Dodaj do ulubionych

z czego mozna zrobic wodke

• Gość: Ania Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.pl / 83.238.57.* 25.09.04, 22:38
      chciałabym dowiedzieć się jak przefiltrować alkochol przez węgiel dzewny ,mam
      go poddostatkiem w pracy a nielubię mieć kaca .P.S. Jestem raczej laikiem w
      temacie produkcji alkocholu ale po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi dużo się
      dowiedzialam.Super temat.
      • Gość: lucyperek Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 00:17
        Koleżanko pisałem o tym wyżej. Po pierwsze nie "węgiel drzewny" tylko węgiel
        aktywny. To gigantyczna różnica. Po drugie prościej jest to zrobić na węglu
        aktywnym pylistym, tylko potem trzeba sączyć. Po trzecie, to filtrowanie nie
        zabepieczy cię przed kacem. Proponuję połknąć węgiel PRZED balangą i pić
        normalnie. Efekty będą szokujące.

Przypominam, ja wdrażam działające rozwiązania, więc czapki z głów !
        • Gość: Johnny Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.aster.pl 26.09.04, 00:21
          Wybacz, ale jakie będzie mieć działanie węgiel aktywny przed imprezą??? Bo
          chyba alkoholu wiązać nie będzie - a może?
          • Gość: lucyperek Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 16:57
            > Wybacz, ale jakie będzie mieć działanie węgiel aktywny przed imprezą??? Bo
            > chyba alkoholu wiązać nie będzie - a może?

A więc wyjasniam. Kaca nie wywołuje C2H5OH tylko wiele związków
            będących "obok", np. aldehydy, ketony, garbniki (wino), inne zwiazki
            aromatyczne. Jesli połkniesz wegiel przed imprezą, on już jest w brzuszku i te
            substancje, które weszły plus te, ktore powstały na skutek reakcji z kwasem
            solnym, który masz w żoładeczku zostaną przezeń zaadsorbowane. W innym
            przypadku pójda z krwią po całym organizmie i wtedy rano walisz Alakprim jako
            chemię na chemię. Bzdura. Lepiej wydłubac to co kacotwórcze wczesniej. Pijac
            nie poczujesz różnicy, że sztuczny horyzont ci sie nie zagina. Będzie się
            zaginał tak samo, tylko rano wstaniesz jak młody Bóg. Zapewniam, że to działa,
            tylko trzeba mieć dobry węgiel aktywny.

• Gość: dr Po prostu trzeba kupic w aptece Carbo Medicinalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 21:47
              ciekawe ze w Niemczech np. w aptekach go nie ma
              • Gość: lucyperek Po prostu trzeba kupic dobry węgiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:07
                W Polsce jest niestety tylko gówniany węgiel z Hajnówki, którego trzeba zjesc
                tak z 50 tabletek, żeby był efekt. Najlepsze węgle świata produkują Holendrzy
                (firma NORIT), kiedyś taki kilka razy dostałem. 3 kapsułki i pełna bajka. W
                Niemczech powinieneś go kupić, pytaj o "Norit aktivkohle".
        • szczurbiurowy Re: z czego mozna zrobic wodke 26.09.04, 08:11
          Było ich trzech. Stali wokół chłodnicy z której kapało powoli i czekali, aż
          nakapie tyle, żeby moża było spróbować. Właśnie wdrażali nową recepturę, a teraz
          musieli sprawdzić jakość. Węgiel półknięty, można zaczynać....
          :)
          Szczur Biurowy

www.szczurbiurowy.com
        • Gość: Ania Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.pl / 83.238.57.* 26.09.04, 13:15
          Dziękuję za odpowiedź .Ja mam węgiel aktywny pod ręką ale on chyba jest
          wytwarzany na bazie drzewnego ,materiały filtracyjne tez mam .przesączę przez
          płyty filtracyjne .
          • Gość: lucyperek Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 17:00
            Węgiel aktywny na bazie węgla drzewnego nie jest dobrym sorbentem względem
            małych molekuł (a takie są związki aromatyczne) z uwagi na jego zdecydowaną
            makroporowatość. Ale nie ma to jak doświadczenie. Próbuj !
    • the-orety-k Re: z czego mozna zrobic wodke 26.09.04, 20:50
      Z czego? - Z cukru. Cukry to szeroka grupa zwiazkow sprawdz podrecznik do
      biologii - jakie sa, do czego sluza i w zwiazku z tym gdzie sie znajduja w
      najwiekszej ilosci.

Przyklady wystepowanie cukrow

1) Sacharoza (np cukier buraczany albo trzcinowy, owoce - figi, daktyle,
      winogrona, jablka, banany, kiwi, arbuzy etc) - wygodny bo: zbudowany z dwu
      latwo rozkladalnych cukrow (tzw cukrow prostych) (glukozy i fruktozy),
      niezbednych drozdzom do konsumpcji i "wysikania" alkoholu jako produktu
      przemiany. Latwo dostepny ale drogi (drogi w porownaniu z innymi zrodlami
      cukrow, ale tani w porownaniu do sklepowej ceny alkoholu).

2) Skrobia (dlugie, srednio-latwo rozbijalne czasteczki zlozone z czasteczek
      glukozy polaczonej jak lancuch) i pektyny (glukozowy lancuch ale z
      rozgalezieniami)- ziemniaki, zboza (zyto, pszenica, kukurydza, ryz), batata,
      jukka, jum itp - dostepne i kosztowne w zaleznosci od polozenia geograficznego,
      ale generalnie tansze od substancji potocznie, w domu/kuchni, zwanej cukrem

3) celuloza - (zeby bylo smiesznie - podobnie jak skrobia zlozone z polaczonych
      w lancuchy czasteczek glukozy, ale w przeciwinstwie do niej - co druga glukoza
      jest odwrocona jak nietoperz, co sprawia ze celuloze bardzo trudno rozerwac
      (strawic) na pojedyncze czasteczki glukozy). Wystepuje w drzewach, trawie
      (krowy wcinaja trawe, termity wsuwaja drewno, ale glukoze produkuja bakterie,
      rozkladajac celuloze; ludzie niestety nie maja w sobie tych bakterii), bawelnie
      i w produktach takich jak trociny, siano, gacie i (koszule tez).
      Celuloza jest najpowszechniej wystepujacym zwiazkiem organicznym na ziemi i
      bylaby najtanszym zrodlem na produkcje alkoholu, ale nie wynaleziono metody na
      efektywne rozbicie jej dlugich czasteczek.

Inne cukry (tzw zlozone) - chityna (lancuchy z polaczonych "oczek" glukozy -
      ale glukozy z "wisiorkami" - pancerzyki owadow), caraginony, xantany, agar
      (morskie wodorosty, algi etc) i cale mnostwo innych, zbudowanych na bazie
      glukozy, i innych cukrow prostych (fruktoza, maltoza, ryboza, rybuloza,
      galaktoza, aldehyd glicerynowy itp). Mozna byloby wykorzystac je na aklohol,
      ale to jak opalanie domu meblami; lepsze wykorzystanie to nici chirurgiczne,
      regulatory lepkosci do produktow spozywczych - dodatek ("smietanka") do kawy,
      budynie i desery, lody i przemyslowych - farby, emulsje etc.

Jak powiadaja - jedno pytanie rodzi nastepne. A wiec dla utrzymania tradycji -
      2 nastepne: jak robic alkohol i drugie - jak go odzyskac z mieszaniny.
    • Gość: marko Re: z czego mozna zrobic wodke IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 26.09.04, 21:55
      Jak cukier był na kartki, to ze św. pamięci sasiadem wpadliśmy na pomysł, że
      alkohpl można zrobić z melasy. Znajomy rolnik miał deputat tego specyfiku za
      odstawaine do cukrowni buraki cukrowe. Zacier fermentował prawidłowo, zapaczek
      miał cudowny jak karmel. Ale po przedestylowaniu bez tamponów z waty picie nie
      było możliwe. Niemiłosierny smród gnojowicy. A cały proces był prowadzony
      prawie w sterylnych warunkach. A bimber z cukru (1410)robiłem chyba dobry.
      Uzyskałem nawet pochwałe od mojego św.pamięci Ojca: "Ja też synu robiłem w
      czasie wojny, ale twój jest lepszy". Jednak tego z melasy nie dało się pić.
      Pozdrawiam
      • Gość: dudziol ryż ryż IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 09:46
        ryż, cukier, rodzynki, 14 edni w balonie , chłodnica zwrotna i ehhhh mozna pić
        • szczurbiurowy Re: ryż ryż 27.09.04, 10:56
          Gość portalu: dudziol napisał(a):

> ryż, cukier, rodzynki, 14 edni w balonie , chłodnica zwrotna i ehhhh mozna pić

Proporcje, proporcje ?
        • antoni.markowski Re: ryż ryż 01.10.04, 18:46
          Z ryżu to jest dobre wino na gorące dni. Lepsze od piwa, bo nie boli po nim
          głowa i nie ma takiego parcia na pęcherz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka