Gość: Piekna:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:32 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:12 moja mówi idź w kibini mater i do tej pory niewiem co to do jasnej ciasnej znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:40 "Mało z tym" mawiała moja prababcia. Nawet jej nie znałam, ale powiedzonko funkcjonuje w rodzinie nadal - ucina wszelkie dyskusje ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatana Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:12 Babcia mojej koleżanki, chorująca na sklerozę, leżała sobie w łóżku. Nagle wstała, popatrzyła na łóżko i mówi: "A gdzie babcia?" Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_marcin Re: Teksty waszych babć:)) 08.12.06, 20:18 to znaczy to samo co "idzi k czortu", jeżeli wiesz, co to znaczy ;). pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiskus Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.icpnet.pl 08.12.06, 19:22 Mojej nie wolno powiedzieć, że jest Ci obojętne, jaką herbatkę ma Ci podać. Można wtedy usłyszeć "jakby było wszystko jedno, to by gó.. było miód" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Re: Teksty waszych babć:)) IP: 85.219.140.* 08.12.06, 19:30 A ja powiem co mawiał mój niezwykle mądry dziadek. Zawsze kiedy wznosił najważniejszy toast mawiał; Vivat! Aby nasze dzieci bogatych rodziców miały! Funkcjonuje do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmonella Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.visp.energis.pl 08.12.06, 19:49 A moja zawsze, kiedy pojade do rodzinnego domu (mieszkam w innym miescie) ze zmartwiona miną mówi "tej burej kotki to juz ze 2 tygodnie nie widziałam" (kotke zabrałam do siebie jakieś pół roku temu i mówiłam o tym babci ze 100 razy) :))) Poza tym jej charakterystyczne powiedzonko to "bźdźągwa" (określenie młodej dziewczyny, podlotka) Odpowiedz Link Zgłoś
linka4 Re: Teksty waszych babć:)) 08.12.06, 20:27 u mnie "okidać"-poplamić i "pozołdy"-słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_marcin Re: Teksty waszych babć:)) 08.12.06, 20:43 "Zejdź z tamtela" tak mawiała Marcinka babcia :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Teksty waszych babć:)) 08.12.06, 21:13 "A! Bym była zapomniała!" :) Pluskwamperfekt warunkowy, czy jak?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetka7444 Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.toya.net.pl 08.12.06, 23:41 Moja babcia mówi wszystkim, ze mam citroleona, a ja posiadam samochód marki citroen. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Teksty waszych babć:)) 08.12.06, 21:50 hehe babcia mojej kumpeli mawia, że "chłop bez brzucha kiepsko ru.cha" :D a moja mowi "zamykaj dźwi bo muchi leco" :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 00:11 Opowiadała często, że partyzanci poszli "hen w paryjom" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 00:12 co oznacza -do lasu, w chaszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna777 Re: Teksty waszych babć:)) IP: 80.51.47.* 09.12.06, 00:13 erba napisała: > hehe babcia mojej kumpeli mawia, że "chłop bez brzucha kiepsko ru.cha" :D wspaniały teks, przekażę mojemu, napewno się ucieszy bo spełnia powyższe kryteria:) Moja babcia dużo przeżyła podczas wojny, była nawet wywieziona na roboty do Niemiec i na starość ciągle jej się przypominały różne dziwne wyrażenia. Fajnie jak z zaskoczenia potrafiła wydrzeć się na kogoś takim żołnierskim głosem: "Halt! Keine Bewegung!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.uznam.net.pl 09.12.06, 13:43 a moja babcia nie popierała zjadania byle czego i lamentowała,że wnuczek je tylko piksę i śmikersy,zawsze rżeliśmy ze śniechu... Odpowiedz Link Zgłoś
adenozyna Re: Teksty waszych babć:)) 09.12.06, 19:22 babcine - tak tylko z troski ; ) Nie rośnij taka wysoka, bo sobie męża nie znajdziesz. Nie śpiewaj przy jedzeniu, bo twój mąż będzie miał głupią żonę. I uwaga - na czasie: nie bierz sobie niskiego chłopa, bo u niego moc proporcjonalna do wzrostu, a gdy nie ma mocy a są chęci to nieszczęście nęci. : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japra Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 16:30 Teksty babcine są the best! z tych co mi się teraz nasuwają: - jak nie urok to sraczka albo przemarsz wojska - chłop nie szklanka (w kontekście że nie widać co jest w środku :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewus Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.aster.pl 10.12.06, 16:40 Moja mówiła psisca na pizza, lampa w ciemności na "randkę w ciemno":), dzieskcycka na doniczkę, kusiejdak na za małe ubranie, czasem sie zapomniała i powiedziała lotnik na pilot TV i jeszcze wiele innych...:) A moja druga babcia na "klan" mówiła tlen;) Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Teksty waszych babć:)) 10.12.06, 17:34 moja babcia tez mowi "idź w kibini mater "niewiem co to znaczy aole misie podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Teksty waszych babć:)) 10.12.06, 17:53 Często używany przez moją babcię jest zwrot pt. "dzieci zjedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Teksty waszych babć:)) 10.12.06, 17:57 www.google.pl/search?hl=pl&q=kibieni+fieni&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieskieucho Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.range86-137.btcentralplus.com 10.12.06, 18:23 Moja, na luzne szaty kobiece mowila tancujlolo. Odpowiedz Link Zgłoś
wegierka111 Re: Teksty waszych babć:)) 10.12.06, 23:41 Moja babcia, jak leżała na łóżku, z któreg juz nigdy nie miala sie podniesc, ogladala swoje stare zdjecia. Nad jednym zatrzymala sie dluzej i powiedziala o sobie samej "aleś ty Zośka była super dziewucha 60 lat temu" :)) i wtedy sobie uświadomiłem, choć wlasciwie przeciez zawsze o tym wiedzialem, że babcia to przecież Zośka... ale cale zycie slyszalem jak do nie zwracali sie tylko "babcia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
przypadkowadziewczyna Re: Teksty waszych babć:)) 10.12.06, 23:48 Kilka tekstów mojej babci: umykej- czyli uciekaj przyrnąć- czyli delikatnie mówiąc dać komuś w tyłek sebłuczyć, obłuczyć- rozebrać się i ubrać godej pysku- to babcia mówi gdy czasami umknie jej jakieś nazwisko, czy jakaś data i chce sobie przypomnieć :) Jak sobie coś jeszcze przypomne to skrobne:) Odpowiedz Link Zgłoś
sierratequila Re: Teksty waszych babć:)) 11.12.06, 00:43 koćmodruchy- moje ciuchy lub buty, które nie podobały się mojej babci "ciągnie się jak gó.. przez Wisłę"- o nudnym filmie "dogadzać komuś jak ksiądz Magdzie" ehh, tęsknię za moją babcią.. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Teksty waszych babć:)) 11.12.06, 00:46 Moja babcia mówi: Kto kłamie to i kradnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajaole Re: Teksty waszych babć:)) IP: 82.112.148.* 11.12.06, 01:35 Babcia mojego chłopaka mowiła na jego ciekawką kurtke: "jebotko". Potem już nie chciałam żeby ją nosił... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliz@@@ Re: Teksty waszych babć:)) IP: *.eranet.pl 11.12.06, 08:52 babcia mawiała: na!!!-masz czerwone pajaki-PIS:) pierdzidupa-maruda latość-tego lata jebotko też sie przytrafiało:) tyle sobie przypominam na tą chwile Odpowiedz Link Zgłoś
marianna125 Re: Teksty waszych babć:)) 11.12.06, 08:56 Moja babcie zwykła mawiać:" Najjedz się, będziesz mieć siłę" oraz :" Koń ma dużą głowę, niech mysli". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eilean_donan Re: Teksty waszych babć:)) 11.12.06, 15:07 Moja ukochana Babcia mawiała: "Kto ma pecha, temu w drewnianym kościele cegła na głowę spadnie" albo "Nie ufaj małym ludziom, bo mają gó.. blisko serca" Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Teksty waszych babć:)) 11.12.06, 15:28 Babcia vs Dziadek: - Rooooman, jakie ty masz siiiiwe kłaki! - Ale gdzie indziej mam rude... ;) Odpowiedz Link Zgłoś