Gość: zielistka Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 17.05.07, 22:03 Komunia rok 1978. Miałam za duże buty przywiezione przez ojca dwa lata wcześniej z NRD- mocno nie trafił z numerem. Na moje oburzenie z powodu waty w czubach, rodzina stwierdziła, że do rocznicy noga mi urośnie - nie urosła. Miałam mocno nakręcone włosy na piwo (dla niewtajemniczonych lakier do włosów był nie do zdobycia) i unosił się ode mnie lekki zapaszek browaru. Z prezentów -kuriozów pamiętam,że dostałam komplet ruskich sztućców z rączkami, które jak mi powiedziano są z kości słoniowej! Po pierwszym myciu sztućców kość słoniowa dosyć mocno się zmyła. Dostałam też małe radyjko, ale słabo działało. Ech, dawno to było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleonora Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:13 JA dostałąm złote kolczyki z czerwonym koralem pociotce , sprzedałam je później w lombardzie kiedy byłam w potrzebie), złoty łancuszek cienki jak nitka - spotkał ten sam los, no i najważniejszy przezent rower - służył całej rodzinie przez długie lata. Komunia była w roku 1987. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:14 Standardowy zestaw - zegarek elektroniczny (najprostszy z możliwych), kalkulator (przetrwał całą podstawówkę) i długopis (nie przetrwał...). A od chrzestnej płytę - winylową oczywiście - Piccolo Choro dell'Antoniano - mam ją do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.tktelekom.pl 18.05.07, 19:42 commodore C64 ze stacja dyskietek+120dyskietek 5,25 z grami (chrzestny) rower (chrzestna) i coś od babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.fdk.airbites.pl 18.05.07, 20:01 Leksykon szkolny w trzech tomach(o nauce i technice, o przyrodzie oraz o Ziemi), słownik języka polskiego i trochę pieniędzy. Dopóki nie pojawił się bat, to byłem żądny wiedzy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolbet Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.ny325.east.verizon.net 18.05.07, 21:02 Ja zegarek "Raketa" - ruski oczywiscie. Innym dzieciom zazdroscilem diamentowych kamieni w zegarkach, bo w moim nie bylo napisane, ze je ma. Nawet fakt, ze zegarek byl zloty nie pomogl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 18.05.07, 22:28 rower - Jubilat straszny klamot, ale jeździ jeszcze - tata korzysta na działce :) medalik złoty, dłuuugie lata nienoszony, teraz w sam raz .. no i lalkę Diana z rodziną! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:03 a jaka jest teraz oplata za 1-sza komunie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 19.05.07, 10:46 Od Rodziców afarat foto CCCP marki Vilia :) Od Chrzestnych łyżwy- tak, hokejwki w maju, cholernie mi się przydały :( szczególnie że wolę piłkę nożną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piehoo looser Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:56 zegarek, który jakiś s.... mi następnego dnia na WFie ukradł, rok 1988, albo 89. Potem była galopująca inflacja i młodsze qzynostwo dostawało już magnetowidy i kompy (rewelka - Commodore 64). Zazdrosciłem im, i teraz mam uraz do końca życia :D Odpowiedz Link Zgłoś
aganycz1 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 20.05.07, 20:41 To i tak miałeś szczęście. Ja z pieniędzy miałam dostać rower. Nawet po niego jechałam z mamą, ale niestety przywieźli wanny- i moja mama zamiast roweru sprezentowała mi wannę. Z resztą stoi w moim rodzinnym domu do dziś. Jak chcę im podokuczać to mówię że będę opłaty pobierać za korzystanie z mojej własności ;) Rower sama sobie kupiłam kilkanaście latek później. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tradycyjne, katolickie... 19.05.07, 12:15 ...gogle narciarskie. (nigdy nie widziałem księdza w goglach, ale nie chodzę na wszystkie msze) To było w zeszłym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia obietnicę, że będzie rower:)))) 19.05.07, 12:17 Od chrzestnego. Mama mi kupiła chyba rok później:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komunista Dawne prezenty IP: 193.59.48.* 20.05.07, 09:02 Ja dostałem zegarek Zim i trochę słodyczy. Do tego chyba jeszcze trochę złociszy ale nie za dużo. W tym okresie najbardziej okazałymi prezentami na komunię były rowery sładane "karaty". Oj dawno to było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacuś Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:29 NIC - bylo to w maju 1951r.Rozdarlem sobie portki na plocie i jeszcze w ucho dostalem.Takie to byly czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:45 Komunia w 1984 roku, dostałem damski zegarek, którego nigdy nie nosiłem (wstyd) i szczerze mówiąc nie wiem co się z nim stało, trochę kasy, ale hitem był rower - Wagant, turystyczny, na dużych kołach, wąskie opony, przerzutki, tylko że z moją posturą przez 2 lata jeździłem przekładając nogę pod ramą, - to była jazda, Rower był cudem dopiero po kilku latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evette Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 20.05.07, 18:45 Ja obchodziłam komunię 15 lat temu więc wszystko dosc dobrze pamietam. Dostałam w prezencie złote kolczyki od chrzestnej, różowy dres od rodziców i standardowo biały zegarek, który wkrótce zżółkł ;) Dzisiaj brałam udział w uroczystkości komunijnej mojej siostrzenicy i tym razem wystepowałam w roli matki chrzestnej. W dzisiejszych czasach zupełnei inaczej wyglada ceremonia w kosciele. Na mnie zrobiło to wielkie wrazenie. Kazde dziecko miało jakies zadanie - odwazniejsze spiewały przy mikrofonie itp a niesmiałe np wreczały kawiaty :) Na koniec kazde dziecko dostało mały chlebek którym pozniej, w domach dzieliło się z rodziną tak, jak opłątkiem. Czasy sie zmieniły wiec i prezenty - mała dostała telefon komórkowy (rzecz jasna biała obudowa), odtwarzacz mp3, zabawki, słodycze i ksiażeczki pamiatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annawa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 20.05.07, 23:00 dzis mija dokladnie 28 lat od mojej I Komunii. Chrzestna dala medalik, zestaw lyzeczek, chyba zlotych (ale gdzie potem wsiakly) i 500zl, chrzestny zegarek Zaria (mam go do dzis, zepsul sie dopiero 10 lat temu), Pana Jezusa w metalowej oprawce (ktory znikal z kazdym rokiem, az zostala pusta ramka z wyblaklym wnetrzem) i 2000zl. Za zebrana gotowke kupilam od starszej siostry rower Pelikan, z mocno zuzytymi i popekanymi oponami. Byla to chyba moja pierwsza transakcja i niezbyt udana, zwazywszy ze rok pozniej odstapilam go mlodszej siostrze za darmo, ale pierwszy w zyciu rower cieszyl. Odpowiedz Link Zgłoś
wisiaevolution Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 21.05.07, 00:00 Zegarek radziecki, kakaowa tarcza, złote wskazówki, biały pasek (byłam zachwycona), rower składak "wigry 2" i jakąś okazałą książkę, tylko niestety nie pamiętam już jaką. Sukienkę miałam tzw. skromną. Był to rodzinny sprzeciw przeciw pianie białych koronek, które uważali za bezguście. Ja niestety o stroju "księżniczka śnieżka" właśnie marzyłam. Niestety nie wyszło. Ale dobił mnie wianek. Założono mi go tak jak zakłada się opaskę - pod włosy z tyłu. Byłam jedyną dziewczynką w takim wianku. Czułam się przez to okropnie, co gorsza fakt ten został uwieczniony na fotografii. Poza tym jednak było bardzo przyjemnie. Przyjechała rodzina wokół zielono, maj. Był rok 1975. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss_paradox Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.watf.adsl.virgin.net 21.05.07, 09:53 ja dostałam taki mały fortepianik dla dzieci z 3 oktawami. I od razu "koncertowałam". Wyobrażam sobie jak gościom się słuchało.. heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 195.49.119.* 21.05.07, 17:18 rok 1986, uzywany aparat foto od ciotki- nie dalo sie nim zrobic zadnego zdjecia. klamalem w szkole mowiac co dostalem. bo bylo przykro. chrzestni zapomnieli o komunii. dzis uwazam ze ten katolicki obrzed jest obrzydliwy, tak jak cala hipokryzja katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: best Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.czechowice.net.pl 22.05.07, 12:26 oto co dostalem: vplanet.pl/filmy/Inne/384/ Odpowiedz Link Zgłoś
magg.ie Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 25.05.07, 17:22 Z tych rzeczy, które pamiętam: Zegarek (elektroniczny, ale ze wskazówkami), Biblię, złoty krzyżyk, domino po angielsku (łał!) i kwiaty. rok 1988 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał zegarek z kalkulatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 19:47 Na komunię w roku 1986 dostałem: -zegarek z kalkulatorem, wyglądał szpanersko ale zupełnie nie praktyczny, bo mikroskopijne klawisze z cyframi, zepsułem go po miesiącu - książkę "Poczet królów Polski" - to już się bardziej przydało, bo na eg. wstępnym na studia zdawałem historię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misty Komunia 31.05.1998 :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:30 Dostałam na Komunię walkmana Panasonic chyba (do tej pory działa, chociaz słuchawki się zużyły) z radiem FM ;) Poza tym pieniądze, srebrną broszkę, zegarek i złoty łańcuszek z Matką Boską. Mam go do tej pory i czasem zakładam, choć złota nie preferuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrz_ip Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 25.05.07, 21:47 zegarek reszta nie tak wazna-klasyk sie liczy:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volkania Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 08:43 ja w 1991 roku dostalam zlote kolczyki ,zloty lancuszek i zegarek ;;( tesknie za lepszymi czasami ,za tamtymi minionymi dniami Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 26.05.07, 09:58 Koronke i książeczkę z modlitwami. Poniewierały sie i paru latach poszły wreszcie na smietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bechemole Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 26.05.07, 10:22 koronke i ksiazeczke z modlitwami zarypalem z plebanii poogladalem, poczytalem, az rodzinka wyrzucila na smietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.07, 18:09 zegarek slusznej produkcji nie pamietam marki (jest gdzies u rodzicow ) magnetofon kasetowy thomson hit lat 70 tych :) rower gorski ful wypas wigry dwa pilke do nogi .. i chyba wszystko byl rok 76 jutro corka idzie do komunii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszzz Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:56 Dwa rowery - Jubilat i Wigry (no jeden dla mnie, a drugi dla brata) hyhyhy Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 27.05.07, 00:09 Sanki. Komunia była w zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi20X co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:43 Zegarek, keybord, zloty lancuszek, i full kasiory, ale to bylo 12 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś