Dodaj do ulubionych

co dostaliście na pierwszą komunię?

11.05.07, 15:16
Ja - zegarek (radziecki Wostok, 15 kamieni), piłkę "biedronkę" i małą
encyklopedię powszechną (tzw. a - zetkę). tak się do niej później
przyzwyczaiłem, że używałem jej nawet po zmianach politycznych...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:20
      szczerze mówiąc to nawet nie pamiętam, ale nie jestem z pokolenia laptopów,
      komórek, talonów na operacje plastyczne itp.
      Pewnie dostałam coś w rodzaju zegarka, encykopedii czy co tam się dawało 20 lat
      temu :)

pozdrawiam
      • Gość: jaija Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.05.07, 16:53
        Biblię w obrazkach dla najmłodszych, o której marzyłam (sic!), poza tym 10 gum
        balonowych Donald (byłam wniebowzięta), medalik z Matką Boską, różaniec z
        perełek (sztucznych, oczywiście), ale to chyba przed. Poza tym chrzestni
        obiecali mi rower - kupili rok później, bo nie było w hurtowniach (wszak to
        były czasy PRL-u). Muszę przyznać, że zależało mi przede wszystkim na Biblii.
        Reszta była radosną niespodzianką.
        • Gość: mutant ja TEŻ biblie w obrazkach IP: *.telprojekt.pl 15.05.07, 19:06
          Kenneth N. Taylor - taka sama masz?

moze dostalismy od tej samej osoby ...
          • Gość: inne Szelki do spodni oraz latarke na płaską baterie IP: *.c9.msk.pl 16.05.07, 14:56
            Kamyczki i prince polo .
        • Gość: x Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:37
          Piękną skórzaną teczkę (miałam ja jeszcze na studiach) i chyba medalik. Był
          spacer w lesie, paru gości i było super. Przyjęcia nie pamiętam, był to chyba
          wykwintniejszy obiad. Pamiętam najbardziej chwile w kosciele i zdjęcie przed
          kjościołem wszystkich dzieci. Rok 59.
          • Gość: Ewa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:09
            Ja pamietam zegarek od chrzestnego, był piekny a jak wyglądała moja reka tak
            przystrojona, napatrzec sie nie mogłam. Poza tym pamietam całe mnóstwo słodyczy
            od Wedla ( to był rarytas) Ale najwazniejsza była uroczystość w kościele,
            piekna sukienka -krótka i włosy specjalnie na ten dzień zakręcone i uczesane
            przez fachowca (fryzjerkę - ciocię). Było wspaniale. Uroczyscie i ja -jak
            krolewna. Było rok 1966.
            • Gość: piotr Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:08
              Zegarek, Wostok, ale 17 kamieni !!!!! Rok 1972. A za pieniążki z kopert i
              dołożone w październiku ze sprzedaży kasztanów, na wiosnę 1973
              sąsiedzi "załatwili" dla mnie w Bydgoszczy rower składany "Czajka" i przywieźli
              pociągiem z dwoma przesiadkami 150 km !!!!! A chciałem kolarzówkę....
          • Gość: dianda Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.icpnet.pl 27.05.07, 22:41
            91 rok

--> aparat fotograficzny fuji - color ;) - babcia
            --> konsolkę z grami - wujeństwo
            --> biały zegarek, którego przy malowaniu posiało ;/ - babcia
            --> troszynkę kasy, oddanej rodzicom
            --> dużo, dużo kartek,
            --> bursztynowy rózaniec

co ciekawe... dla mnie ważne było spotkanie pokomunijne z innymi ludkami.
            Świadomość że to moje święto. Na prezenty prawie nie zwracałam uwagi :)
            Piękne dziękuję z szerokim uśmiechem i bez faworyzowania (jak to obecnie jest)
            tego co dał najwięcej ;/

Mój chrzesniak, komunia 2008:
            --> kupa siana
            --> rower-wypas góral
            --> telewizor (8- latkowi!!!!????)
            --> mp4
            --> komórkę z aparatem fot.
            --> itd...
            (komputer już ma ;) )
            to są rzeczy, które wypakował...
        • Gość: lupek Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.ists.pl 27.05.07, 20:25
          zepsuty zegarek od chrzestnych a pieniadze zabrali rodzice i do dzis ich nie
          dostalem a komunie mialem 25 lat temu.
      • Gość: oli Adapter Bambino i płyte Szczepanika IP: *.c9.msk.pl 16.05.07, 11:47
        I jeszcze pralinki i krówki .
      • dalenne Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 16.05.07, 14:02
        86'
        Nieśmiertelny zestaw w kolorze błękitnym, nie działało nic ku mojej rozpaczy.
        Kolczyki, pierścionek i łańcuszek z medalikiem.
        Jeansy i granatową bluzę firmy Montana, czadowe, wieczorem się w to
        przebrałam :D
        Sporo kasy. 3 razy byłam na lodach z przyjaciółką, która przez całą komunię się
        do mnie nie odzywała bo była zazdrosna o moją sukienkę. No ale na lody
        poszłyśmy :D

Potem kasę zarekwirowała mi mama, wiem że część poszła na prezent dla mojej
        kuzynki.
      • Gość: wiekowy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 82.146.248.* 18.05.07, 22:29
        60 lat temu,mama upiekła sernik>
      • szczurek59 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 19.05.07, 07:10
        Z racji roku urodzenia moja komunia to dosc odlegly czas bylo to bowiem 52 lata
        temu.Pomimo tego minionego czasu dzien ten pamietam dokladnie.Bylo cieplo a
        raczej b. cieplo-gdy kleczelismu do zdjecie to nasza zabawa bylo wyginanie
        swiecy w dosc ciekawe ksztalty.Potem zawiodli nas parami do szkoly gdzie czekalo
        sniadanie: kromki, bulki drozdzowej z pieca/nie z piekarni/smarowane maslem, od
        krowy/nie z kostki/i K A K A O.Mniam mniam.Potem dostalismy obrazki i do domu.No
        wiec na komunie dostalem:medalik srebrny z M.B.Czestochowska od
        chrzestnego.Tabliczke czekolady od chrzestnej.Po obiedzie,rodzice z dziadkami i
        zaproszonymi ,siedli na kocu pod jablonia, a ja?A ja dwie krowy na lancuch i
        poszedlem ich pasc na rzeka.
    • od_ucha_do_ucha Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 16:58
      mój pierwszy radiomagnetofon "kasprzak" :) mam jeszcze w piwnicy...eh te
      sentymenta:)
      • kochanica-francuza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 20:17
        Zegarek li i jedynie, marki nie pamiętam.
      • thorgal_aegirsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 21:06
        ja też "kasprzaka" - fabrycznie zepsutego <lol> i zegarek elktroniczny,
        z którego nie omieszkał natychmiast wylatać teleskop...
      • irazone Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 23:36
        wrotki- obie z siostrą (obie komunistki) w bałych kiecach jeździłyśmy na
        wrotkach dookoła domu szczęsliwe jak diabli

poza tym zegarek,kalkulator i dlugopis-taki zestaw. jak dziś pamiętam,a to było
        prawie 20 lat temu.
        i monetę srebrną z papieżem.
    • Gość: zołza Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.skranetcan.pl 11.05.07, 21:04
      Rower, piękną ciemnoczerwoną tzw. damkę, zegarek (ruski), pierścionek i
      łańcuszek złoty, pióro Parker (w tamtych czasach!)- mam do dziś, choć nie pisze.
      Po tylu latach ma prawo...
      • Gość: volkania Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 08:48
        sory zolza w ktorym roku mialas Komunie ? ja 12.05 1991 rok byly
        kolczyki ,pierscionek i lancuszek ( wszystko zlote)
    • Gość: misio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:19
      Na komunię dostałem ruską gierkę elektroniczną (taki prostokącik z ekranikiem),
      10$ od chrzestnej i 100000(starych złotych) od chrzestnego, czekoladę, zegarek
      elektroniczny i dalej nie pamiętam.
      :)
      • Gość: cav Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:27
        Telewizor. Bez sensu.
        • Gość: Greta Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.chello.pl 11.05.07, 21:31
          Elektroniczny zegarek z bajerancką Myszką Miki. Nikt takiego nie miał i wszyscy
          mi zazdrościli. A cieszyłam się jak wariatka.
          • Gość: kinn Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.rybnet.pl 11.05.07, 21:40
            oczywiscie rower. jeszcze komplecik od starej cioci: biały długopis, który chyba
            nie pisał, biały zegarek, który nie działał i biały kalkulator, który działał
            przez chwilę.
            • thorgal_aegirsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 21:44
              niee no, ten komplet to już klasyk :D
              • utka2 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 11.05.07, 22:31
                hej, ja też go miałam. Ani toto nie działao, ani nie pisało. Roweru nie
                dostałam, do "odziedziczyłam" po siostrze. To też był PRL
                • Gość: dyzio Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:10
                  Damski zegarek dostałem od kszestnej. Przez kilka dni wmawiali mi, że to jest
                  prawdziwy, męski tylko w wersji na cieńką rękę :)
                  Potem odpuścili i przyznali mi rację.
                • Gość: jaija Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.05.07, 13:39
                  Pamiętam te komplety, było pełno tego badziewia na rynkach i tzw. manhattanach,
                  kolorowe i białe, dla dziewczynek też komplety z kolczykami :D
            • irazone Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 23:37
              Gość portalu: kinn napisał(a):

> oczywiscie rower. jeszcze komplecik od starej cioci: biały długopis, który chyb
              > a
              > nie pisał, biały zegarek, który nie działał i biały kalkulator, który działał
              > przez chwilę.

o właśnie-też ten biały zestaw miałam
      • joanna.syrenka :) 18.05.07, 00:00
        Pamiętam te gierki :) Młodsza siostra kupiła sobie taką ze swoich komunijnych
        pieniędzy i jeszcze na rower jej starczyło :)

Ja o wiele skromniej - Encyklopedię Laurousse'a, ruski budzik dziecięcy (bardzo
        go lubiłam), i chyba właśnie na komunię zestaw walkie-talkie. Pieniędzy bardzo
        malutko.
        Rok 1989 (pamiętam - wybory wtedy były - w komunijnej sukience wrzucałam karty
        do głosowania w pierwszych wolnych wyborach prezydenckich - o ile dobrze pamiętam)
        • Gość: winIO Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:02
          To były wybory do sejmu tzw. kontraktowego. 4 VI 1989 (dwa tygodnie później
          była II tura). Właściwie tego dnia skończył się PRL.
    • Gość: Cytryna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.cable.ubr08.croy.blueyonder.co.uk 11.05.07, 23:47
      - Piekne wydanie "Pana Tadeusza" w bialej oprawie, sztuk 2 z czego jedna zostala
      pozniej wymieniona na "7 wiekow malarstwa Europejskiego", ktore pozyczylam
      kolezance na wieczne oddanie - jak sie okazalo...
      - Srebrny krzyzyk, zegarek i pierscionek (pierscionek byl sliczny, ale za duzy i
      zgubilam u babci w ogrodku)
      - Szkatulke z kluczykiem na skarby - rewelacja
      - 14 tys zlotych polskich, ktore zapewne na cos wydalam, ale nie pamietam na co
      • Gość: krucjusz Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:50
        A nie przypadkiem 14 milionów?
        • Gość: Cytryna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.cable.ubr08.croy.blueyonder.co.uk 12.05.07, 00:47
          Stanowczo tysiecy... to byl rok (chyba) 1984. Ach a po komunii i obiedzie i
          czesci oficjalnej poszlismy z kuzynami na wesole miasteczko. Takie z karuzela
          lancuchowa :) po 3 przejazdach bylam podobno zupelnie zielona.
    • Gość: kot Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 11.05.07, 23:59
      Trochę forsy, tzn.4500 zł, a to był rok 1977.Moje koleżanki to dostały po 20.000
      zł. Z tej forsy starsi kupili mi parę ciuszków, których nie chciałam nosić.
      Dodatkowo złoty łańcuszek z medalikiem. Ze względu na to,że był zbyt drogi i
      delikatny, nosiła go tylko mama. 3 lata poźniej ojciec go sprzedał, bo nie
      mielismy co do gara włożyć...
      • utka2 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 10:37
        aha - kase też, ale nie wiem ile, bo rodzice kupili mi za to ..... półkotapczan
        i dywan. Ale byłam na nich wściekła
      • Gość: Dociekliwa Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:34
        W 1977 roku aystent na uczelni zarabiał niewiele ponad 3 tysiące zł (akurat mam
        przed sobą dokumenty takiej osoby). Pytam z czystej ciekawości: gdzie to było
        tak dobrze, że prezentem mogło być kilka pensji?
    • ashton Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 10:53
      Rok 1988, trzy tygodnie po weselu siostry, więc przyjęcie i prezenty nie były
      zbyt wystawne ;-)
      Pamiętam złote kolczyki - bardzo ładne, ale nie lubię żółtego złota :-(
      czekoladki czechosłowackie od chrzestnej i ileś tam tysięcy złotych - nie pomnę
      ile dokładnie, ale w porównaniu z koleżankami niewiele. Rower miałam już
      wcześniej.
      • ewa9717 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 14:11
        Dwa zegarki: w jednym ośka poszła przy zabawie w chowanego, a w drugim podczas
        gry w piłkę. 250 złotych - cukiernia była moja! Białą parasolkę - nigdy jej nie
        nosiłam, bo przepuszczała wodę. A pod wieczór tego upojnego dnia utopiłam jeden
        biały pantofelek komunijny (przywieziony po znajomości i spod lady z samego
        miasta wojewódzkiego!) w bagienku podczas próby wyrwania jakiegoś ozdobnego
        zielska. O wyglądzie komunijnej kreacji nie wspomnę. Mama nie zdierżyła i
        wrzepiła mi co nieco. No ale to były niewłaściwe głeboko komusze czasy i można
        było dziecku spuścić manto :)))
        • hania261 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 21:00
          Zegarek marki Czajka, sluzyl mi bardzo dlugo.
          • roto [...] 12.05.07, 21:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • kicior99 Re: Po łbie i kopa w dupę 12.05.07, 21:45
              genialny prezent, w sam raz dla ciebie...
              • Gość: roto [...] IP: *.attu.pl 12.05.07, 22:19
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • thorgal_aegirsson Re: Aha, zapomniałem o bejsbolu 13.05.07, 19:35
                  Użytkownik "roto" powinien dostać jakiegoś bana czy coś panie Admin. :/
                  To kolejny wątek, w którym w/w przyprawia mnie o mdłości.
    • ebusia_fam_fatal Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 12.05.07, 22:36
      komuniowałam się 14 lat temu.
      dostałam aparat fotograficzny (Chrzestna), minisyntezator (Chrzestny), kolczyki
      złote (przyjaciółka rodziny), zegarek (Rodzice), łańcuszek złoty (Babcia),
      dżojstik taki wypasiony do mojego commodore :D (Siora), więcej grzechów nie
      pamiętam..
    • Gość: zaginiony Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.informel.pl 13.05.07, 08:35
      Aparat fotograficzny marki Ami , nawet później zrobiłem nim parę zdjęć.
    • Gość: croolewna Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 62.233.224.* 13.05.07, 21:19
      Ja zostałam komunistką w 1992 r. Dostałam: pierwszy w mojej rodzinie aparat
      fotograficzny na baterie z wbudowaną lampą błyskową, złoty łańcuszek i
      pierścionek, pozłacany ruski zegarek, album o Jasnej Górze i 1,5 mln zł :) z
      czego następnego dnia pobiegłam do pobliskiego sklepu z rtv i kupiłam sobie
      najtańsze organy za 89 tys. zł :)

Wszyscy w mojej klasie dostawali wtedy rowery bmx.
      • cutsson Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:05
        Kilka łańcuszków od rodziny, zawsze się bałam, że je zgubiłam, a okazało się, że
        mama je schowała. Dwie Biblie, ryngraf od chrzestnej.

--
        "The Darkness around me...
        Shores of the Solar sea..."
        • mosaca Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:20
          Ja dostalam piornik taki brzydki zielony od chrzestnego i zegarek ,ktory babcia
          zdjela z reki jak sie dowiedziala ze nie dostalam ,wiecej nie pamietam pewnie
          cosik bylo.
          • kelly1981 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 23:07
            Ja dostałam dwa zegarki, jeden klasyczny "do nakręcania", a drugi
            elektroniczny, z melodyjkami, bodajże ruski. Oprócz tego złote kolczyki i
            pierścionek od chrzestnego, "załatwiane" gdzieś na boku. no i "Biblię w
            obrazkach dla najmłodszych".
            Pamiętam, że brat dostał rower, żółtego "Pelikana".
        • agash4 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 16.05.07, 19:35
          magnetofon Kapral, lokowke do wlosow, jakas dziwna zbyt kolorowa sukienke - od
          chrzestnej, dziadek dal 5000 zl, babcia radio tranzystorowe, chrzestny 8000 zl,
          byla mirinda, pepsi ... byl rok 82.
    • mona817 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 13.05.07, 22:20
      Szwajcarki zagarez pozłacany, w którym natychmiast skasowałam szybę jadąc na
      rowerze koło muru z cegiel, więc przez ostatnie 20 lat nosigo moja matka :)
      Kolczyki, pierścionki i oczywiście wspomniane już komplety (zegarek, długopis,
      kalkulator) - biały i różowy - i co dziwne obydwa działały dłuuugo i bez
      usterek. Może dlatego, że za moich czasów były przyworzone "z zachodu" :D

A teraz HIT mój facet dostał kupiony przez rodziców za zebrane na komunie
      pieniądze komplet łazienkowy. Taki badziew z lustrem, półką itp. Cudo! :P
      • Gość: gruby Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.aster.pl 13.05.07, 23:51
        z tych komplecikow sikor długopis i kalkulator ja dostałem tylko kalkulator,w
        dodatku uzywany,zegarek z 7 melodyjkami radyjko nawet fajne,oczywiscie starsi
        pitaki przejeli ,na co wydali to nie pamietam moze tez jakis kolmplet łazienkowy
        hehe,ale najfajniejsze było to ze wuja dał pokerowac poldalem na kolanach,a i na
        religie zaczełem chodzic na tydzien czy dwa przed komunia takie czasy.
    • Gość: aksel Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.05.07, 00:21
      Komunia w 87 r. od chrzestnej zegarek elektroniczny z 8 melodyjkami (niektórzy
      mieli 16) i książeczkę PKO z 5 000 tys. Od babci książkę "Podróże Guliwera" z
      dedykacją " z okazji komunii i zbilżających się urodzin" do dzis śmiejemy się z
      mamą że się babcia wykosztowała:)
    • aniabe13 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 00:21
      Ruski zegarek chyba Łucz, piłkę, materac dmuchany, komplet do kometki, piłkę i
      złoty łańcuszek z medalikiem. Byłam bardzo zadowolona :-)
      • Gość: jawnuta Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 09:54
        Komunia 1972.
        Boże to 35 lat temu.
        Zegarek oczywiście CCCP, Ksiegę baśni no i oczywiście aparat foto "Smiena"
        Zegarek nadal na chodzie /schowany jako bardzo ale to bardzo cenna pamiątka bo
        od TATY/, baśnie gdzieś wcieło a aparat ostatnio sprawdzałem i o dziwo działa.
        • ewosia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 10:26
          Zegarek Łucz od babci, zegarek Czajka od chrzestnej. 5 tysięcy z Chopinem od
          chrestnego (najwyższy nominał był to w 1984). Zegarki miałam długo, ale oba już
          zaginęły w pomroce dziejów, 5 tys zagarnęła matka i tyle ich widziałam.
          Moja komunia była fatalna - po primo miałam pożółkłą sukienkę po starszej
          szczuplejszej siostrze i piła niemiłosiernie pod pachami - z tego powodu
          odmówiłam chodzenia na biały tydzień. Nie dało rady stać inaczej niż z
          opuszczonymi ramionami - wtedy też piła ale mniej, za to trzymanie rąk
          złożonych na wysokości mostka było niemożliwe. Matka twardo twierdziła, że
          sukienka jest dobra i przesadzam, ja miałam krwawe wybroczyny pod pachami.
          Secundo - nigdy nie miałam dostępu do owych 5 tysięcy i każda próba ich
          odzyskania kończyła się awanturą.
        • joanna.syrenka Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 18.05.07, 00:05
          Cmienki są żywotne.
          Zenity też - mamy taki do dzisiaj w rodzinie, a był kupiony dłuuuugo przed moją
          komunią :)
    • Gość: OBEZNANY Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 87.204.99.* 14.05.07, 10:28
      KASĘ (TYSIACZKI Z KOPERNIKIEM :) )I ZEGAREK MARKI RAKIETA - MIAŁ PODWÓJNY
      DATOWNIK: DZIEŃ TYGODNIA I DZIEŃ MIESIĄCA!!!
    • yabol428 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 10:31
      W moich czasach (początek lat '80) standardowym prezentem na I Komunię był
      zegarek. Ale ja zegarek już miałem, dostałem od dziadka gdy rozpoczynałem
      podstawówkę (był to radziecki Poljot). Szczerze mówiąc, to nie pamiętam nawet,
      co dostałem na I Komunię. W mojej rodzinie nie przywiązywało się nigdy wagi do
      zewnętrznej oprawy tego typu uroczystości, nigdy nie było wystawnych przyjęć i
      drogich prezentów. I bardzo się z tego cieszę. Moim zdaniem prezenty
      pierwszokomunijne, podobnie jak wystawne przyjęcia z tej okazji, to zaprzeczenie
      właściwego sensu tej uroczystości.
      • Gość: midnight Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 80.51.166.* 14.05.07, 10:56
        a ja nie dostałam ani kompletu z zegarkiem ani samego zegarka Byłam strasznie
        zawiedziona bo wszystkie dziewczynki w szkole miały - białe albo różowe Za to
        dostałam od chrzestnej adapter i starsi mieli z głowy wymyślanie prezentów
        przez parę lat - wiadomo było, że trzeba kupić nowy winyl :)
        • Gość: agula Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:03
          dostałam oczywiście rower od rodziców, komplet zegarek, kalkulator i długopis,
          od chrzestnej złoty pierścionek, którego nawet teraz nie mogę założyć bo spada
          mi nawet z kciuka. Dostałam tez piękny delikatny złoty łańcuszek, który
          oczywiście zgubiłam niedługo po komunii.
      • Gość: the same Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.smstv.pl 14.05.07, 23:25
        yabol428 napisał:

> W moich czasach (początek lat '80) standardowym prezentem na I Komunię był
        > zegarek. Ale ja zegarek już miałem, dostałem od dziadka gdy rozpoczynałem
        > podstawówkę (był to radziecki Poljot). Szczerze mówiąc, to nie pamiętam nawet,
        > co dostałem na I Komunię. W mojej rodzinie nie przywiązywało się nigdy wagi do
        > zewnętrznej oprawy tego typu uroczystości, nigdy nie było wystawnych przyjęć i
        > drogich prezentów. I bardzo się z tego cieszę. Moim zdaniem prezenty
        > pierwszokomunijne, podobnie jak wystawne przyjęcia z tej okazji, to zaprzeczeni
        > e
        > właściwego sensu tej uroczystości.

U mnie to samo, tylko zegarek. Ledwo co człek to pamięta. Zaś co do uroczystości
        rodzinnych to hucznie aż nadto obchodzono imieniny, wiadomo, ciocie i wujki z
        tymi ich ciastami i suto zastawionymi stołami, dziś raczej nie te lata, słone
        paluszki, mniej alkoholu, zawsze asekuracja w osobie trzeźwego 18-latka:)
        Eh, tak jak w nutę "u cioci na imieninach" czego nie znosiłem i do dziś ich nie
        obchodzę, tylko urodziny. To zasługa tego, że z kolegami Ślązakami zawsze
        obchodziliśmy tylko geburstagi. Tak mam do dziś, ale zaproszeniem na cudze
        "ymenyny" nie pogardzę;) Ot.
    • Gość: renia Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.globalconnect.pl 14.05.07, 16:02
      rolki
      złoty łańcuszek
      i pierścionek do kompletu
      jakąs gotówkę

a zegarka ani roweru nie dostałam... ;(
    • f_a_k_y Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 14.05.07, 20:23
      1978 rok. zegarek zaria - radziecki oczywiscie , radyjko newa - tez
      radzieckie , rower wigry 3 , 1500 zl .

zostaly tylko zdjecia.ale ten czas szybko leci.
      • Gość: pisak Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:04
        Komunia w połowie lat 70-tych, dostałem radziecki aparat fot. "Smiena Symbol" -
        kilka zdjęć nawet wyszło, szybko się zepsuł, trochę pieniędzy. Najbardziej
        jednak zapamiętałem rodzinny zjazd, gości, piękną pogodę, maszerowanie po
        południu raz jeszcze do kościoła po obrazek i na nabożeństwo.
      • Gość: lola Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.elartnet.pl 21.05.07, 02:39
        złoty łańcuszek, ale brzydki był okropnie, wszystkie tomy Ani z z Zielonego
        Wzgórza od cioci(z tego się cieszylam:)i trochę pieniędzy, które rodzice
        zabrali. Rok '90.
    • penicylina81 Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 13:38
      Ja też dostałam ten wielokrotnie wspominany zestaw:długopis, zegarek,kalkulator-
      tyle że w wersji białej i czarnej., jakąś kasiorę, łańcuszek, książkę uzywaną
      od kuzynki, słodycze i złote kolczyki. Tego samego dnia miałam przebite uszy a
      dokonała tego moja ciocia (wtedy była pod wpływem alkoholu, ale dopiero po
      fakcie się zorientowałam). Jednak zrobiła to mega precyzyjnie, może dzięki
      temu , że się znieczuliła:-)
      • kara_b Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 14:02
        ja hitowego zestawu nie dostałam( pół klasy miało),dlatego już po wszystkim
        mama mi sama kupiła,ale tylko zegarek i było git ;)
    • Gość: małpa w czerwonym Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: 158.75.35.* 15.05.07, 15:27
      To były czasy- rok 76.
      Dostałam encyklopedię od chrzestnej, złoty łańcuszek z krzyżykiem z Jugosławii.
      Rower i zegarek miałam już wcześniej.
      j
    • Gość: hexe Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.icpnet.pl 15.05.07, 16:09
      Do komunii przystępowałam w 1982 r., w czasach największych problemów z kupnem
      czegokolwiek. Chrzestnemu nie udało się kupić (załatwić) roweru i dostałam jego
      równowartość. Chrzestna, straszliwa sknera, dała mi bombonierkę, którą prawie
      natychmiast skonsumował jej synalek (nie wiem, może miał takie zalecenie),
      pozostali goście dawali pieniądze z przyczyn opisanych powyżej. Uzbierała się
      dość duża suma, za którą po roku ojciec kupił mi w DDR rower (bardzo wypasiony
      jak na tamte czasy, miał lakier metalic!) i elektroniczny zegarek (czerwony ,
      bardzo mi sie podobał). Z przyjęcia komunijnego pamiętam, że wspomniany syn
      chrzestnej, walnął mi czymś w szklankę z oranżadą w momencie, jak piłam. Na
      szczęście, mimo, iż szklanka sie zbiła, nie rozcięła mi ust. Poza tym (to już
      wiem z opowieści mamy), zaprzyjaźniony ksiądz, który był gościem, poważnie
      nadużył alkoholu, ruszył w tany z moją chrzestną, która zawisła mu na szyi, a
      bardzo pobożny wujek, widząc to, powtarzał jak mantrę: "księdzu nie wypada".
      • jasmina_tdi Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 16:33
        Ogromny bukiet czerwonych róż (żeńska część osiedla ze trzy razy umarła z
        zazdrości :-) i zegarek. Zegarek z mety uległ destrukcji, trzymalam go jednak
        niczym bezcenny skarb - dopiero po latach dotarlo do mnie, ze złoty kolor nie
        oznacza ZŁOTA.
    • Gość: nel Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.05.07, 17:47
      kasę
    • minstrelboy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? 15.05.07, 17:49
      A ja zegarek elektroniczny z melodyjkami, ale niestety.... damski.

Wstyd jak beret.
    • Gość: siwy Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.streamcn.pl 15.05.07, 18:13
      ja szanowany komputer w tamtych latach c64 i jakies tam bzdety zegarek ktory
      tydzien pozniej sprzedalem:)a tak to nie pamietam za bardzo
    • Gość: plum Re: co dostaliście na pierwszą komunię? IP: *.rybnet.pl 15.05.07, 18:27
      Zegarek, aparat fotograficzny, złoty łańcuszek z medalikiem -nigdy nie noszony,
      złote kolczyki
      +jaka kasa
      - roweru nie dorobiłam sie do dzisiaj;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka