Dodaj do ulubionych

źle przeczytałam

• yabol428 Re: źle przeczytałam 12.06.22, 14:32
      Na pierwszej stronie wczorajszego wydania "GW" zamiast "Bankier Kaczyńskiego" przeczytałem "Bunkier Kaczyńskiego". W sumie zgodne z prawdą, bo prezes żyje jakby w bunkrze.
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 13.10.22, 14:37
      Tytuł artykułu: "Kuchciński wchodzi za Dworczaka", czyli oczywiście o ostatnich zmianach w rządzie. Ja przeczytałem "Kuchciński wychodzi za Dworczaka" i nawet zacząłem się zastanawiać, co to za jednopłciowe śluby na szczycie władzy :)
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 07.09.23, 23:23
      Przypomniało mi się takie zdarzenie z dzieciństwa. Mamę odwiedziła kiedyś koleżanka, która miała ze sobą czasopismo. Jego tytuł pisany był ozdobnymi literami, tak więc nie do końca poprawnie, ku rozbawieniu dorosłych, odczytałem jego tytuł jako "Szczam" :) W rzeczywistości czasopismo nosiło tytuł "Sezam".
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 23.12.23, 12:52
      W aptece nazwę leku ORSALIT przeczytałem jako OSRALIT i nawet zacząłem się zastanawiać, że nazwy leków na problemy z wypróżnieniem zaczynają być bardzo dosłowne :)
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 03.02.24, 01:51
      Dziś nie ode mnie lecz od mojego braciszka:

Przejeżdżając dziś przez Nową Hutę zobaczyłem na sklepie napis: RYBY Z DREWNA, i to w dodatku na dawnym rybnym. Niestety z bliska okazało się, że to banalne WYROBY Z DREWNA, tylko niewyraźne, bo myli witrynę...
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 17.02.24, 16:26
      Nazwę maślanki "Gaździna" przeczytałem jako "Gadzina".
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 01.03.24, 00:43
      Tytuł artykułu z serwisu MSN "Gracze czekali na to od lat. Microsoft zlikwiduje ten sztuczny podział" - dość hermetyczny temat dotyczy alternatywnych technologii generowania wysokiej jakości obrazu w grach video. A co ja przeczytałem?

Grabarze czekali na to od lat. Microsoft zlikwiduje ten sztuczny podział

Rozumiem, że jakość obrazu będzie teraz tak idealna. że wszyscy padną trupem z wrażenia - stąd oczekiwania grabarzy...?
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 17.03.24, 16:45
      Obok FH wyświetliła mi się reklama samochodu, którego nazwę przeczytałem jako Alfa Romeo Stereo :) W rzeczywistości był to Alfa Romeo Stelvio. Zaznaczam, że jestem niezmotoryzowany i w markach samochodów kompletnie się nie orientuję.
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 15.07.24, 15:35
      W saloniku prasowym rzuciło mi się w oczy hasło reklamowe pewnego produktu: "MOCZ POLSKIEJ NATURY". W rzeczywistości było tam: "MOC Z POLSKIEJ NATURY", ale spacja była niezbyt wyraźna...
      • chocolate_dog123 Re: źle przeczytałam 15.07.24, 22:22
        Z daleka "KLUB AIDS", z bliska okazało się że to dziecięcy "KLUB KIDS".
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 20.07.24, 22:57
      Nazwę pensjonatu w Białce Tatrzańskiej "Siumno" przeczytałem "Skimno".
      Dla wyjaśnienia - skojarzyło mi się z tytułem tej piosenki: www.youtube.com/watch?v=K3msTn-Nkvk
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 15.08.24, 23:19
      W dzieciństwie (jeszcze za głębokiego PRL-u) byłem z rodzicami w Sopocie. Wstąpiliśmy tam do jedynego wówczas w całej Polsce przybytku, w którym można było zjeść kebab albo curry wurst. Pamiętam, że nazwę tej drugiej potrawy odczytałem wtedy jako CUKRY WURST i długo nie dałem sobie wytłumaczyć, że to nie jest nic słodkiego :)
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 24.12.24, 18:05
      Przeglądam stronę z ofertą jednej z internetowych księgarni. Przy każdej książce znajduje się tam krótkie streszczenie, taki zarys fabuły. No i przy jakimś thrillerze czy horrorze jest napisane coś w tym rodzaju: "Boże Narodzenie. Do starej gajówki w górach przybywają dwaj bracia..." itd. A co ja przeczytałem?

Boże Narodzenie. Do starej gnojówki w górach przybywają dwaj bracia...

To rzeczywiście byłby horror...
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 09.01.25, 09:41
      Tytuł z internetowego portalu DW Polska: "Niemcy. Nowe przepisy ws. resytucji zagrabionych dzieł sztuki" - oczywiście literówka, powinno być "...restytucji...". Pewnie dlatego przeczytałem na szybko:

Niemcy. Nowe przepisy ws. resuscytacji zagrabionych dzieł sztuki

Rozumiem, że dzięki nowym przepisom każda zagrabiona przez nazistów martwa natura zostanie zreanimowana, a w księgach i rękopisach pojawi się bardziej ożywiona akcja?
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 07.02.25, 12:49
      W tutejszym portalu wyborcza.pl, artykuł informuje o rozwiązaniu przez administrację Trumpa specjalnego zespołu śledczego powołanego za Bidena do tropienia i konfiskaty majątków objętych sankcjami rosyjskich oligarchów. Tytuł brzmi: "Ścigali majątki oligarchów: Deripaski, Sulejmanowa, Wekselberga. Teraz Trump zmienia ich zadania." A ja przeczytałem oczywiście:

Ściągali majtki oligarchów: Deripaski, Sulejmanowa, Wekselberga. Teraz Trump zmienia ich zadania

Strach pomyśleć, co teraz Trump każe im ściągać i komu...
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 06.05.25, 11:53
      Nazwisko klienta przeczytałem (na szczęście tylko w myślach) jako Crazy, okazało się, że nazywał się on Cerazy.
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 28.05.25, 20:58
      Na plakacie wyborczym przeczytałem "Grzegorz Dzban" zamiast... (wszyscy wiedzą o kogo chodzi). W sumie do tego osobnika z gaśnicą to pasuje.
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 24.07.25, 21:54
      Nazwę firmy na ciężarówce SHTS przeczytałem SHITS :)
    • yabol428 Re: źle przeczytałam 25.08.25, 06:18
      W Groniu na Podhalu jest restauracja "Downe Casy". Oczywiście nazwa jest góralska, ale gdy ją pierwszy raz zobaczyłem, usiłowałem odczytać ją z angielska, coś w stylu "down case" :)
    • speedy13 Re: źle przeczytałam 21.11.25, 10:49
      Z ostatniego wypadu koleją:

- na dworcu Warszawa Wschodnia, zamigotał wyświetlacz, informując o pociągu do miejscowości Wołomin Słoneczna. A ja w pierwszym ułamku sekundy sekundy przeczytałem

Wołowina Stołeczna

I pomyślałem, że ktoś im ten wyświetlacz zhackował, że to znowu jakiś sabotaż na kolei itd.

- a potem jak już czekaliśmy na peronie, niewyraźnie gdaczący głośnik zapowiedział pociąg pospieszny o nazwie, bardzo przepraszam, ale dla mnie brzmiała jak

Kurwiak

Niestety nie zapamiętałem dokąd lub skąd był to pociąg. A może to i lepiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka