Dodaj do ulubionych

idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> wyrzucic

• Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 01.07.10, 02:15
      wrzuc to na komputer - tak 'po studencku'
      serfowac - uzywac wyszukiwarki, jesli juz koniecznie to surfowac
      Smerfy - niegdysiejesze postaci z dobranocki, nazewnictwo oryginalne
      SmUrfs a wiec Smurfy
      tipsy - jako doklejane paznokcie
      internauci - niby uzytkownicy internetu
      kosmici - chyba przybysze z kosmosu, kto wie
      menedzer - niegdysiejszy kierownik/dyrektor, obecnie przerobka slowa
      manager w wersji pinglish, wydzwiek podobny do ponizszego:
      |
      V
      menel - trudno zidentyfikowac co znaczy, moze wlasciciel maneli?
      Na czolo wysuwa sie 'o co KAMAN?' - straszne, jesli juz koniecznie
      to
      'o co ISKAMING?'.

brrrr!
      cieplutkie papatki zebranym ;-)
      • Gość: melmire Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.fbx.proxad.net 01.07.10, 08:52
        Smerfy w orginale to "Les Schtroumpfs" , czyli Sztrumfy :)
      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 11:43
        > Smerfy - niegdysiejesze postaci z dobranocki, nazewnictwo oryginalne
        > SmUrfs a wiec Smurfy

Poszło za wymową. Tylko nie wiem, czemu wciąż niektórzy nazwisko Tiny wymawiają 'tarner':)
        Poza tym gdybyśmy mieli nazywać smerfy zgodnie z oryginałem (spolszczając), to byłyby sztrumfami.
      • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 13:57
        > menedzer - niegdysiejszy kierownik/dyrektor, obecnie przerobka slowa
        > manager w wersji pinglish,

Nie przesadzajmy, pisownia polska prawidłowa (oczywiście, jeśli ktoś umie używać
        polskich znaków, co nie każdy jeszcze opanował), nie ma żadnego powodu, żeby
        preferować pisownię angielską. Jeśli już ktoś musi tych menedżerów używać, to
        już lepiej z polską pisownią, niż angielską.

To tak, jakby się upierać, że biznes to ohydne słowo i piszmy business.

> 'o co ISKAMING?'.

A tu już nie rozumiem. O co biega? :)
        • ibelin26 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 14:12
          Używane przez prezenterów w prognozach pogody:

amatorzy białego szaleństwa - na okreslenie narciarzy, aż zęby bolą
          jak to słyszę

i biały puch na określenie śniegu np. w nocy napadało 20 cm
          białego puchu - chyba żaden z tych durnych prezenterów nie próbował
          odgarniać tego "puchu"

I jeszcze milusińscy - o dzieciach.
        • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 01.07.10, 14:54
          Preferencje.
          Mnie slowo menedzer razi bez wzgledu na poprawnosc
          polskiej pisowni. Dosadniej - fonetycznie glupio brzmi w polskiej
          mowie.

O co KAMAN (come on) - o co chodz?
          O co ISKAMING (is coming) o co idzie, chodzi?
          Gramatyka dear nessie.

• nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 15:46
            > Mnie slowo menedzer razi bez wzgledu na poprawnosc
            > polskiej pisowni.

No cóż, może gdybyś używał poprawnej polskiej pisowni, to by nie raziło?

> O co ISKAMING (is coming) o co idzie, chodzi?
            > Gramatyka dear nessie.

Przecież to bzdura. "is coming" to nie znaczy "o co chodzi". W ogóle nie ma
            najmniejszego związku z "chodzeniem" w sensie przenośnym. Po co propagować
            brednie? W dodatku z błędną wymową.
            • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 01.07.10, 17:06

Nessie spokojnie, bez nerw ;-)

Obydwa zwroty
              1. O co come on (KAMAN)
              2. O co is coming (ISKAMING)
              rownoznacznie nie maja sensu, o to przeciez chodzi.
              Rozpedzilas sie z tym 'propagowaniem bredni'. Od bredni O CO
              KAMAN ;ktora z 'chodzeniem' i 'o co chodzi' nie ma nic wspolnego ani
              w przenosni ani doslownie; - sie zaczelo. Niewatpiwie tworca O CO
              KAMAN pobyl w 'jukeju' piec minut i chcial byc dowcipny.

Calkiem na marginesie dla porownania, poprawny zwrot O co chodzi
              brzmi - What's going on? lub nieformalnie What's up?

P.S. Aluzjom do polskich znakow daj spokoj - nie uzywam.
              • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 23:18
                > 2. O co is coming (ISKAMING)
                > rownoznacznie nie maja sensu, o to przeciez chodzi.

Otóż to
                • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 02.07.10, 00:04
                  Nessie, jesli lubisz uzywac zwrotu o O CO KAMAN - uzywaj sobie
                  zdrowo.
                  Nie przekonuj mnie jednak z uporem maniaka, ze to polskie lub
                  poprawne. Mysle, ze nie pojelas zartu i gry slow obu zwrotow.
                  Zwroc uwage, ze nie mowie zwrot zastapic, tylko wyrzucic.
                  Dalsza dyskusja na temat idiotyzmu o nazwie O CO KAMAN nie ma sensu,
                  bo to dalsze bicie martwego juz konia <-
                  • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 03.07.10, 01:13
                    > zdrowo.
                    > Nie przekonuj mnie jednak z uporem maniaka, ze to polskie lub
                    > poprawne.

Na Świętego Jesiona, a skąd ci to w ogóle do głowy przyszło? Piszę przecież, że
                    nie ma sensu nie tylko używanie tego IDIOTYZMU, ale jeszcze gorzej byłoby
                    zastąpić go pseudopoprawnym idiotyzmem, który miałby tylko tę "przewagę", że
                    brzmiałby bardziej światle :)

Nigdy w życiu mych ust nie shańbił zwrot "o co kaman". A pfuj!
                    • Gość: ;) Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.10, 01:18
                      Nessie, przez zet pisz, bo za bardzo schabowym zawaniało;]
                      • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 03.07.10, 16:16
                        Gość portalu: ;) napisał(a):

> Nessie, przez zet pisz, bo za bardzo schabowym zawaniało;]

Auc. :(
                        • Gość: ;) [O/t] IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.10, 16:53
                          Scrap that! Niezły ten song z sygnaturki, trochę długo każe na siebie czekać... ;))
                          • Gość: ;) Re: [O/t] IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.10, 16:57
                            Nie wiem czy Cię zainteresuje nowy Blur:

www.youtube.com/watch?v=7mBJB3G0YFY

Katuję go często!
                            • nessie-jp Re: [O/t] 05.07.10, 03:20
                              Gość portalu: ;) napisał(a):

> Nie wiem czy Cię zainteresuje nowy Blur:

Wielce! Dzięki.
    • Gość: maja5692 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.10, 14:43
      ale zdajesz sobei sprawe, ze wyrazy szrot i kasting to nie sa polskie wyrazy?
      • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 01.07.10, 15:08
        Tak, zdaje sobie sprawe.
        Szrot pochodzi bodajze z niemieckiego, po prostu szpetnie brzmi.
        Kasting vel casting to obsada rol filmowych w Hollywood ;-).
        Uzycie slowa kasting, zeby okreslic przeprowadzenie rozmowy
        kwalifikacyjnej w celu zatrudnienia np. sekretarki lub kasjerki to
        pretensjonalny przerost formy nad trescia. Jesli koniecznie chcemy
        uzywac zwrotow angielskich, rozmowa kwalifikacyjna to nie casting, a
        job interview.
        • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 15:34
          Mam ochotę aresztować każdego, kto używa słów:

pociskać

poślady, szacun itp. zgrubienia

zacisnąć poślady (w sensie: spiąć się)

śmigać (w sensie chodzić, jeździć, przemieszczać się)
          • Gość: zina timofiejewna Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 23:07
            Mnie zęby bolą gdy słyszę jak ktoś komuś za coś dziękuje ,,pięknie'', albo
            ,,ślicznie''. Tak jakby można było brzydko dziękować ;-/

Gin, wet, alko, narko... wrrrr!

No i oczywiście zdrobnionka ;-/
            • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 23:20
              > Tak jakby można było brzydko dziękować ;-/

A pewnie, że można! Powinnaś była słyszeć, jak moja wychowawczyni KWAŚNO
              dziękowała za przyniesienie dziennika, przytrzymanie drzwi czy inne drobne
              uprzejmości. Gdyby tylko mogła powiedzieć "dziękuję, ale brzydko" to by nie
              musiała robić takich min :P
          • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 23:08
            > zacisnąć poślady (w sensie: spiąć się)

No co ty, to bardzo fajne i obrazowe określenie! Nic, tylko rzec - nie ściskaj pośladów i spuść z d..y trochę powietrza:) Uniwersalny tekst.
            • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 23:18
              blinski napisał:

> > zacisnąć poślady (w sensie: spiąć się)
              >
              > No co ty, to bardzo fajne i obrazowe określenie! Nic, tylko rzec - nie ściskaj
              > pośladów i spuść z d..y trochę powietrza:) Uniwersalny tekst.

Szalenie uniwersalny. Na mnie tak działa, jakby ktoś w moją stronę puścił pawia.
              • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 01.07.10, 23:19
                polewać z czegoś (pochodzi od: posikać się ze śmiechu śmiejąc się z...)

albo polewkę MIEĆ

• blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 17:02
                > Szalenie uniwersalny. Na mnie tak działa, jakby ktoś w moją stronę puścił pawia

Musisz przestać zadawać się z nadużywającym 'wymiotnych' określeń plebsem i zacząć kumplować się z Bogusławem Kaczyńskim ;)
                • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 17:24

>
                  > Musisz przestać zadawać się z nadużywającym 'wymiotnych' określeń plebsem

Ja się z nim nie zadaję, chyba że wliczasz kontakt forumowy i np. wspólną jazdę
                  autobusem.

i zac
                  > ząć kumplować się z Bogusławem Kaczyńskim ;)

O! Plebs nie odróżnia Kaczyńskich: Bogusława i Jarosława?

Zdradzę ci tajemnicę: istnieją ludzie, którzy nie są ani Bogusławem, ani
                  Jarosławem Kaczyńskim, mają około lub poniżej 30. i nie używają wymiotnych
                  określeń. Nie pochodzą też z kółek religijnych, bo tych nie odwiedzam.

Dziwne, no nie, blinski? Na to byś nie wpadł.

Bogusław Kaczyński, niestety, zajmuje się nie tą dziedziną sztuki, która mnie
                  akurat interesuje. A szkoda, bo to człowiek o ogromnej wiedzy.
                  • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 13:45
                    > Ja się z nim nie zadaję, chyba że wliczasz kontakt forumowy i np. wspólną jazdę
                    > autobusem.

Ach ty. Praktykowanie współczesnej chłopomanii nawet w niewielkim zakresie być może spowodowałoby u ciebie hm.. jak to powiedzieć.. rozluźnienie pośladów? ;)

> O! Plebs nie odróżnia Kaczyńskich: Bogusława i Jarosława?

A nie wiem, nigdy nie rozmawiałem z plebsem o Bogusławie Kaczyńskim :) Z tobą natomiast mogę, z góry założyłem.

> Zdradzę ci tajemnicę: istnieją ludzie, którzy nie są ani Bogusławem, ani
                    > Jarosławem Kaczyńskim, mają około lub poniżej 30. i nie używają wymiotnych
                    > określeń. Nie pochodzą też z kółek religijnych, bo tych nie odwiedzam.
                    >
                    > Dziwne, no nie, blinski? Na to byś nie wpadł.

Hm.. Bogusław Kaczyński to jedyna osoba, jaką potrafiłem sobie wyobrazić, która usłyszawszy omawiany zwrot poważyłaby się zwrócić uwagę wypowiadającemu go, patrząc na rozmówcę z góry. W przypadku Bogusława Kaczyńskiego, biorąc pod uwagę nie tylko jego charakter, ale i erudycję, byłoby to też uzasadnione.
                    • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:15
                      blinski napisał:

> > Ja się z nim nie zadaję, chyba że wliczasz kontakt forumowy i np. wspólną
                      > jazdę
                      > > autobusem.
                      >
                      > Ach ty. Praktykowanie współczesnej chłopomanii nawet w niewielkim zakresie być
                      > może spowodowałoby u ciebie hm.. jak to powiedzieć.. rozluźnienie pośladów? ;)

Przeciwnie. Na widok plebsu najeżam się natychmiast i udaję na emigrację
                      wewnętrzną. Nie wiem, dlaczego duże ilości bluzgów, głupie rozmowy, brak gustu
                      oraz pogarda dla sztuki miałyby u mnie spowodować rozluźnienie czegokolwiek. O
                      czym ja mam, przepraszam, z nimi rozmawiać? Ich sprawy mnie nie interesują, a
                      ich nie ciekawią moje.

Nie wiem, skąd w tobie ta wiara, że mieszanie sfer na siłę doprowadzi do
                      idealnego społeczeństwa.
                      >
                      O ile sobie poza tym przypominam, chłopi nie byli z chłopomanii zbyt zadowoleni.

Poza tym gdzie widzisz kulturowego chłopa? W sensie grupy o własnej kulturze?

Toż to jest chłop polsatowsko-tvnowsko-MTV`owski, z ambicjami do
                      hamerykańskości, czyli efekt globalizacji kulturowej! Słucha takich piosenek, co
                      mają słowa po polsku, ale w refrenie "Love, love, love" (i to wszystko, żeby nie
                      było za trudno) i lubi hasła w pidginie.
                      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:24
                        Dobra, gwoli wyjaśnienia - poprzez 'plebs' rozumiałem tu każdego, kto używa sformułowań w stylu nadmienionego lub nie ma nic przeciwko nim. Czyli wszystkich oprócz ciebie i Bogusława Kaczyńskiego, jak sądzę.
                        • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:47
                          Czyli wszystkich o
                          > prócz ciebie i Bogusława Kaczyńskiego, jak sądzę.

Mylisz się. To duża część społeczeństwa, a nie ja i B.K.
                          • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:51
                            A tak a propos sztywniactwa - jestem znana z esprit i poczucia humoru.

Może to potwierdzić wielu moich znajomych. No ale to pewnie dla ciebie z
                            definicji sztywniacy, bo nie używają w/w słów. Obawiam się blinski, że mówimy
                            różnymi językami.
                            • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 19:05

> A tak a propos sztywniactwa - jestem znana z esprit i poczucia humoru.
                              >
                              > Może to potwierdzić wielu moich znajomych.

Prawdziwa cnota:
                              a) krytyk się nie boi
                              b) broni się sama.
                              (nawiasem - zdążyłem zauważyć, że masz poczucie humoru, ale czasami zapominasz wziąć z domu:)

No ale to pewnie dla ciebie z
                              > definicji sztywniacy, bo nie używają w/w słów. Obawiam się blinski, że mówimy
                              > różnymi językami.

Ja też rzadko używam podobnych słów i określeń, bo nie czuję potrzeby - tak jak i wielu, którzy się mimo to nie spinają. Ale jest coś takiego jak kontekst - dopasowanie do miejsca, czasu, i osoby je wypowiadającej. Czasami bez tych słów i powiedzeń historia wygląda źle, nieprawdziwie. Trzeba zachować spójność narracji:)
                              Tak ogólnie, to twoja postawa przypomina mi o arcystarym skeczu Macieja Stuhra. Zapewne albo od dawna znasz, albo nie lubisz Macieja Stuhra, albo cokolwiek, ale obejrzyj sobie raz jeszcze.
                              www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU
                              • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 23:33

>
                                > Ja też rzadko używam podobnych słów i określeń, bo nie czuję potrzeby - tak jak
                                > i wielu, którzy się mimo to nie spinają.

Blinski, ale wiesz, mnie takie określenia MĘCZĄ. Niezależnie od kontekstu czuję
                                się, jakby mi ktoś nieczystości wylewał na łeb. I nie jestem w tym odosobniona.

Cudzy dyskomfort psychiczny chyba można uszanować? Ja ze swojej strony mogę być
                                grzeczna i nie nadużywać słów trudnych i mało znanych, zastępując je bardziej
                                popularnymi odpowiednikami.

Nie wiem, jakie historie sobie opowiadacie, że słowo na "z" jest w nich takie
                                niezbędne,

nie wiem też, dlaczego użycie słów "nieprzyjemnie" zamiast "niefajnie",
                                "paskudna atmosfera" zamiast "straszny kwas", "w beznadziejnej sytuacji" zamiast
                                "w totalnej dupie" mają świadczyć o stanie gluteus maximus. Moim zdaniem po
                                prostu świadczą o potencjale werbalnym.

Mam też dziwne wrażenie, że niektórzy używają takich określeń nie z nadmiaru
                                luzu, ale z NIEZNAJOMOŚCI określeń alternatywnych, czyli - nie wiedzą, jak to
                                nazwać inaczej. O to podejrzewam np. niejaką Katarzynę Szczołek, z którą miałam
                                nieprzyjemność (nie tylko z powodu słów) studiować.
                                • maitresse.d.un.francais Blinski ciebie najwyraźniej fascynują moje 04.07.10, 23:39
                                  pośladki. ;-)

Moje pokolenie w takich przypadkach proponowało wyjście do kina. ;-)
                                • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 05.07.10, 00:40

> nie wiem też, dlaczego użycie słów "nieprzyjemnie" zamiast "niefajnie",
                                  > "paskudna atmosfera" zamiast "straszny kwas", "w beznadziejnej sytuacji" zamias
                                  > t
                                  > "w totalnej dupie" mają świadczyć o stanie gluteus maximus. Moim zdaniem po
                                  > prostu świadczą o potencjale werbalnym.

Masz jakiś straszny uraz do zwyczajnych, nawet nie wulgarnych, określeń potocznych. Czemu? Przecież używanie ich to tak, jak jedzenie od czasu do czasu kajzerki z parówką na surowo czy batona zamiast pełnego obiadu. Nie można na tym przeżyć, ale bez tego jesteś hm, no nie wiem, cyborgiem? Dobra, nikt ci tych parówek nie karze jeść, ale chociaż uznaj za normalne, że większości od czasu do czasu to nie wadzi.

> Mam też dziwne wrażenie, że niektórzy używają takich określeń nie z nadmiaru
                                  > luzu, ale z NIEZNAJOMOŚCI określeń alternatywnych, czyli - nie wiedzą, jak to
                                  > nazwać inaczej. O to podejrzewam np. niejaką Katarzynę Szczołek, z którą miałam
                                  > nieprzyjemność (nie tylko z powodu słów) studiować.

Ciekawe co myślisz gdy widzisz, że może tak od czasu do czasu mówić ktoś, kogo o brak znajomości pojęć oskarżyć byś nie mogła. Musi zachodzić redukcja dysonansu poznawczego... ale w którą stronę? Myślisz sobie bardziej 'skoro ten ktoś tak mówi, to znaczy, że chce się na siłę bratać z ludem, niech się nie wygłupia', czy może 'tak naprawdę to nigdy nie był fajny'? A może 'nic nie słyszałam, takich ludzi nie ma!'. ;)
                                  • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 05.07.10, 00:41
                                    kaŻe, łojezu.
                • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 17:26
                  blinski napisał:

> > Szalenie uniwersalny. Na mnie tak działa, jakby ktoś w moją stronę puścił
                  > pawia
                  >
                  > Musisz przestać zadawać się z nadużywającym 'wymiotnych' określeń plebsem

Nie wiem o co ci chodzi Blinski. Podobno rekrutujesz się ze światłych
                  przedstawicieli tolerancyjnego europejskiego świata. Gdzie twoja tolerancja dla
                  osób o odmiennym wokabularzu i odmiennej wrażliwości językowej?

No chyba że wasza sławna tolerancja dotyczy tylko homo? Mówicie tolerancja,
                  myślicie LGBT? Za byłego ustroju było takie hasło "Mówimy partia, myślimy Lenin"
                  - zasada ta sama.
                  • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 13:49
                    > Nie wiem o co ci chodzi Blinski. Podobno rekrutujesz się ze światłych
                    > przedstawicieli tolerancyjnego europejskiego świata. Gdzie twoja tolerancja dla
                    > osób o odmiennym wokabularzu i odmiennej wrażliwości językowej?

You lost me here. Gdzież bym śmiał nietolerować ciebie i towjej wrażliości - jakiejkolwiek :)

> No chyba że wasza sławna tolerancja dotyczy tylko homo? Mówicie tolerancja,
                    > myślicie LGBT? Za byłego ustroju było takie hasło "Mówimy partia, myślimy Lenin
                    > "
                    > - zasada ta sama.

'Mówimy kultura - myślimy zaciśnięte poślady'. Poza tym występuję w liczbie pojedynczej.
                    • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:18

>
                      > 'Mówimy kultura - myślimy zaciśnięte poślady'.

Ale kutura w sensie savoir-vivre`u, kultury wyższej czy kulturoznawczym? I kto mówi?
                      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 18:46
                        > Ale kutura w sensie savoir-vivre`u, kultury wyższej czy kulturoznawczym?

Myślałem, że skoro rozmawiamy o dopuszczalnym w konwersacji słownictwie, to zorientujesz się po samym kontekście, jaką kulturę mam na myśli.

I kto
                        > mówi?

Ty. Oczywiście pamiętaj, że to licentia poetica, żeby uciąć rozwój wątku w tym kierunku:)
                        • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 23:26
                          blinski napisał:

> > Ale kutura w sensie savoir-vivre`u, kultury wyższej czy kulturoznawczym?
                          >
                          > Myślałem, że skoro rozmawiamy o dopuszczalnym w konwersacji słownictwie, to zor
                          > ientujesz się po samym kontekście, jaką kulturę mam na myśli.
                          >
                          Dwie z powyższych się kwalifikują.
                    • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 16:19

> You lost me here. Gdzież bym śmiał nietolerować ciebie i towjej wrażliości - ja
                      > kiejkolwiek :)
                      >

Pewnie, wrażliwi są tylko ci, którzy lubią takie słowa jak "k...a",
                      "zaj...iście" i powyższe o pośladach. Tak uważasz blinski?
                      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 04.07.10, 18:48
                        > Pewnie, wrażliwi są tylko ci, którzy lubią takie słowa jak "k...a",
                        > "zaj...iście" i powyższe o pośladach. Tak uważasz blinski?

No pewnie, przecież mnie znasz.
          • kicior99 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 03.07.10, 08:15
            > poślady, szacun itp. zgrubienia

dodaj jeszcze majty i poliki...
            • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 03.07.10, 23:22
              kicior99 napisał:

> > poślady, szacun itp. zgrubienia
              >
              > dodaj jeszcze majty i poliki...
              >
              ochoczo dodaję!
    • ania26111 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 11:41
      Mnie bardzo denerwuje używanie wyrazów: ginekolożka, psycholożka.
      Pierwszy raz chyba usłyszałam to w reklamie serka Hochland i wtedy to było
      zabawne. Ale nie mogę zrozumieć używania tych słów np. w artykułach na gazecie,
      czy w książkach.
      Dla mnie to brzmi po prostu śmiesznie, o wiele poważniej brzmi Pani psycholog
      niż psycholożka.
      • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 14:27
        \
        > Dla mnie to brzmi po prostu śmiesznie, o wiele poważniej brzmi Pani psycholog
        > niż psycholożka.

Ćwiczenie dla przedpiscyni:

Dlaczego pisanie słowa "pani" wielką literą w zdaniach takich jak powyżej jest
        błędne?
        • maitresse.d.un.francais Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 16:26
          kasiasty - ohydne!
      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 17:09
        > Dla mnie to brzmi po prostu śmiesznie, o wiele poważniej brzmi Pani psycholog
        > niż psycholożka.

Dla mnie z kolei jest na odwrót - końcówki -ożka są dla j. polskiego, charakteryzującego się pod względem tworzenia form rodzaju żeńskiego dużą elastycznością, czymś oczywistym i dziwi mnie, że wprowadzanie ich ma miejsce dopiero teraz. Jest 'pan psycholog' oraz 'psycholog' - gdzie użyciem słówka 'pan' moderuje się wyraz szacunku; czemu więc ma być jedynie 'pani psycholog'? I czemu koniecznie z męską końcówką?
    • kati1973 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 15:09
      potocznie chyba
      trendy - nie znoszę
      i laska - potocznie na kobiety
    • croolevna Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 02.07.10, 23:10
      Architektka.
      Nawet boję się to wymawiać przy ludziach, żeby się przypadkiem nie zapluć od tego dziwacznego zlepku "ktk"... Niestety, coraz częściej widuję to w druku. Za każdym razem mnie trzęsie.
      • Gość: maniera Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.10, 10:12
        moim zdaniem temat bardzo na czasie lecz warto powiedzieć również o
        sposobie wysławiania się tzw osób publicznych, poprawnego języka i
        dykcji powinne się nauczyć a jak to bywa czasami - przerywniki e...,
        a.... to a..... jak dany osobnik łyknął nieco angielskiego a... a...
        oczywiście co drugie słowo dokładnie, dokład.... a jak nie jest ze
        stolicy to dodaje "na dzień dzisiejszy" lub " w tym temacie" hadko
        słuchać, mowa jak dawnych pierwszych sekretrzy powiatowych
        • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 03.07.10, 15:15
          Wypelniacze i przerywniki myslowe typu aaaa i aaaammm w zdaniu sa
          powszechnie uzywane w potocznym angielskim i chetnie posluguja sie
          nimi osoby dopiero uczace sie jezyka - lub majace ubogi zasob slow.
          Istnieje jednak duzy nacisk na osoby publicznie, dziennikarzy i VIP-
          ow, aby poslugiwac sie mowa poprawnie i elegancko. Chadzaja w tym
          celu na grupy jezykowe, gdzie cwicza sztuke wyslawiania i tam licza
          im ilosc wypowiedzianych aaammmm....
          Masz racje, jest w polskiej telewizji dziennikarka, ktora z
          upodobaniem wkleja przerywniki aaaaa, co rozprasza widza i brzmi
          amatorsko. Najlepsza dykcje i wymowe wsrod nas maja ciagle jeszcze
          aktorzy, bo sa w tym szkoleni.

• maitresse.d.un.francais DO grup językowych chodzą! 03.07.10, 23:23
            Gość portalu: nie_da_rady napisał(a):

> Wypelniacze i przerywniki myslowe typu aaaa i aaaammm w zdaniu sa
            > powszechnie uzywane w potocznym angielskim i chetnie posluguja sie
            > nimi osoby dopiero uczace sie jezyka - lub majace ubogi zasob slow.
            > Istnieje jednak duzy nacisk na osoby publicznie, dziennikarzy i VIP-
            > ow, aby poslugiwac sie mowa poprawnie i elegancko. Chadzaja w tym
            > celu na grupy jezykowe, gdzie cwicza sztuke wyslawiania i tam licza
            > im ilosc wypowiedzianych aaammmm....
            > Masz racje, jest w polskiej telewizji dziennikarka, ktora z
            > upodobaniem wkleja przerywniki aaaaa, co rozprasza widza i brzmi
            > amatorsko. Najlepsza dykcje i wymowe wsrod nas maja ciagle jeszcze
            > aktorzy, bo sa w tym szkoleni.
            >
            >
            • Gość: nie_da_rady Re: DO grup językowych chodzą! IP: *.aei.ca 03.07.10, 23:56
              Trafiony, zatopiony. Racja, powinno byc 'chodza do grup jezykowych',
              lub 'chodza na zajecia w grupach jezykowych'.
    • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 03.07.10, 15:48
      Niechlujstwo jezykowe typu:
      somsiadko - zamiast sasiadko
      oni som - zamiast oni sa
      i kazde "om" zamiast a z ogonkiem.
      Nie w mowie regionalnej, ale potocznej u ludzi wyksztalconych.
      Nasmiewala sie z tego juz Magdalena Samozwaniec kilka dekad temu i o
      dziwo, "somsiadka" nadal krazy.
      • Gość: no właśnie Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.10, 11:11
        słyszę to u jednego z liderów partyjnych a podobno skończył
        politologię, może tam językiem wykładowym był koreński
    • maitresse.d.un.francais Anita Lipnicka dla "WO" 04.07.10, 16:23
      (Pytanie: Jak się rozstaliście z Various Manx?)

Niefajnie(...)powstał []straszny kwas[/b](...)były głosy, że zostawiam
      ich w totalnej dupie

(o Porterze) John był pierwszym, z którym zażarło.

do blinskiego: tak, wiem, że to są wspaniałe określenia, których używasz ty i
      twoi przyjaciele. Ja takiego języka nie cierpię i mam do tego prawo.
      • maitresse.d.un.francais Re: Anita Lipnicka dla "WO" 04.07.10, 16:23
        maitresse.d.un.francais napisała:

> (Pytanie: Jak się rozstaliście z Various Manx?)
        >
        > Niefajnie(...)powstał straszny kwas(...)były głosy, że zostawiam
        > ich w totalnej dupie
        >
        > (o Porterze) John był pierwszym, z którym zażarło.
        >
        > do blinskiego: tak, wiem, że to są wspaniałe określenia, których używasz ty i
        > twoi przyjaciele. Ja takiego języka nie cierpię i mam do tego prawo.
      • blinski Re: Anita Lipnicka dla "WO" 04.07.10, 18:53
        > do blinskiego: tak, wiem, że to są wspaniałe określenia, których używasz ty i
        > twoi przyjaciele. Ja takiego języka nie cierpię i mam do tego prawo.

Nie bój się, nie przyjdę nocą, w twe drzwi me pięści nie załomocą. Po prostu podtrzymuję - masz zaciśnięte poślady, w przeciwieństwie do Anity Lipnickiej. Tylko tyle.
        • maitresse.d.un.francais Re: Anita Lipnicka dla "WO" 04.07.10, 23:25
          Po prostu po
          > dtrzymuję - masz zaciśnięte poślady, w przeciwieństwie do Anity Lipnickiej. Tyl
          > ko tyle.

Aha, czyli ustaliłeś:

staranny język = zaciśnięte pośladKi

Bo tak poza tym, nie masz ŻADNYCH dowodów na to, jakobym była drętwa i ponura.
          Po prostu: kto nie lubi tych wszystkich nowotworów językowych, jest be. A be
          jest ten, kto ich nie lubi. Powody nielubienia są nieważne.
          • blinski Re: Anita Lipnicka dla "WO" 05.07.10, 00:44
            > staranny język = zaciśnięte pośladKi

Zawsze i na 100%, plus brak akceptacji tego samego u innych? tak.
            • blinski Re: Anita Lipnicka dla "WO" 05.07.10, 00:47
              brak akceptacji braku tego samego:) idę spać, pracuję na zwolnionych obrotach.
        • maitresse.d.un.francais Re: Anita Lipnicka dla "WO" 04.07.10, 23:25

> Nie bój się, nie przyjdę nocą, w twe drzwi me pięści nie załomocą. Po prostu po
          > dtrzymuję - masz zaciśnięte poślady, w przeciwieństwie do Anity Lipnickiej. Tyl
          > ko tyle.

Macałeś Anitę? Hehe.
          • blinski Re: Anita Lipnicka dla "WO" 05.07.10, 00:49
            > Macałeś Anitę? Hehe.

Wystarczyło mi pomacać oczami tekst w 'telewizyjnej':)
    • Gość: xyz Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 23:43
      Jarosław Kaczyński
      • corneliss Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 05.07.10, 10:49
        pare razy spotkalam sie z okresleniem 'kruchy' w znaczeniu 'okruchy'
        nie wiem czy ucieklo komus 'o' czy wywnioskowal ze jak cos sie kruszy to leca z
        tego kruchy a nie okruchy
        gesia skorke juz mam od tego ;)
    • Gość: jakiśwczorajszy Projekt IP: 91.212.223.* 05.07.10, 12:56
      Zawsze myslałem że projekt to coś co jest w fazie testów i
      planowania a tu:
      "w tym projekcie brali udział artysta X i Y"- a nie: tą płyte
      nagrali X i Y..
      "ten projekt to zbiór fotografii o..." a nie: album o...
      "solowy/debiutancki projekt muzyka x" a nie: solowa/debiutancka
      płyta
      Najczęściej projekt jest nadużywany chyba własnie w sferze
      artystycznej.
      • blinski Re: Projekt 05.07.10, 14:52
        Już o tym była dyskusja. Możesz znaleźć i się ustosunkować:)
    • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 09.07.10, 00:45
      Upierdliwy /a /e
      Glupie i fuj w jednym.

• Gość: Milady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 10:17
        "Kokakol", "koturno" i "wódować" - są śliczne:)
        Mnie denerwują okropnie sformułowania:
        - w tym temacie,
        - małżonka,
        - witam (z małej litery i z wykrzykniem w tytule maila)
    • Gość: nie_da_rady Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.aei.ca 12.07.10, 13:08
      zszokowany /a/e
      Cos zjadlo a.
      • adambadziejewicz Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 12.07.10, 22:41
        organizacja eventów
        w miesiącu maju!!! ( wstawić dowolny miesiąc )
        winogron z ceną za kg
        posiadać wiedzę
        cukrować
        trzeci kwiecień itd...
        I pytanie.
        Co robić z firmą Orange - jak to się wymawia?
        Firma jest francuska czy angielska? Jeżeli Anglicy mogą wymawiać po angielsku,
        Francuzi po francusku to może my możemy po polsku?
        • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 12.07.10, 23:05

> Co robić z firmą Orange - jak to się wymawia?
          > Firma jest francuska czy angielska? Jeżeli Anglicy mogą wymawiać po angielsku,
          > Francuzi po francusku to może my możemy po polsku?

Firma francuska. też się dziwiłem, że w Polsce wprowadzono wymowę 'orendż' a nie 'oranż'.
        • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 25.07.10, 22:02
          > Firma jest francuska czy angielska? Jeżeli Anglicy mogą wymawiać po angielsku,
          > Francuzi po francusku to może my możemy po polsku?

Ja prowadzę taki prywatny strajk w odniesieniu do firm odzieżowych i
          lansiarskich. Na przykład nazwę Reserved (firma polska) wymawiam zawsze z
          lubością i pieczołowitością Rezerwed, wyraźnie artykułując wszystkie "e",
          warcząc na R i twardo zgrzytając "w". Paniusie i paniczykowie przy kasach
          usiłują mnie poprawiać, mówiąc Łisełvd, ale szybko ich gaszę.

Takoż i afektowani panowie Paprocki&Brzozowski mogą w moim przypadku liczyć co
          najwyżej na "i", w żadnym razie AND. Chyba że zmienią nazwiska na Lintman & Birch.
    • Gość: ratunku_tygrys Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 13:43
      proaktywny
      nas płask
      klabing
      bynajmniej w kontekście przynajmniej
      podobnież
    • kat.ram Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 12.07.10, 21:25
      idiotyczne:
      "nie ma takiej opcji"
      • Gość: takija3 Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: 213.31.11.* 22.07.10, 14:54
        mnie wkurza "na bogato".
        Wesele ma być na bogato, widać że żyją na bogato. itp.. rzyganie!!!!
    • Gość: matrioszka Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.tktelekom.pl 22.07.10, 16:06
      idę na miasto - brrrrr...... (ja chadzam do miasta)
      czołem !!! - głupie i w skutkach fatalne
      chybcikiem
      pozdro
      dzisiej (ostatnio wielokrotnie używane przez P.Piterę)- brr.......
      • blinski Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 25.07.10, 19:52

> idę na miasto - brrrrr...... (ja chadzam do miasta)

Żeby chadzać DO miasta, trzeba mieszkać poza jego obrębem. Gdy wychodzisz NA miasto, oznacza to, że mieszkasz w mieście i opuszczasz dom.

• Gość: kik kiosk IP: *.icpnet.pl 25.07.10, 21:01
          kiosk
      • nessie-jp Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 25.07.10, 21:59
        Gość portalu: matrioszka napisał(a):

> idę na miasto - brrrrr...... (ja chadzam do miasta)

Ale to jest idiom i znaczy zupełnie co innego, niż iść DO miasta. Iść do miasta
        (albo do wsi) to nie to samo, co wyjść na miasto albo pojechać na wieś.

Nie wiem, skąd to nieszczęsne parcie na wyplenienie akurat tego, przydatnego,
        zgrabnego i znaczeniowo potrzebnego idiomu z języka polskiego. Hiperpoprawność?
    • Gość: ilo Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.10, 21:15
      "popełnić" - używane przez naszych "artystów" w sensie nagrać, wyreżyserować
      itd, na przykład . popełniłem ten film, albo popełniłem tę płytę, rzygać się
      chce....
    • nessie-jp Ofiara... czyli o opłatach kość. 25.07.10, 22:05
      Do grona irytujących mnie zwrotów z kościelnej nowomowy dołącza "ofiara za..."
      (tu wstawić typ opłaty).

Ostatnio: "Ofiara za parkowanie: 5 zł". :/ No żesz brzydkie słowo ich melodia,
      naprawdę taki wstyd napisać "opłata za parkowanie"?

Ciekawe, czy można złożyć ofiarę za parkowanie w naturze. Na przykład z czarnego
      koguta.
      • Gość: ola Re: Ofiara... czyli o opłatach kość. IP: *.xdsl.centertel.pl 28.07.10, 19:41
        parytet wg. współczesnego rozumienia babskich rganizacji
        • Gość: parytet Re: Ofiara... czyli o opłatach kość. IP: *.xdsl.centertel.pl 01.08.10, 10:09
          parytet złota - czasami się g..no świeci, no może trochę inaczej
      • Gość: Parkowniczy Re: Ofiara... czyli o opłatach kość. IP: *.versanet.de 28.07.10, 19:58
        nessie,
        mozna by powiedziec, ze i jezyk polsko-katolicki sie rozwija i uduchowia, wiec
        ofiara za parking tez moze byc interpretowana jako tak zwany "dobrowolny datek
        (w zrozumieniu przymusowy ochotnik). Za "moich" czasow ksiadz wyglaszal kazanie,
        a teraz nazywa sie to homilia (ladnie - nespa?)
        Pozdrawiam
        PS: A co to jest za okreslenie ...firmy lansiarskie..? Pytam powaznie, bo jak
        mnie uczono polksiego, to akiego slowa nie nauczono - choc przyznam, ze juz
        polowe mego zycia nie mieszkam w kraju gdzie mowi sie po polsku ( nie mowie w
        Polsce, bo jako Slazak zawsze mieszkalem na - okupowanym przez Polakow - ale
        Slasku).
        • Gość: nie_da_rady Re: Ofiara... czyli o opłatach kość. IP: *.tor.primus.ca 31.07.10, 01:35
          Parkowniczy sam to wszystko wymysliles?
          Pewnie tam gdzie mieszkasz ;-) tez cie maja za kundla, stad ta
          frustracja.
    • Gość: archeopteryx Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.icpnet.pl 01.08.10, 13:58
      Spoko, spoczko, pewka, oessu (zamiast o Jezu - chociaż to też mnie
      wkurza, ale nie aż tak bardzo), do zo, narka albo nareczka, a także
      narta (zamiast na razie) event, brunch, projekt (w znaczeniu
      przedsięwzięcie), jedziemy z tematami (używane na spotkaniach,
      powiedzmy, biznesowych), bynajmniej (używane zamiast przynajmniej),
      trendowy, stylizacja (krew mnei zalewa jak słysze/czytam o
      stylizacji w znaczeniu jak ktoś był ubrany) i wiele innych.
      Nienawidzę też nazywania kobiet dupami.
      • Gość: kasia Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 12:05
        ostatnio, coraz częściej przeze mnie slyszane "dzień dnia" - rety, skąd się toto wzięło?!
        • concretna Re: idiotyczne slowa i zwroty w polskim -> w 13.02.11, 21:47
          w podobie (o czymś podonym brrrrrrrrr...)
          nara (przy pożegnaniu zamiast swojskiego cześć ...) :-X
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka