Dodaj do ulubionych

co dostaliście na pierwszą komunię?

• Gość: zielistka Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 17.05.07, 22:03
      Komunia rok 1978. Miałam za duże buty przywiezione przez ojca dwa lata wcześniej
      z NRD- mocno nie trafił z numerem. Na moje oburzenie z powodu waty w czubach,
      rodzina stwierdziła, że do rocznicy noga mi urośnie - nie urosła. Miałam mocno
      nakręcone włosy na piwo (dla niewtajemniczonych lakier do włosów był nie do
      zdobycia) i unosił się ode mnie lekki zapaszek browaru. Z prezentów -kuriozów
      pamiętam,że dostałam komplet ruskich sztućców z rączkami, które jak mi
      powiedziano są z kości słoniowej! Po pierwszym myciu sztućców kość słoniowa
      dosyć mocno się zmyła. Dostałam też małe radyjko, ale słabo działało. Ech, dawno
      to było!
      • Gość: eleonora Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:13
        JA dostałąm złote kolczyki z czerwonym koralem pociotce , sprzedałam je później
        w lombardzie kiedy byłam w potrzebie), złoty łancuszek cienki jak nitka -
        spotkał ten sam los, no i najważniejszy przezent rower - służył całej rodzinie
        przez długie lata. Komunia była w roku 1987.
    • Gość: to ja Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:14
      Standardowy zestaw - zegarek elektroniczny (najprostszy z możliwych), kalkulator
      (przetrwał całą podstawówkę) i długopis (nie przetrwał...). A od chrzestnej
      płytę - winylową oczywiście - Piccolo Choro dell'Antoniano - mam ją do dzisiaj.
      • Gość: bodzio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.tktelekom.pl 18.05.07, 19:42
        commodore C64 ze stacja dyskietek+120dyskietek 5,25 z grami (chrzestny) rower
        (chrzestna) i coś od babci.
    • Gość: Paul Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.fdk.airbites.pl 18.05.07, 20:01
      Leksykon szkolny w trzech tomach(o nauce i technice, o przyrodzie oraz o Ziemi),
      słownik języka polskiego i trochę pieniędzy. Dopóki nie pojawił się bat, to
      byłem żądny wiedzy :-)
    • Gość: Kolbet Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.ny325.east.verizon.net 18.05.07, 21:02
      Ja zegarek "Raketa" - ruski oczywiscie. Innym dzieciom zazdroscilem diamentowych
      kamieni w zegarkach, bo w moim nie bylo napisane, ze je ma. Nawet fakt, ze
      zegarek byl zloty nie pomogl.
    • Gość: dudu Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 18.05.07, 22:28
      rower - Jubilat straszny klamot, ale jeździ jeszcze - tata korzysta na działce :)
      medalik złoty, dłuuugie lata nienoszony, teraz w sam raz ..
      no i lalkę Diana z rodziną! ;)
      • Gość: ciekawski Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:03
        a jaka jest teraz oplata za 1-sza komunie
    • Gość: W Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 19.05.07, 10:46
      Od Rodziców afarat foto CCCP marki Vilia :)
      Od Chrzestnych łyżwy- tak, hokejwki w maju, cholernie mi się przydały :(
      szczególnie że wolę piłkę nożną.
    • Gość: piehoo looser Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:56
      zegarek, który jakiś s.... mi następnego dnia na WFie ukradł, rok 1988, albo 89.
      Potem była galopująca inflacja i młodsze qzynostwo dostawało już magnetowidy i
      kompy (rewelka - Commodore 64). Zazdrosciłem im, i teraz mam uraz do końca życia :D
      • aganycz1 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 20.05.07, 20:41
        To i tak miałeś szczęście. Ja z pieniędzy miałam dostać rower. Nawet po niego
        jechałam z mamą, ale niestety przywieźli wanny- i moja mama zamiast roweru
        sprezentowała mi wannę. Z resztą stoi w moim rodzinnym domu do dziś. Jak chcę im
        podokuczać to mówię że będę opłaty pobierać za korzystanie z mojej własności ;)
        Rower sama sobie kupiłam kilkanaście latek później.
    • naprawdetrzezwy Tradycyjne, katolickie... 19.05.07, 12:15
      ...gogle narciarskie.
      (nigdy nie widziałem księdza w goglach, ale nie chodzę na wszystkie msze)

To było w zeszłym wieku.
    • vharia obietnicę, że będzie rower:)))) 19.05.07, 12:17
      Od chrzestnego. Mama mi kupiła chyba rok później:)
    • Gość: komunista Dawne prezenty IP: 193.59.48.* 20.05.07, 09:02
      Ja dostałem zegarek Zim i trochę słodyczy. Do tego chyba jeszcze trochę złociszy ale nie za dużo.
      W tym okresie najbardziej okazałymi prezentami na komunię były rowery sładane "karaty".
      Oj dawno to było.
    • Gość: wacuś Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:29
      NIC - bylo to w maju 1951r.Rozdarlem sobie portki na plocie i jeszcze w ucho
      dostalem.Takie to byly czasy.
      • Gość: Romi Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:45
        Komunia w 1984 roku, dostałem damski zegarek, którego nigdy nie nosiłem (wstyd)
        i szczerze mówiąc nie wiem co się z nim stało, trochę kasy, ale hitem był
        rower - Wagant, turystyczny, na dużych kołach, wąskie opony, przerzutki, tylko
        że z moją posturą przez 2 lata jeździłem przekładając nogę pod ramą, - to była
        jazda, Rower był cudem dopiero po kilku latach.
    • Gość: evette Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 20.05.07, 18:45
      Ja obchodziłam komunię 15 lat temu więc wszystko dosc dobrze pamietam. Dostałam
      w prezencie złote kolczyki od chrzestnej, różowy dres od rodziców i standardowo
      biały zegarek, który wkrótce zżółkł ;)
      Dzisiaj brałam udział w uroczystkości komunijnej mojej siostrzenicy i tym razem
      wystepowałam w roli matki chrzestnej. W dzisiejszych czasach zupełnei inaczej
      wyglada ceremonia w kosciele. Na mnie zrobiło to wielkie wrazenie. Kazde dziecko
      miało jakies zadanie - odwazniejsze spiewały przy mikrofonie itp a niesmiałe np
      wreczały kawiaty :) Na koniec kazde dziecko dostało mały chlebek którym pozniej,
      w domach dzieliło się z rodziną tak, jak opłątkiem.
      Czasy sie zmieniły wiec i prezenty - mała dostała telefon komórkowy (rzecz jasna
      biała obudowa), odtwarzacz mp3, zabawki, słodycze i ksiażeczki pamiatkowe.
      • Gość: Annawa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 20.05.07, 23:00
        dzis mija dokladnie 28 lat od mojej I Komunii. Chrzestna dala medalik, zestaw
        lyzeczek, chyba zlotych (ale gdzie potem wsiakly) i 500zl, chrzestny zegarek
        Zaria (mam go do dzis, zepsul sie dopiero 10 lat temu), Pana Jezusa w metalowej
        oprawce (ktory znikal z kazdym rokiem, az zostala pusta ramka z wyblaklym
        wnetrzem) i 2000zl. Za zebrana gotowke kupilam od starszej siostry rower
        Pelikan, z mocno zuzytymi i popekanymi oponami. Byla to chyba moja pierwsza
        transakcja i niezbyt udana, zwazywszy ze rok pozniej odstapilam go mlodszej
        siostrze za darmo, ale pierwszy w zyciu rower cieszyl.
    • wisiaevolution Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 21.05.07, 00:00
      Zegarek radziecki, kakaowa tarcza, złote wskazówki, biały pasek (byłam
      zachwycona), rower składak "wigry 2" i jakąś okazałą książkę, tylko niestety
      nie pamiętam już jaką. Sukienkę miałam tzw. skromną. Był to rodzinny sprzeciw
      przeciw pianie białych koronek, które uważali za bezguście. Ja niestety o
      stroju "księżniczka śnieżka" właśnie marzyłam. Niestety nie wyszło. Ale dobił
      mnie wianek. Założono mi go tak jak zakłada się opaskę - pod włosy z tyłu.
      Byłam jedyną dziewczynką w takim wianku. Czułam się przez to okropnie, co
      gorsza fakt ten został uwieczniony na fotografii. Poza tym jednak było bardzo
      przyjemnie. Przyjechała rodzina wokół zielono, maj. Był rok 1975.
      • Gość: miss_paradox Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.watf.adsl.virgin.net 21.05.07, 09:53
        ja dostałam taki mały fortepianik dla dzieci z 3 oktawami. I od
        razu "koncertowałam". Wyobrażam sobie jak gościom się słuchało.. heh

• Gość: mich Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 195.49.119.* 21.05.07, 17:18
      rok 1986, uzywany aparat foto od ciotki- nie dalo sie nim zrobic zadnego
      zdjecia. klamalem w szkole mowiac co dostalem. bo bylo przykro. chrzestni
      zapomnieli o komunii. dzis uwazam ze ten katolicki obrzed jest obrzydliwy, tak
      jak cala hipokryzja katolicka.
    • Gość: best Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.czechowice.net.pl 22.05.07, 12:26
      oto co dostalem:

vplanet.pl/filmy/Inne/384/
    • magg.ie Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 25.05.07, 17:22
      Z tych rzeczy, które pamiętam:
      Zegarek (elektroniczny, ale ze wskazówkami), Biblię, złoty krzyżyk, domino po
      angielsku (łał!) i kwiaty. rok 1988
    • Gość: Michał zegarek z kalkulatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 19:47
      Na komunię w roku 1986 dostałem:

-zegarek z kalkulatorem, wyglądał szpanersko ale zupełnie nie praktyczny, bo
      mikroskopijne klawisze z cyframi, zepsułem go po miesiącu
      - książkę "Poczet królów Polski" - to już się bardziej przydało, bo na eg.
      wstępnym na studia zdawałem historię
      • Gość: misty Komunia 31.05.1998 :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:30
        Dostałam na Komunię walkmana Panasonic chyba (do tej pory działa, chociaz
        słuchawki się zużyły) z radiem FM ;) Poza tym pieniądze, srebrną broszkę,
        zegarek i złoty łańcuszek z Matką Boską. Mam go do tej pory i czasem zakładam,
        choć złota nie preferuję.
    • mistrz_ip Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 25.05.07, 21:47
      zegarek
      reszta nie tak wazna-klasyk sie liczy:D
    • Gość: volkania Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 08:43
      ja w 1991 roku dostalam zlote kolczyki ,zloty lancuszek i zegarek ;;( tesknie
      za lepszymi czasami ,za tamtymi minionymi dniami
    • neptus Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 26.05.07, 09:58
      Koronke i książeczkę z modlitwami. Poniewierały sie i paru latach poszły
      wreszcie na smietnik.
      • Gość: bechemole Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 26.05.07, 10:22
        koronke i ksiazeczke z modlitwami zarypalem z plebanii
        poogladalem, poczytalem, az rodzinka wyrzucila na smietnik
    • Gość: sasza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.07, 18:09
      zegarek slusznej produkcji nie pamietam marki (jest gdzies u rodzicow )
      magnetofon kasetowy thomson hit lat 70 tych :) rower gorski ful wypas wigry dwa
      pilke do nogi ..
      i chyba wszystko
      byl rok 76
      jutro corka idzie do komunii...
    • Gość: mariuszzz Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:56
      Dwa rowery - Jubilat i Wigry (no jeden dla mnie, a drugi dla brata)
      hyhyhy
    • kain_brat_abla Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 27.05.07, 00:09
      Sanki. Komunia była w zimie.
    • Gość: Justi20X co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:43
      Zegarek, keybord, zloty lancuszek, i full kasiory, ale to bylo 12 lat temu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka