Dodaj do ulubionych

Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy...

IP: 80.51.33.* 17.12.06, 11:57
...czy można jeszcze gdzieś kupić tę czekoladę? Nigdzie jej nie widzę, a
kiedyś bardzo mi smakowała...

Podobnie cukierki, takie bardziej pudrowe, w kształcie różnokolorowych kółek
(ale takich otwartych), trójkącików i kwadratów (niestety, firmy nie
pamiętam). Ktoś widział?

A Wam, jakich słodyczy obecnych parę lat temu, a teraz niewystępujących,
brakuje??
Obserwuj wątek
    • jagusia82 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 13:21
      była tez kidys taka pyszna czegolada Świąteczna (chyba Alpen Gold) taka
      korzenna (piernik, cynamon,) pycha! a ten zapach... Też jej nie ma:(
      • purhed Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 13:28
        Też chciałem o tym napisać, kilka lat temu alpen gold wypuszczał w okresie
        poprzedzającym święta (przez resztę roku była niedostępna) czekoladę
        piernikową. Niestety producent się z tego wycofał, a szkoda.. była naprawdę
        świetna. Kiedyś nawet kupiłem 3-4 tabliczki na zapas, ale oczywiście w kilka
        dni je zjadłem:)
        • maureen2 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 22:41
          raz kupiłem czekoladę Alpen Gold i po raz ostatni,sam cukier
          • mania1119 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 18.12.06, 00:33
            Tzw.blok.Ostatnio pojawil sie,ale tylko czekoladowy,a ten bialy,z orzechami,byl
            zdecydowanie lepszy.
            • aurelia_aurita Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 19.12.06, 13:51
              widziałam ostatnio blok biały z orzechami (w małym podwarszawskim sklepie)
              nie mogę za to nigdzie dostać czekoladowego, za którym przepadam.
              chyba sama sobie upichcę.
            • Gość: ewus Blok orzechowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:10
              Blok z orzechami mozna kupić w sklepie społem naprzeciwko cmentarza wojskowego
              na powązkach:) może w innych sklepach społem też, ale nie wiem...
              • mania1119 Re: Blok orzechowy 19.12.06, 22:22
                No tak,ale ja jestem ekstremalnie na poludnie.U nas jest tylko
                czekoladowy.Anyżkowe ciasteczka tez sa.A bialego z orzechami jak nie bylo tak
                nie ma...
                Byly takie galaretki,skladajace sie z kolorowych paskow,przekladanych po
                kolei.Najlepsze byly te biale paski.Teraz jest podróba,ale do tamtych nijak sie
                nie ma-mdły cukier,nic ponadto.
      • gekontoke Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 18.12.06, 14:07
        Piernikowa Alpengold - obłęd, miałam w grudniu cały zapas, a i tak nie starczało
        do wiosny...
        • Gość: Ania Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:16
          fuj, nie cierpiałam tej czekolady
          za to brakuje mi truskawkowej gumy orbit, ale to zrozumiałe, że już jej prawie
          nie ma, bo nie znam nikogo komu by tak smakowała jak mi
    • erba Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 13:23
      wafla kukuruku :D

a z takich nowszych, to byla w tamtym roku taka czekolada Milki z nadzieniem
      sliwkowym, jest jeszcze? chetnie bym spozyla :-))
      • Gość: zenotka Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 13:56
        rogaliki czkeoladowe o smaku orzechowym-przepyszne ,w takim niebieskim pudelku-
        tez juz ich nie ma nigdzie;(,no i guma Donald oczywiscie oraz lody w kostce
        • banilka Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 19.12.06, 13:57
          Lody w kostce istnieją- jadłam w minione wakacje:)
    • aurelia_aurita Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 14:46
      KUKURUKU :)
      princessa w ciemnej czekoladzie (ale taka jak była kiedyś, w czerwonym opakowaniu)
      princessa z owocami leśnymi
    • Gość: Maroko Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: 80.51.33.* 17.12.06, 18:59
      Dla mnie brakuje jeszcze chipsów Lays, ale takich w starym, jaśniejszym
      opakowaniu. Te w nowym już tak nie smakują - nie wiem, czemu, bo niby receptura
      się nie zmieniła ;)... Podobnie z chipsami Star Foods w nowej "szacie
      graficznej" ;-).

Z "nie-słodyczy": były takie paluszki rybne typu "delfinki" (w kształcie ryby),
      produkowane w Biedronce ;-))), ale naprawdę bardzo smaczne. Były do tego
      dołączane takie karty dla dzieci, które były w opakowaniach: z ośmiornicami,
      czy innymi stworzeniami. Niebo w gębie :)))) Teraz już takich nie widzę, choć
      oczywiście istnieją podobne produkty...

Czasem drobna zmiana "image'u" produktu, wpływa na niekorzyść.
    • maureen2 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 19:13
      torcików Wedla,tych dużych, malych trójkątnych Elit-coś tam, dobrej dużej
      chałwy na wagę,która miała nitki-łuski i nie była papką z cukrem.
      • Gość: sanyu Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.elsnerow.waw.pl 17.12.06, 22:19
        w takim razie mogę Ci odstapić chałwę z Indii :) ma łuski a ja nie cierpie
        chałwy!!
        • asiak44 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 17.12.06, 22:37
          piernikowa czekolada jest w Biedronce
          • purhed Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 19.12.06, 13:50
            Wybrałem się dziś specjalnie do biedronki po czekoladę piernikową. Niestety,
            smakuje mocno średnio, nie ma porównania do piernikowej alpen gold.
            • banilka Nie chcę skłamać... 19.12.06, 14:00
              ale terravita ma teraz różne "sezonowe" czekolady- 2 czy 3 smaki marcepanowe i
              być może piernikową też.
    • wampuka Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 18.12.06, 00:36
      Oj, gumę Donald pożułbym... i Turbo też :) No i świętej już chyba pamięci, choć
      tu iówdzie z rzadka możliwa do upolowania Terravita supermleczna.
    • yoma Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 18.12.06, 00:38
      Pryncypałki
    • Gość: grubasek Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.limes.com.pl 18.12.06, 12:49
      ja te pudrowe, z dziurka w srodku widzialam w wielu sklepach!!! tez je lubie,
      mniam
      • Gość: rybka Nemo Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.w90-6.abo.wanadoo.fr 18.12.06, 16:08
        a mnie brakuje Wedlowskiej czekolady z limitowanej serii Leśna coś tam ... w
        każdym razie nadziewanej truskawkowo-porzeczkowej. Pychaaaa!
        Dobra była Princessa w deserowej czekoladzie.
        Cukierki pudrowe są, najpewniej w Biedronce.
        A pamiętacie porcje kremu czekoladowego w pudełeczkach w kształcie serduszka?
        • Gość: zenotka Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 20:43
          > a mnie brakuje Wedlowskiej czekolady z limitowanej serii Leśna coś tam ... w
          > każdym razie nadziewanej truskawkowo-porzeczkowej. Pychaaaa
          faktycznie pycha ! nie ma juz tego w sklepach?
    • Gość: deser_t Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: 62.69.212.* 18.12.06, 16:26
      Tęsknię za marsami migdałowymi... Niebo w gębie.

Zgłaszam też: cukierki Roksy, np. z jaskółką w środku. Zna ktoś?
      • clockwork.orange Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 18.12.06, 22:33
        marsy migdałowe, tak! z całymi migdałami w srodku:)
        nikt z moich znajomych ich nie pamieta, juz myslałam nawet ze sobie je
        wymysliłam.

ja wspominam jeszcze takie pierniczki sprzed ok. 15 lat, okragle, dosyc duze,
        oblane czekolada, w czerwonym opakowaniu. smak w ogole nie do opisania,
        czekolada ani mleczna ani gorzka, taka jakby smietankowa... niestety nie
        pamietam firmy:(

malutkie okragle ciasteczka, cos w rodzaju biszkoptow o smaku anyzowym- brzmi
        nieciekawie, ale to tez bylo cos pysznego!
        • aurelia_aurita Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 19.12.06, 13:57
          > malutkie okragle ciasteczka, cos w rodzaju biszkoptow o smaku anyzowym- brzmi
          > nieciekawie, ale to tez bylo cos pysznego!

pamiętam te ciasteczka!
          były dobre, ale już całe wieki ich nigdzie nie widziałam.
          • aurelia_aurita a tak na wyrost.... 19.12.06, 13:59
            mars delight.
            wprawdzie teraz jest go pełno w sklepach, ale jak już nie będzie, to będzie mi go brakowało.
        • Gość: cca Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.it-net.pl 19.12.06, 20:25
          wafelkow Kukuruku, zdecydowanie.
          i kurczakowych chipsow Raffuls (czy jakos tak.)
        • papiezyca84 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 21.12.06, 15:29
          Takie małe okrągłe ciasteczka były w kształcie "górek" czyli były wypukłe z
          jednej strony. W przezroczystym opakowaniu z jakimiś czerwonymi elementami-
          nazywały się KROPECZKI. Moja miłość z dzieciństwa!!!!

Poza tym tęsknię za czekoladą białą z nadzieniem cytrynowym MILKA. Kiedys
          normalnie sprowadzana, teraz nie ma nawet na stoiskach ze słodyczami z Niemiec.
          Jest jakaś limitowana edycja limetkowa, ale to nie to :((((
    • mary_ann "jarzębinki" 19.12.06, 20:37
      Smak dzieciństwa, mniammm. Pojawiały się w sklepach (gł. małych) i znikały
      niczym Murzyn na pasach. W środku owoc jarzębiny, lekko "wytrawny", z zewnątrz
      zaś oblany jakby lukrową, różową glazurą...
      • Gość: maverick777 Re: "jarzębinki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:01
        Cukierków "kamyków", ale nie z orzechami arachidowymi, tylko czymś innym w
        środku... I prawdziwego bloku/wyrobu czekoladopodobnego
      • Gość: jaija Re: "jarzębinki" IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.12.06, 00:04
        Jarzębinki przywoziło się z Czechosłowacji ;)
        A mnie brakuje pewnych groszków śmietankowych - raz jeden, jedyny je jadłam,
        ale ich smak prześladuje mnie do dziś ;) było to jakieś 20 lat temu... żadnych
        szans na powtórkę z rozrywki, testowałam już draże mleczne i śmietankowe, ale
        to nie to. Aha, ale jedne były dobre mleczne, nie pamiętam, skąd, teraz już ich
        NIE MA ;(
    • Gość: olcik Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.aster.pl 19.12.06, 22:49
      takich małych czekoladowych gwiazdeczek - właściwie to były chyba takie kupki
      czekolady wyciskane przez coś w rodząju rękawa cukierniczego, bo wyglądalo jak
      te ozdóki na tort. I miał pomarańczowy aromat. Boże jakie one były dobre...
      Chyba Goplana je robiła, ale już nie robi :(
      • Gość: ewus Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 23:33
        Princessa jak jeszcze była zawijana w papierek i był chyba tylko jeden smak-
        pycha:) Oprócz tego gumy Donald i dropsy pudrowe mocno miętowe-Moons...
        • mana_mana Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 20.12.06, 11:37
          > malutkie okragle ciasteczka, cos w rodzaju biszkoptow o smaku anyzowym- brzmi
          > nieciekawie, ale to tez bylo cos pysznego!

...i nadal jest. Żyje to to w każdym Lidlu :)
      • Gość: zagatka3 Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.um.krakow.pl 20.12.06, 15:20
        Pamiętam je!!! Pyszne były!
    • Gość: Ewa Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:44
      Te cukierki pudrowe produkuje firma piccobello - poszukaj w malych sklepach.
      A ja nie zapomne nigdy smaku groszkow smietankowych - takie zolte, male, teraz
      juz takich nie ma...
      • kin_ka Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 21.12.06, 15:10
        pamiętam te groszki były przepyszne takie miekkie. w takich torebkach
        przeżroczystych mmmmm
        • Gość: jaija Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.12.06, 23:27
          Wychodzi na to, ze wszystkie myślimy o TYCH groszkach... Jezuuu, co ja bym
          dała, żeby je teraz zjeść... jadłam RAZ jedyny w życiu i pamiętam przez 20
          lat!!!
    • Gość: gekontoke Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.uml.lodz.pl 20.12.06, 14:57
      A ja sobie przypomniałam o cukierkach LEGENDARNYCH, jak nie było na rynku
      arachidków to robili te cukierki z soją - pyszności...
    • Gość: kamila (18;)) Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 17:07
      -było kiedyś prince-polo jablkowe, bardzo mi smakowało.
      -i jeszczcze taki dziwny niby batonik dosc duży w kształcie prostopadłościanu:) odrobinę przypominał michałki ale był o wiele bardziej sypki w smaku.od razu sie "rozsypywał" jak sie go ugryzło.. i juz z 10 lat go nie ma:)
      -prawdziwe lody z automatu- jak byłam mała to jeszcze były, znajoma mojej babci miała kiosk ze słodyczami i miała taki automat:D i wtedy się nie oszukiwało tak jak teraz-dodaja za duzo wody do nich
      • salimis Re: Alpen Gold o smaku kiwi i inne rzeczy... 22.12.06, 10:20
        Wspaniała, wręcz najlepsza była malaga Goplany i buteleczki likworowe - dostępne
        chyba tylko w Wielkopolsce, bo gdy będąc nad morzem szukałam tego w sklepach to
        nigdzie tego nie było.Zawiozłam kiedyś znajomym na spróbę , rozpływali się z
        zachwytu.Kochana Goplano, może warto powrócić do starych receptur ??
    • Gość: CATarzyna Alpen Gold piernikowa... mmm... IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.13, 09:41
      Zapas piernikowej Alpen Gold do wiosny?? Mieliście w zapasie 3-4 tabliczki? To i tak nie kochaliście jej tak jak ja. :D Ta czekolada była takim kozaaakiem, że bywało, że ojciec dwa razy w tygodniu w Makro kupował dziesięciopaki tej czekolady. :D:D:D Oczywiście znikała z pomocą mamy, taty i innych smakoszy :P Teraz te czekolady są okropne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka