jane_24 Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.12.04, 12:29 u mnie w pracy wszyscy w piosence Jeden 8 L pt "Jak zapomniec" w miejscu gdzie raper spiewa "tak juz" słyszą "Fuck you" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.block.alestra.net.mx 10.04.05, 03:06 moja mama lubila piosenki tercetu egzotycznego, wiec jako dziecko czesto slyszalam "nie poskapi suchej ziemi kropli deszczu" (w oryg. zdaje sie "niebo skapi suchej ziemi...") i meczylo mnie KTO nie poskapi. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 La Bamba 13.12.04, 15:39 w refrenie wuielu slyszalo: portki se rwe, portki se rwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiórka Re: La Bamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 19:55 A w piosence Alan Parson Project "Don't answer me" kiedyś było Don't dance with me- przecież słyszałam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: La Bamba 09.01.18, 16:18 kicior99 napisał: > w refrenie wuielu slyszalo: portki se rwe, portki se rwe... Nawet była jakaś przeróbka kabaretowa w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starling Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.bielsko.msk.pl 23.12.04, 21:11 A dla mnie już zawsze Queen będzie śpiewał: "aj łany ro", zamiast "I Want It All", nie mówiąc już o Tiny Turner "Łiroriro nabahiro", czyli "We Don't Need Another Hero":)). Przez całe lata zastanawiałam sie też, jakie słowa słychać w piosence Kobranocki "Kocham cię jak Irlandię", bo ja słyszałam coś w stylu "loketenburg przez Włocławek", dopiero w te wakacje dowiedziałam sie, że to "WLOKĘ TEN BÓL przez Włocławek". Głowiłam sie też długo, co śpiewa Dżem - jakieś :"dżem seszyn do rana", czy co??nie wpadłam na to,że to prostu "jam session":D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babs Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.uniovi.es / *.uniovi.es 26.04.05, 17:37 queen dokladnie tak samo... oprocz tego bylo jeszcze cos ale nie wiem czy to nie kawal..."lorawny lorawno" Metallica... to opowiadal mi kolega... a z koscielnych to "poronila syna" zamiast "porodzila" i " poszli znalezli dzieciatko w GROBIE"... masakra :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantomasz Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: 213.199.242.* 23.12.04, 21:45 Kombi, Słodkiego miłego życia. W refrenie jest coś takiego: "Jest tyle gór do zdobycia" Kumpel (byliśmy wtedy w jakiejś szóstej klasie) uparł się, że ta fraza brzmi: Jest tyle kurw (sorry) do zdobycia". Nie szło mu przetłumaczyć, gotów był się bić by przekonać niedowiarków. Stare, dobre Kombi pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretilla PEARL JAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:43 do dziś nie wiem jak to brzmieć powinno, ale w piosence "still alive" Pearl Jam na początku drugiej zwrotki słyszę ewidentnie "Łosiu, chodź tu..." Odpowiedz Link Zgłoś
shelter Re: PEARL JAM 10.04.05, 18:47 Kurcze :) ja wiedzialam ze tam jest co innego ale kiedy znajomi tak wymyslili i teraz slysze tylko Losia ;D a tam jest po prostu Oh she walks slowly across the young man's room Moja kolezanka w obrzedowej harcerskiej piosence zamiast ''Bóg jest tuż '' śpiewala ''bukiet stóż'' bo stóże to takie ładne kwiatki przecież a jak sie zaczyna La Isla Bonita Madonny ? Lesner ajdżesner san pedro.... a stary hicior DJ BOBO - There's a party ? ktoś śpiewał DEZABARY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombi Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:00 Kombi, Słodkiego miłego życia. W refrenie jest coś takiego: "Jest tyle gór do zdobycia" ~~ mój tata wyraźnie słyszał : słodkie kombi mego życia;-)) pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Myslovitz IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:41 W piosence Myslovitz "Sprzedawcy marzeń" zamiat "nie mogę zrobić nic sterowany jestem wciąż" zawsze słysze "stegowany:))) jestem wciąż..." Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Myslovitz 10.04.05, 00:31 Ale przeciez tam jest : STEROPIANEM jestem wciaz. Piosenka Budowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
epoche Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.04.05, 16:38 dziwne, że nikt jeszcze nie wspomniał o Besame Mucho, w którym ewidentnie słychać "Beze mnie młócą".... Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: tam wcale tak nie spiewali... 10.04.05, 17:17 ja przez dlugi czas slyszalam w piosence T.Love "olewam rzad mam baty drogowe" - baty drogowe - brzmialy dziwnie ale moze i sa - dopiero ostatnio siostra mnie oswiecila,ze to mandaty drogowe :D A pamietacie domowe przedszkole i "dakad tupta noca jez" kla mnie to bylo :dokad Tupta noca jest" i nigdy nie wiedzialam co to ta Tupta :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:12 ja w kolędzie "Przybiezeli do betlejem" nieodmiennie spiewalam "tobie serca ochotnego w oborze"...zamiast oczywiscie "o Boze" a w piosence Bajmu "Biala Armia" gdzie refren brzmi "jestes sterem" spiewalam jeszcze calkiem niedawn "jestes zerem".... Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: tam wcale tak nie spiewali... 11.04.05, 00:15 ja w pieśni :ubi caritas.et amor.Deus ipso est.nagminnie śpiewam:sancto subito.et amor. itd. mając na myśli Ojca Świętego Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 16:46 up Odpowiedz Link Zgłoś
slotna A kto zgadnie co to? :))) 11.04.05, 18:30 A kto zna piosenke: "Oooł, macziumos... enatetate bejbe szizgate moro" ? Tak wg mnie lecial refren pewnego przeboju... Nie pamietam juz za dobrze calosci, bo teraz wiem, co tam jest naprawde i mi sie myli - ale "oł, macziumos" bylo na pewno:) Dodam, ze ten sam zespol mial jeszcze wspanialy utwor: "łoczigan slejołrad slajke łilofortun łoczigan slejołrad slajke łil laczigaaaan majlaw smajendin endu lajk bifu stolakti uuu-uuuu dżospeczu majdrin ajaktu uuu-uuuu anili anilawa fu" Najbardziej lubie to "dżospeczu", "łoczigan" i "macziumos" :) Spisywalam to sobie z kasety, fonetycznie, bo strasznie chcialam sie nauczyc na pamiec. Ale cos nie szlo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot winnisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:32 a kto wie kto to są winnisi??? dziecko kiedyś zapytało kto to są winnisi/ chodzi o koledę Bóg się rodzi, gdzie jest: Nie mało cierpiał, nie mało, Żeśmy byli winni sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelfin Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 12:46 w piosence z Samego życia słyszę jakieś DROGI ILOSU (ew. SILOSU) co tam jest na prawdę????? moje koleżnki spiewają Pump it up jako nanana pampera słyszałam w kościele: Naród ukorzyć trzeba złych, srych... a bylo Wiarą ukorzyć trzeba zmysły... w pisence Wilków zamia st na ulicy trwa śpiewałam na ulicy dwa Odpowiedz Link Zgłoś
zaz_zula Jezus Malusieńki 24.04.05, 13:18 W tej kolędzie, "Jezus malusieńki", jest taki kawałek "płacze z zimna nie dała mu matula sukienki" ale dla mnie to zawsze brzmiało "płacze z zimna i niedałamu", co oznaczało z dużej niedoli po staropolsku. I jeszcze dalej jest: "bo uboga była", co ja rozumiałam jako "bo u Boga była" i się okropnie dziwiłam że Bóg jej nie pomógł jak tam dziecko tak płakało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Mylene Farmer IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.04.05, 13:34 W piosence Vouyage, Vouyage (Włajaż, hehe - nie znam francuskiego) w pierwszej zwrotce jest "glizdy zeschły" a dalej włajaż, włajaż, wal dalej Łukasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_dzidka Re: Mylene Farmer IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.04.05, 19:54 Uuupsss... to nie jest Mylene Farmer!!!! Mylene Farmer obraziłaby się za przypisanie jej tej piosenki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mylene Farmer Re: Mylene Farmer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:59 ale skąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STingeR Desireless... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:32 Desireless - Voyage Voyage ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Desireless... 11.10.17, 16:37 Z francuskich piosenek jeszcze jest "Désenchantée" (kiedyś Mylene Farmer, później Kate Ryan), w której wszyscy słyszą "pekaoooo...", a w rzeczywistości ona tam śpiewa "Tout est chaos" (wszystko jest chaosem). Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Desireless... 19.10.17, 11:33 Tu w pekao :) Ja tam słyszę jeszcze "szersze bramki" (je cherche un ame, qui...) Odpowiedz Link Zgłoś
john_malkovitch Re: tam wcale tak nie spiewali... 26.04.05, 13:44 Nie wiem, czy juz było, ale zawsze zastanawiałem się kto to jest Al Leluja... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.01.18, 16:16 W piosence Shanii Twain "That don't impress me much" zawsze wydawało mi się, że ona śpiewa: "So you're rocket sized", tzn. masz rozmiar jak rakieta - wiadomo o jaki narząd chodzi :) Dopiero teraz, choć piosenka ma już sporo lat, zerknąłem w sieci na tekst i okazało się, że tam jest: so "you're a rocket scientist" (jesteś konstruktorem rakiet). Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 22.07.18, 17:23 W przeboju "I'm an albatraoz" słyszę pod sam koniec coś takiego jak "albatros ci ja" :) Tak jakby "krakowiaczek ci ja" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 23.12.18, 08:39 Jako dziecko słowa piosenki Maryli Rodowicz "Hej żegluże" śpiewałem jako "hejże chlujże" :) Nie miało to większego sensu, ale w tym wieku mi to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 10.04.21, 00:00 ale p. Rodowicz śpiewa tam: "Hej żegluj- że żeglarzu... " a nie: " ...hej żegluże..." Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 03.03.25, 18:08 Na podobnej zasadzie w piosence "Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma" słyszałem w dzieciństwie słowo "tylkokoni" i zastanawiałem się, co ono oznacza :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.03.19, 10:39 W dzieciństwie słyszałem taki dowcip radiowy. Jakiś słuchacz, zapewne podstawiony, dzwonił do radia i domagał się piosenki ze słowami "mysterej". Prowadzący usiłowali dopasować jakieś utwory z angielskim słowem "mystery", ale żaden nie pasował, więc poprosili słuchacza o zanucenie fragmentu, a on na to: "mysterej pancerni" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.04.19, 21:00 W piosence "The Lion Sleeps Tonight" zawsze słyszę coś takiego: ały mały, ały mały.... Według angielskiego tekstu jest tam: awee my way. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: tam wcale tak nie spiewali... 27.01.20, 05:37 yabol428 napisał: > W piosence "The Lion Sleeps Tonight" zawsze słyszę coś takiego: ały mały, ały m > ały.... Według angielskiego tekstu jest tam: awee my way. wprawdzie to już stare bo ma rok, ale jeszcze sprostuje. nie raczej nie ''awee my way'' - by się czytało ''ałi maj wej'' tylko owimoweh i refren brzmi tak: Wee wee ooh wimoweh Wee wee ooh wimoweh Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh, Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh, Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh, Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh. caly tekst tutaj: The Lions Sleep Tonight jest jeszcze wersja Mbube gdzie sie trochę inaczej śpiewa Imbube Ingonyama ifile Ingonyama ilele Thula Ingonyama ilele He, ha helelemama Ohi'mbube cały tekst tu: Solomon Linda version of The Lions.. Mbube SOLOMON LINDA i jeszcze taki Mbube jest trochę wersji, jest the wersja grupy The Nylons - chyba najbardziej znana. Billy Idol śpiewał The Lions..., The Tokens, REM, N'Sync.. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 27.01.20, 09:23 " awee my way" nie wzięło mi się znikąd, tylko z portalu tekstowo.pl ale i tak dzięki za uzupełnienie i wyjaśnienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.07.19, 12:32 Od dzieciństwa do niedawna byłem przekonany, że Zbigniew Wodecki śpiewa: "Chałupy welcome to, Bahama mama lu", chociaż nie miałem pojęcia, co to "lu" może znaczyć. Dopiero w ostatnim czasie sięgnąłem po pisany tekst i przekonałem się, że tam jest "luz". Jeszcze a propos tego utworu, w dzieciństwie miałem kolegę, który zamiast "Afryka dzika, dawno odkryta" śpiewał "Afryka dzika, łysa Monika" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.10.19, 20:56 Od lat znam piosenkę "Maneater", ale nigdy nie rozumiałem tytułowego słowa, zawsze słyszałem tam coś w rodzaju "mandida" :) Dopiero dziś, gdy usłyszałem ten utwór w radiu, coś mnie tknęło, żeby sprawdzić w sieci prawdziwe znaczenie tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.10.19, 14:25 A mnie ostatnio zamęczają chórki w refrenie piosenki „Good as Hell” wiemy ze Lizzo juz nie kocha, wiec robi se po amerykańsku włosy i sprawdza jak wyglądają paznokcie po czym ... słychać wysokie zawodzenie czyli kompleks dźwięków- nie ma wiec żadnego clou. Ktoś juz odcyfrował w/w lyrics na polski /rzeczywistość/? Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 14.12.19, 18:58 Zawsze byłem przekonany, że w piosence Roxette "Sleeping in my car" pod koniec refrenu, jest "making love" (no bo w końcu co można robić na tylnym siedzeniu samochodu?). Dopiero teraz, po śmierci wokalistki, zacząłem przeglądać w różne jej teksty i ze zdziwieniem odkryłem, że w tym miejscu jest "making up". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.01.20, 14:10 Turecka piosenka dla dzieci o żabkach. Tam wcale nie pojawia się pewne słowo, ale Polacy (oraz Węgrzy) i tak je słyszą :) www.youtube.com/watch?v=nUHMp939ODY Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 25.05.20, 13:51 W utworze Billy Idola "White Wedding" według mojego kolegi z pracy pojawia się "stary gej" - w rzeczywistości jest tam "start again". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 01.01.21, 19:09 Mój brat w dzieciństwie śpiewał: "Wio koniku, a jak się postarasz, na kolację będzie karasz" (w oryginale było "na kolację przyjedziemy akurat"). Co to takiego ten karasz, to pewnie on sam też nie wiedział :) Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.03.21, 12:28 może garaż? "... na kolację będzie garaż ..." [brzmi podobnie do karasz] : że wyląduje w garażu - u celu, dalej już nie będzie musiał dreptać... Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.03.21, 22:14 1. w piosence " Posłuchajcie o Okrzei " St. Grzesiuka, on śpiewał, co ją rozumiałem: " ... A jak rzucił bombę w cyrku... " co mi się wydawało dziwne, że gościu ma ulicę w W-wie, co rzucał bombę w cyrku. Po bliższym się zapoznaniu z historią Okrzei, dowiedziałem się, że on tę bombę rzucił, ale w cyrkuł. Cyrkuł to býł carski komisariat policji. 2. W kościele na mszy usłyszałem tekst pieśni: " ...żaden z wojska angielskiego nie dostąpi nigdy tego..." zastanawiało mnie co zawinili angielscy żołnierze W oryginale jest: "...wojska anielskiego..." 3. nie tekst piosenki, ale śmieszne: szwagier usłyszał na lekcji w podstawówce, że skądś nadjeżdża Krupska, a była to Nadieżda Krupska, żona Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.05.21, 20:34 Wspomnienie bardzo stare, sprzed ponad 30 lat. Kolega opowiadał mi wtedy, że pewien jego znajomy twierdził, jakoby Elton John wykonywał utwór "Ko ko". W rzeczywistości chodziło o "Sacrifice", w którym pojawiają się słowa "cold, cold heart" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 01.11.21, 16:11 W utworze Kombi "Pamiętaj mnie" zawsze słyszałem: "na niebie wisiał księżyc superświerk", chociaż nie rozumiałem, co ostatnie słowo mogłoby znaczyć. Dopiero teraz, po 33 latach, coś mnie tknęło i sprawdziłem tekst tego utworu w internecie - okazało się, że jest tam "superszpieg" :) Odpowiedz Link Zgłoś