? Kto podejmuje trud wynoszenia
          tych torebek? Dla mnie - z powodu tego
          *problemu* życie straciło co najmniej
          50 procent radości.
          W miejscach przeznaczonych do spacerów,
          owszem, ale z pieskami. Jak to jest?
          Bieda, nie pracują, a stać ich na
          utrzymywanie psa. Widok psa na balkonie,
          przyprawia mnie o *pomroczność jasną*.
          To jest przecież morderstwo.
          • 1skowronek Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 16:12
            Torebki wykłada dozorca, wychodzący z psem na spacer zabierają sobie jedną.
            Mieszkam w Polsce.
            • super222 Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 16:22
              skowronku - OK
              Kto był inicjatorem takiego *nowatorstwa*.
              Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę (czytam)
              o tak prostym sposobie. Dwa lata temu byłam
              w Nowej Hucie u kuzynki. Wieczorem chciałam
              wynieść śmieci, a ona powiedziała: "trzeba
              otworzyć wejście do śmietnika, jest ciemno,
              nie wiesz gdzie jest zamek". Wyniosła sama,
              a ja usiadłam i długo nie mogłam ochłonąć
              z wrażenia. Do "mojego" śmietnika podjeżdżają
              prywatne samochody, wyrzucają śmieci, bo stać
              ich na samochód ale na wydatki związane z
              wywozem śmieci - już nie.
              Gdybym na najbliższym zebraniu apelowała o
              zamknięcie śmietnika i torebki na klatce,
              to pewnie zarząd spółdzielni i członkowe
              ...big_grin big_grin big_grin
              Ale może napiszę jakiś *anonim*??? do
              prezesa? Czy anonimy się teraz czyta?
              • waliakon1 Re: Po psach trzeba sprzątać 31.03.09, 16:40
                Anonimy nawet się wykorzystuje do prac magisterskich i wydaje jako książkę.
                Widać nie jesteś na bieżąco.
                • baska123 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 18:19
                  A ja lubię płynąć pod prąd i mam
                  nieco inny pogląd na psie sranie.
                  Płacimy podatki i mamy prawo wymagać od służb
                  porządkowych w mieście by porządek miłościwie nam panował.
                  Nie będę rozwijać powyższego zdania tylko zapytam:
                  Czy ludzie starsi, niedowidzący albo chorzy, mający trudności ze
                  schylaniem nie maja prawa mieć psa tylko dlatego, że psina robi kupy?
                  Wiecie, że często tylko pies trzyma przy życiu samotnego starego
                  człowieka?
                  • mdsa Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 19:38
                    Psów jest u nas bardzo dużo gdyby było mniej może sprawą nawet by się nikt
                    nie zajął. Dziennie na nasze trawniki i chodniki trafia ok. 16 ton psich
                    odchodów. Byłem kilka lat temu za czasów radzieckich we Wilnie i na
                    tydzień to ja jednego psa widziałem a u nas w tym samym czasie to dziennie
                    kilkunastu psów się widzi. Psy mamy duże i po nich kupa jest też bardzo
                    duża. Często się spotykało, że pies załatwiał się na chodniku a obok
                    właściciel trzymał go na smyczy a do trawnika miał pół metra i wystarczyło
                    psa pociągnąć za smycz na trawnik, ale właściciel tego nie robił a tylko
                    się przyglądał po prostu chyba myślał, że jemu i jego psu wszystko wolno.
                    Jechałem raz pociągiem z Warszawy za Wrocław i przed Wrocławiem piesek
                    jednej paniusi się załatwił w tym przedziale, co siedziałem paniusia go
                    potem wzięła na ręce i z nim we Wrocławiu wysiadła a do nas tylko się
                    uśmiechnęła my wszyscy w tym przedziale i w smrodzie musieliśmy jechać
                    jeszcze dalej około 2 godzin. Ludzie z psami wchodzą tam gdzie im nie
                    wolno np. cmentarze, plaże itp. W zeszłym roku, gdy byłem nad morzem na
                    plaży dopiero się poprawiło jak straż miejska się pojawiła i zaczęła karać
                    mandatami właścicieli psów inaczej ludzie nie rozumieli, że pies musi się
                    załatwić tam gdzie dzieci się bawią i leżą na piasku mało tego widziałem
                    jak miedzy dziećmi kąpiącymi się właściciele psów wciągają do wody psy
                    żeby razem z dziećmi się kąpali.
                    • baska123 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 20:22
                      Janku.
                      Twoja prawda przeciwko mojej
                      i nic z tego nie wynika.
                      Inaczej widzimy, chociaż na to samo patrzymy.
                      Ze wstrętem patrzę na kupy,
                      zatykam nos gdy śmierdzą mi pod oknem rozmokłe od deszczu.
                      Ale wiem, że psy nie są winne, tylko ludzie.
                      Nie ma wybiegów dla psów-bo muszą być miejsca
                      dla kilku samochodów w każdej rodzinie.
                      Przy placykach, gdzie wyprowadzamy psy
                      nie ma pojemników na torebki z kupami.
                      Nie ma gospodarza, który zaprowadzi porządek,
                      o jakim pisze nasza koleżanka.
                      Kocham psy i małe pieski-czasem bardziej niż ludzi.
                      • jagoda491 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 20:40
                        Oczywiście,że za psie kupy nie odpowiadają psy ale ich właściciele.
                        Na moim osiedlu psów mnóstwo, nigdy nie zauważyłam z nimi starych
                        ludzi. Chodzą młodzi bądź w średnim wieku I chociaż do polnej drogi
                        i dzikiej łąki jest dosłownie 200 m, to wolą chodzić z pupilami pod
                        oknami bloków. Przez 30 lat jak tu mieszkam, tylko raz byłam
                        świadkiem sprzątnięcia - zrobiła to moja koleżanka. Właściciele
                        najczęściej w "tym' momencie odwracają głowy i albo podziwiają niebo
                        albo wysyłają sms-y.

<*>"Życie to dziwny przypadek".
                      • mdsa Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 20:47
                        Czy my wszyscy mamy to finansować? Płacenie podatku od psa, który jest
                        naprawdę śmiesznie mały w skali roku nie pokryje kosztów akcji. Uiszczenie
                        takiego podatku to nie majątek, jednak wielu z nas od niego odstępuje a na
                        dodatek wymaga, aby jeszcze sprzątano po jego psie. Opłata ta musiałaby
                        znacznie wzrosnąć, aby doszło do wymarzonej przez nas wszystkich sytuacji,
                        jaką byłoby usuwanie psich odchodów przez odpowiednie służby, wyposażone w
                        odpowiedni sprzęt. Skoro teraz niewielu z nas, posiadaczy psów, płaci
                        podatek, gdy byłby on wyższy, więcej by płaciło? Z pewnością nie. Uważam,
                        że co kto ma swojego w swym domku to powinien sam to finansować. A
                        dlaczego nikt nie bedzie pokrywał kosztów do kota, którego ludzie trzymają
                        w swym mieszkaniu? A dlaczego ludzie, którzy mają swą posesję to sprzątają
                        po swym psie a ci, co nie mają swej posesji to nie chcą sprzątać i
                        uważają, że kupka powinna leżeć albo chcą żeby ogół im posprzątał?
                        • mdsa Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 20:57
                          Rozgadałem się jak nigdy, dlatego chyba, że ustawiłem sobie przysłowia że
                          za każdym razem inne się pokazuje na końcu i wizytówkę też sobie ustawiłem
                          i tak sprawdzam czy mi to działa wszystko?
                          • super222 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 21:07
                            Sprawdziłam.
                            Działa.
                            Możesz sadzić dalej.
                      • 52ania Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 20:58
                        Nie ma wytłumaczenia:nie mogę,bo boli mnie kręgosłup.Nie będę
                        sprzatać, bo płacę podatki(o ile są tacy co płacą, bo wiekszość nie
                        płaci).Nie ma wybiegu,nie ma torebek, nie ma pojemników....itd.Masz
                        psa,masz obowiazek sprzatnać po nim.Mnie się nie chce sprzatać po
                        psie więc go nie mam.Jeszcze jedno, psa trzeba trzymać na smyczy, a
                        te duże powinny mieć dodatkowo kaganiec.Ja zawsze zwracam uwagę
                        jeżeli widzę pieska "robiącego kupkę",a obok patrzącego
                        właściciela.
                      • mdsa Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 21:10
                        Basiu to wcale tak nie jest, że jak w każdym mieszkaniu będzie pies to
                        znaczy, że społeczeństwo psy lubi i kocha. Psu niejednokrotnie wyrządzamy
                        wielką krzywdę trzymając go pod grzejnikiem w mieszkaniu czy opalając się
                        z nim na plaży i takich przykładów można by było sporo podawać pies jest
                        stworzeniem, który lubi powietrze lubi przebywać na dworze całymi dniami
                        on nigdy nie będzie człowiekiem to tak jak bym złapał sobie strzygła i w
                        klatce w mieszkaniu sobie go trzymał i ptaszek by miał ciepło i jedzenia
                        do oporu i co nie wyrządzałbym mu krzywdy?
                        • 1skowronek Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 21:39
                          No właśnie. Odnoszę wrażenie, że duża część miłośników (tzw.) zwierząt robi im
                          krzywdę, zmuszając je do życia w niesprzyjających warunkach. Nie podoba mi się
                          również spuszczanie psów ze smyczy w parkach. Psy niech biegają gdzieś na
                          terenach gdzie nie ma ludzi. Często trudno spacerować czy jechać rowerem bo psy
                          rządzą. Właściciele często nie chcą zrozumieć, że to ICH pupile i "terroryzują"
                          innych.
                        • baska123 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 21:50
                          Janku-szczygiełku na wolności, zacząłeś modny temat,
                          mój bład, że się wtrąciłam, już mnie tutaj nie ma
                          bo mam psa i papugę w klatce.
                          • mdsa Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 31.03.09, 22:24
                            Basiu nikt nie mówi żeby nie chować psa czy ptaszka. Ja lubię bardzo psy i
                            gdy pojadę na wieś do rodziny to potrafię całymi dniami z psem się bawić.
                            To, że się wtrąciłaś to dobrze i nie żałuj.
                            • anka125 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 02.04.09, 23:27
                              O.k. o.k. o.k.
                              Tylko co z tego,że ja jedna będę pakowała psie kupy do torby skoro i tak nikt z
                              innych obywateli osiedla tego nie zrobi?
                              Poza tym - a co ,gdy mój pies będzie miał biegunkę?
                              I po trzecie - na jaką cholerę płacę podatek za psa?
                              Przecież z tych podatków miasto powinno sprzątać nieczystości.Także psie a
                              widzę,że sprzątają,i owszem,ale tylko wkoło Ratusza.
                              Aby pan Prezydent miał zadowoloną minę ,że rządzi(!)czystym miastem.
                              • 1skowronek Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 03.04.09, 00:34
                                Sprzątanie po sobie i swoich zwierzakach, to nie sprawa płacenia podatków ale
                                kultury osobistej. Wiemy, że nie wolno na ulicę rzucać papierków, niedopałków i
                                innych śmieci. Człowiek kulturalny nie powinien też zostawiać na ulicy kup
                                swojego psa!
                                • anka125 Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 04.04.09, 22:44
                                  To też o.k.
                                  Ale tylko brak psich kup uczyni miasto czystym?Wątpię...
                                  • 1skowronek Re: Po psach trzeba sprzątać!!! 04.04.09, 23:12
                                    Ale jednak brak psich kup uczyni miasto trochę bardziej czystym. A potem znikną
                                    niedopałki, plwociny, gumy do żucia, butelki i puszki po piwie, gryzmoły na
                                    murach... To już niestety marzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka