kicior99 11.05.07, 15:16 Ja - zegarek (radziecki Wostok, 15 kamieni), piłkę "biedronkę" i małą encyklopedię powszechną (tzw. a - zetkę). tak się do niej później przyzwyczaiłem, że używałem jej nawet po zmianach politycznych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:20 szczerze mówiąc to nawet nie pamiętam, ale nie jestem z pokolenia laptopów, komórek, talonów na operacje plastyczne itp. Pewnie dostałam coś w rodzaju zegarka, encykopedii czy co tam się dawało 20 lat temu :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.05.07, 16:53 Biblię w obrazkach dla najmłodszych, o której marzyłam (sic!), poza tym 10 gum balonowych Donald (byłam wniebowzięta), medalik z Matką Boską, różaniec z perełek (sztucznych, oczywiście), ale to chyba przed. Poza tym chrzestni obiecali mi rower - kupili rok później, bo nie było w hurtowniach (wszak to były czasy PRL-u). Muszę przyznać, że zależało mi przede wszystkim na Biblii. Reszta była radosną niespodzianką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant ja TEŻ biblie w obrazkach IP: *.telprojekt.pl 15.05.07, 19:06 Kenneth N. Taylor - taka sama masz? moze dostalismy od tej samej osoby ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inne Szelki do spodni oraz latarke na płaską baterie IP: *.c9.msk.pl 16.05.07, 14:56 Kamyczki i prince polo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:37 Piękną skórzaną teczkę (miałam ja jeszcze na studiach) i chyba medalik. Był spacer w lesie, paru gości i było super. Przyjęcia nie pamiętam, był to chyba wykwintniejszy obiad. Pamiętam najbardziej chwile w kosciele i zdjęcie przed kjościołem wszystkich dzieci. Rok 59. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:09 Ja pamietam zegarek od chrzestnego, był piekny a jak wyglądała moja reka tak przystrojona, napatrzec sie nie mogłam. Poza tym pamietam całe mnóstwo słodyczy od Wedla ( to był rarytas) Ale najwazniejsza była uroczystość w kościele, piekna sukienka -krótka i włosy specjalnie na ten dzień zakręcone i uczesane przez fachowca (fryzjerkę - ciocię). Było wspaniale. Uroczyscie i ja -jak krolewna. Było rok 1966. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:08 Zegarek, Wostok, ale 17 kamieni !!!!! Rok 1972. A za pieniążki z kopert i dołożone w październiku ze sprzedaży kasztanów, na wiosnę 1973 sąsiedzi "załatwili" dla mnie w Bydgoszczy rower składany "Czajka" i przywieźli pociągiem z dwoma przesiadkami 150 km !!!!! A chciałem kolarzówkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianda Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.icpnet.pl 27.05.07, 22:41 91 rok --> aparat fotograficzny fuji - color ;) - babcia --> konsolkę z grami - wujeństwo --> biały zegarek, którego przy malowaniu posiało ;/ - babcia --> troszynkę kasy, oddanej rodzicom --> dużo, dużo kartek, --> bursztynowy rózaniec co ciekawe... dla mnie ważne było spotkanie pokomunijne z innymi ludkami. Świadomość że to moje święto. Na prezenty prawie nie zwracałam uwagi :) Piękne dziękuję z szerokim uśmiechem i bez faworyzowania (jak to obecnie jest) tego co dał najwięcej ;/ Mój chrzesniak, komunia 2008: --> kupa siana --> rower-wypas góral --> telewizor (8- latkowi!!!!????) --> mp4 --> komórkę z aparatem fot. --> itd... (komputer już ma ;) ) to są rzeczy, które wypakował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupek Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.ists.pl 27.05.07, 20:25 zepsuty zegarek od chrzestnych a pieniadze zabrali rodzice i do dzis ich nie dostalem a komunie mialem 25 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Adapter Bambino i płyte Szczepanika IP: *.c9.msk.pl 16.05.07, 11:47 I jeszcze pralinki i krówki . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenne Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 16.05.07, 14:02 86' Nieśmiertelny zestaw w kolorze błękitnym, nie działało nic ku mojej rozpaczy. Kolczyki, pierścionek i łańcuszek z medalikiem. Jeansy i granatową bluzę firmy Montana, czadowe, wieczorem się w to przebrałam :D Sporo kasy. 3 razy byłam na lodach z przyjaciółką, która przez całą komunię się do mnie nie odzywała bo była zazdrosna o moją sukienkę. No ale na lody poszłyśmy :D Potem kasę zarekwirowała mi mama, wiem że część poszła na prezent dla mojej kuzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiekowy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 82.146.248.* 18.05.07, 22:29 60 lat temu,mama upiekła sernik> Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek59 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 19.05.07, 07:10 Z racji roku urodzenia moja komunia to dosc odlegly czas bylo to bowiem 52 lata temu.Pomimo tego minionego czasu dzien ten pamietam dokladnie.Bylo cieplo a raczej b. cieplo-gdy kleczelismu do zdjecie to nasza zabawa bylo wyginanie swiecy w dosc ciekawe ksztalty.Potem zawiodli nas parami do szkoly gdzie czekalo sniadanie: kromki, bulki drozdzowej z pieca/nie z piekarni/smarowane maslem, od krowy/nie z kostki/i K A K A O.Mniam mniam.Potem dostalismy obrazki i do domu.No wiec na komunie dostalem:medalik srebrny z M.B.Czestochowska od chrzestnego.Tabliczke czekolady od chrzestnej.Po obiedzie,rodzice z dziadkami i zaproszonymi ,siedli na kocu pod jablonia, a ja?A ja dwie krowy na lancuch i poszedlem ich pasc na rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
od_ucha_do_ucha Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 16:58 mój pierwszy radiomagnetofon "kasprzak" :) mam jeszcze w piwnicy...eh te sentymenta:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 20:17 Zegarek li i jedynie, marki nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 21:06 ja też "kasprzaka" - fabrycznie zepsutego <lol> i zegarek elktroniczny, z którego nie omieszkał natychmiast wylatać teleskop... Odpowiedz Link Zgłoś
irazone Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 23:36 wrotki- obie z siostrą (obie komunistki) w bałych kiecach jeździłyśmy na wrotkach dookoła domu szczęsliwe jak diabli poza tym zegarek,kalkulator i dlugopis-taki zestaw. jak dziś pamiętam,a to było prawie 20 lat temu. i monetę srebrną z papieżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.skranetcan.pl 11.05.07, 21:04 Rower, piękną ciemnoczerwoną tzw. damkę, zegarek (ruski), pierścionek i łańcuszek złoty, pióro Parker (w tamtych czasach!)- mam do dziś, choć nie pisze. Po tylu latach ma prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volkania Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 08:48 sory zolza w ktorym roku mialas Komunie ? ja 12.05 1991 rok byly kolczyki ,pierscionek i lancuszek ( wszystko zlote) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:19 Na komunię dostałem ruską gierkę elektroniczną (taki prostokącik z ekranikiem), 10$ od chrzestnej i 100000(starych złotych) od chrzestnego, czekoladę, zegarek elektroniczny i dalej nie pamiętam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cav Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:27 Telewizor. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greta Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 11.05.07, 21:31 Elektroniczny zegarek z bajerancką Myszką Miki. Nikt takiego nie miał i wszyscy mi zazdrościli. A cieszyłam się jak wariatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinn Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.rybnet.pl 11.05.07, 21:40 oczywiscie rower. jeszcze komplecik od starej cioci: biały długopis, który chyba nie pisał, biały zegarek, który nie działał i biały kalkulator, który działał przez chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 21:44 niee no, ten komplet to już klasyk :D Odpowiedz Link Zgłoś
utka2 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 22:31 hej, ja też go miałam. Ani toto nie działao, ani nie pisało. Roweru nie dostałam, do "odziedziczyłam" po siostrze. To też był PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:10 Damski zegarek dostałem od kszestnej. Przez kilka dni wmawiali mi, że to jest prawdziwy, męski tylko w wersji na cieńką rękę :) Potem odpuścili i przyznali mi rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.05.07, 13:39 Pamiętam te komplety, było pełno tego badziewia na rynkach i tzw. manhattanach, kolorowe i białe, dla dziewczynek też komplety z kolczykami :D Odpowiedz Link Zgłoś
irazone Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 23:37 Gość portalu: kinn napisał(a): > oczywiscie rower. jeszcze komplecik od starej cioci: biały długopis, który chyb > a > nie pisał, biały zegarek, który nie działał i biały kalkulator, który działał > przez chwilę. o właśnie-też ten biały zestaw miałam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka :) 18.05.07, 00:00 Pamiętam te gierki :) Młodsza siostra kupiła sobie taką ze swoich komunijnych pieniędzy i jeszcze na rower jej starczyło :) Ja o wiele skromniej - Encyklopedię Laurousse'a, ruski budzik dziecięcy (bardzo go lubiłam), i chyba właśnie na komunię zestaw walkie-talkie. Pieniędzy bardzo malutko. Rok 1989 (pamiętam - wybory wtedy były - w komunijnej sukience wrzucałam karty do głosowania w pierwszych wolnych wyborach prezydenckich - o ile dobrze pamiętam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:02 To były wybory do sejmu tzw. kontraktowego. 4 VI 1989 (dwa tygodnie później była II tura). Właściwie tego dnia skończył się PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cytryna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.cable.ubr08.croy.blueyonder.co.uk 11.05.07, 23:47 - Piekne wydanie "Pana Tadeusza" w bialej oprawie, sztuk 2 z czego jedna zostala pozniej wymieniona na "7 wiekow malarstwa Europejskiego", ktore pozyczylam kolezance na wieczne oddanie - jak sie okazalo... - Srebrny krzyzyk, zegarek i pierscionek (pierscionek byl sliczny, ale za duzy i zgubilam u babci w ogrodku) - Szkatulke z kluczykiem na skarby - rewelacja - 14 tys zlotych polskich, ktore zapewne na cos wydalam, ale nie pamietam na co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krucjusz Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:50 A nie przypadkiem 14 milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cytryna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.cable.ubr08.croy.blueyonder.co.uk 12.05.07, 00:47 Stanowczo tysiecy... to byl rok (chyba) 1984. Ach a po komunii i obiedzie i czesci oficjalnej poszlismy z kuzynami na wesole miasteczko. Takie z karuzela lancuchowa :) po 3 przejazdach bylam podobno zupelnie zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 11.05.07, 23:59 Trochę forsy, tzn.4500 zł, a to był rok 1977.Moje koleżanki to dostały po 20.000 zł. Z tej forsy starsi kupili mi parę ciuszków, których nie chciałam nosić. Dodatkowo złoty łańcuszek z medalikiem. Ze względu na to,że był zbyt drogi i delikatny, nosiła go tylko mama. 3 lata poźniej ojciec go sprzedał, bo nie mielismy co do gara włożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
utka2 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 10:37 aha - kase też, ale nie wiem ile, bo rodzice kupili mi za to ..... półkotapczan i dywan. Ale byłam na nich wściekła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:34 W 1977 roku aystent na uczelni zarabiał niewiele ponad 3 tysiące zł (akurat mam przed sobą dokumenty takiej osoby). Pytam z czystej ciekawości: gdzie to było tak dobrze, że prezentem mogło być kilka pensji? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 10:53 Rok 1988, trzy tygodnie po weselu siostry, więc przyjęcie i prezenty nie były zbyt wystawne ;-) Pamiętam złote kolczyki - bardzo ładne, ale nie lubię żółtego złota :-( czekoladki czechosłowackie od chrzestnej i ileś tam tysięcy złotych - nie pomnę ile dokładnie, ale w porównaniu z koleżankami niewiele. Rower miałam już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 14:11 Dwa zegarki: w jednym ośka poszła przy zabawie w chowanego, a w drugim podczas gry w piłkę. 250 złotych - cukiernia była moja! Białą parasolkę - nigdy jej nie nosiłam, bo przepuszczała wodę. A pod wieczór tego upojnego dnia utopiłam jeden biały pantofelek komunijny (przywieziony po znajomości i spod lady z samego miasta wojewódzkiego!) w bagienku podczas próby wyrwania jakiegoś ozdobnego zielska. O wyglądzie komunijnej kreacji nie wspomnę. Mama nie zdierżyła i wrzepiła mi co nieco. No ale to były niewłaściwe głeboko komusze czasy i można było dziecku spuścić manto :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hania261 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 21:00 Zegarek marki Czajka, sluzyl mi bardzo dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
roto [...] 12.05.07, 21:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Po łbie i kopa w dupę 12.05.07, 21:45 genialny prezent, w sam raz dla ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roto [...] IP: *.attu.pl 12.05.07, 22:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Aha, zapomniałem o bejsbolu 13.05.07, 19:35 Użytkownik "roto" powinien dostać jakiegoś bana czy coś panie Admin. :/ To kolejny wątek, w którym w/w przyprawia mnie o mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 22:36 komuniowałam się 14 lat temu. dostałam aparat fotograficzny (Chrzestna), minisyntezator (Chrzestny), kolczyki złote (przyjaciółka rodziny), zegarek (Rodzice), łańcuszek złoty (Babcia), dżojstik taki wypasiony do mojego commodore :D (Siora), więcej grzechów nie pamiętam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaginiony Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.informel.pl 13.05.07, 08:35 Aparat fotograficzny marki Ami , nawet później zrobiłem nim parę zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolewna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 62.233.224.* 13.05.07, 21:19 Ja zostałam komunistką w 1992 r. Dostałam: pierwszy w mojej rodzinie aparat fotograficzny na baterie z wbudowaną lampą błyskową, złoty łańcuszek i pierścionek, pozłacany ruski zegarek, album o Jasnej Górze i 1,5 mln zł :) z czego następnego dnia pobiegłam do pobliskiego sklepu z rtv i kupiłam sobie najtańsze organy za 89 tys. zł :) Wszyscy w mojej klasie dostawali wtedy rowery bmx. Odpowiedz Link Zgłoś
cutsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:05 Kilka łańcuszków od rodziny, zawsze się bałam, że je zgubiłam, a okazało się, że mama je schowała. Dwie Biblie, ryngraf od chrzestnej. -- "The Darkness around me... Shores of the Solar sea..." Odpowiedz Link Zgłoś
mosaca Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:20 Ja dostalam piornik taki brzydki zielony od chrzestnego i zegarek ,ktory babcia zdjela z reki jak sie dowiedziala ze nie dostalam ,wiecej nie pamietam pewnie cosik bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
kelly1981 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 23:07 Ja dostałam dwa zegarki, jeden klasyczny "do nakręcania", a drugi elektroniczny, z melodyjkami, bodajże ruski. Oprócz tego złote kolczyki i pierścionek od chrzestnego, "załatwiane" gdzieś na boku. no i "Biblię w obrazkach dla najmłodszych". Pamiętam, że brat dostał rower, żółtego "Pelikana". Odpowiedz Link Zgłoś
agash4 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 16.05.07, 19:35 magnetofon Kapral, lokowke do wlosow, jakas dziwna zbyt kolorowa sukienke - od chrzestnej, dziadek dal 5000 zl, babcia radio tranzystorowe, chrzestny 8000 zl, byla mirinda, pepsi ... byl rok 82. Odpowiedz Link Zgłoś
mona817 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:20 Szwajcarki zagarez pozłacany, w którym natychmiast skasowałam szybę jadąc na rowerze koło muru z cegiel, więc przez ostatnie 20 lat nosigo moja matka :) Kolczyki, pierścionki i oczywiście wspomniane już komplety (zegarek, długopis, kalkulator) - biały i różowy - i co dziwne obydwa działały dłuuugo i bez usterek. Może dlatego, że za moich czasów były przyworzone "z zachodu" :D A teraz HIT mój facet dostał kupiony przez rodziców za zebrane na komunie pieniądze komplet łazienkowy. Taki badziew z lustrem, półką itp. Cudo! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.aster.pl 13.05.07, 23:51 z tych komplecikow sikor długopis i kalkulator ja dostałem tylko kalkulator,w dodatku uzywany,zegarek z 7 melodyjkami radyjko nawet fajne,oczywiscie starsi pitaki przejeli ,na co wydali to nie pamietam moze tez jakis kolmplet łazienkowy hehe,ale najfajniejsze było to ze wuja dał pokerowac poldalem na kolanach,a i na religie zaczełem chodzic na tydzien czy dwa przed komunia takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aksel Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.05.07, 00:21 Komunia w 87 r. od chrzestnej zegarek elektroniczny z 8 melodyjkami (niektórzy mieli 16) i książeczkę PKO z 5 000 tys. Od babci książkę "Podróże Guliwera" z dedykacją " z okazji komunii i zbilżających się urodzin" do dzis śmiejemy się z mamą że się babcia wykosztowała:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniabe13 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 00:21 Ruski zegarek chyba Łucz, piłkę, materac dmuchany, komplet do kometki, piłkę i złoty łańcuszek z medalikiem. Byłam bardzo zadowolona :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawnuta Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 09:54 Komunia 1972. Boże to 35 lat temu. Zegarek oczywiście CCCP, Ksiegę baśni no i oczywiście aparat foto "Smiena" Zegarek nadal na chodzie /schowany jako bardzo ale to bardzo cenna pamiątka bo od TATY/, baśnie gdzieś wcieło a aparat ostatnio sprawdzałem i o dziwo działa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 10:26 Zegarek Łucz od babci, zegarek Czajka od chrzestnej. 5 tysięcy z Chopinem od chrestnego (najwyższy nominał był to w 1984). Zegarki miałam długo, ale oba już zaginęły w pomroce dziejów, 5 tys zagarnęła matka i tyle ich widziałam. Moja komunia była fatalna - po primo miałam pożółkłą sukienkę po starszej szczuplejszej siostrze i piła niemiłosiernie pod pachami - z tego powodu odmówiłam chodzenia na biały tydzień. Nie dało rady stać inaczej niż z opuszczonymi ramionami - wtedy też piła ale mniej, za to trzymanie rąk złożonych na wysokości mostka było niemożliwe. Matka twardo twierdziła, że sukienka jest dobra i przesadzam, ja miałam krwawe wybroczyny pod pachami. Secundo - nigdy nie miałam dostępu do owych 5 tysięcy i każda próba ich odzyskania kończyła się awanturą. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 18.05.07, 00:05 Cmienki są żywotne. Zenity też - mamy taki do dzisiaj w rodzinie, a był kupiony dłuuuugo przed moją komunią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBEZNANY Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 87.204.99.* 14.05.07, 10:28 KASĘ (TYSIACZKI Z KOPERNIKIEM :) )I ZEGAREK MARKI RAKIETA - MIAŁ PODWÓJNY DATOWNIK: DZIEŃ TYGODNIA I DZIEŃ MIESIĄCA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 10:31 W moich czasach (początek lat '80) standardowym prezentem na I Komunię był zegarek. Ale ja zegarek już miałem, dostałem od dziadka gdy rozpoczynałem podstawówkę (był to radziecki Poljot). Szczerze mówiąc, to nie pamiętam nawet, co dostałem na I Komunię. W mojej rodzinie nie przywiązywało się nigdy wagi do zewnętrznej oprawy tego typu uroczystości, nigdy nie było wystawnych przyjęć i drogich prezentów. I bardzo się z tego cieszę. Moim zdaniem prezenty pierwszokomunijne, podobnie jak wystawne przyjęcia z tej okazji, to zaprzeczenie właściwego sensu tej uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midnight Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 80.51.166.* 14.05.07, 10:56 a ja nie dostałam ani kompletu z zegarkiem ani samego zegarka Byłam strasznie zawiedziona bo wszystkie dziewczynki w szkole miały - białe albo różowe Za to dostałam od chrzestnej adapter i starsi mieli z głowy wymyślanie prezentów przez parę lat - wiadomo było, że trzeba kupić nowy winyl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:03 dostałam oczywiście rower od rodziców, komplet zegarek, kalkulator i długopis, od chrzestnej złoty pierścionek, którego nawet teraz nie mogę założyć bo spada mi nawet z kciuka. Dostałam tez piękny delikatny złoty łańcuszek, który oczywiście zgubiłam niedługo po komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the same Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.smstv.pl 14.05.07, 23:25 yabol428 napisał: > W moich czasach (początek lat '80) standardowym prezentem na I Komunię był > zegarek. Ale ja zegarek już miałem, dostałem od dziadka gdy rozpoczynałem > podstawówkę (był to radziecki Poljot). Szczerze mówiąc, to nie pamiętam nawet, > co dostałem na I Komunię. W mojej rodzinie nie przywiązywało się nigdy wagi do > zewnętrznej oprawy tego typu uroczystości, nigdy nie było wystawnych przyjęć i > drogich prezentów. I bardzo się z tego cieszę. Moim zdaniem prezenty > pierwszokomunijne, podobnie jak wystawne przyjęcia z tej okazji, to zaprzeczeni > e > właściwego sensu tej uroczystości. U mnie to samo, tylko zegarek. Ledwo co człek to pamięta. Zaś co do uroczystości rodzinnych to hucznie aż nadto obchodzono imieniny, wiadomo, ciocie i wujki z tymi ich ciastami i suto zastawionymi stołami, dziś raczej nie te lata, słone paluszki, mniej alkoholu, zawsze asekuracja w osobie trzeźwego 18-latka:) Eh, tak jak w nutę "u cioci na imieninach" czego nie znosiłem i do dziś ich nie obchodzę, tylko urodziny. To zasługa tego, że z kolegami Ślązakami zawsze obchodziliśmy tylko geburstagi. Tak mam do dziś, ale zaproszeniem na cudze "ymenyny" nie pogardzę;) Ot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.globalconnect.pl 14.05.07, 16:02 rolki złoty łańcuszek i pierścionek do kompletu jakąs gotówkę a zegarka ani roweru nie dostałam... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
f_a_k_y Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 20:23 1978 rok. zegarek zaria - radziecki oczywiscie , radyjko newa - tez radzieckie , rower wigry 3 , 1500 zl . zostaly tylko zdjecia.ale ten czas szybko leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisak Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:04 Komunia w połowie lat 70-tych, dostałem radziecki aparat fot. "Smiena Symbol" - kilka zdjęć nawet wyszło, szybko się zepsuł, trochę pieniędzy. Najbardziej jednak zapamiętałem rodzinny zjazd, gości, piękną pogodę, maszerowanie po południu raz jeszcze do kościoła po obrazek i na nabożeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elartnet.pl 21.05.07, 02:39 złoty łańcuszek, ale brzydki był okropnie, wszystkie tomy Ani z z Zielonego Wzgórza od cioci(z tego się cieszylam:)i trochę pieniędzy, które rodzice zabrali. Rok '90. Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 13:38 Ja też dostałam ten wielokrotnie wspominany zestaw:długopis, zegarek,kalkulator- tyle że w wersji białej i czarnej., jakąś kasiorę, łańcuszek, książkę uzywaną od kuzynki, słodycze i złote kolczyki. Tego samego dnia miałam przebite uszy a dokonała tego moja ciocia (wtedy była pod wpływem alkoholu, ale dopiero po fakcie się zorientowałam). Jednak zrobiła to mega precyzyjnie, może dzięki temu , że się znieczuliła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kara_b Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 14:02 ja hitowego zestawu nie dostałam( pół klasy miało),dlatego już po wszystkim mama mi sama kupiła,ale tylko zegarek i było git ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpa w czerwonym Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 158.75.35.* 15.05.07, 15:27 To były czasy- rok 76. Dostałam encyklopedię od chrzestnej, złoty łańcuszek z krzyżykiem z Jugosławii. Rower i zegarek miałam już wcześniej. j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hexe Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.icpnet.pl 15.05.07, 16:09 Do komunii przystępowałam w 1982 r., w czasach największych problemów z kupnem czegokolwiek. Chrzestnemu nie udało się kupić (załatwić) roweru i dostałam jego równowartość. Chrzestna, straszliwa sknera, dała mi bombonierkę, którą prawie natychmiast skonsumował jej synalek (nie wiem, może miał takie zalecenie), pozostali goście dawali pieniądze z przyczyn opisanych powyżej. Uzbierała się dość duża suma, za którą po roku ojciec kupił mi w DDR rower (bardzo wypasiony jak na tamte czasy, miał lakier metalic!) i elektroniczny zegarek (czerwony , bardzo mi sie podobał). Z przyjęcia komunijnego pamiętam, że wspomniany syn chrzestnej, walnął mi czymś w szklankę z oranżadą w momencie, jak piłam. Na szczęście, mimo, iż szklanka sie zbiła, nie rozcięła mi ust. Poza tym (to już wiem z opowieści mamy), zaprzyjaźniony ksiądz, który był gościem, poważnie nadużył alkoholu, ruszył w tany z moją chrzestną, która zawisła mu na szyi, a bardzo pobożny wujek, widząc to, powtarzał jak mantrę: "księdzu nie wypada". Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 16:33 Ogromny bukiet czerwonych róż (żeńska część osiedla ze trzy razy umarła z zazdrości :-) i zegarek. Zegarek z mety uległ destrukcji, trzymalam go jednak niczym bezcenny skarb - dopiero po latach dotarlo do mnie, ze złoty kolor nie oznacza ZŁOTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nel Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.05.07, 17:47 kasę Odpowiedz Link Zgłoś
minstrelboy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 17:49 A ja zegarek elektroniczny z melodyjkami, ale niestety.... damski. Wstyd jak beret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.streamcn.pl 15.05.07, 18:13 ja szanowany komputer w tamtych latach c64 i jakies tam bzdety zegarek ktory tydzien pozniej sprzedalem:)a tak to nie pamietam za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.rybnet.pl 15.05.07, 18:27 Zegarek, aparat fotograficzny, złoty łańcuszek z medalikiem -nigdy nie noszony, złote kolczyki +jaka kasa - roweru nie dorobiłam sie do dzisiaj;) Odpowiedz Link Zgłoś