gazeta_mi_placi 26.08.09, 16:27 Szynka cytrynowa (autentyk) Szynka cygańska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trusiaa Re: Śmieszne nazwy wędlin. 26.08.09, 18:49 Szynka z Łysych i chociaż to nie wędlina, lecz produkt na grilla - Żeberka z kurczaka Zawsze w sklepach proszę o "pasztet z babuni" - ekspedientkom nawet powieka nie drgnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurzejajko Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.centertel.pl 26.08.09, 19:05 Raz w stoisku widziałam serię wędlin oznaczonych ,,ze starej wędzarni". Na etykiecie pasztetowej nie wszystko mogło się zmieścić i było tylko,,pasztetowa ze starej" Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Śmieszne nazwy wędlin. 22.09.09, 15:11 Gość portalu: kurzejajko napisał(a): > Raz w stoisku widziałam serię wędlin oznaczonych ,,ze starej > wędzarni". Na etykiecie pasztetowej nie wszystko mogło się zmieścić > i było tylko,,pasztetowa ze starej" wow :))) Odpowiedz Link Zgłoś
a_figa Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.09.09, 18:45 wczoraj w sklepie "kiełbasa sołtysa" :D "kiełbasa dawna", "kiełbasa z kija" i "kiełbasa z komina" :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka38 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 26.08.09, 20:17 mnie rozbraja kiełbasa o wdzięcznej nazwie palcówka polska... Nie wiem kto takie nazwy wymyśla?? Prosisz ekspedientkę o palcówkę?;) Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 08:37 A wszystko to jedno wielkie g.... nafaszerowane chemią i rozepchane do granic możliwości. Mnie śmieszą nazwy typu "kiełbasa z dziczyzną" - jak tam jest coś dzikiego, to chyba tylko sam pomysł. Albo "kiełbasa z cielęciną"... w tę cielęcinę w życiu nie uwierzę - to jest zwyczajne robienie klienta w jajo... albo to: polędwica z indyka, polędwica drobiowa - jaka polędwica??? I jeszcze schabik drobiowy. Upepłane świństwo, przesolone, bez smaku i zapachu. A jak widzę napis "parówki cielęce" to mnie już szlag trafia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.134.155.3.static.crowley.pl 27.08.09, 11:17 Bywa też polędwica z łososia. Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: Śmieszne nazwy wędlin. 25.09.09, 14:45 nie z łososia tylko łososiowa i nie ma w niej nic z łososia opórcz smaku po pprostu zrobiona na smak łososia a nie z łososia czy z jego dodatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Śmieszne nazwy wędlin. 22.09.09, 15:13 o ranyyyy... jak z to znaczy ze z domieszką. A ze z niewielką domieszką to juz inna bajka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj szynka po żydowsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 22:59 oczywiście wieprzowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśnydiesel Re: szynka po żydowsku IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.20, 20:52 haha lol Odpowiedz Link Zgłoś
zwierze_futerkowe Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 00:25 "Szynka teściowej". Aż strach jeść... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 06:21 A udzieć babuni? Udziec myśliwego? Taż to kanibalizm! Widziałam jeszcze kiedyś, ale już nie widuję: pierś królowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lezibombo Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 08:44 Kiełbasa watykańska ("Ty wiesz, kto ją jadł";) Kaszanka nadmorska (z ryby?) A na Słowacji powiało grozą, bo w sklepie leżały: morcacie trupy. Odpowiedz Link Zgłoś
1warszawka1 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 11.09.09, 13:45 szynka mamut a ja proszę o 10 plasterków szynki z mamuta ekspedientka o mało mnie nie opluła ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśnydiesel Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.20, 20:53 besskitu bo teściowa to strach Odpowiedz Link Zgłoś
annitka30 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 10:05 w moim sklepie osiedlowym są parówki tęczowe. nie mogę się przemóc... Odpowiedz Link Zgłoś
blue-leeloo Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 10:09 annitka30 napisała: > w moim sklepie osiedlowym są parówki tęczowe. A u mnie szynka kwiatowa. Myślałam, że źle przeczytałam nazwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:29 Chodzi o wszystkie kolory tęczy (kwietne) z każdego dnia tygodnia, bo to zapewne przegląd tygodnia jest ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 15:22 blue-leeloo napisała: > annitka30 napisała: > > > w moim sklepie osiedlowym są parówki tęczowe. > > A u mnie szynka kwiatowa. Myślałam, że źle przeczytałam nazwę :) parówki tęczowe... ohyda... kiedys kupilam dziecku bo nic innego ne bylo..... smakowały jak pies pomielony z budą doprawiony tyłkiem teściowej Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 16:10 Fascynuje mnie to używanie babuni czy teściowej w nazwach. Ja widziałem akurat nie wędlinę, ale rodzimej produkcji serek pleśniowy pt: Śmierdziuszek Babuni. Czy u producentów czasem nie pracują anty-marketingowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank Re: Śmieszne nazwy wędlin. 20.09.09, 23:26 > A u mnie szynka kwiatowa. Myślałam, że źle przeczytałam nazwę :) Bo to szynka, którą wymyślił radziecki kucharz Kwiatow :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Śmieszne nazwy wędlin. 02.09.09, 22:44 annitka30 napisała: > w moim sklepie osiedlowym są parówki tęczowe. > nie mogę się przemóc... Biorąc pod uwagę, kto się posługuje tęczową flagą, to mogą byc parówki dla tych, co na pytanie sprzedawcy: Na miejscu, czy zapakowac? ściągają spodnie i mówią: Zapakowac na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzydalek Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 08:37 Super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Babuni, dziadka... 27.08.09, 10:40 Nie tyle może śmieszne, co głupie: szynka babuni, szynka dziadka... Poza tym schab ze strychu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek Re: Babuni, dziadka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:58 Paluszki dziadunia. I zawsze bawiły mnie sosyski. Takie piękne słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: Babuni, dziadka... 27.08.09, 11:38 U mnie ostatnio pojawiła się "kiełbasa z kija". Co sobie przypomnę, to mi się humor poprawia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziolo.zielone Re: Babuni, dziadka... 27.08.09, 11:43 "Kiełbasa dziecięca"-pytałam sprzedawczyni czy to z dzieci, czy też dal dzieci, nie odpowiedziała. Na wszelki wypadek nie jadłam tylko dawałam dzieciom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Babuni, dziadka... IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.13, 22:07 kiełbasa z kija czyli kijacka albo piaszczańska... warto odszukać legendę o dzielnym lascyku i kiełbasie piaszczańskiej!!! ... i nie będzie zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.radom.pilicka.pl 27.08.09, 11:41 Wprawdzie nie wędlina, ale tak branżowo mi się skojarzyło... Stoję sobie kiedyś w sklepie rybnym, kolejka długa, więc z nudów czytam cenniki, nazwy ryb itd. Mój wzrok przykuła sałatka śledziowa o wdzięcznej nazwie "Przysmak Gajowego" :) Po chwili lekkiej konsternacji wyobraziłam sobie pana gajowego jak zasiada z kolegami po skończonej służbie i kieliszek czystej przegryza śledziem w śmietanie. I już mi się to nie wydało tak bez sensu jak na początku :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziejka1 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 11:57 Szynka Dębowa - ani to nie wygląda jak dąb, ani nie pachnie podobnie... Może ktoś wie jak się robi szynkę z drzewa??? Odpowiedz Link Zgłoś
ziolo.zielone Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 12:00 madziejka1 napisała: > Szynka Dębowa - ani to nie wygląda jak dąb, ani nie pachnie > podobnie... Może ktoś wie jak się robi szynkę z drzewa??? Biorąc pod uwagę smak, zapach i konsystencję "szynek" w sklepach, to wszystko możliwe. Może trochę pulpy dębowej do tej "szynki" dodają? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 12:43 No, ja widziałam "szynkę z dębowej beczki" - może to jest to samo, tylko nazwa skrócona. Jest też "szynka wiśniowa". A mnie zawsze rozwalają nazwy typu "szynka prezydencka" (rozumiem, że zamiast wieprzowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żelazkowa Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: 213.172.181.* 27.08.09, 13:55 "Szynka konserwowa prasowana" - ale po co ???? :))))). Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 15:25 Gość portalu: żelazkowa napisał(a): > "Szynka konserwowa prasowana" - ale po co ???? :))))). jak byłam mama to z rodzeństwem na tę szynkę mówiłyśmy ślizgana.... dzis wiem dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 15:25 tu mi kolezana powiedziala ze debowa to znaczy wędzona na drewnie debowym a wiśniowa na wiśniowym..... chyba z dodatkiem drewna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewu Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: 195.216.109.* 28.08.09, 13:20 chyba ta szynka z kaczki Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank Re: Śmieszne nazwy wędlin. 20.09.09, 23:29 > A mnie zawsze rozwalają nazwy typu "szynka prezydencka" (rozumiem, > że zamiast wieprzowej). No ba! To przecież z kaczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234590 Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.icpnet.pl 27.08.09, 15:42 U mnie jest Szynka Mamut :D Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 16:12 Źle mi się poprzednio wkleiło: Fascynuje mnie to używanie babuni czy teściowej w nazwach. Ja widziałem akurat nie wędlinę, ale rodzimej produkcji serek pleśniowy pt: Śmierdziuszek Babuni. Czy u producentów czasem nie pracują anty-marketingowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 16:14 Gość portalu: 1234590 napisał(a): > U mnie jest Szynka Mamut :D Nawet nie próbuj. Może być BARDZO MOCNO przeterminowana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.nat0.sta.nsm.pl 27.08.09, 16:57 Parówki "Bobaski". Odpowiedz Link Zgłoś
blue-leeloo Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 17:38 Gość portalu: JG napisał(a): > Parówki "Bobaski". Dzisiaj je widziałam :) Na opakowaniu są takie roześmiane bobasy. Biedne, nieświadome jakim chemicznym świństwem jest nafaszerowana zawartość paczki. Odpowiedz Link Zgłoś
amourpropre Re: Śmieszne nazwy wędlin. 28.08.09, 13:43 Też je dziś widziałam :). Zaś obok nich leżały parówki o wdzięcznej nazwie Cielaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Schab po żydowsku - wieprzowy i kiełbaski 27.08.09, 17:26 ze strusia - to tegroczne specjały w Ustroniu Morskim... Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: Schab po żydowsku - wieprzowy i kiełbaski 28.08.09, 09:29 wlodzimierz.ilicz napisał: > ze strusia - to tegroczne specjały w Ustroniu Morskim... A dlaczego to dziwne? Ze strusia robi się bardzo dobre wędliny... jadłam kiełbasę ze strusiego mięsa - super była! Odpowiedz Link Zgłoś
costabryka Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 18:15 szynka laurowa szynka włoska-z włoch jej nie sprowadzają Odpowiedz Link Zgłoś
unknown_artist Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 22:31 U mnie jest zarówno szynka babuni jak i szynka dziadunia:) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Śmieszne nazwy wędlin. 27.08.09, 22:53 costabryka napisała: > szynka włoska-z włoch jej nie sprowadzają Skąd wiesz? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Śmieszne nazwy wędlin. 21.09.09, 00:13 gazeta_mi_placi napisał: szynka włoska-z włoch jej nie sprowadzają > > Skąd wiesz? ;-) bo sałatki greckiej też nie sprowadzają z włoch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Docent Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 09:49 Dzisiaj rano w sklepiku "osiedlowym" widziałem szynkę o intrygującej nazwie "kasztanowa". O co chodzi nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy_byk Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.icpnet.pl 02.09.09, 21:38 W Piotrze i Pawle była (nie wiem, czy nadal jest) Myszka Parzona czy Wędzona, jakoś tak, kojarzy się wiadomo, z czym... Poza tym ta watykańska. Odpowiedz Link Zgłoś
intrygantka1 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 02.09.09, 21:51 w Tesco można było kiedyś kupić "ser spod laski". Nie wiem, czy jeszcze jest. Ciekawe, czy go ktoś kupował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patusia Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.15, 21:29 myszka czyli część szynki tylnej inaczej orzech - to są nazwy technologiczne półtuszy, więc laikowi może wydawać się to śmieszne, ale takie nazwy są rzeczywistością myszka czyli orzech wieprzowy czyli część szynki . Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Śmieszne nazwy wędlin. 02.09.09, 22:08 Szynka Bohuna. Szynka jak za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 23:29 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 03.09.09, 00:27 U nas b. popularna jest "Kiełbasa dla chłopa";) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.09.09, 08:25 wyobraźnia zadziałała :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha:) Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.cable.smsnet.pl 08.09.09, 20:01 Kurde, gdyby nie wasze posty nie zauważyłbym. Świnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śmieszne nazwy wędlin. 03.09.09, 08:50 Nie nazwa wędliny co prawda, ale blisko, bo masarni. Właściwie nie tyle nazwa, co logo (znak firmowy się kiedyś mówiło... ;)). Otóż jakiś czas temu można było dostać wyroby wędliniarskie firmy o wdzięcznej nazwie krasnal. Na ich etykietkach widniała sylwetka rzeczonego krasnala, którego rozłożone ręce wdzięcznie uformowano w serdelek (!) Zawiązane na końcach, dłoni nie było widać. Wyglądał jak po amputacji. Brrr! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 03.09.09, 13:48 u nas (śląskie) Golonka Jerzego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: largecoffee Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 16:14 U mnie rozbudowania wersja babuń i dziadków - Szynka dziadunia z komina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 19:57 dzisiaj widziałam "kiełbasa jak za Gierka" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:37 Kiełbasa "Sucha z Wiochy". Nie mogłam nie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śmieszne nazwy wędlin. 09.09.09, 15:04 U Nowaka: "Pasztet z blachy" hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Śmieszne nazwy wędlin. 11.09.09, 22:38 Kiełbasa wyborcza - produkcji Morlin czy inszego Sokołowa :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
kashakar33 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 15.09.09, 10:31 Ostatnio kupiłam kawałek "szynki z liściem" - na wszelki wypadek odsunęłam się od ekspedientki, żeby nie dostać "z liścia" :D Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Śmieszne nazwy wędlin. 16.09.09, 11:54 Mnie bawią wszelkie szynki i kiełbasy z Biedronki - ogromne te biedronki muszą hodować ... Zastanawiająca jest też Kiełbasa Juhasa :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksyzy Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.acn.waw.pl 18.09.09, 15:34 salami bumerang :) wraca po zjedzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr_de Re: Śmieszne nazwy wędlin. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.09, 09:25 Niewiedzialam ze smieszne nazwy wedlin to az taki wspanialy wybor:D Usmialam sie wybornie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Re: Śmieszne nazwy wędlin. 22.09.09, 11:47 Szynka z bidy. I jak na bidę to nawet dosyć droga. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Śmieszne nazwy wędlin. 22.09.09, 15:10 kiełbasa sucha z dzikiem [tak jakby dzik był gratisem do kiełbasy], szynka z komina; kiełbasa dziadka. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
balbina31 Re: Śmieszne nazwy wędlin. 23.09.09, 21:36 Mnie bawi "szynka szefa z piersi", kiełbasa "cytrynówka", która jest w sumie zwykłą krakowska parzoną, kiełbasa z kija, schab anielski a jest też diabelski w tym samym sklepie, parówki "polanki", szynka wnusia Odpowiedz Link Zgłoś