noico 19.02.05, 14:46 druszlak zamiast durszlak babington zamiast badminton szlauf - szluch Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piter Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.exec.lublin.pl / 212.182.117.* 19.02.05, 14:49 karnister - kanister Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 15:29 swetr-sweter mielic-mlec a w ogole to wkurza mnie jak ktos uzywa slowa "bynajmniej" w zupelnie niewlasciwym kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merenda Niepoprawnie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.05, 18:56 moja koleżanka z Liceum mówiła "indyfikator" zamiast "identyfikator" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spinka Koldrdla..zamiast koldra IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 28.06.06, 22:22 sory za brak poliskich liter pozdro 4 all:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tejot Re: Koldrdla..zamiast koldra IP: *.ismedia.pl 09.01.07, 21:50 Sory zamiast sorry ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka eeee tam 02.07.06, 18:20 w niektórych regionach mówią dżewo zamiast drzewo, czysta zamiast trzysta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to znowu ja Re: Niepoprawnie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 15:50 a ja mowie FAKATOR ;) nie wiem skąd mi sei to wzielo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 19.02.05, 22:50 > a w ogole to wkurza mnie jak ktos uzywa slowa "bynajmniej" w zupelnie > niewlasciwym kontekscie. A mnie wkurza, jak ludzie mówią "tudzież", a mają na myśli "lub". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozborn Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 12:29 mnie też!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 25.11.05, 18:42 a mnie wkurza jak ktos uczy native speakerow jak maja mowic. moze zaczniecie uczyc grawitacje jak ma przyciagac co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewus Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.aster.pl 09.01.07, 23:33 mnie wkurz słowo aczkolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tudziez Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.03.05, 21:55 tudziez to nie to samo co lub, raczej lub tez. a ja uzywam tudziez namietnie. bo lubie. Tylko co to ma wspolnego z niepoprawna wymowa, hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 18:02 ooo, widzę, że bynajmniej ty mnie rozumiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 18:03 noico napisała: > ooo, widzę, że bynajmniej ty mnie rozumiesz.. to było do Irenki82 (a propos "bynajmnej") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollus Bynajmniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 13:00 Uwielbiam gdy dziewuszki chcąc błysnąć elokwencją sypią: -bynajmniej mnie to się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Bynajmniej IP: *.chello.pl 24.03.05, 14:56 A ja uwielbiam dziewuszki:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: microprofesor Re: Bynajmniej IP: 212.244.79.* 25.03.05, 12:13 > Uwielbiam gdy dziewuszki chcąc błysnąć elokwencją sypią: > -bynajmniej mnie to się nie podoba A co w tym niepoprawnego w dialogu: - Prawda, jakie to piekne... - Bynajmniej, mnie to się nie podoba! ? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Bynajmniej 25.04.06, 00:29 Z przecinkiem po bynajmniej jest ok. A najlepiej z kropką. "Bynajmniej" wyraża wątpliwość- odpowiednik partykuły "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazega Re: Bynajmniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:39 a ja takie dziwo kiedys usłyszałam: azaliż jednakze szczerze watpię.... Za to moja coreczka do 10 roku życia na bułkę grahamkę mówiła: brahamka. Bardzo to lubiłam... Od lat też brakuje mi w j. polskim pewnego słowa - skoro od wejscia jest wejscie, dlaczego nie ma wsiąscia od wsiadać? tazega Odpowiedz Link Zgłoś
iwles włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłączać 02.03.05, 07:37 irenka82 napisała: > swetr-sweter > mielic-mlec mielić - mleć - obie formy są poprawne. Mleć to potoczna forma mielić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanapka Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.crowley.pl 03.03.05, 16:54 iwles napisała: > > mielić - mleć - obie formy są poprawne. > Mleć to potoczna forma mielić. Od kiedy? Mielić to dawniej niepoprawna forma mleć, powstała wtórnie pod wpływem form "mielono, zmielono". Wskutek, przepraszam za brzydkie słowo, uzusu uznana już (o tempora!) za poprawną. Niedługo uzus usankcjonuje formy "poszłem", "wzięłem" a ja wyemigruję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.crowley.pl 03.03.05, 16:55 pufa zamiast puf Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 28.03.05, 16:55 Ze skruchą przyznaje się, że z premedytacją używam zwrotu "poszłem" zamiast "poszedłem". Jest to mój wkład w walkę z szalejącymi feministkami. Odpowiedz Link Zgłoś
misiunia.malutka Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 15.04.05, 11:35 "poszłem" ma być uznane za formę poprawną, bo zbyt duży procent społeczeństwa używa tego zwrotu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 21.04.05, 12:57 Qrczę, to jak ja wtedy będę walczył z szalejącymi feministkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
chaperone Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 28.06.06, 21:59 >> Qrczę, to jak ja wtedy będę walczył z szalejącymi feministkami??? Ja piernicze, dosajesz gosciu palme pierwszenstwa w dziedzinie najglupszego tekstu na tym forum. Cos sie tak czepil szalejacych feministek? Nie masz innych obsesji w zyciu? Sorry, ale umarlam ze smiechu nad twoja durnowatoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 07.08.06, 12:54 Fajnie, że umarłaś ze śmiechu - nie muszę Ci przypominać, że to forum nazywa się Humorum. Poza tym ubyła jedna smutaska - w dodatku oceniająca innych na podstawie jednej wypowiedzi, w dodatku na jakiś bzdurny temat. Jeśli dalej podtrzymujesz tezę o mojej durnowatości to wiedz, że nie zniżę się do Twojego poziomu i nie będę podtrzymywał tej konwersacji - Twoje wysiłki, aby mnie obrażać trafią więc w próżnię. PS. Poczytałem sobie trochę posty sygnowane nickiem chaperone - jestem pod wrażeniem! Kto tu ma obsesję??? Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 25.09.05, 17:41 duży procent społeczeństwa mówi "nie rozumię", a nie słyszałam o planach przyznanania tej formie oficjalnego statusu:) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka165 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 03.07.06, 12:19 no właśnie albo : nie umię . To jakos tak dziwnei brzmi . Albo kołdra lub kordła . Co w końcu jest dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teem Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.stg.pl 31.08.06, 17:26 Moja znajoma mówi "nie umniem", "rozumniem" etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.sympatico.ca 21.07.06, 05:04 Ale spoko macie dobrego, nawet bardzo dobrego ministra edukacji to wszystko jest mozliwe.Mozliwa jest amnestia matury to roznego tego tupu dozolone wolne amerykanki tez.poszlem/[poszedlem co za roznica dla ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewus Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.aster.pl 09.01.07, 23:39 jeszcze: wziąść, włańczać i wyłańczać, mi na początku zdania zamiast mnie (np. Mi się to podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 10.01.07, 19:28 Ewus, odpowiadam na Twój bardzo STARYYY post, ale poza włanczać i wyłanczać, to naprawdę te wsiury mówią " mi się to podoba, mi się nie chciało, mi się wydaje,,,"...No szok po prostu...Na stronie Rady Języka Polskiego mówią, że to z lenistwa uproszczenie... Mówi się: " Mnie się nie podoba", albo: "Nie podoba mi się".... Ale cóż, jaki G...taka nauka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.crowley.pl 13.11.05, 18:45 a co to sa szalejace feministki?? Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 04.01.06, 16:07 A może babiejesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teem Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.stg.pl 31.08.06, 17:24 Rodzynka zamiast rodzynek. Rodzynki to mężczyźni, jeśli można tak powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystynaer Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 12:00 Ja też myślę o emigracji obserwując co się wyprawia w naszych, pożal się Boże, instytutach językoznawczych. "Wybitny" profesor przewodzi w dążeniach do sankcjonowania uzusem wszystkich potworków językowych. Podpiera się też w tych staraniach zadomowieniem kolokwializmów /łącznie z tymi z "łaciny furmańskiej"/. Pora umierać. Przepraszam, to nie całkiem dotyczy tego wątku. Tak tylko marudzę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewus Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.aster.pl 09.01.07, 23:41 Pomarańcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guzik prawda Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: 213.227.102.* 05.03.05, 09:14 mielić - mleć - obie formy są poprawne. > Mleć to potoczna forma mielić. guzik prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pskw Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 23:29 No i mieli my rację... Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 16.03.05, 16:41 a swetr i sweter tez sa obydwie poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kg Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.05, 16:11 a własnie ze nie-nie ma czegos takiego jak swetr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osatnia Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.j.pppool.de 08.09.05, 09:53 a wlasnie ze jest. kiedys napisalam do Swiata Mlodych z takim zapytaniem i odpowiedzieli ze zarowno swetr jak i sweter to poprawne formy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz 11.11.05, 00:33 Gość portalu: osatnia napisał(a): > a wlasnie ze jest. kiedys napisalam do Swiata Mlodych z takim zapytaniem i > odpowiedzieli ze zarowno swetr jak i sweter to poprawne formy. to sobie znalazłaś doradców.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrrrrrrr Re: włanczać, wyłanczać - zamiast włączać, wyłącz IP: *.motorola.com 03.07.06, 09:33 było do bravo napisać.... Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 mnie rozbawiają Polacy, i słowo 'dosłownie' 28.03.05, 01:39 Jest was kilkadziesiąt milionów, macie kilkadziesiąt tysięcy słow, więc powinno być przynajmniej trochę różnorodności tak, jak w normalnych krajach gdzie wszyscy mówią po swojemu, mają swoje akcenty i dialekty i sie śmieją z pedantów, co godają, że TRZEBA mówić "poszedłem i włączyłem" tak, jak w słownikach a nie, że POWINNO czy MOŻNA sztucznie mówić. Ale! Wszędzie się nadużywa słowa 'dosłownie', 'literally' i tak dalej. "Ja dosłownie umarłem ze śmiechu!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: mnie rozbawiają Polacy, i słowo 'dosłownie' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:25 Doładnie ( hehe ), ja też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrrrr Re: mnie rozbawiają Polacy, i słowo 'dosłownie' IP: *.motorola.com 03.07.06, 09:35 Jestem TOTALNIE zaskoczony. Wrrrrr, jak mnie to "totalnie" nieraz wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 00:37 irenka82 napisała: (...) > a w ogole to wkurza mnie jak ktos uzywa slowa "bynajmniej" w zupelnie > niewlasciwym kontekscie A mnie też wpienia używanie w niewłaściwy sposob słowa bynajmniej, a już w połączeniu z kontekstem - szczególnie.Jednak takie zagadnienia - wcale nie humorystyczne - warto rozwijać na forum "O języku",gdzie będziesz mile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 16.04.05, 22:49 > a w ogole to wkurza mnie jak ktos uzywa slowa "bynajmniej" w zupelnie przynajmniej nie masz racji Odpowiedz Link Zgłoś
macallan Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 06.09.05, 12:20 i swetr i sweter jest poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.sympatico.ca 21.07.06, 05:12 swetr i sweter - zalezy czy to slowo pisane czy mowione.Bo sa dopuszczalne formy mowione, ale juz pisane nie.No chyba ze sie myle.Inie tylko jest to w przypadku sweterka.Chyba nawet jest to w porzypadku slowka wziasc/wziac.pierwszaforma jest dopuszczalna mowiona, druga tylko i wylacznie pisana.Chyba ze sie ponownie myle za co przepraszam straszecznie - nie jestem alfa i omega polonistyczna.Przytrafialo mi sie obrywac paly z gramatyki i ortografii w podstawowce od polonistki sadystki. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 25.09.05, 13:28 Z tym bynajmniej nie ma żartów,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klll SWETR jest poprawne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 14:02 dopuszczono obie formy - swetr i sweter, ponieważ b. dużo osób ich używało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M@!Q Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 81.210.32.* 13.11.05, 14:06 szczycie-szczyście Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 24.11.05, 20:37 taa, oni to mowia zamiast "przynajmniej", tez mnie nosi jak to slysze; myslalam, ze nikt nie zwraca na to uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agoola Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 195.136.174.* 30.06.06, 17:32 włanczac zamiast włączac[przełanczac, rozłanczac...] wziąśc zamiast wziąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:36 żelbeton zamiast żelbet :-) (nawet w Wiadomościach...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHESTERCB Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 14.04.06, 20:45 A co w tym niepoprawnego? wikipedia.pl: Żelbet (żelazobeton) – beton wzmocniony wkładkami stalowymi, materiał stosowany powszechnie w budownictwie. Beton jest materiałem doskonale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.chello.pl 01.01.06, 23:45 swetr-sweter obydwie formy są prawidłowe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
smiglostopy Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 31.08.06, 17:32 mielic i pielic (mlec/plac) mialem na egzaminach wstepnych do ogolniaka (jakis czas temu;). trzeba bylbo jakas forme utworzyc (kto by to pamietal) no i 90%, lacznie ze mna napisalo "mielila"/ "pielila". poprawnie bylo mela/pela. mam nadzieje, ze mielila i mielic jest juz poprawna forma bo ta druga brzmi strasznie dziwnie... "bynajmniej" to forumowa klasyka. "bynajmniej jestem inteligentny, nie tak jak ty" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstancja Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.aster.pl 19.02.05, 15:39 'NadwYrężyć' zamiast poprawnego 'nadwErężyć' (dziwne, wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 16:04 Dziwne, wiem, ale obie formy są poprawne - patrz: Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN z 2002. Niech żyje nadwyrężać! niech żyje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.ksiezyc.pl 19.02.05, 16:08 dłuksza zamiast dłuzsza kotowi zamiast kotu-to mnie rozklada;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szafir Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 16:25 LabLador zamiast LabRador. Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 18:55 a co powiesz na giblaltar? --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grecz Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 21:47 podsłuchalam niedawno rozmowe dziewczyn, z których jedna stwierdziła, że ten błąd z psem robi świadomie bo prawdziwa wymowa jej sie nie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawsan83 BTW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:26 Dowiedzialam sie niedawno, ze nazwa Gibraltar wywodzi sie z j.arabskiego: Otoz zyl sobie kiedys niejaki Tarik Ibn Zijad, berberski wodz, jeden z dowodcow w armii arabskiej, ktora podbila Polwysep Iberyjski. Skałę Calpe, koło ktorej wylądował, nazwano pozniej Dżabal Tarik ("góra Tarika"), czyli Gibraltar. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: BTW 28.03.05, 17:01 Berberski??? Może jednak berberyjski! Bo np. Ariowie - Berberowie, Ariów - Berberów, aryjski - berberyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyczka Re: BTW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 19:58 Wow, ale błysnęłaś... no popatrz... Tarik był arabskim wodzem Berberów... Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.02.05, 21:56 Gość portalu: Szafir napisał(a): > LabLador zamiast LabRador. Z tego samego nurtu: b. częste "laboLatorium" Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 11.11.05, 00:35 mary_ann napisała: > Gość portalu: Szafir napisał(a): > > > LabLador zamiast LabRador. > > > Z tego samego nurtu: b. częste "laboLatorium" i jeszcze 'leflektor' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 18:55 labolatorium zamiast laboratorium leflektor zamiast reflektor bibloteka zamiast biblioteka o tempora o mores Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylo Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:02 japko, zamiast jabłko Odpowiedz Link Zgłoś
sheep2 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 25.04.06, 01:02 japko to ets poprawna wymowa, wystepuje tu ubezdzwiecznienei grupy spolgloskowej, to samo mamy pzry wymawianiu slowa krakowski - krakoski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz/a Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 217.153.105.* 31.08.06, 16:37 o nie to krakoski jest wstrętne, a mnie właśnie strasznie denerwuje jak ktoś chce być elokwentny bardzo i rzuca wyraźne jaBŁko, w szkole nas uczyli przecież, że mówi się japko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akama Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 194.187.72.* 23.03.06, 20:27 Labolatorium zamiast laboratorium, i dezynfekator zamiast dezynfektor wkurzające na maksa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akama Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 194.187.72.* 23.03.06, 20:29 A jeszcze franelka zamiast flanelka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.05, 23:49 a nie skręca was, kiedy słyszycie, że ktoś widzi pięć palcy i ma 10 widelcy, albo tanczy 10 tańcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiak Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:27 kotowi to jeszcze nic, ja kiedyś slyszłam PSOWI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.e-wro.net.pl 01.01.06, 20:33 moja nauczycielka z podstawówki (sic!) mówiła: "tatowi" ... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 01.10.05, 12:04 psowi zamiast psu :D letka zamiast lekka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.europe.hp.net 15.01.07, 12:01 A letciejszy, zamiast lżejszy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redr Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:11 I do tego : dałeś jeść psowi?? Dałeś jeść koniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 16:59 namiętnie używam słowa "kordła" - i to na pół tylko świadomie :) a o dwóch facetach zawsze mówię "oboje" zamiast "obaj". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 17:02 łanie zamiast ładnie srebny zamiast srebrny respirant zamiast antyperspirant Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 17:09 ryżandol włonczyć,włoncznik alegolog-zamiast alergolog norka-zamiast orka Óć(Uć?)-zamiast Łódź tłumnik kandalendarz ślizgo Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa schizofreMia 21.02.05, 17:33 sporo ludzi tak mówi, a ja sikam ze smiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jago Re: schizofreMia IP: 213.25.20.* 21.03.05, 14:30 Rozmawiłam kiedyś z facete, który studiował resocjalizacji i opowiadał o na egzaminie z psychologii miał pytanie ze schizofreMii. Mam nadzieję, że nie zdała i nie ukończył studiów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokpsych Re: schizofreMia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:00 Niestety większa częś społeczeństwa(szczególnie tego chorego na schizofreNIĘ) mówi schizofremia ale juz przywykłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylo Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:04 mie, zamiast mnie, szkarpetki zamiast skarpetki Odpowiedz Link Zgłoś
gixera Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 17:06 moja babcia zamiast makaron, mowi makaran do szalu doprowadza mnie mowienie zamiast brzuch- brzucho nie piwnica, tylko piewnica, albo zamiast sznurowki-sznurawki- znajoma tak mowi i na deserek zamiast bandanka-vandamka, to chyba od jean'a claude Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nizejpodpisana Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 17:12 "labolatorium" i "szczykawka" Odpowiedz Link Zgłoś
marguerite2003 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 18:40 Porponetka - zamiast portmonetka Szpagetki - zamiast spaghetti (to moja ciocia) filigramowy - zamiast filigranowy znajomi ojca, starsze małżeństwo ze wsi mówi turyści na terrorystów i eternit zamiast internet :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwasek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.05, 19:00 jugort zamiast jogurt Odpowiedz Link Zgłoś
grapje Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 19:08 keczuk zamiast keczup sztućle zamiast sztućce tabeletka zamiast tabletka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majack Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 19:15 a ja mówię narpiew zamiast najpierw ;)) pokładałem się ze śmiechu gdy mi to uświadomiła znajoma. Bo piszę poprawnie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 19:18 Można też powiedzieć "najsampierw". I niektórzy tak mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
grapje Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 19:32 jak rowniez "paczyłam" zamiast "patrzyłam". i wszechobecne standarTy. Odpowiedz Link Zgłoś
ami6 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 20:03 dźwi zamiast drzwi wziełem zamiast wziąłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzech psów Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.05, 22:36 To mnie dobiło kiedyś - znajoma stwierdziła: "- U niego w ogrodzie biega trzech psów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.02.05, 12:33 Znajoma z Łowicza pewnie :) "trzech psów" jak "trzech chłopaków". "ódka" zamiast "łódka" mówili koledzy w przedszkolu. Nauczycielka wyjaśniła, że to niepoprawnie. Ludzie robią też błędy w akcentowaniu. Zwykle akcentuje się drugą od końca sylabę, ale niekoniecznie. mateMAtyka a nie matemaTYka, FIzyka a nie fiZYka. Czytając skróty akcent kładzie się na ostatnią sylabę: eseMES a nie eSEmes eselDE a nie eSELde Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 23.03.05, 18:16 Ogladalam niedawno program prof. Miodka dotyczacy wlasnie deklinacji rzeczownikow rodzaju meskiego. Bardzo ciekawy. Moze to dziwne, ale formy np trzech psów lub trzech kotow, mimo ze niepoprawne, sa calkiem logicznie stworzone. Dlatego tez bardzo czesto male dzieci, zanim naucza sie poprawnej odmiany, tworza wlasnie "trzech psów" tak na zdrowy rozum, za: trzech panow i trzech chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 24.03.05, 13:11 Moze to dziwne, ale formy np > trzech psów lub trzech kotow, mimo ze niepoprawne, sa calkiem logicznie > stworzone. No to zaraz, to się nie mówi "nie było trzech psów"? Bo już zgłupiałam Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 31.03.05, 00:09 Mowi sie, ale w zaleznosci od tego jakiego przypadka sie uzywa. Ja mialam na mysli biernik (kogo? co?). Czesto dzieci mowia: widze (kogo? co?) trzech psów, zamiast trzy psy, tak samo, jakby powiedzialy: widzę trzech chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syla Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:09 Przypadka?A nie przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHESTERCB Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 14.04.06, 20:27 Tez mi to przyszlo na mysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joszte Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:21 to pochodzi z jakiejś staropolskiej odmiany rzeczownikowej Odpowiedz Link Zgłoś
joszte Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 29.06.06, 12:25 Gość portalu: joszte napisał(a): > to pochodzi z jakiejś staropolskiej odmiany rzeczownikowej..tych "psów" miałam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
joszte Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 29.06.06, 12:23 to ze staropolskiej odmiany rzeczownikowej - "biega trzech psów" Odpowiedz Link Zgłoś
kadrel Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 26.03.05, 19:38 no_login napisał: > szczał zamiast strzał Hehe...było takie powiedzonko ( lepiej brzmi mówione) Wnuczka leciała jak szczała (strzała) babcia szczała jak leciała" Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 01.12.05, 08:47 Wymawianie "cz" zamiast "trz" jest powszechne w Krakowie i okolicach, taki regionalim. Pociąg do Czebini stoi na torze przy peronie czecim.... Tak samo używanie "bynajmniej" w innym znaczeniu, tylko że w innym regionie. Polecam lekturę "Nad Niemnem". Mnie wkurza "wogle", a co do "umię", to któryś felietonista podzielił posłów na dwie kategorie (pod względem wymowy): 1. oni umiom, robiom, 2. oni umio, robio. A co do niewłaściwego użycia danego słowa (skoro i o tym była mowa, a nie tylko o niepoprawnej wymowie), to polecam: - Mój mąż nie potrzebuje prerogatywy, bo jest plenipotentem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 19:14 horpyna4 napisała: > Wymawianie "cz" zamiast "trz" jest powszechne w Krakowie i okolicach Nie tylko w Krakowie w Wielkopolsce również tak się wymawia Odpowiedz Link Zgłoś
bender_rodriguez Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 17.04.05, 23:41 szczał - sikał Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 08.08.06, 18:00 > szczał zamiast strzał Moim zdaniem taka powinna być poprawna wymowa :) Prawie ten sam motyw co japko - jabłko :) sczał trudniej wymowic niż szczał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.02.05, 12:28 Miałem takiego ucznia, który mówił przy rozwiązywaniu zadania: "Najsamprzód wyznaczamy dziedzinę funkcji..." I uczennicę, Koreankę, która świenie mówiła po polsku... oprócz jednego słowa: gienstość zamiast gęstość :) Ludzie często mówią "po najmniejszej linii oporu" zamiast "po linii najmniejszego oporu". Wymowa w zasadzie dobra, ale językowy błąd jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:23 albo najsamprzód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz/a Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 217.153.105.* 31.08.06, 16:42 można też najsamwprzód, sama słyszałam i perfuma albo perfum zamiast perfumy, no i oczywiście nieśmiertelne krakowskie: czy - trzy Czebinia - Trzebinia czeba - trzeba itp.... bardzo tego nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 19.02.05, 23:01 > keczuk zamiast keczup Hehe, a ja znam profesora, który zamiast "laptop" mówi "laptok" i konsekwentnie odmienia: "Policzyłem to na moim laptoku" :-D :-D :-D A propos, znam innego profesora, który mówi "kompiuter". Jest to maniera chyba dosyć powszechna wśród uczonych, bo znam autentyczny przypadek, że studenci napisali list do profesora Miodka z zapytaniem, czy to poprawnie mówić "kompiuter"? Na to Miodek odpowiedział, że skoro mówi się "kompiuter", to należy również mówić "diupa"... (Sam to opowiadał w radiu.) Stąd krąży powiedzenie wśród stiudenów, że kompiutery są do diupy... Odpowiedz Link Zgłoś
gixera Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:02 a wiedzieliscie, ze komputery w liczbie mnogiej, to komputry? Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 28.03.05, 17:09 Ten sam prof. Miodek powiedział (w odpowiedzi na zapytanie działaczy Polskiego Związku Szachowego), ża nie mówi się "szachuje" tylko "ciszej, panowie"... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 01.12.05, 08:53 Eee tam, popełnił plagiat. To już bardzo dawno temu prof. Doroszewski polecał wersję "ciszej, chłopcy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja(ja) Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.narewka.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 18:23 a moja znajoma mówi laktop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.torun.mm.pl 20.02.05, 00:24 > keczuk zamiast keczup :D a ja właśnie chciałam dodać coś, co uważałam za super oryginalne, to znaczy "szpagietki z keczukiem" mojej ciotki :) A tutaj się okazuje, że ani keczuk, ani szpagietki (to podała Marguerite wyżej) takie oryginalne nie są ;) Może tylko to, że dobry pomidorowy sosik został do roli keczuku zredukowany :( Przyznam się, że uwielbiam w rozmowie ze znajomymi robić takie różne "błędy", nie wiem czemu mnie to bawi, ale mówię: "krema do rączków" (kremy do rąk), "nie ma ciastków", "daj kotowi spokój". Lubie też używać wyrazów przekręcanych w dzieciństwie przez siebie i brata: poramańcza, kordła, wystykować się (gimnastykować), dzień kobiec (Dzień Kobiet). No ale tu juz zbaczamy z tematu... ;) a u innych najbardziej mnie wnerwia "ślizgie", "zapoznać chłopaka" i doprowadzające mnie do jasnej cholery "pani nie kazała" zamiast "pani nie pozwoliła". Na przykład: "Nie dotykaj tego, pani nie kazała". Brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
kika781 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.02.05, 16:07 Ja też bardzo lubię robić błedy świadomie np.: zjadłabym klusków itp Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 15.04.05, 11:37 Jeśli chodzi o "pomarańczowy" to mam w rodzinie bratanka, który jako latorośl ledwo ucząca się mówić upodobał sobie POMAŃCZALOWY (oczywiście jeszcze nie wymawiał R). Co ciekawe - tym słowem określał wszystkie kolory. "Jakiego koloru jest ten samochodzik?" - "POMAŃCZALOWY!" (samochodzik oczywiście był niebieski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.smstv.pl 30.11.05, 19:08 a mnie sie przypomnialo (niena temat zupelnie) moj chlopak do 7 roku zycia uwazal ze jest tylko jeden kolor FIOLETOWY i w zwiazku ztym wszytsko bylo foletowe jego niebieska kurteczka czarne buciki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHESTERCB Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 14.04.06, 20:39 A ja mowilem popitalowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 24.11.05, 21:27 'Zapoznac chlopaka' tez mnie rozwala. Moja kuzynka zawsze tak mowila, co strasznie mnie denerwowalo. Oprocz tego na chipsy mawiala ci..y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 24.11.05, 21:29 A co to za cenzura??? Moja kuzynka mawiala na chipsy 'c i p s y' Odpowiedz Link Zgłoś
equus3 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 04.01.06, 23:12 Moja kuzynka jak była mała mówiła "c i p k i". ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio z klanu Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 212.160.69.* 01.07.06, 18:29 do mnie koleżanka dosłownie powiedziała daj chipsa ehhehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:26 esesman zamiast esemes być zamiast bądź,np być u mnie o 10.00 ciebie zamiast tobie np duzo sie o ciebie dowiedziałam a ja jak byłam mała to mowiłam: tramBaj, Belonka, Wenzyna(b-w) Odpowiedz Link Zgłoś
misiunia.malutka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 15.04.05, 11:39 He he - a ja myślałam, że tylko moja koleżanka mówi porponetka i filigramowa :) A tu proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyzndhta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.rwe.com 21.07.06, 09:55 szczykawka - to wtedy jak Kawka szczy :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 19.02.05, 22:52 > zamiast sznurowki-sznurawki A w moim otoczeniu wszyscy mówią "sznorówki". Ja też. Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japko Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 00:43 w tej dziedzinie kroloja moi dziadkowie :D babcia: pewnica (piwnica) dziadek: komple (kumple) i szlub (ślub) pozdr ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
misiunia.malutka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 15.04.05, 11:50 Moi też są genialni :) * tabuletka - tabletka * kraganiec - kaganiec * hejk - aids (a to już babcia koleżanki) * ócz - oczu (np. co oni ócz nie mieli i nie widzieli?) * okieć - łokieć * na wszystko co jest plastikowe - "masowe" masowe kubki np, a reklamówka to "nylon" (masz jakiś nylon, żebym to spakował?) - to mój znajomy :) * makrowela - kuchenka mikrofalowa :) * "mam zrazę do czegoś" - koleżanka, jak jej coś obrzydnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 212.160.172.* 15.04.05, 13:24 'ócz' jest jak najbardziej poprawne, tylko jakby odrobinę przestarzało- książkowe i może rzeczywiście brzmi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.i.P. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.rwe.com 21.07.06, 10:09 misiunia.malutka napisała: > * ócz - oczu (np. co oni ócz nie mieli i nie widzieli?) ... i tu się mylisz, to jest poprawnie. Np. "Patrzę w głębię Twoich ócz". Słownik języka polskiego dopuszcza trzy formy: 1. oczy, 2. ocz, 3. ócz. Wiem, że to brzmi dziwnie, ale tak jest. Pozdrowienia dla Twojej babci (tylko niech zmieni szyk w tym zdaniu, polecam: "Czy oni nie mieli ócz?") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liz Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 213.17.246.* 31.08.05, 14:10 Lepsze to niz zawiązywajki.....( miało byc sznurówki) albo haudrulik- hydraulik..... i hit sezonu melelentarz zamiast elementarz... emelenty zamiast elementy.... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 01.10.05, 12:07 najbardziej mnie rozwala "przyniesłam" zamiast przyniosłam i "kupywać" zamiast kupować :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 19.02.05, 22:49 > szlauf - szluch Przecież powinno być szlauch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak koń owies Re: spital i zaszczyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:04 Mój ojciec bez przerwy mówi ,,lubiałem" zamiast ,,lubiłem". Denerwuje mnie to jak diabli, ale nie wiem jak delikatnie zwrócić mu uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anmar Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 19.02.05, 22:49 Sztamajza zamiast dłuto majzel zamiast przecjinak winkiel zamia st kątownik waserwaga zamiast .... Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 28.03.05, 17:15 waserwaga czyli poziomnica. Nazwy narzędzi (waserwaga, sztamajza) pochodzą z języka niemieckiego ponieważ właśnie z krajów niemieckojęzycznych przybyło do Polski najwięcej rzemieślników. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.04.05, 09:21 PozioMIca, a nie pozioMNIca. Poziomica to od poziomu, a nie poziomki. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.04.05, 13:07 Będę sie upierał przy poziomnicy: "Poziomnica, libella, przyrząd służący do ustawiania poziomego maszyn i urządzeń, sprawdzania poziomego i pionowego położenia płaszczyzn (np. ścian i podłóg w budynkach), itp. Najczęściej stosowane poziomnice składają się ze szklanej ampułki napełnionej alkoholem lub eterem w taki sposób, aby powstał w niej pęcherzyk powietrza, oraz z obsady wraz z podstawą." A poziomica to: "warstwica; linia łącząca na mapie punkty o jednakowej wysokości względem przyjętego poziomu odniesienia". Źródło: Słoenik Języka Polskiego, PWN Warszawa, 1979, t.2 str.888. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 30.08.05, 13:49 Ja z kolei obśmiałam się jak morka, usłyszawszy, że kolega na kombinerki mówi klapcęgi... Dialog mojego przyjaciela, z zawodu tłumacza, z ojcem, inżynierem z Poznania rodem: - Nie wie tata, czy istnieje coś takiego jak nakrętka motylkowa? - A w oryginale jak masz? - Fligelmutter (za poprawność zapisu nie ręczę, po niemiecku nie umiem...) - A jest, tylko to się po polsku fligielka nazywa... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 11.11.05, 00:05 wierzba_b napisała: > Ja z kolei obśmiałam się jak morka, usłyszawszy, że kolega na kombinerki mówi k > lapcęgi... Co za niechluj z tego kolegi, każdy wie, że się mówi FLACHCĘGI! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 11.11.05, 00:40 Gość portalu: Anmar napisał(a): > Sztamajza zamiast dłuto > majzel zamiast przecjinak > winkiel zamia st kątownik > waserwaga zamiast .... A co to jest dłuto? albo ten cały kątownik, przejakmutamcinak.. A sztamajza, majzel, winkiel i waserwaga to od razu wiadomo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.05, 22:54 Jedynascie zamiast jedenascie. Moja tesciowa bije wszelkie rekordy w dziedzinie znieksztalcania i przekrecania slow: Danon mowi na kosmetyki Dove mikrobela to kuchenka mikrofalowa laptok to laptop teleekspres (najzupelniej serio) to ekspres do kawy.. wiecej grzechow nie pamietam, ale kazdy dzien dostarcza nowych wrazen... Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 22:56 A wszystkie pomyłki są przez te "reklamacje na Poltasie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:02 weteryniarz zamiast weterynarz ortodenta zamiast ortodonta Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:08 Lub jak w starym dowcipie pederasta zamiast ortopeda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pskw Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 23:38 Że ortopedał? Odpowiedz Link Zgłoś
ola2004 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:01 cuker, cukerek szmazjerka -miast szmizjerka kupywać:/// huźdawka ślizgo a jak byłam mała to mówiłam lejeń zamiast jeleń:) dźwi:0 czasem to smieszy, a czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:13 bihewioryzm kondony remament schizofremia Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy.krolika Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:32 Ogrodownictwo zamiazt Ogrodnictwo Cukier waniliowy, zamiast wanilinowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo co? Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:51 no tak ale.. wanilina i wanilia to co innego:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.02.05, 16:00 kw czasach ,kiedy pracowalem na etacie nasza kierowniczka z przejeciem opowiadala o jakims gosciu ktory zostal zmaskarowany,wszyscy zaczeli sie dusic,ale rozesmiac sie nie moglismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.05, 23:51 a ktoś widzi 5 palcy? mam ochote wtedy pokazać mu jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:52 Labolatorium zamiast laboratorium. Dekoldy zamiast dekolty. Tych kafelek zamiast tych kafelków. Mrygać zamiast mrugać. Weźmnie, tłumnik - zamiast weźmie, tłumik. Bleee. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 19.02.05, 23:59 > Weźmnie Może mówca spacji nie wymawia wyraźnie? Weźmie zamiast weź mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 00:01 a moja koleżanka w liceum miała nazwisko Strzała i 33 numer w dzienniku. polonistka mówila ,, do odpowiedzi poproszę numer czydzieści czy -szczała'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emplo Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:43 Po takiej wymowie ponoc mozna rozpoznac Krakusow, albo raczej szerzej- mieszkancow Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabsi Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 17:33 a co powiecie na : "czego nie słuchasz sie mamy?" to się czy mamy? mój dziadek mówi : kuciapik- keczupik fyrtki-frytki śtyżyści-czterdziesci uwidziec-zobaczyc a najlepsze jest jak pojawi sie w TV lider samoobrony, to dziadek krzyczy: Lampart! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi z krakowa tak! powszechne w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 17:37 czeba mówić poprawnie, czynastego wszysko zdazzyc sie moze... ... dopiero, kiedy wyjecha łam do Łodzi usłyszałam te róznice w wymowie. i teraz staram sie to zmieniac. a najgorzej jak cz/trzeba pójsc na dwór/na pole... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Ani [cz] ani [trz] nie są poprawne! 11.11.05, 00:43 wymawia się [czszydzieści] i [szczszała] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAŁE RAtatui Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:34 cukier WANILINOWY?! to ma być poprawnie?! może WAZELINOWY?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 15:44 Jak najbardziej - wystarczy przeczytać na opakowaniu. A wg słownika Kopalińskiego: "wanilina związek organiczny, pochodna benzaldehydu, ciało krystaliczne o silnym zapachu wanilii, otrzymywane z owoców wanilii a. syntetycznie". Odpowiedz Link Zgłoś
misiunia.malutka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 15.04.05, 11:54 Poprawnie jest wanilinowy - też nie mogłam uwierzyć, ale tak jest nawet na opakowaniu napisane :))) Odpowiedz Link Zgłoś
8-e Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 12.03.05, 05:28 Wanilia jest naturalna, a wanilina to chemiczna podróbka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 17.04.05, 14:56 te dwie formy są poprawna tylko znacza cos innego. cukier waniliowy to cukier z wanilji, a cukier wanilinowy to cukier o smaku waniliowym (z dodatkiem jakiegos aromatu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 18.04.05, 14:51 Gość portalu: keek napisał(a): > te dwie formy są poprawna tylko znacza cos innego. > cukier waniliowy to cukier z wanilji, a cukier wanilinowy to cukier o smaku > waniliowym (z dodatkiem jakiegos aromatu) Nie ma cukru z wanilji. Może być z wanilII, jeśłi już. Ale i tak cukier jest na ogół z buraków albo z trzciny cukrowej. Cukier waniliowy to cukier z dodatkiem wanilII, a wanilinowy - waniliny, czyli sztucznego związku o zapachu wanilii. Może się czepiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz/a Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 217.153.105.* 31.08.06, 16:53 z wanilll nalewno przez 3 L?? o matko z córką, zasadzki języka są nieprzeniknione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.02.05, 23:58 Kingo, kondony już nawet w książkach dawno temu się pojawiły (MAła apokalipsa Konwickiego), bo w tej formie weszły na stałe do języka :D:D:D:D:D, choć to niepoprawne. Słyszałam od pewnej pani, że ktoś mówił o czymś, co jest do potęgi ENTER!!! Pewnie jakiś komputerowy nałogowiec:D:D:D:D Moja świętej pamięci nauczycielka w klasach 1-3 mówiła portmanetka i mnienso. A teraz nauczyciele wczesnoszkolni nawet wad wymowy nie mogą mieć:D:D:D Mielić, pielić i ścielić to już tak powszechne... Zup zamiast 7 up.Albo, dla odmiany, 2 up. Bibloteka przy labolatorium:)Schizma zamiast schizy (to w slangach), slogan zamiast slang zresztą:D:D:D Zapoznać chłopaka, zamiast poznać chłopaka (zapoznać z kim?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 20.02.05, 00:28 > Słyszałam od pewnej pani, że ktoś mówił o czymś, co jest do potęgi ENTER!!! Mocne. Ale, jak tacy jesteście mądrzy, to powiedzcie, jak PO POLSKU wymówić "bluetooth"!? No nie da się tego spolszczyć... "Blutuf" ? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 00:34 Niektórych słów lepiej nie spolszczać(dziwnie to brzmi...). Bo wtedy wypadałoby interface nazywać międzymordziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 20.02.05, 00:56 > Niektórych słów lepiej nie spolszczać(dziwnie to brzmi...). > Bo wtedy wypadałoby interface nazywać międzymordziem. Oj no, ale wymowę spolszczać! Jak Waszyngton, albo pcimcia.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 00:59 > Oj no, ale wymowę spolszczać! Jak Waszyngton, albo pcimcia.... ;-) O tak,tyle teraz różnych diwajsów powstało... Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa a propos "miedzymordzia" 21.02.05, 17:39 Kojarzy mi sie z piosenka Rozynka o "piekielnym Twym jezorze". O co w niej chodzi, kurna niech mnie ktos oswieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiona Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:55 mój eks-szef uprzejmy był mawiać: bludet tudzież blutu. mnie do szewskiej pasji doprowadza "pogłośnij" "podgłośnij" Odpowiedz Link Zgłoś
siwka8 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 01.09.06, 00:50 albo: odgłośń tą muzykę!!!Znaczy: zrób głośniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaszek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 11:53 No to może: "Blutfu?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 25.03.05, 12:30 Co to jest ten bludet i blutfu? Po szwedzku mi brzmi... "Bynajmnie" się kiedyś na komplementy odpowiadało - Jak pięknie pani dzisiaj wygląda, całuję rączki... - Ach dziękuję, bynajmniej nie obojętnie... I komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 28.03.05, 17:24 Ja mówię "blutuf", ale słyszałem już "telefon z blututem"... Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 28.03.05, 22:41 ja slyszalam "z blutaczem" Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 23.02.05, 13:15 Ale jak to brzmi, nie? a jeszcze: letko brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 20.02.05, 00:24 > remament Buhehehe, a u mnie w podstawówce pani od pracy-techniki, która opiekowała się sklepikiem szkolnym, wywiesiła raz na nim kartkę: "Interweryzacja" ! Powaliło mnie to, a byłam może w III klasie... :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 00:49 wschody zamiast schody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Fataan Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 149.156.156.* 03.03.05, 23:47 > "Interweryzacja" To brzmi jak jakies badanie ginekologiczne... a akcentowanie na zrobiLIsmy, postapiLismy, brrr Gumulka (wiem, wiem: Gomulka) Cos mi ogonki zzarlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylasobie Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:53 Denerwuje mnie jak ktoś odpowiada "dokładnie", albo "pernamentnie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
8-e Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 12.03.05, 05:33 Gość portalu: bylasobie napisał(a): > Denerwuje mnie jak ktoś odpowiada "dokładnie", albo "pernamentnie" :) Dokładnie! (brrrr...) Odpowiedz Link Zgłoś
selfer Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 07.08.06, 23:32 A mnie dobija: wySprzedaż i oglądnąłbym / oglądnęłabym(przecież tego słowa to się nawet nie da normalnie napisac, jak to wygląda) zamiast obejrzałbym / obejrzałabym,ech..., trudna polska język nasza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gepard Wiesław Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:07 ostoporoza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahanka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.xdsl.tiscali.nl 11.03.05, 20:43 I jeszcze "derechtor" zamiast dyrektor:( Za tym idzie "dzisiej" (nagminne!) i czasem, analogicznie, "wczorej". Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 28.03.05, 17:17 Mam koleżankę, która mówi "jedynaście". Poza tym to wspaniała osoba, śliczna kobitka i fajna kumpela. Aniu - pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.server.ntli.net 24.11.05, 21:34 moja bacia jest lepsza, na dinozaury mowi izaury, a na cappuccino mowi cinquecento :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.block.alestra.net.mx 20.02.05, 02:16 zemglałam zamiast zemdlałam keczap zamiast keczup perfum zamiast perfumy zwroty typu "wyszłam z nerw", "kupiłam koniaka" Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 07:56 gularz (gulaż?) zamiast gulasz flomaster zamiast flamaster Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 10:15 Białko zamiast tipeks czy korektor. Jak pierwszym razem usłyszałam to naprawdę nie wiedziałam, co facet chce ode mnie. Wścieklicę wywołują we mnie wszelkie "poszłem", "kopłem" i "wziąść". I. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 10:27 czysto WARSZAWSKIE- WARSTAT. czesto kupując w sklepie cokolwiek ale przedewszystkim browar mówuię do ekspedientki-PANI KEROWNICZKO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trojanka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 20:56 Spotkałam też "kolektor"zamiast "korektor".A powszechny u dzieci "wybawiacz" miast "wywabiacza" wydaje mi się bardzo trafny. Odpowiedz Link Zgłoś
selfer Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 07.08.06, 23:38 "zęby" zamiast "rozszywacz" "na polu" zamiast "na zewnątrz" "w cudzyMsłowiu" zamiast "w cudzysłowiu" "na dworzu" jeśli już to "na dworze" (chociaż to też dziwnie, bo dwory to były wielkopańskie) "wielkopomnie" zamiast "wiekopomnie" (chociaż to nie od wieczek od słoików, tylko od wieków, 100-leci) Odpowiedz Link Zgłoś
selfer Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 07.08.06, 23:40 ostatnio powiedziałam "nadepłam" i sama miałam ubaw..,przynajmniej się zarumieniłam..;) Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 10:28 Dla mnie najkoszmarniejsze jest "włanczam" Odpowiedz Link Zgłoś
alina66 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 11:07 kachelki (kafelki) "daj PSOWI żryć" senatorium (sanatorium) kściny (chrzciny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry człowiek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.lublin.mm.pl 20.02.05, 11:18 Kolega z prowincji: bojał się-bał się stojał-stał nimukem-nie mogłem przyjechoł-przyjechał mokrzejszy-mokry itp.za każdym razem musze go poprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:38 mnie do furii doprowadzało kolo zamiast koło se zamiast sobie( niestety się upowszechniło).Jeżeli jednak mowa o wymawiniu,to nie wszystkie wyrazy wymawiamy tak samo jak piszemy!! i tu nie ma błędów!! np. trzeba wymawiane tszeba, mówimy tak ponieważ przed rz stoi bezdźwięczna spółgłoska t , która ubezdźwięcznia rz, (oczywiście zależy to również od regionu polski ). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ubezdżwięcznić to za mało! 11.11.05, 00:48 > tak ponieważ przed rz stoi bezdźwięczna spółgłoska t , która ubezdźwięcznia rz, zachodzi jeszcze upodobnienie pod względem miejsca artykulacji a zatem nie mówimy [tszeba] lecz [czszeba] Odpowiedz Link Zgłoś
mock Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 12:22 Włanczanie (podobnie jak zdanżanie) i babington doprowadzają mnie do szału, szczególnie, że nawet wykształceni ludzie tak mówią i dziwią się, że to nie tak ma być. Dość popularne niestety jest mówienie flustrować zamiast frustrować. I wymyśleć zamiast wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
lagrima Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 12:33 Mój 5-cio letni brat mówi koklet zamiast kotlet. A mam ochotę zabić, jak ktoś mówi "zagramy w babingtona". Poza tym keczap, kupywać, ślizgo, supermarkiet, kordła, kramelka, karolyfer itd... :] Odpowiedz Link Zgłoś
grapje Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 12:38 dyslekcja zamiast dysleksja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.02.05, 21:22 ROTFL Zajefajny oksymoron :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.wasilkow.sdi.tpnet.pl 17.04.05, 11:07 Ja wraz z koleżankami zrobiłyśmy małe zdanko z niepoprawnie wymawianych słów "Ide w łykend w dżynsach do supermarkietu po czypsy i na drynka" Ostatnio kobieta z fizyki po klasówce, kiedy zabrała całej klasie ściągi: "Już ja znam te wasze tryki (triki)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erba Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:16 dziwne, ze nikt jeszcze nie wspomnial o ido, robio itd zamiast ida robia... strasznie mnie denerwuje, jak ktos mowi "z mamom, tatom..." grrr Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 13:24 Cukier waniliowy zamiast wanilinowy ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shms Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.dami.pl / *.dami.pl 23.03.05, 18:27 a tu to nie do konca niepoprawne, tylko zwyczajowe i zupelnie zrozumiale cukier o zapachu wanilli po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
piekielny.twist Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 13:58 moje najbardziej znienawidzone to: 'bynajmniej' używane w zdaniach twierdzących np. "Ja bynajmniej tak uważam" reszta to: - inteligJencja, schizofreMia - (ja) rozumiE - zamiast rozumiem (jak ktoś mówi do mnie "tak, tak, rozumie" to zawsze złośliwie pytam się "ale kto rozumie?" :>) - oraz nagminne w mowie i piśmie zmiany, końcówek w wyrazać r. żeńskiego: "ona jest dobrOM koleżankOM" grrrrrr... - poszłem, zaszłem, wyszłem itp Odpowiedz Link Zgłoś
varg Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 14:36 "miaam" zamiast "miałam" i oczywiście nieśmiertelne (wspomniane już przez kogoś) "ido", "robio", "majo" itd. upowszechnione np. przez posłów PSL (np. pos. Marek Sawicki, mój idol jeśli chodzi o język!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caryca Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.aster.pl 20.02.05, 15:33 ewangielik brodiż (zamiast prodiż) jechać na Chorwację (pewnie na zasadzie analogii - na Słowację) co robisz na Sylwestrę? no i mój tata: Roman Gietrych (chyba się nigdy nie nauczy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebdon Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:40 A ruscy piszą PYPKA a czytają RURKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nizejpodpisana Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:18 "Dyslekcja" zamiast "dysleksja" - brrrr!!!! Nawet mój polonista z ogólniaka tak mówił. No i notoryczne "gie" tam gdzie powinno być "ge" - np. "Ewangielia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nizejpodpisana Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:19 I jeszcze uzupełnienie - "kupywać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muffinka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 217.149.244.* 20.02.05, 17:24 A jak ktoś pyta: "Może ci POMÓŻ?". To koszmar jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 18:38 > No i notoryczne "gie" tam gdzie powinno być "ge" - np. "Ewangielia". ...A to jest akurat w porządku. Zwłaszcza w wykonaniu intiligiencji z Kresów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.block.alestra.net.mx 20.02.05, 17:15 drzewnianny zamiast drewniany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.block.alestra.net.mx 20.02.05, 17:16 aha, i jeszcze "byznes" zamiast spolszczonego "biznes". Odpowiedz Link Zgłoś
maciowa Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 22:37 Gdy słyszę " w każdym bądź razie.." nóż mi się w kieszeni otwiera Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.02.05, 08:18 Jeszcze lepsze jest "w takim bądź razie...". No i "wyszłem", "weszłem"... To się staje tak popularne, że niedługo chyba prof. Miodek powie, że jest dopuszczalne w wymowie... Tylko ja wtedy chyba przestanę mówić po polsku. A i jeszcze "...w podobie...", brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
aga764 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.02.05, 17:19 no cóż, moja siostra poszła trochę za daleko w drugą stronę. Twierdziła, że jej kolega SOBIEPLENI, ponieważ za nic nie chciała używać właściwej formy, bo występowało tam se- (sepleni) Odpowiedz Link Zgłoś