Gość: Belisimonda IP: 213.155.186.* 06.06.03, 17:06 Przeczytaj od przodu i od tyłu: - Zakopane na pokaz. A może znacie więcej takich pokręconych zdanek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piecyk gazowy Re: I od przodu i od tyłu IP: *.visp.energis.pl 06.06.03, 18:06 Dobry pomysł na wątek! Kobyła ma mały bok (zdanie bez sensu ale od końca tak samo). Jeszcze są słowka, np.: kajak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belisimonda Re: I od przodu i od tyłu IP: 213.155.186.* 06.06.03, 18:55 Hehe... Dobre z tą kobyłą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: I od przodu i od tyłu IP: *.visp.energis.pl 07.06.03, 20:43 Kiedyś Słowacki (chyba) czy inny Mickiewicz ;-) napisał wiersz pt. „Raki”. Chyba ze cztery zwrotki. Czytało się i od przodu i od tyłu. Dzieło sztuki. Jakby ktoś miał pod ręką, fajnie by było. Pzdrw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikka_20 Re: I od przodu i od tyłu IP: 213.155.186.* 07.06.03, 21:28 RAKI RAKI Folgujmy paniom nie sobie, ma rada; Miłujmy wiernie nie jest w nich przysada. Godności trzeba nie za nic tu cnota, Miłości pragną nie pragną tu złota. Miłują z serca nie patrzają zdrady, Pilnują prawdy nie kłamają rady. Wiarę uprzejmą nie dar sobie ważą, W miarę nie nazbyt ciągnąć rzemień każą. Wiecznie wam służę nie służę na chwilę, Bezpiecznie wierzcie nierad ja omylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikka_20 Re: I od przodu i od tyłu IP: 213.155.186.* 07.06.03, 21:30 To kochanowskiego tak a propos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: I od przodu i od tyłu IP: *.visp.energis.pl 08.06.03, 13:34 Sorry, ale to chyba nie to. Tamto było Raki (od końca Ikar) i tekst też od końca można było czytać (albo mi się coś wydaje). Tak a propos Nika, skoro jesteś taka dobra i wyszperałaś taki wierszyk jak na zawołanie (nawet jeśli to nie ten), masz może taki tekst (chyba Tuwima, albo Gałczyńskiego) "Co zrobić jak przyjdą goście, a nie ma nic w domu" (taki tytuł albo podobny)? Jest zarąbisty! Ścigam go od dawna (kiedyś w słyszałem w TV) i nie wiem skąd go wziąć. Tym bardziej, że nie jestem pewien co do autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zender Re: I od przodu i od tyłu IP: *.bydgoszcz.agora.pl 08.06.03, 14:23 Co podać do stołu, gdy przyjdą goście, a w domu nic nie ma Świeżo upieczoną indyczkę pokrajać w plasterki, wyłożyć na półmisek, ubrać kaparami i sałatą z pomidorów. Funt łososia, trzy pudełka sardynek, szczupaka na zimno, pasztet ze zwierzyny i kilka śledzi marynowanych, zimne mięsa - rozłożyć na półmiskach i rozstawić na stole. Kilka butelek wódki i wina, trochę owoców, czarna kawa i likiery - i ta zaimprowizowana naprędce kolacyjka zadowoli najwybredniejsze gusta. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: I od przodu i od tyłu IP: *.visp.energis.pl 08.06.03, 18:55 DZIĘKI MISTRZU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeMBeN Re: I od przodu i od tyłu IP: *.icpnet.pl 04.09.03, 21:30 jakos nie kapuje o co chodzi w tym wierszyku moze ktos mnie oswieci pleeezzzz pozdro BeMBeN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hohoho Re: I od przodu i od tyłu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 15:26 czesc piecyk! ja tez zglupialam jak przeczytalam Raki! jescze miesiac temu jak sie uczylam do matury to wiersz dzialal w obie strony;) a teraz myslalam ze cos nie tak. przypomnialam sobie jednak ze to sie czyta nie literki od konca , ale wyrazy! np: (...) Miłosci pragną nie pragną tu złota (...) Złota tu pragną nie pragną miłosci! hehehe pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: I od przodu i od tyłu IP: *.visp.energis.pl 08.06.03, 18:56 Senkju, też na to wpadłem niedługo po ponownym przeczytaniu postu i wypięciu się (z sieci). ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: I od przodu i od tyłu IP: *.stenaline.com 28.09.03, 02:05 Jadzi w gębę gwizdaj Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: I od przodu i od tyłu 08.06.03, 21:04 acur_ napisał: > wół utył i ma miły tułów Super, uśmiałam się aż do bólu przepony! :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belisimonda Re: I od przodu i od tyłu IP: 213.155.186.* 08.06.03, 21:31 Hihi! Tego jeszcze nie słyszałam nigdy. Dobre! Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wamal Re: I od przodu i od tyłu 09.06.03, 09:42 A co powiecie na "Zakopane i cel wieczoru urocze i w lecie na pokaz" ?? Był jeszcze sławny kwadrat magiczny(we wszystkie strony, oprócz skosów): SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS Nie znam znaczeń powyższych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: I od przodu i od tyłu 09.06.03, 09:55 I zduna zaraz cna japa janczara zanudzi. I lali masoni wydrom w mordy wino, sami lali. Te i inne w "Pegaz zdębiał" Barańczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń bim-bom Re: I od przodu i od tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.03, 00:04 I mała dama sama dała mi Może jutro ta dama da tortu jeżom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń bim-bom Re: I od przodu i od tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.03, 00:06 Oko w oko Upał u pułapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: I od przodu i od tyłu IP: 217.11.133.* 04.09.03, 15:13 są dość bezsensowne : oracz Arepo trzyma mocno koła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetu Re: I od przodu i od tyłu IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.23.* 15.10.03, 08:47 to był kwadrat magiczny używany przy próbach znalezienia kamienia filozoficznego SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS dawało się go czytać w każdą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: I od przodu i od tyłu IP: *.stenaline.com 28.09.03, 11:40 Ada,panna pocałowana, woła: Co pan napada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi hi Re: I od przodu i od tyłu IP: *.acn.pl 29.09.03, 15:50 I oto dowód, ze w świecie zwierząt również kobiety nie tyja, tylko mężczyźni: "wół utył", a "kobyla ma mały bok" (czyli że jest szczupła). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: I od przodu i od tyłu IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 22:18 Ikar łapał raki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń bim-bom Re: I od przodu i od tyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 19:56 Łoi nas anioł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visitor Re: I od przodu i od tyłu IP: *.Szczecinek.Net.PL 01.09.03, 17:03 A na prawo towar Pana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeMBeN Re: I od przodu i od tyłu IP: *.icpnet.pl 08.09.03, 00:05 www.gazeta.pl.mirror.sytes.org/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armia dziala.........................zobacz zolnierzu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 13:32 o mam karabin i barak mamo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: dziala.........................zobacz zolnier IP: *.vs.shawcable.net 14.09.03, 02:29 Daj mu MUZO ROZUM, a potem natchnienie.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-taka-tam Re: dziala.........................zobacz zolnier IP: *.com / *.chilan.net 17.09.03, 22:04 a to po łacinie bedzie: IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMIMUR IGNI W NIEUDOLNYM PRZEKŁADZIE : IDZIEMY W GŁEBI NOCY I TRAWI NAS OGIEŃ.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: I od przodu i od tyłu IP: *.stenaline.com 27.09.03, 13:09 A ta kanapa to kota pana kata. Odpowiedz Link Zgłoś
kuala_lumpur Re: I od przodu i od tyłu 29.09.03, 03:23 chyba nikt nie napisał, że tkie zdania naywaja sie palinodromy. Najdłuższy - prawdopodobnie - palinodrom świata ułożył Barańczak, nie wiadomo po jaką cholerę... Owo dzieło ma ok. 6000 liter, to poemat. Był zamieszczony jakiś czas temu w przekroju. Jakiś Francuz ułożył coś jeszcze dłuższgo ale jego palindrom ignorował francuskie znaczki, natomiast u Barańczka wszystko się zgaadza dokładnie. A co do Arepo, opera, rotas itd. to temu kwadratowi przypisywano jakiś wyższy sens. Np. z jego liter da się ułożyć 2x "Pater Noster" i zostanie jeszcze A i O (=Alfa i omega). Podobnie zresztą z tym "Igni coś tam" (ktoś to zapisał już). Kiedyś w MdMie pokazywali faceta (polak), który ułożył rekordową liczbę palinodromów i dostał sie do Xięgi Ginesa. Temat ciekawy, raczej ze względu na to jak kiedys tratowano takie zdania. Więcej info znajdziecie na forum szaradziarstwo, a także na portalu about.com - tam jest sporo takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kuala_lumpur Re: I od przodu i od tyłu 29.09.03, 03:25 Aha: łacińska maksyma adwokacka: "Si nummi, immunis" = zapłać, a będziesz uwolniony (taki jest sens) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tmp Re: I od przodu i od tyłu IP: 195.117.30.* 30.09.03, 17:31 ILE ROMANOWI DAŁA ZA ŁAD IWONA MORELI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: I od przodu i od tyłu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 18:56 Oto jeden z dluzszych (nie najdluzszy) palindromow polskich. Napisal go Stanislaw Baranczak. ""Oto i kwili Beduin, a tepo w ani bas, ani baryton ci utrafi: "Ach, cudu! Rola waloru ducha (i fartu, i cnoty!) rabina Sabina w opetaniu debili w Kioto."" Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: I od przodu i od tyłu 01.10.03, 10:34 (: łapał za kran a kanarka złapał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: I od przodu i od tyłu IP: *.stenaline.com 15.10.03, 01:51 On boso, a talib u Jana jubilata osobno. Odpowiedz Link Zgłoś