GoĹÄ: Marek IP: *.wroclaw.mm.pl 08.11.05, 21:54 szukam kontaktu z Polakami w Chinach bo sam myślę o wyjeździe i pracy na dłużej. Czy ktoś może udzielić mi informacji w tym temacie? Czekam na pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arct Re: praca w Chinach/szukam kontaktu 09.11.05, 09:48 sprawdż www.importchiny.pl/ lub wpisz w google "import z chin" i poszukaj kontaktów poptrzez firmy posredniczące powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: praca w Chinach/szukam kontaktu 09.11.05, 11:50 A czy moge sie zapytac co potrafisz i jakiego typu pracy w Chinach szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: praca w Chinach/szukam kontaktu IP: *.wroclaw.mm.pl 10.11.05, 00:29 aktualnie jako przedstawiciel handlowy, chcę wyjechac - na początku myślę żeby robic coś prostego żeby sie "utrzymać" a z czasem chcę nawiązać kontakty handlowe... taki plan. ale nie chce jechać do końca "w ciemno". czytanie przewodników mnei czeka, szukanie w internecie ale przede wszystkim chce nawiązac kontakt z osobami którem już w Chinach były. Im więcej informacji tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: praca w Chinach/szukam kontaktu 10.11.05, 02:18 Sprawa nie jest az taka prosta. Problemow masz przed soba kilka. Glowne to praca i wiza. Aby legalnie pracowac w Chinach musisz byc zatrudniony przez instytucje majaca prawo zatrudniac cudzoziemcow. To moze byc firma (zagraniczna zwykle ale i niektore chinskie firmy tez) lub instytucja typu szkola, centrum szkolenia, instytucje miedzynarodowe, konsulaty itp. Czyli zeby miec wize i pozwolenie na staly pobyt trzeba miec prace. Zeby dostac stala prace w Chinach musisz byc w pozycji w ktorej mozesz cos pracodawcy zaoferowac. To zwykle wymaga albo bycia specjalista w jakiejs dziedzinie albo kilku lat doswiadczenia w Chinach Techniki inne. 1. Najprostsza. Nazbierac troche pieniedzy i zapisac sie na np roczny kurs chinskiego na jakiejkolwiek uczelni. Sa i tansze i drozsze. To pozwoli ci uzyskac wize studencka, przyjechac, zaczac uczyc sie jezyka i w miedzyczasie orientowac sie w sytuacji i szukac kontaktow. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: praca w Chinach/szukam kontaktu 10.11.05, 02:55 Ciag dalszy. Uczac sie chinskiego zwykle mozna znalezc rozmaite metody dorobienia czy to uczac angielskiego, tlumaczac itd. Nikt tu za bardzo nie przejmuje sie studentami ciut pracujacymi. 2. Przyjechac do Chin na wizie turystycznej i szukac pracy. Po znalezieniu wyjechac do Hongkongu i wjechac z powrotem na wizie pracowniczej. 3. Zalozyc firme w Hongkongu np i otworzyc przedstawicielstwo w Chinach, potem jako wlasciciel samego siebie zaprosic do Chin, do pewnego rozmiaru firmy bedziesz w stanie uzyskac tylko wize business i co kilka miesiecy bedziesz musial wyjechac by ja odnowic. Chyba z wszelakich opcji najlepsza jest poszukanie firmy w Polsce, ktora juz jakies tam interesy w Chinach prowadzi i probowac sie tam zalapac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: praca w Chinach/szukam kontaktu IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.05, 17:33 do shopena - jeżeli jest taka możliwość to czy możesz podac maila? byłeś w chinach? mój priv pro_kontramail@yahoo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grzegorz Re: praca w Chinach/szukam kontaktu IP: *.memrb.com.pl 21.11.05, 13:37 SZOPEN - 我们在北京语言学院见了没有?我是格里戈兹 - 跟麦斯其在一个房间。 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: praca w Chinach/szukam kontaktu IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.05, 17:30 dziękuje za odpowiedzi, a może znacie kogoś kto przebywa w chinach..... ? :] czekam na wszelką pomoc w tym temacie. nie chcę jechać w "ciemno"... chcę miec wszystko "z grubsza" zorganizowane :) Odpowiedz Link Zgłoś