Gość: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:44 pytam poważnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenchen Re: dlaczego kupa jest brązowa? 28.10.06, 17:46 Nie zawsze jest brązowa, ale zazwyczaj. Tak samo jak mocz nie zawsze jest żółty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:49 ale skąd ten brązik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx33 Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:49 Dlatego że jest brzydka. Gdyby była np. zielona, albo niebieska to była, by ładna. Nikt wtedy by się jej nie brzydził i nie jest wykluczone, że ludzie by ją jedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:51 wątpie czy by ją jedli. brązowa, zielona czy nawet różowa zawsze by śmierdziała tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: dlaczego kupa jest brązowa? 28.10.06, 22:23 "W czasach, gdy gó.. będzie miało jakąkolwiek wartość, biedni się bedą rodzić bez dupy" Nie pamiętam autora tej myśli, ale niesie w sobie mądre przesłanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.icm.edu.pl 30.10.06, 18:43 kszo.pany napisał: > > "W czasach, gdy gó.. będzie miało jakąkolwiek wartość, biedni się bedą rodzić > bez dupy" > > Nie pamiętam autora tej myśli, ale niesie w sobie mądre przesłanie:) A mnie sie przypomina film bodaj "48h", gdzie E. Murphy o Afroamerykanach mowil, ze gdyby gowno bylo cos warte to czarni rodziliby sie bez zwieraczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.chello.pl 29.10.06, 18:52 ja jak chodziłam na przyjęcie do mojej pewnej cioci, to nie wiem czemu zawsze po nim robiłam zielone kupy :-P Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: dlaczego kupa jest brązowa? 28.10.06, 23:19 Na barwę kału ma wpływ żółć produkowana przez (... no właśnie - przez co? sorki, ale nie douczyłam się) Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: dlaczego kupa jest brązowa? 28.10.06, 23:35 O ile pamiętam, przez wątrobę. Żółć przedostaje się do jelit, gdzie pomaga w trawieniu, miesza się z treścią jelitową i ulega przemianom do substancji, które mają brązowy kolor. Odbarwienie kału jest objawem, o którym uczą się lekarze. O ile pamiętam, dochodzi do niego w przebiegu żółtaczki mechanicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.10.06, 00:09 Ha, zależy wszystko od tego, co się jadło - najedzcie się buraczków, hi, hi. Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Ja odpowiem. 29.10.06, 00:20 Kupa jest brązowa z powodu zabarwienia żółcią produkowanej w wątrobie (żółć emulguje tłuszcze w dwunastnicy) przechowywana jest w woreczku żółciowym. Produkowana jest ona z katabolitów zupełnie niepotrzebnych organizmowi do celów odżywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czy to ty ? Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 00:10 hej hej czy to ty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGAS Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 00:12 dlatego ze dziewczyny lubia braz a Rysio o tym wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verso Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.10.06, 00:14 O kurcze! Ale zasrany wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: dlaczego kupa jest brązowa? 29.10.06, 00:17 a jak się organizm oczyszcza to jest czarna jak noc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Ja odpowiem! JA! ja! 29.10.06, 00:21 Kupa jest brązowa z powodu zabarwienia żółcią produkowanej w wątrobie (żółć emulguje tłuszcze w dwunastnicy) przechowywana jest w woreczku żółciowym. Produkowana jest ona z katabolitów zupełnie niepotrzebnych organizmowi do celów odżywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nolwen58 Re: Ja odpowiem! JA! ja! IP: *.w90-3.abo.wanadoo.fr 29.10.06, 01:56 Przez BILIRUBINE- ta barwi kal Odpowiedz Link Zgłoś
speer Re: Ja odpowiem! JA! ja! 29.10.06, 08:41 a dlaczego kupa smierdzi? Mogalby pachnac fiolkami przeciez, a nie pachnie ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGAS Re: Ja odpowiem! JA! ja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 09:44 bo rysio nie umyl zebow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 18:19 czy to ma zwiazek z tym ze watroba produkuje wtedy mniej zółci? Odpowiedz Link Zgłoś
corazon.espinado Re: dlaczego kupa jest brązowa? 29.10.06, 10:38 Ten wątek śmierdzi mi g.ó.w.n.e.m, wiecie co mam na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_elx doświadczenie 29.10.06, 15:13 Włóż do malaksera: kotlet mielony, 100 gram tłuczonych kartofli, 50 g zasmażanych buraczków, dwie szklanki coli, 4 kromki pieczywa, 4 plasterki szynki, jajko na twardo, 2 pomidory, filiżankę kawy, dwa jabłka, pół tabliczki czekolady i wymieszaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolor i wygląd powinien idealnie naśladować kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Einstein Stolec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 15:51 Kał Kał (inaczej stolec, ekskrementy, odchody, fekalia, łac. faeces) – odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe, które zostają przesunięte z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. W skład kału wchodzą: resztki pokarmowe, śluz, bakterie, resztki nabłonka, woda itp. Kał przesuwa się w jelicie dzięki jego ruchom perystaltycznym. Ostateczne jego formowanie zachodzi w odbytnicy; wydalany jest w czasie defekacji przez odbyt dzięki skurczom ścian odbytnicy. Kał człowieka i innych ssaków charakteryzuje się dość znaczną gęstością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konjak Re: dlaczego kupa jest brązowa? IP: *.244.156.69.ip4.tnp.pl 31.10.06, 04:37 Nie masz kupy nad kackupę. Kolor nie ma tu znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś